Category Archives: Baju Group, Kumpulan @ Pertubuhan

T Shirt untuk special group

10 TEKNIK UNTUK YAKINKAN PELANGGAN & TINGKATKAN JUALAN SECARA ONLINE

Iklan I AM

 

Iklan TShirt I AM 2

 

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Untuk pengetahuan korang semua, bisnes kitaorang saya anggap agak berjaya kerana mendapat kepercayaan dari semua pelanggan. Pertanyaan bertalu2 masuk samada melalui emel atau telefon. Sampaikan pukul 2,3 pagi pun masih ada yang menghantar emel atau telefon.

Apa rahsia kami sebenarnya?

Tahu tak apa antara teknik yang digunakan untuk yakinkan pelanggan kitaorang tu. Hari ni saya nak kongsi ngan korang apa yang kami buat untuk mendapat keyakinan pelanggan tu :

  1.  Kalau pelanggan hantar emel, cuba jawab secepat mungkin & jawab dengan penuh ikhlas untuk membantu. Jangan biarkan emel tersebut dalam ruangan unread dalam tempoh yang lama. Anda perlu jawab sekurang-kurangnya 24 jam ke bawah supaya pelanggan yakin dengan anda.
  1. Gunakan bahasa yang simple tapi beradab. Jangan sesekali guna bahasa kasar & marah2. Kalau korang guna bahasa kasar atau tak beradab, konfem pelanggan anda tak akan datang dah jenguk ke website anda & dia akan bgtau semua orang nanti.
  1. Untuk bisnes cetak baju…kalau diaorang tanya bila boleh siap, kalau boleh cuba sedaya upaya utuk jawab dalam tempoh yang anda mampu. Jangan menipu kerana kalau sekali menipu, pelanggan akan serik dengan anda. Tuhan lagilah tahu.
  1. Kalau pelanggan call…cepat2 jawab. Tapi macam saya, kadang2 tak dapat jawab, samada luar kawasan, dalam bilik air, tengah sembahyang atau tengah2 malam atau pagi2 buta. Saya pun manusia biasa juga. Ada sekali tu pelanggan call pukul 2 pagi. Maaf le kalau saya tak jawab ye.
  1. Blog atau website sentiasa update dengan maklumat terkini. Saya update blog saya setiap minggu. Kena disiplin. Kalau orang tengok website tak bergerak2 dari 2 tahun lepas, orang boleh percaya ke bisnes kita masih wujud?
  1. Kalau pelanggan tak jadi order tapi deposit dah bagi. So, kalau dia mintak balik duit tu, bagi dengan segera. Selagi kita tak pulangkan duit tu, selagi tulah kita akan di cap sebagai penipu sebab dah makan duit pelanggan. Kita tak tahu masa akan datang. Mana tahu, dengan kejujuran kita tu, Allah akan bagi rezeki yang lebih besar kat kita…betul tak?
  1. Kalau boleh berkompromi sedikit dengan tempahan pelanggan. Mana yang rosak atau yang tersilap print tu, gantilah balik atau bagi diskaun. Kalau kita diam je, konfem orang tu tak akan order dah dengan kita.
  1. Cuba monitor atau pantau barang yang kita pos dari mula dipos sampai le betul2 sampai ke tangan pelanggan. Jangan hanya setakat pos, pastu lepas tangan terus. Tak kisah dah barang tu sampai ke tak kat pelanggan. Kalau pelanggan Tanya..itu bukan urusan saya sebab saya dah pos. Itu bukan caranya. Nak bagi pelanggan konfiden dengan kita, mesti pastikan barang2 tu betul2 sampai ditangan pelanggan. Kalau saya pos banyak barang, biasanya saya tunggu komplen dari pelanggan. Mana yang tak sampai tu, cepat2 saya bgtau kat courier & pastikan memang pelanggan dah betul2 dapat barang tu, baru le saya rasa lega.
  1. Sentiasa Keep in touch dengan bakal2 pelanggan & bekas pelanggan sebab dengan cara ini bukan sahaja pelanggan tu akan konfiden dengan bisnes kita tapi boleh naikkan jualan melalui repeat order. Orang yang dah biasa order dengan kita, kalau dia konfiden dengan servis yang kita beri, biasanya dia dah tak lari ke lain dah sebab nanti kalau order dengan orang lain, tak tahu lak apa risiko dia. So, nak senang order je dengan orang yang biasa di order.

10. Last sekali, saya selalu berdoa agar bisnes saya ni di rahmati, diberkati & diredhai Allah. So, secara automatik Allah akan bantu saya &                 dapat yakinkan lagi pelanggan saya untuk deal dengan saya.

Apa2 pun korang cuba anggap korang sebagai customer & biasanya apa yang korang nak dari peniaga biasanya. So, apa yang korang rasa sebagai customer tu, masukkan dalam bisnes korang.

Contohnya ; kalau anda jadi customer, mesti nak balasan emel segera. So, kalau anda peniaga, praktikkanlah jawab emel dengan segera.

Kalau anda jadi customer, anda nak servis yang terbaik, so, kalau anda peniaga, berikanlah servis terbaik pada customer.

Kalau anda jadi customer, anda nak harga yang murah, so, kalau anda peniaga, berilah pilihan kepada customer untuk pilih barang yang murah atau yang mahal. Kalau dia nak murah lagi, bagi penjelasan lojik supaya dia terima. Kalau just buta2 je tolak tanpa bagi penjelasan kenapa tak boleh murah lagi, mungkin customer tu akan fed up dengan anda nanti.

Begitulah antara cara nak yakinkan pelanggan tu sebenarnya. Cuba korang praktikkan, In Sha Allah, anda akan terkejut dengan hasilnya sebab pelanggan sekarang dah bijak menilai yang mana ok & yang mana tak ok.

So, harap2….petua ni dapat le bagi idea skit pada korang yang buat bisnes online & bagi keyakinan pada korang yang nak order baju kitaorang ye..

Haaaaa….apa cerita hari ni….

tshirt kelas

tshirt kelas

Tahun lepas banyak buat Tshirt The Class Of 2013. tahun ni tukar 2014 lak. Simple 1 kaler je.

tshirt stiker

 

Yang ini special skit sebab guna stiker ni. Kalau gambar original camni, memang kena guna stiker. Kalau nak print biasa, saya tak ada alatnya.

tshirt cetak

cetak baju

Apalagi tempahan yang kitaorang pernah buat….

tshirt kelas

tshirt kelas cetak

tshirt kelas

tshirt kelas

Ni design baju biasa camni. Nama & nombor kat belakang. Khas untuk player sukan ni.

Ok dulu setakat ni…kalau ada sape2 nak order baju I AM, tawaran masih terbuka ye….

Iklan Baju I AM

 

Ok..cam biasa, nak order, bgtau kitaorang ye. Samada guna emel, call atau mesej je ye.

Jumpa lagi…baiiii……

Signature

T Shirt I AM betul2 menggila sekarang ni…hehehe!!!

Iklan Baju I AM

Iklan I AMHai,hai, hai & Salam Cetak baju semua,

Apa khabar semua? Harap2 korang semua dikurniakan kesihatan yang baik semuanya ye. Kitaorang kat sini pun Alhamdulillah & nak ucap banyak2 terima kasih pada korang yang sentiasa sokong bisnes kitaorang sampai ke tahap ini.

Hari ni saya nak berkongsi ngan korang tentang baju yang tengah menggila sekarang ni iaitu baju I AM NIKON tapi NIKON tu tukar dengan nama sorang2.

Untuk pengetahuan korang, dah beberapa ratus lai kitaorang print untuk baju ni & sekarang ni pun banyak lagi tengah menunggu ni.

So, sape2 yang berminat nak print baju camtu, korang boleh emelkan detail nak order tu kat emel kitaorang di adminkomisen@gmail.com. Range harga seperti kat banner atas ni ye.

Baju guna brand 4Square lengan pendek….

Bukan kaler hitam je. Macam2 kaler boleh buat.

Hari ni saya nak promote kat korang yang nak yang lain dari yang lain. Ada jenis EMBOSS atau TIMBUL. Ada jugak yang GLOW IN THE DARK..yang bercahaya masa dalam gelap.

Pastu, LENGAN PANJANG pun boleh.

Klik Button bawah ni untuk tahu detail pasal baju tu…..

Klik sini

 

Ok…dah lama kitaorang tak berkongsi tentang tempahan TShirt yang kitaorang buat sebelum ni.

Apa cerita…….

tshirt I AM

TShirt I AM yang kitaorang pernah buat sebelum ni bukan sahaja kaler hitam je customer tempah. Kaler lain pun banyak. Macam gambar2 ni. Ni gambar sebelum letak nama masing2 ni. Lupa nak upload gambar yang dah ada nama. Gambar2 camni je semua.

cetak tshirt I AM

cetak tshirt I AM

So…excited tak nak order…sabarrrr…emel je detail nak order tu kat emel saya di adminkomisen@gmail.com atau call terus kalau nak lebih konfem.

Apa cerita lagi….

cetak tshirt polis

cetak tshirt polis

Ni baju geng2 polis ni. Design diaorang buat kat Customink.com je. Godek2 situ senang je. So, agak mudah skit nak buat. Korang pun kalau nak print kat baju korang untuk apa2 je aktiviti korang, sangat2 dialu2kan….

cetak tshirt polis

Selain daripada tu……

Displaying wm-front (4).jpgDisplaying wm-back (4).jpg

Ni design asal yang customer ni hantar melalui Customink.com

So, hasilnya…..

tshirt kuda

tshirt kuda

tshirt kuda

tshirt kuda

Ada 2 kaler yang dia buat. Cantik tak? Simple & sempoi je……

Apalagi….

tshirt kelas

Ni tshirt kelas lak. Ini pun dari Customink.com. Tak payah susah2 nak lukis tangan. Guna website tu je. Korang mesti puashati punya.

tshirt kelas

baju kelas

baju kelas

Ok…dah le tu ye. Seronok ke tengok macam2 design dalam blog ni. So, pada korang yang rasa excited giller nak order baju2 korang tu, apakata korang ikut step2 ni :

1.  Isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun, pastu emelkan design nak print tu untuk saya bagi harga.

2. Emelkan detail & design nak print tu ke emel kitaorang di adminkomisen@gmail.com.

3. Call kitaorang di 0192254028 – Abg Nik atau 0193643692 – Kak Salina.

4.  SMS atau Whatsapp kitaorang guna nombor atas ni.

So, kitaorang tunggu order korang ye & In Sha Allah, kami akan layan sebaik2nya soalan korang ye. Mana nak cari tempat cetak baju yang boleh jawab segera soalan2 korang.

Kalau tempat lain belum tentu berjawab soalan korang tu.

Setakat ni dulu ye….bai……

Design tshirt paling POPULAR sekarang ni……

Hai, Hai & hai…..Salam cetak baju semua,

Sehingga artikel ni ditulis, order & tempahan baju masih lagi non stop ke inbox saya. Alhamdulillah….syukur sangat tapi nak bagitahu awal2 ni..kalau ada sape2 yang nak dalam masa terdekat iaitu kurang dari seminggu lepas dapat deposit, saya tak dapat ambik sebab yang menunggu pun dah menimbun dah sebenarnya ni. Semuanya nak urgent. Biasanya saya dapat siapkan dalam 2 minggu ke atas lepas dapat deposit ye.

Pastu, nak bgtau jugak….saya terima order 5 lai ke atas je ye. Dilulangi…….5 lai ke atas je sebab saya takut yang sikit ni terlepas pandang. Bukannya sombong, tak nak ambik tapi memang pernah jadi, kuantiti yang sikit akan terlepas pandang. Kesian nnti.

Ok….hari ni, saya nak kongsi ngan korang antara tshirt2 yang menjadi PILIHAN ramai customer kebelakangan ni.

Salah satunya, tshirt yang ada tulis I AM NIKON tapi NIKON tu tukar dengan nama sorang2. Ramai betul bertanya…contohnya macam baju ni…

tshirt kelas

cetak baju kelas

Suka tak? Ramai betul yang berminat nak order baju camni. So, korang yang nak order pun boleh gak.

Saya terima 5 lai ke atas je. So, kalau nak order & nak tahu harga, PM saya kat emel saya di adminkomisen@gmail.com.

Yang biasa order ngan saya, biasanya student2 yang nak jual balik. Samada diaorang jual kat Facebook dll.

Selain daripada design atas ni, yang I LOVE pun banyak gak saya terima. Biasanya yang I LOVE ni, diaorang order dalam kuantiti yang besar sehingga ke 400 – 500 lai. Baru2 ni pun dalam beberapa ribu lai saya siapkan untuk baju I LOVE tu saje. Contohnya, macam kat bawah ni……

tshirt I love

tshirt I love

tshirt I love

Saya guna tshirt brand 4square sebab walaupun harganya agak murah tapi kualiti baju tu menyamai baju Gildan & saya suka print atas baju ni sebab kain dia cantik & licin masa nak print. Beza skit dengan Oren Sport.

Yang ni pun, kalau sape2 nak order atau nak tahu harga, PM saya kat emel saya di adminkomisen@gmail.com sebab harga tshirt siap print bergantung pada kuantiti tempahan.

Selain dari tu, tshirt dengan cetakan GEEK, SWAG, SICK, CHILL dll pun banyak saya terima. Contohnya cam gini….

tshirt GEEK

geek tshirt

Memang bertimbun2 pelanggan order baju camni. Ni hanyalah sebahagian sahaja sebab banyak gak tempahan yang saya tak sempat nak ambik gambar.

Harga baju ni pun bergantung pada kuantiti tempahan untuk selai siap print.

Selain daripada tu, tshirt untuk artis KPop & Running Man. Tak menang tangan kitaorang dapat order baju camtu.

Zaman FB sekarang ni, budak2 dah pandai buat bisnes sebab kebanyakan yang order dengan saya, semuanya untuk dijual balik.

Bagus le camtu, boleh cari side income skit tanpa susahkan mak ayah, betul tak?

Tshirt Kpop yang kitaorang dapat baru2 ni macam kat bawah ni….

tshirt kpop

tshirt kpop

tshirt kpop

tshirt kpop

tshirt kpop

tshirt kpop

Ini le antara baju2 yang saya buat baru2 ni. Terpulang pada korang sendiri. Design2 ni ada antara yang diaorang ambik dari Internet & ada yang diaorang buat sendiri kat Customink.com.

Semua tshirt2 kat atas ni adalah antara yang paling GLAMER & POPULAR yang diaorang tempah kat kitaorang sekarang. Kalau korang nak jugak, jangan lupa emelkan detail termasuk design nak print tu ke emel saya di adminkomisen@gmail.com ye.

Selain daripada tempahan diatas, ni ada lagi design2 yang saya nak kongsikan ngan korang hari ni. Design sama macam I AM NIKON tu tapi lain skit…ada I AM jugak…cer tengok kat bawah ni….

tshirt kelas

tshirt kelas

Pastu, ada gak yang order HOODIE dari brand Gildan.

hoodie

tshirt group hoodie

tshirt Hoodie

Tshirt yang jugak dapat banyak tempahan dari customer iaitu tshirt Family Day…..

tshirt hari keluarga

family day tshirt

tshirt hari keluarga

Semua design ni customer buat dalam Customink.com.

Ni lak tshirt fitness. Customer ni guna untuk perasmian training centre diaorang ni.

tshirt sukan tshirt sukan tshirt fitness

Last sekali, tshirt putih biasa je tapi kaler kartun ni cantik betul. Saya suka….

tshirt kartun

tshirt kartun

Simple je design dia. Memang seronok kalau bila print menjadi & customer puji…Alhamdulillah.

Oklah ye….banyak gak gambar baju yang sempat saya upload hari ni. Sibuk gak sebenarnya sekarang ni. So, pada korang yang nak order baju, ingat ni :

1.  Isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun & emelkan sekali design nak print ye.

2.  Emelkan terus detail nak order & design ke emel saya di adminkomisen@gmail.com.

3.  Hantar SMS atau Whatsapp ke Nik – 0192254028 atau Salina – 0193643692.

4. Atau ; call terus kitaorang kalau nak dengar suara kitaorang ye.

So, sampai jumpa lagi korang…baiiiii…..

Signature

PENGUMUMAN : Pelancaran website TShirt KHAS untuk kelas sahaja

Hai, hai, hai & Salam Cetakbaju semua,

Kita dahpun masuk ke bulan 2 tahun 2014. Sekejap je masa berjalan.

Alhamdulillah…hari ni saya nak mengumumkan website terbaru saya KHAS untuk pelajar2 semua institusi pendidikan di Malaysia utk buat design TShirt kelas anda sendiri yang lain dr yang lain.

Website ini adalah website pertama di Malaysia yang memberikan macam2 pilihan untuk korang pilih design tshirt kelas sendiri & kalau tak berkenan dengan website kitaorang…korang boleh buat sendiri design tersebut.

Dah tak sabar nak tengok ke?

Banner Cetaktee

MEMPERKENALKAN…………….www.CetakTee.com. <<KLIK SINI ATU BANNER DIATAS UNTUK LIHAT WEBSITE HEBAT KAMI TERSEBUT>>

Saya juga nak mohon maaf kepada korang yang telah hantar design baju kelas…kalau tak silap saya, tahun lepas rasanya sebab dah setahun saya tak sempat nak buat website kelas tu.

So, tahun ni saya nak buka balik offer untuk sesiapa sahaja buat duit dengan tshirt kelas ni.

Sesiapa yang ada idea utk buat tshirt kelas tu, saya buka mulai sekarang & hanya tshirt kelas yang lain dr yang lain sahaja saya terima. Saya tak akan terima design yang meniru dari mana2 sumber atau yang guna Customink.com. Idea mesti original.

Banner buat duit dengan design tshirt

Ok…..anda ada 2 pilihan. Nak buat duit dengan design tshirt kelas atau anda sendiri nak order baju2 tu. So, terpulang pada korang sendiri ye.

So, pada korang yang nak buat baju kelas, klik kat website baru kami di www.cetaktee.com & pilih baju ikut design yang kami sediakan. Nantikan banyak lagi design baju kelas yang akan kami paparkan untuk pilihan korang.

So, follow selalu website & blog kitaorang untuk korang tahu perkembangan pasal baju tu.

Ok…cam biasa, tak lengkap rasanya kalau tak kongsi ngan korang baju2 yang kitaorang dah siapkan sebelum ni.

Apa cerita ye?

cetak tshirt

Baju ni ada 3 kaler sebenarnya. Tapi bila print atas baju putih, mudah skit nak print. Yang susah skit bila nak pecahkan kaler ikut blok printing. Tu yang ambik masa skit. Tapi masa nak print, mudah je.

cetak baju

cetak tshirt

Apalagi cerita kami?

cetak baju wolf 88

Design ni pun banyak kami terima. Biasanya ejen jual baju yg order baju camni. Dah jadi kegilaan dah. Hitam & putih.

cetak baju wolf88

cetak tshirt wolf88

Ni yang kaler hitam lak. Kalau print putih, atas baju hitam, kena tambah RM1 lagi selai sebab putih kena print 2 kali.

tshirt cetak

Design yang ni lak, customer buat dalam Customink.com je. Memang mudah buat dalam tu. Cuma ada sesetengah font tu kena bayar. So, saya suggest kat customer untuk pilih font yang free je. Jimat skit duit.

cetak baju memancing

cetak baju

cetak baju

Ni bahagian belakang. 2 kaler jugak. Just guna blok besar A4 je.

Ok….saya agak sibuk sikit kebelakangan ni, so tak banyak tempahan yang saya sempat upload untuk paparan anda.

So….seperti yang saya umumkan diatas tadi, saya ada melancarkan website TShirt kelas yang lain dari yang lain untuk anda start order baju kelas anda.

Klik banner dibawah untuk melihat website kitaorang dengan lebih lanjut.

Banner Cetaktee

Korang juga boleh buat duit sampingan kalau korang ada idea nak buat design tshirt kelas tu. Design mesti lain dr yang lain.

Banner buat duit dengan design tshirt

So, kalau nak order baju korang, cam biasa :

1.  Isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun & emelkan design nak print.

2.  Emelkan detail & design nak print ke emel saya di adminkomisen@gmail.com.

3.  Call kami terus di….Nik 0192254028 atau Salina 0193643692.

4. SMS atau Whatsapp detail tempahan korang tu.

TOLOOOONG!!!!TOLONGGG!!! JANGAN ORDER MELALUI KOMEN2 DALAM SETIAP ARTIKEL SEBAB SUSAH NAK JAWAB.

Ok….jumpa lagi korang, baiiiiii…..

Signature

Nak order di luar Malaysia ke….boleh guna Kad Kredit Visa atau Master Card melalui Paypal!

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Tahun 2014 ni, In Sha Allah, beberapa rancangan baru untuk tingkatkan jualan tshirt kitaorang sedang dibuat.

Antaranya kitaorang tengah prepare website untuk tshirt kelas yang lain dari yang lain. Satu website yang memberi lebih pilihan kepada student2 seluruh Malaysia untuk memilih design atau corak printing sedia ada tanpa pening2 nak mikirkan camane nak buat design tu.

Website tu dalam proses sebenarnya sebab ia adalah salah satu assignment yang saya kena buat. Kenapa kena buat assignment pulak?

Actually, saya sambung belajar Diploma Pengurusan Bisnes Internet di OUM di bawah kendalian Irfan Khairi. Salah seorang jutawan Internet Malaysia. Course saya tu dalam 9 bulan & baru 2 bulan kelas berjalan.

So, dah siap website tu nanti, saya bagitahu dalam blog ni ye. Tu lah sebabnya korang kena follow blog saya sebab nanti mudah nak tahu perkembangan terkini kami.

Ok…hari ni, nak kongsi ngan korang terutamanya pelanggan diluar Malaysia yang teringin nak order tshirt ngan saya.

Kini korang boleh guna kad kredit Visa atau Mastercard melalui Paypal.

Logo Paypal

Tapi bukan just untuk pelanggan luar Malaysia je. Pelanggan Malaysia nak guna Paypal ni pun boleh. Dah ramai guna sebelum ni.

Mudah je gunanya. Bila kita dah deal harga, saya akan hantar emel Paypal yang ada invois & amaun perlu bayar kat emel korang.

Pastu, korang klik je untuk buat bayaran & terus settle. Mudah je.

So, kalau korang nak tengok jenis bayaran lain, klik je gambar bawah ni ye.

Cara Bayaran

Kalau korang kurang faham pasal bayaran dengan Paypal ni, just emel je kat saya di adminkomisen@gmail.com ye.

Ok…apa cerita hari ni pasal tempahan baju kitaorang tu. Baca ni…..

tshirt cetak

cetak baju

Alhamdulillah…student Harvard pun ada order baju ngan saya. Guna baju brand Gildan ni. Kain dia pun licin skit.

Saya suka print atas 3 jenis baju cotton…Immaculate, Enzo & Gildan. Mudah je nak print. Mungkin sebab dia bukan guna 100% cotton kot. Dia guna kain TC rasanya.

So, depan belakang 1 kaler putih. Design ni saya kena edit balik sebab masa dia bagi awal tu, design dia pecah2.

Cerita kedua….

cetak baju kelas

baju kelas

Ni design baju kelas dari customer sendiri ni. Mudah je. Gambar lalat pun ada sekali. Nyibuk je…Tak banyak kena edit.

Cuma saya perlu tebalkan skit line dia supaya mudah nak print nanti. Yang lain print macam biasa je.

Cerita 3

cetak tshirt kelas

cetak baju kelas

Sori….gambar blur skit. Cantik tak? Yang design kartun tu saya terpaksa lukis balik tu. Lukis tangan tu tau. Bukan mudah nak lukis balik tu.

Kalau guna design asal, gambar dia pecah. Kalau guna design asal, konfem tak cantik punya. So, untuk jaga kualiti design baju tu, saya kena lukis balik untuk bagi design tu lagi cunnn….

Satu lagi..kalau guna design asal, kadang2 line gambar tu nipis sangat. Tak boleh tembus kain masa print nnti. So, terpaksalah lukis balik. Alhamdulillah…saya pun minat lukis kartun sebenarnya.

Jadi tak menjadi sebarang masalah le kalau nak lukis balik gambar tu.

Cerita last hari ni…..

tshirt kpop

tshirt kelas

Hah…ni design apa ni? sape tahu angkat tangan. Saya tak tahu design apa ni. Saya print je. Tapi rasanya deisgn baju K Pop ni kan.

Camane? Ada yang berkenan nak print design camni ke? Banyak gak baju artis Korea yang saya dah print. Ada yang mintak print Wolf 88, EXO, Running Man dll. Yang paling banyak, Running Man le.

Semalam baru tengok cerita dia. Tengok ngan anak. Memang memulas2 perut & gelak sakan tengok gelagat diaorang. Best gak.

Ok….apa citer? Kalau rasa nak order bagitau ye.

Camane nak tahu harga tshirt korang tu?

1. Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat blog saya & isi form kat situ.

2. Call kitaorang di 0192254028 (Nik) & 0193643692 (Salina).

3.  Whatsapp.

4.  Emelkan ke adminkomisen@gmail.com.

Pilih je mana satu yang korang selesa.

Ok…jumpa lagi ye korang. Jangan lupa follow cerita kitaorang untuk tahu perkembangan lanjut produk kami ye. Baiiii….

Yang Ikhlas,

Nik & Salina
adminkomisen@gmail.com

Tahu tak korang apa itu printing CMYK?

Hai, hai, hai & Salam Cetak Baju pada korang yang sudi melawat blog saya,

Apa khabar semua? Kepada rakan2 yang duk kat Kemaman, Kuantan, Johor dll yang kena banjir tu, saya harap korang bersabarlah ye. Ini semua dugaan tuhan, nak uji korang samada sabar ke tak.

Untuk pengetahuan korang, minggu lepas saya sekeluarga jugak ada balik kampung ke Kemaman. Memang hujan tak berenti dalam 5 hari saya balik tu. Yang sedihnya, kereta adik 2 buah tenggelam dalam banjir, pakcik 2 buah kereta, 2 buah motor, rumah masuk air lagi….kesian betul.

Saya sendiri pun tersekat kat Cherating. 2 jam tunggu air surut tapi tak surut jugak. Lori ngan pick up je boleh lalu.

Last2…saya nekad, balik Perak ikut Kelantan melalui Cameron Highland / Simpang Pulai. Tak apa le jauh skit pun asalkan sampai udah. Bukan apa…bila memikirkan menimbun2 lagi tempahan yang perlu disiapkan, tu yang nekad balik jugak tu.

So, harap2 banjir ni beransur pulihlah & mintak jauh le banjir besar camtu lagi.

Oklah……hari ni kan…saya nak kongsi ngan korang pasal printing banyak kaler yang guna teknik CMYK.

Tahu tak korang, apa benda CMYK tu. CMYK tu stand for Cyan Magenta Yellow Black.

Campuran kaler2 ni boleh print design yang mempunyai banyak kaler macam Jata Negara dll.

Kalau tak faham jugak, cuba tengok contoh printing kat bawah ni. Dengan menggunakan teknik CMYK tu, design banyak kaler tu akan jadi sebijik cam design asal. Hanya 4 blok printing yang mewakili kaler Cyan, Magenta, Yellow & Black je saya prepare.

cetak baju

Ni final design yang saya dah print. Hanya guna 4 blok printing sahaja seperti dibawah :

cetak tshirt

Mula2 print Yellow (Kuning)

cetak baju

Kemudian masa dye kuning tu masih basah lagi, tindih lak kaler magenta. So, bila magenta campur dengan kuning, kaler coklat akan terhasil.

Kemudian….

cetak baju

Kemudian tindih pulak kaler Cyan ataupun biru muda. Bila Cyan campur ngan kuning, kaler hijau akan terhasil. Dan kemudian….

cetak baju

Last sekali black ataupun hitam sebab kaler utama dia hitam. So….dengan hanya guna 4 blok printing sahaja, design yang banyak kaler, akan jadi sebijik macam gambar asal seperti dibawah ni…

design baju

Walaupun mungkin tak sebijik macam dalam gambar tu, sekurang2nya ada iras2 pun ok dah. Kalau guna stiker atau heat press, kos & kerja lagi banyak banyak. So, hanya 4 blok sahaja yang diguna, dapat buat design sebijik camni.

Cuma nak bgtau yang design camni kalau nak murah kena order dalam kuantiti yang banyak. Kalau kuantiti sikit harga mahal nanti sebab banyak guna blok.

Ni lak design belakang baju tu….

cetak baju

Yang ni mudah je sebab 2 kaler je. Merah ngan hitam. Yang ini saya guna print biasa je & bukan guna CMYK.

cetak baju

cetak tshirt

Baju2 yang dah siap diprint sedang dijemur. Dah macam kedai dobi le pulok..hehehe.

Tapi kalau bila dah print & menjadi…memang seronok betul rasanya. Hilang letih memprint baju tu.

Ok…faham tak sebenarnya camane nak buat printing CMYK ni.

Printing jenis ni bukan senang nak buat sebenarnya. Saya kena beli printer special yang kita panggil Post Script Laserjet Printer dulu sebelum boleh buat printing CMYK. Harga dia pun mahal….hampir RM6,000 sebuah printer tu.

Memandangkan saya banyak print baju, so berbaloi le kalau guna printer ni. Biasanya guna printer inkjet saiz A3 biasa je.

So, kalau sape2 yang nak order baju yang banyak kaler camni, dialu-alukan tapi bersedia sikit dengan harga kos yang mahal skit dr print 1 ke 2 kaler ye.

Lupa nak bgtau…kalau baju hitam, kena buat 5 blok printing sebab base dia kena buat putih dulu & baru print CMYK….ada faham ka?

Oklah……apa cerita lagi tentang tempahan baju kitaorang sebelum ni ye….

Cer tengok ni….

design tshirt

 

Lupa nak kongsi sebelum ni…ni ada tempahan dari Brunei Darussalam ni. Actually dia order dengan cap sekali. Cap tu siap sulam tapi lupa nak ambik gambar topi tu. Kalau pos ke Brunei, customer ni akan tanggung 100% kos pos tu tapi biasanya saya guna poslaju atau EMS je sebab murah skit dr DHL dll.

cetak baju

cetak tshirt

cetak baju

 

Print depan belakang, guna putih kuning je. Design hitam dalam kotak tu guna kaler baju je.

So, apalagi ye….

cetak tshirt

cetak baju

 

Ni just simple printing je…cuma nak tunjukkan gambar diaorang tengah pakai baju tu je.

cetak bajuNi gambar cikgu2 tu tengah pakai baju tu..sengih je cikgu tu boleh pakai baju yang kitaorang printing tu.

Yang baju ngan tracksuit budak tu pun saya buat gak tu. Maknanya saya pakejkan sekali semua baju cikgu ngan murid2 tu sekali. Tak sabar nampaknya budak depan sekali tu nak lari dalam guni tu.

Ni lak baju family day biasa…..

cetak tshirt muslimah

cetak baju family day

 

 

Baju budak2 ni tapi kena regangkan skit sbb nak muatkan dalam papan tu.

So, rasanya takat tu dulu cerita saya hari ni. Rasa macam nak masuk semua cerita2 tempahan baju tu dalam ni tapi nanti boring lak.

Cuti sekolah ni memang menimbun2 order masuk. Mana yang nak segera tu, saya terpaksa tolak sebab takut tak mampu nak siapkan. Kang kalau tak siap, jenuh kami kena marah nanti.

Oklah……cam biasa…tolong jangan order guna komen bawah setiap artikel ye. Korang boleh order, samada guna emel & emel ke adminkomisen@gmail.com, call, sms atau whatsapp.

Takpun korang boleh isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun & emel sekali design nak print untuk saya bagi harga nanti.

Jumpa lagi korang…baiiiiii….

Ikhlas dari,

Nik
adminkomisen@gmail.com

 

10 Perkara Yang Korang Jangan Buat Kalau nak Berniaga Online……

Hai, Assalamualaikum & Salam Cetak Baju semua,

Alhamdulillah….seronok betul sekarang ni sebab kerja2 printing semakin lancar & mudah berbanding dulu. Nak tahu sebab apa….sebab kitaorang dah besarkan kedai & meja printing pun standby untuk 50 lai sekali print berbanding sebelum ni, hanya 9 lai je sekali jalan. Syukur sangat2.

Untuk pengetahuan korang jugak, tempahan juga Alhamdulillah tak putus2. Rezeki melimpah ruah. Mungkin antara sebabnya saya cuba sedaya upaya untuk tidak buat perkara2 tertentu masa kitaorang berniaga secara online ni.

Apa perkara2 tertentu tu? Maklumat yang saya nak kongsi ngan korang ni adalah hasil dari pengalaman selama 3 ½ tahun dalam bisnes online ni & Alhamdulillah setakat ni pendapatan yang saya terima diluar jangkaan saya.

Actually, banyak perkara yang kita kena elakkan kalau nak buat bisnes ni tapi saya nak kongsi ngan korang 10 perkara utama je yang saya cuba tak buat masa uruskan bisnes online ni. Benda apa tu?

1. Jangan menipu – Dahlah bisnes online, pastu orang tak nampak muka kita. Memang mudah sangat nak menipu. Dapat duit customer, pastu buat diam je.

Manusia ni, kalau iman dia tipis memang rambang mata. Nampak duit skit pun, nak sapu padahal kalau tak menipu, bisnes boleh kekal lama daripada biasa.

Menipu ni memang pantang manusia. Sekali dah tertipu, memang konfem tak datang dah website atau blog korang. Satu lagi, bisnes cepat lingkup kalau asyik menipu ni.

2. Jangan tak jujur – Adik beradik menipu gak ni. Kalau nak bisnes kekal lama, sikap ni pun kena pegang kuat jugak.

Contohnya ; ada customer tak puas hati ngan bisnes kita & nak balik duit dia, pulangkan je. Jangan disimpan. Mungkin akan datang dia datang balik sebab tengok kita jujur.
Kalau diperam je & buat diam je, konfem sekali tu je lah customer deal ngan korang.Cam saya (bukan nak puji tapi bagi contoh sebenar), dah beberapa kali saya pulangkan duit kat customer yang nak duit dia. Ada yang saya pulangkan tapi terus gak order ngan saya lepas tu. Yang penting, kena pulangkan cepat, kalau tak orang tak percaye dah kat kita.

3. Jangan terlalu berkira – Mungkin ada baik buruknya berkira ni tapi kalau boleh, jangan terlalu berkira. Customer nak diskaun RM1 pun, consider le. Ini mati hidup balik tak nak bagi. Berkira pun tengok keadaan le. Kalau dah rugi, satu sen pun tak dapat untung, tak payah le turunkan lagi harga. Mungkin kita dah buat sekali, lepas ni orang tu akan tuntut lagi harga rendah tu.

Kita nak jugak cover kos letrik, air, sewa dll. Pandai2 le korang.

4. Jangan malas jawab pertanyaan customer – Part ni korang kena pikir2 le sendiri. Kalau korang jadi customer & korang tanya soalan kat tokey bisnes online tu, pastu tokey tu buat derkk je ataupun lambat bagi jawapan, apa rasa korang. Tak ke panas hati.Sama gak cam saya. So, saya cuba pastikan benda tu tak jadi kat customer saya.

Tapi saya mengaku, kadang2 ada jugak emel atau pertanyaan terlepas pandang tapi saya cuba sedaya upaya untuk tidak menghampakan customer & kadang2 customer lak tak feedback lepas saya bagi jawapan tu. Anggaran saya dalam 98% soalan akan berjawab. Soalan yang tak berjawab tu mungkin sebab saya terlepas pandang ataupun soalan yang saya tak tahu camane nak jawab.

5. Jangan lupa minta maaf kalau tak dapat tunaikan – Perkataan “Maaf” patut ada dalam setiap peniaga, baru le berniaga tu berkat.

Kalau bahasa yang kita gunakan buat sakitkan hati je, konfem tak ada dah customer yang datang balik kat kita. Bukan je dia yang tak datang, habis semua orang dia bagi warning jangan masuk website dia ni sebab sombong. Suka marah2 orang.

6. Jangan Tamak – Ramai manusia tamak dalam dunia ni. Kalau tak, takkan le ada skim cepat kaya. Pastu ramai le yang join. Tamak punya pasal, nak duit cepat.
Sama gak kalau berniaga online. Semua tempahan dia nak sapu & tak pikir mampu buat ataupun tak.

Kalau dah tamak, mulalah tempahan customer lambat siap & kerja melambak2 menunggu.

Kalau tak boleh buat, bagitau terus terang je. Jangan tamak sebab orang tamak selalu rugi. Baik kita buat mana yang kita mampu tapi rezeki tak putus2 berbanding tamak, semua nak buat & last2 orang dah tak percaye kat kita dah. Nak camtu ke?

7. Jangan mudah putus asa – Ramai peniaga online jenis camni. Berniaga ikut rajin & ikut musim. Dalam hati rasa nak jadi kaya dengan berniaga tapi angan2 je lebih. Bila ada problem skit, dah give up dah. Bukannya nak cari cara nak selesaikan masalah tu.

Memang biasa bisnes awal2 ada masalah. Saya pun camtu & orang lain yang berjaya pun camtu. Kalau tak susah atau tak ada masalah, tak ada le korang boleh berjaya. Ini lembik….masalah skit je dah putus asa. Pikir positif. Kalau orang lain boleh buat, kita pun boleh buat.

Orang lain manusia jugak, bukannya malaikat. Orang lain ada kaki, tangan, hidung, mulut semua, kita pun ada jugak. Sebab apa orang lain boleh berjaya, kita tak boleh.

8. Jangan lupa bersedekah/berzakat – Bagi yang muslim, sedekah atau berzakat ni boleh tambahkan rezeki kita. Actually, bukan orang islam je percaya benda ni, orang bukan islam pun percaya.

Sebelum ni saya ada baca satu buku, Rich Dad Poor Dad, penulis dia seorang Kristian tinggal di Hawaii. Seorang jutawan yang bermula dengan kosong. Dia pun percaya, kalau banyak kita bagi kat orang, makin banyak kita dapat. Omputih kata, What You Give, You Get Back.

Profesor Muhaya (pakar mata & motivator terkenal Malaysia) pun ada cakap…..kalau kita ADA, kita BERI & kita DAPAT.

Cer tengok Bill Gate…dia dah kaya tapi dia ada Yayasan untuk bantu orang susah. Dia bukannya semakin susah. Makin kaya ada le.

Kalau kat Malaysia, contohnya seperti Syed Mokhtar Al-Bukhary. Dia pun ada Yayasan. Dia pemurah & dermawan. Makin banyak bagi, makin besar kekayaan dia.

Saya pun cuba jadi cam diaorang. Kena percaya sebab Nabi dah kata, kalau kita derma satu, 700 akan kita dapat pulangan tapi jangan pikir pulangan duit je. Mungkin sihat badan, bahagia hidup, tak susah hati, anak menjadi, kereta tak pernah rosak, tak kena bencana dll. Itu dikira rezeki gak tu sebab duit tak ada keluar.

9. Jangan tak berdisiplin – Sikap yang ni rasanya susah skit manusia nak ikut sebab disiplin ni kena jaga betul2.

Macam saya sendiri, saya cuba disiplinkan diri untuk update cerita setiap minggu dalam blog. Kalau tak update, konfem orang akan lari sebab anggap website tu tak aktif. Satu lagi, disiplin masa pegang duit. Jangan guna duit tu buat beli barang tak tentu hala. Bayar le hutang2 dulu termasuk kat supplier, bil2, belanja & lain2. Baki tu baru le kita simpan.

Camtu, baru le berjaya. Ini tak…baru 2 bulan bisnes, dah tukar kereta baru. Guna duit untuk bayar supplier untuk buat deposit kereta. Kalau camtu, konfem masuk bulan satu lagi, lingkup bisnes korang.

10. Jangan lupa Tuhan – Yang ini antara yang penting untuk kita buat sebab kita kena percaya yang rezeki tu totally dari Tuhan (Allah). Kita just usaha je. Kalau kita usaha macam orang gila tapi memang bukan rezeki kita, tak jadi jugak. So, apa2 pun jangan lupa Dia.

Kadang2 saya pelik gak manusia ni…rezeki nak tapi sembahyang tak nak. Padahal, rezeki tu Allah yang bagi.
Korang just fikir pasal nafas kita ni je. Kalau Allah stop nafas korang sekarang, apa korang rasa. Mati le kot tapi Allah gerakkan jugak nafas kita tanpa kita sedar. Tak ke hebat tu. Tapi sayang, kita lupa jugak kat Dia.

Yelah….apa gunanya Syurga & Neraka ye tak. Kalau semua masuk Syurga, sape nak masuk Neraka kan….

So, yang sebenarnya banyak lagi perkara2 yang tak patut korang buat kalau bisnes online ni tapi apa yang saya cerita kat atas ni hanya antara yang penting sahaja.

Saya harap korang ambik iktibar le tentang apa yang saya ceritakan kat atas ni sebab buat apa korang berniaga secara online kalau just nak suka2 je. Buat serius cam saya. Alhamdulillah, nak beli apa2 pun tak pikir panjang dah sebab duit lebih dalam tangan.

Korang pun boleh berjaya sebenarnya tapi antara nak ngan tak nak je. Kalau saya boleh buat, korang konfem boleh buat & mungkin lebih lagi kot.
Ingat….Pikir positif & apa yang korang bagi, korang akan dapat balik. Ingat tu!!!

So, cam biasa…kalau tak bercerita pasal tempahan tshirt memang tak sah. Apa cerita hari ni?

CERITA 1

tshirt r4bia

tshirt r4bia

Tshirt R4Bia camni banyak gak saya terima untuk tempahan. Ini baru sebahagian daripadanya. Depan saya buat sebesar A3, so..besar le gambar dia. Kalau buat besar A4, macam tak cantik je. Ramai gak order baju camni termasuk baju Syria, Mesir, Palestin dll. Kalau korang rasa nak order baju2 camni jugak, saya alu2kan. Emel je detail kat emel saya nanti.

Cerita 2

cetak tshirt

baju kelas

Ni baju untuk MRSM ni. Baju kelas. Yang mencabar skit, time nak buat blok printing untuk lencana depan tu sebab kena buat 3 kaler tu. Nak jimat blok, saya ambik kaler merah tu guna kaler baju, so tak payah le nak print merah lagi. Hasilnya tetap sama.

Design belakang tu, ikut je design baju kahwin sebelum ni & adjust kat nama kelas ngan tahun je. So, jadilah seperti design diatas ni.

Cerita 3

Design baju asal yang customer hantar macam kat bawah ni.

cetak tshirtcetak baju

Hasilnya….seperti dibawah ni.tshirt kelas

Baju ni mencabar jugak nak buat sebab kat depan saje ada 4 blok saiz A3 nak print tu. Yang ini saya tindih kaler merah walapupun baju kaler merah sebab untuk naikkan kaler merah tu.

Belakang lak, camni…..

cetak tshirt

Sama macam design yang dia bagi tu kan. Baju ni guna jenis kain jersi dari Oren Sport. Walaupun kain jersi, tapi Alhamdulillah, dapat gak disiapkan dengan cantik.

cetak baju

Hari ni 2 cerita je saya upload dalam blog ni sebab sibuk sikit sekarang ni. Acrtually, banyak lagi gambar & cerita yang belum dikongsikan tapi agak sibuk skit sekarang ni.

Ok…cam biasa, kalau korang rasa berkenan & nak order tshirt utk aktiviti korang sendiri, jangan segan & jangan siku untuk emelkan detail korang kat emel saya di adminkomisen@gmail.com, takpun isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun, sms, call atau Whatsapp sekalipun. Terpulang pada keselesaan korang. Saya akan cuba bagi layanan yang terbaik nanti ye.

So, jumpa lagi, kawan2….baiiiiii….

Dari teratak kecilku,
Nik
adminkomisen@gmail.com
0192254028

Cuti sekolah datang lagi…jom tempah tshirt kawin, family day & konvoi korang!

Hai, hai & hai.

Yeyy!! Yeyy!! Dah cuti sekolah dah. Budak2 sekolah seronok le sebab boleh berseronok sakan.

Kalau sebelum cuti sekolah hari tu, bertalu2 student sekolah order baju kelas masing2 & sekarang tibalah pulak giliran pengantin baru, orang berkeluarga & mat2 motor + mat2 kereta untuk order tshirt diaorang lak.

Memang tiap2 tahun, kalau cuti sekolah, group2 ni le yang ramai order tshirt untuk aktiviti diaorang.

Tapi walaupun camtu, nak mintak tolong le ye. Kepada sape2 yang nak order tshirt tu, kalau boleh jangan le nak dalam masa suntuk sangat. Hari ni order, esok atau lusa dah nak guna dah. Biasanya kalau order jenis camni, memang awal2 saya tolak sbb bukannya selai dua saya kena uruskan. Kadang2 tu beratus2 lai menunggu. Kalau design simple & kuantiti tak banyak, In Sha Allah kitaorang boleh terima.

Actually, banyak contoh tshirt kawin tu yang korang boleh buat pilihan. Antaranya cam kat bawah ni :

tshirt kahwintshirt rewang

tshirt rewang kawin

baju kawin

Ni antara contoh2 baju kawin yang kitaorang pernah buat sebelum ni. Kalau korang nak order baju camni, korang boleh klik kat bahagian kanan blog ni kat TShirt Kawin/Rewang.

Biasanya bab2 kawin ni orang pantai barat panggil Rewang & orang pantai timur panggil Bekwoh.

Tapi kalau korang kreatif, korang boleh buat design sendiri tshirt tu. Klik kat page “Buat Design Sendiri” kalau korang nak buat design sendiri baju tu.

Satu lagi….ramai gak yang nak buat family day ataupun hari keluarga masing2 time cuti sekolah ni.

Biasanya, tshirt family day ni ada yang kaler ikut family. Family mak long kaler lain, family kak ngah kaler lain dll.

Antara contoh tshirt family day yang pernah kita buat tu ialah :

 cetak baju

tshirt hari keluarga

cetak tshirt family day

Family day biasanya boleh jadi kenangan yang indah buat korang. Bila ada tshirt untuk family day tu, korang pasti teringat2 masa aktiviti family day tu. Mana tahu ada kenangan tak boleh lupa ke macam gigi palsu nenek tercabut masa buat sukaneka ke, rambut palsu pak ngah kena terbang di angin ke atau seluar ucu terkoyak masa main bola ke….pastu, bila nak ingat balik time family day mana peristiwa tu jadi, bukak balik tshirt yang korang pakai tu, mesti korang ingat balik nanti.

Konvoi pun sama gak…….time cuti sekolah ni le ramai yang berkonvoi. Tapi saya tak jumpa lak gambar tshirt konvoi yang pernah diaorang order sebelum ni sebab banyak sangat gambar dalam fail. Cuma ada tshirt konvoi baru je. Tengok kat cerita kat bawah ni ye.

Tapi apa2 pun, korang yang berniat nak berkonvoi, apakata order ngan kitaorang tshirt kesukaan korang tu. Design buat sendiri je.

Ok….panjang2 sangat kang citer ni, korang boring lak kang. So, cam biasa…apa cerita hari ni ye?

CERITA 1

tshirt konvoi

tshirt konvoi

baju konvoi

Tshirt konvoi group penang. Simple je, 1 kaler print je. Nak save bajet kot. Hari tu diaorang order banyak gak ni. So, 1 kaler agak mudah skit. Siap pun cepat.

CERITA 2

tshirt kahwin

tshirt rewang

tshirt rewangNi tshirt kawin lak tapi tak tahu le apa maknanya Dulure Dewe tu. Hanya yang empunya diri je yang tahu. Lupa nak tanya hari tu.

Ni pun untuk majlis kawin time cuti sekolah gak ni.

CERITA 3

tshirt cetak

cetak bajuYang ini group Sabah ni. Tak tahu lak apa maksudnya design yang dia print tu. Janji tak menyalahi agama & undang2, udah. Yang ni pun banyak gak ni nak kena print. 2 kali tindih..mula2 putih, pastu hitam.

IKLAN JAP!!!

cetak bajuSori…iklan jap. Ni nak bagitau kat korang ni. Kalau ada yang terlebih bayar, saya ada beberapa cara. Antaranya :

1. Mintak nombor akaun untuk saya pulangkan balik duit tu.

2. Stapler duit tu kat invois & masukkan sekali dalam bungkusan.

3. Takpun customer sendiri halalkan.

4. Saya cadangkan masuk dalam tabung masjid.

So, korang jangan risau kalau terlebih bayar. Atas ni adalah antara cara2 saya deal ngan duit lebih tu.

IKLAN LAGI….

cetak baju

Comey dok…kucing kitaorang, namanya Ommeyy. Suka sangat tido peluk bear. Ingat awek dia kot. hehehe.

Saje iklan…jangan marah aaaa….

Ok…rasanya takat ni dulu ye.

Kalau korang dah bersedia nak order tshirt untuk apa saje aktiviti korang cuti sekolah ni, apakata korang emelkan detail nak order tu sekarang. Dah dapat semua maklumat pasal tshirt tu termasuk design nak print, baru saya bagi harga ye.

Emelkan ke adminkomisen@gmail.com, call, sms, whatsapp atau isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun ye.

So, apa2 hal bgtau saya ye. Sampai jumpa lagi korang…baaiiiii…..

Ikhlas dari :

Nik & Salina
adminkomisen@gmail.com

DENGAR 3X ~ PROMOSI TSHIRT RAGLAN. SAPE NAK, ANGKAT TANGAN!!!

Hai, hai, hai & Salam Cetak Baju semua,

BERITA PENTING!!!!!

RAMAI YANG TANYA SAYA BERKENAAN BAJU RAGLAN. SEKARANG DAH ADA DI http://www.mohcetakbaju.com.  SAPE NAK? ANGKAT TANGAN.

APA ITU T SHIRT RAGLAN? CER TENGOK GAMBAR KAT BAWAH NI….

Tshirt reglan

Tshirt reglan

Apa itu TShirt Raglan? Dalam Wikipedia, TShirt Raglan ialah “A raglan sleeve is a type of sleeve whose distinguishing characteristic is to extend in one piece fully to the collar, leaving a diagonal seam from underarm to collarbone”. 

TShirt Reglan ialah TShirt yang bersambung kain antara badan ngan lengan atau antara ketiak dengan tulang kolar. Macam gambar kat atas ni.

Kitaorang sediakan 8 jenis TShirt Raglan seperti diatas.

Harga PROMOSI sekarang ialah RM20 selai kosong tanpa printing untuk Semenanjung & RM22 selai kosong tanpa print untuk Sabah Sarawak.

So, sape2 yang berminat nak order, emelkan detail nak order tu ke emel saya di adminkomisen@gmail.com.

So, apa tunggu lagi. Order sekarang sementara stok tengah ada banyak ni.

Saya menunggu tempahan korang ni. Jangan lambat2…takut nanti lambat dapat sebab masalah stok nanti.

—————————————————————————————————————–

Ok…..tak sabar nak kongsi ngan korang design2 baju yang kitaorang dah buat ni. Apa cerita hari ni?

Cer tengok gambar2 kat bawah ni….

tshirt kelas

baju kelas

Ni design dari customer sendiri ni. Dia buatkan sendiri. Kalau pandai buat sendiri design tu lagi bagus sbb lagi puashati. Belakang tu banyak kerja skit sebab nama sekolah tu ada 5 kaler kena print tu.

tshirt kelasBaju ni print sebelum ada meja printing ni. Rasanya belum masuk kat blog lagi design ni rasanya. Design yang warna merah tu boleh buat 2 cara, samada print merah terus ataupun tindih putih dulu.

Kalau buat merah terus pun boleh sebab baju tu kaler biru cerah.

Ok, cerita kedua lak…..

tshirt sukanIni tshirt untuk group bowling lak ni. 4 kaler semua. Putih, hijau, merah & hitam.

Untuk kaler hijau ngan merah tu, saya buat dalam 1 blok je untuk jimatkan skit blok tu. Masa nak print merah, saya tutup design hijau & masa nak print hijau, saya tutup merah. So, jimat blok saya. Harga selai pun jimat jugak.

cetak baju

cetak bajuAda dalam 80 lai baju ni kitaorang print hari tu. Guna tshirt oren sport, kain jersi.

Ok..cerita seterusnya. Design asal cam kat bawah ni…

cetak baju kelas

Hasilnya cam kat bawah ni…..

cetak baju kelasNi bahagian depan. 2 kaler…putih ngan kuning. Belakang lak….

tshirt kelasNi 2 blok printing A3 ni. 1 untuk semua kaler putih & 1 blok lagi untuk kaler kuning. Cantik tak……hehehe. Angkat bakul sendiri.

baju kelas

baju kelasNi le antara hasil cetakan baju yang dah siap tu. Memang naik kaler dia kalau merah ngan kuning ni. Korang pun kalau, excited nak order baju camni, bgtau saya ye…..

Ok..last gambar untuk tempahan baju tu. Actually, banyak lagi tempahan baju yang kitaorang belum upload tapi tak sempat sebab sibuk ngan printing baju tu.

Design baju tu kalau ikut design asalnya cam bawah ni….

baju kelas

cetak baju kelas

baju kelas

cetak baju

cetak tshirt

Agak komplikated gak design ni masa saya nak print hari tu sebab kat dalam tulisan tu ada corak2. Saya terpaksa upah designer saya untuk buat balik design tu. Last2 sekali, jadi le cam design yang saya print tu.

Cuma silap skit sebab huruf o tu ada putih kat dalam. Nasib baik customer ni, ok….hehehe. Alhamdulillah.

Ok..itu le saje cerita kitaorang buat kali ni. Kalau korang nak order baju untuk aktiviti korang, jangan lupa isi form kat page”Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun ye. Takpun call saya terus di 0192254028 (Nik) atau 0193643692(Salina).

Takpun jugak, emelkan detail order korang ke adminkomisen@gmail.com, sms atau Whatsapp. Terpulang pada korang.

Sampai jumpa lagi…..baiiiii….

Dari teman disini,

Nik,
adminkomisen@gmail.com

Kedai baru & meja printing baru ku dah siap…hoooorrreyyyy!!!!!

Hai korang & Salam Cetak Baju semua,

Alhamdulillah, Alhamdulillah & Alhamdulillah…syukurrrr sangat2 pada Allah sebab bagi rezeki yang melimpah ruah kat kitaorang.

Minggu lepas, kedai baru kitaorang yang dah dibesarkan & meja printing baru pun dah siap dah. Hari tu saya janji nak kongsi ngan korang tentang meja printing baru tu kan…

Meja tu hasil idea saya sendiri & saya order kat kedai besi@welding kat area rumah saya je. Mula2 tu uncle tu buat silap skit tapi bila saya explain balik, dia betulkan balik.

Alhamdulillah…tercapai gak cita2 nak besarkan kedai lepas 3 tahun berhempas pulas buat printing tanpa tempat yang sesuai.

Kali ni, meja printing kitaorang boleh print 50 lai sekali jalan berbanding 9 lai je sebelum ni. Tapi walaupun 9 lai, tapi wife saya memang hebat sebab dapat siapkan semua tempahan dalam tempoh. Cuma sakit2 badan skit le sebab kena banyak kali angkat papan2 baju tu.

Ok…nak tengok meja  & kedai baru saya tu tak. Cer tengok gambar bawah ni…..

meja printing baju

meja printing baju

Actually meja ni saya letak span & lapik plastik lagi sebenarnya tapi lupa nak upload gambar dia. Saya kena letak span & plastik supaya masa nak print baju tu, kaler dia rata je. Kalau tak letak span, takut tak rata bila kena papan kayu tu.

So, gambar bawah ni untuk baju2 yang tengah di print tu…

tshirt print

cetak baju

Kalau sebelum ni, jenuh le nak print banyak2 lai. yang ini, kalau 50 lai sekali jalan je. So, lagi cepat skit kerja kitaorang.

Cuba tengok ada besi tercacak kat setiap meja tu. Itu sebenarnya locking atau kunci bila nak print banyak kaler. So, nanti tak ada le design dia lari masa print nanti.

Dalam gambar atas ni, masih ada meja yang belum letak papan lagi. Tak sempat lagi sebab banyak kerja skit. Nak gergaji papan lama lagi. nak lekat kat meja lagi…so, banyak kerja skit le.

Sebab tu, untuk order yang masuk baru2 ni saya mintak extend skit sebab sibuk dengan kedai & meja baru ni le.

So, lepas ni, korang jangan risau. In Sha Allah, dengan izin Allah, order2 korang kitaorang akan buat secepat mungkin sebab meja dah bertambah. Kalau kuantiti order bawah 50 lai, mungkin akan dapat disiapkan lebih cepat.

Tapi apa2 pun bergantung pada tokey yang printing sebab dia incharge untuk printing. Harap2 lepas ni tak ada masalah lewat lagi, In Sha Allah.

Okaylah…..cerita pasal kedai & meja baru dah setel. Cam biasa, kita cerita lak pasal tempahan2 tshirt yang kitaorang buat sebelum ni.

Cerita 1

Cetak TShirt

cetak tshirt

Cer tengok gambar atas ni……bangga gila sebab TShirt kitaorang dah sampai ke Korea. Ni student Malaysia yang order baju ngan kitaorang. Guna EMS ataupun pos laju ni. Disebabkan dia order dari luar Malaysia, so kos pos dia tanggung semua.

Asalnya tshirt muslimah tu cam kat bawah ni…

Cetak tshirt

Pastu kitaorang print jadi cam kat bawah ni….

cetak tshirt muslimah

cetak tshirt muslimah

Ni guna meja printing lama lagi ni tapi Alhamdulillah dapat print 3 kaler dengan mudah. So, kalau korang yang duduk kat Malaysia ni nak order, jangan risau….tempahan kitaorang dah sampai beribu2 kilometer dah ke Korea.

Yang order dari Brunei pun ada tapi masih dalam proses nak printing.

Ok…cerita 2

tshirt cetak kelas

tshirt cetak kelas

Asalnya customer tu buat dalam Customink.com kat page “Buat Design Sendiri” kat blog saya, cam kat bawah ni….

Design Baju Nazurah

Kemudian saya transfer ke baju seperti diatas nun. Apa yang saya buat ialah saya copy & paste balik design tu masuk Adobe Illustrator untuk mudah saya touch up balik & tiru sebijik kedudukan & saiz design yang diaorang nak tu. Guna Customink.com ni mudah skit sebab customer kitaorang boleh buat design sendiri kat situ. Kalau nak mintak saya buat, memang tak sempat. Lagipun, buat design sendiri ni lebih puas hati.

tshirt kelas

Cerita 3……

Nak kongsi gak ngan korang ni……kitaorang banyak jugak terima order yang nak tshirt artis Korea….Running man ada, group K Pop pun ada. Cam kat bawah ni. Memang minat betul diaorang ngan K Pop ni ye. Saya just print je….

tshirt k pop

tshirt k pop

Simple je tapi nice. Siap ngan nama artis2 tu sorang2 lagi diaorang letak. Korang yang berminat nak buat camni pun dialu-alukan le ye. Macam2 stail kitaorang boleh buat.

Cerita 4

tshirt kelas

tshirt kelas

Just wording je. Depan 3 kaler…merah, oren & putih. Kebiasaanya kena tindih putih dulu, baru tindih kaler lain supaya naik kaler dia. Belakang pun simple je.

tshirt kelas

tshirt kelas

Cerita 5….last episod…

tshirt muslimah
tshirt muslimah

Asalnya customer ni bagi design camni. Guna TShirt muslimah Oren Sport. Biasanya kalau diaorang buat design camni, saya akan tanya diaorang punya font & design nak print tu. Mintak diaorang emelkan design2 tu semua. Bila dah dapat dalam softcopy, baru senang nak print out macam kat bawah ni….

tshirt muslimah

tshirt muslimah

tshirt muslimah

tshirt muslimahNi guna TShirt muslimah dari Katalog Oren Sport ni. Kalau nak tengok contoh baju tu, korang klik kat page Katalog Oren Sport & cari kat bahagian TShirt muslimah. Ada banyak kaler gak untuk pilihan korang.

So, okaylah dulu korang buat kali ni. Nak gi sambung buat blok printing lak ni.

Kalau rasa2 nak order tshirt korang, jangan malu & jangan segan. Korang boleh isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun, ataupun korang call terus kitaorang di 0192254028 (Nik) atau 0193643692(Salina), ataupun boleh Whatsapp kitaorang ataupun, emelkan ke adminkomisen@gmail.com ataupun sms dll. Mana2 yang korang rasa selesa le ye.

So, jumpa lagi dicerita2 yang akan datang. Sampai jumpa lagi…daaaaaaa….

Yang Ikhlas & Dekat,

Nik
Pengurus & Penggemuk mohcetakbaju.com

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 673 other followers

%d bloggers like this: