Blog Archives

Alhamdulillah…bertalu2 tempahan tshirt kelas masuk sekarang ni…..

Design Baju Raglan 2015

DAPATKAN SEKARANG BAJU RAGLAN LENGAN 3 SUKU SEBELUM KEHABISAN STOK!

Hai, hai & salam cetakbaju semua,

Alhamdulillah…syukur pada Allah. Sekarang ni tak henti2 tempahan TShirt kelas masuk. Macam yang saya bagitau sebelum ni…start je bukak sekolah, student2 akan mula tempah tshirt untuk kelas diaorang. Kebanyakan yang order, student yang tahun akhir kat sekolah tu atau tahun yang ada periksa macam PMR, SPM atau STPM. Ada jugak tshirt2 untuk group2 diaorang sendiri kat sekolah.

So, pada korang yang nak order tshirt kelas, sangat dialu2kan sekarang.

Mungkin korang ada masalah nak buat design tshirt korang kan…jangan risau, dalam blog ni semua masalah korang akan diselesaikan.

1.  Kalau korang tak ada design nak buat atau tak idea nak buat design atau tak reti nak buat design, mudah je…klik kat link bawah ni & korang godek2 sendiri design korang sendiri, lepas dah siap, emelkan ke emel saya di adminkomisen@gmail.com.

Pastu, bagitau sekali jenis baju & berapa lai korang nak order. Penting ni…sebab benda2 ni yang akan tentukan harga baju korang nanti.

<<KLIK SINI SEKARANG UNTUK BUAT DESIGN KORANG TU SENDIRI>>

2. Kalau bajet korang rendah, saya cadangkan korang pilih je tshirt murah brand 4square atau agent tee. Banyak pilihan kaler kat situ. Kualiti pun cantik & saya suka print atas baju ni sebab kain dia lembut & licin time nak print.

<<KLIK SINI……TSHIRT 4SQUARE>>

<<KLIK SINI…..TSHIRT AGENT TEE>>

3. Kalau rasa ada bajet lebih sikit & nak baju yang lain sikit, klik kat page Katalog2 kat bahagian atas nun & cari Katalog Enzo, Change, Oren Sport & Gildan. Macam2 jenis baju ada. So, bukan sahaja tshirt biasa tapi tshirt lain pun banyak kitaorang jual.

Baju muslimah ada, baju korporat ada, jaket ada dll.

4. Apa yang kami offer lagi…..kos pos untuk semenanjung FREE & ke Sabah Sarawak saya tanggung separuh.

5.  Lagi satu, kitaorang sediakan servis printing jenis silkscreen printing, heatpress & sulaman.
So, pada student2 yang tengah cari tshirt kenang-kenangan untuk kelas korang, inilah tempat yang sesuai untuk korang.

Semenjak 5 tahun lepas, anggaran dalam 50K ke 70K helai dah kami siapkan. Ianya bukan satu amaun yang kecik berbanding dengan saiz kedai kami tapi Alhamdulillah, semuanya dapat disiapkan dengan jayanya.

Untuk korang lagi bersemangat nak buat tshirt kelas tu, kat sini saya tunjukkan macam2 jenis TShirt kelas yang kitaorang dah siapkan baru2 ni….

tshirt Raglan

tshirt raglan cetak

tshirt raglan cetak baju

Yang ni guna tshirt Raglan ni. Memang ramai yang order baju camni. Memang cantik sebab biasa baju plain je. Print simple 1 kaler je. Walaupun 1 kaler, still boleh jadi kenangan untuk diaorang.

tshirt kelas

tshirt kelas

Ini tshirt orang malaysia tapi group Jepun. Masa print baju ni rasa macam print baju geng Ultraman pulak sebab semua nama2 jepun. Kelas jepun kot ni. Design diaorang bagi siap. Kitaorang print je.

Design besar camni kena buat 2 lapis supaya naik kaler dia. Mula2 buat 1 layer sebagai base & second layer sebagai penaik kaler dia.

 

DSCN0494Ini Tshirt kelas biasa ni. Lencana print kat dada & tulisan kat bawah. Guna baju brand Enzo. Yang ambik masa bila nak print lencana tu sebab ada 3 kaler tapi Alhamdulillah dengan teknik yang betul, kerja jadi mudah.

tshirt kelastshirt kelas

Yang ini pun guna baju Raglan. Memang sedikit mencabar print baju ni sebab design besar & perlu 5 blok printing ni. Tapi Alhamdulillah jugak…..kami mampu siapkan dengan jayanya. Nak print baju ni pun kena ada teknik yang betul. Kena tentukan kaler apa yang dulu nak print sebab takut kaler kemudian tertindih kaler dibawah. Konfem jadi pelik kalau jadi camtu.

Peringkat nak pecahkan kaler tu dibuat masa buat design dalam komputer lagi. Tak boleh main hentam je. Kena study jugak supaya kaler dia ngam2 dengan design asal.

 

Ok…selain TShirt kelas, ada ramai jugak customer order untuk group atau untuk dijual semula. Cer tengok contoh2 baju yang baru2 ni diaorang order….

DSCN0497

Ini printing biasa. 1 kaler printing. Customer perlu bagi jenis font & In Sha Allah, mudah untuk saya buat balik design tu.

TIPS CETAK BAJU HARI NI :

Customer perlu bagi jenis font yang akan didownload dari internet supaya masa nak print nanti deisgn font tu lebih sharp.

Kalau bagi dalam format jpeq atau lain2, dikhuatiri design tu pecah & tak cantik masa print. Tapi kalau tak ada jugak, boleh bagi

dalam pixel atau resolution yang besar supaya cantik masa nak print nanti.

 

 

Ok…ni antara gambar TShirt yang kami siapkan sebelum ni untuk contoh bagi korang….

tshirt sukan

tshirt sukan bola

Yang ini….saya kena guna stiker kat bahagian dada sebab customer nak cepat & akan ambik masa kalau nak print. Tapi customer ni pun prefer stiker daripada print. So, lagi mudah. Kalau stiker, dalam sejam dah boleh siap.

Selain dari tu….

tshirt harimau

tshirt bola

tshirt kelas

tshirt sukan

Ni group ni. Design semua diaorang ambik dari customink.com je. Tak payah nak pening2 memikirkan camane nak buat design tu. Font & design semua dah ada siap kat situ. Print pun puashati sebab memang mudah nak print.

tshirt memancing tshirt memancing

Ada jugak yang order baju memancing. Yang ini customer sendiri lukis & kitaorang transfer balik dalam komputer. Cuma saya mintak jenis font je dari customer sebab font yang dia bagi dalam lukisan tu tak jelas. So, ni le hasilnya……..

Ok…ni antara design2 lain yang saya nak kongsikan ngan korang ye…

tshirt hari keluarga

tshirt memancing

tshirt kelas

tshirt group

Ni antara gambar2 baju yang saya sempat upload hari ni. Kalau banyak, takut nanti penuh lak blog ni & boring lak korang nanti.

Cam biasa……

Ok….kalau nak order TShirt ngan kitaorang, tentukan design nak print & kuantiti tempahan tu dan :

1.  Emel ke adminkomisen@gmail.com ;

2.  Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun ;

3.  SMS atau Whatsapp ke nombor hp kitaorang….Abang Nik – 0192254028 atau Kak Salina – 0193643692 atau

4. Call terus ke nombor2 diatas (tapi tolong jangan call malam sebab kitaorang nak berehat jugak!)

So, kalau tak order tshirt kelas sekarang, bila lagi. Nanti dah naik kelas, menyesal lak nanti kang.

Sampai jumpa lagi…..baaiiiiiii…..

Yang sentiasa membantu,

Abang Nik & Kak Salina
www.mohcetakbajuiam.com
www.cetaktee.com

P.S : Jika anda sedang mencari TShirt yang print I AM, korang boleh layari www.mohcetakbajuiam.com & kalau nak tengok design baju kelas kat www.cetaktee.com.

MAKLUMAN PENTING : Perubahan harga mulai Mac, 2015!

Hai & Salam mohcetakbaju semua,

Ni nak bagitahu ni…..kami akan buat beberapa perubahan harga terutamanya yang berkaitan dengan kuantiti yang sedikit.

Actually, baru2 ni, saya masuk ke kelas otai printing & dia bagitau pasal kos untuk bisnes TShirt ni. Sejak dari 2010 lagi, saya guna harga yang saya belajar dari tok guru lama & inilah pertama kali saya akan buat perubahan harga. Hanya perubahan yang kecik je & tak efek untuk kuantiti yang banyak.

Dari 2010 hingga ke saat ini jugak, kitaorang maintain bagi kos pos FREE kepada semua pelanggan. Kos yang saya tanggung untuk kos pos ni anggaran sebulan ialah RM1,500.00 ke RM2,000.00. Maknanya, saya dah rugi sebanyak ni sebab bagi kos pos FREE tu. Tapi saya tak kisah sebab sekurang2nya saya punya servis ada kelainan daripada website lain & sebab saya bagi kos pos FREE nilah, saya punya bisnes mencanak2 naik semenjak 2010 lagi…Alhamdulillah.

So, bagi korang yang nak merebut peluang sebelum kenaikan harga tu, boleh start order dengan kitaorang sebab bila masuk je Mac, 2015, saya akan naikkan harga tu.

Selain daripada tu, kami akan buat beberapa perubahan dengan blog kitaorang & kami start jual produk2 lain termasuk design yang guna printing plastisol, cenderamata, dll. So, kalau sape2 nak tahu apa perubahan2 yang akan kitaorang buat dalam blog ni, follow sokmo blog ni ye.

Ada lagi satu nak bagitahu ni…..In Sha Allah, kami dalam proses nak buka cawangan di Bangi. So, itu pun saya maklumkan kemudian.

In Sha Allah, saya akan mula menjual baju2 cam bawah ni…

Design 1 Design 2 Design 3 Design 4 Design 5 Design 6

 

TAPI SAYA TERIMA DESIGN CAMNI UNTUK 30 HELAI KE ATAS SAHAJA…….PRINTING PLASTISOL ATAU CMYK
(INI BUKAN PRINT GUNA STIKER ATAU HEATPRESS)

Ok….REBUTLAH PELUANG SEBELUM SAYA BUAT PERUBAHAN LAGI KELAK…

So, cam biasa…..apa cerita cetak baju yang kitaorang dah siapkan sebelum ni.

cetak tshirt

cetak baju

Design camni tak susah nak print sebab base dia paling besar putih. So, kalau nak print kaler lain, senang sikit nak buat marking sebab kitaorang guna kaler putih sebagai marking.

Tulisan tu kena guna font yang di download dari internet. Kalau bagi tulisan dalam format jpeg, takut design dia pecah. Biasanya saya akan download dari internet untuk dapatkan font sebenar sebab kalau print guna font sebenar, design dia lebih sharp bila kita print.

Cerita 2

cetak baju

cetak tshirt

Yang ni agak komplikated sikit sebab yang logo tu ada 4 kaler kena print. Design asal tu saya kena upah designer saya untuk pecahkan ikut kaler asal. Pecah kaler ni bukan semua orang tahu buat. Yang biasa dengan printing baju, diaorang akan mahir dengan pecahkan kaler ni.

Saya terpaksa upah designer luar sebab saya memang tak sempat nak buat sendiri. Lagipun, nak bantu jugak designer2 kat luar nun buat duit. Tak le rugi bakat diaorang nanti.

Belakang simple je. 1 kaler print je. Yang ni biasa je.

baju muslimah cetak

Yang ni baju muslimah. Saiz printing sama dengan baju TShirt biasa. Alhamdulillah…walaupun ada locking, tak guna pun tapi tok guru marah saya sebab kalau tak guna locking, kerja lambat sikit. Betul cakap dia. In Sha Allah, saya akan start guna locking dah. Tak ada le penat sangat nak print nanti.

Cerita 3

cetak baju

Yang ni biasa je. 1 kaler printing. Ada sorang chinese tu mintak buat baju untuk family day dia.

Cantik betul kalau print kuning atas baju merah. Memang menyerlah betul.

Ok…setakat ni je dulu untuk kali ni.

Peringatan Penting Sekali lagi…..

Kami akan buat perubahan harga mulai Mac, 2015 ini.

Oleh itu, sesiapa yang nak rebut harga sebelum dinaikkan, sila berbuat demikian sebelum 1 Mac 2015.

Design Baju Raglan 2015

So, cam biasa…..pada korang yang berkenan nak buat TShirt untuk apa sahaja aktiviti korang & menggunakan TShirt Raglan kitaorang atau apa sahaja jenis TShirt kat katalog atas nun, korang boleh order terus samada melalui :

1.  Emel ke adminkomisen@gmail.com ;

2.  Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun ;

3.  SMS atau Whatsapp ke nombor hp kitaorang….Abang Nik – 0192254028 atau Kak Salina – 0193643692 atau

4. Call terus ke nombor2 diatas (tapi tolong jangan call malam sebab kitaorang nak berehat jugak!)

Selamat Berjumpa kembali….baaiiiii….

Yang Ikhlas Membantu,

Abang Nik & Kak Salina
adminkomisen@gmail.com

www.mohcetakbajuiam.com
www.cetaktee.com

Dah boleh start plan untuk buat TShirt kelas atau apa sahaja TShirt dalam Tahun 2015 ni!!

Design Baju Raglan 2015Tshirt I AM 4Square 2014 copy

 

Hai & Salam cetak baju pada semua pelawat mohcetakbaju.com,

Apa khabar semua? Dah masuk sekolah ke? Ada plan nak buat TShirt kelas korang tahun ni ke?

Seperti tahun2 sebelum ni, start je sekolah, start le kitaorang sibuk.

Kalau masa cuti sekolah sebelum agak rileks skit sebab kebanyakan pelanggan kitaorang adalah student.

So, pada korang yang plan nak buat baju kelas kenang-kenangan korang tahun ni…dah boleh dah bincang2 ngan member kelas korang. Korang dah boleh plan nak buat design camane, nak baju jenis camane & berapa bajet korang.

Biasanya bajet ataupun harga le yang jadi masalah kat students sebab ada jenis yang nak baju yang cantik & mahal skit tapi bajet tak ada.

Tahu tak camane korang nak buat……

Cuba pakat2 dengan kawan2 untuk start kumpulkan duit. Katakan bajet korang dalam RM35 selai. So, mungkin korang boleh lantik sorang untuk kumpulkan duit dari korang. RM1 sehari ke, 50 sen sehari ke, RM2 seminggu ke.

Kumpulkan & bila dah cukup, korang boleh terus start ngan kitaorang.

Pastu, susah hati sebab tak ada design nak print ke?

Tak payah pening2. Korang klik je kat page “Buat Design Sendiri” kat atas nun atau klik link DISINI untuk start buat design korang sendiri kat sini.

Lagi puashati sebab korang boleh godek2 sendiri. Nak adjust, boleh adjust sendiri. Ikut suka hati korang.

Bila dah siap, hantar ke emel saya di adminkomisen@gmail.com & emelkan sekali kuantiti tempahan/jenis baju. Nanti saya bagi harga nanti.

Kalau korang rasa memang tak ada idea nak buat tshirt kelas korang, cuba klik kat website kitaorang satu lagi www.cetaktee.com. Kat sini ada macam2 jenis design TShirt kelas yang dah sedia ada untuk korang pilih.

Gambar cetaktee 4

 

 

Korang pilih je mana yang berkenan & kitaorang akan adjust atau print ikut kehendak korang nanti ye.

So……start le merancang TShirt untuk apa sahaja aktiviti korang dalam Tahun 2015 ni. Jangan biarkan Tahun 2015 ni berlalu gitu je tanpa kenangan untuk korang ingat seumur hidup korang.

Jika anda tahun ni ambik UPSR, PT3, SPM, STPM, Pra Universiti, Degree, Master, Phd, sekolah pondok atau apa sahaja…..anda harus fikirkan sesuatu untuk dijadikan kenangan seumur hidup korang. Tak lain & tak bukan…TSHIRT.

Mungkin hanya dengan TShirt, korang dapat jodoh dengan si dia, mungkin dengan TShirt, korang bersemangat nak ambik periksa, mungkin dengan TShirt korang dapat jumpa kawan lama…macam2 boleh jadi. So…apa ditunggu lagi. Mulakanlah dari sekarang…..

Ok…harap2 ada berita baik dari korang semua.

Hari ni saya nak berkongsi banyak sikit tentang TShirt2 yang kitaorang dah siapkan sebelum ni supaya korang lebih bersemangat nak order TShirt tu..

Cerita 1

tshirt JDT

tshirt JDT

baju jdt

Sape peminat JDT? Ni bukan baju saya jual selai2 ni tapi customer kitaorang order sebelum ni. So, kalau ada peminat JDT nak order baju camni jugak, silakan….korang dialu-alukan. Macam2 jenis design korang boleh order kalau nak. Yang ni print atas banyak jenis kaler baju. Memang puashati sebab cantik design dia. 4 kaler printing ni. Agak susah skit nak print sebab tak guna locking tapi hasil pengalaman, inilah hasilnya.

Cerita 2

tshirt group

cetak baju group

Ni untuk satu group team chinese kat Kampar ni. Banyak juga….hampir 100++ lai ni. Design diaorang buat sendiri & kitaorang just print je. Depan print 2 kaler tapi guna 1 blok printing. Mudah skit nak marking nanti.

cetak baju kumpulan

cetak tshirt group

Cerita 3

tshirt sulam logo

Yang ini sulam logo depan & nama print. Sulam saya terima 10 lai ke atas je. Kalau print 5 lai ke atas sebab kalau sulam kena caj blok printing. Banyak order dapat murah nanti.

baju cetak dan sulam

 

cetak tshirt

cetak baju

 

Cerita 4

cetak baju

cetak baju

Maaf…gambar agak kabur tapi nak bagitau yang design ni banyak blok printing kena guna ni terutamanya logo bahagian depan tu. Kalau tak silap 5 blok printing tu sebab ada 5 kaler. Masa nak print tu, ok lagi tapi masa nak pecahkan kaler design tu ambik masa lama sikit. Design ni saya terpaksa upah designer saya untuk pecahkan kaler tu. So, dah pecah kaler ikut blok printing, senang sikit nak print nanti.

cetak baju group

Cerita 5

tshirt family day

cetak baju hari keluarga

Yang ni print atas baju Raglan lengan pendek brand Enzo. 2 kaler depan & 1 kaler belakang. Agak mudah jugak sebab design pun ambik dari internet je.

Cerita 6

cetak baju

cetak baju

Yang ini pun sedikit rumit tapi masih boleh print dengan mudah. Rumit masa nak pecahkan kaler tu terutamanya belakang. Yang ini pun saya terpaksa upah designer saya untuk pecahkan kaler dia dulu. Tapi orang rumah dah berpengalaman lama buat printing ni, so Alhamdulillah…small matter bagi dia…hehehe….

cetak baju

cetak tshirt

Cerita 7

cetak baju rewang

Design asal ni totally customer buat kat customink.com. 2 kaler printing ni…kelabu gelap & kelabu cerah. Tak nampak sangat kan. Tapi itu le warnanya.

cetak baju rewang

Belakang nombor kecik bawah bahu & nama kat lengan.

cetak baju rewang

Ok…setakat ni je lah dulu ye. banyak2 kang, boring lak.

So, cam biasa…..pada korang yang berkenan nak buat TShirt untuk apa sahaja aktiviti korang & menggunakan TShirt Raglan kitaorang atau apa sahaja jenis TShirt kat katalog atas nun, korang boleh order terus samada melalui :

1.  Emel ke adminkomisen@gmail.com ;

2.  Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun ;

3.  SMS atau Whatsapp ke nombor hp kitaorang….Abang Nik – 0192254028 atau Kak Salina – 0193643692 atau

4. Call terus ke nombor2 diatas (tapi tolong jangan call malam sebab kitaorang nak berehat jugak!)

Jangan malu & jangan segan nak order apa sahaja TShirt korang ye. In Sha Allah, kami akan memberikan layanan yang sebaik mungkin kepada korang nanti.

Jumpa lagi…..baaaiiiii,…..

Design Baju Raglan 2015

Design Baju Raglan Nama kelas 2015

Design Baju Raglan Nama 2015

 

Design Baju Raglan I AM 2015Yang Disini,

Abang Nik & Kak Salina
adminkomisen@gmail.com

PROMOSI TSHIRT RAGLAN TAHUN 2015

Hai, hai & Salam Cetakbaju untuk semua pelawat mohcetakbaju.com,

Alhamdulillah & syukur sangat2 sebab blog mohcetakbaju.com ni masih berjalan & semakin berkembang di Tahun 2015 ni. Bukan senang sebenarnya nak maintain satu2 bisnes dalam jangkamasa 5 tahun ni. Hasil usaha gigih & tak reti putus asa, Alhamdulillah kami dah sampai ke tahap ini.

Tahun 2015 ni, dengan izin Allah…saya akan meningkatkan lagi produk & servis kitaorang supaya dapat bagi yang terbaik kepada korang semua.

Tapi tanpa korang…memang konfem, kitaorang pun tak ke mana sebenarnya. Terima kasih tak terhingga buat korang.

Hari ini saya nak kongsi ngan korang tentang produk terbaru kitaorang yang baru dilancarkan & dijangka akan menggunakan jenama kami sendiri iaitu BAJU RAGLAN BRAND AINIX.

Buat permulaan ni, kitaorang nak promote baju Raglan LENGAN 3 SUKU – BODY KELABU & LENGAN HITAM seperti dibawah ni.

Untuk permulaan ni, kitaorang akan jual dalam RM18 sehelai (Harga asal RM20) & promosi ni saya akan tamatkan sehingga TShirt Raglan Peringkat 1 ni habis dijual (kebiasaannya dalam sebulan dah habis dijual). Stok sedia ada adalah sebanyak 600 helai iaitu saiz XS hingga 2XL. Setiap saiz 100 helai.

Design Baju Raglan 2015

 

Seperti biasa, saya hanya terima order 5 helai ke atas sahaja. Harga diatas adalah untuk harga baju kosong sahaja tanpa cetak.

Jika anda ingin mencetak design anda sendiri diatas baju tu, sila emelkan ke emel saya di adminkomisen@gmail.com untuk dapatkan harga beserta cetakan tersebut. INGAT!!! KAMI TERIMA 5 HELAI KE ATAS SAHAJA.

Korang juga boleh print mengikut design2 kami seperti dibawah :

Design Baju Raglan Nama kelas 2015 Design Baju Raglan Nama 2015 Design Baju Raglan I AM 2015

Ini hanya sebahagian daripada design yang biasa customer kitaorang nak print.

So, terpulang pada korang. Jika korang nak design lain & tak tahu nak designkan apa, klik DISINI untuk korang buat design tu sendiri ikut citarasa korang. Lagi puashati.

Selain daripada baju Raglan seperti diatas, kitaorang juga ada TShirt Raglan biasa lengan pendek seperti dibawah.

BRAND ENZO

Kod 1028 Raglan Enzo

 

BRAND GILDAN

Baju Raglan Baseball Tee GILDAN

 

So, terpulang pada korang nak pilih yang macamana tapi setakat ni yang readymade, ini je yang ada dulu.

Kalau korang nak buat selain daripada design yang ada kat atas ni, saya boleh buat custom made tapi dengan syarat 50 lai ke atas….diulangi!!!50 lai ke atas ye.

So, pada korang yang berkenan nak buat TShirt untuk apa sahaja aktiviti korang & menggunakan TShirt Raglan ni atau apa sahaja jenis TShirt kat katalog atas nun, korang boleh order terus samada melalui :

1.  Emel ke adminkomisen@gmail.com ;

2.  Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun ;

3.  SMS atau Whatsapp ke nombor hp kitaorang….Abang Nik – 0192254028 atau Kak Salina – 0193643692 atau

4. Call terus ke nombor2 diatas (tapi tolong jangan call malam sebab kitaorang nak berehat jugak!)

Kitaorang menantikan tempahan korang ye. In Sha Allah, kitaorang akan layan korang sebaik mungkin.

Ok…hari ni cam biasa, kalau nak kongsi cerita pasal tempahan sebelum ni memang tak sah. Apa cerita kitaorang?

cetak tshirt engineering

Ni gambar asal yang customer bagi. 2 kaler printing. Alhamdulillah, mudah je sebab customer dah bagi siap dalam Adobe Illustrator. Hasilnya cam bawah ni…

tshirt cetak engineer

tshirt cetak engineer

Baju yang gelap tu ada bayang2 hitam jugak sebab guna baju kaler navy. Walaupun tak guna locking tapi masih lagi mampu print 2 kaler camtu.

Selain dari tu…

cetak tshirt kelas

cetak tshirt kelas raglan

Haaa….yang ni tshirt kelas print atas baju jenis Raglan brand Enzo kaler hitam merah. Design ni pun customer bagi siap dalam Ai. So, senang sikit nak print. Pun 1 kaler depan belakang. Lebih murah & lebih mudah nak print.

Lagi? Apalagi……

cetak tshirt kapalterbang

Yang ni saya suka sebab cantik betul bila print. Gambar kapalterbang. Depan belakang print. Depan 2 kaler & belakang 1 kaler.

cetak baju kapalterbang

cetak baju kapalterbang

cetak baju kapalterbang

Ni antara gambar baju yang sempat saya ambik. Ada 3 jenis gambar kapalterbang. Semua design lebih kurang camni.

Selain dari tu…

cetak baju

cetak tshirt

Ni print biasa je. Design ni pun, customer yang bagi design ni dalam Ai. Tak yah edit2 dah. Print je terus.

Print 1 kaler merah je. Mudah je.

Oklah setakat ni jelah dulu ye. Jumpa lagi kita akan datang di lain minggu.

Sekali lagi….

So, pada korang yang berkenan nak buat TShirt untuk apa sahaja aktiviti korang & menggunakan TShirt Raglan ni atau apa sahaja jenis TShirt kat katalog atas nun, korang boleh order terus samada melalui :

1.  Emel ke adminkomisen@gmail.com ;

2.  Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun ;

3.  SMS atau Whatsapp ke nombor hp kitaorang….Abang Nik – 0192254028 atau Kak Salina – 0193643692 atau

4. Call terus ke nombor2 diatas (tapi tolong jangan call malam sebab kitaorang nak berehat jugak!)

Sampai jumpa lagi….baaiiiiii…..

Abang Nik & Kak Salina
adminkomisen@gmail.com

Jom buat bisnes TShirt dengan kitaorang untuk Tahun 2015 ni, nak tak…..

Iklan TShirt I AM 4

Hai, hai,hai & Salam Cetakbaju semua,

Apa khabar semua? Kejap je dah nak hujung Tahun 2014 & dah nak masuk 2015 dah.

Rasanya macam baru lagi kitaorang buat bisnes cetak baju ni tapi yang sebenarnya dah hampir 5 tahun dah dalam online ni. Kitaorang start bisnes ni dari Tahun 2010 lagi.

Dan sehingga sekarang jugak….dah berpuluh ribu tshirt kami siapkan dengan beribu customer dah order dengan kitaorang. Adat berniaga biasalah…..ada yang OK & ada jugak yang KO tapi majoriti berpuashati, Alhamdulillah.

So, korang camane? Dah berjaya dalam hidup korang dah ke atau masih sama seperti sebelum ni?

Bagi korang yang rasa2 nak cuba berniaga, cuba korang berniaga tshirt dalam Tahun 2015 ni. Inilah peluang terbaik korang sebenarnya.

GST

Tahun depan, ekonomi negara dijangka makin padat & mungkin ada yang sesak nafas dibuatnya. Mana tidak, tahun depan kerajaan buat GST. Banyak jugak yang akan efek perbelanjaan harian korang nanti.

Kita tak boleh buat apa dengan GST tu sebab kita rakyat biasa je. Nak tak nak, kita kena tempuh jugak.

Tapi jangan sebab GST kita tension & rasa tekanan hidup. Cari alternatif untuk tingkatkan pendapatan sampingan korang. Satu daripadanya ialah berniaga TShirt.

Tahu tak korang…..permintaan terhadap TShirt atau pakaian ni akan sentiasa ada sehingga hari kiamat.

Manusia mesti akan sentiasa membesar & memerlukan pakaian baru hampir setiap masa. Takkan nak pakai baju sama je dari kecik sampai besar. Pastu pulak…kalau ada aktiviti, biasanya korang kena buat tshirt jugak.

Islam pun suruh kita berpakaian untuk tutup aurat. So, bisnes pakaian ni memang akan mendapat permintaan yang tidak berhenti2 dari dulu, kini & sampai bila2.

Daripada korang join bisnes2 lain yang entah hape2, baik korang cuba lak bisnes tshirt ni.

Ramai kat luar sana join bisnes yang kena cari orang atau downline. Saya dulupun salah seorang daripada orang camtu. Nak kaya cepat le katakan. Bukan semua orang jenis yang pandai tarik pelanggan join bawah dia & lepas tu, sampai bila nak cari orang camtu. Sampai satu tahap, akan jadi tepu jugak nanti.

Lain dengan bisnes TShirt ni. Korang promote kat FB atau website, orang cari korang untuk buat tshirt dia, deal harga dengan pencetak baju, mark up harga & naaahhh…..dah dapat untung korang kat situ.

Nak lagi untung, cari customer yang nak buat tshirt untuk group. Lagi banyak untung camtu.

Ada tok guru printing saya bgtau dulu….ada kawan dia dapat income RM100,000 sebulan hanya menjadi orang tengah je. Hanya ambik untung atas angin. Dia buat marketing tapi orang lain tukang cetak. Tak ke untung besar tu.

Macam saya sendiri….setiap hari…jujur saya katakan, sehari beratus mesej yang masuk samada melalui emel, Whatsapp, call, blog, sms, website dll. So, camane saya nak katakan yang bisnes ni tak ada permintaan. Setiap hari saya akan menjawab emel tersebut yang kebanyakan besarnya bertanya untuk order tshirt diaorang.

Cuma satu lagi saya nak pesan kat korang….Kalau korang nak buat bisnes TShirt ni, jangan cuba masukkan semua design yang korang ada dalam satu promosi.
Cuba tumpu 1 jenis design atau konsep dulu sebelum start promote baju tu. Cuba familiarkan nama korang dengan design2 tertentu dulu.

Contohnya; korang minat dengan baju baby. So, cuba promotekan hanya baju baby sahaja. Jangan campurkan dengan baju dewasa. Cara macam ni boleh menjamin lagi laku ke tak bisnes korang tu.

Kalau nak lagi hebat lagi…kecikkan lagi skop baju baby tu. Jual baju baby kaler hitam sahaja.

Nak lagi hebat lagi….jual baju baby kaler hitam print I AM sahaja.

Semakin kecik fokus bisnes korang, semakin hebat customer pandang bisnes korang nanti.

Takpun korang jual tshirt secara pakej dengan barang2 lain.

Contohnya; korang jual tshirt untuk hari keluarga sahaja.

Sape2 yang beli tshirt hari keluarga, buatkan pakej sekali dengan beg cenderamata, banner, bendera, mug, button badge & macam2 lagi barang yang berkaitan dengan hari keluarga.

Atau; jual tshirt kawin…buat pakej sekali dengan kad kawin, banner, cenderamata, tuala hantaran dll yang berkaitan dengan majlis kawin.

Itu le sikit sebanyak idea yang saya boleh berikan bagi sape2 yang nak mulakan bisnes TShirt korang.

Korang tak perlu pandai mencetak baju untuk start bisnes Tshirt ni sebab bagi saya hanya orang yang mempunyai seni & minat yang tinggi sahaja boleh mencetak baju tersebut.

Apa yang korang boleh buat ialah….buat promosi, dapatkan order, order dengan pencetak baju (kami pun boleh) & buat untung. Mula2 memang rasa susah tapi bila dah biasa, korang rasa seronok nanti.

So, camane? Dah berkobar2 nak start bisnes TShirt korang ke? Tok guru saya kata…kalau duduk Malaysia ni tak kaya, tak tahu le. Kita bukan duduk negara yang berperang macam Syria, Iraq atau Palestin. Negara kita aman. Hanya orang malas & banyak alasan je yang tak akan berjaya.

So….bagi membantu korang memulakan bisnes TShirt ni, saya ada sediakan satu ebook yang mempunyai 80 jenis bisnes berkaitan TShirt yang korang boleh pilih ikut kesesuaian korang.

Ebook tersebut saya akan jual sebab isi kandungannya sangat eksklusif. Hasil pengalaman & pemerhatian saya sendiri dalam perniagaan cetak baju selama 5 tahun ini. Ebook tersebut akan mula dijual selewat2nya sebelum masuk Tahun 2015 nanti.

Tunggu kemunculan ebook tersebut nanti…..sabar ye……

Ok…cam biasa….apa cerita tempahan kitaorang sebelum ni?

tshirt basketball

tshirt basketball

TShirt basketball. 2 kaler printing. Cuma kalau atas baju kain jersi, susah sikit nak buat. Tapi Alhamdulillah….ok je. Kuning dia memang naik menyerlah betul. Sesuai di combine dengan kaler kuning tu.

tshirt kelas

tshirt group

Yang ni biasa je. Guna baju 4square ni. Cuma masalah masa nak lukis balik design kartun depan tu. Bila kita besarkan design dia pecah. So, saya kena lukis balik untuk jadikan design tu lebih sharp.

tshirt kelas

tshirt kelas

Sori..kabur sikit gambar. Design ni dah pernah buat dulu. Suka benor diaorang ni gambar katak. Cute kot.

Yang ni pun saya lukis tangan balik sebelum boleh print tu. Tapi memang sempoi punya…..

tshirt kelas

tshirt kelas

 

Ni baju untuk budak SPM hari tu ni. Memang boleh jadi kenangan untuk budak2 ni. Bila lain kali ada reunion, boleh pakai balik baju ni. Memang diaorang akan teringat zaman muda nanti yek….

tshirt cetak

Yang ni print atas baju kain jersi ni. Cantik kombinasi kaler tu bila print atas kaler baju camni. Design memang diaorang dah siapkan, so cepat saya siapkan hari tu.

tshirt kelas

tshirt kelas

Yang ini pun customer dah siapkan design dia & mudah skit nak print.

So, takat ni dulu ye. Banyak2 nanti, boring lak nanti.

Ok…cam biasa..kalau nak order :

1.  Isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun atau;

2. Emelkan detail & design nak print tu kat emel saya di adminkomisen@gmail.com atau:

3.  Call, Whatsapp, sms ke 0193643692 (Kak Salina) atau 0192254028 (Abang Nik) – PERINGATAN….JANGAN CALL MALAM2 YE SEBAB KITAORANG NAK REHAT JUGAK YE…..

So, jumpa lagi….baaaaiiiiii….

Yang sentiasa membantu anda,

Abang Nik & Kak Salina
adminkomisen@gmail.com

 

Syukur sangat……kedai baru kami dah siap.

 

Iklan TShirt I AM 4

Salam cetakbaju buat semua pelawat setia mohcetakbaju.com,

Alhamdulillah……syukur pada Allah. Akhirnya, satu lagi stesen cetak baju kami siap dibina.

Seperti yang saya ceritakan kepada korang pada artikel yang lepas(masa tu bangunan tu dalam proses nak siap)..so, sekarang dah siap dah.

Kini kitaorang ada 2 tempat printing iaitu di sebelah rumah mak saya & sebelah rumah saya sendiri.

In Sha Allah, dengan adanya tempat baru ni, saya akan cuba sedaya upaya untuk tunaikan permintaan pelanggan setia kitaorang untuk dapatkan baju diaorang dengan lebih cepat.

Cuma saya tak kata semua permintaan dapat disiapkan cepat, cuma mungkin akan dapat kurangkan sikit masa menunggu je, In Sha Allah.

Ni le antara gambar bangunan kedai yang dah siap tu.

 

Kedai Baru 2014 7

Kedai Baru 2014 8

In Sha Allah..saya juga akan menggunakan mesin printing baru yang lebih canggih seperti dibawah ni.

 

Kedai Baru 2014 3

 

 

Ni le namanya…mesin spider sebab dia punya tempat nak letak blok printing macam tangan spider. Kat tepi sebelah kiri tu, kita panggil Flash Dryer yang boleh keringkan dye dengan lebih cepat.

Semua mesin ni saya import dari US….nak tahu tak berapa harganya? Nak cerita ke….macam segan lak nak cerita. Tak yah cerita le ye..nanti orang income tax cari saya kang…hehehe. Cukup sekadar saya katakan yang harganya mencecah belasan ribu ringgit jugak.

Kedai baru 2014 2

Actually…kedai ni belum beroperasi sepenuhnya lagi sebab baru siap. Mungkin dalam seminggu dua ni baru sikit demi sedikit kitaorang masukkan alatan lain & stok. Gambar atas ni kalau korang tengok…kat hujung nun sinki air untuk basuh blok & sebelah tepi tu air compressor. Tujuan mesin tu untuk sembur kat blok bagi design yang agak rumit & halus.

So…In Sha Allah, saya jangka bila dah siap sepenuhnya stesen cetak baju kitaorang ni, dapat le kitaorang siapkan cepat skit order korang nanti ye.

Ok…hari ni cam biasa, saya mesti kongsi ngan korang tempahan2 yang saya pernah buat sebelum ni.

Actually, banyak lagi order yang saya dah buat tapi hanya sebahagian je sempat ambik gambar & upload dalam blog ni. Cam contoh baju bawah ni….

tshirt kelas

tshirt kelas

tshirt kelas

Ni antara contoh tshirt kelas yang kita siapkan baru2 ni. Customer ni buat depan belakang sebenarnya tapi lupa nak ambik gambar belakang. So, agak mudah sebab guna 2 kaler je.

Actually saya guna 1 blok printing je ni. Masa nak print kaler putih, saya tutup design kaler oren. Pastu, masa nak print oren, saya tutup design yang kaler putih & jadikan design kaler putih tu sebagai marking supaya masa print tu, jarak printing sama je semua baju. Itulah sebenarnya rahsia kitaorang printing tanpa guna locking.

Ok…tempahan kedua…

tshirt group

Ok…design ni agak mencabar sikit sebab kena print 4 kaler ni. Hitam, merah, oren & putih. Biasanya kalau print camni kena guna locking tapi Alhamdulillah, wife hanya menggunakan mata dia je nak bg sharp keempat2 kaler tu. Selain dari tu, saya juga buat marking atas blok printing supaya design dia sharp masa nak print.

tshirt group

tshirt group

 

 

 

Tempahan lagi….

tshirt selfie

tshirt cetak selfie
Macam2 design customer ni. Memang betul2 kreatif le diaorang ni. Tapi saya respek le orang2 muda ni sebab ada yang masih lagi sayangkan tulisan jawi camni. Korang pun boleh gak nak order camni. Bagitau je nanti.

Bawah ni tempahan simple je sebab 1 kaler print je. So, tak payah explain le ye…..

tshirt kelas

tshirt kelas

tshirt kelas

tshirt kelas

Tempahan bawah ni agak mencabar sikit design dia sebab perlu guna banyak blok printing & kena pecahkan kaler untuk print setiap kaler.

tshirt kelas

tshirt kelas

tshirt kelas

Memang mencabar betul buat design dia ni. Ada beberapa kali saya tersilap buat blok dia sebab salah pecahkan kaler.

Tapi Alhamdulillah…ni le hasilnya.

Ok..rasanya takat ni dulu buat kali ni. So, cam biasa…sape nak order baju korang untuk apa sahaja aktiviti korang, guna cara ni untuk order baju tu :

1.  Isikan form kat page “NAK TAHU HARGA TAK?” kat bahagian atas nun & emelkan design nak print lepas isi form tu ye.

atau;

2.  Emelkan detail nak order & design nak print kat emel saya di adminkomisen@gmail.com.(cara ni paling digalakkan)

atau ;

2.  Call/Whatsapp/SMS ke 0193643692 (Salina) atau 0192254028 (Nik)…..tapi PERINGATAN!!TOLONG JANGAN CALL WAKTU MALAM. KAMI PUN NAK BEREHAT JUGAK!!!

So, jumpa lagi korang…..baaiiii…

Yang sentiasa bersemangat & merendah diri,

Nik & Salina
adminkomisen@gmail.com

Bisnes kitaorang makin berkembang, Alhamdulillah (Catatan buat sape2 yang tak percaya dengan bisnes kami!)

Hai & Salam mohcetakbaju kepada semua pelawat baru & pelawat setia mohcetakbaju,

Pertama2nya, saya nak mintak maaf banyak2 kepada semua bakal pelanggan & pelanggan sedia ada saya sebab terus terang saya nak bagitau yang setakat hari ini…..diulangi…setakat hari ini, saya hanya mampu menyiapkan tempahan korang 3 minggu ke atas selepas dapat deposit sahaja….diulangi! 3 minggu ke atas lepas dapat deposit.

Masalahnya bukan kami lembab atau slow tapi permintaan tempahan melebihi kemampuan kami.

Korang ingat tak sebelum ni dimana 2 kali saya terpaksa stopkan order selama sebulan kerana terpaksa menyiapkan order didalam tangan terlebih dahulu. Kitaorang tak nak tamak sebab yang penting kepuasan pengguna tu. Kalau dengan order yang menimbun2, pastu kami tetap terima jugak order korang…kitaorang takut customer kitaorang lari nanti sebab baju tak siap2 lagi.

Kitaorang juga terpaksa siapkan order tu sampai malam, hampir setiap hari sekarang ni. Untuk pengetahuan korang printing tshirt memerlukan tempat yang tidak panas & agak sejuk. So, kitaorang tak dapat nak print waktu tengahari sebab blok printing cepat kering & tersumbat.

Pastu, korang tahu tak……meja printing kami pada masa sekarang hanya dapat memuatkan 50 baju sahaja bagi satu2 masa. Tempahan sekarang mencecah beratus2 helai. Kemudian, tshirt tersebut bukan boleh diprint sekali sahaja tapi terpaksa ditindih 2 kali bagi mendapatkan kualiti printing yang lebih baik.

SEJARAH BISNES KITAORANG…..

Korang tahu tak…bisnes kami start dengan meja makan je sebagai meja printing kami. Hanya boleh muat 2 helai pada satu2 masa. Pastu, korang tahu tak, kat mana kitaorang jemur baju2 tu…cer tengok gambar kat bawah lak…

cetak baju

cetak tshirt

Tengok le. Bersepah2. Ni masa 2011 ni. Masa ni tempahan kami tak le sebanyak hari ni. Tu yang mampu lagi buat atas meja makan tu.

Pastu kan….disebabkan permintaan semakin meningkat, pada akhir 2011…saya terpaksa beli meja makan atau buffet 2 buah untuk tampung permintaan yang bertambah tu. Sekali printing 9 lai je.

cetak baju

Yang kanan tu 2 buah meja buffet tu & tengok…kat mana saya jemur baju. Kat tepi tu je. Kedai kecik ni terpaksa dibuat untuk tampung permintaan yang semakin bertambah tu.

Masa ni tak pakai lagi meja printing yang betul2. Cuma guna papan biasa je & masukkan dalam baju tu untuk diprint.

So, disebabkan permintaan lagi bertambah & tak sempat nak buat atas 2 buah meja ni….kitaorang pecahkan lagi kedai & buatkan lagi meja printing baru untuk 50 lai pada satu2 masa pulak.

Ini keadaan kitaorang sekarang….

 

 

cetak baju

 

Ini le rupanya kedai kitaorang sekarang yang dapat menampung 50 lai tshirt pada satu2 masa.

Tapi nampaknya….sekarang ni tempahan makin meningkat lagi sekali ganda & kawasan kami agak terhad.

So, tahun ni saya buat lagi satu kedai atau stesen cetak baju kat tepi rumah saya sendiri. Cer tengok ni….hari ni 22/10/2014(Sabtu)…kedai ni belum siap lagi. Dijangka hujung minggu ni siap sepenuhnya. Belah kanan tu gambar rumah saya. Hujung tu kedai baru kitaorang.

DSCN0188

DSCN0187 DSCN0184 DSCN0182

 

Disini saya tak guna meja printing sangat, tapi saya akan mula guna mesin printing atau lebih dikenali sebagai mesin spider. Mesin tu saya import dari US. Dah sampai dah. Ada kat parking kereta saya tapi belum boleh guna lagi. Dah siap kedai baru ni, In Sha Allah, boleh masukkan nnti.

Camane rupa mesin spider tu. Cer tengok contoh bawah ni…..

Mesin spider

 

Ini le namanya mesin spider. Boleh print maksimum 6 kaler pada satu2 masa.

Walaupun namanya mesin spider tapi teknik printing still manual lagi. Ianya agak canggih sikit sebab kitaorang bukannya boleh print design yang solid je tapi design original, macam muka orang, gambar pemandangan dll. So, canggih sikit le.

Tapi walaupun macam tu….saya tak jamin juga boleh menampung permintaan yang semakin meningkat ni. So, saya punya impian akan datang iaah untuk mempunyai kilang sendiri yang mempunyai pekerja sendiri nanti. Pastu, dapat menampung permintaan sehingga 10,000 ke 20,000 helai sebulan (Setakat ni hanya 1,000 ke 2,000 helai je sebulan).

Doa-doakanlah kejayaan kami ye…….AMIN!

Ok…setakat tu dulu cerita berkenaan bisnes kami yang semakin berkembang ni, Alhamdulillah. Maaf…bukan nak riak atau sombong atau menunjuk2 tapi nak bagi konfiden kepada korang yang belum pernah order baju dengan saya. Ramai yang tak percaya dengan bisnes kitaorang. So, nak bagi lebih percaya…saya ceritakanlah sejarah bisnes saya ni untuk sekurang2nya konfiden sikit dengan kitaorang ye.

Oklah..apa cerita hari ni….

tshirt raglan I AM

PRINT TSHIRT I AM ATAS BAJU RAGLAN ENZO

Biasanya customer pilih baju murah biasa je untuk buat tshirt I AM ni. Ada jugak customer yang pilih baju Raglan jenis Enzo untuk buat design I AM tu. Cantik jugak baju ni. Tapi terpulang pada korang.

tshirt I AM Raglan

tshirt I AM Raglan

Ada macam2 kaler. Korang nak order baju I AM ni ke? Kalau nak…klik link link ni untuk tengok senarai harga baju I AM tu…<<KLIK SINI>>

Untuk pengetahuan korang jugak, print jenis Glow In The Dark saya dah stopkan dulu sebab susah nak print sebab dia kena guna powder. Selalu sumbat kat blok printing. So, saya tukarkan dengan emboss untuk baju I AM & apa saje tshirt korang. Tahu tak camane emboss tu….

tshirt I AM emboss

tshirt I AM emboss

Ni le rupanya. Design dia timbul bila kita raba atas design tu. So, kalau emboss, tambah lagi RM3 selai dari harga ikut senarai asal. So, sape2 nak order baju I AM, boleh klik gambar bawah ni ye.

Iklan TShirt I AM 4

Selain daripada tu, banyak gak tshirt kelas yang kitaorang terima. Contohnya seperti bawah ni….

baju kelas

tshirt kelas

Print 1 kaler depan belakang. Agak mudah tapi ambik masa skit nak design balik design belakang tu sebab kena susun balik nama2 dalam nombor tu. Tapi ok je. Alhamdulillah….

tshirt gold

Yang ni lak…print kaler Gold. Kalau Gold ni, harga mahal sikit sebab guna special dye. Biasanya tambah RM3 selai dari harga print biasa. So, kalau nak order, bgtau jugak ye.

Oklah…setakat tu dulu.

So…cam biasa, kalau sape2 nak order baju untuk apa sahaja aktiviti korang :

1.  Emelkan detail nak order & design nak print kat emel saya di adminkomisen@gmail.com.

atau ;

2.  Call/Whatsapp/SMS ke 0193643692 (Salina) atau 0192254028 (Nik)…..tapi PERINGATAN!!TOLONG JANGAN CALL WAKTU MALAM. KAMI PUN NAK BEREHAT JUGAK!!!

Ok…bai…jumpa lagi!!!!

Yang ikhlas & merendah diri,

Abang Nik & Kak Salina
adminkomisen@gmail.com

P/S : Kepada bakal pelanggan yang tak konfiden dengan bisnes kitaorang, saya harap korang bacalah artikel2 dalam blog saya ni & korang buatlah keputusan bijak korang sendiri.

Kalau tak konfiden jugak, nasihat saya…jangan berurusan langsung secara online. Korang cari le offline yang korang lebih konfiden & boleh tengok dengan mata korang sendiri. Terpulang.

The decision is yours.

Tips nak buat iklan PERCUMA tanpa bayar satu sen pun (SPECIAL UNTUK BISNES TSHIRT!)

 

TShirt I AM copy

Hai, hai, hai, Salam Cetak Baju & Salam AidilAdha(Buat rakan2 beragama Islam),

Salam Aidiladha buat semua umat Islam di serata pelusuk dunia ye(blog ni sampai ke tepi sempadan Alaska pun boleh tengok ni kalau ada line internet). Selamat berkorban le ye pada semua….

Hari ni nak kongsi ngan korang pasal TIPS buat iklan PERCUMA. Nak dengar tak? Sape nak dengar…angkat tangan…..

Tidak dinafikan, proses pemasaran atau mencari customer sangat2 penting dalam perniagaan termasuklah bisnes TShirt ni.

Ramai orang yang nak buat bisnes ni tapi gagal dari segi marketing. Kedai gah & hebat macam hotel 5 bintang tapi tak ada customer pun datang. Website gempak, siap ada lampu lip lap lip lap lagi tapi sayang, pelawat tak singgah pun.

So, bagaimana nak tarik pelawat atau bakal pelanggan untuk membeli produk korang. Dalam masa yang sama, korang malas nak keluarkan belanja.

Yang sebenarnya, kalau diikutkan kepada hukum bisnes yang sebenar, kalau nak duit datang kat kita, kita perlulah keluarkan dahulu duit kita. Bila duit keluar, baru ada duit masuk. Kalau tak keluar duit pun sebenarnya boleh buat bisnes jugak tapi keputusannya agak lambat dan tak sehebat kita laburkan duit.

Tapi tak mengapa…bagi orang yang baru berjinak-jinak dengan bisnes TShirt, mungkin mereka tak ada modal yang banyak lagi untuk dibelanjakan. So, untuk permulaan ni, mereka bolehlah fikirkan bagaimana cara yang tak perlu keluarkan duit untuk memasarkan produk mereka.

Biasanya, kalau benda yang tak perlu keluar duit, kita kena keluarkan dalam bentuk lain seperti kena keluarkan tenaga, masa dan penat lelah.

Kalau kita ada duit, benda2 camni kita boleh kurangkan lagi.

So, apa cara FREE Marketing yang saya nak cadangkan tu ?

  1. Bersembang di kedai kopi. – sambil bersembang, bagitahu sekali apa yang kita jual atau website kita. Mudah je. Modalnya…air liur je.
  2. Setiap kali sms, letakkan iklan. Bukan bayar iklan tapi bayar sms tu sahaja.
  3. Setiap kali emel, letakkan iklan kita.
  4. Guna whatsapp – daripada duk bersembang benda yang tak berfaedah, selit2kan sekali iklan kita tapi jangan terlalu kerap. Boring orang nanti.
  5. Minta kawan-kawan, saudara mara atau adik-beradik tolong promosi
  6. Tulis kat pokok – jangan tulis sebarangan. kena tengok tempat jugak. Nanti majlis datang tangkap nanti kang.
  7. Sambil bersembang dalam telefon, sambil buat promosi.
  8. Iklan dalam Facebook (yang tidak berbayar).
  9. Tulis atas sekeping kertas iklan korang & tampal ditempat yang dibenarkan.
  10. Buat flyers dengan tulisan atau print sendiri & edarkan ditempat korang. (Kalau nak cantik, kena bayar le & buat kat kedai printing).
  11. Cari kain-kain perca yang tak guna & masih cantik lagi yang ada dalam simpanan anda & tuliskan iklan atas kain tersebut.
  12. Carikan kertas sekeping, tuliskan iklan korang, ambilkan salotape & tampalkan kat belakang kereta (jadikan seperti stiker).
  13. Tulis iklan korang dalam satu kertas kecil sebesar bisnes kad, pastu edarkan dalam pengangkutan awam seperti bas, LRT, keretapi dll.
  14. Buat iklan anda atas kadbod atau kertas manila, pegang kadbod atau kertas manila & duduk di tempat2 yang ada lampu isyarat & tunjukkan pada pemandu kenderaan yang lalu lalang disitu.

Kalau ikutkan macam2 idea untuk korang mula mempromosikan bisnes TShirt korang tapi camane pun, nak cepat & berkesan, kena keluarkan duit jugak.

Kalau tak melabur, susah & lambat sikit nak dapat customer nanti. Yang FREE memang nampak cam mudah je tapi korang kena tebal muka, korang kena letih & penat dan korang kena korbankan banyak masa.

So, terpulang pada tahap masing2. Paling mudah…jual kat Facebook je. Itu yang paling glamer pun.

Macam saya sendiri…saya peruntukkan RM2000 ke RM3000 sebulan untuk buat marketing saje. So, disebabkan saya sibuk, belanja sebanyak ni, boleh gantikan penat lelah saya.

Mungkin nampak belanja tu besar tapi berbaloi dengan pulangan yang dapat.

Oklah….saya harap..korang akan berjaya dengan bisnes TShirt korang masing2 ye..

Hari ni nak bercerita pasal apa ye. Banyak gak tempahan yang kitaorang dah siapkan sebelum ni tapi sekarang ni, kitaorang akan mintak dulu baki bayaran, baru pos ye.

Cerita 1

tshirt group

tshirt cetak group

Blur sikit gambarnya. Ni baju group wife ni. Simple 2 kaler je. Kuning tu tak tindih putih pun. Just print sekali je tu. So, agak sempoi.

tshirt exo

tshirt exo

Haahhh…yang ni budak2 pompuan suka sangat ni. Baju EXO. 1 kaler print je. Yang camni, banyak gak saya terima tempahan. Korang nak order, bgtau ye.

tshirt syarikat

tshirt company

Yang ni pun sempoi je. Depan belakang 1 kaler printing. Tak ada cerita panjang ye sebab simple je.

tshirt family day

tshirt hari keluarga

Ini lak tshirt hari keluarga. Design asal banyak kaler tapi customer ni nak yang 1 kaler je. So, agak sempoi jugak. Cepat & mudah.

tshirt family day

tshirt family day

Ni bahagian belakang lak. 1 kaler jugak. Kalau 1 kaler camni, harga pun lebih murah dari print banyak kaler. sesuai untuk korang yang nak bajet murah.

tshirt I AM

Ni lak tshirt I AM tapi ada nam sekolah kat bawah tu. So, terpulang pada masing2.

TShirt I AM copy

 

TShirt I AM Long Sleeve Agent Tee

 

So…cam biasa, kalau sape2 nak order baju untuk apa sahaja aktiviti korang :

1.  Emelkan detail nak order & design nak print kat emel saya di adminkomisen@gmail.com.

atau ;

2.  Call/Whatsapp/SMS ke 0193643692 (Salina) atau 0192254028 (Nik)…..tapiPERINGATAN!!TOLONG JANGAN CALL WAKTU MALAM. KAMI PUN NAK BEREHAT JUGAK!!!

Sampai jumpa lagi…..baiiii….

Yang kat sini,

Nik & Salina
adminkomisen@gmail.com

Kami pun banyak kali kena tipu….customer tak bayar…

Iklan TShirt I AM 4

 

Hai, hai, hai & Salam Cetak Baju semua,

Berjumpa lagi kita hari ni….hari ni actually kitaorang cuti. So, rehat sikit le. Sambil2 tu sempat le upload cerita sikit pasal bisnes cetak baju ni.

Kalau korang baca tajuk atas ni, mungkin ada yang tak percaya. Biasa kita dengar supplier atau peniaga online yang tipu atau makan duit customer tapi kitaorang terbalik pulak. Kitaorang yang kena tipu pulak.

Actually, sebelum2 ni…saya lebih suka guna pendekatan biar customer yakin & percaya kat kita. Biasanya saya mintak 50% deposit dulu & lepas tu, pos baju diaorang dulu. Bila diaorang dah dapat baju, baru kitaorang mintak duit baki tu.

Tapi, ada yang jenis customer ambik kesempatan. Dah dapat baju, macam2 alasan diaorang bagi atau ada jugak yang senyap terus bila dah dapat baju tu.

Rasanya beberapa ribu ringgit jugak saya kena tipu tu.

Tapi sebenarnya tak ramai yang macam tu. Majoriti adalah pelanggan yang jujur dan baik hati. Saya tak tahu le. Mungkin ada sesetengah tu memang dah jenis tabiatnya camtu kot. Suka kebas duit orang kot.

Saya ceritakan beberapa kisah atau beberapa orang pelanggan yang pernah tipu saya sebelum ni.

1.  Ada satu customer ni, saya tersalah pos baju kosong kat dia. Kalau ikutkan orang lain punya. Saya pun dengan penuh sopan, mintak tolong dia poskan ke alamat sebenar tuanpunya baju tu & saya sanggup tanggung kos pos tu. Tapi dia buat derrrkkk je. Semua mesej saya dia tak jawab & kalau call, tutup handphone. Tak tahu le apa masalahnya.

Kejadian ni berlaku tahun lepas tapi sampai sekarang tak ada feedback.

 

2. Customer yang ini lak, student lagi kat UM. Kalau sape2 baca artikel ni & student UM, pastu pernah order baju SCOMI & ada nombor kat belakang, yang ini pun saya kena tipu jugak.

Dia buat bayaran tapi tak isi form kat page Cara Bayaran. So, camane kitaorang nak proceed order kalau page Cara Bayaran tak isi.

Pastu, tup2 dia kata dah buat bayaran & page Cara Bayaran tak boleh isi. So, saya bersungguh2 le buat baju dia tu ikut date yang dia nak.

Pastu, masa nak pos…courier ada masalah skit & dia terpaksa hantar sendiri baju tu kat tuanpunya asal. Dia kemudian salahkan kitaorang sebab dia kena keluarkan kos lain lak.

Saya setuju bagi diskaun lagi tapi mintak baki saya dibayar. Tapi dah banyak bulan dah, tak bayar2 sampai sekarang. emel pun tak berjawab.

Kitaorang dah bersungguh2 bantu dia siapkan baju tu tapi tak bertimbangrasa langsung.

 

3. Ni lak cikgu sekolah rendah…..cikgu ni pun satu. Nama je cikgu tapi buat busuk nama cikgu je. Sama je macam cikgu yang bocorkan soalan UPSR baru2 ni.

Saya dah bersungguh2 siapkan awal tempahan dia tapi dah berapa bulan tak bayar2 lagi baki dia. Dahlah nak tempah bukan main kasar lagi tapi nak bayar, bukan main liat.

Camane ilmu nak berkat kalau cikgu camni. Tengok le anak2 murid sekarang. Tapi bukan semua cikgu camtu. Ramai lagi yang baik & hebat sebenarnya tapi yang sorang dua ni le yang busukkan nama cikgu tu.

Bila kitaorang call, tak berjawab. Bila dapat jawab, dia kata pegi UK & akan bayar. Tapi samapi sekarang, habuk pun tarak.

 

4.  Ada sorang lagi ni, student kat Pahang. Yang ni order baju I AM kat kitaorang. Baki hampir RM800. Yang ni lagi le sakit hati…dah dapat baju, buat diam sampai sudah. Call tak angkat. Emel & mesej tak jawab. Tak tahu le apa masalahnya.

Kadang2 frust rasanya sebab kita ni bersengkang mata siapkan tempahan2 tu tapi baki tak bayar.

Ada lagi beberapa orang lagi customer yang culas nak bayar baki. Kalau ada masalah dengan baju tu, bawak berbincang. Apa yang saya boleh bantu, saya bantu.

Kalau customer korang rejek, bincang ngan kitaorang untuk dapatkan penyelesaian. tapi bincang cara baik. Jangan nak marah2 atau maki hamun. Kami manusia biasa jugak yang ada perasaan.

Saya lebih suka bantu customer yang bercakap lembut daripada yang bersikap kasar. Korang pun camtu jugak rasanya.

Korang yang tak bayar tu, fikir2kanlah…..kalau korang jual balik baju tu & dapat duit, satu sen pun rezeki korang tak halal & tak berkat. So, camane bisnes & hidup nak senang camtu.

Sama le jugak cam korang mencuri kalau camtu. Tak senang hidup korang dunia akhirat nanti. So, FIKIR-FIKIRKANLAH………

So, sekarang ni…apa yang saya buat, saya mintak dulu customer bayar baki & saya baru pos baju tu.

Saya terpaksa buat camtu untuk elakkan perkara sama berlaku. Tapi korang jangan takut, saya tak akan & tak pernah tipu sebab saya berniaga ni kerana Allah.

Korang fikirkanlah….kalau saya menipu, konfem bisnes saya tak berkat, dah lingkup & dah tak meniaga dah tapi dah 4 tahun lebih saya dalam online & Alhamdulillah, pendapatan kitaorang semakin meningkat dari hari ke hari & semakin tak cukup tangan dah nak siapkan tempahan tu.

Hanya Allah yang banyak membantu kitaorang & disokong oleh korang semua, terima kasih.

So, setakat tu jelah luahan hati kami ye sebab dah lama pendam dalam hati. Nak luahkan jugak, baru lega.

Hari ni nak cerita pasal apa ye?

Cerita 1

tshirt kelas

tshirt kelas

Yang belakang ni, customer nak emboss yang kaler merah tu. Nak tahu tak camane rupanya emboss tu. Emboss tu print timbul macam kat bawah ni….

tshirt kelas

Haaaa….nampak tak design kaler merah tu timbul. Yang putih tu stay cam biasa je.

Design timbul camni le nanti kalau korang order baju I AM emboss nanti. So, nanti design dia lain dari yang lain.

Cuma emboss ni mahal sikit dari print dye biasa sebab kena guna special dye & kena guna airgun untuk timbulkan design tu cam kat bawah ni…

tshirt kelas

Tu tangan teman tu…muka masih tak boleh ditunjuk atas masalah teknikal (bukan sebab tak hensem….hehehe).

Camni le caranya kitaorang naikkan design emboss tu. Banyak guna letrik gak ni. So, sape2 yang nak buat design emboss camni, bgtau le ye.

 

tshirt kelas

 

Cerita 2

tshirt kelas

tshirt kelas

tshirt kelas

Yang ni tshirt kelas biasa. Depan 2 kaler & belakang 2 kaler. Belakang lupa nak upload…hehehe. Manjang je lupa.

Tapi matching gak kaler dia sebab baju kaler navy blue & print kaler biru muda. Design diaorang buat dalam Customink.com. So, agak mudah sikit nak print ni.

Cerita 3

tshirt konvoi

tshirt konvoi

tshirt konvoi

Ni baju konvoi lak ni. Depan 2 kaler, belakang & lengan. Yang ambik masa sikit nak print lengan sebab perlukan papan khas untuk print tu.

Print depan tu pun kena guna marking jugak. Kalau salah marking, tak sharp nanti. Tapi Alhamdulillah, berkat pengalaman, tak ada masalah timbul. Bisa diatur.

Oklah tu…hari ni 3 cerita je sempat update. lain kali, kitaorang kongsi lagi ye.

So, cam biasa…sape2 yang nak order baju I AM tu, tengok promo bawah ni untuk lengan panjang & lengan pendek brand Agent Tee. Kalau nak baju Raglan atau lain2 brand, klik kat button bawah ni.

TShirt I AM Long Sleeve Agent Tee TShirt I AM copy

 

So…cam biasa, kalau sape2 nak order baju untuk apa sahaja aktiviti korang :

1.  Emelkan detail nak order & design nak print kat emel saya di adminkomisen@gmail.com.

atau ;

2.  Call/Whatsapp/SMS ke 0193643692 (Salina) atau 0192254028 (Nik)…..tapiPERINGATAN!!TOLONG JANGAN CALL WAKTU MALAM. KAMI PUN NAK BEREHAT JUGAK!!!

Jumpa lagi korang!!!!! Baiiii….

Dari kami,

Abang Nik & Kakak Salina
adminkomisen@gmail.com

MACAM-MACAM JENIS TSHIRT MURAH ADA…KAMI JUGA ADA BRAND AGENT TEE….

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Straight to the point……nak bagitahu ni, company kitaorang bukan je jual baju 4square sebagai pilihan untuk baju murah. Kami juga ada baju brand Agent Tee seperti gambar dibawah ni.

Katalog Agent Tee 2014 2 copy

Agent Tee ni kain dia tebal skit dari 4Square tapi ada 12 pilihan kaler je. Harga baju Agent Tee ni RM10.50 selai kosong.

Bukan setakat short sleeve. Long sleeve pun ada jugak.

 

So, nak bagitahu jugak….tempahan TShirt I AM sedang berjalan seperti biasa & saya promote TShirt Agent Tee ni jugak bagi sape2 yang bajet agak murah atau sape2 yang nak buat jual semula.

Tapi kalau korang nak tahu, TShirt I AM tu bukan je guna brand Agent Tee ni tapi saya ada jugak promote brand2 lain..kalau nak tahu lanjut, cer baca promo bawah ni & klik kat iklan bawah ni ye.

TShirt I AM copy

 

TShirt I AM Long Sleeve Agent Tee

Harga yang saya bagi kat atas ni untuk Semenanjung tapi kalau Sabah/Sarawak kena tambah RM2 lagi selai.

Pastu, KOS POS FREE SEMENANJUNG & 50% SAYA TANGGUNG UNTUK SABAH/SARAWAK. Sabah/Sarawak saya tanggung separuh pun kira ok dah tu sebab kos pos ke sana mahal oooo….boleh le cover skit2 untung & dapat gak tolong orang Sabah Sarawak dapatkan baju sama macam orang Semenanjung, ye tak…

Kalau korang nak tahu…saya ada jugak terima tempahan dari negara2 jiran macam Brunei, Singapore & Indonesia. So, kalau diaorang nak tempah, kos pos kena tanggung 100%. Paling jauh hari tu pun ke Korea. Student Malaysia di Korea.

Selain daripada tu…ada gak baju jenis Raglan saya offer untuk buat baju I AM tu. Cantik gak. Contoh baju tu macam kat bawah ni…

Kod 1028 Raglan

Harga dia….

Senarai Harga I AM Enzo

 

Kalau nak tahu detail harga baju lengan panjang, pendek & ikut brand semua UNTUK BAJU I am……KLIK KAT SINI SEKARANG!!!!

So, pada sape2 yang berminat nak order baju I AM tu…..sila :

1.  Emelkan detail & design nak print tu kat emel saya di adminkomisen@gmail.com

atau ;

2.  Call/Whatsapp/SMS ke 0193643692 (Salina) atau 0192254028 (Nik)…..tapi PERINGATAN!!TOLONG JANGAN CALL WAKTU MALAM. KAMI PUN NAK BEREHAT JUGAK!!!

 

Ok…apa2 pun kontek kami kalau nak tahu lanjut ye.

Actually…kami bukan je buat baju I AM. Dalam 4 tahun lebih kami dalam industri ni, dah beribu2 lai tshirt kami print. Macam2 jenis ada. Nak tahu ke?

Cer baca cerita pasal tempahan kami sebelum ni…

tshirt family day

tshirt family day

tshirt family day

Ni untuk baju family day ni. Design semua customer yang bagi. So, mudah skit saya nak pecahkan kepada 2 kaler, hitam & putih.

Kalau ikutkan kalau nak dapatkan design yang lebih sharp, kena guna locking ni tapi wife saya print guna marking je. Dia dah berpengalaman guna marking tu, so tak ada masalah bagi dia.

Cantik gak design camni tapi ambik masa skit sebab kena print hitam dulu. Pastu, tunggu design kering baru tindih putih tu.

So, apa cerita lagi…..

tshirt askar

tshirt tentera

Baju ni jauh nak guna ni…untuk ESSCOM kat Lahad Datu ni. Bangga le jugak buat baju ni.

Rasanya geng Komando pakai baju ni. Yang ni pun 2 kaler jugak. Putih & kelabu. Actually depan ada nak print jugak tapi lupa nak ambik gambar dia. Sempat ambik belakang je.

Lagi apa citer….

tshirt sukan

tshirt sukan

Ini ada 4 kaler kena print. Kuning, hitam, putih & merah.

Harga pun mahal skit sebab saya kena upah designer untuk pecahkan kaler rimau tu. Nak print pun kena hati2 supaya marking dia tak lari. So, Alhamdulillah…walaupun nampak macam susah nak buat tapi berkat pengalaman kitaorang, berjaya jugak akhirnya.

Ok…last punya cerita…

 

 

 

cetak tshirt kelas

tshirt kelas

cetak baju kelas

Ini antara tshirt2 kelas yang saya sempat upload dalam blog hari ni. Banyak lagi sebenarnya yang nak cerita tapi kalau banyak sangat nanti penuh lak blog saya ni.

So, rasanya setakat ni dulu. So, sape2 yang nak tempah tshirt untuk apa sahaja aktiviti korang, jangan malu & jangan segan untuk :

1.  Emelkan detail nak order & design nak print kat emel saya di adminkomisen@gmail.com.

atau ;

2.  Call/Whatsapp/SMS ke 0193643692 (Salina) atau 0192254028 (Nik)…..tapi PERINGATAN!!TOLONG JANGAN CALL WAKTU MALAM. KAMI PUN NAK BEREHAT JUGAK!!!

Ok….jumpa lagi, korang….baaiiiii….

Nik & Salina,
adminkomisen@gmail.com

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 818 other followers

%d bloggers like this: