Blog Archives

Kami bukan setakat cetak biasa je….

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Hari ni ada cerita baru lagi. Kepada rakan2 yang nak hantar design baju kelas, dipersilakan. Tawaran masih lagi terbuka sehingga saya tetapkan due date nanti. Cuma hari ni nak kongsi ngan korang banyak lagi jenis2 printing yang kitaorang offer untuk korang.

Mungkin ada yang lain skit jenis printing dia macam bercahaya time gelap atau kitaorang panggil Glow In The Dark, ada jugak yang design timbul atau kitaorang panggil emboss. Selain tu printing kaler gold & silver.

Untuk printing glow in the dark tu, kalau kita tengok biasa time siang, memang tak nampak bercahaya tapi kalau kita duduk tempat yang gelap gelita, sure nampak punya. Bekas yang kitaorang letak dye glow in the dark tu pun bercahaya gak waktu malam. Semalam kebetulan saya tutup lampu kat tempat printing tapi saya pelik sebab apa ada benda bercahaya atas almari. Bila ditenung2 balik, rupa2nya bekas dye tu yang bercahaya. Memang canggih betul le sape yang cipta dye camtu.

Saya ada ambik gambar tshirt yang saya buat glow in the dark tu tapi bila saya ambik gambar dalam gelap, design dia tak nampak pun bercahaya tapi pada mata kasar saya memang baju tu bercahaya. So, tak tahu le camane saya nak buktikan tentang dye tu.

Satu lagi, dye glow in the dark ni mahal skit dari dye biasa sebab dia kena guna powder khas yang harga dia agak mahal skit dari harga dye biasa. Tapi memang berbaloi sebab lain dari yang lain. Cer tengok gambar baju yang saya print design glow in the dark tu kat bawah ni…..

cetak baju

Design ni le yang saya buat glow in the dark tu. Cuma supplier dye kata, kalau nak buat glow in the dark, hanya untuk design kaler putih je. Diaorang kata kalau kaler lain rasanya tak naik sangat kalau buat glow in the dark tu.

Kat bawah ni bukti saya ambik gambar baju tu dalam gelap tanpa flash. Mana tahu nampak dalam kamera. Tapi gelap gelita je. Kalau ikut mata kasar saya memang nampak bercahaya design tu dalam gelap.

So, terpulang pada korang le nak percaya ke tak tapi saya cakap betul ni…memang nampak design tu dalam gelap.

 

baju cetak

Last2 sekali saya ambik gak dalam gelap tu guna flash. Hasilnya, habis semua nampak. So, tak tahu le camane nak buktikannya lagi. Harap2 korang percaya ye le…..

Ok…kita beralih ke cerita baju kelas lak. Memang kebelakangan ni, padat ngan tempahan baju kelas ni. Cer tengok…

baju kelas

 

Simple & sempoi je. Kartun tu diaorang lukiskan sendiri pastu saya scan & buat balik dalam Adobe Illustrator. Memang 100% idea diaorang sendiri. Siap nama lagi kat bawah baju tu.

baju kelas

 

tshirt kelas

 

tshirt kelas

 

Kalau print 1 kaler atas baju cotton memang cepat…kalau dalam 20 lai, tak sampai 1 hari dah boleh siap dah.

Tapi untuk pengetahuan korang lah kan….time nak buat design & buat blok memang ambik masa yang lama. Kadang2 jeles lak kat isteri sebab dia tukang print. Kejap je dia print. Kita ni berhempas pulas siapkan blok & design nak print tu.

Cam baru2 ni, saya terpaksa siapkan 20 lebih blok 1 hari. Punya le lama nak buat tapi time dia print, cepat je.

Kat bawah ni gambar blok2 yang saya siapkan hari tu…

cetak baju

Ini yang kat luar rumah ni. Kat dalam ada lagi. Memang kalau sape2 yang jenis tak minat atau kurang komitmen dengan bisnes camni, memang tak tahan lama bisnes diaorang. Macam saya, sebab nak pastikan order dapat on time, saya akan kerja lebih dari 8 jam sehari. Selalunya sampai ke malam le tapi memang berbaloi dengan ganjaran & minat kita.

Last, sebelum saya stop…ini ada satu lagi cerita tempahan pasal design warna gold yang orang tempah sebelum ni.

cetak design gold

 

Baju yang diaorang pilih jenis jersi. Kalau diikutkan agak susah skit nak print sebenarnya tapi berkat pengalaman orang rumah merangkap bos, bagi dia mudah je tu…heheheh.

tshirt gold

 

cetak baju

 

Kalau diikutkan print depan belakang sebenarnya tapi yang belakang tak sempat nak upload.

So…setakat ni dulu le ye.

Bagi korang yang kreatif & inovatif, silakanlah emelkan design baju kelas korang kat saya. Insya Allah, saya akan buat blog spesel untuk baju kelas lak lepas ni.

Macam biasa jugak….kalau ada yang berminat nak order, tolong isikan maklumat kat form “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun. Tolong jangan guna komen dibawah untuk order baju sebab saya susah skit nak jawab kat situ.

Takpun korang emel, call atau sms jer kalau nak terus order ngan saya.

Sampai jumpa lagi ye….baiiiiii……

Apa korang perlu tahu sebelum order baju ngan kitaorang?

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Nampaknya kita dah smpai ke penghujung bulan Syawal dah. Kejaaaap je. Rasa macam baru lagi pose. Tahun ni sayang betul. Tak sempat nak buat pose nam. Tahun lepas buat. Ntah apasal ntah. Ingatkan dapat pose.

Itu le…mungkin sibuk sangat ngan cetak baju ni kot. Sejak 2 menjak ni, order makin bertalu2 masuk. Emel pun penuh sentiasa. Bukan tak bersyukur. Syukur sangat, rezeki Allah bagi tapi cuma takut tak sempat. Tapi bila pikir2 balik, sempat je print. Insya Allah, semua on time.

Cuma kan….nak bagitau skit le. Ramai yang emel kat saya pertanyaan2 yang saya dah sediakan dalam Soalan Lazim. So, saya mintak le jasabaik kengkawan yg melawat blog saya ni, cuba intai2 skit kat soalan lazim sebelum tanya saya.

Bukan apa….takut terlepas pandang. Korang jangan risau, satu hari 4 ke 5 kali saya akan bukak emel. Almaklum le sekarang ni dah ada tablet. Bukak je kat mana2, terus jawab emel. Kalau boleh tengah uuukk pun nak jawab gak tapi apakan daya, nanti tak berakhlak le pulak. Kita ni nak rezeki berkat. Bukan main hentam je.

Ok…hari ni saya nak citer kat korang pasal apa ke benda yang korang kena tahu sebelum order baju kat mohcetakbaju.com ni…cer tengok list kat bawah ni :

1.  Kalau korang dah ada detail nak order baju, korang terus je isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?’ kat bahagian atas blog ni & pastu tolong emelkan design skali utk saya bagi harga ikut maklumat yang korang bagi tu. Kalau tak, memang saya tak dapat bagi harga.

2. Kuantiti tempahan kitaorang ambik minimum 5 lai ke atas. Bukan apa, takut yang sikit2 ni tak sempat buat sebab benda sikit. Kalau yang banyak ni tumpuan lebih skit, dok gitu?

3. Kalau korang tak ada design lagi, apakata korang tengok kat blog saya, pastu kalau ada yang berkenan, emelkan gambar design tu lepas isi form. Boleh saya bagi harga terus nanti.

4. Kalau korang lukis, boleh gak. Pastu, scan & emel.

5.  Kalau nak baju custom made (lain dari yang dalam katalog kitaorang), kitaorang terima order 50 lai ke atas je.

6.  Saya tak mampu nak bagi harga melampau rendah sangat macam kilang bagi sebab saya bisnes sederhana je. Lagipun, saya bukan pemborong baju. Mana yang rasa bajet dia rendah, apakata korang survey je kat website lain. Saya tak sanggup bagi…..sori ekk.

7.  Harga yang kitaorang letak ni sama je samada online atau offline. Kalau datang ambik sendiri pun sama & online pun sama. So, kalau online tu saya rugi skit kat pos tapi tak apalah, janji bisnes jalan. Betul tak?

So..rasanya itu je beberapa perkara yang korang perlu tahu pasal tempahan di mohcetakbaju.com ni.

Haaaa…lupa lak nak bagitau, kitaorang dalam perancangan nak buat blog khas untuk baju kelas ngan baju kawin. Tunggu kemunculannya. Insya Allah, saya akan kumpulkan design2 terkini baju kelas untuk pilihan korang. Maknanya, kalau korang tak ada idea nak buat design baju, boleh pilih kat blog baru kita tu nanti. Tunggu ye.

Ok…cam biasa. Hari ni nak kongsi beberapa lagi tempahan yang kitaorang buat sebelum ni. Cer tengok.

cetak baju kelas

Korang tahu tak, design dalam baju kat atas ni, customer ni lukis tangan je pastu scan & emel kat saya.

Pastu, lepas dapat deposit, terus saya start buat design tu dalam komputer berdasarkan lukisan yang diaorang bagi tu. Font ada yang dia bagi & ada yang ikut kreativiti saya. Bila dah siap, saya emel kat dia balik & dia kata setuju. So, terus proceed printing. Sonang yo. Orang Sabah ni bah.

cetak baju kelas

cetak baju kelas

baju kelas

Ni baju2 ni tengah berjemur ni. Gambar basikal pun masuk skali. Yang sebenarnya gambar ni diambil waktu malam ni. Dah lepas print & nak masuk tido. Basikal bawak masuk rumah takut kena curi…heheheh.

Ini lagi cerita pasal baju tu….

cetak tshirt

Ini baju guna kaler gold ni. Mungkin dalam gambar nampak cam tak jelas sangat kot tapi memang kaler gold.

Kalau sape2 nak kaler gold camni, harga dia lebih skit dari dye biasa. Dia punya harga satu balang pun lebih sekali ganda dari harga dye biasa. So, sape2 nak design gold camni, saya akan tambah harga dalam RM2 ke RM3 lagi selai.

cetak baju jersi

tshirt gold

tshirt cetak jersi gold

Depan belakang diaorang nak print. So, harga dia mahal skit le. Tapi memang senang nak print. Sekali print je. Kalau dye putih atau kaler, mesti kena print 2, 3 kali, baru naik kaler dia.

Tapi apa2 pun, kalau ada yang berminat nak order, bgtau jer kitaorang.

Ni ada lagi satu citer pasal print gold….cer baca kat bawah ni….

tshirt gold

Yang ini print gold gak ni. Gambar ngan petak warna hitam & tulisan dalam kotak tu gold.

baju cetak

Yang atas tadi baju kaler putih, yang ini kaler hitam lak. So, senang je. Yang print tu just tukar je kaler dia. Tapi baju hitam saya ambil harga lebih skit dari putih sebab print kena tindih 2 kali. Kalau sekali memang tak naik.

cetak tshirt

 

cetak baju

 

cetak tshirt

 

cetak baju

 

Ini je gambar2 baju yang sempat di up load hari ni. Agak terkejar2 skit sebab nak siapkan tempahan yang tengah menimbun ni.

So, cam biasa…korang kalau berminat nak order baju kelas ke, baju kawin ke, baju group ke atau apa saje aktiviti korang, Insya Allah kitaorang boleh buatkan. Baca je artikel2 kitaorang sebelum2 ni untuk lebih konfiden.

Kalau korang nak order, boleh isi form “Nak Tahu Harga Tak?” kat page atas nun, emel, sms atau call jer kitaorang. Insya Allah, korang puas hati.

NOTE : JANGAN LUPA FOLLOW BLOG mohcetakbaju.com NI KALAU NAK TAHU PERKEMBANGAN TERKINI SERVIS KAMI. LEPAS NI, INSYA ALLAH..SAYA AKAN MASUKKAN KATALOG BAJU MURAH, TIPS CETAK BAJU, LAUNCHING BLOG BARU UNTUK BAJU KELAS & BAJU KAWIN. SO, KLIK FOLLOW KAT BLOG KITAORANG NI & AUTOMATIK KORANG DAPAT CITER BARU BILA KITAORANG POST CITER BARU NANTI. MANA TAHU ADA OFFER DISKAUN LAGI NANTI.

Ok…takat ni dulu ye.Jumpa lagi…baiiii…..

Kenapa baju kelas boleh jadi kenangan korang sampai bila2?

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Hari2 yang berlalu memang cepat. Rasanya baru je sembahyang raya. Sekarang ni dah 2 minggu dah masuk bulan Syawal. Umur pun makin meningkat. Tapi apa boleh buat. Itu semuanya kerja Allah, betul tak?

Hari ini saya nak berkongsi ngan korang, apa pentingnya T Shirt kelas untuk dijadikan kenangan korang.

Mungkin masa kat sekolah tu, ada yang tak nampak lagi apa pentingnya baju kelas nak jadi kenangan kan? Tapi bila dah berumur cam saya (remaja tua…hehehehe), bila kita belek2 balik baju kelas yang ada nama kengkawan kita masa sekolah dulu, rasanya macam sayu jer. Macam nak masuk skolah balik jer sebab seronok bila diingat2kan balik time sekolah dulu.

Kalau ada gambar kartun atau karikatur masing2, lagi senang nak ingat. Bila dah berpisah, kalau nak ingat balik muka kengkawan sebelum ni, belek je balik baju korang tu.

Contohnya camni…dalam kelas kita tu, ada le mamat ke minah ke, yang syok kat kita atau kita syok kat dia. Bila kita tengok balik nama dia kat baju tu, rasa teringat2 je kenangan time tu. Mungkin teringat camane korang ngorat dia time tu ke atau dia ngorat korang….ala2 mat bunga gitu.

Ataupun, ada budak kelas korang time tu yang suka nyakat korang. Bila tengok balik baju tu, teringat balik time dia nyakat korang. Rasa cam nak putar balik je masa tu.

Saya pun ada kenangan gak dengan baju kelas ni. Masa tu kat Universiti. Sebenarnya ada satu baju ni, kami dah buat time matrikulasi lagi. Baju team2 kitaorang je sebenarnya. Baju tu siap ada nama ngan nombor kat belakang.

Nak dijadikan cerita, masa grad kat Universiti (badan saya tak naik2, maintain jer sampai final year, tu yang masih boleh pakai baju tu tu)…masa tu konvokesyen orang rumah saya. Masa tu tengah berkawan lagi, belum kapel lagi. Dia punya berpusing2 cari saya, nak ajak bergambar & jumpa keluarga. Last2 skali adik dia perasan baju saya yang ada nama tu, terus dia tegur saya. Dipendekkan cerita, dengan sebab baju tu jugak saya berjaya bertemu jodoh ngan dia. Maknanya kalau tak jumpa hari tu, konfem saya kawin ngan orang lain kot…heheheh. Jangan bagitau dia ye. Rahsia ni….heheheh.

So, itu le cerita serba sedikit tentang kenangan baju kelas ni. Kalau korang nak jadikan kenangan boleh, dengan syarat mesti simpan sampai bila2 tau. Baru le kenangan namanya.

Oklah…cam biasa jugak, hari ni saya nak berkongsi ngan korang tentang baju yang kitaorang terima tempahan time puasa hari tu. Cer tengok ni….

baju kelas

Design baju ni diaorang reka sendiri ni. Mana yang agak terer skit komputer tu, diaorang pakat2 buat. Saya pun senang nak copy balik untuk buat printing. Font tulisan pun diaorang bagi sekali. So, senang skit kerja kitaorang. Cuma download je jenis tulisan yang diaorang nak tu.

Kalau baju cotton memang senang skit nak print. Kat bawah ni ada lagi gambar dia.

cetak baju kelas

design baju kelas

cetak baju

Bukan setakat diaorang nak print depan belakang. Lengan pun ada gak. Diaorang nak kaler hitam ngan kelabu. Memang sempoi.

baju kelas

baju kelas

Selain daripada baju kelas, time puasa hari tu baju family day pun banyak kitaorang terima tempahan. Ada yang nak guna raya kedua ngan ketiga. So, pulun habis-habisan le untuk siapkan baju tu on time. Kalau tak siap, alamat marah le customer. Kalau baju kelas, ok lagi sebab tak ada due date. Ini kang baju family day. Kalau terlepas, rugi le diaorang. Cer tengok kat bawah ni…..

baju hari keluarga

Ni design bahagian depan sebelah kanan baju ni. 2 kaler. Kuning ngan putih. Cantik gak. Bawah ni ada lagi…

tshirt hari keluarga

hari keluarga cetak baju

Yang atas ni bahagian belakang. Simple. Satu kaler je. Design diaorang bagi yang lain tapi saya adjust balik ikut kehendak customer.

Ini ada lagi tempahan baju hari keluarga untuk tatapan korang…

baju hari keluarga

Customer ni nak print depan jer. Diaorang emelkan gambar asal satu family, pastu saya touch up balik buat kaler hitam putih untuk senang saya print. Kalau gambar asal memang tak boleh buat sebab saya guna silkscreen. Kalau guna heat press, boleh buat gambar ori.

baju family day

tshirt hari keluarga

Kalau printing hitam memang cepat. Dalam sejam pun dah boleh siap, 20 ke 30 lai. Satu hari kadang2 saya boleh siapkan beberapa ratus lai untuk print kaler hitam atas baju cerah. Kalau print putih ambik masa skit sebab kena tindih 2 kali supaya warna dia naik. Kalau sape2 yang biasa baca blog kitaorang sebelum ni, perasan kot tentang perkara ni.

Ini satu lagi last punya cerita baju family day untuk saya kongsikan ngan korang. Cer tengok….

baju family day

Siap gambar mak ayah lagi. Sejuk perut ibu mengandung kalau buat gambar camni. Mesti mak ayah diaorang excited tengok gambar diaorang kat baju tu.

tshirt family day

hari keluarga tshirt

cetak baju hari keluarga

Siap nama masing2 lagi kat bahagian bawah & kiri baju tu. Apa yang diaorang buat hari tu, diaorang emel gambar mak ayah diaorang untuk saya touch up balik. Sama ngan design baju yang sebelum ni. Kitaorang buat balik dalam Photoshop. Kalau design camni murah skit sebab 1 kaler je. Simple & sempoi.

Ok..takat ni dulu le ye. Kalau diikutkan, bertimbun2 baju yang kitaorang dah siapkan tapi kang padat lak blog saya hari ni.  Kat bawah ni, saya paparkan balik baju2 yang saya dah siapkan sebelum ni untuk tatapan korang.

So, cam biasa….nak order baju ngan kitaorang, senang je. Korang emel je maklumat tempahan kat kitaorang.

PERINGATAN!!! JANGAN ORDER BAJU MELALUI KOMEN DIBAWAH. DIULANGI!!!JANGAN ORDER BAJU MELALUI KOMEN DIBAWAH SEBAB KEMUNGKINAN TEMPAHAN KORANG LAMBAT DAPAT FEEDBACK.

Apa yang korang boleh buat ialah samada emel maklumat tempahan kat kitaorang ataupun isi je form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun.

Takpun, call terus kitaorang kalau nak rasa lagi konfiden.

Jumpa lagi dilain masa…..baiiiii….

Tempahan baju masih lagi padat selepas raya ni…..

Hai & Selamat Hari Raya semua,

Kepada rakan2 yang melawat blog saya, Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin diucapkan. Ada apa2 yang terasa sepanjang saya kendalikan blog saya ni, harap dimaafkan.

Untuk maklumat korang, bisnes cetak baju kitaorang terpaksa dihentikan sementara dari 18/08 sampai semalam, 26/08. Almaklum le…nak beraya sakan.

Tapi dalam duk stop bisnes tu pun, ada gak emel masuk skit2 tanya pasal baju. Mana yang saya sempat jawab saya jawab, mana yang tak sempat tu, mintak maaf le banyak2.

Raya pertama ngan kedua, raya kat Perak. Rumah orang tua isteri. Raya ketiga dah balik kampung kat Kemaman, Terengganu. Pastu, pegi lak berjalan raya kat rumah sedare kat KT. Tu yang terpaksa stopkan bisnes tu dulu.

Lepas balik raya ni, senarai panjang tempahan menunggu. Banyak yang tshirt kawin dah setel. Yang banyak kiu sekarang ni, tshirt kelas. So, camanepun, kena pulun segera le sebab dah janji ngan customer hari tu.

So, pada korang yang nak baju cepat, saya nak mintak maaf awal2 le sbb memang tak mampu saya tunaikan. Sekarang ni, kalau nak guna dalam 2 ke 3 minggu lepas buat tempahan, Insya Allah boleh ditunaikan.

Hari ni tak nak berceloteh panjang le sebab masa agak terhad.

Cam biasa, saya nak berkongsi ngan korang tempahan2 yang dah setel sebelum raya hari tu. Cer tengok.

cetak baju kelas

 

Design baju kelas cam ni kitaorang pernah buat untuk tempahan sebelum ni. Ada customer yang berkenan nak buat sama gak camtu tapi bezanya ada logo lencana sekolah & nama kelas kat belakang.

tshirt kelas

tshirt kelas

baju kelas

Biasanya kalau print 1 kaler memang cepat & senang skit. Lagi satu, kain pun main peranan jugak. Kalau print silkscreen banyak kaler atas baju jersi, saya memang tak sanggup buat. Pernah buat dulu tapi kaler dia tak naik. Kalau 1 kaler ok lagi. Tapi kalau baju cotton, buat banyak kaler memang cantik.

So, sape2 yang nak print banyak kaler atas baju kain jersi, saya mintak maaf le ye sebab saya tak sanggup buat & tak sanggup tanggung rugi. Baik saya mengaku awal2 sebab takut ada yang mengharap nanti.

Ini ada satu lagi cerita printing. Cer tengok kat bawah…

baju grup cetak

Baju ni design dia simple je. Kaler kuning, pastu tindih hitam. Print lak atas kain cotton, so mudah skit le.

baju kumpulan

baju group

tshirt cetak grup

Siap ada nama masing2 lagi kat bawah design tu. Bahagian depan kosong. Baju ni jauh tempahan ni. Dari Sabah bah.

Ini lak baju kawin. Gambar depan lupa nak ambik. Kat depan tu ada gambar gak…

baju rewang

baju rewang

Ini je gambar baju yang sempat saya ambik. Nanti yang lain2, saya cerita dalam artikel akan datang nanti. Baju kawin camni biasanya customer buat design sendiri ataupun diaorang pilih dalam blog saya sendiri. Mana yang tak ada idea tu, diaorang suruh ikut je design yang dah ada & touch up skit2 nak bagi cantik.

So, korang pun kalau berkenan nak tempah, apalagi….isi je maklumat tempahan korang kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun. Takpun korang sms, call atau emel jer. Terpulang pada korang.

Bagi yang rasa kurang konfiden skit dengan tawaran kitaorang, cuba baca apa kata bekas pelanggan2 kitaorang kat page “Testimoni” kat atas nun. Terpulang pada diri sendiri.

So, setakat ni dulu le ye….Selamat Hari Raya sekali lagi & maaf zahir batin. Baiiii……

Tempahan untuk sebelum raya stop dulu…..

Hai geng & Salam Cetak Baju kat korang,

Pertama2nya nak bagitau le yang tempahan untuk sebelum raya, kitaorang terpaksa stopkan dulu sebab dah padat dah. Takut kalau terima lagi nanti customer mengamuk lak kang sebab tak dapat sebelum raya.

Tapi bagi korang yang nak baju tu lepas raya, no problem. Tempahan cam tu terbuka bila2 masa.

Setakat ni banyak yang order baju rewang atau baju kawin…mungkin sebab ramai nak kawin time raya ni kot.

Baju kelas pun banyak. Baju kelas ni macam tak risau sangat sebab kalau terlepas sebelum raya, lepas raya pun masih customer boleh terima lagi. Tapi kalau baju kawin terlepas ikut date yang diaorang nak, mesti diorang marah nanti. Ye lah…baju kawin mestilah nak guna time kawin, bukan time berkelah, ye tak!

Tapi nasib baik le, kebanyakan baju kawin tu print simple 1 kaler jer….kalau banyak2 kaler, jenuh jugak. Kalau banyak kaler, mungkin saya bagi masa skit kot. Tak leh le nak cepat…

Ada 1 tempahan tu, nak sebelum raya…kuantiti 120 lai. Nasib baik, 1 kaler jer printing depan belakang. So, tak ada le risau sangat. Cer tengok cerita kat bawah ni….

baju cetak

 

Ini baju untuk satu kilang kat Ipoh ni. Depan belakang print. 1 kaler hitam, senang skit…

baju group

 

baju cetak

 

cetak baju

 

tshirt cetak

 

tshirt baju

 

Ini le antara baju2 yang kitaorang sempat rakamkan…tengok macamana bersepahnya baju kitaorang jemur kat dalam rumah tu. Tak sempat nak susun cantik2. Bila dah betul2 kering, baru saya start lipat masuk plastik untuk dipos.

Bukan setakat gambar baju, gambar budak2 pun masuk sekali. Sengih jer…heheheh. Yang kecik baju biru tu ada potensi jadi bisnes woman cetak baju tu…

Ok…ada lagi cerita pasal tempahan baju kelas. Ada satu design tu, ramai jugak yang minat. Cer tengok ni….

cetak baju kelas

 

Tak tahu apa yang speselnya design baju ni..mungkin gambar headphone tu kot.

tshirt kelas

 

baju kelas

 

baju kelas

 

 

Customer ni order 2 jenis baju. Berkolar ngan roundneck. Cantik gak. Setakat ni design ni masih belum ada hakcipta lagi. So, pada korang yang nak order gak baju camni…dipersilakan.

Ini lak satu lagi cerita pasal tempahan baju kitaorang yang sempat di upload…

baju cetak

 

Baju ni agak mudah untuk dicetak. Ada 2 warna jer. Mula cetak putih, pastu atas putih buat kaler merah. Kalau tak buat base putih, nanti kaler merah tak naik. Dua2 design tu saiz A3.

cetak baju

 

cetak tshirt

 

cetak baju

 

Puashati gak buat baju ni tapi ada problem skit. Lupa nak print nama. Customer kata ada nama nak letak kat setiap bawah baju tu. Nasib baik tak pos lagi. Kena ambik masa lagi untuk print nama le pulak. Tak apa…servis kena lengkap, kalau tak marah customer kang.

So, rasanya setakat ni dulu le ye. Dah nak masuk waktu berbuka dah ni.

Pada korang yang ada nak tanya apa2 pasal tempahan ni, cer klik kat page “Soalan Lazim” kat atas nun untuk tengok soalan2 yang biasa customer kitaorang tanya.

Korang pun kalau nak order baju, boleh isi borang kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun, ataupun emel, sms atau call terus. Terpulang pada korang…..

Allahuakbar Allahuakbar…dah azan le weh…berbuka dulu ye..bai…jumpa lagi!!!

Banyak gak tempahan baju kelas kitaorang terima……

Hai & Salam Ramadhan & Salam Cetak Baju semua….

Kepada yang beragama Islam, Selamat Berpuasa kat korang…hari ni dah 10 hari berpuasa. Rasa cam baru lagi niat puasa.

Tahniah le pada yang maintain…mana yang culas tu, belajar2 le bersyukur. Cuba  pikir jap…udara kita sedut dari sape? Darah mengalir dalam badan sape buat? Dapat hidup aman, sape bagi? Dapat macam2 nikmat, sape yang kurnia? Korang pikir jelah. Kalau dah udara nak sedut pun Allah yang bagi pastu tak ikut arahan Dia, tak tahu le nak cakap apa…lu pikir le sendiri..kata Nabil.

Hari ni saya tak nak membebel panjang sebab bulan Ramadhan ni ingatkan tak banyak order tapi tak putus2 lak masuk. So, agak sibuk le skit. Ini pun curi2 masa skit untuk upload beberapa gambar tempahan baju yang kitaorang dah siapkan sebelum ni.

Hari ni saya nak kongsi ngan korang tempahan baju kelas yang semakin menjadi2 kebelakangan ni (apa yang menjadi2 tu tak tahu le). Memang orang kata, tak putus le tempahan yang masuk. Cuba tengok cerita baju kelas kat bawah ni…

cetak baju kelas

Ok…asalnya customer ni nak baju design cam atas ni. Masa mula2 deal hari tu, dia bagi design cam ni dalam bentuk jpeg. So, bila dah setuju dengan harga yang kitaorang offer, saya pun start le buat design dia.

Saya tanya dia, ada tak design kat atas dalam format Photoshop atau Illustrator sebab senang saya nak print out & pecahkan kaler dia tapi dia kata orang yang buat design tu dah pindah. So, ini je le yang ada.

Maknanya kalau ada customer bagi design cam atas ni, saya akan caj skit untuk saya touch up balik design kat atas ni.

Untuk pengetahuan you all, saya kena pecahkan kaler ikut warna yang ada sebab saya guna silkscreen. 1 blok silkscreen, 1 kaler. Design atas ni besar A3 ni. So, saya kena pecahkan kaler2 tu sebesar A3 semuanya.

Dipendekkan cerita, design yang dia nak print tu, saya berjaya buat atas baju…Cuba tengok gambar kat bawah ni…

cetak baju kelas

Ini le hasilnya…memang puashati sebab design tu boleh dikatakan komplikated jugak tu sebenarnya. Bawah ni ada lagi gambar baju tu…

cetak baju kelas

baju kelas

baju kelas

Ini le gambar2 baju kelas 3B dari Sarawak yang saya sempat ambik. Memang puas hati.

Ini lak cerita kedua baju kelas untuk tatapan korang…

cetak baju kelas

Ini satu lagi cerita pasal baju kelas. Kalau design camni memang banyak kena guna dye. Harga pun mahal skit. Untuk yang design kotak hijau tu, biasanya kitaorang buat base putih dulu sebab baju gelap. Pastu tindih lak kaler hijau tua, hijau muda & last sekali hitam untuk nama.

baju kelas

Yang ini design bahagian depan ni…atas tadi design belakang. Ini pun 2 kali tindih gak sebab nak bagi hijau dia shining skit. Kalau tak tindih putih, takut hijau tu tenggelam dalam kain. Tak cantik nanti.

Cer tengok gambar dia lagi…..

baju kelas

Ni baju Enzo ni….kolar warna hijau, lengan panjang…sekerat hitam  & sekerat ijau. Cantik gak kalau buat cam ni.

contoh design baju kelas

tshirt kelas

baju kelas

Ini pun tempahan dari Sarawak ni. Memang boleh tahan jugak order dari Sabah Sarawak ni. Mungkin harga dia berbaloi kot. Ntah le..hanya orang Sabah & Sarawak sendiri yang tahu menilainya.

Kalau diikutkan banyak lagi tempahan baju kelas yang kitaorang terima tapi yang ini jer yang sempat kitaorang cerita hari ni…

So…setakat ni dulu. Macam yang saya pesan dalam artikel2 sebelum2 ni..kalau sape2 nak order, saya mintak sangat2 utk korang isi maklumat kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun ataupun korang boleh pilih untuk nak emel ke adminkomisen@gmail.com, sms atau call kitaorang.

Pada sesiapa yang rasa macam tak konfiden jer, betul ke mamat ni jual baju printing ni, saya bagi beberapa pilihan :

1.  Boleh call saya terus untuk dengar suara saya atau isteri. Mungkin boleh rasa konfiden skit.

2.  Cuba emel atau isi page “Nak Tahu Harga Tak?”…biasanya saya akan jawab semua emel dalam 24 jam lepas dapat emel dari korang. Pastu, Insya Allah akan cuba berbalas2 emel jika ingin maklumat lanjut.

3.  Klik kat sini http://mohcetakbaju.com/testimoni/ untuk lihat apa kata testimoni2 yang dah deal ngan kitaorang. Page testimoni tu baru letak 2,3 hari lepas tu…itu yang tak banyak testimoni yang dapat dimasukkan tu.

Tapi kalau tak konfiden jugak, saya tak boleh buat apa…terpulang pada korang sendiri. Allah dah tetapkan rezeki saya diatas sana, so maknanya kalau ada rezeki saya, Alhamdulillah le jawabnya. Kalau tak ada, saya redha dengan ketentuanNya.

So, jumpa lagi….bai….

Bulan puasa pun tempahan cetak baju masih penuh jugak…alhamdulillah!!!

Hai & Salam Ramadhan buat semua terutamanya yang beragama Islam,

Korang pose tak hari ni? Jangan ponteng tau…nanti dosa. Macam bgi nasihat kat anak2 jer.

Tapi nak bagitahu le, memang rezeki Allah kat kitaorang setakat ni Alhamdulillah…masih tak putus2 jugak.

So, dalam bulan Ramadhan yang mulia ni saya nak kongsi le ngan korang serba sedikit apa yang kitaorang amalkan nak bagi rezeki tu tak putus datang kat kita. Sebelum tu, korang kena faham, rezeki tu bukan maknanya duit aje tapi termasuk kesihatan, hidup bahagia, tak ada gaduh2, tak ada bala datang, tak hidup susah dll pun rezeki jugak sebenarnya.

Kalau duit banyak hati tak tenang, hidup tak bahagia…tak jadi jugak. Lebih baik lagi kalau walaupun duit tak banyak tapi sihat tubuh badan, hati tenang, bahagia hidup.

Korang pasti setuju ngan kitaorang. Sebelum ni saya ada baca buku bertajuk “Mudahnya Menjemput Rezeki”. So, isi kandungan dalam buku tu ada le kena mengena skit dengan apa yang kitaorang amalkan sekarang & Insya Allah, semoga rezeki yang kami dapat ni akan kekal begitu dimasa2 akan datang.

Antara amalan yang biasa kitaorang buat ialah sembahyang Dhuha. Senang je. 2 rakaat je dalam pukul 8.30 pagi sebelum start kerja. Pastu, doa mintak murah rezeki.

Kemudian, kitaorang amalkan bersedekah. Mula2 dulu macam risau je takut duit kurang sebab bagi duit kat orang lain tapi bila diamalkan memang betul menjadi le. Allah dah janji kalau kita bagi 1, nanti 10 yang digantikan. Memang jadi betul. Cuba korang buat tapi dengan syarat ikhlas le. Jangan duk mengungkit lak. Bila dah bagi pastu duk tunggu, bila le Allah nak ganti ni. Bila tak dapat, salahkan Allah pulak. Ada le rancangan Allah tu.

So, rasanya 2 amalan ni memang korang boleh praktikkan le. Bukannya susah pun…cuma nak dijadikan amalan hari2. Itu je.

Dah rasa macam Tanyalah Ustaz le pulak….bukan apa. Nabi kata, sampaikanlah walaupun 1 ayat. Ni bulan Ramadhan le pulak. Nak le tambah pahala jugak. Korang baca, korang amalkan, saya dapat le sipi2 skit….hehehehe.

Ok…cam biasa. Hari ni nak kongsi ngan korang tempahan baju yang kitaorang dah siapkan sebelum ni…Cer tengok gambar bawah ni..

baju kelas

 

Ini baju yang kitaorang siapkan bulan lepas ni tapi tak masuk dalam blog ni lagi. Baju terkini dah ambik gambar tapi tak sempat nak upload dalam laptop saya.

Ni baju kelas ni. Baju cotton warna putih. Agak mudah nak print sebab tak perlu tindih banyak kali.

Cer tengok kat bawah ni lak…

tshirt kelas

 

Kat bawah baju tu, diaorang nak nama masing2. So, terpulang tapi kena konfemkan dulu nak font apa. Macam design atas ni memang diaorang dah bagitahu nak font apa. So, senang skit. Kalau yang tak bagitahu tu susah skit kitaorang nak kena buat sendiri balik design dia….

tshirt kelas

 

baju kelas

 

 

Ok…selain daripada servis printing biasa, kitaorang ada gak terima tempahan untuk sulam logo & nama. Cuma nak bagitau yang sulam nama ngan logo ni kitaorang cuma terima 10 lai ke atas je.

Cuba tengok contoh baju sulam logo kat bawah ni….

 

tshirt sulam

 

tshirt sulam

 

Bahagian lengan lak letak nama masing2…ini print biasa je ni.Terpulang. Kitaorang ikut je. Jangan komplikated sangat, udoh le.

cetak tshirt

tshirt sulam

Ada jugak yang suruh print kat bahagian bawah baju. Biasanya saiz print kat lengan kecik skit daripada print bawah baju.

Cuma nak bagitahu jugak, biasanya logo kitaorang suggest buat sulam je sebab kalau nak print, kos dia lagi mahal. Nak print logo kalau banyak kaler memang kena guna banyak blok. Bukan saje susah nak print tapi kerjanya agak remeh. So, last2 skali saya cadangkan sulam je, lagi senang.

So, setakat ni le dulu cerita kitaorang. Kalau nak dimasukkan banyak2 cerita kat sini, takut boring lak nanti. Tapi, tak apa…kalau korang nak konfiden lagi, cuba tengok cerita2 yang saya dah masukkan sebelum ni. Korang mesti seronok membacanya nanti.

Kalau sape nak order baju…saya mintak tolong sangat, jangan guna ruang Komen dibawah tapi isi jer form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun, ataupun emel, sms atau call je. Insya Allah, kami akan layan dengan sebaik2nya.

Selamat berpuasa kepada semua & jumpa lagi….baiiiiii……

Cetak baju kami bukan hanya sekadar bisnes…..

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Nampaknya tak sampai 3 minggu lagi kita nak berpuasa. Dah nak puasa ni pun, rezeki masih tak putus2 jugak. Alhamdulillah.

Macam tahun lepas, masa bulan puasa pun masih ada lagi yang order baju. Tapi tak serancak bulan2 biasa. So, maknanya bulan puasa tahun ni dah masuk tahun kedua kitaorang berpuasa dengan cetak baju ni.

Cuma kitaorang nak bgtahu le…bukan nak menunjuk2 tapi nak berkongsi pengalaman ngan korang.

Saya ada gak baca buku pasal budaya bisnes orang cina. Memang saya suspek betul kat orang cina yang jadikan bisnes diaorang sebagai periuk nasi. Diaorang boleh maintain bisnes tu bukan saje untuk diri sendiri tapi bersambung2 ke anak cucu diaorang.

Saya ada gak tanya beberapa bisnesman orang cina, macamana diaorang boleh maintain bisnes diaorang. Diaorang kata simple je…jadikan bisnes macam hidup diaorang. Jangan terlalu pikir pada untung, untung, untung tapi pikirkan nak bantu orang dengan bisnes tu. Camane kita nak orang buat baik ngan kita, camtu le kita patut buat baik ngan orang. Sama gak macam bisnes ni. Bagi diaorang untung kena pikir jugak tapi jangan jadikan ia sebagai tujuan utama sampai tak pikir pasal kebajikan orang lain.

Satu lagi, orang cina ni sanggup rugi untuk maintain customer diaorang. Hari tu ada sorang tokey baju tu, kebetulan saya ada order baju ngan dia. Tapi kebetulan baju saya tu tak berapa laku sebab design dia kurang cantik. Saya ngadu ngan dia pasal tak laku tu…dia kata tak apa. Dia beli balik baju tu ngan saya. Nasib baik.

Satu lagi insiden, saya ada order terus baju ngan satu kilang ni. Tokey dia cina gak. Dia silap print. Saya komplen jugak. Dia kata tak apa, dia ambil balik & buat balik. Memang suspek betul le. Memang patut le bisnes diaorang maju.

So…bisnes cetak baju saya ni pun saya dah praktikkan benda yang sama. Hari tu ada customer tu saya terlupa print bahagian belakang baju. So, tak apalah. Saya mintak dia pulang balik & saya tanggung semua kos pos diaorang.

Alhamdulillah…bila niat kita nak bantu orang ni, tak sangka2 Allah pun bantu kita jugak. Memang itu janji Allah.

Mungkin sebab niat saya nak berniaga sambil bantu orang…tu yang Allah bagi rezeki tak putus2 tu kot. Ada member cakap, kebanyakan pakar motivasi pun cakap cam tu. Kalau kita buat bisnes jujur, ikhlas, tak menipu, niat nak tolong orang…insya Allah!bisnes kita akan maju. Hidup pun berkat. Cuba kalau duk menipu orang jer…tak ke hidup tak tentu hala…betul tak?

Oklah….apa yang saya citer kat atas ni adalah sebahagian daripada pengalaman saya sendiri. Mana yang baik tu, korang ikut le ye. Sape2 pun boleh maju sebenarnya…

So…cam biasa. Hari ni saya nak kongsi ngan korang 2 cerita pasal tempahan baju yang kitaorang terima baru2 ni…

Cer tengok ni…

design baju sukan

Customer hari tu bagi design kat atas ni, suruh kitaorang buat. Baju kain jersi plain Oren Sport. Kaler design biru ngan putih. Belakang saiz A4 tegak.

So, hasilnya kat bawah ni…

baju sukan

tshirt sukan

Depan saiz A4 biasa. Design ni 3 kali tindih ni. Mula2 buat putih, pastu biru..last sekali secalit warna hitam. Walaupun baju kain jersi tapi kalau kaler dia senang masuk, kejap je boleh siap.

Kat bawah ni lagi paparan baju2 yang dah siap tu…

tshirt sukan

baju sukan

Siap ada jari tangan lagi….jari sape le gamaknya tu. Almaklum le buat keje kat rumah. Main aci dan je ambik gambar baju. Orang tengah tido sebelah pun tak perasan…heheheh.

Ok…kita tinggalkan dulu design baju kat atas ni. Kat bawah ni, nak citer pasal baju kelas yang kitaorang terima baru2 ni jugak. Design dia simple jer. Diaorang cedok dari design dalam blog saya sendiri yang dah buat sebelum ni. Cer tengok…

contoh design tshirt

Ini gambar asal yang diaorang emel. Tapi saya suggest suruh buat semua satu kaler untuk save bajet. Baju warna hijau. So, dia setuju. Jadi le cam kat bawah ni…

baju kelas

baju kelas

So, apa yang saya buat…saya akan mintak jenis font untuk design asal tu. Lepas dia emel, saya akan buat semula ikut sebijik yang dia nak. Memandangkan 1 kaler je depan belakang, so kalau tak silap, 1 hari je siap ni rasanya dalam 20 lai.

Kat bawah ni ada lagi contoh baju2 tu…

baju kelas

baju kelas

tshirt kelas

baju kelas

So…korang yang berminat nak order baju kelas, jangan segan & jangan malu. Kontek je kitaorang. Insya Allah, kitaorang boleh buat tapi kena betul le bajetnya. Kalau nak banyak kaler tapi nak bajet rendah, saya mintak maaf awal2 le. Memang tak dapat sebab saya guna dye & bukannya stiker.

Apa2pun, korang isi je dulu maklumat kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun, atau call/sms/emel…semua boleh. Nanti saya bagi jawapan. Tapi pastikan design nak print tu di emel sekali sebab selagi saya tak dapat design nak buat print tu, selagi tu saya tak dapat bagi harga tepat.

Ok…jumpa lagi ye korang. Lupa nak bagitau. Mungkin saya akan jual baju heat press akan datang. So, tunggu artikel akan datang ye…baiiiii…

 

Cetak baju Running Man kat tempat baru….

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Hari ni saya nak buat perisytiharan skit. Tempat baru untuk printing dah siap. Kalau dulu2 tempat lama boleh printing maksimum 3 lai, pastu seblum ni 9 lai, so sekarang ni kat tempat baru dah boleh print 30 lai sekali jalan.

Alhamdulillah…kalau sape2 yang follow blog saya, saya ada bagitau pasal tempat baru ni. Maknanya kalau print 30 lai sekali jalan, tak yah le nak angkat2 baju tu ke tepi macam sebelum ni.

Yang merasmikan tempat baru ni ialah 100 lai baju design Running Man. Mula2 tu saya tak tahu jugak, sape Running Man ni. Saya tanya kat customer tu..dia kata, Running Man ni comedian dari Korea. Oooo..ye ke? Tak tahu le pulak.

So, kat bawah ni korang boleh tengok step by step baju tu kitaorang print dari awal. Memang senang sangat le ada tempat luas ni. Maknanya, dalam 4 round printing, siap le 100 lai tu.

Cer tengok gambar asal yang diaorang bagi nak print tu kat bawah ni….

contoh design baju

Ini gambar asal yang customer bagi. Diaorang nak order 100 lai camni, baju roundneck navy + black.

So, bila dah berbalas2 emel beberapa kali, dia pun setuju dengan harga yang saya bagi. Oleh sebab, dia nak buat jual baju ni, so dia mintak harga yang berpatutan le dengan saya. So, saya bagi harga saya & dia setuju.

Pastu, bila dah konfem dapat deposit dari dia, saya terus order baju & buat blok.

Kat bawah ni gambar step by step yang saya sempat ambik untuk paparan korang.

print baju

Ni baju tengah standby nak kena dera ngan kitaorang. Cer tengok tempat baru kitaorang berbanding dengan tempat sebelum ni. Alhamdulillah, dapat le ruang skit untuk print banyak2.

Pastu pulak….

cetak baju

cetak baju

Atas nun buat base putih dulu. Kalau tak buat base putih, nanti warna kuning tenggelam masuk dalam kain. Nanti jadi tak naik warna dia. Maknanya saya kena print putih 2 kali & kuning sekali. Baru menyerlah skit warna dia.

Pastu lagi….

cetak baju

baju cetak

cetak tshirt

Ini bahagian belakang lak. Yang gambar atas sekali tu, buat base putih dulu sebelum tindih ngan kuning. Sama jugak macam design depan. Buat putih dulu, baru tindih kuning.

Yang gambar atas nun, nampak tak dapur rumah saya. Kat bawah tu baju tengah berjemur tu. Ruang kat situ tak muat, terpaksa le curi ruang dapur skit. Nasib baik isteri sporting. Kalau tak abis buat lap pinggan.

Lepas tu….

cetak tshirt

cetak t shirt

Naahhh…bersepah2. Ini le yang dikatakan kerja dari rumah. Dah macam tongkang pecah je. 100 lai, mula2 tu ingat nak jemur kat luar je. Kang tak pasal2 kena curi kang. Pencuri sekarang macam2 jenis. Spender pun boleh curi, ini kan pulak baju banyak2 camni. Ada yang buat jual nanti kang.

So, nampaknya ini je cerita yang saya boleh kongsi ngan korang. Ada lagi nak masukkan dalam blog ni tapi masa tak mengizinkan. Padat dengan tempahan lain.  Ini je yang sempat setakat ni.

Kalau ada sape2 berminat nak beli baju Running Man ni bagitau saya. Nanti saya bagi kontek number brader yang jual baju ni nanti.

Cam biasa…kalau sape2 nak order baju…korang bolehlah isi maklumat kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun, call boleh, sms boleh…emel pun boleh. Tapi kan…kalau waktu pejabat, boleh tak call isteri saya di 0193643692 sebab saya tengah kerja lain tu. Dia yang buat full time.

Ok…jumpa lagi..daaaaaa……

 

 

Bukan senang nak cetak baju ni sebenarnya……

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Seperti biasa, saya nak kongsi le ngan korang kan apa2 yang saya tahu pasal bisnes cetak baju ni. Mungkin ada sesetengah korang rasa senang je printing baju ni tapi hakikatnya agak susah jugak le terutamanya kalau jenis yang tak minat printing ni.

Saya bukannya apa…kadang2 ada customer mintak harga yang melampau sangat rendahnya, sedangkan bila nak buat printing baju tu…hanya Tuhan je yang tahu. Biasanya kalau ada customer mintak bajet yang terlampau rendah, saya akan tolak secara diplomasi & akan bagi reason sebab apa tak leh buat dengan harga tu.

Seperti artikel saya sebelum ni, saya ada cakap, biasanya yang harga murah ni kilang je boleh buat tapi kalau betul nak murah, kena order ribu2 lai le. Kalau cam baju kelas nak 20 ke 30 lai, camane saya nak bagi murah.

Ok…saya bagi cara camane saya kira kos sehelai baju tu ye :

1.  Design nak print – kalau komplikated atau design dah ada tapi saya kena buat balik supaya senang untuk buat blok, biasanya saya akan caj skit dalam RM30. Kalau design simple je..biasanya saya bagi free. RM30 tu untuk 1 design. Makna kata, kalau order 30 lai, jatuh RM1 selai le sorang.

2.  Berapa kaler nak print….kalau design besar A4, 3 kaler…maknanya saya kena buat 3 blok. 1 blok saya caj RM30 kalau kuantiti banyak. Kalau 10 lai ke bawah, saya guna blok murah RM15 satu blok.

Katakan order 30 lai, 3 blok, RM30 satu blok. So, dah jadi, RM90.

RM90 bahagi 30 lai….dah jadi RM3 sehelai.

3.  Upah print….biasanya kalau baju cerah, saya ambik RM2 sehelai & baju gelap RM4 sehelai.

4.  Harga baju lagi. Harga baju kosong tanpa print boleh download dalam katalog baju kat atas.

So, faham tak? Memang banyak benda saya kena kira sebelum boleh bagi harga. Bukan tak nak bagitau tapi takut korang pening lak. Kadang2 tu, customer bagi 2 ke 3 warna tapi warna yang nak print tu kecik2 je. So, biasanya saya le yang akan bagi harga. Nanti kalau sendiri kira, pening lak nanti.

Saya ada jugak masukkan kos printing untuk rujukan korang kat page atas nun. So, kalau kalau rasa malas nak faham, tak apa. Isi je borang kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun ataupun kontek jer kitaorang untuk tanya harga nanti.

So…cam biasa jugak. Hari ni nak kongsi ngan korang baju2 yang kitaorang dah print sebelum ni. Actually, memang bertimbun2 order datang tapi tak sempat nak upload ke komputer lagi gambar2 tu. Ini le antara baju2 tu untuk tatapan korang…

Gambar asal yang dia emel camni…

baju cetak

tshirt cetak

Ini baju geng kelab fotografi ni. 2 kaler kena buat. Mula2 buat putih, pastu tindih hitam lak. Design simple jer. Semua diaorang buatkan. Saya cuma touch up balik jer.

Kat bawah ni ada lagi design baju tu…

cetak baju

cetak baju

Baju ni diaorang order tak banyak….kalau tak silap dalam bawah 30 lai ke bawah jer. Yang baju putih, saya tak tindih putih, just buat outline hitam je. Senang je.

Gambar ni belum letak nama lagi tu..tu, yang tak cetak lagi tu.

Yang cam bawah ni pun ada…

cetak baju

cetak baju

cetak t shirt

baju cetak

Yang ini lak, customer nak guna tulisan cam The Avengers. Godek punya godek dalam Google, jumpa font dia. So, jadi le camni. Kalau print depan belakang 1 kaler je hitam, memang cepat. 2 ke 3 hari dah siap tapi kalau buat berkaler2 itu yang ambik masa sampai 2 ke 3 minggu tu. Bukan apa,kadang2 proses nak pecahkan warna untuk jadikan blok ikut warna tu yang ambik masa tu. Kadang2, susah sangat saya upah designer profesional jer.

Selain daripada baju diatas, ada ramai jugak yang nak order baju jersi siap nama ngan nombor belakang. Saya rasa design camni memang antara yang hot jugak kat blog saya ni. Cam kat bawah ni….

cetak jersi baju

cetak baju

baju jersi

Blok untuk nombor biasanya saya dah ada siap. Cuma yang part nama tu, saya ikut pilihan customer. Terpulang pada dia nak stail camane. Lengan pun ada.

Ok…sekali lagi saya paparkan gambar2 yang saya cerita kat atas ni untuk tatapan & rujukan korang. Mana tahu mungkin ada idea nak buat ikut stail cam atas ni..ye tak?

Fuh….kadang2 penat jugak cetak baju ni tapi bercampur2 ngan seronok sebab memang kita minat betul printing baju ni.

So..cam biasa2 jugak. Kalau nak order baju, korang klik pada page “Nak Tahu Harga Tak?” seperti kat atas nun untuk tahu harga selai berapa ikut bajet korang. Takpun korang boleh, emel ke, sms ke, call ke…terpulang. Mana yang selesa.

Ok…jumpa lagi…assalamualaikum & Salam Cetak Baju semua…baiiiii…

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 780 other followers

%d bloggers like this: