Blog Archives

Terma2 dalam bisnes cetak baju….

Hai…hai…hai & assalamualaikum semua.

Pekabo? Saya sihat2 ajer. Cam biasa jugak…setakat ni agak sibuk dengan tempahan yang keluar masuk setakat ni. Alhamdulillah..syukur pada Allah yang bagi rezeki tak putus2 tu kat saya. Dengan sokongan korang, Insya Allah bisnes saya akan bertambah maju lagi hendaknya…amiiin.

Sebelum saya berkongsi cerita pasal printing baju, hari ni saya nak berkongsi dulu ngan korang beberapa terma atau orang putih kata terms yang biasa digunakan dalam bisnes printing baju ni.

Mungkin ada sesetengah daripada korang masih baru lagi dengan tempahan baju ni & mungkin ada perkataan2 yang saya guna, korang tak paham.So, ari ni saya akan explain skit beberapa terma yang biasa kitaorang guna dalam bisnes printing ni.

Antaranya :

1.  Blok    -  Untuk buat printing dengan guna dye, kami guna blok kayu. Cer tengok gambar blok kayu kat bawah ni. Blok ni le yang kami guna masa buat printing tu. Untuk print design tu, saya guna kain sutera (kita panggil silkscreen) ataupun jaring sutera.

# Kalau nak tahu detail pasal blok ni, korang boleh search dalam Youtube. Cari “Silkscreen Printing”.

2.  Silkscreen (jaring sutera)  -  saya dah explain kat atas nun tadi.

3.  Baju ready made    -    Baju dah siap jahit. Pilih kat katalog je. Baju jenis ni tak ada pilihan lain. Semua yang ada dalam katalog jer.

4.  Baju custom made  -   Baju kena jahit dulu. Biasanya baju jenis camni bergantung pada tempahan customer. Mungkin dia nak leher jenis lain, kolar lain, badan lain….so, custom made ni maknanya sendiri punya citarasa lah.

5.  Heat press    -   Design jenis stiker. Alah..kalau masa kecik2 dulu ada stiker yang kita kena iron atas baju tu. Kalau saya, saya tak syorkan sangat design jenis camni sebab lama2 takut cepat koyak. Saya ada 1 mesin heat press ni tapi tak guna dah. Nak jual balik. Ada yang nak ke? heheheh…angkat tangan. Saya jual murah jer.

6.  Microfiber   –   Nama lain bagi kain jersi.

7.  Polo    -   Polo ni maknanya baju berkolar.

8.  Design   –   Design ni biasanya saya rujuk kepada design yang nak print atas baju & bukannya design baju tu sendiri.

9.  Emboss   –  Printing jenis timbul. Yang ni pun saya buat jugak tapi harga kena tambah skit sebab kena guna special dye & iron nak bagi naik printing tu.

10.  Dye   –   Cat fabrik yang digunakan untuk print atas baju tu. Biasanya kami guna rubber dye ataupun TC dye. Rubber dye ni tahan lama sebab cat dia masuk terus dalam benang.

Ok…itu antara terma2 yang saya biasa guna dalam blog saya. Mungkin ada antara korang masih baru dengan tempahan tshirt, so nak kasi faham skit….ok. Tapi kalau ada lagi terma yang korang tak faham, emel le kat saya. Nanti saya kongsikan lagi dalam blog ni nanti.

So…cam biasa, hari ni ada 2, 3 cerita nak kongsi ngan korang pasal tempahan yang kami terima baru2 ni. Mana yang sempat masuk blog saya masukkan…kalau tak, saya akan masukkan di lain masa nanti.

Cerita pertama berkenaan tempahan yang saya terima dari Tawau, Sabah bah. Baju ni untuk pelancong kalau tak silap. Diaorang nak printing emboss…so, saya ikut jer. Cantik gak sebenarnya. Cer tengok gambar bawah ni…

baju cetak

Kalau gambr camni tak nampak sangat design tu timbul tapi memang design ni timbul. Boleh rasa dengan tangan tulisan tu dalam bentuk 3D. Customer ni order dalam 60 lai tapi sayangnya, saya punya cameraman (saya punya bini) ambik 2 keping gambar jer. So….ini le saje gambar yang saya sempat kongsi ngan korang. Tapi design dia memang cantik bila timbul camtu.

cetak tshirt

Kalau diikutkan ada 3 kaler berlainan yang customer order hari tu, putih, hijau & navy. Tapi sori..ini jer gambar yang ada. Kitaorang harap ok le ye…heheheh.

Ok…kita beralih ke cerita kedua lak…

Yang ini macam biasa, baju ala2 jersi gitu. Baju jenis cotton tapi diaorang nak ada nombor kat belakang. Rasanya baju penyokong ni. Penyokong team handball. Design semua diaorang bagi…saya cuma print jer. Cepat skit siap.

baju sukan

cetak tshirt jersi

tshirt sukan

baju jersi

cetak jersi bola

Ini antara baju2 yang tengah dijemur. Biasanya printing warna hitam cepat kering berbanding putih. Kalau hari panas, kejap jer jemur. Pastu dah boleh lipat dah. Kalau korang nak order baju cotton & print hitam 1 kaler jer, memang cepat. Kalau warna lain ambik masa skit.

Ok….yang ini lak saya ada ambik tempahan safety vest lak. Baju ni khas untuk geng2 konvoi motor. Siap print untuk Marshal, Media & Medic sekali. Cer tengok ni…cetak vest

vest cetak

cetak safety vest

Silau mata tak? Saya guna flash tu…tu yang kuat memantul cahaya tu. Ini le dinamakan safety vest. Polis banyak pakai menda ni masa buat operasi.

So….rasanya itu sahaja cerita yang dapat saya kongsi hari ni.

Macam selalu & macam biasa….sape2 yang berminat nak order baju dengan teman untuk apa sahaja aktiviti korang, boleh isi borang kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun, ataupun emel ataupun sms aaaaaataupun call. Tapi kalau call, tolong le jangan call tengah malam sangat. Teman dah masuk tidoor tu…

Ok…jumpa lagi guys…bai…..

Tengok syarat pos dulu sebelum order cetak baju ye….

Hai…hai…hai,

Korang apa kabar? Sihat2 le selalu hendaknya ye tak. Kalau sihat macam2 boleh buat. Kalau dah start sakit2 badan, mula le mengeluh. Tak baik tau. Itu ujian tuhan namanya. Nak tengok korang sabar ke tak?

Sebenarnya, nasihat tu untuk diri sendiri jugak tu sebenarnya sebab kebelakangan ni, Alhamdulillah Allah bagi rezeki yang agak melimpah ruah. So, ada le skit2 sakit badan sebab nak siapkan order tu tapi apa boleh buat ini yang saya minta kat Dia sebelum ni, so tempuh jelah.

Yang penting Sabaaaaarrrr…mana tahu lepas ni, lagi besar balasan dia bagi kat kitaorang, Aminnn.

So, hari ni nak bagitahu yang saya ada masukkan maklumat pasal kos pos FREE tu. Mungkin ada yang sinis atau skeptikal yang betul ke brader ni bagi kos pos free tu. Cam tak caye jer…

Korang klik jer pada page syarat pos kat atas nun & baca maklumat kat situ.

Tahu tak korang sebab apa kitaorang buat kos pos FREE. Antara sebabnya ialah untuk bagi lain dari yang lain skit servis kitaorang. Kalau sama jer letak kos pos, sama gak macam website lain. Nanti bila customer tengok, mungkin dia akan prefer kitaorang daripada yang lain sebab kitaorang bagi kos pos free.

Rugi tu memang le rugi skit tapi kalau ramai yang order, tak le rasa rugi sangat. Kalau korang nak tahu, orang cina maintain diaorang punya bisnes camtu le. Diaorang tak kisah walaupun rugi skit tapi janji customer percaya & maintain ngan diaorang.

Ok..maleh nak membebel banyak2. Yang penting korang tengok apa lagi tempahan2 yang saya dah siapkan sebelum ni kat bawah ni.

Ada 2 tempahan yang mintak saya print I LOVE(bentuk love)…satu I LOVE TVXQ & satu lagi, I LOVE USM. Simple but nice. Cer tengok…cer tengok….

cetak baju

cetak tshirt

Baju ni simple je guna baju cotton roundneck. Yang I love TVXQ tu guna lengan panjang. Biasanya kalau baju kaler hitam, saya kena tindih putih 2 kali & merah sekali. Kalau tak nanti warna putih tenggelam, tak nampak.

Kat bawah ni gambar baju lain yang tengah berjemur….

cetak bajucetak tshirt

cetak bajucetak baju

cetak t shirt

Ok…itu cerita pasal baju I LOVE….korang yang berkenan pun boleh order sekali nnti.

Ini plak, kisah baju bola dari Sabah bah. Baju jersi yang diaorang tempah, siap ada logo group diaorang, tulisan depan, tulisan belakang & nombor jersi. Cam kat bawah ni….

cetak tshirt

Ini memang semangat buaya Bujang Senang ni..jangan jadi buaya darat, udah…heheheh.

Sehelai baju ni, kalau tak silap saya kena tindih warna 15 kali rasanya. Logo sahaja dah 5 ke 6 kali. Kalau kitaorang tak tindih banyak kali, nanti kaler print tu tak naik.

Cer tengok design baju bawah ni lak…

cetak jersi bolacetak jersi bola

logo jersi bolacetak jersi

cetak jersi

Ni hah….gambar baju2 jersi tu tengah berjemur. Yang warna hitam tu baju goal keeper. Agak komplikated jugak time nak memprint tu tapi berkat kesabaran & kebijakan isteriku, dapat le jugak dia menyiapkan baju tu..on-time.

Ada jugak baju catering yang order ngan kitaorang…diaorang pun print sempoi je. Kartun kat depan & nama kat lengan.

Cer tengok tempahan diaorang tu….

baju cetak catering

baju cetak

cetak bajucetak tshirt catering

t shirt cateringcetak catering

Cetak tshirt catering ni….yang biru tu tak perasan baju yang mana. So..kalau korang nak tempah, bagitahu le ye.

Ok….setakat ni dulu saya bercerita pasal order yang saya terima sebelum ni. Nak cerita panjang2 kang, takut boring pulak. Satu lagi, kalau nak masukkan semua cerita dalam blog hari ni, mesti tak muat punya macam boot kereta saya masa nak pegi pos baju2 tu sbelum ni. Padat.Cer tengok camane penuhnya order nak gi hantar pos, hari tu….

 

Yang gambar atas tu, barang2 yang nak dipos termasuk le beg nak balik kampung. Hari tu saje saya sempat poskan 5 tempahan, 1 tempahan hantar sendiri ke UIA & 1 lagi bawak balik kampung kat Terengganu sebab customer tu kebetulan duduk kat area rumah saya. Tak sangka pulak, order melalui internet tapi rumah dia kat rumah mak kat Terengganu.

Yang gambar bawah tu, sebahagian daripada baju yang sedang menunggu kiu untuk diprint.

Ok..kalau nak order cam biasa, klik pada page “Nak Tahu Harga Tak?” untuk tahu harga baju ikut bajet korang. Takpun boleh emel ke adminkomisen@gmail.com ataupun sms aaaataupun call terus je. Terpulang pada masing2.

Cuma satu nak bagitahu, kalau sape2 nak urgent tapi kuantiti banyak & kaler print banyak, mintak maaf, saya tak dapat siapkan cepat buat masa sekarang sebab banyak tempahan tengah kiu. Kalau design simple, Insya Allah saya terima. Tapi ini untuk masa ni jer…kalau dah free skit, Insya Allah saya akan usahakan juga nnti. Harap paham2 le ye.

So….rasanya tak ada apa dah nak cerita. So, tunggu je cerita akan datang ye.

Jumpa lagi…bai…..

Minggu cetak baju yang agak padat…….

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Tengah buat hape tu? Mesti le tengah baca blog, ye tak…..dah jumpa tempat nak cetak baju korang ke? Kalau susah2 sangat singgah terus jer kat sini. Tak yah dah kalih ke channel lain. Sini pun dah boleh order tshirt dah.

Untuk makluman korang, semenjak blog ni di lancarkan pada June, 2011 (10 bulan yang lalu), dah ada 59,000 pengunjung dah kat blog saya ni. Saya rasa ini satu pencapaian yang agak membanggakan jugak le (nampak tak hidung kembang semacaaam jer…hehehe).

Dan alhamdulillah jugak le…ramai yang dah jadi customer teman. Tengok ajelah cerita2 yang saya kongsikan sebelum ni. Semuanya pasal tempahan2 yang dah dibuat seblum ni. Kalau nak diikutkan, baaaaanyak lagi tempahan yang dah dibuat tapi tak sempat nak cerita dalam blog ni.

Tapi macamanapun, biasanya saya maintain masukkan cerita dalam blog ni seminggu sekali supaya korang lebih konfiden ngan teman kalau nak buat order nanti.

Cuma nak pesan satu jer….kalau ada sape2 yang nak tempahan urgent, mintak mahap le sebab tak dapat nak tunaikan sebab tempahan yang ada pun tengah bersusun. Kalau nak jugak, 2 minggu ke atas, Insya Allah. Tapi kalau design print dia simple, insya Allah saya ambik.

So…..cam biasa jugak, hari ni nak cerita lagi pasal tempahan2 yang dah dibuat sebelum2 ni, yek.

Pertamanya..nak kongsi ngan korang baju kapel karikatur yang ditempah oleh pak we mak we ni. Dia bagi gambar asing2 pastu mintak saya tukarkan ke kartun & print atas baju.

cetak baju kartun

Gambar nampak terang sangat tu sebab kena flash tu…kalau tak ok je. Diaorang buat belakang saiz A4 & depan kat dada kecik je, cam saiz logo.

baju kartunkartun cetak

Ok, tak? Satu kaler jer sebab kalau banyak2 kaler kang lari bajet lak. Korang kalau nak order boleh gak tapi ambik masa skit sebab nak lukis lagi, nak print lagi. Satu lagi….karikatur tu kena upah gak.

Hmmm….ok, kita beralih lak ke tempahan kedua ni.

Yang ini tempahan dari sorang brader ni dari Melaka…geng2 diver..alah!geng2 menyelam. Yang ni bahagian depan…

print baju

cetak tshirt

Yang ni bahagian belakang lak….design dia simple jer. Saya ambik sebijik daripada design yang dia emel. Kat depan saiz A3 & belakang A4.

Bawah ni gambar2 baju tu tengah dipaksa berjemur…..

cetak bajucetak baju menyelam

tshirt cetaktshirt diver

Ada 25 lai semuanya….kalau baju putih & warna print tak banyak, memang kejap jer kitaorang buat.

Nak tahu tak, orang yang tempah ni puji kualiti printing kitaorang…heheheh. Tq, Bro. Nama dia Syed Syairazi, orang Melaka. Kembang sekejap bila kena puji..hhehe.

Ok…satu lagi citer pasal printing baju minggu ni, cer tengok gambar kat bawah ni…

cetak baju

Ini tempahan daripada budak2 grafik Uitm Seri Iskandar. Diaorang kata kartun tu diaorang buat sendiri. Kagum jugak tengok kartun2 tu….memang badak berendam..opss!!bakat terpendam le diaorang ni. Yang ini diaorang print depan jer semua…simple & sempoi….

cetak tshirt kartun

cetak baju

tshirt cetak

Baju2 ni diaorang pilih baju kelabu cerah…senang nak print. Design nampak terang skit.

Kat sini saya paparkan skali lagi, gambar2 baju yang diaorang tempah kat atas nun untuk tatapan korang.

Ok….sampai takat ni dulu le ye. Minggu depan jumpa lagi.

So..cam biasa, kalau nak order baju samada isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?”, sms/call atau emel terus kat emel kitaorang kat adminkomisen@gmail.com.

Pertanyaan korang pasti dilayan….satu lagi, kalau boleh jangan guna komen kat bawah ni sebab susah nak feedback.

Ok….jumpa lagi…baiiiiii…..

Hari2 cerita cetak baju….

Hai & Salam Cetak Baju pada u all semua,

Apa kabor korang? Harap2 sihat le selalu hendaknya. Almaklum le skang ni tengah musim cuaca tak menentu. Kejap hujan, kejap panas, kejap banjir…

So, pada yang tak ditimpa musibah tu, korang bersyukur le banyak2. Jangan lupa pada Dia udoh. Kalau korang lupa, Dia pun akan lupa gak korang tahu tak.

Sama gak macam bisnes saya ni. Terus terang saya cakap sebelum ni memang agak susah nak cari customer & agak perit nak jadikan bisnes ni maju tapi alhamdulillah, time tu, kitaorang memang tak lupakan Dia sampai le kini.

Skang ni saya syukur sangat2 sebab rezeki melimpah ruah masuk walaupun bisnes tepi rumah je. Printing pun orang rumh pakai baju klawar je…heheheh.

Jadi…bila kita ingat kat Dia selalu, Insya Allah Dia pun tak akan lupa kat kita.

Fuuuh!!cam Ustaz Halaqah lak rasanya. Bercerita berdasarkan pengalaman….

So..saya tak nak membebel panjang. Cam biasa, hari ni nak berkongsi cerita pasal tempahan yang dah dibuat baru2 ni…memang padat & melekat.

Cerita pertama pasal baju rewang ataupun baju kawin…maklum le bulan 3 ni dah masuk musim mengawan..heheh.

Cer tengok gambar baju kahwin yang diaorang order sebelum ni…

cetak tshirt kahwin

Ini bukan atas baju ni…ni kitaorang buat atas apron. Apron customer punya, dia mintak saya buat design jer. So..ini le hasil idea saya sendiri….

Ni ada lagi gambar2 printing tu kat bawah ni…

cetak tshirt

baju rewang

Kat bahagian poket dia nak buat nombor lak..untuk cabutan bertuah. Kalau kat kampung memang biasa buat cabutan bertuah tu.

Kalau 1 warna memang kejap jer kitaorang buat.

Cerita kedua lak, pasal baju family day…design diaorang sendiri. Senang skit. Ambik sebijik daripada diaorang terus siapkan untuk print.

Cer tengok ni….

baju hari keluarga

Baju ni print atas kain cotton. Sebab print warna putih, so kitaorang kena tindih 2 kali untuk bagi warna tu menyerlah lagi…

Ni lagi gambarnya…

baju family day

baju hari keluarga

baju family day

Ni lak kat bahagian kolar belakang…kecik skit daripada depan.

Simple & sempoi.

Cerita ketiga…yang ni best kalau nak kongsi ngan korang. Baju tshirt kahwin print gambar orang betul tapi dalam hitam putih.

Cuba tengok gambar bawah ni…cantik tak?

tshirt rewang

Baju ni customer bagi gambar asal, pastu kitaorang touch up balik guna Photoshop. Tu yang nampak real tu. Kalau camni, ada tambahan kos skit tapi tak banyak pun. Korang pun mampu bayar lagi..

Ni lagi gambar2 baju tu…

baju rewangt shirt rewangcetak t shirt rewang

Bukan setakat depan..belakang pun ada gak. Yang ini design dia sendiri. Sonang jer….orang Dungun ni, tu yang bunyi Tengganu tu…heheh.

t shirt rewangcetak t shirt kawinbaju rewang

Hah…camane korang? Seronok tak tengok macam2 design baju ada.

Kalau diikutkan memang nak cerita macam2 pasal tempahan baju ni tapi tak leh banyak2, nanti boring. Satu lagi, takut tak ada idea lak nak buat pas ni.

So….cam biasa, kalau korang nak order baju korang sendiri, apa kata isi jer borang kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun ataupun emel kat adminkomisen@gmail.com aaaaataupun sms/call jer kitaorang terus kalau nak dengar suara lemak merdu kitaorang. Insya Allah! korang akan dilayan sebaik mungkin.

Jumpa lagi, guys…baiiiii…..

Apa dia baju ready made & apa dia pulak baju custom made?

Hai & Selamat Cetak Baju pada semua,

Jumpa lagi kita dalam blog I yang hebat ni….hebat ke? heheheh…hebat le kot.

Setakat ni memang tak menang tangan saya melayan & menyiapkan tempahan dari customer. Alhamdulillah le…saya punya tempahan bukan saje dari dalam Malaysia. Sampai ke Sabah Sarawak sekali diaorang mintak order.

Dan Alhamdulillah jugak, setakat ni memang saya masih lagi sempat menjawab emel2 yang masuk. Pada korang yang nak tanya soalan, kalau boleh emel atau sms jer soalan korang kat saya sebab kalau guna form komen kat bawah ni takut tak sempat nak baca & terlepas pandang.

Ok…straight to the point..puh! cakap omputih lak aku..Pendek citer, mungkin ada antara korang yang tak tahu apa benda baju ready made & apa benda pulak baju custom made ni.

Untuk makluman korang…baju ready made tu dah siap jahit. Semua baju kat dalam katalog kitaorang kt atas nun semuanya readymade. Maknanya…dah siap jenis camane atau design baju tu camane.

Lain le pulak kalau custom made….custom made ni kalau korang rasa nak kolar warna lain, lengan warna lain, pastu pulak kat tengah2 tu ada kain lain pulak..hah..yg cam gitu, custom made.

Saya tak terima tempahan selai dua untuk custom made sebab baju jenis ni, kilang yang kena jahit. Kilang tak akan terima kalau nak buat 2,3 lai jer.

Paling kurang dalam 80 lai ke atas, baru diaorang terima. Kalau takat selai dua tu, korang guna baju ready made je lah. Lagi sonang.

Ok…cam biasa, saya nak kongsi ngan korang tempahan yang dah dibuat sebelum ni.

Ni ada satu tempahan ni..geng kapak silang. Macam bunyi gengster jer. Tak adalah. Ni untuk budak2 pompuan ni sebenarnya tapi ganas je bunyinya.

Baju ni diaorang buat time Dato’Najib datang kat tempat kitaorang hari tu. Tapi pasal apa letak logo Kapak Silang..tak tahu le sebab apa.

cetak t shirt

Baju camni memang cepat buat….tak sampai 1 hari pun sebab 1 warna jer.

Tengok lagi kat bawah ni…

cetak tshirt

print tshirt

cetak tshirt group

 

 

 

 

 

 

 

 

Siap nama masing2 lagi kat lengan tu…semua design tu kitaorang yang buatkan.

Ada jugak yang nak baju group sukan kat sekolah diaorang. Macam design kat bawah ni, diaorang order dalam 50 lai untuk group penyokong diaorang. Simple & sempoi….

cetak tshirt

print tshirt

Ni baju untuk geng penyokong ni. Depan 1 kaler  belakang 1 kaler. Tapi walaupun print 1 kaler putih saje pun, kitaorang kena tindih 2 kali sebab nak bagi warna dia menyerlah. Kalau sekali print jer, tak cantik sebab nampak warna baju.

Kat bawah ni ada lagi citer pasal baju tu….

print tshirt kumpulantshirt online

tshirt print

cetak baju

Cam biasa…baju sedang dijemur. Jemur pun tak jauh. Tepi komputer jer….kejap je dah kering.

Ok…takat nilah dulu ye. Kalau diikutkan banyak lagi cerita yang nak dikongsi tapi sebab nak buat blok dulu.So, stop dulu le kejap.

Nanti kalau korang nak oder, korang isilah dulu borang “Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun atau sms/call je kitaorang.

Jumpa lagi…baiiiii…..

Bertimbun2 baju nak kena cetak……

Hai & Salam Cetak Baju,

Fuuuuhhh….tarik nafas, hembus…tarik nafas, hembus..baru le boleh bernafas skit. 2, 3 minggu ni padat ngan tempahan baju. Alhamdulillah..berkat doa mak ayah ni. Tu yang melimpah ruah rejeki tu.

Bayangkanlah..nak update blog pun tak sempat.

Haahh…lupa nak citer, satu lagi..pakcik orang rumah masuk ICU minggu lepas, kena heart attack. 2 kali Sabtu dah pegi sana. Tu yang tak sempat bernafas tu.

Tapi nak ucap tima kasih gak kat korang yang order baju & bagi sokongan. Wa caya lah sama lu…hehehehh.

Kebelakangan ni memang padat dengan printing baju group. Minggu lepas, ada group dari satu kolej kat Cyberjaya order. Dalam 100++ lai gak diaorang order. Design dia simple jer….logo besar A4 kat bahagian depan, pastu ada logo skit kat dada. Nasib baik simple. Satu hari jer kitaorang print siap.

Kalau korang tengok baju yang tengah dijemur tu dah macam ulat je…cer tengok gambar kat bawah ni.print t shirt

cetak tshirt

Tengok gambar atas nun…dah bersidai jer kat depan rumah. T Shirt kalau lepas print, nak bagi tahan kena jemur kat tengah panas…baru tahan lama.

Kat bawah ni untuk baju muslimah lak…ni bahagian depan ni..

t shirt print
group t shirt

t shirt group

cetak baju muslimah

Cuba tengok….dah macam anak ulat jer…bersidaaaiii tepi meja. Ni mana sempat ni jer sebenarnya. Lagipun masa pulun buat ni dah kat tengah malam ni..apa nak buat, customer is always right….heheeh.Gambar bawah tu petang tu siap. Nasib baik mak mertua tak marah…kalau tak, get out from my house (cam ibu mertuaku lak) hehehe…mak mertua saya sporting. Siap tolong lipat baju lagi.

Time tu ada gak sepasang baju 2 orang sahabat order. Cantik gak kaler dia. Kalau order camni harga dia boleh tahan le sebab banyak warna jugak kena print tu….cer tengok gambar bawah ni.

baju couple

Biasanya customer order baju couple tapi ada jugak yang buat untuk best friend. Ada lagi gambar dia…nak tengok?

cetak baju couple

baju couplet shirt sahabat

Baju ni diaorang buat untuk 2 sahabat jer…korang kalau nak buat boleh gak.

 Apa citer lagi yek…haah…ada satu group main petanque(sebut petong). Tahu ke game petanque tu apa? Alah….yang main guli besor tu.

Diaorang order dalm 10 lai….design diaorang lukis, pastu saya touch up kan lagi kasi cantik.

cetak baju sukan

 cetak bajucetak t shirt sukan

Senang jer…depan logo, belakang tulisan. Cepat gak siap baju ni.

Satu lagi kan, nak kongsi ngan korang tempahan kitaorang yang agak kelakar le jugak. Biasanya kitaorang print design kat atas baju tapi customer ni nak suruh padam jer tulisan asal kat baju tu. Seolah2 cam liquid paper le…cuba korang tengok baju kat bawah ni. Bila dipikirkan lawak le jugak….heheeh.

tshirt cetak

print t shirtbaju cetak

baju cetakbaju cetak

Macam2 manusia ni…ada gak nak jenis padam camtu jer. Tak apalah…nak buat camane..saya ikut pelanggan jer.

Kat sini sekali lagi saya paparkan semua gambar yang dah diprint tu…

Oklah..rasanya takat ni dulu hari ni. Kalau nak diikutkan bertimbun lagi cerita yang kitorang nak kongsikan..tapi kena stop dulu le sebab kejap lagi nak buat design ngan blok yang orang tempah pulak. Nak kena siapkan cepat, kalau tak marah le customer nanti.

So…kalau korang pun berminat nak order, jangan malu & jangan segan. Ikut step2 kat bawah ni :

1. Pertama2nya; korang pilih dulu baju mana yang berkenan kat katalog2 yang dah disediakan kat atas nun. Catatkan kod baju yang berkenan.

2. Pastu pulak korang tetapkan berapa bajet selai baju tu. Kalau boleh yang munasabah le. Kalau korang bagi harga yang rendah sangat, saya akan bagi harga yang sepatutnya untuk baju tu pulak.

3.  Tetapkan jugak berapa lai nak order…INGAT! lagi banyak lai order, lagi murah.

4. Design untuk print atas baju penting sebab saya nak bagi harga yang lebih tepat, kena ada design tu. Kalau boleh korang lukis jer atau buat dalam komputer, pastu scan & emel kat emel saya.

5. Langkah paling penting…klik pada page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun & isikan maklumat yang diperlukan.

So..lepas tu baru saya bagi harga yang lebih tepat.

Takpun kalau nak sms atau call pun boleh….mana2 aje yang mudah pada korang.

So…..jumpa lagi dilain siaran. Baiiiii…..

Harga cetak baju kami vs harga cetak baju kilang…..

Hai & Salam Cetak Baju lagi,

Tup tap tup tap….kejap je masa berjalan. Hari ni dah masuk hari ke-4 bulan Februari, 2012.  Dan dalam tak sedar jugak, bisnes kitaorang dah nak masuk tahun ke 2.

Dalam 2 tahun ni memang macam2 benda kami belajar & macam2 cabaran kami lalui. Ada yang order baju, tak ambik. Ada yang order baju tapi design tak ngam, tak ambik jugak. Ada yang puji & ada jugak yg tak puas hati. Hmmmm…..mengeluh pun tak ada guna sebab kitaorang dah pilih jalan ni…tempuh jelah. Tapi setakat ni kebanyakannya puji le sebab diaorang puashati….heheheh.

Hari ni jugak saya nak kongsi ngan korang kat luar sana, apa beza baju kilang ngan baju kami yang berniaga secara kecil-kecilan ni. Mungkin ramai yang tak tahu & mungkin ramai jugak yang nak tahu…betul tak?

Bukan apa….kadang2 ada customer yg nak order baju dengan bajet yg agak rendah, yang kadang2 agak susah saya nak terima.

Kat bawah ni saya senaraikan skit beza baju kilang ngan baju kami…tak leh panjang2, nanti boring lak kang :

BEZA #1 :

Kilang kalau sekali ambik order, kuantiti mesti 50 ke 80 ke atas. Bawah 10 lai tak main le. Tu yang boleh bagi harga murah giler tu.

Macam kami lak…bawah 10 lai pun terima. Biasanya kalau kuantiti baju yang kilang tak terima, kami le yang terima. So, kalau sampai tang harga tu, paham2 aje le.

Cer tengok gambar baju kilang yang saya dapat tender kat bawah ni. Saya dapat upah 60 sen selai untuk print saje.

Nak tahu tak berapa lai saya kena print……1,200 lai baju budak. Tu yang dapat murah tu.Kalau sape2 nak murah camtu, order le banyak2 skit…heheheh.

BEZA #2 :

Kalau nak order ngan kilang, biasanya diaorang nak kita ada SSM @ sijil penubuhan syarikat. Kalau tak diaorng tak akan bagi sebab bila nak bagi harga ejen tu, takut salah bagi kat customer biasa kang.

Kalau order ngan kami…cam biasa lah. Tak ada syarat apa2 pun. Tapi sebenarnya kena bezakan jugak kalau sape2 nak order harga ejen ngan harga biasa. Takut rugi jer nanti.

BEZA#3 :

Kilang biasanya kalau nak cepat, susah dapat sebab diaorang banyak dapat order…so, kena tunggu giliran le nampaknya.

Kalau cam kami, sape nak cepat bagitahu..kami pulun le buat cepat.Mana yang nak lambat skit tu, kami post pone le skit sampai masa dia nak ambik nnti. Tapi buat tetap buat.

BEZA #4 :

Kilang, kalau nak deal harga susah skit sebab diaorang dah fix harga.

Kalau kami, pandai bodek…dapat le harga murah skit sebab bagi kitaorang, korang nak deal ngan kitaorang dah cukup baik dah.

Rasanya itu le serba sikit beza kami ngan kilang….korang pun paham kan. Dah kilang tu besar, banyak le songeh dia. Macam bisnes kitaorang ni…kalau banyak songeh, hmmm…alamat cepat le lingkup bisnes tu. Yelah..orang menyampah. Baik cari orang lain jer.

So….kalau nak ode baju tu, paham2 le kalau kitaorang tak boleh nak bagi harga yang macam kilang tu bagi,ye.

Hmmmm….hari ni saya nak kongsi ngan u all, t shirt untuk festival di Uitm Sabah yang kami buat dalam masa 1 hari je utk 60 lai. Nasib baik design tu 1 warna jer…tak ada le tertonggeng2 nak menyiapkannya.

Cer tengok baju2 yang kami dah siapkan kat bawah ni…

contoh t shirt

t shirt printt shirt cetakprint baju

print t shirt

Baju2 ni kami pulun buat 1 hari jer…baju sampai pagi, petang buat malam siap. Hari ni pos ke Uitm Sabah. Insya Allah! hari Rabu ni sampai. Kitaorang pakai courier express. Cepat skit.

Sampaikan kena guna pekerja Myanmar masa nak lipat baju tu…heheheh! sori tok chik..kasi glamer skit.

Cuma nak bagitahu jer..untuk customer Sabah Sarawak, saya bagi FREE POS kalau guna mel udara sahaja. Kalau cam atas ni, sebab nak cepat, saya guna courier servis tapi saya bayar separuh, dia bayar separuh.

Ok…selain daripada baju tu, kami ada gak buat baju untuk group wedding planner dalam 10 lai. Nasib baik simple jer, so kitaorang dapat siapkan 1 hari & harga pun berpatutan.

Cer tengok gambar2 baju tu untuk tatapan korang….

print t shirtprint t shirt group

cetak t shirt

Kalau design cam ni memang cepat…1 hari boleh siap.

Skali lagi saya paparkan antara design baju yang kitaorang dah siapkan seperti diatas.

Kalau korang nak tahu…kebanyakan design2 ni diaorang sendiri yang emelkan. Kitaorang touch up2 sendiri jer. Kalau jenis yang kita sendiri kena reka design, tu yang lambat skit tu. So, nasihat saya, kalau sape2 nak tempah t shirt ngan kitaorang, prepare le dulu artwork korang sbelum tempah baju supaya cepat skit proses nak buat baju tu, ye.

Rasanya setakat ni dulu le buat kali ni. Kalau diikutkan ada banyak lagi tempahan yang kitaorang dah siap buat tapi tak sempat lagi nak diposkan kisahnya kat sini. Kalau sempat, saya akan citerkan lagi beberapa tempahan yang saya anggap agak cantik untuk dikongsikan dengan korang.

So…cam biasa. Kalau nak order baju secara online, apa kata korang isi maklumat tempahan korang kat page “Nak tahu harga tak?” seperti yang tertulis kat atas website sinun ataupun jangan segan2 call/sms atau emel kat kitaorang. Insya Allah! korang akan dilayan sebaik mungkin…

Jumpa lagi, guys….baaaiiiii….

T Shirt group Reunion – antara cetak T Shirt yang agak mencabar!

Hai & Salam Cetak Baju,

Masih bercuti lagi hari ni. Walaupun kitaorang dalam bercuti raya cina tapi tempahan t shirt tetap dibuka.

Cuma nak bagitahu jer…kalau sape2 nak urgent, susah le sikit sebab supplier kitaorang semua cuti raya sakan seminggu. Kalau nak urgent, guna baju sendiri, Insya Allah! kitaorang boleh buatkan. Isnin depan supplier bukak kedai.

Kepada sape2 yang rasa2 nak order baju, cuma nak ingatkan…..saya tak boleh bagi harga tepat sehelai tanpa design yg nak diletak kat atas baju tu. Kalau tak ada design, paling kurang pun bagitahu berapa warna, berapa design, baju jenis apa & berapa lai nak order. Maklumat ni membantu skit kalau nak tahu harga selai yg kitaorang boleh bagi.

Kalau design banyak warna, pastu besar lak tu…sebesar baju, kitaorang caj lebih skit daripada biasa sebab mengambilkira kesusahan masa nak siapkan baju tu..

Macam cerita yg saya nak kongsi hari ni yang saya dah janji nak citer sebelum ni. Design, jenis baju & kuantiti memang diaorang dah set dah semua. Pada awalnya, diaorang emelkan gambar design yng nak dicetak kat atas baju tu seperti kat bawah ni….

Cetak t shirt group

Cer tengok, betapa berapa warna yang saya kena buat & berapa besar design yang saya perlu buat. Tapi oleh kerana customer setuju dengan harga yang saya letak, so no problem, kitaorang boleh buat punya….

Kalau diikutkan saya kena buat 6 blok cetak. Saya kena buat 4 blok saiz A3 & 2 blok saiz A4 untuk dapatkan design cam kat atas ni. Cer tengok gambar blok yang saya kena buat tu….

cetak tshirt group

Dan cuba tengok lak macamana saya kena pecahkan warna design tu ikut warna masing2. Kalau tak macamana nak print atas baju nanti. Setiap blok kat atas ni, mewakili setiap warna dalam design tu. Cer tengok lak camane saya kena pisahkan warna design tersebut untuk dimasukkan pada blok. Kat 2 hari jugak saya terpaksa pisahkan design tu…

cetak t shirt group

Daripada 1 design, saya kena pecahkan ke 5 design ikut warna. 1 design untuk belakang. Memandangkan dia tempah design tu dari atas bahu sampai ke baju bhagian bawah, so saya kena guna blok saiz A3. Tu yang mahal skit tu. Dye pun banyak guna gak.

Ok….bila proses pisahkan warna dah siap. Pening gak nak pisahkan warna tu tapi customer punya pasal, no problem punya. Lagipun dia dah bayar separuh, camane pun kena buat le jugak. Lagi satu, dia nak guna 21/01/2012(semalam), so memang kena siapkan cepat.

Hah….ini lak langkah2 yang saya nak citer time print baju tu lak. Dari awal baju tu kosong sampai le siap print habis semua. Memandangkan isteriku yang tercinta dah expert print baju ni, so bagi dia tak ada masalah le.

Camni le kitaorang print baju tu….

t shirt group

Susun dulu baju atas meja..siap letakkan pelapik dalam baju nak bagi print nampak cantik skit.

cetak tshirt

Mula2 kena buat base putih dulu...baru warna dia menyerlah skit. 2 kali tindih ni sbb nak bagi sharp skit warna dia.

cetak baju

Tindih dulu ngan warna kelabu...ikut design asal. Warna lain blum lagi.Kena buat satu2..ini le sebenarnya yg kami buat kalau banyak warna.

cetak  baju kelas

Pastu tindih lak warna untuk tulisan....tulisan ni 2 warna ni. Blok pun saya kena asingkan ikut warna dia.

t shirt kelas

Dipendekkan citer....siap le satu baju ikut design yang customer nak tu. Gambar blur skit sebab ambik gambar tak pakai flash, takut tak nampak gambar.

So….nampak tak proses dia. Saya bukan apa, saje nak citer pada u all yang rasa2 nak buat t shirt tapi tak nampak proses dia. Langkah2 ni le antara yang beri efek pada harga selai baju.

Mungkin nampak cam senang jer tapi kalau betul2 memang agak susah skit ler, senang citer.

Tapi kalau kuantiti banyak, kitaorang tak kisah sebab bila kuantiti banyak, untung yang kitaorang dapat tu berbaloi dengan hasil kerja kitaorang tu.

Ini pulak gambar untuk bahagian belakang lak….

cetak baju group

Design ni kejap kitaorang buat sebab 1 warna jer.Kalau 1 warna, insya Allah! 500 lai pun dapat siap 1 hari jer.

Kadang2 yang ambik masa lama tu, kalau kena tindih2 warna cam kat atas tadi tu. Dah siap satu layer, kena bagi kering dulu pastu baru tindih warna lain.

So…citer saya hari ni harap2 customer & bakal customer saya faham le camane prosesnya tu. Bukan saya tak boleh buat sehelai kalau banyak warna tapi prosesnya agak rumit. Kalau setakat 3 warna ke bawah, Insya Allah kitaorang boleh siap cepat & harga pun tak mahal sangat.

Rasanya takat ni dulu le kali ni. Lepas ni, saya nak kongsi lak citer pasal beza kalau kilang print & kalau company kecil-kecilan cam kitaorang kalau buat bisnes. Memang banyak bezanya.

Okay…..cam biasa. Sape2 yang berminat nak order t shirt group ke, kelas ke, company ke atau aaaaaaaaapa saje aktiviti korang, jangan segan & jangan malu, boleh kontek kitaorang.

Biasanya isi maklumat tempahan korang kat page “Nak tahu harga tak?” kat bahagian atas nun.

Takpun call pun boleh, sms boleh hatta emel lagi le buleh. Insya Allah! kita orang pasti jawab soalan korang. Tapi bila kitaorang dah jawab tu, paham2 jelah, tolong le bg feedback. Kebanyakannya senyap jer bila kitaorang bg feedback. Bantu le kami untuk membantu anda…chewah!!!

Jumpa lagi…baaaiiiii….assalamualaikum!

Lagi cerita pasal tshirt kawin ngan tshirt group…..

Hai,

Pekabo? Masih mencari tempat untuk cetak baju ke? Buat apa susah-payah cari & terus mencari sedangkan sini pun boleh buatkan. Cuba u all pikir. Kalau buat kat luar, kena bayar harga baju ngan printing jer. Tak payah pikir pasal kos pos le..kos membungkus le…kos itu ngan kos ini le..

Sama gak macam servis yang kitaorang bagi ni. Cuma bayar harga baju ngan printing jer. Kos pos tak payah pikir dah sebab semuanya kitaorang tanggung. Macam ada sorang Cikgi kat Dungun. Dah 2 kali ode ngan kitaorang. Dua2 takyah bayar kos pos. Semua ditanggung beres.

Macam yang saya citer sebelum ni, antara sebab saya bagi kos pos free ni sebab saya nak customer tengok website saya lain dari yang lain. Orang lain semua letak kos pos…saya punya tak payah fikir pun tentang tu. Kalau lepas ni ada yang buat kos pos free jugak, mungkin saya kena tambah lagi strategi lain le pulak kot. Tapi setakat ni kos pos masih lagi free, kosong, yillek, nehi, inspektor sahab he…

Baru2 ni adik kat kampung ada order baju kawin 50 lai…walaupun adik sendiri pun, kos pos tetap free. Tp baju tu sebenarnya bukan untuk dia pun, untuk sepupu orang rumahnya. Kos posnya boleh tahan jugak tapi apa boleh buat, dah janji free. Free le kena bagi. Cer tengok gambar2 baju tu kat bawah ni….

cetak tshirt orang kawin

Ni design bahagian belakang ni. Nak tahu apa benda “Bekwoh” tu? Mengikut terjemahan bahasa sanskrit utara bilangan 7 kali 8, Dewan Makan Asrama Putera…”Bekwoh” bermakna “Big Work” iaitu “Kerja besar”. Maknanya kenduri kawin le tu. Orang pantai timur memang canggih gak bab2 bahasa ni.

Ni lagi antara design2 yang kitaorang sempat “catch the picture” :

t shirt kahwin

tshirt kahwin

t shirt kahwin

Yang sebenarnya ada lagi gambar design kat bahagian depan. Dia buat kat bahagian dada kiri, gambar love tapi lupa nak ambik gambar. Baju dah pos dah…aisey! lupa le.

Design ni diaorang bagi jenis tulisan & kitaorang buatkan gambar orang tu. Yang lain tu, saya touch up skit2 le.

Yang kat bawah ni lak, baju untuk geng Photographer. Diaorang buat untuk 1 group. Design diaorang sendiri yang buat. Tak ada adjust apa2 pun. Terus jer print atas blok. Ni gambar nya…

cetak t shirt group

Diaorang buat ari tu dalam 10 lai. Rasanya le kot. Sebahagian berkolar & sebahagian roundneck. Ni lagi gambar baju tu…

cetak tshirt groupt shirt grouptshirt cetak

cetak tshirt

Kalau baju hitam, biasanya saya buat design kaler putih. Nanti naik menyerlah skit. Kalau tak buat putih, saya buat kelabu. Kelabu pun naik gak warna dia. Semua tshirt ni saya dah pos siap kat diaorang. Kalau nak buat fotografi, boleh panggil diaorang ni. Nombor telefon ada kat baju kat atas tadi.

So….takat ni dulu hari ni. Lepas ni saya citer pasal tempahan paling mencabar yang saya pernah buat lak. Camane tak mencabar…saya kena buat 7 blok untuk 7 kaler. 5 blok saiz A3 & 2 saiz A4. Pastu pulak nak asingkan warna ambik masa 2 hari..tapi berbaloi le dengan harganya. Tunggu citer saya lepas ni ye.

Cam biasa…kalau nak tempah baju..jangan segan, jangan silu. Call, sms atau emel kitaorang. Insya Allah! korang akan berpuashati ngan servis kitaorang nnti.

Ok…see you next time. Bai….

TShirt Kelas & TShirt Konvoi…..siapppp!!!!

Hai, Assalamualaikum & Salam Cetak Baju,

Fuhh!!!seminggu dua ni tempahan agak padat & alhamdulillah, tak berhenti2 semenjak saya iklankan secara online & buat promosi kos pos free ni. Memandangkan saya kena siapkan tempahan ikut tempoh yang dah dijanjikan, so kena pulun betul2 le.

Tapi dalam sibuk2 tu, alhamdulillah jugak pertanyaan demi pertanyaan dari bakal customer saya dapat jawab on time. Bagi saya, jawab pertanyaan customer tu saaaaangat penting sebab itu menunjukkan kita ni profesional ke tak. Kalau customer tanya, pastu jawab nak tak nak je. Pastu lagi, tanya hari ni, seminggu kemudian baru jawab, saya rasa tak lama bisnes camtu hidup kat mukabumi ni.

So, prinsip saya, kalau saya sendiri nak jawapan cepat dari orang lain, saya pun kena bagi jawapan cepat gak kat customer. Baru diaorang respek. Cuma kalau tanya melalui komen kat bawah ni, saya tak pasti korang dapat tak jawapan tu daripada saya. Biasanya kalau ada org tanya melalui komen kat bawah ni, saya just copy balik maklumat diaorang & jawab melalui emel biasa. Camtu lagi efisien rasanya.

Oh….ye, sebelum saya lupa, kalau ada sape2 nak order baju harimau malaya yang dah ready stok, boleh tengok artikel sebelum ni. TShirt ni special sebab design dia satu2 jer kat Malaysia & kos pos FREE. Sama gak macam tempahan2 lain.

So, hari ni saya nak kongsi skit ngan korang citer2 tentang tempahan yang kitaorang baru buat untuk tatapan semua.

Tadi ada satu customer untuk hari raya korban hari tu bagi gambar diaorang pakai baju tu. Cer tengok gambar2 kat bawah ni….

Tshirt muslimah

Ini design untuk baju muslimah lak....

cetak tshirt

Tshirt sempena Hari raya Korban 2011

Hah…yang ni bukti gambar diaorang masa buat aktiviti tu..cantik jugak..hehehe!! Angkat bakul…

TShirt ni diaorang pakai masa aktiviti korban kat tempat diaorang hari tu. Cantik betul. Sedondon jer.

Hari ni jugak saya nak kongsi ngan u all, baju kelas yang kitaorang buat sebelum ni. Design dia agak simple tapi menarik dari segi pemilihan warna. Kena tindih warna 2 kali ni sebab kalau baju warna gelap saya kena buat base putih dulu. Baru warna dia menyerlah. Kat bawah ni antara tshirt kelas yang dah siap print kalau sudi nak tengok…

cetak t shirt kelascontoh design tshirt kelas

Baju tshirt yang diaorang pilih tu, baju Enzo. Kolar ngan lengan ada lis warna kelabu. Kalau korang nak tengok contoh baju tu, cuba klik kat link ni http://www.enzo.com.my/product-RN_SK.html pastu tengok mukasurat 8.

Kat bawah ni ada lagi contoh baju tu yang dah siap print dah.

contoh design baju kelast shirt kelas

Dah bersusun dah. Tengah jemur ni nak bagi kering. Kat bawah meja tu penuh dengan blok2 untuk customer yang dah siap tempah dah.

Ok…ini pulak cerita customer kitaorang yang nak buat baju konvoi untuk keluarga diaorang. Kalau tak silap hari tu diaorang tempah dalam 6 lai jer kot. Cer tengok design yang diaorang suruh buat tu cam kat bawah ni.

t shirt konvoicetak t shirt konvoi

Ni bahagian belakang. Geng2 keta Savvy ni.

cetak t shirt keretat shirt kereta

Ini lak bahagian depan. Diaorang tempah logo bahagian depan je. Semua sama jer anak beranak.

Kat bawah ni lak, cer tengok diaorang bergaya ngan baju yg kitaorang buat tu.

Fuh..nampak serius jer brader ni pakai baju Savoc tu. Baju ni kitaorang buat khas untuk diaorang jer. Orang lain tak order pun. So, spesel ni baju ni.

Nampak tak design baju tu kat dada diaorang tu. Time ni diaorang ada buat konvoi. So, tempahan tu semata2 nak join konvoi ni le tu.

Oklah…..setakat ni sajelah dulu kali ni. Nanti jumpa lagi di artikel akan datang.

Cam biasa…jangan malu, jangan segan. Kalau nak order, sila2kanlah emel, sms atau call kitaorang. Nak beli TShirt harimau muda pun boleh. Kalau nak tahu harga, isi jer maklumat kat page “Nak tahu harga tak?” seperti di bahagian atas web ni.

Ok..bai..tata..titi…tutu….

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 673 other followers

%d bloggers like this: