Blog Archives

Katalog CHANGE…satu lagi brand baju yang kitaorang offer!

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Buat apa tu? Harap korang sihat2 le selalu hendaknya. Bagi korang yang masih mencari2 kat mana nak order baju tshirt korang, apakata berenti jap kat blog kitaorang ni & survey le skit apa yang kitaorang boleh offer.

Haaa….ni nak bagitau ni, bagi yang dah biasa ngan blog kitaorang, selain daripada TShirt murah yang kitaorang boleh offer, ada satu lagi brand baju baru ala2 Oren Sport gitu. Nama brand baju ni CHANGE. Mesti korang tak pernah dengar kan tapi baru pagi ni (7/12/2012), ada wakil supplier baju tu jumpa saya untuk promote baju dia.

So, untuk pengetahuan korang, hari ni saya dah start jual baju tu dengan harga PROMOSI.

Kain dia, memang cantik & sesuai untuk semua lapisan umur. Cuba korang klik kat logo bawah ni untuk tengok detail katalog baju tu.

Logo Change

Ini antara stail2 baju yang diaorang offer.

Roundneck Microfiber Collar 2

Microfiber Zip Microfiber Collar

Ini sebahagian je ni. Kalau nak tengok detail lagi, klik kat page “KATALOG CHANGE”  kata atas nun. Ada macam2 design menarik lagi yang saya belum masukkan. Nanti korang tengok & buat pilihan le mana satu idaman hati.

#SAYA GERENTI KORANG MESTI SAAAAAANGAT PUAS HATI DENGAN KUALITI BAJU NI SEBAB IANYA ADALAH KUALITI YANG SAMA DENGAN ENZO & OREN SPORT.

So, tunggu apalagi. Pilihan sekarang ni kat tangan korang sendiri base on bajet masing2.

Saya ada sediakan macam2 jenis baju + printing untuk korang. Insya Allah, korang pasti puashati nanti.

Ini harga promosi ni sampai hujung tahun 2012 ni tapi tak tahu lagi…kalau saya ubah fikiran, saya bagitahu balik nanti ye.

Jadi, rebutlah peluang ni sementara harga masih rendah ni. Dah naik nanti, lari lak bajet korang nanti.

Ok……cam biasa. Kalau tak kongsi ngan korang pasal cerita baju yang kitaorang terima tempahan sebelum ni memang tak sah. Cuba tengok cerita2 ni…..

tshirt cetak

Yang ini print dia biasa je tapi customer tu nak suruh print atas baju kaler lain2. Untuk budak2 time kem ibadah ni. Bawah ada lagi gambar baju2 tu…

cetak tshirt

baju cetak

 

 

 

 

 

 

 

 

Ni untuk budak2 semua ni. Tu yang macam2 kaler ada tu. Simple but nice.Biasanya kalau nak print kena saiz A4 je ni. Kalau buat saiz A3, konfem tak muat sebab besar design dia.

baju cetak

 

Meriah betul kaler dia. Budak2 mesti suka punya….

Cerita kedua lak….

tshirt running man cetak

 

Satu lagi, tshirt running man. Suka betul customer kitaorang buat gambar running man ni. Dah berapa orang dah mintak buat design running man. Kalau sape2 tak tahu sape running man tu, dia sebenarnya comedian Korea. Kalau buat kaler hitam camni, harga dia lagi murah kalau buat banyak kaler sebab saya guna dye & bukan heat press. Kalau banyak kaler, heat press cantik tapi setakat ni, baju jersi putih je saya boleh buat heat press.  Baju cotton ngan jersi, tak sanggup sebab kertas dia saya tak ada.

baju running man cetakcetak baju running man

 

Kalau diikutkan banyak dapat order baju ni tapi lupa nak ambik gambar time printing. Dah nak bungkus & pos baru teringat nak ambik gambar. Korang yang rasa2 nak buat gambar camni pun, kontek le kitaorang. In Sha Allah, kitaorang buatkan ye.

Lagi citer apa lagi….

cetak baju kelas

 

baju kelas cetak

 

Baju yang ni saya suka sebab design dia cantik. Kaler hitam tu menyerlah naik kalau dengan baju oren. Design tu customer sendiri buat dalam Photoshop, pastu diaorang terus emel kat saya. Tak yah nak touch up apa2 lagi. Dapat kat saya terus print out & terus buat blok printing. Jimat masa skit.

baju kelascetak baju kelas

 

Memandangkan hari ni nak masukkan banyak skit cerita pasal printing tu, so gambar yang saya paparkan pun tak banyak. Yang penting korang konfiden dengan hasil tangan kitaorang.

Last sekali….

baju kemas cetak

 

Ini lak baju KEMAS. Logo depan saje saya kena buat 3 kali tindih. Mula2 putih, biru pastu last sekali merah untuk tulisan.

Walaupun nampak macam mudah tapi ambik masa jugak nak print sebab nak kena tunggu kering dulu satu step, baru saya tindih kaler lain lak. Selagi tak kering, tak boleh tindih sebab nanti kaler tu akan rosak.

So, bawah ni step2 by step design tu saya buat…

baju kemasbaju kemasbaju kemas cetak

Nampak tak camane saya print baju tu. Ini guna dye ni. 1 kaler, 1 blok printing. Dah kering, baru boleh tindih. So, saya cerita ni nak bagi korang nampak skit le step2 dalam printing ni. Faham kan?

baju cetak kemasbaju cetak kemas

 

Kat lengan lak ada print nama masing2 cam gambar bawah ni. Simple. 1 kaler jer. Semua sekali dalam 69 lai guna baju Enzo yang lengan kaler lain, baju kaler lain. Cer cek katalog Enzo kat baju TC kalau nak tengok contoh.

tshirt kemas

 

Ok…takat ni dulu le nampaknya. Sekarang ni emel & order dah bertalu2 masuk. Jadi, kena ambik masa skit untuk upload cerita dalam blog ni. Cerita kena update tiap2 minggu gak sebenarnya sebab kalau tak update, nanti korang kata macam dah tak jalan je bisnes brader ni. Betul tak?

So, cam biasa….korang survey le dulu katalog2 yang kitaorang offer kat atas. Yang paling latest, katalog Change…katalog ni memang kita suggest untuk korang order sebab ini company baru ni. Diaorang tengah bagi offer. Saya pun bagi offer gak kat korang. Kain dia saya dah tengok. Memang cantik & berkualiti. Macam baju Oren Sport & Enzo.

Nanti kalau nak order, korang isi je form kat page ” Nak Tahu Harga Tak?”, emel kat adminkomisen@gmail.com, call atau sms je kitaorang. In Sha Allah, kitaorang layan sebaik mungkin. Cuma kalau nak order baju tu, toloooooong le jangan guna bahagian komen2 kat bawah sebab susah nak jawab. Guna je emel. Lagi senang sebab tiap2 hari saya buka emel.

So….setakat tu dulu le ye. Jumpa lagi dilain masa. Baaiiii…….

Jujur dan amanah penting dalam bisnes online ni…….

Hai korang,

Jumpa lagi. Setiap minggu saya update cerita dalam blog ni. Bukannya apa…nak bagi korang konfiden skit, yang tuan punya blog ni masih hidup sebenarnya. Kalau tak di update selalu, nanti orang kata, betul ke tak blog ni. Macam hidup segan, mati tak mau je…betul tak?

Hari ni saya nak berkongsi ngan korang skit le pasal jujur & amanah dalam berbisnes ni. Bukan online je, offline pun camtu gak sebenarnya. Tapi sebab saya buat bisnes online, so nak berkongsi skit le pengalaman dengan bisnes online ni.

Buat bisnes online macam kitaorang ni, tahap jujur & amanah mestilah di tahap yang paling tinggi kalau nak bisnes kekal lama. Tahu tak sebab apa saya kata macam tu? Katakanlah, ada customer excited sangat nak order baju, dia terus buat bayaran penuh sedangkan dia baru kenal pemilik bisnes tu….kalau jenis yang tak amanah, dapat duit terus je lari.

Jenis yang macam tu le yang boleh melingkupkan bisnes cepat & orang camtu le yang buat imej buruk kat bisnes online lain yang jujur.

Macam saya kan….bukan saya nak puji diri sendiri tapi nak bagi pengajaran kat orang lain yang buat bisnes online le, kalau saya terima duit dari customer, saya akan pastikan baju di order segera supaya duit tu memang betul2 digunakan untuk beli baju. Saya juga akan pastikan maklumat selalu diberi kepada customer tentang baju tu samada melalui emel atau sms. Kalau diaorang tanya je, mesti jawab cepat2 sebab berdasarkan pengalaman saya sendiri, kalau dah beli barang & duit dah bagi, pastu jurujual tu buat senyap je, saya pun susah hati.

So, saya ambik pendekatan camtu. Kalau customer tanya je, mesti jawab cepat. Kalau tak diaorang akan susah hati. Kang diaorang ingat kita tipu ke, lari ke….betul tak?

Dengan customer, kita kena jaga betul2 sebab saya sendiri pun kalau deal dengan orang lain, saya nak diaorang jujur ngan saya. (Sape nak kena tipu, ye tak?)

Kalau kita jujur & amanah ni, bukan je rezeki kita murah tapi hati pun tenang. Kalau menipu, bila masa nak hati tenang.

Ada satu kali hari tu, ada satu customer tu dah buat payment tapi ada masalah teknikal skit, so dia tak jadi order & mintak balik duit. Masalah tu pun memang tahap serius jugak. So, saya kena pulangkanlah balik duit dia walaupun baju kosong dah order 100 lai. Nak buat camane? Dah kena pulangkan, pulangkan le. Kalau simpan, tak bagi balik..tu yang jadi tak jujur & tak amanah tu. Baju kosong tu, pandai2 le saya jual nanti.

So, kesimpulannya kepada bakal customer saya, sape2 yang jual barang online & korang semua….bersikap jujur & amanahlah. Tak rugi sebenarnya sebab dengan jujur & amanahlah, bisnes kita kekal lama & customer sedia ada akan terus order dengan kita sebab tahu kita macamana.

Setakat ini, dah 2 tahun bisnes dalam online bermacam2 dugaan saya tempuh tapi Insya Allah, jujur & amanah akan dipegang kuat, bukan sahaja untuk didunia sini tapi juga didunia sana nanti.

Hmmmm….hari ni saya nak sembang ngan korang tentang baju yang dah diorder sebelum ni. Cer tengok…

tshirt rewang

Haaa…memandangkan cuti sekolah ni, bertalu2 orang berkahwin, so ni nak cerita kat korang pasal baju kawin ni.

Customer ni bukan orang lain gak….sepupu sepapat sendiri. Diaorang order baju ni hari tu. Kebetulan saya balik kampung, so bila dah siap, bawak le sekali balik.

Print senang je. Depan belakang kaler hitam. Baju Oren Sport, sea blue.

tshirt rewang

baju kahwin

Kamera problem…so, ambik gambar guna tablet je. Tu yang nak kabur je tu.

So, sape2 yang nak order baju kawin atau rewang, dialu2kanlah…sekarang ni dah banyak free dah. Nak buat segera, 1 kaler, Insya Allah.

Ni lagi citer pasal tempahan tu…..

baju kumpulan cetak

tshirt kumpulan

cetak baju kumpulanbaju group

Baju ni pun sempoi je. Depan 1 kaler & belakang pun 1 kaler. Yang lambat skit, time nak buat design dia. Tu yang lambat tu. Dah siap, cepat je print.

Ni ada lagi cerita pasal baju tu…..

baju kumpulan

 

Ni baju ni dari Kelantan ni. 1 kaler depan belakang. Design diaorang buat sendiri kat Customink.com, pastu saya akan buat balik dalam Illustrator untuk printing.

Apa yang penting, saya perlu tahu font & kat mana nak ambik design tu je. Dapat tu semua, Insya Allah cepat print.

baju grouptshirt kumpulan

baju kumpulan

 

1 kaler, depan belakang. Kalau camni, memang cepat buat.

Ok…nanti ada beberapa cerita lagi menyusul iaitu pasal tshirt murah, Katalog Arorasport & servis heat press.

Kalau sape2 nak tahu cerita lanjut lagi, apakata korang klik button Follow kat blog saya kat bawah ni. Nanti kalau saya update je cerita, terus automatik masuk kat emel korang nanti.

So, takat ni dulu. Cam biasa2….isi form kat page Nak Tahu Harga Tak? kat bahagian atas nun, sms, emel atau call terus kalau nak tahu lebih lanjut.

Jumpa lagi semua, baiiiii……

Kami kembali selepas cuti sakan seminggu & tempahan menimbun menunggu….

Hai kawan2,

Apa kabor korang? Kitaorang ni sihat2 sokmo sementelah balik dari bercuti seminggu balik kampung minggu lepas.

Walaupun kitaorang bercuti tapi kepala hotak ni tak berenti2 memikirkan pasal tempahan yang belum disiapkan lagi. Nasib baik le customer2 sebelum ni paham kedudukan kitaorang. Bukannya apa, nak rehat sikit tangan, kaki & kepala. Non stop bergerak sebelum2 ni.

Bila dah masuk balik kerja ni, tempahan sebelum2 ni sedang menunggu. So, apalagi pulun habis2an le nampaknya. Kang kalau tak siap on time, kena marah ngan customer lak kang.

Untuk pengetahuan korang, ada beberapa ratus lai sedang menunggu untuk dicetak. So, pada korang yang nak segera tu, saya mintak maaf awal2 le. Kalau nak pun, 2 ke 3 minggu lepas buat deposit, Insya Allah saya boleh usahakan. Satu lagi, kalau takat 1 kaler je print & kuantiti tak banyak, Insya Allah saya boleh buat cepat.

Cuma,kan…nak bgtau jelah ni. Bukan semua tempahan kitaorang boleh buat sebenarnya. Ada antara customer yang mintak print baju gambar original. Apa yang saya boleh katakan kat sini ialah kalau korang nak baju kain jersi warna putih, Insya Allah saya boleh buat…tapi kalau baju kaler gelap saya tak boleh buat. Cuba baca kat page Soalan Lazim kat atas nun untuk tengok apalagi tempahan yang kitaorang tak boleh buat.

Sekarang ni saya ada satu mesin heat press khas untuk baju jersi warna putih je. Untuk warna lain, saya memang tak boleh ambik. So, sape2 yang nak buat baju camtu, korang boleh emelkan design kat saya. Nanti saya bagi harga nanti.

Iklan berkenaan heat press ni saya akan buat dalam iklan akan datang. Tunggu ye…

Hari ni cam biasa2, saya akan kongsi ngan korang, macam2 citer pasal tempahan baju sebelum ni untuk korang rasa lebih konfiden untuk order ngan kitaorang.

Cerita 1

tshirt kelas

Ni baju kelas ni. 2 kaler depan & 2 kaler belakang. Baju cotton Enzo. Memang senang nak print. Kat bawah ni ada lagi…

tshirt kelas

cetak tshirt kelas

Tau tak camane kitaorang print kalau 2 warna camni…Untuk 2 kaler ni saya buat 2 blok printing. 1 untuk kaler putih & satu untuk kaler pink. Kaler pink memang senang masuk ngan baju cotton. Tak payah buat base putih pun. So, cepat skit kalau nak print.

Cerita 2

tshirt hari keluarga

Ini lak tshirt hari keluarga. Yang ini customer nak design kaler hijau pucuk pisang. Kalau baju hitam camni, saya kena tindih 2 kali. Biasanya saya akan buat base putih dulu, baru kaler hijau kat atas dia. Kalau tak kaler hijau tu akan tenggelam masuk dalam kain.

baju hari keluargatshirt family day

Depan belakang diaorang nak print. Itu terpulang kepada customer sendiri. Kitaorang ikut je. Design nak print, diaorang sendiri emelkan. Senang sikit le nak print. Kalau buat sendiri kang, takut tak puashati lak…betul tak?

Maknanya, kalau dapat design dari customer lagi mudah kitaorang nak print berbanding kalau kitaorang tolong carikan.

Ok…cerita 3 lak….

tshirt kelas

Kalau 1 kaler print camni, korang akan dapat harga lebih murah & lebih cepat. Kalau banyak kaler, kitaorang bukan tak leh buat…boleh sebenarnya tapi harga akan mahal skit & lambat skit le dapat. Kalau korang nak guna lewat skit, ok le. Yang nak cepat tu yang susah hati tu.

baju kelastshirt kelas

Ini le antara design baju kelas yang customer kitaorang tempah baru2 ni. Kalau korang berhajat jugak nak design camni, apalagi…kontek le kita orang.

Cerita last….

baju kelas

Ini salah satu design yang saya suka sangat nak print sebab kombinasi kaler putih ngan oren memang sesuai betul dengan baju kaler hitam.Nampak menyerlah kaler putih ngan oren tu. Design asal diaorang buat kat www.customink.com je, pastu saya touch up balik nak bagi cantik skit.

baju kelas

Sama gak ngan belakang. Memang cantik betul le. Bukan angkat bakul tapi memang cantik pun…heheheh. Sesuai ngan baju tu.

baju kelas

tshirt kelas cetak

So, ini jelah cerita yang dapat saya kongsi ngan korang semua hari ni. Insya Allah, akan datang banyak lagi cerita yang akan saya kongsi ngan korang semua nanti.

Apa yang korang perlu tahu, semua kos pos dalam semenanjung Malaysia, saya yang tanggung, FREE je & untuk Sabah Sarawak, saya tanggung separuh. So, camane lagi korang nak cari servis baaeeekkk punya camtu.

Nanti kalau ada yang nak order baju, sudi2kanlah untuk isi form kat page Nak Tahu Harga Tak? kat bahagian atas nun & emelkan sekali design nak print untuk saya bagi harga nanti. Korang boleh jugak hantar emel, call atau sms. Mana2 je yang korang rasa sesuai ye.

So, jumpa lagi dilain hari…baiiiiii…..

Kitaorang bercuti balik kampung dari 10/11 ke 18/11/2012….

Salam Cetak Baju & Salam bahagian semua hendaknya,

Ni nak bagitau ni….kitaorang suami isteri satu famili bercuti mulai 10/11/2012 ke 18/11/2012. So, pada sapa2 nak baju tu dalam waktu tu, saya nak mintak maaf banyak2. Tak dapat ditunaikan. Kalau nak lepas tu, Insya Allah.

Emel, tempahan pertanyaan dll semua berjalan cam biasa. Cuma nak siapkan baju je tak leh siapkan dalam tempoh tu.

So, harap korang faham2 le ye. Bukan apa, ramai gak yang nak urgent tu. Memang tak sempat sangat2. Kitaorang ada 2 tangan, 2 kaki & satu mulut je.

Lagipun nak rehat sikit. Kebelakangan ni tak putus2 order masuk. Nak bertenang sikit. Dah masuk balik nanti, baru semangat sikit nak siapkan order tu sebab yang dah menunggu pun dah menimbun dah.

So, hari ni cam biasa, macam2 cerita pasal tshirt yang orang order saya nak kongsi ngan korang.

Sebelum tu, nak tanya ni? Korang masih lagi mencari2 tempat nak print baju ke? Saya tahu ramai yang nak baju yang berkualiti tapi nak harga yang murah. Kalau korang jumpa yang macam tu, itu rezeki korang le sebab sesetengah peniaga printing macam kitaorang ni tak mampu nak bagi harga yang gila2 rendahnya sebab kami bukan kilang besar. Kami hanya peniaga sederhana yang mendapat tempias2 dari kilang je. Maknanya kalau kilang tak leh buat, kami sanggup buat, Insya Allah, dengan syarat2 tertentu.

Baru2 ni saya dapat offer untuk buat 100,000 lai tshirt & diaorang mintak harga RM1 ke RM2 selai. Memang nampak besar dia punya kuantiti tapi harga serendah tu, memang saya tak dapat bagi. Kalau buat kat negara China mungkin boleh kot.

So, apa yang saya boleh bagi, saya bagi & harga yang saya bagi tu pun memang berpatutan & berpadanan dengan kos & tenaga yang saya tanggung. Jadi, faham2 le ye.

Kalau tak, cuba survey2 dulu kat sini. Tengok apa yang kitaorang offer kat korang & cuba bandingkan dengan kedai lain. Pastu, pandai2 le buat keputusan nanti ye.

Cam biasa…macam2 jenis tempahan saya nak kongsi ngan korang hari ni. Antaranya….

cetak baju

Baju gambar katak tu. Macam2 idea budak2 ni. Mula2 hari tu, diaorang lukis atas kertas je, pastu saya buat balik dalam komputer untuk dapatkan gambar yang lebih sharp.

design baju kelas

Ini gambar baju belakang lak ni. Diaorang mintak buat 2 kaler. Kaler pink ngan hijau lime green. Apa2 pun saya kena tindih putih dulu sebelum tindih kaler lain tu untuk bagi naik dia punya kaler.

Baju hitam memang agak rumit sikit sebab kalau kaler sekali, kaler dia tenggelam dalam benang. Camane pun, base putih mesti ada.

contoh design baju kelas

design tshirt kelas

Selain daripada baju kelas, saya jugak banyak terima order untuk baju sukan. Ada satu Uitm kat Perak ni order baju tshirt roundneck untuk team sukan diaorang. Design dia simple je, 2 kaler tapi nice & sweet design dia. Cer tengok ni…..

baju sukan

Ini gambar dah lepas print 2 kaler tu. Cer tengok design sebelum print hitam tu.

baju sukan

Biasanya saya akan buat 2 blok printing kalau design camni. Satu kaler hitam & satu untuk kaler putih. Senang skit nak print. Satu lagi, customer akan bagi ukuran design siap supaya senang saya nak print. Tak yah le saya duk test banyak2 kali kat baju sebelum saya buat final printing.

baju sukan

baju sukancetak baju sukan

Ini antara gambar2 baju yang saya sempat upload untuk tatapan korang semua. Kalau diikutkan banyak gambar nak dipaparkan kat sini tapi nanti penuh sangat le pulak. Design dia sama je cam gambar kat atas ni.

Selain daripada tu, ada jugak customer yang nak mintak cetak atas apron. Biasanya yang mintak cetak atas apron ni, tokey kedai makan ataupun tokey gerai jual makanan kat pasar malam. Macam yang ini, tokey roti pita ngan kebab. Diaorang nak design gambar roti pita diprint atas apron tu…

cetak apron

Satu lai apron dengan print 2 kaler camni, saya tolak RM16 selai. Kalau banyak kaler printing, harga lain lak.

cetak apron
Kain dia pun cantik. Licin &  senang nak cetak. Kalau sape2 yang berkenan, bagitau je kitaorang. Nanti kitaorang printkan nanti.

Lagi tentang tempahan baju…..

baju sukan

Yang ini print simple je. 1 kaler kat lengan & kat dada. Semua customer bagi design tu. Saya just touch up sikit je untuk sesuaikan dengan printing.

cetak tshirt sukanbaju kelas

cetak tshirt

Camni le rupanya baju yang tengah kena dera tu. Satu kali print boleh muat 30 lai. Kalau 100 lai, maknanya dalam 3 ke 4 kali pusingan le nampaknya. Tapi kalau print 1 kaler, Insya Allah masih mampu disiapkan dengan cepat.

Ok..ini lak bukan cerita pasal baju tapi nak tunjuk kat korang bakat terpendam seorang pekerja cilik yang sedang berusaha & bertungkus lumus untuk melipat & memasukkan baju ke dalam plastik. Lihatlah kepada kesungguhan pekerja cilik ni…..

Main2 pulak pekerja cilik ni. Gigit telinga kang…baru tau. Sempat lagi berposing nampaknya walaupun kerja menimbun2.

Ini bukan penderaan ni. Memang dia sukarela nak buat tu. Jangan ada yang telefon polis lak. hehehehe…..Mana tahu satu hari nanti ganti mak ayah dia jadi bisneswoman cetak baju lak nanti. Tengok tu. Bukan main khusyuk & tawaduk anakku yang sorang ni buat kerja. Ini le Nik Nurain Syahirah…anakku yang bongsu, umur 4 tahun. Dia le harapan bangsa. Yang kakak ngan abang dia, mintak tolong baru buat.

Ok, takat ni dulu le korang.

Nak bagitau ni….kalau nak tanya soalan, jangan le guna komen kat bawah. Emel je soalan awak tu.

Kalau nak tanya harga…isi je form “Nak Tahu Harga Tak?” seperti kat bahagian atas nun, takpun emel, call atau sms je. Insya Allah, kami akan layan sebaik mungkin.

So….jumpa lagi korang….baiiiii……

Material atau jenis kain yang kitaorang jual….PART 1

Hai & Salam semua,

Lama tak update cerita kat sini. Biasanya saya update seminggu sekali tapi lama dah tak update sebab agak sibuk menyiapkan tempahan yang masuk. Bayangkanlah, saya terpaksa siapkan dalm 15 ke 20 blok printing sehari.

Biasanya time nak buat design tu yang ambik masa. Time nak print kejap je. Kadang2 tak sampai sejam dah siap dah. Kalau print 1 kaler le. Kalau banyak kaler, jenuh jugak.

Ok….hari ni saya nak cerita skit pasal material atau jenis baju yang kitaorang jual skarang ni.

Kalau korang tengok kat bahagian atas blog ni, ada 2 Katalog baju yang kitaorang offer. Katalog Enzo & Katalog Oren Sport. Company lain2 tapi dah establish dalam bisnes tshirt banyak tahun dah. Kiranya memang mantap le.

Untuk pengetahuan korang, saya paling banyak order baju Enzo sebab stok memang sentiasa ada & kualiti memang cantik.

Contohnya, kalau baju cotton. Enzo sebenarnya tak jual baju cotton tapi diaorang panggil TC. Kain jenis TC lagi elok dari kain cotton sebenarnya sebab biasanya kain camni tak akan kecut lepas basuh & tak kembang kalau pakai lama.

Korang ada pengalaman tak kalau beli baju, bila lepas basuh je, saiz jadi kecik skit. Biasanya kalau baju murah & brand cikai & ntah apa2 ntah, memang senang kecut. Saya pun berapa lai dah beli untuk guna sendiri. Memang kain dia maintain je walaupun dah basuh.

Satu lagi, kain jenis TC ni lagi cantik kalau kita print berbanding kain cotton. Kain cotton ni kadang2, cam kasar skit. Kain TC licin je. Memang senang nak print.

Maknanya kat sini, kalau sape2 nak order tshirt, saya memang suggest Enzo. Kalau tak ada kaler baju yang customer nak dalam Enzo, baru saya suggest Oren Sport.

Kalau bagi sape2 yang nak baju cotton yang bajet murah skit, saya ada jual jugak. Brand 4Square. Tapi brand ni saya terima 30 lai ke atas je sebab kos pos baju tu kat saya agak mahal skit. Kalau order banyak2, agak berbaloi skit.

Kalau sape2 nak baju cotton murah, bgtau saya balik nanti ye.

Baju jenis TC untuk Enzo tu, kitaorang ada banyak pilihan. Ada yang plain, ada yang bercorak dll. Saiz baju dari 28 ke 36 untuk kanak2 & saiz S ke 3XL untuk dewasa. Setakat ni, stok memang sentiasa ada. Biasanya kalau order hari ni, esok dah sampai dah.

Memang saya suspek betul le kat Enzo ngan Oren Sport ni sebab dalam 2 tahun saya buat bisnes ni, jarang2 sekali diaorang ada problem stok. Kalau tak ada pun, kejap je. Dalam sehari dua, dah ada dah stok tu.

Apa2 hal pun, korang boleh le kontek saya kalan nak tahu apa sahaja berkenaan material baju tu ye.

So, saya rasa untuk permulaan ni, ini le cerita saya dulu pasal material baju tu. Nanti kita sambung lagi dalam episod akan datang. Sambung ngan cerita tempahan baju lak.

Ok….ini cerita pertama hari ni.

cetak baju

 

cetak tshirt

 

Baju ni customer suruh buat emboss ataupun design timbul. Harga dia agak mahal skit berbanding kalau print biasa sebab saya kena guna special dye & guna iron untuk naikkan design dia.

Kalau nak emboss, kitaorang biasa buat kat baju cotton je. Macam gambar ni. Ini baju TC dari brand Enzo sebenarnya. Kalau baju dari jenis material lain, tak pernah cuba lagi.

Cer tengok bukti design yang timbul tu kat bawah ni.

cetak baju

 

cetak tshirt

 

Punyalah nak tunjukkan bukti design tu timbul, sanggup ambik gambar dari sudut tepi ni. Nampak tak design dia timbul? Memang cantik gak kalau nak buat timbul camtu tu.

Design apa ye tadi anak2…..ini namanya EMBOSS ataupun TIMBUL. Paham ye anak2….hehehehe.

cetak tshirt

 

Cerita kedua….yang ini cerita pasal baju kelas. Yang ini semua design & font, customer bagi. Memang bagi saya cantik gak design dia. Cuba tengok….

baju kelas

tshirt kelas

 

Yang bahagian belakang tu, diaorang bagi font jugak. Mechanical Engineering tu font “IRON MAIDEN”. Memang sesuai ngan baju.

Baju ni jenis kain jersi ni. Brand Enzo. Kain dia licin & senang sangat nak print. Kalau tak silap kod 1708 ni rasanya. Kalau tak silap le. Memang sesuai ngan kaler yang nak printing tu.

baju kelas

 

tshirt kelas

 

Tapi kan…kalau nak diikutkan, bukan mudah sebenarnya nak print baju ni sebenarnya sebab kena tindih 2 kali. Kalau tak buat base putih, kaler oren tu tak naik. So, nak bagi naik, kena print putih dulu. Tapi kalau baju cerah ataupun putih, tak perlu tindih putih sebenarnya sebab cukup dengan print terus kaler yang nak tu. Background dah memang putih. Senang le skit nak print.

Lagi cerita pasal tempahan baju…..

cetak baju

 

Yang ini design dia simple je sebenarnya tapi nak bagitau yang baju ni jenis TC, brand enzo. Satu lagi, nak bagitau yang untuk design ni, saya kena designkan balik guna Illustrator untuk dapatkan sharp camtu. Kalau ikut, design asal customer tu emelkan logo cam kat bawah ni tapi sebab bajet rendah, so saya cadang untuk buat 1 kaler je.

Ini lagi design baju yang dah ditempah tu….

baju cetakcetak baju

cetak bajucetak baju

Customer ni tak order banyak…10 lai je tapi memang cepat buat. Rasanya buat tengah malam ni. Esoknya terus pos.

Cuma yang ambik masa sikit yang baju hitam print kuning je sebab kena buat base putih dulu. Kalau tak buat memang tak naik kaler dia.

Lagi…apa cerita lagi?

baju kelas

cetak baju

Haaaa….yang ini special skit. Design belakang tu, saya buat sendiri tu. Disebabkan customer nak buat nombor 12 & ada nama student dalam tu, so terpaksa le ambik masa skit untuk saya siapkan design tu. Kalau korang nak tahu, saya caj skit harga untuk saya buat design tu sebab saya kena mengadap komputer gak time nak buat tu.

Tapi kalau korang pandai, buat sendiri pun boleh. Camtu lagi baik. Korang lagi puas hati.

baju kelascetak baju kelas

baju kelas

Korang tahu ke kat mana SMK Bum-Bum tu. Kalau tak silap, kat Sabah ni. Ini cikgu diaorang yang uruskan order baju ni. Bila diaorang dapat je baju ni, bukan main happy lagi. Seronok betul dapat baju tu. Alhamdulillah, kitaorang pun tumpang seronok bila customer puas hati.

So, setakat ni dulu le ye korang.

Kalau korang nak order, cam biasa….isi je form kat bahagian atas nun kat page “Nak Tahu Harga Tak” atau korang boleh emel, call atau sms kitaorang terus. No hal punya.

Jumpa lagi di lain waktu. Baiiiii…….

Alhamdulillah, ramai yang puji servis kitaorang……

Hai geng,

Selamat datang pada korang yang baru first time jejakkan mata ke blog saya. Jangan risau, jangan segan & jangan silu. Kalau baca artikel dalam ni tak kena bayar pun.

Alhamdulillah, syukur pada Allah…walaupun dah 1 tahun lebih blog ni online, pelawat makin bertambah2. Skang ni dah 200,000 lebih dah orang masuk kat blog saya ni semenjak diperkenalkan pada Jun, 2011. So, korang memang bertuah le sebab jumpa blog ni.

Alhamdulillah jugak, setakat ni tempahan baju yang kitaorang terima masih maintain 1,000 helai lebih sebulan. Menunjukkan ramai dah yang order ngan kitaorang & percaya ngan servis kitaorang.

Setakat ni, semua customer puji servis yang kitaorang berikan. Bukannya nak riak atau sombong, cuma nak bagi korang konfiden yang bisnes kitaorang ni memang betul2 wujud & sentiasa bagi servis yang terbaaeekkk pada korang.

Cuba korang klik kat page Testimoni kat link ni…http://mohcetakbaju.com/testimoni/. Sini ada sebahagian je sebenarnya yang sempat saya upload. Yang lain2 tu, ramai gak emel. Pastu ada yang cakap kat telefon & sms. Tak sempat nak ambik gambar bukti tu.

Tapi apa yang penting, customer yang dah order ngan kitaorang rata2 memang puashati ngan servis printing yang kitaorang bagi. Kalau tak caya, cuba korang order ngan kitaorang….hehehehe. Baru tau betul ke tak, ye dokk?

Ok…hari ni tak nak berceloteh panjang. Hari ni nak masukkan banyak skit cerita pasal tempahan sebelum ni sebab banyak gak yang tak sempat nak kongsi ngan korang sebelum ni.

Cer tengok citer kat bawah ni….

cetak tshirt

cetak baju

Baju ni untuk student UPM Kampus Bintulu ni. Gambar bangunan tu diaorang nak kaler lain2 tapi still gambar yang sama. Apa yang saya perlu buat ialah buat base putih dulu pastu baru tindih ikut kaler yang diaorang nak.

Tshirt tu kitaorang guna samada baju Enzo ataupun brand 4Square. Kalau Oren Sport, cam kasar skit kain dia.

cetak bajuNi ha, baju dah siap diprint. Alhamdulillah, customer ni pun puji printing yang kitaorang buat. Saya pun puashati sebab memang cantik betul printing dia…heheheh..angkat bakul.

Ok, ini ada lagi cerita pasal tempahan baju tu…..

cetak baju

Yang ini lak baju family day. Dia nak buat design cam dalam gambar tu. So, yang ini 2 kali tindih ni. Mula2 buat merah untuk love, pastu tindih hitam. Jenis kain pun main peranan gak. Saya tak terima baju dari luar sebenarnya sebab kain dia kadang2 tak boleh nak buat print.

Lain ngan kain jenis Enzo atau Oren Sport sebab dua2 brand ni memang cantik kalau kita buat print.

cetak tshirt family dayIni untuk baju dewasa ni. Tadi baju baby. Yang ini guna baju Enzo. Memang agak sharp jugak kalau buat printing. Kalau betul2 concentrate buat baju ni, 2 ke 3 jam siap semua skali.

Cuba tengok kat bawah meja tu. Bertimbun2 baju yang tengah siap sedia untuk didera oleh kitaorang….

tshirt family dayIni bahagian belakang baju ni. Gambar sorang2 yang diaorang sendiri buat. Saya tak adjust apa2 pun. Just print out & print je.

Ini ada lagi citer nak kongsi…..

cetak baju kelas

tshirt kelas

tshirt kelasYang ini design simple jer. Belakang, depan & lengan. Semua 1 kaler. Kalau tak silap, tengah malam print baju ni ni. Guna baju jersi Oren Sport. Memang sempoi.

Ada lagi cerita lain….

baju kumpulancetak baju groupInipun simple je. Just 1 kaler je belakang. Dah biasa buat sebelum2 ni. Tapi biasanya kitaorang tindih kaler tu 2 kali untuk naikkan kaler dia. Kalau print sekali, takut lama2 kaler dia masuk dalam benang. So, nak selamat, tindih 2 kali le. Tok guru pun ajar camtu.

Ada lagi citer baju tu….

baju cetakRasanya belum cerita lagi pasal baju naga ni rasanya. Design baju ni diaorang emel hari tu, pastu saya kena touch up balik untuk disesuaikan dengan printing kitaorang. Baju hitam & design kaler kelabu. Kalau baju hitam memang cantik kalau print kelabu.

cetak tshirt

tshirt cetak

baju cetak

Customer ni nak print depan belakang & lengan skit. Semua kaler kelabu atau silver. Kalau kaler camni tak payah tindih putih sebab sekali print pun dah cantik dah.

Cuba tengok gambar yang kedua tu…kalau korang nak tahu, saya guna hairdryer yang jual kat pasaraya je untuk keringkan design print tu. Memang kos murah betul bisnes ni.

Oklah….kat sini saya paparkan sekali lagi gambar2 baju yang kat atas nun untuk tatapan korang sekali lagi ye.

Sampai ke penghujung gak. So…cam biasa le. Kalau korang nak order baju cetak untuk apa sahaja aktiviti korang, korang klik je page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun. Tak pun korang call, sms atau emel terus kat kitaorang.

Tolong jangan guna ruangan komen dibawah untuk order baju sebab takut kitaorang lambat jawab nanti.

Apa2 pun korang memang BEST sebab korang melawat blog saya. Korang LAAAAGII BEST kalau korang klik follow kat blog kitaorang ni. Nanti kalau klik Follow, apa saje cerita yang kitaorang post, terus korang dapat.

So, takat ni dulu le ye. Sampai jumpa lagi…..baaaaiiii…….

Tak tahu nak buat design….cer guna Customink.com!!!

Hai & Salam Cetak Baju buat rakan2 semua,

Kebelakangan ni bertalu2 emel masuk tanya pasal baju kelas. Tapi kan…ramai lak yang tak tahu camane nak buat design atas baju tu. Kesian gak saya dengar sebab kadang2 diaorang ni memang excited betul nak buat baju tapi masalah nak buat design pulak.

Kalau ikutkan perancangan, saya akan buat blog khas untuk order baju kelas tapi masih lagi dalam proses kumpulkan bahan & mencari idea terbaik camane nak tolong korang kat luar sana.

Tapi sebelum saya start buat blog baru tu, apakata saya kongsi ngan korang camane cara nak buat design dengan mudah. Tapi kena usaha skit le nanti masa korang nak designkan baju tu.

Nak tahu nak guna apa……tadaaaaa…..Gunakan Customink.com. hehehehe…rasanya dah ramai yang tahu kot tapi bagi yang tak tahu, ni nak bagitahu ni.

Cuba klik dulu kat kotak kat bawah ni kalau korang nak tengok camane rupanya nak buat design dalam online tu…

Klik kat logo kat atas

Kat sini saya ceritakan skit le camane caranya nak buat baju korang tu.

Mula2 kan,

Cuba tengok dia punya website. Kat sini saya ceritakan skit serba ringkas le camane korang nak buat design baju tu. Kat dalam page tu korang boleh tambah tulisan, gambar yang ada dalam website diaorang ataupun gambar daripada komputer korang sendiri. Korang bukan je boleh buat bahagian depan, bahagian belakang pun boleh buat. klik kat bahagian butang Rotate yang ada kat situ. Terus dia pusing gambar baju belakang.

 Ok….katakan korang nak buat tulisan kat bahagian depan. Korang klik je kat bahagian “add text” kat situ.

Pastu taip je apa yang korang nak taip. Lepas taip, klik next…..pastu.

Pastu keluar le page camni pulak.. Korang boleh godek2 sendiri kat page tu. Tak kena bayar pun. Tulisan boleh tukar, saiz tulisan dll. Design yang kat baju tu pun korang boleh gerak2 kan. Ikut je camane nak buat. Kat dalam page tu, korang boleh pilih tulisan apa korang nak macam kat bawah ni.

Kat situ macam2 tulisan ada…cuma peringatan kat korang..Tolong CATITKAN NAMA FONT sebelum emelkan design tu kat saya. INGAT..CATITKAN NAMA FONT SEBELUM EMEL KAT SAYA.

Tulisan tu boleh adjust2 kedudukan dia ikut kesukaan korang. Pastu ada lagi boleh tambah gambar.

Klik lak kat “Add Art” kat page tu. Macam2 gambar ada. Korang godek2 le sendiri. Pada sape2 yang nak buat duit dengan design baju ni pun korang boleh buat. Buat kat sini pastu tunjukkan kat sape2 yang nak order baju. Pastu, ambik untung atas baju tu nanti.

Nak upload gambar sendiri pun boleh. Terpulang pada korang.

Korang mesti seronok punya dapat godek2 dalam website ni. Cuma bergantung pada kreativiti korang le. Satu lagi peringatan….TOLONG CATITKAN KAT BAHAGIAN MANA KORANG DAPAT GAMBAR TU. CATITKAN SEBAB NANTI SAYA BOLEH AMBIK GAMBAR TU DALAM WEBSITE NI TIME NAK PRINT NANTI.

Macam2 korang boleh buat. Nak buat nama ngan nombor pun boleh tapi nombor tu, saya nak bagitahu awal2…kitaorang guna blok nombor sedia ada je. Kalau korang nak set nombor sedia, harga akan lagi mahal. Korang paham le kan.

So…kesimpulannya, pada korang yang tak pandai nak buat design sendiri, inilah antara cara terpantas korang boleh buat sendiri. Bila dah siap semua, korang boleh print, save atau send kat kawan2.

Apa yang penting, KERJAAASAMAAA….hehehee. Apa yang penting korang sendiri yang godek2 kan. Tapi kalau memang korang ni pakar design atau ada kawan2 yang pakar buat design baju, itu lagi baik sebenarnya. So, pokoknya…pokok kelapa sawit..heheh. Pokoknya kat sini korang ada idea skit le camane nak buat design baju tu, tul tak?

Ok…sementara korang menggodek2 design kat http://www.customink.com tu, ini ada lagi citer pasal tempahan baju yang kitaorang terima sebelum ni.

tshirt kelas

Ramai betul peminat baju camni. Blok dia pun saya simpan lagi. Mana tahu ada yang nak order lagi lepas ni.

tshirt kelas

baju kelas

Semuanya satu kaler. Agak cepat skit le kitaorang print. Cuma kalau dalam tenghari skit, blok cepat sumbat sebab cuaca dah panas. Biasanya buat pagi2 betul kalau tak nak bagi sumbat.

Ni ada lagi cerita pasal tempahan baju….

baju groupOk…ini lak baju untuk peniaga roti pita kat pasar malam. Itu le sebabnya ada logo cam roti pita je kat bahagian depan tu. Logo ni diaorang yang bagi lukis ngan tangan, pastu saya cuba buatkan balik ikut kreativiti sendiri. Dah beberapa kali bincang, baru le dia setuju buat camtu.

cetak tshirt

cetak tshirt

Sempoi & simple. Kalau 10 lai camni, kejap je kitaorang buat. Kebiasaannya, nak buat design awal tu yang ambik masa lama. Kalau dah siap semua2 design tu, print kejap jer. Macam tempahan ni, kitaorang print tak sampai sejam pun. Satu lagi, nak tunggu giliran. Tempat agak sempit skit. So, nak print banyak sekaligus susah skit. Tapi Alhamdulillah, masih lagi mampu disiapkan dalam tmpoh yang customer nak.

So, setakat ni dulu buat kali ni. Pada sape2 yang nak order baju, cam biasa, isi jer form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau emel, call atau sms kitaorang. Insya Allah, semuanya akan dilayan dengan baik.

Nantikan kemunculan blog baru kitaorang lepas ni ye…so, kawan2 semua..kalau nak tahu apa perkembangan tentang blog ni, follow le kitaorang….I followwwww….

Baibai….jumpa lagi…..

Kami bukan setakat cetak biasa je….

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Hari ni ada cerita baru lagi. Kepada rakan2 yang nak hantar design baju kelas, dipersilakan. Tawaran masih lagi terbuka sehingga saya tetapkan due date nanti. Cuma hari ni nak kongsi ngan korang banyak lagi jenis2 printing yang kitaorang offer untuk korang.

Mungkin ada yang lain skit jenis printing dia macam bercahaya time gelap atau kitaorang panggil Glow In The Dark, ada jugak yang design timbul atau kitaorang panggil emboss. Selain tu printing kaler gold & silver.

Untuk printing glow in the dark tu, kalau kita tengok biasa time siang, memang tak nampak bercahaya tapi kalau kita duduk tempat yang gelap gelita, sure nampak punya. Bekas yang kitaorang letak dye glow in the dark tu pun bercahaya gak waktu malam. Semalam kebetulan saya tutup lampu kat tempat printing tapi saya pelik sebab apa ada benda bercahaya atas almari. Bila ditenung2 balik, rupa2nya bekas dye tu yang bercahaya. Memang canggih betul le sape yang cipta dye camtu.

Saya ada ambik gambar tshirt yang saya buat glow in the dark tu tapi bila saya ambik gambar dalam gelap, design dia tak nampak pun bercahaya tapi pada mata kasar saya memang baju tu bercahaya. So, tak tahu le camane saya nak buktikan tentang dye tu.

Satu lagi, dye glow in the dark ni mahal skit dari dye biasa sebab dia kena guna powder khas yang harga dia agak mahal skit dari harga dye biasa. Tapi memang berbaloi sebab lain dari yang lain. Cer tengok gambar baju yang saya print design glow in the dark tu kat bawah ni…..

cetak baju

Design ni le yang saya buat glow in the dark tu. Cuma supplier dye kata, kalau nak buat glow in the dark, hanya untuk design kaler putih je. Diaorang kata kalau kaler lain rasanya tak naik sangat kalau buat glow in the dark tu.

Kat bawah ni bukti saya ambik gambar baju tu dalam gelap tanpa flash. Mana tahu nampak dalam kamera. Tapi gelap gelita je. Kalau ikut mata kasar saya memang nampak bercahaya design tu dalam gelap.

So, terpulang pada korang le nak percaya ke tak tapi saya cakap betul ni…memang nampak design tu dalam gelap.

 

baju cetak

Last2 sekali saya ambik gak dalam gelap tu guna flash. Hasilnya, habis semua nampak. So, tak tahu le camane nak buktikannya lagi. Harap2 korang percaya ye le…..

Ok…kita beralih ke cerita baju kelas lak. Memang kebelakangan ni, padat ngan tempahan baju kelas ni. Cer tengok…

baju kelas

 

Simple & sempoi je. Kartun tu diaorang lukiskan sendiri pastu saya scan & buat balik dalam Adobe Illustrator. Memang 100% idea diaorang sendiri. Siap nama lagi kat bawah baju tu.

baju kelas

 

tshirt kelas

 

tshirt kelas

 

Kalau print 1 kaler atas baju cotton memang cepat…kalau dalam 20 lai, tak sampai 1 hari dah boleh siap dah.

Tapi untuk pengetahuan korang lah kan….time nak buat design & buat blok memang ambik masa yang lama. Kadang2 jeles lak kat isteri sebab dia tukang print. Kejap je dia print. Kita ni berhempas pulas siapkan blok & design nak print tu.

Cam baru2 ni, saya terpaksa siapkan 20 lebih blok 1 hari. Punya le lama nak buat tapi time dia print, cepat je.

Kat bawah ni gambar blok2 yang saya siapkan hari tu…

cetak baju

Ini yang kat luar rumah ni. Kat dalam ada lagi. Memang kalau sape2 yang jenis tak minat atau kurang komitmen dengan bisnes camni, memang tak tahan lama bisnes diaorang. Macam saya, sebab nak pastikan order dapat on time, saya akan kerja lebih dari 8 jam sehari. Selalunya sampai ke malam le tapi memang berbaloi dengan ganjaran & minat kita.

Last, sebelum saya stop…ini ada satu lagi cerita tempahan pasal design warna gold yang orang tempah sebelum ni.

cetak design gold

 

Baju yang diaorang pilih jenis jersi. Kalau diikutkan agak susah skit nak print sebenarnya tapi berkat pengalaman orang rumah merangkap bos, bagi dia mudah je tu…heheheh.

tshirt gold

 

cetak baju

 

Kalau diikutkan print depan belakang sebenarnya tapi yang belakang tak sempat nak upload.

So…setakat ni dulu le ye.

Bagi korang yang kreatif & inovatif, silakanlah emelkan design baju kelas korang kat saya. Insya Allah, saya akan buat blog spesel untuk baju kelas lak lepas ni.

Macam biasa jugak….kalau ada yang berminat nak order, tolong isikan maklumat kat form “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun. Tolong jangan guna komen dibawah untuk order baju sebab saya susah skit nak jawab kat situ.

Takpun korang emel, call atau sms jer kalau nak terus order ngan saya.

Sampai jumpa lagi ye….baiiiiii……

Apa korang perlu tahu sebelum order baju ngan kitaorang?

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Nampaknya kita dah smpai ke penghujung bulan Syawal dah. Kejaaaap je. Rasa macam baru lagi pose. Tahun ni sayang betul. Tak sempat nak buat pose nam. Tahun lepas buat. Ntah apasal ntah. Ingatkan dapat pose.

Itu le…mungkin sibuk sangat ngan cetak baju ni kot. Sejak 2 menjak ni, order makin bertalu2 masuk. Emel pun penuh sentiasa. Bukan tak bersyukur. Syukur sangat, rezeki Allah bagi tapi cuma takut tak sempat. Tapi bila pikir2 balik, sempat je print. Insya Allah, semua on time.

Cuma kan….nak bagitau skit le. Ramai yang emel kat saya pertanyaan2 yang saya dah sediakan dalam Soalan Lazim. So, saya mintak le jasabaik kengkawan yg melawat blog saya ni, cuba intai2 skit kat soalan lazim sebelum tanya saya.

Bukan apa….takut terlepas pandang. Korang jangan risau, satu hari 4 ke 5 kali saya akan bukak emel. Almaklum le sekarang ni dah ada tablet. Bukak je kat mana2, terus jawab emel. Kalau boleh tengah uuukk pun nak jawab gak tapi apakan daya, nanti tak berakhlak le pulak. Kita ni nak rezeki berkat. Bukan main hentam je.

Ok…hari ni saya nak citer kat korang pasal apa ke benda yang korang kena tahu sebelum order baju kat mohcetakbaju.com ni…cer tengok list kat bawah ni :

1.  Kalau korang dah ada detail nak order baju, korang terus je isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?’ kat bahagian atas blog ni & pastu tolong emelkan design skali utk saya bagi harga ikut maklumat yang korang bagi tu. Kalau tak, memang saya tak dapat bagi harga.

2. Kuantiti tempahan kitaorang ambik minimum 5 lai ke atas. Bukan apa, takut yang sikit2 ni tak sempat buat sebab benda sikit. Kalau yang banyak ni tumpuan lebih skit, dok gitu?

3. Kalau korang tak ada design lagi, apakata korang tengok kat blog saya, pastu kalau ada yang berkenan, emelkan gambar design tu lepas isi form. Boleh saya bagi harga terus nanti.

4. Kalau korang lukis, boleh gak. Pastu, scan & emel.

5.  Kalau nak baju custom made (lain dari yang dalam katalog kitaorang), kitaorang terima order 50 lai ke atas je.

6.  Saya tak mampu nak bagi harga melampau rendah sangat macam kilang bagi sebab saya bisnes sederhana je. Lagipun, saya bukan pemborong baju. Mana yang rasa bajet dia rendah, apakata korang survey je kat website lain. Saya tak sanggup bagi…..sori ekk.

7.  Harga yang kitaorang letak ni sama je samada online atau offline. Kalau datang ambik sendiri pun sama & online pun sama. So, kalau online tu saya rugi skit kat pos tapi tak apalah, janji bisnes jalan. Betul tak?

So..rasanya itu je beberapa perkara yang korang perlu tahu pasal tempahan di mohcetakbaju.com ni.

Haaaa…lupa lak nak bagitau, kitaorang dalam perancangan nak buat blog khas untuk baju kelas ngan baju kawin. Tunggu kemunculannya. Insya Allah, saya akan kumpulkan design2 terkini baju kelas untuk pilihan korang. Maknanya, kalau korang tak ada idea nak buat design baju, boleh pilih kat blog baru kita tu nanti. Tunggu ye.

Ok…cam biasa. Hari ni nak kongsi beberapa lagi tempahan yang kitaorang buat sebelum ni. Cer tengok.

cetak baju kelas

Korang tahu tak, design dalam baju kat atas ni, customer ni lukis tangan je pastu scan & emel kat saya.

Pastu, lepas dapat deposit, terus saya start buat design tu dalam komputer berdasarkan lukisan yang diaorang bagi tu. Font ada yang dia bagi & ada yang ikut kreativiti saya. Bila dah siap, saya emel kat dia balik & dia kata setuju. So, terus proceed printing. Sonang yo. Orang Sabah ni bah.

cetak baju kelas

cetak baju kelas

baju kelas

Ni baju2 ni tengah berjemur ni. Gambar basikal pun masuk skali. Yang sebenarnya gambar ni diambil waktu malam ni. Dah lepas print & nak masuk tido. Basikal bawak masuk rumah takut kena curi…heheheh.

Ini lagi cerita pasal baju tu….

cetak tshirt

Ini baju guna kaler gold ni. Mungkin dalam gambar nampak cam tak jelas sangat kot tapi memang kaler gold.

Kalau sape2 nak kaler gold camni, harga dia lebih skit dari dye biasa. Dia punya harga satu balang pun lebih sekali ganda dari harga dye biasa. So, sape2 nak design gold camni, saya akan tambah harga dalam RM2 ke RM3 lagi selai.

cetak baju jersi

tshirt gold

tshirt cetak jersi gold

Depan belakang diaorang nak print. So, harga dia mahal skit le. Tapi memang senang nak print. Sekali print je. Kalau dye putih atau kaler, mesti kena print 2, 3 kali, baru naik kaler dia.

Tapi apa2 pun, kalau ada yang berminat nak order, bgtau jer kitaorang.

Ni ada lagi satu citer pasal print gold….cer baca kat bawah ni….

tshirt gold

Yang ini print gold gak ni. Gambar ngan petak warna hitam & tulisan dalam kotak tu gold.

baju cetak

Yang atas tadi baju kaler putih, yang ini kaler hitam lak. So, senang je. Yang print tu just tukar je kaler dia. Tapi baju hitam saya ambil harga lebih skit dari putih sebab print kena tindih 2 kali. Kalau sekali memang tak naik.

cetak tshirt

 

cetak baju

 

cetak tshirt

 

cetak baju

 

Ini je gambar2 baju yang sempat di up load hari ni. Agak terkejar2 skit sebab nak siapkan tempahan yang tengah menimbun ni.

So, cam biasa…korang kalau berminat nak order baju kelas ke, baju kawin ke, baju group ke atau apa saje aktiviti korang, Insya Allah kitaorang boleh buatkan. Baca je artikel2 kitaorang sebelum2 ni untuk lebih konfiden.

Kalau korang nak order, boleh isi form “Nak Tahu Harga Tak?” kat page atas nun, emel, sms atau call jer kitaorang. Insya Allah, korang puas hati.

NOTE : JANGAN LUPA FOLLOW BLOG mohcetakbaju.com NI KALAU NAK TAHU PERKEMBANGAN TERKINI SERVIS KAMI. LEPAS NI, INSYA ALLAH..SAYA AKAN MASUKKAN KATALOG BAJU MURAH, TIPS CETAK BAJU, LAUNCHING BLOG BARU UNTUK BAJU KELAS & BAJU KAWIN. SO, KLIK FOLLOW KAT BLOG KITAORANG NI & AUTOMATIK KORANG DAPAT CITER BARU BILA KITAORANG POST CITER BARU NANTI. MANA TAHU ADA OFFER DISKAUN LAGI NANTI.

Ok…takat ni dulu ye.Jumpa lagi…baiiii…..

Kenapa baju kelas boleh jadi kenangan korang sampai bila2?

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Hari2 yang berlalu memang cepat. Rasanya baru je sembahyang raya. Sekarang ni dah 2 minggu dah masuk bulan Syawal. Umur pun makin meningkat. Tapi apa boleh buat. Itu semuanya kerja Allah, betul tak?

Hari ini saya nak berkongsi ngan korang, apa pentingnya T Shirt kelas untuk dijadikan kenangan korang.

Mungkin masa kat sekolah tu, ada yang tak nampak lagi apa pentingnya baju kelas nak jadi kenangan kan? Tapi bila dah berumur cam saya (remaja tua…hehehehe), bila kita belek2 balik baju kelas yang ada nama kengkawan kita masa sekolah dulu, rasanya macam sayu jer. Macam nak masuk skolah balik jer sebab seronok bila diingat2kan balik time sekolah dulu.

Kalau ada gambar kartun atau karikatur masing2, lagi senang nak ingat. Bila dah berpisah, kalau nak ingat balik muka kengkawan sebelum ni, belek je balik baju korang tu.

Contohnya camni…dalam kelas kita tu, ada le mamat ke minah ke, yang syok kat kita atau kita syok kat dia. Bila kita tengok balik nama dia kat baju tu, rasa teringat2 je kenangan time tu. Mungkin teringat camane korang ngorat dia time tu ke atau dia ngorat korang….ala2 mat bunga gitu.

Ataupun, ada budak kelas korang time tu yang suka nyakat korang. Bila tengok balik baju tu, teringat balik time dia nyakat korang. Rasa cam nak putar balik je masa tu.

Saya pun ada kenangan gak dengan baju kelas ni. Masa tu kat Universiti. Sebenarnya ada satu baju ni, kami dah buat time matrikulasi lagi. Baju team2 kitaorang je sebenarnya. Baju tu siap ada nama ngan nombor kat belakang.

Nak dijadikan cerita, masa grad kat Universiti (badan saya tak naik2, maintain jer sampai final year, tu yang masih boleh pakai baju tu tu)…masa tu konvokesyen orang rumah saya. Masa tu tengah berkawan lagi, belum kapel lagi. Dia punya berpusing2 cari saya, nak ajak bergambar & jumpa keluarga. Last2 skali adik dia perasan baju saya yang ada nama tu, terus dia tegur saya. Dipendekkan cerita, dengan sebab baju tu jugak saya berjaya bertemu jodoh ngan dia. Maknanya kalau tak jumpa hari tu, konfem saya kawin ngan orang lain kot…heheheh. Jangan bagitau dia ye. Rahsia ni….heheheh.

So, itu le cerita serba sedikit tentang kenangan baju kelas ni. Kalau korang nak jadikan kenangan boleh, dengan syarat mesti simpan sampai bila2 tau. Baru le kenangan namanya.

Oklah…cam biasa jugak, hari ni saya nak berkongsi ngan korang tentang baju yang kitaorang terima tempahan time puasa hari tu. Cer tengok ni….

baju kelas

Design baju ni diaorang reka sendiri ni. Mana yang agak terer skit komputer tu, diaorang pakat2 buat. Saya pun senang nak copy balik untuk buat printing. Font tulisan pun diaorang bagi sekali. So, senang skit kerja kitaorang. Cuma download je jenis tulisan yang diaorang nak tu.

Kalau baju cotton memang senang skit nak print. Kat bawah ni ada lagi gambar dia.

cetak baju kelas

design baju kelas

cetak baju

Bukan setakat diaorang nak print depan belakang. Lengan pun ada gak. Diaorang nak kaler hitam ngan kelabu. Memang sempoi.

baju kelas

baju kelas

Selain daripada baju kelas, time puasa hari tu baju family day pun banyak kitaorang terima tempahan. Ada yang nak guna raya kedua ngan ketiga. So, pulun habis-habisan le untuk siapkan baju tu on time. Kalau tak siap, alamat marah le customer. Kalau baju kelas, ok lagi sebab tak ada due date. Ini kang baju family day. Kalau terlepas, rugi le diaorang. Cer tengok kat bawah ni…..

baju hari keluarga

Ni design bahagian depan sebelah kanan baju ni. 2 kaler. Kuning ngan putih. Cantik gak. Bawah ni ada lagi…

tshirt hari keluarga

hari keluarga cetak baju

Yang atas ni bahagian belakang. Simple. Satu kaler je. Design diaorang bagi yang lain tapi saya adjust balik ikut kehendak customer.

Ini ada lagi tempahan baju hari keluarga untuk tatapan korang…

baju hari keluarga

Customer ni nak print depan jer. Diaorang emelkan gambar asal satu family, pastu saya touch up balik buat kaler hitam putih untuk senang saya print. Kalau gambar asal memang tak boleh buat sebab saya guna silkscreen. Kalau guna heat press, boleh buat gambar ori.

baju family day

tshirt hari keluarga

Kalau printing hitam memang cepat. Dalam sejam pun dah boleh siap, 20 ke 30 lai. Satu hari kadang2 saya boleh siapkan beberapa ratus lai untuk print kaler hitam atas baju cerah. Kalau print putih ambik masa skit sebab kena tindih 2 kali supaya warna dia naik. Kalau sape2 yang biasa baca blog kitaorang sebelum ni, perasan kot tentang perkara ni.

Ini satu lagi last punya cerita baju family day untuk saya kongsikan ngan korang. Cer tengok….

baju family day

Siap gambar mak ayah lagi. Sejuk perut ibu mengandung kalau buat gambar camni. Mesti mak ayah diaorang excited tengok gambar diaorang kat baju tu.

tshirt family day

hari keluarga tshirt

cetak baju hari keluarga

Siap nama masing2 lagi kat bahagian bawah & kiri baju tu. Apa yang diaorang buat hari tu, diaorang emel gambar mak ayah diaorang untuk saya touch up balik. Sama ngan design baju yang sebelum ni. Kitaorang buat balik dalam Photoshop. Kalau design camni murah skit sebab 1 kaler je. Simple & sempoi.

Ok..takat ni dulu le ye. Kalau diikutkan, bertimbun2 baju yang kitaorang dah siapkan tapi kang padat lak blog saya hari ni.  Kat bawah ni, saya paparkan balik baju2 yang saya dah siapkan sebelum ni untuk tatapan korang.

So, cam biasa….nak order baju ngan kitaorang, senang je. Korang emel je maklumat tempahan kat kitaorang.

PERINGATAN!!! JANGAN ORDER BAJU MELALUI KOMEN DIBAWAH. DIULANGI!!!JANGAN ORDER BAJU MELALUI KOMEN DIBAWAH SEBAB KEMUNGKINAN TEMPAHAN KORANG LAMBAT DAPAT FEEDBACK.

Apa yang korang boleh buat ialah samada emel maklumat tempahan kat kitaorang ataupun isi je form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun.

Takpun, call terus kitaorang kalau nak rasa lagi konfiden.

Jumpa lagi dilain masa…..baiiiii….

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 833 other followers

%d bloggers like this: