Blog Archives

Kitaorang bercuti balik kampung dari 10/11 ke 18/11/2012….

Salam Cetak Baju & Salam bahagian semua hendaknya,

Ni nak bagitau ni….kitaorang suami isteri satu famili bercuti mulai 10/11/2012 ke 18/11/2012. So, pada sapa2 nak baju tu dalam waktu tu, saya nak mintak maaf banyak2. Tak dapat ditunaikan. Kalau nak lepas tu, Insya Allah.

Emel, tempahan pertanyaan dll semua berjalan cam biasa. Cuma nak siapkan baju je tak leh siapkan dalam tempoh tu.

So, harap korang faham2 le ye. Bukan apa, ramai gak yang nak urgent tu. Memang tak sempat sangat2. Kitaorang ada 2 tangan, 2 kaki & satu mulut je.

Lagipun nak rehat sikit. Kebelakangan ni tak putus2 order masuk. Nak bertenang sikit. Dah masuk balik nanti, baru semangat sikit nak siapkan order tu sebab yang dah menunggu pun dah menimbun dah.

So, hari ni cam biasa, macam2 cerita pasal tshirt yang orang order saya nak kongsi ngan korang.

Sebelum tu, nak tanya ni? Korang masih lagi mencari2 tempat nak print baju ke? Saya tahu ramai yang nak baju yang berkualiti tapi nak harga yang murah. Kalau korang jumpa yang macam tu, itu rezeki korang le sebab sesetengah peniaga printing macam kitaorang ni tak mampu nak bagi harga yang gila2 rendahnya sebab kami bukan kilang besar. Kami hanya peniaga sederhana yang mendapat tempias2 dari kilang je. Maknanya kalau kilang tak leh buat, kami sanggup buat, Insya Allah, dengan syarat2 tertentu.

Baru2 ni saya dapat offer untuk buat 100,000 lai tshirt & diaorang mintak harga RM1 ke RM2 selai. Memang nampak besar dia punya kuantiti tapi harga serendah tu, memang saya tak dapat bagi. Kalau buat kat negara China mungkin boleh kot.

So, apa yang saya boleh bagi, saya bagi & harga yang saya bagi tu pun memang berpatutan & berpadanan dengan kos & tenaga yang saya tanggung. Jadi, faham2 le ye.

Kalau tak, cuba survey2 dulu kat sini. Tengok apa yang kitaorang offer kat korang & cuba bandingkan dengan kedai lain. Pastu, pandai2 le buat keputusan nanti ye.

Cam biasa…macam2 jenis tempahan saya nak kongsi ngan korang hari ni. Antaranya….

cetak baju

Baju gambar katak tu. Macam2 idea budak2 ni. Mula2 hari tu, diaorang lukis atas kertas je, pastu saya buat balik dalam komputer untuk dapatkan gambar yang lebih sharp.

design baju kelas

Ini gambar baju belakang lak ni. Diaorang mintak buat 2 kaler. Kaler pink ngan hijau lime green. Apa2 pun saya kena tindih putih dulu sebelum tindih kaler lain tu untuk bagi naik dia punya kaler.

Baju hitam memang agak rumit sikit sebab kalau kaler sekali, kaler dia tenggelam dalam benang. Camane pun, base putih mesti ada.

contoh design baju kelas

design tshirt kelas

Selain daripada baju kelas, saya jugak banyak terima order untuk baju sukan. Ada satu Uitm kat Perak ni order baju tshirt roundneck untuk team sukan diaorang. Design dia simple je, 2 kaler tapi nice & sweet design dia. Cer tengok ni…..

baju sukan

Ini gambar dah lepas print 2 kaler tu. Cer tengok design sebelum print hitam tu.

baju sukan

Biasanya saya akan buat 2 blok printing kalau design camni. Satu kaler hitam & satu untuk kaler putih. Senang skit nak print. Satu lagi, customer akan bagi ukuran design siap supaya senang saya nak print. Tak yah le saya duk test banyak2 kali kat baju sebelum saya buat final printing.

baju sukan

baju sukancetak baju sukan

Ini antara gambar2 baju yang saya sempat upload untuk tatapan korang semua. Kalau diikutkan banyak gambar nak dipaparkan kat sini tapi nanti penuh sangat le pulak. Design dia sama je cam gambar kat atas ni.

Selain daripada tu, ada jugak customer yang nak mintak cetak atas apron. Biasanya yang mintak cetak atas apron ni, tokey kedai makan ataupun tokey gerai jual makanan kat pasar malam. Macam yang ini, tokey roti pita ngan kebab. Diaorang nak design gambar roti pita diprint atas apron tu…

cetak apron

Satu lai apron dengan print 2 kaler camni, saya tolak RM16 selai. Kalau banyak kaler printing, harga lain lak.

cetak apron
Kain dia pun cantik. Licin &  senang nak cetak. Kalau sape2 yang berkenan, bagitau je kitaorang. Nanti kitaorang printkan nanti.

Lagi tentang tempahan baju…..

baju sukan

Yang ini print simple je. 1 kaler kat lengan & kat dada. Semua customer bagi design tu. Saya just touch up sikit je untuk sesuaikan dengan printing.

cetak tshirt sukanbaju kelas

cetak tshirt

Camni le rupanya baju yang tengah kena dera tu. Satu kali print boleh muat 30 lai. Kalau 100 lai, maknanya dalam 3 ke 4 kali pusingan le nampaknya. Tapi kalau print 1 kaler, Insya Allah masih mampu disiapkan dengan cepat.

Ok..ini lak bukan cerita pasal baju tapi nak tunjuk kat korang bakat terpendam seorang pekerja cilik yang sedang berusaha & bertungkus lumus untuk melipat & memasukkan baju ke dalam plastik. Lihatlah kepada kesungguhan pekerja cilik ni…..

Main2 pulak pekerja cilik ni. Gigit telinga kang…baru tau. Sempat lagi berposing nampaknya walaupun kerja menimbun2.

Ini bukan penderaan ni. Memang dia sukarela nak buat tu. Jangan ada yang telefon polis lak. hehehehe…..Mana tahu satu hari nanti ganti mak ayah dia jadi bisneswoman cetak baju lak nanti. Tengok tu. Bukan main khusyuk & tawaduk anakku yang sorang ni buat kerja. Ini le Nik Nurain Syahirah…anakku yang bongsu, umur 4 tahun. Dia le harapan bangsa. Yang kakak ngan abang dia, mintak tolong baru buat.

Ok, takat ni dulu le korang.

Nak bagitau ni….kalau nak tanya soalan, jangan le guna komen kat bawah. Emel je soalan awak tu.

Kalau nak tanya harga…isi je form “Nak Tahu Harga Tak?” seperti kat bahagian atas nun, takpun emel, call atau sms je. Insya Allah, kami akan layan sebaik mungkin.

So….jumpa lagi korang….baiiiii……

Material atau jenis kain yang kitaorang jual….PART 1

Hai & Salam semua,

Lama tak update cerita kat sini. Biasanya saya update seminggu sekali tapi lama dah tak update sebab agak sibuk menyiapkan tempahan yang masuk. Bayangkanlah, saya terpaksa siapkan dalm 15 ke 20 blok printing sehari.

Biasanya time nak buat design tu yang ambik masa. Time nak print kejap je. Kadang2 tak sampai sejam dah siap dah. Kalau print 1 kaler le. Kalau banyak kaler, jenuh jugak.

Ok….hari ni saya nak cerita skit pasal material atau jenis baju yang kitaorang jual skarang ni.

Kalau korang tengok kat bahagian atas blog ni, ada 2 Katalog baju yang kitaorang offer. Katalog Enzo & Katalog Oren Sport. Company lain2 tapi dah establish dalam bisnes tshirt banyak tahun dah. Kiranya memang mantap le.

Untuk pengetahuan korang, saya paling banyak order baju Enzo sebab stok memang sentiasa ada & kualiti memang cantik.

Contohnya, kalau baju cotton. Enzo sebenarnya tak jual baju cotton tapi diaorang panggil TC. Kain jenis TC lagi elok dari kain cotton sebenarnya sebab biasanya kain camni tak akan kecut lepas basuh & tak kembang kalau pakai lama.

Korang ada pengalaman tak kalau beli baju, bila lepas basuh je, saiz jadi kecik skit. Biasanya kalau baju murah & brand cikai & ntah apa2 ntah, memang senang kecut. Saya pun berapa lai dah beli untuk guna sendiri. Memang kain dia maintain je walaupun dah basuh.

Satu lagi, kain jenis TC ni lagi cantik kalau kita print berbanding kain cotton. Kain cotton ni kadang2, cam kasar skit. Kain TC licin je. Memang senang nak print.

Maknanya kat sini, kalau sape2 nak order tshirt, saya memang suggest Enzo. Kalau tak ada kaler baju yang customer nak dalam Enzo, baru saya suggest Oren Sport.

Kalau bagi sape2 yang nak baju cotton yang bajet murah skit, saya ada jual jugak. Brand 4Square. Tapi brand ni saya terima 30 lai ke atas je sebab kos pos baju tu kat saya agak mahal skit. Kalau order banyak2, agak berbaloi skit.

Kalau sape2 nak baju cotton murah, bgtau saya balik nanti ye.

Baju jenis TC untuk Enzo tu, kitaorang ada banyak pilihan. Ada yang plain, ada yang bercorak dll. Saiz baju dari 28 ke 36 untuk kanak2 & saiz S ke 3XL untuk dewasa. Setakat ni, stok memang sentiasa ada. Biasanya kalau order hari ni, esok dah sampai dah.

Memang saya suspek betul le kat Enzo ngan Oren Sport ni sebab dalam 2 tahun saya buat bisnes ni, jarang2 sekali diaorang ada problem stok. Kalau tak ada pun, kejap je. Dalam sehari dua, dah ada dah stok tu.

Apa2 hal pun, korang boleh le kontek saya kalan nak tahu apa sahaja berkenaan material baju tu ye.

So, saya rasa untuk permulaan ni, ini le cerita saya dulu pasal material baju tu. Nanti kita sambung lagi dalam episod akan datang. Sambung ngan cerita tempahan baju lak.

Ok….ini cerita pertama hari ni.

cetak baju

 

cetak tshirt

 

Baju ni customer suruh buat emboss ataupun design timbul. Harga dia agak mahal skit berbanding kalau print biasa sebab saya kena guna special dye & guna iron untuk naikkan design dia.

Kalau nak emboss, kitaorang biasa buat kat baju cotton je. Macam gambar ni. Ini baju TC dari brand Enzo sebenarnya. Kalau baju dari jenis material lain, tak pernah cuba lagi.

Cer tengok bukti design yang timbul tu kat bawah ni.

cetak baju

 

cetak tshirt

 

Punyalah nak tunjukkan bukti design tu timbul, sanggup ambik gambar dari sudut tepi ni. Nampak tak design dia timbul? Memang cantik gak kalau nak buat timbul camtu tu.

Design apa ye tadi anak2…..ini namanya EMBOSS ataupun TIMBUL. Paham ye anak2….hehehehe.

cetak tshirt

 

Cerita kedua….yang ini cerita pasal baju kelas. Yang ini semua design & font, customer bagi. Memang bagi saya cantik gak design dia. Cuba tengok….

baju kelas

tshirt kelas

 

Yang bahagian belakang tu, diaorang bagi font jugak. Mechanical Engineering tu font “IRON MAIDEN”. Memang sesuai ngan baju.

Baju ni jenis kain jersi ni. Brand Enzo. Kain dia licin & senang sangat nak print. Kalau tak silap kod 1708 ni rasanya. Kalau tak silap le. Memang sesuai ngan kaler yang nak printing tu.

baju kelas

 

tshirt kelas

 

Tapi kan…kalau nak diikutkan, bukan mudah sebenarnya nak print baju ni sebenarnya sebab kena tindih 2 kali. Kalau tak buat base putih, kaler oren tu tak naik. So, nak bagi naik, kena print putih dulu. Tapi kalau baju cerah ataupun putih, tak perlu tindih putih sebenarnya sebab cukup dengan print terus kaler yang nak tu. Background dah memang putih. Senang le skit nak print.

Lagi cerita pasal tempahan baju…..

cetak baju

 

Yang ini design dia simple je sebenarnya tapi nak bagitau yang baju ni jenis TC, brand enzo. Satu lagi, nak bagitau yang untuk design ni, saya kena designkan balik guna Illustrator untuk dapatkan sharp camtu. Kalau ikut, design asal customer tu emelkan logo cam kat bawah ni tapi sebab bajet rendah, so saya cadang untuk buat 1 kaler je.

Ini lagi design baju yang dah ditempah tu….

baju cetakcetak baju

cetak bajucetak baju

Customer ni tak order banyak…10 lai je tapi memang cepat buat. Rasanya buat tengah malam ni. Esoknya terus pos.

Cuma yang ambik masa sikit yang baju hitam print kuning je sebab kena buat base putih dulu. Kalau tak buat memang tak naik kaler dia.

Lagi…apa cerita lagi?

baju kelas

cetak baju

Haaaa….yang ini special skit. Design belakang tu, saya buat sendiri tu. Disebabkan customer nak buat nombor 12 & ada nama student dalam tu, so terpaksa le ambik masa skit untuk saya siapkan design tu. Kalau korang nak tahu, saya caj skit harga untuk saya buat design tu sebab saya kena mengadap komputer gak time nak buat tu.

Tapi kalau korang pandai, buat sendiri pun boleh. Camtu lagi baik. Korang lagi puas hati.

baju kelascetak baju kelas

baju kelas

Korang tahu ke kat mana SMK Bum-Bum tu. Kalau tak silap, kat Sabah ni. Ini cikgu diaorang yang uruskan order baju ni. Bila diaorang dapat je baju ni, bukan main happy lagi. Seronok betul dapat baju tu. Alhamdulillah, kitaorang pun tumpang seronok bila customer puas hati.

So, setakat ni dulu le ye korang.

Kalau korang nak order, cam biasa….isi je form kat bahagian atas nun kat page “Nak Tahu Harga Tak” atau korang boleh emel, call atau sms kitaorang terus. No hal punya.

Jumpa lagi di lain waktu. Baiiiii…….

Alhamdulillah, ramai yang puji servis kitaorang……

Hai geng,

Selamat datang pada korang yang baru first time jejakkan mata ke blog saya. Jangan risau, jangan segan & jangan silu. Kalau baca artikel dalam ni tak kena bayar pun.

Alhamdulillah, syukur pada Allah…walaupun dah 1 tahun lebih blog ni online, pelawat makin bertambah2. Skang ni dah 200,000 lebih dah orang masuk kat blog saya ni semenjak diperkenalkan pada Jun, 2011. So, korang memang bertuah le sebab jumpa blog ni.

Alhamdulillah jugak, setakat ni tempahan baju yang kitaorang terima masih maintain 1,000 helai lebih sebulan. Menunjukkan ramai dah yang order ngan kitaorang & percaya ngan servis kitaorang.

Setakat ni, semua customer puji servis yang kitaorang berikan. Bukannya nak riak atau sombong, cuma nak bagi korang konfiden yang bisnes kitaorang ni memang betul2 wujud & sentiasa bagi servis yang terbaaeekkk pada korang.

Cuba korang klik kat page Testimoni kat link ni…http://mohcetakbaju.com/testimoni/. Sini ada sebahagian je sebenarnya yang sempat saya upload. Yang lain2 tu, ramai gak emel. Pastu ada yang cakap kat telefon & sms. Tak sempat nak ambik gambar bukti tu.

Tapi apa yang penting, customer yang dah order ngan kitaorang rata2 memang puashati ngan servis printing yang kitaorang bagi. Kalau tak caya, cuba korang order ngan kitaorang….hehehehe. Baru tau betul ke tak, ye dokk?

Ok…hari ni tak nak berceloteh panjang. Hari ni nak masukkan banyak skit cerita pasal tempahan sebelum ni sebab banyak gak yang tak sempat nak kongsi ngan korang sebelum ni.

Cer tengok citer kat bawah ni….

cetak tshirt

cetak baju

Baju ni untuk student UPM Kampus Bintulu ni. Gambar bangunan tu diaorang nak kaler lain2 tapi still gambar yang sama. Apa yang saya perlu buat ialah buat base putih dulu pastu baru tindih ikut kaler yang diaorang nak.

Tshirt tu kitaorang guna samada baju Enzo ataupun brand 4Square. Kalau Oren Sport, cam kasar skit kain dia.

cetak bajuNi ha, baju dah siap diprint. Alhamdulillah, customer ni pun puji printing yang kitaorang buat. Saya pun puashati sebab memang cantik betul printing dia…heheheh..angkat bakul.

Ok, ini ada lagi cerita pasal tempahan baju tu…..

cetak baju

Yang ini lak baju family day. Dia nak buat design cam dalam gambar tu. So, yang ini 2 kali tindih ni. Mula2 buat merah untuk love, pastu tindih hitam. Jenis kain pun main peranan gak. Saya tak terima baju dari luar sebenarnya sebab kain dia kadang2 tak boleh nak buat print.

Lain ngan kain jenis Enzo atau Oren Sport sebab dua2 brand ni memang cantik kalau kita buat print.

cetak tshirt family dayIni untuk baju dewasa ni. Tadi baju baby. Yang ini guna baju Enzo. Memang agak sharp jugak kalau buat printing. Kalau betul2 concentrate buat baju ni, 2 ke 3 jam siap semua skali.

Cuba tengok kat bawah meja tu. Bertimbun2 baju yang tengah siap sedia untuk didera oleh kitaorang….

tshirt family dayIni bahagian belakang baju ni. Gambar sorang2 yang diaorang sendiri buat. Saya tak adjust apa2 pun. Just print out & print je.

Ini ada lagi citer nak kongsi…..

cetak baju kelas

tshirt kelas

tshirt kelasYang ini design simple jer. Belakang, depan & lengan. Semua 1 kaler. Kalau tak silap, tengah malam print baju ni ni. Guna baju jersi Oren Sport. Memang sempoi.

Ada lagi cerita lain….

baju kumpulancetak baju groupInipun simple je. Just 1 kaler je belakang. Dah biasa buat sebelum2 ni. Tapi biasanya kitaorang tindih kaler tu 2 kali untuk naikkan kaler dia. Kalau print sekali, takut lama2 kaler dia masuk dalam benang. So, nak selamat, tindih 2 kali le. Tok guru pun ajar camtu.

Ada lagi citer baju tu….

baju cetakRasanya belum cerita lagi pasal baju naga ni rasanya. Design baju ni diaorang emel hari tu, pastu saya kena touch up balik untuk disesuaikan dengan printing kitaorang. Baju hitam & design kaler kelabu. Kalau baju hitam memang cantik kalau print kelabu.

cetak tshirt

tshirt cetak

baju cetak

Customer ni nak print depan belakang & lengan skit. Semua kaler kelabu atau silver. Kalau kaler camni tak payah tindih putih sebab sekali print pun dah cantik dah.

Cuba tengok gambar yang kedua tu…kalau korang nak tahu, saya guna hairdryer yang jual kat pasaraya je untuk keringkan design print tu. Memang kos murah betul bisnes ni.

Oklah….kat sini saya paparkan sekali lagi gambar2 baju yang kat atas nun untuk tatapan korang sekali lagi ye.

Sampai ke penghujung gak. So…cam biasa le. Kalau korang nak order baju cetak untuk apa sahaja aktiviti korang, korang klik je page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun. Tak pun korang call, sms atau emel terus kat kitaorang.

Tolong jangan guna ruangan komen dibawah untuk order baju sebab takut kitaorang lambat jawab nanti.

Apa2 pun korang memang BEST sebab korang melawat blog saya. Korang LAAAAGII BEST kalau korang klik follow kat blog kitaorang ni. Nanti kalau klik Follow, apa saje cerita yang kitaorang post, terus korang dapat.

So, takat ni dulu le ye. Sampai jumpa lagi…..baaaaiiii…….

Tak tahu nak buat design….cer guna Customink.com!!!

Hai & Salam Cetak Baju buat rakan2 semua,

Kebelakangan ni bertalu2 emel masuk tanya pasal baju kelas. Tapi kan…ramai lak yang tak tahu camane nak buat design atas baju tu. Kesian gak saya dengar sebab kadang2 diaorang ni memang excited betul nak buat baju tapi masalah nak buat design pulak.

Kalau ikutkan perancangan, saya akan buat blog khas untuk order baju kelas tapi masih lagi dalam proses kumpulkan bahan & mencari idea terbaik camane nak tolong korang kat luar sana.

Tapi sebelum saya start buat blog baru tu, apakata saya kongsi ngan korang camane cara nak buat design dengan mudah. Tapi kena usaha skit le nanti masa korang nak designkan baju tu.

Nak tahu nak guna apa……tadaaaaa…..Gunakan Customink.com. hehehehe…rasanya dah ramai yang tahu kot tapi bagi yang tak tahu, ni nak bagitahu ni.

Cuba klik dulu kat kotak kat bawah ni kalau korang nak tengok camane rupanya nak buat design dalam online tu…

Klik kat logo kat atas

Kat sini saya ceritakan skit le camane caranya nak buat baju korang tu.

Mula2 kan,

Cuba tengok dia punya website. Kat sini saya ceritakan skit serba ringkas le camane korang nak buat design baju tu. Kat dalam page tu korang boleh tambah tulisan, gambar yang ada dalam website diaorang ataupun gambar daripada komputer korang sendiri. Korang bukan je boleh buat bahagian depan, bahagian belakang pun boleh buat. klik kat bahagian butang Rotate yang ada kat situ. Terus dia pusing gambar baju belakang.

 Ok….katakan korang nak buat tulisan kat bahagian depan. Korang klik je kat bahagian “add text” kat situ.

Pastu taip je apa yang korang nak taip. Lepas taip, klik next…..pastu.

Pastu keluar le page camni pulak.. Korang boleh godek2 sendiri kat page tu. Tak kena bayar pun. Tulisan boleh tukar, saiz tulisan dll. Design yang kat baju tu pun korang boleh gerak2 kan. Ikut je camane nak buat. Kat dalam page tu, korang boleh pilih tulisan apa korang nak macam kat bawah ni.

Kat situ macam2 tulisan ada…cuma peringatan kat korang..Tolong CATITKAN NAMA FONT sebelum emelkan design tu kat saya. INGAT..CATITKAN NAMA FONT SEBELUM EMEL KAT SAYA.

Tulisan tu boleh adjust2 kedudukan dia ikut kesukaan korang. Pastu ada lagi boleh tambah gambar.

Klik lak kat “Add Art” kat page tu. Macam2 gambar ada. Korang godek2 le sendiri. Pada sape2 yang nak buat duit dengan design baju ni pun korang boleh buat. Buat kat sini pastu tunjukkan kat sape2 yang nak order baju. Pastu, ambik untung atas baju tu nanti.

Nak upload gambar sendiri pun boleh. Terpulang pada korang.

Korang mesti seronok punya dapat godek2 dalam website ni. Cuma bergantung pada kreativiti korang le. Satu lagi peringatan….TOLONG CATITKAN KAT BAHAGIAN MANA KORANG DAPAT GAMBAR TU. CATITKAN SEBAB NANTI SAYA BOLEH AMBIK GAMBAR TU DALAM WEBSITE NI TIME NAK PRINT NANTI.

Macam2 korang boleh buat. Nak buat nama ngan nombor pun boleh tapi nombor tu, saya nak bagitahu awal2…kitaorang guna blok nombor sedia ada je. Kalau korang nak set nombor sedia, harga akan lagi mahal. Korang paham le kan.

So…kesimpulannya, pada korang yang tak pandai nak buat design sendiri, inilah antara cara terpantas korang boleh buat sendiri. Bila dah siap semua, korang boleh print, save atau send kat kawan2.

Apa yang penting, KERJAAASAMAAA….hehehee. Apa yang penting korang sendiri yang godek2 kan. Tapi kalau memang korang ni pakar design atau ada kawan2 yang pakar buat design baju, itu lagi baik sebenarnya. So, pokoknya…pokok kelapa sawit..heheh. Pokoknya kat sini korang ada idea skit le camane nak buat design baju tu, tul tak?

Ok…sementara korang menggodek2 design kat http://www.customink.com tu, ini ada lagi citer pasal tempahan baju yang kitaorang terima sebelum ni.

tshirt kelas

Ramai betul peminat baju camni. Blok dia pun saya simpan lagi. Mana tahu ada yang nak order lagi lepas ni.

tshirt kelas

baju kelas

Semuanya satu kaler. Agak cepat skit le kitaorang print. Cuma kalau dalam tenghari skit, blok cepat sumbat sebab cuaca dah panas. Biasanya buat pagi2 betul kalau tak nak bagi sumbat.

Ni ada lagi cerita pasal tempahan baju….

baju groupOk…ini lak baju untuk peniaga roti pita kat pasar malam. Itu le sebabnya ada logo cam roti pita je kat bahagian depan tu. Logo ni diaorang yang bagi lukis ngan tangan, pastu saya cuba buatkan balik ikut kreativiti sendiri. Dah beberapa kali bincang, baru le dia setuju buat camtu.

cetak tshirt

cetak tshirt

Sempoi & simple. Kalau 10 lai camni, kejap je kitaorang buat. Kebiasaannya, nak buat design awal tu yang ambik masa lama. Kalau dah siap semua2 design tu, print kejap jer. Macam tempahan ni, kitaorang print tak sampai sejam pun. Satu lagi, nak tunggu giliran. Tempat agak sempit skit. So, nak print banyak sekaligus susah skit. Tapi Alhamdulillah, masih lagi mampu disiapkan dalam tmpoh yang customer nak.

So, setakat ni dulu buat kali ni. Pada sape2 yang nak order baju, cam biasa, isi jer form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau emel, call atau sms kitaorang. Insya Allah, semuanya akan dilayan dengan baik.

Nantikan kemunculan blog baru kitaorang lepas ni ye…so, kawan2 semua..kalau nak tahu apa perkembangan tentang blog ni, follow le kitaorang….I followwwww….

Baibai….jumpa lagi…..

Kami bukan setakat cetak biasa je….

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Hari ni ada cerita baru lagi. Kepada rakan2 yang nak hantar design baju kelas, dipersilakan. Tawaran masih lagi terbuka sehingga saya tetapkan due date nanti. Cuma hari ni nak kongsi ngan korang banyak lagi jenis2 printing yang kitaorang offer untuk korang.

Mungkin ada yang lain skit jenis printing dia macam bercahaya time gelap atau kitaorang panggil Glow In The Dark, ada jugak yang design timbul atau kitaorang panggil emboss. Selain tu printing kaler gold & silver.

Untuk printing glow in the dark tu, kalau kita tengok biasa time siang, memang tak nampak bercahaya tapi kalau kita duduk tempat yang gelap gelita, sure nampak punya. Bekas yang kitaorang letak dye glow in the dark tu pun bercahaya gak waktu malam. Semalam kebetulan saya tutup lampu kat tempat printing tapi saya pelik sebab apa ada benda bercahaya atas almari. Bila ditenung2 balik, rupa2nya bekas dye tu yang bercahaya. Memang canggih betul le sape yang cipta dye camtu.

Saya ada ambik gambar tshirt yang saya buat glow in the dark tu tapi bila saya ambik gambar dalam gelap, design dia tak nampak pun bercahaya tapi pada mata kasar saya memang baju tu bercahaya. So, tak tahu le camane saya nak buktikan tentang dye tu.

Satu lagi, dye glow in the dark ni mahal skit dari dye biasa sebab dia kena guna powder khas yang harga dia agak mahal skit dari harga dye biasa. Tapi memang berbaloi sebab lain dari yang lain. Cer tengok gambar baju yang saya print design glow in the dark tu kat bawah ni…..

cetak baju

Design ni le yang saya buat glow in the dark tu. Cuma supplier dye kata, kalau nak buat glow in the dark, hanya untuk design kaler putih je. Diaorang kata kalau kaler lain rasanya tak naik sangat kalau buat glow in the dark tu.

Kat bawah ni bukti saya ambik gambar baju tu dalam gelap tanpa flash. Mana tahu nampak dalam kamera. Tapi gelap gelita je. Kalau ikut mata kasar saya memang nampak bercahaya design tu dalam gelap.

So, terpulang pada korang le nak percaya ke tak tapi saya cakap betul ni…memang nampak design tu dalam gelap.

 

baju cetak

Last2 sekali saya ambik gak dalam gelap tu guna flash. Hasilnya, habis semua nampak. So, tak tahu le camane nak buktikannya lagi. Harap2 korang percaya ye le…..

Ok…kita beralih ke cerita baju kelas lak. Memang kebelakangan ni, padat ngan tempahan baju kelas ni. Cer tengok…

baju kelas

 

Simple & sempoi je. Kartun tu diaorang lukiskan sendiri pastu saya scan & buat balik dalam Adobe Illustrator. Memang 100% idea diaorang sendiri. Siap nama lagi kat bawah baju tu.

baju kelas

 

tshirt kelas

 

tshirt kelas

 

Kalau print 1 kaler atas baju cotton memang cepat…kalau dalam 20 lai, tak sampai 1 hari dah boleh siap dah.

Tapi untuk pengetahuan korang lah kan….time nak buat design & buat blok memang ambik masa yang lama. Kadang2 jeles lak kat isteri sebab dia tukang print. Kejap je dia print. Kita ni berhempas pulas siapkan blok & design nak print tu.

Cam baru2 ni, saya terpaksa siapkan 20 lebih blok 1 hari. Punya le lama nak buat tapi time dia print, cepat je.

Kat bawah ni gambar blok2 yang saya siapkan hari tu…

cetak baju

Ini yang kat luar rumah ni. Kat dalam ada lagi. Memang kalau sape2 yang jenis tak minat atau kurang komitmen dengan bisnes camni, memang tak tahan lama bisnes diaorang. Macam saya, sebab nak pastikan order dapat on time, saya akan kerja lebih dari 8 jam sehari. Selalunya sampai ke malam le tapi memang berbaloi dengan ganjaran & minat kita.

Last, sebelum saya stop…ini ada satu lagi cerita tempahan pasal design warna gold yang orang tempah sebelum ni.

cetak design gold

 

Baju yang diaorang pilih jenis jersi. Kalau diikutkan agak susah skit nak print sebenarnya tapi berkat pengalaman orang rumah merangkap bos, bagi dia mudah je tu…heheheh.

tshirt gold

 

cetak baju

 

Kalau diikutkan print depan belakang sebenarnya tapi yang belakang tak sempat nak upload.

So…setakat ni dulu le ye.

Bagi korang yang kreatif & inovatif, silakanlah emelkan design baju kelas korang kat saya. Insya Allah, saya akan buat blog spesel untuk baju kelas lak lepas ni.

Macam biasa jugak….kalau ada yang berminat nak order, tolong isikan maklumat kat form “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun. Tolong jangan guna komen dibawah untuk order baju sebab saya susah skit nak jawab kat situ.

Takpun korang emel, call atau sms jer kalau nak terus order ngan saya.

Sampai jumpa lagi ye….baiiiiii……

Apa korang perlu tahu sebelum order baju ngan kitaorang?

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Nampaknya kita dah smpai ke penghujung bulan Syawal dah. Kejaaaap je. Rasa macam baru lagi pose. Tahun ni sayang betul. Tak sempat nak buat pose nam. Tahun lepas buat. Ntah apasal ntah. Ingatkan dapat pose.

Itu le…mungkin sibuk sangat ngan cetak baju ni kot. Sejak 2 menjak ni, order makin bertalu2 masuk. Emel pun penuh sentiasa. Bukan tak bersyukur. Syukur sangat, rezeki Allah bagi tapi cuma takut tak sempat. Tapi bila pikir2 balik, sempat je print. Insya Allah, semua on time.

Cuma kan….nak bagitau skit le. Ramai yang emel kat saya pertanyaan2 yang saya dah sediakan dalam Soalan Lazim. So, saya mintak le jasabaik kengkawan yg melawat blog saya ni, cuba intai2 skit kat soalan lazim sebelum tanya saya.

Bukan apa….takut terlepas pandang. Korang jangan risau, satu hari 4 ke 5 kali saya akan bukak emel. Almaklum le sekarang ni dah ada tablet. Bukak je kat mana2, terus jawab emel. Kalau boleh tengah uuukk pun nak jawab gak tapi apakan daya, nanti tak berakhlak le pulak. Kita ni nak rezeki berkat. Bukan main hentam je.

Ok…hari ni saya nak citer kat korang pasal apa ke benda yang korang kena tahu sebelum order baju kat mohcetakbaju.com ni…cer tengok list kat bawah ni :

1.  Kalau korang dah ada detail nak order baju, korang terus je isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?’ kat bahagian atas blog ni & pastu tolong emelkan design skali utk saya bagi harga ikut maklumat yang korang bagi tu. Kalau tak, memang saya tak dapat bagi harga.

2. Kuantiti tempahan kitaorang ambik minimum 5 lai ke atas. Bukan apa, takut yang sikit2 ni tak sempat buat sebab benda sikit. Kalau yang banyak ni tumpuan lebih skit, dok gitu?

3. Kalau korang tak ada design lagi, apakata korang tengok kat blog saya, pastu kalau ada yang berkenan, emelkan gambar design tu lepas isi form. Boleh saya bagi harga terus nanti.

4. Kalau korang lukis, boleh gak. Pastu, scan & emel.

5.  Kalau nak baju custom made (lain dari yang dalam katalog kitaorang), kitaorang terima order 50 lai ke atas je.

6.  Saya tak mampu nak bagi harga melampau rendah sangat macam kilang bagi sebab saya bisnes sederhana je. Lagipun, saya bukan pemborong baju. Mana yang rasa bajet dia rendah, apakata korang survey je kat website lain. Saya tak sanggup bagi…..sori ekk.

7.  Harga yang kitaorang letak ni sama je samada online atau offline. Kalau datang ambik sendiri pun sama & online pun sama. So, kalau online tu saya rugi skit kat pos tapi tak apalah, janji bisnes jalan. Betul tak?

So..rasanya itu je beberapa perkara yang korang perlu tahu pasal tempahan di mohcetakbaju.com ni.

Haaaa…lupa lak nak bagitau, kitaorang dalam perancangan nak buat blog khas untuk baju kelas ngan baju kawin. Tunggu kemunculannya. Insya Allah, saya akan kumpulkan design2 terkini baju kelas untuk pilihan korang. Maknanya, kalau korang tak ada idea nak buat design baju, boleh pilih kat blog baru kita tu nanti. Tunggu ye.

Ok…cam biasa. Hari ni nak kongsi beberapa lagi tempahan yang kitaorang buat sebelum ni. Cer tengok.

cetak baju kelas

Korang tahu tak, design dalam baju kat atas ni, customer ni lukis tangan je pastu scan & emel kat saya.

Pastu, lepas dapat deposit, terus saya start buat design tu dalam komputer berdasarkan lukisan yang diaorang bagi tu. Font ada yang dia bagi & ada yang ikut kreativiti saya. Bila dah siap, saya emel kat dia balik & dia kata setuju. So, terus proceed printing. Sonang yo. Orang Sabah ni bah.

cetak baju kelas

cetak baju kelas

baju kelas

Ni baju2 ni tengah berjemur ni. Gambar basikal pun masuk skali. Yang sebenarnya gambar ni diambil waktu malam ni. Dah lepas print & nak masuk tido. Basikal bawak masuk rumah takut kena curi…heheheh.

Ini lagi cerita pasal baju tu….

cetak tshirt

Ini baju guna kaler gold ni. Mungkin dalam gambar nampak cam tak jelas sangat kot tapi memang kaler gold.

Kalau sape2 nak kaler gold camni, harga dia lebih skit dari dye biasa. Dia punya harga satu balang pun lebih sekali ganda dari harga dye biasa. So, sape2 nak design gold camni, saya akan tambah harga dalam RM2 ke RM3 lagi selai.

cetak baju jersi

tshirt gold

tshirt cetak jersi gold

Depan belakang diaorang nak print. So, harga dia mahal skit le. Tapi memang senang nak print. Sekali print je. Kalau dye putih atau kaler, mesti kena print 2, 3 kali, baru naik kaler dia.

Tapi apa2 pun, kalau ada yang berminat nak order, bgtau jer kitaorang.

Ni ada lagi satu citer pasal print gold….cer baca kat bawah ni….

tshirt gold

Yang ini print gold gak ni. Gambar ngan petak warna hitam & tulisan dalam kotak tu gold.

baju cetak

Yang atas tadi baju kaler putih, yang ini kaler hitam lak. So, senang je. Yang print tu just tukar je kaler dia. Tapi baju hitam saya ambil harga lebih skit dari putih sebab print kena tindih 2 kali. Kalau sekali memang tak naik.

cetak tshirt

 

cetak baju

 

cetak tshirt

 

cetak baju

 

Ini je gambar2 baju yang sempat di up load hari ni. Agak terkejar2 skit sebab nak siapkan tempahan yang tengah menimbun ni.

So, cam biasa…korang kalau berminat nak order baju kelas ke, baju kawin ke, baju group ke atau apa saje aktiviti korang, Insya Allah kitaorang boleh buatkan. Baca je artikel2 kitaorang sebelum2 ni untuk lebih konfiden.

Kalau korang nak order, boleh isi form “Nak Tahu Harga Tak?” kat page atas nun, emel, sms atau call jer kitaorang. Insya Allah, korang puas hati.

NOTE : JANGAN LUPA FOLLOW BLOG mohcetakbaju.com NI KALAU NAK TAHU PERKEMBANGAN TERKINI SERVIS KAMI. LEPAS NI, INSYA ALLAH..SAYA AKAN MASUKKAN KATALOG BAJU MURAH, TIPS CETAK BAJU, LAUNCHING BLOG BARU UNTUK BAJU KELAS & BAJU KAWIN. SO, KLIK FOLLOW KAT BLOG KITAORANG NI & AUTOMATIK KORANG DAPAT CITER BARU BILA KITAORANG POST CITER BARU NANTI. MANA TAHU ADA OFFER DISKAUN LAGI NANTI.

Ok…takat ni dulu ye.Jumpa lagi…baiiii…..

Kenapa baju kelas boleh jadi kenangan korang sampai bila2?

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Hari2 yang berlalu memang cepat. Rasanya baru je sembahyang raya. Sekarang ni dah 2 minggu dah masuk bulan Syawal. Umur pun makin meningkat. Tapi apa boleh buat. Itu semuanya kerja Allah, betul tak?

Hari ini saya nak berkongsi ngan korang, apa pentingnya T Shirt kelas untuk dijadikan kenangan korang.

Mungkin masa kat sekolah tu, ada yang tak nampak lagi apa pentingnya baju kelas nak jadi kenangan kan? Tapi bila dah berumur cam saya (remaja tua…hehehehe), bila kita belek2 balik baju kelas yang ada nama kengkawan kita masa sekolah dulu, rasanya macam sayu jer. Macam nak masuk skolah balik jer sebab seronok bila diingat2kan balik time sekolah dulu.

Kalau ada gambar kartun atau karikatur masing2, lagi senang nak ingat. Bila dah berpisah, kalau nak ingat balik muka kengkawan sebelum ni, belek je balik baju korang tu.

Contohnya camni…dalam kelas kita tu, ada le mamat ke minah ke, yang syok kat kita atau kita syok kat dia. Bila kita tengok balik nama dia kat baju tu, rasa teringat2 je kenangan time tu. Mungkin teringat camane korang ngorat dia time tu ke atau dia ngorat korang….ala2 mat bunga gitu.

Ataupun, ada budak kelas korang time tu yang suka nyakat korang. Bila tengok balik baju tu, teringat balik time dia nyakat korang. Rasa cam nak putar balik je masa tu.

Saya pun ada kenangan gak dengan baju kelas ni. Masa tu kat Universiti. Sebenarnya ada satu baju ni, kami dah buat time matrikulasi lagi. Baju team2 kitaorang je sebenarnya. Baju tu siap ada nama ngan nombor kat belakang.

Nak dijadikan cerita, masa grad kat Universiti (badan saya tak naik2, maintain jer sampai final year, tu yang masih boleh pakai baju tu tu)…masa tu konvokesyen orang rumah saya. Masa tu tengah berkawan lagi, belum kapel lagi. Dia punya berpusing2 cari saya, nak ajak bergambar & jumpa keluarga. Last2 skali adik dia perasan baju saya yang ada nama tu, terus dia tegur saya. Dipendekkan cerita, dengan sebab baju tu jugak saya berjaya bertemu jodoh ngan dia. Maknanya kalau tak jumpa hari tu, konfem saya kawin ngan orang lain kot…heheheh. Jangan bagitau dia ye. Rahsia ni….heheheh.

So, itu le cerita serba sedikit tentang kenangan baju kelas ni. Kalau korang nak jadikan kenangan boleh, dengan syarat mesti simpan sampai bila2 tau. Baru le kenangan namanya.

Oklah…cam biasa jugak, hari ni saya nak berkongsi ngan korang tentang baju yang kitaorang terima tempahan time puasa hari tu. Cer tengok ni….

baju kelas

Design baju ni diaorang reka sendiri ni. Mana yang agak terer skit komputer tu, diaorang pakat2 buat. Saya pun senang nak copy balik untuk buat printing. Font tulisan pun diaorang bagi sekali. So, senang skit kerja kitaorang. Cuma download je jenis tulisan yang diaorang nak tu.

Kalau baju cotton memang senang skit nak print. Kat bawah ni ada lagi gambar dia.

cetak baju kelas

design baju kelas

cetak baju

Bukan setakat diaorang nak print depan belakang. Lengan pun ada gak. Diaorang nak kaler hitam ngan kelabu. Memang sempoi.

baju kelas

baju kelas

Selain daripada baju kelas, time puasa hari tu baju family day pun banyak kitaorang terima tempahan. Ada yang nak guna raya kedua ngan ketiga. So, pulun habis-habisan le untuk siapkan baju tu on time. Kalau tak siap, alamat marah le customer. Kalau baju kelas, ok lagi sebab tak ada due date. Ini kang baju family day. Kalau terlepas, rugi le diaorang. Cer tengok kat bawah ni…..

baju hari keluarga

Ni design bahagian depan sebelah kanan baju ni. 2 kaler. Kuning ngan putih. Cantik gak. Bawah ni ada lagi…

tshirt hari keluarga

hari keluarga cetak baju

Yang atas ni bahagian belakang. Simple. Satu kaler je. Design diaorang bagi yang lain tapi saya adjust balik ikut kehendak customer.

Ini ada lagi tempahan baju hari keluarga untuk tatapan korang…

baju hari keluarga

Customer ni nak print depan jer. Diaorang emelkan gambar asal satu family, pastu saya touch up balik buat kaler hitam putih untuk senang saya print. Kalau gambar asal memang tak boleh buat sebab saya guna silkscreen. Kalau guna heat press, boleh buat gambar ori.

baju family day

tshirt hari keluarga

Kalau printing hitam memang cepat. Dalam sejam pun dah boleh siap, 20 ke 30 lai. Satu hari kadang2 saya boleh siapkan beberapa ratus lai untuk print kaler hitam atas baju cerah. Kalau print putih ambik masa skit sebab kena tindih 2 kali supaya warna dia naik. Kalau sape2 yang biasa baca blog kitaorang sebelum ni, perasan kot tentang perkara ni.

Ini satu lagi last punya cerita baju family day untuk saya kongsikan ngan korang. Cer tengok….

baju family day

Siap gambar mak ayah lagi. Sejuk perut ibu mengandung kalau buat gambar camni. Mesti mak ayah diaorang excited tengok gambar diaorang kat baju tu.

tshirt family day

hari keluarga tshirt

cetak baju hari keluarga

Siap nama masing2 lagi kat bahagian bawah & kiri baju tu. Apa yang diaorang buat hari tu, diaorang emel gambar mak ayah diaorang untuk saya touch up balik. Sama ngan design baju yang sebelum ni. Kitaorang buat balik dalam Photoshop. Kalau design camni murah skit sebab 1 kaler je. Simple & sempoi.

Ok..takat ni dulu le ye. Kalau diikutkan, bertimbun2 baju yang kitaorang dah siapkan tapi kang padat lak blog saya hari ni.  Kat bawah ni, saya paparkan balik baju2 yang saya dah siapkan sebelum ni untuk tatapan korang.

So, cam biasa….nak order baju ngan kitaorang, senang je. Korang emel je maklumat tempahan kat kitaorang.

PERINGATAN!!! JANGAN ORDER BAJU MELALUI KOMEN DIBAWAH. DIULANGI!!!JANGAN ORDER BAJU MELALUI KOMEN DIBAWAH SEBAB KEMUNGKINAN TEMPAHAN KORANG LAMBAT DAPAT FEEDBACK.

Apa yang korang boleh buat ialah samada emel maklumat tempahan kat kitaorang ataupun isi je form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun.

Takpun, call terus kitaorang kalau nak rasa lagi konfiden.

Jumpa lagi dilain masa…..baiiiii….

Tempahan baju masih lagi padat selepas raya ni…..

Hai & Selamat Hari Raya semua,

Kepada rakan2 yang melawat blog saya, Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin diucapkan. Ada apa2 yang terasa sepanjang saya kendalikan blog saya ni, harap dimaafkan.

Untuk maklumat korang, bisnes cetak baju kitaorang terpaksa dihentikan sementara dari 18/08 sampai semalam, 26/08. Almaklum le…nak beraya sakan.

Tapi dalam duk stop bisnes tu pun, ada gak emel masuk skit2 tanya pasal baju. Mana yang saya sempat jawab saya jawab, mana yang tak sempat tu, mintak maaf le banyak2.

Raya pertama ngan kedua, raya kat Perak. Rumah orang tua isteri. Raya ketiga dah balik kampung kat Kemaman, Terengganu. Pastu, pegi lak berjalan raya kat rumah sedare kat KT. Tu yang terpaksa stopkan bisnes tu dulu.

Lepas balik raya ni, senarai panjang tempahan menunggu. Banyak yang tshirt kawin dah setel. Yang banyak kiu sekarang ni, tshirt kelas. So, camanepun, kena pulun segera le sebab dah janji ngan customer hari tu.

So, pada korang yang nak baju cepat, saya nak mintak maaf awal2 le sbb memang tak mampu saya tunaikan. Sekarang ni, kalau nak guna dalam 2 ke 3 minggu lepas buat tempahan, Insya Allah boleh ditunaikan.

Hari ni tak nak berceloteh panjang le sebab masa agak terhad.

Cam biasa, saya nak berkongsi ngan korang tempahan2 yang dah setel sebelum raya hari tu. Cer tengok.

cetak baju kelas

 

Design baju kelas cam ni kitaorang pernah buat untuk tempahan sebelum ni. Ada customer yang berkenan nak buat sama gak camtu tapi bezanya ada logo lencana sekolah & nama kelas kat belakang.

tshirt kelas

tshirt kelas

baju kelas

Biasanya kalau print 1 kaler memang cepat & senang skit. Lagi satu, kain pun main peranan jugak. Kalau print silkscreen banyak kaler atas baju jersi, saya memang tak sanggup buat. Pernah buat dulu tapi kaler dia tak naik. Kalau 1 kaler ok lagi. Tapi kalau baju cotton, buat banyak kaler memang cantik.

So, sape2 yang nak print banyak kaler atas baju kain jersi, saya mintak maaf le ye sebab saya tak sanggup buat & tak sanggup tanggung rugi. Baik saya mengaku awal2 sebab takut ada yang mengharap nanti.

Ini ada satu lagi cerita printing. Cer tengok kat bawah…

baju grup cetak

Baju ni design dia simple je. Kaler kuning, pastu tindih hitam. Print lak atas kain cotton, so mudah skit le.

baju kumpulan

baju group

tshirt cetak grup

Siap ada nama masing2 lagi kat bawah design tu. Bahagian depan kosong. Baju ni jauh tempahan ni. Dari Sabah bah.

Ini lak baju kawin. Gambar depan lupa nak ambik. Kat depan tu ada gambar gak…

baju rewang

baju rewang

Ini je gambar baju yang sempat saya ambik. Nanti yang lain2, saya cerita dalam artikel akan datang nanti. Baju kawin camni biasanya customer buat design sendiri ataupun diaorang pilih dalam blog saya sendiri. Mana yang tak ada idea tu, diaorang suruh ikut je design yang dah ada & touch up skit2 nak bagi cantik.

So, korang pun kalau berkenan nak tempah, apalagi….isi je maklumat tempahan korang kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun. Takpun korang sms, call atau emel jer. Terpulang pada korang.

Bagi yang rasa kurang konfiden skit dengan tawaran kitaorang, cuba baca apa kata bekas pelanggan2 kitaorang kat page “Testimoni” kat atas nun. Terpulang pada diri sendiri.

So, setakat ni dulu le ye….Selamat Hari Raya sekali lagi & maaf zahir batin. Baiiii……

Tempahan untuk sebelum raya stop dulu…..

Hai geng & Salam Cetak Baju kat korang,

Pertama2nya nak bagitau le yang tempahan untuk sebelum raya, kitaorang terpaksa stopkan dulu sebab dah padat dah. Takut kalau terima lagi nanti customer mengamuk lak kang sebab tak dapat sebelum raya.

Tapi bagi korang yang nak baju tu lepas raya, no problem. Tempahan cam tu terbuka bila2 masa.

Setakat ni banyak yang order baju rewang atau baju kawin…mungkin sebab ramai nak kawin time raya ni kot.

Baju kelas pun banyak. Baju kelas ni macam tak risau sangat sebab kalau terlepas sebelum raya, lepas raya pun masih customer boleh terima lagi. Tapi kalau baju kawin terlepas ikut date yang diaorang nak, mesti diorang marah nanti. Ye lah…baju kawin mestilah nak guna time kawin, bukan time berkelah, ye tak!

Tapi nasib baik le, kebanyakan baju kawin tu print simple 1 kaler jer….kalau banyak2 kaler, jenuh jugak. Kalau banyak kaler, mungkin saya bagi masa skit kot. Tak leh le nak cepat…

Ada 1 tempahan tu, nak sebelum raya…kuantiti 120 lai. Nasib baik, 1 kaler jer printing depan belakang. So, tak ada le risau sangat. Cer tengok cerita kat bawah ni….

baju cetak

 

Ini baju untuk satu kilang kat Ipoh ni. Depan belakang print. 1 kaler hitam, senang skit…

baju group

 

baju cetak

 

cetak baju

 

tshirt cetak

 

tshirt baju

 

Ini le antara baju2 yang kitaorang sempat rakamkan…tengok macamana bersepahnya baju kitaorang jemur kat dalam rumah tu. Tak sempat nak susun cantik2. Bila dah betul2 kering, baru saya start lipat masuk plastik untuk dipos.

Bukan setakat gambar baju, gambar budak2 pun masuk sekali. Sengih jer…heheheh. Yang kecik baju biru tu ada potensi jadi bisnes woman cetak baju tu…

Ok…ada lagi cerita pasal tempahan baju kelas. Ada satu design tu, ramai jugak yang minat. Cer tengok ni….

cetak baju kelas

 

Tak tahu apa yang speselnya design baju ni..mungkin gambar headphone tu kot.

tshirt kelas

 

baju kelas

 

baju kelas

 

 

Customer ni order 2 jenis baju. Berkolar ngan roundneck. Cantik gak. Setakat ni design ni masih belum ada hakcipta lagi. So, pada korang yang nak order gak baju camni…dipersilakan.

Ini lak satu lagi cerita pasal tempahan baju kitaorang yang sempat di upload…

baju cetak

 

Baju ni agak mudah untuk dicetak. Ada 2 warna jer. Mula cetak putih, pastu atas putih buat kaler merah. Kalau tak buat base putih, nanti kaler merah tak naik. Dua2 design tu saiz A3.

cetak baju

 

cetak tshirt

 

cetak baju

 

Puashati gak buat baju ni tapi ada problem skit. Lupa nak print nama. Customer kata ada nama nak letak kat setiap bawah baju tu. Nasib baik tak pos lagi. Kena ambik masa lagi untuk print nama le pulak. Tak apa…servis kena lengkap, kalau tak marah customer kang.

So, rasanya setakat ni dulu le ye. Dah nak masuk waktu berbuka dah ni.

Pada korang yang ada nak tanya apa2 pasal tempahan ni, cer klik kat page “Soalan Lazim” kat atas nun untuk tengok soalan2 yang biasa customer kitaorang tanya.

Korang pun kalau nak order baju, boleh isi borang kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun, ataupun emel, sms atau call terus. Terpulang pada korang…..

Allahuakbar Allahuakbar…dah azan le weh…berbuka dulu ye..bai…jumpa lagi!!!

Banyak gak tempahan baju kelas kitaorang terima……

Hai & Salam Ramadhan & Salam Cetak Baju semua….

Kepada yang beragama Islam, Selamat Berpuasa kat korang…hari ni dah 10 hari berpuasa. Rasa cam baru lagi niat puasa.

Tahniah le pada yang maintain…mana yang culas tu, belajar2 le bersyukur. Cuba  pikir jap…udara kita sedut dari sape? Darah mengalir dalam badan sape buat? Dapat hidup aman, sape bagi? Dapat macam2 nikmat, sape yang kurnia? Korang pikir jelah. Kalau dah udara nak sedut pun Allah yang bagi pastu tak ikut arahan Dia, tak tahu le nak cakap apa…lu pikir le sendiri..kata Nabil.

Hari ni saya tak nak membebel panjang sebab bulan Ramadhan ni ingatkan tak banyak order tapi tak putus2 lak masuk. So, agak sibuk le skit. Ini pun curi2 masa skit untuk upload beberapa gambar tempahan baju yang kitaorang dah siapkan sebelum ni.

Hari ni saya nak kongsi ngan korang tempahan baju kelas yang semakin menjadi2 kebelakangan ni (apa yang menjadi2 tu tak tahu le). Memang orang kata, tak putus le tempahan yang masuk. Cuba tengok cerita baju kelas kat bawah ni…

cetak baju kelas

Ok…asalnya customer ni nak baju design cam atas ni. Masa mula2 deal hari tu, dia bagi design cam ni dalam bentuk jpeg. So, bila dah setuju dengan harga yang kitaorang offer, saya pun start le buat design dia.

Saya tanya dia, ada tak design kat atas dalam format Photoshop atau Illustrator sebab senang saya nak print out & pecahkan kaler dia tapi dia kata orang yang buat design tu dah pindah. So, ini je le yang ada.

Maknanya kalau ada customer bagi design cam atas ni, saya akan caj skit untuk saya touch up balik design kat atas ni.

Untuk pengetahuan you all, saya kena pecahkan kaler ikut warna yang ada sebab saya guna silkscreen. 1 blok silkscreen, 1 kaler. Design atas ni besar A3 ni. So, saya kena pecahkan kaler2 tu sebesar A3 semuanya.

Dipendekkan cerita, design yang dia nak print tu, saya berjaya buat atas baju…Cuba tengok gambar kat bawah ni…

cetak baju kelas

Ini le hasilnya…memang puashati sebab design tu boleh dikatakan komplikated jugak tu sebenarnya. Bawah ni ada lagi gambar baju tu…

cetak baju kelas

baju kelas

baju kelas

Ini le gambar2 baju kelas 3B dari Sarawak yang saya sempat ambik. Memang puas hati.

Ini lak cerita kedua baju kelas untuk tatapan korang…

cetak baju kelas

Ini satu lagi cerita pasal baju kelas. Kalau design camni memang banyak kena guna dye. Harga pun mahal skit. Untuk yang design kotak hijau tu, biasanya kitaorang buat base putih dulu sebab baju gelap. Pastu tindih lak kaler hijau tua, hijau muda & last sekali hitam untuk nama.

baju kelas

Yang ini design bahagian depan ni…atas tadi design belakang. Ini pun 2 kali tindih gak sebab nak bagi hijau dia shining skit. Kalau tak tindih putih, takut hijau tu tenggelam dalam kain. Tak cantik nanti.

Cer tengok gambar dia lagi…..

baju kelas

Ni baju Enzo ni….kolar warna hijau, lengan panjang…sekerat hitam  & sekerat ijau. Cantik gak kalau buat cam ni.

contoh design baju kelas

tshirt kelas

baju kelas

Ini pun tempahan dari Sarawak ni. Memang boleh tahan jugak order dari Sabah Sarawak ni. Mungkin harga dia berbaloi kot. Ntah le..hanya orang Sabah & Sarawak sendiri yang tahu menilainya.

Kalau diikutkan banyak lagi tempahan baju kelas yang kitaorang terima tapi yang ini jer yang sempat kitaorang cerita hari ni…

So…setakat ni dulu. Macam yang saya pesan dalam artikel2 sebelum2 ni..kalau sape2 nak order, saya mintak sangat2 utk korang isi maklumat kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun ataupun korang boleh pilih untuk nak emel ke adminkomisen@gmail.com, sms atau call kitaorang.

Pada sesiapa yang rasa macam tak konfiden jer, betul ke mamat ni jual baju printing ni, saya bagi beberapa pilihan :

1.  Boleh call saya terus untuk dengar suara saya atau isteri. Mungkin boleh rasa konfiden skit.

2.  Cuba emel atau isi page “Nak Tahu Harga Tak?”…biasanya saya akan jawab semua emel dalam 24 jam lepas dapat emel dari korang. Pastu, Insya Allah akan cuba berbalas2 emel jika ingin maklumat lanjut.

3.  Klik kat sini http://mohcetakbaju.com/testimoni/ untuk lihat apa kata testimoni2 yang dah deal ngan kitaorang. Page testimoni tu baru letak 2,3 hari lepas tu…itu yang tak banyak testimoni yang dapat dimasukkan tu.

Tapi kalau tak konfiden jugak, saya tak boleh buat apa…terpulang pada korang sendiri. Allah dah tetapkan rezeki saya diatas sana, so maknanya kalau ada rezeki saya, Alhamdulillah le jawabnya. Kalau tak ada, saya redha dengan ketentuanNya.

So, jumpa lagi….bai….

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 823 other followers

%d bloggers like this: