Blog Archives

Kami tak terima tempahan korang, kalau………

Iklan TShirt I AM 4

 

Hai, hai, hai & Salam Cetak Baju semua,

Berjumpa lagi kita hari ni. Dah lama rasanya tak upload cerita dalam blog ni. Almaklumlah, tempahan full memanjang. Nak bercuti & nak berehat pun tak sempat. Ni pun tengah kerja lagi ni.

Tapi kitaorang setakat ni, ok je sebab bila buat kerja yang kita minat, biasanya tak akan rasa penat atau give up. Seronok sebenarnya. Cuma letih badan skit le. Nak buat camane…inilah jalan yang kami pilih.

Ok…disepanjang 4 & hampir 5 tahun kami dalam bisnes ni, baaaaaanyak sangat tempahan yang terpaksa kami rejek. Samada kami tak boleh buat, tak mampu buat atau tak nak buat.

Korang jangan ingat semua tempahan kitaorang boleh terima. Ada beberapa jenis tempahan yang kalau korang tanya, kami akan rejek terus. Bukan sombong atau berlagak tapi ada alasan sebab apa kitaorang tak nak terima tempahan tu.

Antara tempahan yang kitaorang akan terus rejek ialah :

1.  Tempahan yang berkaitan dengan agama lain seperti Kristian, Buddha, Hindu dll. Ianya bertentangan dengan prinsip saya. So, maaf ye kepada customer2 yang nak order camtu.Memang banyak sangat saya terima order camtu tapi saya terpaksa tolak dengan cara baik. Harap korang faham2 le ye.

2.  Tempahan 5 helai ke bawah. Saya hanya terima 5 lai ke atas je. Tak kira campur saiz, kaler ataupun kod baju. Asalkan 5 lai ke atas je. INGAT TU YE!!!

3.  Tempahan yang mempunyai terlalu banyak design nak print. Saya akan terus rejek juga kerana akan ambik masa yang lama untuk print design camtu. Baik saya tumpu kepada print design yang sikit tapi massyuuukkk…..

4. Tempahan yang banyak sangat kaler nak print. Yang ni pun sama dengan nombor 3 diatas. baik saya tumpu pada design yang tak banyak kaler tapi janji massyuuuukkk!!!

5.  Tempahan untuk baju custom made bawah 70 lai. Kalau nak custom made, mesti 70 lai ke atas baru saya terima.

6.  Tempahan yang nak segera. Kurang dari 3 minggu. Konfem saya akan rejek terus sebab memang tak sempat nak buat. Kalau saya terima & tak sempat siap, konfem kena marah punya. So, kalau nak tempah, mesti 3 minggu ke atas lepas dapat deposit, boleh siap ye.

7.  Tempahan guna baju sendiri. Maaf…saya tak terima baju luar. Saya guna baju saya sendiri je ye. Kalau saya guna baju luar & baju rosak, teruk saya kena berganti nanti sebab baju luar ni tak sama dengan stok yang saya ada.

 

Setakat ni itu jelah yang kitaorang rasa kitaorang tak boleh penuhi buat masa sekarang. Ini hanya mungkin sementara.

Kalau keadaan mengizinkan, In Sha Allah, saya akan bagitau balik dalam blog saya ni nanti.

Pastu jugak, nak bgtau ni……TOLONG LE JANGAN CALL KITAORANG PADA WAKTU MALAM TERUTAMANYA DAH DEKAT PUKUL 11 MALAM. KITAORANG PUN MANUSIA JUGA & KITAORANG LETIH JUGA. TOLONGLAH BERTIMBANGRASA SKIT YE. INI…ADA YANG CALL PUKUL 12.00 MALAM & 2 PAGI PUN ADA. KITAORANG MEMANG TAK AKAN ANGKAT CALL TU YE. BILA DAH BUNYI TELEFON TU, SUSAH LAK NAK TIDO LEPAS TU….TOLONGLAH YE……KITAORANG TAU, KORANG MEMANG EXCITED NAK ORDER BAJU TU, TAPI PIKIR2KANLAH YE…..

Ok…rasanya itu je ingatan untuk korang setakat ni ye. Kami akan cuba memberikan layanan terbaik kepada korang nanti, In Sha Allah.

So….cam biasa. Apa cerita hari ni?

DSCN2939

Aisey…gambar kucing pun masuk sekali. Kucing ni teman kitaorang tengah printing ni. Kadang2 kalau cat tengah basah lagi, tiba2 dia melompat atas baju tu….aduhhh!!! tensennya.

Terpaksa le basuh baju tu sbb dah comot tapi kitaorang tak ada marah. Dia binatang, bukannya ada akal pun. Paling tidak pun, marah mulut camtu je…hehehe. Kesian dia.

 

Hari ni saya taknak cerita pasal setiap tempahan tapi nak tunjuk gambar2 baju yang kitaorang pernah buat sebelum ni. Kalau ikutkan, banyak gambar nak ditunjukkan tapi takut nanti boring kang….So, enjoy the pictures…..

DSCN2945 DSCN2947 DSCN2952 DSCN2959 DSCN2967 DSCN2981 DSCN2985 DSCN2996 DSCN2997 DSCN2998 DSCN3010

Yang paling glamer sekarang, baju I AM. Yang itu memang tak menang tangan. Nak order, bagitahu kitaorang ye.

 

Iklan TShirt I AM 4

So, takat ni dululah ye.

INGAT!!!!! Bukan semua tempahan kitaorang terima. Baca cerita kat atas nun & korang tahu le apa yang kitaorang tak boleh terima ye.

So, pada korang yang nak order baju tu, korang guna je cara2 kat bawah ni kalau nak tahu harga tu ye :

1.  Emelkan detail & design nak print tu kat emel saya di adminkomisen@gmail.com ye.

2.  Call, SMS atau Whatsapp ke hp kitaorang di 0192254028 (Nik) atau 0193643692 (Salina).

Ok…jumpa lagi korang…baiiiii….

 

Dari teratak kecil kami,

Nik & Salina
adminkomisen@gmail.com

Student paling ramai buat bisnes TShirt ni tapi camane nak maintain?

Hai,hai & Salam mohcetakbaju semua,

Alhamdulillah….selamat Hari raya semua & Selamat bertemu semula lepas seminggu kitaorang tutup kedai & tutup tempahan.

Tapi mula2 tu nak mintak maaf le kat semua sebab manjang je tutup tempahan sedangkan yang nak order bertalu2 masuk. Ye lah…..camane nak buat, tempat printing kami terhad & dalam bulan puasa masa pun agak terhad sebab letih berpuasa & malam sibuk buat ibadat.

Kalau saya terima semua order sebelum raya hari tu, konfem tak beraya le kami sekeluarga. Mungkin raya pertama, orang pegi beraya tapi kitaorang sibuk printing baju lak. Tak ke haru tu….

So, bukak raya ni, In Sha Allah saya akan segerakan order2 yang tertangguh sebelum ni. Buat masa ni jugak, tempahan masih lagi dibuka seperti biasa. Cuma jangkaan tempahan korang tu siap mungkin akan ambik masa 3 minggu ke atas lepas dapat deposit.

Setakat ni, saya tak boleh terima tempahan yang nak ad-hoc atau 3 minggu ke bawah sebab kalau saya tak dapat siapkan, konfem saya kena marah. Baru2 ni pun, ada jugak yang marah2 sebab baju lambat sampai. Bukan tu je, yang dah dapat baju tapi tak bayar baki pun ada jugak. Ingatkan pelanggan je kena tipu tapi orang jual baju pun kena tipu jugak. Tak tahu le. Terpulang le pada diaorang. Menjawab le diaorang dengan tuhan nanti.

Ok…hari ni nak berkongsi dengan korang semua terutamanya student2 kat luar sana, camane nak buat duit sampingan dengan bisnes tshirt ni.

Kalau korang nak tahu, studentlah yang paling ramai order tshirt dengan kitaorang. Macam2 jenis ada terutamanya tshirt I AM. Fuhhh!!! Tak menang tangan dibuatnya tapi Alhamdulillah, setakat ni mampu bertahan lagi dengan tempahan yang bertalu2 masuk ni.

So, pada korang yang nak buat duit dengan bisnes tshirt ni, cer baca tips2 bawah ni & praktikkan. Letak dalam kepala otak korang, saya nak buat duit & saya mesti buat. Kalau setakat baca pastu delete, baik tak payah. Cer baca betul2 ni :

  1. Pertama2nya…yang paling penting, minat,minat,minat & minat. Kalau korang saje je nak cuba2 sebab seronok tengok orang dapat duit tapi tak minat, mintak mahap le. Korang mungkin boleh buat tapi sekejap je dah give up. So, pupuk minat berniaga & minat dengan bisnes tshirt ni.
  2. Korang mesti atau wajib pilih satu tema khas yang korang nak jual kat customer nanti. Contohnya, korang nak jual dalam Facebook….jangan duk letak macam2 gambar dalam satu FB. Nanti jadi pasar malam nanti. Pilih tema khas untuk dijual…contohnya, baju kanak2 kaler hitam sahaja ke, atau baju palestin sahaja ke, atau baju I AM sahaja ke dll. Mesti fokus satu tema je, baru boleh berjaya. Kalau nak buat tema lain, buat page lain pulak.
  3. TShirt korang mesti lain dari yang lain. Kalau customer tengok, sama je semua FB ada gambar tu, tshirt korang susah skit nak laku nanti. Buat special skit yang orang lain tak pernah atau jarang buat.
  4. Design simple tapi cantik & mudah nak print. Kalau tshirt banyak kaler, nanti harga mahal. Baik buat yang simple tapi menarik dipandang.
  5. Tak perlu terlalu murah atau terlalu mahal. Bagi harga yang berpatutan yang mampu orang beli. Kalau murah sangat nanti orang ingat low quality & kalau mahal sangat orang tak akan beli. Jual dalam lingkungan RM25 ke RM35 selai pun dah ok dah. Ramai yang masih lagi mampu nak beli.
  6. Korang kena bersedia dengan ragam pelanggan. Pelanggan ni macam2 jenis. Ada yang ok, ada yang cerewet, ada yang kerek & ada yang melampau perangai dia, sampaikan dimaki hamunnya kita. So, korang kena bersedia dari segi mental berhadapan dengan pelanggan yang bermacam2 kerenah ni. Kalau sekali korang buat bisnes & terus kena marah, pastu terus give up, memang tak payah buat bisnes le. Duduk je diam2 kat rumah. Nak buat bisnes & berjaya kena tahan muka & telinga dengan perkara2 camtu.
  7. Korang juga bersedia untuk rugi. Tahu tak sebab apa Allah halalkan berniaga sebab berniaga ni bukannya untung sepanjang masa. Macam saya sendiri, kalau ada customer tak puas hati, dia pulangkan balik baju kat saya & saya kena pulangkan balik deposit tu kat diaorang. Tak ke rugi tu? Memang rugi tapi itu dah buatkan dia percaya kat kita. In Sha Allah, dia akan order lagi dengan kita nanti. Tapi bukan sepanjang masa camtu…banyak masa dapat untung le. Tapi korang kena bersedia dengan perkara2 camtu.
  8. Kena jaga adab bercakap & ambik hati customer. Kalau korang ada masalah, jangan tunjukkan kat customer. Customer tak tahu masalah kita. Buat macam biasa. Sentiasa senyum & cakap elok2. Kalau cakap pun kasar pastu sombong lak tu, konfem…tak lama le bisnes camtu.
  9. Komited & maintain. Jangan cepat give up. Selalu belajar dengan orang dah berjaya. Ini baru ada masalah sikit, terus give up. Mula2 tu berkobar2 nak buat bisnes tapi bila ada masalah skit, terus putus harapan. Cittt….podah! Tak payah berniaga le kalau camtu.
  10. Kena banyak buat baik dengan orang. Kena banyak networking. Jangan suka marah2 orang terutamanya supplier kalau silap buat sebab kalau sekali korang marah, supplier tu konfem malas dah nak deal ngan korang. Cakap elok2 tak boleh ke. Kalau memang dia buat salah, bincang elok2 & kalau susah sangat, stop terus deal ngan dia. Cari je orang lain. Tak payah nak bising2.

So, ni ada 10 tips yang korang wajib pakai kalau korang nak berjaya menjadi student yang buat duit dengan bisnes TShirt ni. Saya dah 4 tahun buat bisnes ni & saya praktikkan semua ni. Alhamdulillah, bisnes saya berkembang maju dah sekarang ni.

TIPS PENTING :

JANGAN TERLALU MEMIKIRKAN UNTUNG YANG BESAR & JANGAN TERLALU MERUGIKAN DIRI SENDIRI. NIATKAN DULU UNTUK MEMBANTU MEMUDAHKAN ORANG LAIN, IN SHA ALLAH, ALLAH AKAN MEMBANTU KITA DALAM PELBAGAI CARA. BUKAN SAHAJA DARI SEGI WANG RINGGIT TAPI JUGA HIDUP KITA. BAHAGIA, HIDUP SERONOK, TAK ADA MASALAH, TENANG DLL YANG BAIK2 BELAKA. INGAT TU!!!

Ok…hari ni cam biasa…tak lengkap kalau tak berkongsi cerita pasal tempahan sebelum2 ni. Apa citer?

tshirt I AM

TShirt paling glamer abad ini. TShirt I AM ni le antara yang menyebabkan saya terpaksa tutup order beberapa kali sebab tak menang tangan nak siapkan. Kebanyakan student akan order dalam kuantiti yang banyak dengan saya & diaorang jual balik nanti. Harga jual bergantung pada masing2 punya harga.

Korang nak order pun boleh. Boleh buat dalam macam2 kaler & semua baju ni saya buat guna baju brand 4Square. Kalau nak baju brand lain, boleh tapi harga lain le nanti ye.

tshirt I AM

tshirt I AM

tshirt I AM

Nak font lain pun boleh…kena bgtau dalam emel nanti.

Iklan TShirt I AM 4

So, apa lagi cerita…..

tshirt taekwondo

tshirt taekwondo

Ni tshirt taekwondo sekolah. 2 kaler print. Diaorang buat dalam Customink.com je. Design pun cantik. Agak mudah nak print sebab just 2 kaler solid je.

Ok…apa cerita lagi….

cetak tshirt

cetak baju

Sama gak dengan taekwondo tadi. 2 kaler simple je. Agak mudah nak print. So, tak ada masalah sangat time nak print.

Last cerita…..

tshirt cetak

cetak tshirt

Yang ini print kaler Gold atas baju microfiber atau jersi. Kaler Gold ni mahal skit dari kaler biasa sebab dia guna powder & bancuh lain. Yang ready bancuh ada tapi kalau lama tak guna, dia berkulat. So, lagi senang beli asing2. Beli dye & powder, pastu bancuh sikit2.

Cuma masa nak print tu, kena guna blok yang lubang besar. Kalau guna kain yang lubang kecik, konfem tersumbat nanti.

So, rasanya setakat tu dulu ye sebab ada menimbun lagi tengah menunggu nak disiapkan ni. Yang nak sebelum raya hari tu, semua dibawak ke selepas raya. So, tak menang tangan jugak le.

So…..cam biasa, kalau nak order atau nak tahu harga, tolong :

1.  Emelkan detail tempahan termasuk kuantiti tempahan & design nak print ke adminkomisen@gmail.com.

2.  Kalau nak tahu harga, boleh SMS, call atau Whatsapp ke nombor 0192254028 (Nik) atau 0193643692 (Salina) TAPI TOLONG LE JANGAN CALL MALAM2…KAMI NAK BEREHAT JUGAK YE!!!!

Jumpa lagi korang….baiiiii…..

Yang Ikhlas membantu,

Abang Nik & Kak Salina
adminkomisen@gmail.com

KAMI TERIMA 5 HELAI KE ATAS JE & KOS POS KAMI FREE UNTUK SEMENANJUNG (dari 2010 lagi….)

Salam Ramadhan

Assalamualaikum wbt & Salam Cetak Baju semua,

Mula2 ni nak ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan kepada semua muslimin muslimat diseluruh dunia (blog ni dapat dicapai ke seluruh dunia).

Semoga korang bersedia fizikal & mental untuk sama2 berpuasa dalam bulan Ramadhan ini. Ini perintahya. So, kenalah ikut perintahNya sebab dia yang prepare Syurga Neraka. Terpulanglah pada korang nak ikut ke tak……semua dah besar2 dah.

So, hari ni nak bagitau kat korang semua terutamanya yang baru lawat blog saya, saya hanya terima 5 helai ke atas untuk 1 design sahaja. Saya tak terima tempahan bawah 5 helai sebab kos pos saya FREE. Syarat ni saya buat semenjak 2010 lagi & maintain sampai le ke hari ni, Alhamdulillah.

Pada korang yang nak order selai2 tu, saya cadangkan kumpulkan order korang & order 5 helai ke atas. Baru saya boleh terima sebab paham2 je lah…orang bisnes macam saya ni nak jugak untung, walaupun harga tshirt kitaorang masih lagi dalam tahap berpatutan lagi.

Untuk pengetahuan korang jugak….TShirt I AM still jadi pilihan ramai lagi setakat ni & semakin menjadi kegilaan ramai sekarang ni. Tshirt I AM ni pun saya terima 5 helai ke atas jugak macam baju2 lain. Pengiraan dia macam bawah ni….

IKLAN TSHIRT I AM

Harga tu 5 ke 15 helai = RM18.50 selai ye. Ada jugak yang salah faham…RM18.50 untuk kuantiti 5 ke 15 lai. Kalau camtu, rugi le saya…hihihi.

So, pada korang yang berminat nak buat baju I AM atau apa sahaja tshirt bercetak untuk apa sahaja aktiviti korang, jangan segan & jangan silu, boleh order guna pilihan dibawah ni. Untuk pengetahuan korang, bulan puasa ni kami tetap terima tempahan korang tau…..

1.  Guna page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun & isi form kat situ lepas tu.

2.  Emelkan pertanyaan korang pasal baju tu ke adminkomisen@gmail.com.

3.  Call kitaorang terus di 019-2254028 (Nik) atau 019-3643692 (Salina).

4.  Whatsapp atau SMS

Nak bgtau korang jugak ni….baju Oren Sport banyak baju baru sekarang ni & harga pun banyak yang kami turunkan sebab supplier turunkan harga tu.

Antara baju baru yang ada ialah :

Kod QD37XX oren sport

Kod QD38XX oren sport

Kod QD39XX oren sport

Dan macam2 lagi……kalau nak tengok, klik kat Katalog Baju Oren Sport kat atas nun & tengok Tshirt pilihan korang tu ye.

So….sebagai mana biasa, tak lengkap rasanya kalau tak kongsi ngan korang tshirt yang ditempah oleh customer sebelum2 ni.

Cerita 1….

tshirt program

tshirt group cetak

Ada 3 kaler printing ni. Tak pakai locking pun. Guna kuasa mata orang rumah je nak bagi design dia ngam2 atas baju. Kitaorang cuma guna marking biasa je. So, agak mudah buat tshirt ni & tak lama pun kitaorang buat. Alhamdulillah.

Cerita 2…

tshirt cetak halftone

Design ni memang sempoi. Asalnya customer bagi gambar yang lukis tangan je. Kemudian saya guna teknik halftone untuk dapatkan gambar camni.

Design camni kena guna kain lubang halus ni. Saya guna kain kod #1500 supaya titik2 dia mudah keluar dye.

Saya jugak guna special printer untukm dapatkan artwork camni. Tapi time print, mudah je. 1 kaler hitam je.

Cerita 3…..

tshirt cetak

Yang ini pun 1 kaler kelabu. Customer yang bagi design tu. Saya just print out. So, agak mudah jugak tapi gambar muka tu nampak real je.

tshirt bercetak

Cerita 4….

tshirt selfie

tshirt selfie 2

tshirt cetak

Design camni pun banyak jugak saya terima. Yang jenis jawi camni. Design jawi ni saya ambik dari Internet. Agak mudah nak print sebab 1 kaler je.

Cerita 5….

Design bawah ni pun banyak gak saya terima. Memang ramai betul kaki K Pop yang order baju ngan saya. Contohnya camni…..

DSCN2856 DSCN2814 DSCN2813 DSCN2812

So, camane? Excited ke nak order…..

Setakat ni sajelah dulu….cam biasa jugak…..

So, seperti biasa, bagi customer yang dah excited balik nak order baju2 tu, korang boleh kontek kitaorang samada :

1.  Guna page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun & isi form kat situ lepas tu.

2.  Emelkan pertanyaan korang pasal baju tu ke adminkomisen@gmail.com.

3.  Call kitaorang terus di 019-2254028 (Nik) atau 019-3643692 (Salina).

4.  Whatsapp atau SMS

Kitaorang tunggu order korang ye…..

Baaiiiiiii…….

Ikhlas dari kami :

Signature

 

 

10 TEKNIK UNTUK YAKINKAN PELANGGAN & TINGKATKAN JUALAN SECARA ONLINE

 

Hai & Salam Cetak Baju semua,

TIPS MENDAPATKAN KEPERCAYAAN PELANGGAN….

Untuk pengetahuan korang semua, bisnes kitaorang saya anggap agak berjaya kerana mendapat kepercayaan dari semua pelanggan. Pertanyaan bertalu2 masuk samada melalui emel atau telefon. Sampaikan pukul 2,3 pagi pun masih ada yang menghantar emel atau telefon.

Apa rahsia kami sebenarnya?

Tahu tak apa antara teknik yang digunakan untuk yakinkan pelanggan kitaorang tu. Hari ni saya nak kongsi ngan korang apa yang kami buat untuk mendapat keyakinan pelanggan tu :

  1.  Kalau pelanggan hantar emel, cuba jawab secepat mungkin & jawab dengan penuh ikhlas untuk membantu. Jangan biarkan emel tersebut dalam ruangan unread dalam tempoh yang lama. Anda perlu jawab sekurang-kurangnya 24 jam ke bawah supaya pelanggan yakin dengan anda.
  1. Gunakan bahasa yang simple tapi beradab. Jangan sesekali guna bahasa kasar & marah2. Kalau korang guna bahasa kasar atau tak beradab, konfem pelanggan anda tak akan datang dah jenguk ke website anda & dia akan bgtau semua orang nanti.
  1. Untuk bisnes cetak baju…kalau diaorang tanya bila boleh siap, kalau boleh cuba sedaya upaya utuk jawab dalam tempoh yang anda mampu. Jangan menipu kerana kalau sekali menipu, pelanggan akan serik dengan anda. Tuhan lagilah tahu.

Amalan ini yang saya cuba praktikkan sekarang kerana kalau saya janji boleh siap awal tapi tak dapat siapkan, mesti pelanggan akan                   marah2 kita nanti & setakat tu je lah bisnes kita tu nanti. Janji kita cakap benar, mana tahu akan datang ada rezeki lain lak…betul tak?

  1. Kalau pelanggan call…cepat2 jawab. Tapi macam saya, kadang2 tak dapat jawab, samada luar kawasan, dalam bilik air, tengah sembahyang atau tengah2 malam atau pagi2 buta. Saya pun manusia biasa juga. Ada sekali tu pelanggan call pukul 2 pagi. Maaf le kalau saya tak jawab ye.
  1. Blog atau website sentiasa update dengan maklumat terkini. Saya update blog saya setiap minggu. Kena disiplin. Kalau orang tengok website tak bergerak2 dari 2 tahun lepas, orang boleh percaya ke bisnes kita masih wujud?
  1. Kalau pelanggan tak jadi order tapi deposit dah bagi. So, kalau dia mintak balik duit tu, bagi dengan segera. Selagi kita tak pulangkan duit tu, selagi tulah kita akan di cap sebagai penipu sebab dah makan duit pelanggan. Kita tak tahu masa akan datang. Mana tahu, dengan kejujuran kita tu, Allah akan bagi rezeki yang lebih besar kat kita…betul tak?
  1. Kalau boleh berkompromi sedikit dengan tempahan pelanggan. Mana yang rosak atau yang tersilap print tu, gantilah balik atau bagi diskaun. Kalau kita diam je, konfem orang tu tak akan order dah dengan kita.
  1. Cuba monitor atau pantau barang yang kita pos dari mula dipos sampai le betul2 sampai ke tangan pelanggan. Jangan hanya setakat pos, pastu lepas tangan terus. Tak kisah dah barang tu sampai ke tak kat pelanggan. Kalau pelanggan tanya..itu bukan urusan saya sebab saya dah pos. Itu bukan caranya. Nak bagi pelanggan konfiden dengan kita, mesti pastikan barang2 tu betul2 sampai ditangan pelanggan. Kalau saya pos banyak barang, biasanya saya tunggu komplen dari pelanggan. Mana yang tak sampai tu, cepat2 saya bgtau kat courier & pastikan memang pelanggan dah betul2 dapat barang tu, baru le saya rasa lega.
  1. Sentiasa Keep in touch dengan bakal2 pelanggan & bekas pelanggan sebab dengan cara ini bukan sahaja pelanggan tu akan konfiden dengan bisnes kita tapi boleh naikkan jualan melalui repeat order. Orang yang dah biasa order dengan kita, kalau dia konfiden dengan servis yang kita beri, biasanya dia dah tak lari ke lain dah sebab nanti kalau order dengan orang lain, tak tahu lak apa risiko dia. So, nak senang, order je dengan orang yang biasa di order.

10. Last sekali, saya selalu berdoa agar bisnes saya ni di rahmati, diberkati & diredhai Allah. So, secara automatik Allah akan bantu saya &                 dapat yakinkan lagi pelanggan saya untuk deal dengan saya.

Apa2 pun korang cuba anggap korang sebagai customer & biasanya apa yang korang nak dari peniaga biasanya. So, apa yang korang rasa sebagai customer tu, masukkan dalam bisnes korang.

Contohnya ; kalau anda jadi customer, mesti nak balasan emel segera. So, kalau anda peniaga, praktikkanlah jawab emel dengan segera.

Kalau anda jadi customer, anda nak servis yang terbaik, so, kalau anda peniaga, berikanlah servis terbaik pada customer.

Kalau anda jadi customer, anda nak harga yang murah, so, kalau anda peniaga, berilah pilihan kepada customer untuk pilih barang yang murah atau yang mahal. Kalau dia nak murah lagi, bagi penjelasan lojik supaya dia terima. Kalau just buta2 je tolak tanpa bagi penjelasan kenapa tak boleh murah lagi, mungkin customer tu akan fed up dengan anda nanti.

Begitulah antara cara nak yakinkan pelanggan tu sebenarnya. Cuba korang praktikkan, In Sha Allah, anda akan terkejut dengan hasilnya sebab pelanggan sekarang dah bijak menilai yang mana ok & yang mana tak ok.

So, harap2….petua ni dapat le bagi idea skit pada korang yang buat bisnes online & bagi keyakinan pada korang yang nak order baju kitaorang ye..

Haaaaa….apa cerita hari ni….

tshirt kelas

tshirt kelas

Tahun lepas banyak buat Tshirt The Class Of 2013. tahun ni tukar 2014 lak. Simple 1 kaler je.

tshirt stiker

 

Yang ini special skit sebab guna stiker ni. Kalau gambar original camni, memang kena guna stiker. Kalau nak print biasa, saya tak ada alatnya.

tshirt cetak

cetak baju

Apalagi tempahan yang kitaorang pernah buat….

tshirt kelas

tshirt kelas cetak

tshirt kelas

tshirt kelas

Ni design baju biasa camni. Nama & nombor kat belakang. Khas untuk player sukan ni.

Ok..cam biasa, nak order, bgtau kitaorang ye. Samada guna emel, call atau mesej je ye.

Jumpa lagi…baiiii……

Signature

T Shirt I AM betul2 menggila sekarang ni…hehehe!!!

Iklan Baju I AM

Iklan I AMHai,hai, hai & Salam Cetak baju semua,

Apa khabar semua? Harap2 korang semua dikurniakan kesihatan yang baik semuanya ye. Kitaorang kat sini pun Alhamdulillah & nak ucap banyak2 terima kasih pada korang yang sentiasa sokong bisnes kitaorang sampai ke tahap ini.

Hari ni saya nak berkongsi ngan korang tentang baju yang tengah menggila sekarang ni iaitu baju I AM NIKON tapi NIKON tu tukar dengan nama sorang2.

Untuk pengetahuan korang, dah beberapa ratus lai kitaorang print untuk baju ni & sekarang ni pun banyak lagi tengah menunggu ni.

So, sape2 yang berminat nak print baju camtu, korang boleh emelkan detail nak order tu kat emel kitaorang di adminkomisen@gmail.com. Range harga seperti kat banner atas ni ye.

Baju guna brand 4Square lengan pendek….

Bukan kaler hitam je. Macam2 kaler boleh buat.

Hari ni saya nak promote kat korang yang nak yang lain dari yang lain. Ada jenis EMBOSS atau TIMBUL. Ada jugak yang GLOW IN THE DARK..yang bercahaya masa dalam gelap.

Pastu, LENGAN PANJANG pun boleh.

Klik Button bawah ni untuk tahu detail pasal baju tu…..

Klik sini

 

Ok…dah lama kitaorang tak berkongsi tentang tempahan TShirt yang kitaorang buat sebelum ni.

Apa cerita…….

tshirt I AM

TShirt I AM yang kitaorang pernah buat sebelum ni bukan sahaja kaler hitam je customer tempah. Kaler lain pun banyak. Macam gambar2 ni. Ni gambar sebelum letak nama masing2 ni. Lupa nak upload gambar yang dah ada nama. Gambar2 camni je semua.

cetak tshirt I AM

cetak tshirt I AM

So…excited tak nak order…sabarrrr…emel je detail nak order tu kat emel saya di adminkomisen@gmail.com atau call terus kalau nak lebih konfem.

Apa cerita lagi….

cetak tshirt polis

cetak tshirt polis

Ni baju geng2 polis ni. Design diaorang buat kat Customink.com je. Godek2 situ senang je. So, agak mudah skit nak buat. Korang pun kalau nak print kat baju korang untuk apa2 je aktiviti korang, sangat2 dialu2kan….

cetak tshirt polis

Selain daripada tu……

Displaying wm-front (4).jpgDisplaying wm-back (4).jpg

Ni design asal yang customer ni hantar melalui Customink.com

So, hasilnya…..

tshirt kuda

tshirt kuda

tshirt kuda

tshirt kuda

Ada 2 kaler yang dia buat. Cantik tak? Simple & sempoi je……

Apalagi….

tshirt kelas

Ni tshirt kelas lak. Ini pun dari Customink.com. Tak payah susah2 nak lukis tangan. Guna website tu je. Korang mesti puashati punya.

tshirt kelas

baju kelas

baju kelas

Ok…dah le tu ye. Seronok ke tengok macam2 design dalam blog ni. So, pada korang yang rasa excited giller nak order baju2 korang tu, apakata korang ikut step2 ni :

1.  Isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun, pastu emelkan design nak print tu untuk saya bagi harga.

2. Emelkan detail & design nak print tu ke emel kitaorang di adminkomisen@gmail.com.

3. Call kitaorang di 0192254028 – Abg Nik atau 0193643692 – Kak Salina.

4.  SMS atau Whatsapp kitaorang guna nombor atas ni.

So, kitaorang tunggu order korang ye & In Sha Allah, kami akan layan sebaik2nya soalan korang ye. Mana nak cari tempat cetak baju yang boleh jawab segera soalan2 korang.

Kalau tempat lain belum tentu berjawab soalan korang tu.

Setakat ni dulu ye….bai……

Baju 4Square untuk korang yang ingin bajet rendah!

 

Pray for MH370

Hai korang,

Semalam saya baru balik dari bercuti & rasa macam bercampur2 perasaan sebab ada rasa seronok & ada rasa risau.

Seronok sebab dapat jumpa bonda & ayahanda tercinta. bila balik kampung ni, hati rasa tenang je bila lihat wajah mak ayah kita. Pastu, bangga lah jugak sebab dapat lagi berbakti dengan diaorang selagi nyawa mereka masih ada ni.

Bagi saya, rezeki yang melimpah ruah ni pun hasil dari usaha kitaorang berbakti kepada mak ayah semasa diaorang masih hidup ni. Saya selalu mintak mak terutamanya untuk kami sekeluarga murah rezeki & hasilnya, rezeki yang melimpah ruah sehingga kini, Alhamdulillah.

Risau lak ada 2. Satunya, risau yang tak habis2 tentang MH370. Mana le pergi kapalterbang ni ye. Doa le korang. Kalau kita duduk kat tempat penumpang tu, baru le kita tahu macamana perasaan sebenarnya situasi yang diaorang hadapi tu.

Risau keduanya ialah tentang order yang menimbun menunggu lepas balik kampung ni. Harap2 dapat le disiapkan dalam tempoh yang ditetapkan ye.

Ok…hari ni saya tak nak bercakap panjang. Cuma nak bagitau semula yang design I AM NIKON(Nikon ganti nama masing2) masing lagi menjadi design yang popular sekarang ni. Kalau korang nak order, emelkan kat emel saya di adminkomisen@gmail.com ye.

tshirt kelas cetak baju kelas

 

Ok…selain daripada tu, nak bagitau jugak ni, brand 4square ada offer baju lengan panjang & lengan pendek untuk korang. Dewasa ada & kanak2 pun ada. Cer tengok gambar bawah ni.

Baju 4square

Baju 4square Polo

Ni baju lengan pendek.. Lengan panjang lak….

Baju Long Sleeve Roundneck 4square Baju Long Sleeve VNeck 4square

Lengan panjang 4square ni ada 2 jenis – roundneck & V Neck.

Nak tahu harga baju ni, klik kat page Katalog 4Square.

Kanak2 4square pun ada.

Baju Kids 4square 1 Baju Kids 4square 2 Baju Kids 4square 3

Harga pun boleh tengok kat page Katalog 4Square.

Ok….pada korang yang nak buat tshirt untuk apa sahaja aktiviti korang tapi nak bajet rendah, korang boleh pilih baju brand 4Square ni.

Kualiti baju ni walaupun murah tapi boleh menyamai Oren Sport atau Gildan.

Saya pun suka print baju 4Square ni sebab mudah nak print & tak mudah kembang kalau basuh banyak kali.

So, kalau korang rasa nak order baju ni, emelkan detail tempahan & design nak print tu kat emel saya di adminkomisen@gmail.com atau call kami di 0192254028 (Nik) / 0193643692 (Salina), SMS atau Whatsapp. Terpulang pada korang.

Ok….hari ni saya tak kongsi cerita printing ngan korang sebab agak sibuk skit. Baru balik dari kampung. Lain kali le ye.

Jumpa lagi…baaiiiii……

Signature

Design tshirt paling POPULAR sekarang ni……

Hai, Hai & hai…..Salam cetak baju semua,

Sehingga artikel ni ditulis, order & tempahan baju masih lagi non stop ke inbox saya. Alhamdulillah….syukur sangat tapi nak bagitahu awal2 ni..kalau ada sape2 yang nak dalam masa terdekat iaitu kurang dari seminggu lepas dapat deposit, saya tak dapat ambik sebab yang menunggu pun dah menimbun dah sebenarnya ni. Semuanya nak urgent. Biasanya saya dapat siapkan dalam 2 minggu ke atas lepas dapat deposit ye.

Pastu, nak bgtau jugak….saya terima order 5 lai ke atas je ye. Dilulangi…….5 lai ke atas je sebab saya takut yang sikit ni terlepas pandang. Bukannya sombong, tak nak ambik tapi memang pernah jadi, kuantiti yang sikit akan terlepas pandang. Kesian nnti.

Ok….hari ni, saya nak kongsi ngan korang antara tshirt2 yang menjadi PILIHAN ramai customer kebelakangan ni.

Salah satunya, tshirt yang ada tulis I AM NIKON tapi NIKON tu tukar dengan nama sorang2. Ramai betul bertanya…contohnya macam baju ni…

tshirt kelas

cetak baju kelas

Suka tak? Ramai betul yang berminat nak order baju camni. So, korang yang nak order pun boleh gak.

Saya terima 5 lai ke atas je. So, kalau nak order & nak tahu harga, PM saya kat emel saya di adminkomisen@gmail.com.

Yang biasa order ngan saya, biasanya student2 yang nak jual balik. Samada diaorang jual kat Facebook dll.

Selain daripada design atas ni, yang I LOVE pun banyak gak saya terima. Biasanya yang I LOVE ni, diaorang order dalam kuantiti yang besar sehingga ke 400 – 500 lai. Baru2 ni pun dalam beberapa ribu lai saya siapkan untuk baju I LOVE tu saje. Contohnya, macam kat bawah ni……

tshirt I love

tshirt I love

tshirt I love

Saya guna tshirt brand 4square sebab walaupun harganya agak murah tapi kualiti baju tu menyamai baju Gildan & saya suka print atas baju ni sebab kain dia cantik & licin masa nak print. Beza skit dengan Oren Sport.

Yang ni pun, kalau sape2 nak order atau nak tahu harga, PM saya kat emel saya di adminkomisen@gmail.com sebab harga tshirt siap print bergantung pada kuantiti tempahan.

Selain dari tu, tshirt dengan cetakan GEEK, SWAG, SICK, CHILL dll pun banyak saya terima. Contohnya cam gini….

tshirt GEEK

geek tshirt

Memang bertimbun2 pelanggan order baju camni. Ni hanyalah sebahagian sahaja sebab banyak gak tempahan yang saya tak sempat nak ambik gambar.

Harga baju ni pun bergantung pada kuantiti tempahan untuk selai siap print.

Selain daripada tu, tshirt untuk artis KPop & Running Man. Tak menang tangan kitaorang dapat order baju camtu.

Zaman FB sekarang ni, budak2 dah pandai buat bisnes sebab kebanyakan yang order dengan saya, semuanya untuk dijual balik.

Bagus le camtu, boleh cari side income skit tanpa susahkan mak ayah, betul tak?

Tshirt Kpop yang kitaorang dapat baru2 ni macam kat bawah ni….

tshirt kpop

tshirt kpop

tshirt kpop

tshirt kpop

tshirt kpop

tshirt kpop

Ini le antara baju2 yang saya buat baru2 ni. Terpulang pada korang sendiri. Design2 ni ada antara yang diaorang ambik dari Internet & ada yang diaorang buat sendiri kat Customink.com.

Semua tshirt2 kat atas ni adalah antara yang paling GLAMER & POPULAR yang diaorang tempah kat kitaorang sekarang. Kalau korang nak jugak, jangan lupa emelkan detail termasuk design nak print tu ke emel saya di adminkomisen@gmail.com ye.

Selain daripada tempahan diatas, ni ada lagi design2 yang saya nak kongsikan ngan korang hari ni. Design sama macam I AM NIKON tu tapi lain skit…ada I AM jugak…cer tengok kat bawah ni….

tshirt kelas

tshirt kelas

Pastu, ada gak yang order HOODIE dari brand Gildan.

hoodie

tshirt group hoodie

tshirt Hoodie

Tshirt yang jugak dapat banyak tempahan dari customer iaitu tshirt Family Day…..

tshirt hari keluarga

family day tshirt

tshirt hari keluarga

Semua design ni customer buat dalam Customink.com.

Ni lak tshirt fitness. Customer ni guna untuk perasmian training centre diaorang ni.

tshirt sukan tshirt sukan tshirt fitness

Last sekali, tshirt putih biasa je tapi kaler kartun ni cantik betul. Saya suka….

tshirt kartun

tshirt kartun

Simple je design dia. Memang seronok kalau bila print menjadi & customer puji…Alhamdulillah.

Oklah ye….banyak gak gambar baju yang sempat saya upload hari ni. Sibuk gak sebenarnya sekarang ni. So, pada korang yang nak order baju, ingat ni :

1.  Isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun & emelkan sekali design nak print ye.

2.  Emelkan terus detail nak order & design ke emel saya di adminkomisen@gmail.com.

3.  Hantar SMS atau Whatsapp ke Nik – 0192254028 atau Salina – 0193643692.

4. Atau ; call terus kitaorang kalau nak dengar suara kitaorang ye.

So, sampai jumpa lagi korang…baiiiii…..

Signature

Bagaimana caranya nak kurangkan harga sehelai baju siap cetak?

Gambar cetaktee 4

 

Hai,hai, hai & Salam Cetakbaju di Tahun 2014 buat semua,

Alhamdulillah…..Allah masih lagi memanjangkan umur kita sehingga kini & korang masih lagi mampu melayari blog saya pada hari ni. Alhamdulillah jugak sebab sehingga sekarang, blog kami masih lagi maintain di antara ranking yang pertama dalam Google Search melalui carian untuk cetak baju & Tshirt seluruh Malaysia. Semoga Allah memberikan limpah nikmat yang berpanjangan kepada kita semua, In Sha Allah.

Hari ni nak kongsi ngan korang semua tentang bagaimana caranya nak kurangkan harga sehelai baju yang korang order dengan kami.

Ramai antara customer2 yang Tanya dalam emel, call dll tentang harga baju termasuk design  yang diaorang buat. Ada yang setuju dengan harga yang saya berikan & ada juga yang mengeluh kerana mahal.

Pengiraan sehelai baju termasuk print adalah bergantung kepada kuantiti tempahan, jenis baju, saiz design nak print, berapa kaler nak print dll. Semuanya ada kesan pada harga.

Bayangkanlah, korang nak baju dengan design 4 & 5 kaler, pastu just nak 5 helai je. So, konfem harga akan jadi mahal sebab salah satunya, kitaorang kena prepare banyak blok printing. So, harga bergantung kepada blok printing.

Pastu pulak, dalam dunia ni korang 5 orang je ada design tu. So, memang patut mahal le.

Kalau design tu, korang ambik kat Internet & tengok ramai orang pakai tapi korang nak order pun just 5 lai je. Still mahal jugak sebab biasanya kalau dapat murah macam kat kedai2 baju atau kedai souvenir tu, mereka print di kilang dalam kuantiti beratus ribu lai. Kalau ratus ribu lai, konfem dapat murah punya berbanding print 5 lai je.

So…kalau camtu, bila masa nak dapat murah skit baju tu?

Saya ada beberapa cadangan, camane nak bagi harga tu murah daripada biasa. Antaranya :

  1. Order dalam kuantiti yang banyak. Lagi banyak order, lagi murah. Ada masanya kalau kuantiti mencecah ratusan lai, biasanya saya tak caj harga print. Saya ambik harga baju je sebab saya dah mark up atas harga baju dah.
  2. Prepare siap2 design dalam bentuk yang mudah untuk di print seperti Ai atau Photoshop. Kalau lukis tangan ataupun design tu perlu edit balik, konfem sy akan caj atas design nanti. So, akan jadi mahal skit le.
  3. Print 1 kaler je & design simple. Kalau camni, In Sha Allah cepat skit boleh siap & harga murah.
  4. Design saya sendiri yang dah sedia ada. So, tak perlu buat design baru. Jimat sikit masa.
  5. Anda kena selalu order dengan saya. Dah jadi regular customer saya, In Sha Allah saya akan bagi harga special kat korang nanti. Tahu tak korang….masa saya mula2 order dengan supplier2 baju saya sebelum ni(company besar), mana ada dia bagi harga ejen. Bila dah kerap order & order mencecah ribuan lai, baru diaorang bagi harga ejen. Itupun saya tak mintak,diaorang yang bagi.
  6. Print design yang sama untuk tempahan yang berulang2. Biasanya kalau dah ada blok printing & saya tak perlu buat blok baru, harga akan jadi murah skit sebab dah jimat masa saya untuk buat blok tu.

So, inilah antara cara yang boleh bagi harga korang kurang skit dari biasa. Actually, saya tak boleh bagi murah sangat sebab supplier saya pun bagi harga tetap walau banyak manapun saya order.

Lagi satu nak bgtau…..saya kena tanggung 2 kos pos. Kos pos dari supplier & kos pos kepada customer. So, kalau murah sangat nanti, tak ada untung lak saya nanti.

So….apalagi, kalau korang nak rebut peluang harga murah dari biasa, praktikkanlah apa yang saya bgtau sebelum ni. In Sha Allah, saya akan tunaikan tapi kalau melampau sangat murahnya, tak dapat le. Saya nak gak cover balik kos2 yang saya dah keluarkan. Biasalah orang bisnes. Takkan bisnes nak rugi kan…..

Ok, korang….cam biasa. Mari kita tengok apa cerita pasal tempahan cetak baju kitaorang hari ni…

cetak baju kelas

Ok..hari ni nak cerita skit pasal print logo. Biasanya, kalau nak print logo yang agak komplikated & banyak kaler nak print, saya suggest 2 je…samada guna stiker (macam kat atas ni) atau buat guna sulam.

Kalau stiker, agak risiko skit sebab dalam setahun dua, mungkin akan tanggal tapi mudah je kalau nak bagi stiker tu tahan lama. Basuh jangan guna mesin basuh & masa basuh tu, terbalikkan baju. In Sha Allah, stiker tu tahan lama.

Gambar atas ni, stiker yang dah siap heat atas baju dah ni. Saya kena guna salotape khas untuk bagi stiker tu tak bergerak masa print. Tu yang nampak macam ada salotape kuning atas stiker tu.

So, kos stiker ni lebih kurang macam sulam & cepat siap sebab just print stiker je.

cetak baju kelas

Ni gambar belakang lak. Yang ini saya print guna silkscreen biasa. sebab mudah je. 2 kaler je….hitam ngan kuning.

tshirt kelas

cetak baju kelas

Kitaorang buat 2 kaler baju. Kelabu & hitam cam kat atas ni. Simple je & cepat siap sebab belakang print 2 kaler je. Design pun mudah je nak edit balik.

Ok…apa citer lagi…..

cetak baju memanah

cetak baju memanah

Yang ini baju geng memanah ni. Diaorang buat sendiri design ni kat page “Buat Design Sendiri” kat page atas nun ataupun guna http://www.Customink.com. Bila diaorang dah siap design tu, diaorang emel kat saya & saya edit balik untuk dapatkan gambar2 dalam website tu. Agak ambik masa skit sebab banyak kaler gak nak print bahagian belakang tu.

tshirt cetak

Ni gambar sebelum tindih hitam. Kalau korang nak tahu…saya buat 2 kaler ni dalam 1 blok je ni. So, saya standby kaler merah ngan kelabu sekali untuk jimatkan masa. So, tak payah le 2 kali print. Senang skit kalau camtu.

cetak baju kelas

Baju dah siap. Tengah dijemur untuk dikeringkan sebelum buat belakang.

Ok..ni satu lagi cerita best gak sebab agak puashati time print baju tu…..

baju kelas

cetak baju kelasCer tengok design atas ni….menyerlah tak? Saya suka kombinasi kaler dia sebab matching ngan baju. Baju merah & print merah putih. Memang naik kaler dia.

Draf asal customer yang buat tapi mula2 tu memang banyak kaler. Tapi bila saya bagi harga agak mahal & luar bajet diaorang, terus saya suggest buat 2 kaler cam atas ni. Diaorang setuju & ok jugak kalau buat camni sebenarnya.

baju kelas

Ok…cerita last untuk hari ni walaupun banyak lagi gambar2 yang ada ni. Cuma masa tak mengizinkan je. Akan datang kita cerita lain lak ye…..Ok..last…

baju group

Haaaa…..yang ini jauh datangnya. Dari Maliaubasin…..hehehehe..lupa le, Sabah ke Sarawak ni ye?

Tuan punya baju ni tokey kawasan pelancongan Maliaubasin ni rasanya. Dia buat semua baju untuk budak2 kecik untuk dijual terutamanya pada pelabcong yang datang kat situ.

tahu tak korang…..design ni saya buat emboss atau timbul ni. Bila kita raba baju tu, kita akan rasa design tu timbul. Korang nak tak buat camni…kalau nak, emelkan kat saya nanti ye.

tshirt kumpulan

Baju2 standby untuk dilipat & diposkan.

So, ini je cerita kitaorang hari ni. Jangan lupa, kalau sape2 nak order tshirt kelas & tak ada idea lagi nak print baju tu, korang boleh ke website kitaorang di www.cetaktee.com ye.

Klik banner kat bawah ni kalau nak buat baju kelas korang tu ye.

Banner Cetaktee

Ok, korang…setakat ni je dulu cerita kitaorang. So, apalagi…….kalau dah tak sabar nak order baju kitaorang, korang boleh :

1.  Isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun & emelkan design nak print tu ; atau

2.  Korang boleh call terus kalau nak dengan suara di 0192254028 (Nik) atau 0193643692 (Salina) ; atau

3.  SMS atau Whatsapp

So, jumpa lagi korang….baaaaaiiiiiii……..Assalamualaikum….

Cabaran2 dalam bisnes cetak baju – TIPS UNTUK SAPE2 NAK BERNIAGA TSHIRT ONLINE……

Hai & Salam mohcetakbaju semua,

Apa kabor semua? Harap sihat2 le selalu walaupun cuaca panas sekarang ni. Banyakkan minum air..lega sikit badan tu.

Ok….lama dah tak bercerita ngan korang pasal bisnes cetak baju ni. Hari ni saya nak berkongsi pengalaman sikit ngan korang terutamanya kepada sape2 yang baru nak berjinak2 dengan bisnes tshirt ni.

Mungkin ramai rasa macam mudah je kitaorang buat bisnes cetak baju ni, betul tak?

Korang mungkin nampak simple je. Orang order baju, bagi harga & terus print.

Tapi mungkin korang tak tahu cabaran serta dugaan di sebalik bisnes cetak baju kitaorang ni.

Bukan nak menakut-nakutkan korang (bagi yang baru nak berjinak dengan bisnes TShirt) tapi apa yang saya nak kongsikan ni adalah pengalaman sebenar beberapa tahun dalam bisnes ni supaya korang membuka mata & bersedia skit tentang perjalanan sebenar bisnes cetak baju ni.

Actually, ramai yang mintak petua & ilmu dengan saya tentang bisnes ni & apa yang saya boleh bantu, saya cuba bantu tapi hakikatnya, dari pengalaman le yang paling baik untuk korang belajar sebenarnya.

Mungkin ada antara cabaran ni, korang Nampak macam gerun skit bila nak join bisnes tshirt ni tapi bagi yang betul2 minat macam kitaorang ni, biasanya cabaran & dugaan tu macam biasa je. Alah bias, tegal biasa…kata orang tua2.

Orang kata kalau nak berjaya, mesti tempuh cabaran & kegagalan dulu, baru boleh berjaya, betul tak?

Ok…antara cabaran2 yang nak saya kongsi ngan korang ialah :

1. Masa

Bisnes cetak baju saaaaaaaangat pentingkan masa sebab cetak tshirt ni bukan macam bisnes barang dah siap. Kalau barang dah siap, stok dah ada, boleh jual terus.

Tapi kalau cetak baju terutamanya yang ada event penting, kita kena siapkan sebelum event tu berlaku. Kalau siap lepas event, sia-sia jelah tshirt tu korang buat sebab majlis dah habis.

Silap2…customer mintak balik duit & pulangkan balik baju tu. Tak ke menyusahkan hidup kita tu.

Kalau yang jenis tak ada due date, ok lagi sebab kita boleh mintak tangguhkan skit tarikh tu. Sementara tu, boleh kita siapkan tempahan lain dulu.

Cabaran dari segi masa ni pun sangat besar bagi saya sebab saya kerja full time tempat lain. Isteri yang kerja full time buat bisnes ni. Tapi saya respek gak pada diri sendiri sebab walaupun saya tak kerja sepenuh masa bisnes cetak baju ni, Alhamdulillah….semua tempahan dapat disiapkan dalam tempoh yang ditetapkan kecuali baru2 ni, bukan silap saya tapi courier yang lambat hantar. So, saya kena pulangkan balik duit diaorang.

Bayangkanlah…saya kerja office hour dari 8.00 pagi hingga 5.00 petang. Petang dah sampai rumah, saya akan sambung jawab emel (kat pejabat kalau kerja tak banyak, saya akan ambil masa jawab emel yang masuk).

Banyak masa saya kena korbankan. Orang lain rehat hari Sabtu Ahad, saya akan start buat blok printing seawal 6.30 pagi hari Sabtu. Malam sebelum tu, dah siapkan semua design & siap print sekali. So, bagi jimatkan skit masa untuk buat design, mana yang design agak susah skit tu, saya akan upah designer untuk buat balik design tu.

2. Pelanggan

Pelanggan pun bagi banyak dugaan & cabaran kat bisnes kitaorang.

Maafkan saya ye…saya rasa mungkin ramai yang tak baca artikel2 dalam blog saya ni & mungkin tak sempat nak baca kot sebab banyak soalan yang ditanya, dah ada dalam blog saya tu.

Antara cabaran dengan pelanggan ni ialah kebanyakan pelanggan terus tanya soalan2 yang agak mencabar untuk saya jawab dengan kekangan masa yang ada. Antara soalannya ialah :

  1. “Berapa harga sehelai untuk baju ni?” – Soalan tanpa memberikan detail tempahan untuk saya bagi harga.
  2. “Boleh tak saya order TShirt sehelai je?” – Mungkin ramai tak Nampak maklumat tempahan 5 lai ke atas kat banner header saya tu kot.
  3. “Saya tak tahu nak buat design, boleh tolong buatkan?” – Biasanya soalan camni, saya mintak pelanggan klik pada page “Buat Design Sendiri” kat atas nun sebab saya tak sempat nak buat design tu.

Memang mencabar juga pelanggan kitaorang ni. Dari segi adab sopan pun ada jugak…tapi majoriti pelanggan saya masih mempunyai adab sopan masa dealing dalam emel. Saya rasa hanya 1,2 orang dalam beribu2 orang je yang lain dari yang lain sikit.

Ada jugak yang mengutuk & marah sebab harga saya mahal. Dalam beribu2 pelanggan yang dah deal dengan saya, tak silap saya 2 orang je kata harga saya mahal.

Terpulang pada diaorang. Kalau rasa mahal, apa salahnya bertanya dengan baik…tak dapat kurang lagi ke..takpun, tolak dengan baik & cari tempat lain yang lebih murah. Kalau ada yang berperangai camtu, mungkin dia ada masalah kot. Tak perlulah nak marah atau kutuk2.

3.  Meyakinkan pelanggan

Ini pun cabaran jugak dalam bisnes online. Anda yang baru berjinak2 dalam bisnes online ni, kejujuran, keikhlasan & iman mesti kuat terutamanya bisnes online.

Bukan mudah kita nak mintak customer bank in kan ke akaun kita, lebih2 lagi bisnes online yang orang tak Nampak muka kita.

Memang kalau nak menipu mudah sangat tapi sampai ke mana kalau kita menipu. Cuba korang tipu customer korang & tengok le berapa lama bisnes korang tu bertahan.

4.  Siapkan design customer

Seperti yang saya sebutkan sebelum ni, masa antara cabaran yang paling besar dalam bisnes cetak baju ni.

Masa juga ada kaitan dengan tempoh nak siapkan design. Kalau design simple, tempoh masa daripada nak siapkan design, print out & buat blok printing agak pendek.

Kalau just print 1 kaler sahaja, tak akan ambil masa lama.

Tapi kalau nak print banyak kaler, memang agak mencabar. Biasanya kalau customer bagi design dalam jpeg, saya akan upah designer untuk pecahkan kaler sebab blok printing saya bergantung pada berapa kaler nak print.

Biasanya part designer tu untuk pecah kaler dah ok tapi bila masuk part saya nak separatekan ikut blok printing pun kadang2 ambik masa yang lama jugak.

Cer bayangkan, camane saya nak pecahkan kaler kalau design cam kat bawah ni.

2014

Kalau guna CMYK, mudah je sebab saya dah ada special printer untuk tu. Kalau kaler solid, memang sangat mencabar.

5.  Printing baju

Nak print baju pun mencabar gak sebenarnya. Kalau print 1 kaler, ok lagi. Wife kata sambil tidur pun boleh print….hehehehe. Bukan riak tapi nak menunjukkan agak mudah kalau nak print 1 kaler.

Yang mencabar, kalau print banyak kaler & kena tindih kaler.

Kami jarang guna locking sebenarnya. Biasanya saya akan buat marking atas setiap blok untuk bagi sharp setiap kali tindih kaler tu. Cabaran dia ialah masa nak print untuk blok ke 2, ke 3 & seterusnya . Naik juling mata kalau nak bagi design tu betul2 tepat atas setiap design.

Dengan sebab tu, saya akan caj lebih skit kalau print banyak kaler ni. Jangan marah aaa….

Saya akan cuba  mudahkan lagi kerja printing banyak kaler ni akan datang, supaya saya boleh bagi harga murah sikit nanti ye.

Itulah antara cabaran2 yang saya rasa agak kritikal sikit dalam bisnes cetak baju ni. Ini mungkin bagi saya yang tak menyewa kedai, tak upah pekerja dll.

Orang lain, saya tak tahu lak apa cabaran diaorang.

Sesetengah tu, cabaran dari segi nak buat marketing. Bagi saya, marketing Alhamdulillah sebab kalau ikutkan sekarang, tak menang tangan saya nak siapkan order dari pelanggan sebenarnya.

Ada orang cabaran dari segi kewangan. Bagi saya, Alhamdulillah jugak sebab saya ada gaji yang back up kewangan saya & nafsu saya tak besar macam orang lain. Walaupun income saya Alhamdulillah jugak setiap bulan tapi saya cuba minimizekan belanja bulanan. Saya banyakkan saving. So, senang time perlukan duit nanti.

Ada orang cabaran dari segi nak maintain bisnes. Memang…kalau diikutkan memang letih buat bisnes ni tapi sebab minat, kita tak kisah pasal tu semua. Ada orang just nak cuba2 je sebab tengok seronok je buat bisnes ni tapi bila sendiri buat, baru sendiri tau susah ke mudah.

Nak buat apa pun bisnes, komitmen, kerajinan, disiplin dan macam2 lagi sifat positif mesti ada dalam diri kita. Kalau banyak negative dari positif…konfem, tak kekal lama bisnes tu.

So…alang2 korang berjinak2 ngan bisnes ni, buat le sungguh2. Kalau duk bertukar bisnes je, bila nak Berjaya.

Satu lagi nak bagitau, kalau ada macam2 cabaran atau dugaan timbul dalam bisnes korang, berbalik le pada Tuhan, Kita ada Allah. Mengadu je pada Dia. In Sha Allah, selesai masalah kita. Itu je yang saya pegang setiap kali dugaan & cabaran datang.

Ok…harap2 dapat le sikit2 petua yang korang boleh guna kalau korang betul2 serius nak buat bisnes tshirt. Sendiri mau ingatlah ye….

Hari ni, apa cerita pasal tempahan baju? Cer tengok bawah ni….

tshirt family day

Ni baju family day ni. Tau tak korang….budak ni siap bawak frame gambar atuk dia lagi kat kitaorang utk dapatkan gambar camni.

Apa yang saya buat ialah scan gambar atuk dia ni & adjust balik dalam Ai. So, dapat le gambar ala bayang2 camni. Korang pernah tengok gambar baju Ustaz azhar Idrus tak? Budak ni nak tiru camtu le.

baju hari keluarga

Tepi ada tulisan. Dia just lukis tangan je & saya adjust balik dalam komputer.

Ok…apa cerita lagi ye….

tshirt baju kelas

Ni lak baju kelas. Dia buat macam I AM nikon. Itu atas kreativiti masing2 le. Depan lak….

baju kelas

baju kelas

tshirt kelas

Simple je. Depan 1 kaler & belakang 2 kaler. Semua design ni diaorang buat dalam Customink.com.

Selain dari tu….

tshirt family day

Yang ni biasa je. baju family day member kitaorang. Just belakang je & siap dalam 1 hari je sebab mudah je.

tshirt keluarga

Ada banyak gak baju yang ditempah tu, diaorang tak bagi masuk dalam blog ni sebab diaorang jual balik baju tu. Maknanya kalau korang nak order baju & nak jual balik, jangan risau sebab kalau korang kata jangan masukkan dalam blog ni, In Sha Allah saya tak akan masukkan. Kalau dah terkeluar dalam blog ni pun & korang mintak keluarkan, In Sha Allah saya akan keluarkan.

Ok…last cerita….

cetak baju kelas

cetak baju kelas

Aisey….kabur skit gambar. Sori…yang belakang, ini je sempat ambik gambarnya.

tshirt kelas

tshirt kelas

Ni le antara gambar2 baju yang sempat kitaorang upload hari ni. Kalau ikutkan hati, rasa nak masukkan semua gambar2 yang ada ni tapi kang boring lak kang.

Oklah…sampai takat ni dulu hari ni. So, sebelum tu nak bagitau lagi ni. Kalau korang nak design tshirt kelas sedia ada, lawat website baru kitaorang di www.cetaktee.com atau klik banner bawah ni & buatlah keputusan bijak korang. Kalau nak buat design sendiri pun boleh.

Banner Cetaktee

KLIK BANNER DIATAS UNTUK KE WEBSITE KAMI

Ok…..nak order baju, bagitau kitaorang ye….

Baiii……..

Signature

adminkomisen@gmail.com
Nik (0192254028) / Salina (0193643692)

PENGUMUMAN : Pelancaran website TShirt KHAS untuk kelas sahaja

Hai, hai, hai & Salam Cetakbaju semua,

Kita dahpun masuk ke bulan 2 tahun 2014. Sekejap je masa berjalan.

Alhamdulillah…hari ni saya nak mengumumkan website terbaru saya KHAS untuk pelajar2 semua institusi pendidikan di Malaysia utk buat design TShirt kelas anda sendiri yang lain dr yang lain.

Website ini adalah website pertama di Malaysia yang memberikan macam2 pilihan untuk korang pilih design tshirt kelas sendiri & kalau tak berkenan dengan website kitaorang…korang boleh buat sendiri design tersebut.

Dah tak sabar nak tengok ke?

Banner Cetaktee

MEMPERKENALKAN…………….www.CetakTee.com. <<KLIK SINI ATU BANNER DIATAS UNTUK LIHAT WEBSITE HEBAT KAMI TERSEBUT>>

Saya juga nak mohon maaf kepada korang yang telah hantar design baju kelas…kalau tak silap saya, tahun lepas rasanya sebab dah setahun saya tak sempat nak buat website kelas tu.

So, tahun ni saya nak buka balik offer untuk sesiapa sahaja buat duit dengan tshirt kelas ni.

Sesiapa yang ada idea utk buat tshirt kelas tu, saya buka mulai sekarang & hanya tshirt kelas yang lain dr yang lain sahaja saya terima. Saya tak akan terima design yang meniru dari mana2 sumber atau yang guna Customink.com. Idea mesti original.

Banner buat duit dengan design tshirt

Ok…..anda ada 2 pilihan. Nak buat duit dengan design tshirt kelas atau anda sendiri nak order baju2 tu. So, terpulang pada korang sendiri ye.

So, pada korang yang nak buat baju kelas, klik kat website baru kami di www.cetaktee.com & pilih baju ikut design yang kami sediakan. Nantikan banyak lagi design baju kelas yang akan kami paparkan untuk pilihan korang.

So, follow selalu website & blog kitaorang untuk korang tahu perkembangan pasal baju tu.

Ok…cam biasa, tak lengkap rasanya kalau tak kongsi ngan korang baju2 yang kitaorang dah siapkan sebelum ni.

Apa cerita ye?

cetak tshirt

Baju ni ada 3 kaler sebenarnya. Tapi bila print atas baju putih, mudah skit nak print. Yang susah skit bila nak pecahkan kaler ikut blok printing. Tu yang ambik masa skit. Tapi masa nak print, mudah je.

cetak baju

cetak tshirt

Apalagi cerita kami?

cetak baju wolf 88

Design ni pun banyak kami terima. Biasanya ejen jual baju yg order baju camni. Dah jadi kegilaan dah. Hitam & putih.

cetak baju wolf88

cetak tshirt wolf88

Ni yang kaler hitam lak. Kalau print putih, atas baju hitam, kena tambah RM1 lagi selai sebab putih kena print 2 kali.

tshirt cetak

Design yang ni lak, customer buat dalam Customink.com je. Memang mudah buat dalam tu. Cuma ada sesetengah font tu kena bayar. So, saya suggest kat customer untuk pilih font yang free je. Jimat skit duit.

cetak baju memancing

cetak baju

cetak baju

Ni bahagian belakang. 2 kaler jugak. Just guna blok besar A4 je.

Ok….saya agak sibuk sikit kebelakangan ni, so tak banyak tempahan yang saya sempat upload untuk paparan anda.

So….seperti yang saya umumkan diatas tadi, saya ada melancarkan website TShirt kelas yang lain dari yang lain untuk anda start order baju kelas anda.

Klik banner dibawah untuk melihat website kitaorang dengan lebih lanjut.

Banner Cetaktee

Korang juga boleh buat duit sampingan kalau korang ada idea nak buat design tshirt kelas tu. Design mesti lain dr yang lain.

Banner buat duit dengan design tshirt

So, kalau nak order baju korang, cam biasa :

1.  Isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun & emelkan design nak print.

2.  Emelkan detail & design nak print ke emel saya di adminkomisen@gmail.com.

3.  Call kami terus di….Nik 0192254028 atau Salina 0193643692.

4. SMS atau Whatsapp detail tempahan korang tu.

TOLOOOONG!!!!TOLONGGG!!! JANGAN ORDER MELALUI KOMEN2 DALAM SETIAP ARTIKEL SEBAB SUSAH NAK JAWAB.

Ok….jumpa lagi korang, baiiiiii…..

Signature

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 733 other followers

%d bloggers like this: