Blog Archives

Tahu tak korang apa itu printing CMYK?

Hai, hai, hai & Salam Cetak Baju pada korang yang sudi melawat blog saya,

Apa khabar semua? Kepada rakan2 yang duk kat Kemaman, Kuantan, Johor dll yang kena banjir tu, saya harap korang bersabarlah ye. Ini semua dugaan tuhan, nak uji korang samada sabar ke tak.

Untuk pengetahuan korang, minggu lepas saya sekeluarga jugak ada balik kampung ke Kemaman. Memang hujan tak berenti dalam 5 hari saya balik tu. Yang sedihnya, kereta adik 2 buah tenggelam dalam banjir, pakcik 2 buah kereta, 2 buah motor, rumah masuk air lagi….kesian betul.

Saya sendiri pun tersekat kat Cherating. 2 jam tunggu air surut tapi tak surut jugak. Lori ngan pick up je boleh lalu.

Last2…saya nekad, balik Perak ikut Kelantan melalui Cameron Highland / Simpang Pulai. Tak apa le jauh skit pun asalkan sampai udah. Bukan apa…bila memikirkan menimbun2 lagi tempahan yang perlu disiapkan, tu yang nekad balik jugak tu.

So, harap2 banjir ni beransur pulihlah & mintak jauh le banjir besar camtu lagi.

Oklah……hari ni kan…saya nak kongsi ngan korang pasal printing banyak kaler yang guna teknik CMYK.

Tahu tak korang, apa benda CMYK tu. CMYK tu stand for Cyan Magenta Yellow Black.

Campuran kaler2 ni boleh print design yang mempunyai banyak kaler macam Jata Negara dll.

Kalau tak faham jugak, cuba tengok contoh printing kat bawah ni. Dengan menggunakan teknik CMYK tu, design banyak kaler tu akan jadi sebijik cam design asal. Hanya 4 blok printing yang mewakili kaler Cyan, Magenta, Yellow & Black je saya prepare.

cetak baju

Ni final design yang saya dah print. Hanya guna 4 blok printing sahaja seperti dibawah :

cetak tshirt

Mula2 print Yellow (Kuning)

cetak baju

Kemudian masa dye kuning tu masih basah lagi, tindih lak kaler magenta. So, bila magenta campur dengan kuning, kaler coklat akan terhasil.

Kemudian….

cetak baju

Kemudian tindih pulak kaler Cyan ataupun biru muda. Bila Cyan campur ngan kuning, kaler hijau akan terhasil. Dan kemudian….

cetak baju

Last sekali black ataupun hitam sebab kaler utama dia hitam. So….dengan hanya guna 4 blok printing sahaja, design yang banyak kaler, akan jadi sebijik macam gambar asal seperti dibawah ni…

design baju

Walaupun mungkin tak sebijik macam dalam gambar tu, sekurang2nya ada iras2 pun ok dah. Kalau guna stiker atau heat press, kos & kerja lagi banyak banyak. So, hanya 4 blok sahaja yang diguna, dapat buat design sebijik camni.

Cuma nak bgtau yang design camni kalau nak murah kena order dalam kuantiti yang banyak. Kalau kuantiti sikit harga mahal nanti sebab banyak guna blok.

Ni lak design belakang baju tu….

cetak baju

Yang ni mudah je sebab 2 kaler je. Merah ngan hitam. Yang ini saya guna print biasa je & bukan guna CMYK.

cetak baju

cetak tshirt

Baju2 yang dah siap diprint sedang dijemur. Dah macam kedai dobi le pulok..hehehe.

Tapi kalau bila dah print & menjadi…memang seronok betul rasanya. Hilang letih memprint baju tu.

Ok…faham tak sebenarnya camane nak buat printing CMYK ni.

Printing jenis ni bukan senang nak buat sebenarnya. Saya kena beli printer special yang kita panggil Post Script Laserjet Printer dulu sebelum boleh buat printing CMYK. Harga dia pun mahal….hampir RM6,000 sebuah printer tu.

Memandangkan saya banyak print baju, so berbaloi le kalau guna printer ni. Biasanya guna printer inkjet saiz A3 biasa je.

So, kalau sape2 yang nak order baju yang banyak kaler camni, dialu-alukan tapi bersedia sikit dengan harga kos yang mahal skit dr print 1 ke 2 kaler ye.

Lupa nak bgtau…kalau baju hitam, kena buat 5 blok printing sebab base dia kena buat putih dulu & baru print CMYK….ada faham ka?

Oklah……apa cerita lagi tentang tempahan baju kitaorang sebelum ni ye….

Cer tengok ni….

design tshirt

 

Lupa nak kongsi sebelum ni…ni ada tempahan dari Brunei Darussalam ni. Actually dia order dengan cap sekali. Cap tu siap sulam tapi lupa nak ambik gambar topi tu. Kalau pos ke Brunei, customer ni akan tanggung 100% kos pos tu tapi biasanya saya guna poslaju atau EMS je sebab murah skit dr DHL dll.

cetak baju

cetak tshirt

cetak baju

 

Print depan belakang, guna putih kuning je. Design hitam dalam kotak tu guna kaler baju je.

So, apalagi ye….

cetak tshirt

cetak baju

 

Ni just simple printing je…cuma nak tunjukkan gambar diaorang tengah pakai baju tu je.

cetak bajuNi gambar cikgu2 tu tengah pakai baju tu..sengih je cikgu tu boleh pakai baju yang kitaorang printing tu.

Yang baju ngan tracksuit budak tu pun saya buat gak tu. Maknanya saya pakejkan sekali semua baju cikgu ngan murid2 tu sekali. Tak sabar nampaknya budak depan sekali tu nak lari dalam guni tu.

Ni lak baju family day biasa…..

cetak tshirt muslimah

cetak baju family day

 

 

Baju budak2 ni tapi kena regangkan skit sbb nak muatkan dalam papan tu.

So, rasanya takat tu dulu cerita saya hari ni. Rasa macam nak masuk semua cerita2 tempahan baju tu dalam ni tapi nanti boring lak.

Cuti sekolah ni memang menimbun2 order masuk. Mana yang nak segera tu, saya terpaksa tolak sebab takut tak mampu nak siapkan. Kang kalau tak siap, jenuh kami kena marah nanti.

Oklah……cam biasa…tolong jangan order guna komen bawah setiap artikel ye. Korang boleh order, samada guna emel & emel ke adminkomisen@gmail.com, call, sms atau whatsapp.

Takpun korang boleh isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun & emel sekali design nak print untuk saya bagi harga nanti.

Jumpa lagi korang…baiiiiii….

Ikhlas dari,

Nik
adminkomisen@gmail.com

 

10 Perkara Yang Korang Jangan Buat Kalau nak Berniaga Online……

Hai, Assalamualaikum & Salam Cetak Baju semua,

Alhamdulillah….seronok betul sekarang ni sebab kerja2 printing semakin lancar & mudah berbanding dulu. Nak tahu sebab apa….sebab kitaorang dah besarkan kedai & meja printing pun standby untuk 50 lai sekali print berbanding sebelum ni, hanya 9 lai je sekali jalan. Syukur sangat2.

Untuk pengetahuan korang jugak, tempahan juga Alhamdulillah tak putus2. Rezeki melimpah ruah. Mungkin antara sebabnya saya cuba sedaya upaya untuk tidak buat perkara2 tertentu masa kitaorang berniaga secara online ni.

Apa perkara2 tertentu tu? Maklumat yang saya nak kongsi ngan korang ni adalah hasil dari pengalaman selama 3 ½ tahun dalam bisnes online ni & Alhamdulillah setakat ni pendapatan yang saya terima diluar jangkaan saya.

Actually, banyak perkara yang kita kena elakkan kalau nak buat bisnes ni tapi saya nak kongsi ngan korang 10 perkara utama je yang saya cuba tak buat masa uruskan bisnes online ni. Benda apa tu?

1. Jangan menipu – Dahlah bisnes online, pastu orang tak nampak muka kita. Memang mudah sangat nak menipu. Dapat duit customer, pastu buat diam je.

Manusia ni, kalau iman dia tipis memang rambang mata. Nampak duit skit pun, nak sapu padahal kalau tak menipu, bisnes boleh kekal lama daripada biasa.

Menipu ni memang pantang manusia. Sekali dah tertipu, memang konfem tak datang dah website atau blog korang. Satu lagi, bisnes cepat lingkup kalau asyik menipu ni.

2. Jangan tak jujur – Adik beradik menipu gak ni. Kalau nak bisnes kekal lama, sikap ni pun kena pegang kuat jugak.

Contohnya ; ada customer tak puas hati ngan bisnes kita & nak balik duit dia, pulangkan je. Jangan disimpan. Mungkin akan datang dia datang balik sebab tengok kita jujur.
Kalau diperam je & buat diam je, konfem sekali tu je lah customer deal ngan korang.Cam saya (bukan nak puji tapi bagi contoh sebenar), dah beberapa kali saya pulangkan duit kat customer yang nak duit dia. Ada yang saya pulangkan tapi terus gak order ngan saya lepas tu. Yang penting, kena pulangkan cepat, kalau tak orang tak percaye dah kat kita.

3. Jangan terlalu berkira – Mungkin ada baik buruknya berkira ni tapi kalau boleh, jangan terlalu berkira. Customer nak diskaun RM1 pun, consider le. Ini mati hidup balik tak nak bagi. Berkira pun tengok keadaan le. Kalau dah rugi, satu sen pun tak dapat untung, tak payah le turunkan lagi harga. Mungkin kita dah buat sekali, lepas ni orang tu akan tuntut lagi harga rendah tu.

Kita nak jugak cover kos letrik, air, sewa dll. Pandai2 le korang.

4. Jangan malas jawab pertanyaan customer – Part ni korang kena pikir2 le sendiri. Kalau korang jadi customer & korang tanya soalan kat tokey bisnes online tu, pastu tokey tu buat derkk je ataupun lambat bagi jawapan, apa rasa korang. Tak ke panas hati.Sama gak cam saya. So, saya cuba pastikan benda tu tak jadi kat customer saya.

Tapi saya mengaku, kadang2 ada jugak emel atau pertanyaan terlepas pandang tapi saya cuba sedaya upaya untuk tidak menghampakan customer & kadang2 customer lak tak feedback lepas saya bagi jawapan tu. Anggaran saya dalam 98% soalan akan berjawab. Soalan yang tak berjawab tu mungkin sebab saya terlepas pandang ataupun soalan yang saya tak tahu camane nak jawab.

5. Jangan lupa minta maaf kalau tak dapat tunaikan – Perkataan “Maaf” patut ada dalam setiap peniaga, baru le berniaga tu berkat.

Kalau bahasa yang kita gunakan buat sakitkan hati je, konfem tak ada dah customer yang datang balik kat kita. Bukan je dia yang tak datang, habis semua orang dia bagi warning jangan masuk website dia ni sebab sombong. Suka marah2 orang.

6. Jangan Tamak – Ramai manusia tamak dalam dunia ni. Kalau tak, takkan le ada skim cepat kaya. Pastu ramai le yang join. Tamak punya pasal, nak duit cepat.
Sama gak kalau berniaga online. Semua tempahan dia nak sapu & tak pikir mampu buat ataupun tak.

Kalau dah tamak, mulalah tempahan customer lambat siap & kerja melambak2 menunggu.

Kalau tak boleh buat, bagitau terus terang je. Jangan tamak sebab orang tamak selalu rugi. Baik kita buat mana yang kita mampu tapi rezeki tak putus2 berbanding tamak, semua nak buat & last2 orang dah tak percaye kat kita dah. Nak camtu ke?

7. Jangan mudah putus asa – Ramai peniaga online jenis camni. Berniaga ikut rajin & ikut musim. Dalam hati rasa nak jadi kaya dengan berniaga tapi angan2 je lebih. Bila ada problem skit, dah give up dah. Bukannya nak cari cara nak selesaikan masalah tu.

Memang biasa bisnes awal2 ada masalah. Saya pun camtu & orang lain yang berjaya pun camtu. Kalau tak susah atau tak ada masalah, tak ada le korang boleh berjaya. Ini lembik….masalah skit je dah putus asa. Pikir positif. Kalau orang lain boleh buat, kita pun boleh buat.

Orang lain manusia jugak, bukannya malaikat. Orang lain ada kaki, tangan, hidung, mulut semua, kita pun ada jugak. Sebab apa orang lain boleh berjaya, kita tak boleh.

8. Jangan lupa bersedekah/berzakat – Bagi yang muslim, sedekah atau berzakat ni boleh tambahkan rezeki kita. Actually, bukan orang islam je percaya benda ni, orang bukan islam pun percaya.

Sebelum ni saya ada baca satu buku, Rich Dad Poor Dad, penulis dia seorang Kristian tinggal di Hawaii. Seorang jutawan yang bermula dengan kosong. Dia pun percaya, kalau banyak kita bagi kat orang, makin banyak kita dapat. Omputih kata, What You Give, You Get Back.

Profesor Muhaya (pakar mata & motivator terkenal Malaysia) pun ada cakap…..kalau kita ADA, kita BERI & kita DAPAT.

Cer tengok Bill Gate…dia dah kaya tapi dia ada Yayasan untuk bantu orang susah. Dia bukannya semakin susah. Makin kaya ada le.

Kalau kat Malaysia, contohnya seperti Syed Mokhtar Al-Bukhary. Dia pun ada Yayasan. Dia pemurah & dermawan. Makin banyak bagi, makin besar kekayaan dia.

Saya pun cuba jadi cam diaorang. Kena percaya sebab Nabi dah kata, kalau kita derma satu, 700 akan kita dapat pulangan tapi jangan pikir pulangan duit je. Mungkin sihat badan, bahagia hidup, tak susah hati, anak menjadi, kereta tak pernah rosak, tak kena bencana dll. Itu dikira rezeki gak tu sebab duit tak ada keluar.

9. Jangan tak berdisiplin – Sikap yang ni rasanya susah skit manusia nak ikut sebab disiplin ni kena jaga betul2.

Macam saya sendiri, saya cuba disiplinkan diri untuk update cerita setiap minggu dalam blog. Kalau tak update, konfem orang akan lari sebab anggap website tu tak aktif. Satu lagi, disiplin masa pegang duit. Jangan guna duit tu buat beli barang tak tentu hala. Bayar le hutang2 dulu termasuk kat supplier, bil2, belanja & lain2. Baki tu baru le kita simpan.

Camtu, baru le berjaya. Ini tak…baru 2 bulan bisnes, dah tukar kereta baru. Guna duit untuk bayar supplier untuk buat deposit kereta. Kalau camtu, konfem masuk bulan satu lagi, lingkup bisnes korang.

10. Jangan lupa Tuhan – Yang ini antara yang penting untuk kita buat sebab kita kena percaya yang rezeki tu totally dari Tuhan (Allah). Kita just usaha je. Kalau kita usaha macam orang gila tapi memang bukan rezeki kita, tak jadi jugak. So, apa2 pun jangan lupa Dia.

Kadang2 saya pelik gak manusia ni…rezeki nak tapi sembahyang tak nak. Padahal, rezeki tu Allah yang bagi.
Korang just fikir pasal nafas kita ni je. Kalau Allah stop nafas korang sekarang, apa korang rasa. Mati le kot tapi Allah gerakkan jugak nafas kita tanpa kita sedar. Tak ke hebat tu. Tapi sayang, kita lupa jugak kat Dia.

Yelah….apa gunanya Syurga & Neraka ye tak. Kalau semua masuk Syurga, sape nak masuk Neraka kan….

So, yang sebenarnya banyak lagi perkara2 yang tak patut korang buat kalau bisnes online ni tapi apa yang saya cerita kat atas ni hanya antara yang penting sahaja.

Saya harap korang ambik iktibar le tentang apa yang saya ceritakan kat atas ni sebab buat apa korang berniaga secara online kalau just nak suka2 je. Buat serius cam saya. Alhamdulillah, nak beli apa2 pun tak pikir panjang dah sebab duit lebih dalam tangan.

Korang pun boleh berjaya sebenarnya tapi antara nak ngan tak nak je. Kalau saya boleh buat, korang konfem boleh buat & mungkin lebih lagi kot.
Ingat….Pikir positif & apa yang korang bagi, korang akan dapat balik. Ingat tu!!!

So, cam biasa…kalau tak bercerita pasal tempahan tshirt memang tak sah. Apa cerita hari ni?

CERITA 1

tshirt r4bia

tshirt r4bia

Tshirt R4Bia camni banyak gak saya terima untuk tempahan. Ini baru sebahagian daripadanya. Depan saya buat sebesar A3, so..besar le gambar dia. Kalau buat besar A4, macam tak cantik je. Ramai gak order baju camni termasuk baju Syria, Mesir, Palestin dll. Kalau korang rasa nak order baju2 camni jugak, saya alu2kan. Emel je detail kat emel saya nanti.

Cerita 2

cetak tshirt

baju kelas

Ni baju untuk MRSM ni. Baju kelas. Yang mencabar skit, time nak buat blok printing untuk lencana depan tu sebab kena buat 3 kaler tu. Nak jimat blok, saya ambik kaler merah tu guna kaler baju, so tak payah le nak print merah lagi. Hasilnya tetap sama.

Design belakang tu, ikut je design baju kahwin sebelum ni & adjust kat nama kelas ngan tahun je. So, jadilah seperti design diatas ni.

Cerita 3

Design baju asal yang customer hantar macam kat bawah ni.

cetak tshirtcetak baju

Hasilnya….seperti dibawah ni.tshirt kelas

Baju ni mencabar jugak nak buat sebab kat depan saje ada 4 blok saiz A3 nak print tu. Yang ini saya tindih kaler merah walapupun baju kaler merah sebab untuk naikkan kaler merah tu.

Belakang lak, camni…..

cetak tshirt

Sama macam design yang dia bagi tu kan. Baju ni guna jenis kain jersi dari Oren Sport. Walaupun kain jersi, tapi Alhamdulillah, dapat gak disiapkan dengan cantik.

cetak baju

Hari ni 2 cerita je saya upload dalam blog ni sebab sibuk sikit sekarang ni. Acrtually, banyak lagi gambar & cerita yang belum dikongsikan tapi agak sibuk skit sekarang ni.

Ok…cam biasa, kalau korang rasa berkenan & nak order tshirt utk aktiviti korang sendiri, jangan segan & jangan siku untuk emelkan detail korang kat emel saya di adminkomisen@gmail.com, takpun isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun, sms, call atau Whatsapp sekalipun. Terpulang pada keselesaan korang. Saya akan cuba bagi layanan yang terbaik nanti ye.

So, jumpa lagi, kawan2….baiiiiii….

Dari teratak kecilku,
Nik
adminkomisen@gmail.com
0192254028

DENGAR 3X ~ PROMOSI TSHIRT RAGLAN. SAPE NAK, ANGKAT TANGAN!!!

Hai, hai, hai & Salam Cetak Baju semua,

BERITA PENTING!!!!!

RAMAI YANG TANYA SAYA BERKENAAN BAJU RAGLAN. SEKARANG DAH ADA DI http://www.mohcetakbaju.com.  SAPE NAK? ANGKAT TANGAN.

APA ITU T SHIRT RAGLAN? CER TENGOK GAMBAR KAT BAWAH NI….

Tshirt reglan

Tshirt reglan

Apa itu TShirt Raglan? Dalam Wikipedia, TShirt Raglan ialah “A raglan sleeve is a type of sleeve whose distinguishing characteristic is to extend in one piece fully to the collar, leaving a diagonal seam from underarm to collarbone”. 

TShirt Reglan ialah TShirt yang bersambung kain antara badan ngan lengan atau antara ketiak dengan tulang kolar. Macam gambar kat atas ni.

Kitaorang sediakan 8 jenis TShirt Raglan seperti diatas.

Harga PROMOSI sekarang ialah RM20 selai kosong tanpa printing untuk Semenanjung & RM22 selai kosong tanpa print untuk Sabah Sarawak.

So, sape2 yang berminat nak order, emelkan detail nak order tu ke emel saya di adminkomisen@gmail.com.

So, apa tunggu lagi. Order sekarang sementara stok tengah ada banyak ni.

Saya menunggu tempahan korang ni. Jangan lambat2…takut nanti lambat dapat sebab masalah stok nanti.

—————————————————————————————————————–

Ok…..tak sabar nak kongsi ngan korang design2 baju yang kitaorang dah buat ni. Apa cerita hari ni?

Cer tengok gambar2 kat bawah ni….

tshirt kelas

baju kelas

Ni design dari customer sendiri ni. Dia buatkan sendiri. Kalau pandai buat sendiri design tu lagi bagus sbb lagi puashati. Belakang tu banyak kerja skit sebab nama sekolah tu ada 5 kaler kena print tu.

tshirt kelasBaju ni print sebelum ada meja printing ni. Rasanya belum masuk kat blog lagi design ni rasanya. Design yang warna merah tu boleh buat 2 cara, samada print merah terus ataupun tindih putih dulu.

Kalau buat merah terus pun boleh sebab baju tu kaler biru cerah.

Ok, cerita kedua lak…..

tshirt sukanIni tshirt untuk group bowling lak ni. 4 kaler semua. Putih, hijau, merah & hitam.

Untuk kaler hijau ngan merah tu, saya buat dalam 1 blok je untuk jimatkan skit blok tu. Masa nak print merah, saya tutup design hijau & masa nak print hijau, saya tutup merah. So, jimat blok saya. Harga selai pun jimat jugak.

cetak baju

cetak bajuAda dalam 80 lai baju ni kitaorang print hari tu. Guna tshirt oren sport, kain jersi.

Ok..cerita seterusnya. Design asal cam kat bawah ni…

cetak baju kelas

Hasilnya cam kat bawah ni…..

cetak baju kelasNi bahagian depan. 2 kaler…putih ngan kuning. Belakang lak….

tshirt kelasNi 2 blok printing A3 ni. 1 untuk semua kaler putih & 1 blok lagi untuk kaler kuning. Cantik tak……hehehe. Angkat bakul sendiri.

baju kelas

baju kelasNi le antara hasil cetakan baju yang dah siap tu. Memang naik kaler dia kalau merah ngan kuning ni. Korang pun kalau, excited nak order baju camni, bgtau saya ye…..

Ok..last gambar untuk tempahan baju tu. Actually, banyak lagi tempahan baju yang kitaorang belum upload tapi tak sempat sebab sibuk ngan printing baju tu.

Design baju tu kalau ikut design asalnya cam bawah ni….

baju kelas

cetak baju kelas

baju kelas

cetak baju

cetak tshirt

Agak komplikated gak design ni masa saya nak print hari tu sebab kat dalam tulisan tu ada corak2. Saya terpaksa upah designer saya untuk buat balik design tu. Last2 sekali, jadi le cam design yang saya print tu.

Cuma silap skit sebab huruf o tu ada putih kat dalam. Nasib baik customer ni, ok….hehehe. Alhamdulillah.

Ok..itu le saje cerita kitaorang buat kali ni. Kalau korang nak order baju untuk aktiviti korang, jangan lupa isi form kat page”Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun ye. Takpun call saya terus di 0192254028 (Nik) atau 0193643692(Salina).

Takpun jugak, emelkan detail order korang ke adminkomisen@gmail.com, sms atau Whatsapp. Terpulang pada korang.

Sampai jumpa lagi…..baiiiii….

Dari teman disini,

Nik,
adminkomisen@gmail.com

Kedai baru & meja printing baru ku dah siap…hoooorrreyyyy!!!!!

Hai korang & Salam Cetak Baju semua,

Alhamdulillah, Alhamdulillah & Alhamdulillah…syukurrrr sangat2 pada Allah sebab bagi rezeki yang melimpah ruah kat kitaorang.

Minggu lepas, kedai baru kitaorang yang dah dibesarkan & meja printing baru pun dah siap dah. Hari tu saya janji nak kongsi ngan korang tentang meja printing baru tu kan…

Meja tu hasil idea saya sendiri & saya order kat kedai besi@welding kat area rumah saya je. Mula2 tu uncle tu buat silap skit tapi bila saya explain balik, dia betulkan balik.

Alhamdulillah…tercapai gak cita2 nak besarkan kedai lepas 3 tahun berhempas pulas buat printing tanpa tempat yang sesuai.

Kali ni, meja printing kitaorang boleh print 50 lai sekali jalan berbanding 9 lai je sebelum ni. Tapi walaupun 9 lai, tapi wife saya memang hebat sebab dapat siapkan semua tempahan dalam tempoh. Cuma sakit2 badan skit le sebab kena banyak kali angkat papan2 baju tu.

Ok…nak tengok meja  & kedai baru saya tu tak. Cer tengok gambar bawah ni…..

meja printing baju

meja printing baju

Actually meja ni saya letak span & lapik plastik lagi sebenarnya tapi lupa nak upload gambar dia. Saya kena letak span & plastik supaya masa nak print baju tu, kaler dia rata je. Kalau tak letak span, takut tak rata bila kena papan kayu tu.

So, gambar bawah ni untuk baju2 yang tengah di print tu…

tshirt print

cetak baju

Kalau sebelum ni, jenuh le nak print banyak2 lai. yang ini, kalau 50 lai sekali jalan je. So, lagi cepat skit kerja kitaorang.

Cuba tengok ada besi tercacak kat setiap meja tu. Itu sebenarnya locking atau kunci bila nak print banyak kaler. So, nanti tak ada le design dia lari masa print nanti.

Dalam gambar atas ni, masih ada meja yang belum letak papan lagi. Tak sempat lagi sebab banyak kerja skit. Nak gergaji papan lama lagi. nak lekat kat meja lagi…so, banyak kerja skit le.

Sebab tu, untuk order yang masuk baru2 ni saya mintak extend skit sebab sibuk dengan kedai & meja baru ni le.

So, lepas ni, korang jangan risau. In Sha Allah, dengan izin Allah, order2 korang kitaorang akan buat secepat mungkin sebab meja dah bertambah. Kalau kuantiti order bawah 50 lai, mungkin akan dapat disiapkan lebih cepat.

Tapi apa2 pun bergantung pada tokey yang printing sebab dia incharge untuk printing. Harap2 lepas ni tak ada masalah lewat lagi, In Sha Allah.

Okaylah…..cerita pasal kedai & meja baru dah setel. Cam biasa, kita cerita lak pasal tempahan2 tshirt yang kitaorang buat sebelum ni.

Cerita 1

Cetak TShirt

cetak tshirt

Cer tengok gambar atas ni……bangga gila sebab TShirt kitaorang dah sampai ke Korea. Ni student Malaysia yang order baju ngan kitaorang. Guna EMS ataupun pos laju ni. Disebabkan dia order dari luar Malaysia, so kos pos dia tanggung semua.

Asalnya tshirt muslimah tu cam kat bawah ni…

Cetak tshirt

Pastu kitaorang print jadi cam kat bawah ni….

cetak tshirt muslimah

cetak tshirt muslimah

Ni guna meja printing lama lagi ni tapi Alhamdulillah dapat print 3 kaler dengan mudah. So, kalau korang yang duduk kat Malaysia ni nak order, jangan risau….tempahan kitaorang dah sampai beribu2 kilometer dah ke Korea.

Yang order dari Brunei pun ada tapi masih dalam proses nak printing.

Ok…cerita 2

tshirt cetak kelas

tshirt cetak kelas

Asalnya customer tu buat dalam Customink.com kat page “Buat Design Sendiri” kat blog saya, cam kat bawah ni….

Design Baju Nazurah

Kemudian saya transfer ke baju seperti diatas nun. Apa yang saya buat ialah saya copy & paste balik design tu masuk Adobe Illustrator untuk mudah saya touch up balik & tiru sebijik kedudukan & saiz design yang diaorang nak tu. Guna Customink.com ni mudah skit sebab customer kitaorang boleh buat design sendiri kat situ. Kalau nak mintak saya buat, memang tak sempat. Lagipun, buat design sendiri ni lebih puas hati.

tshirt kelas

Cerita 3……

Nak kongsi gak ngan korang ni……kitaorang banyak jugak terima order yang nak tshirt artis Korea….Running man ada, group K Pop pun ada. Cam kat bawah ni. Memang minat betul diaorang ngan K Pop ni ye. Saya just print je….

tshirt k pop

tshirt k pop

Simple je tapi nice. Siap ngan nama artis2 tu sorang2 lagi diaorang letak. Korang yang berminat nak buat camni pun dialu-alukan le ye. Macam2 stail kitaorang boleh buat.

Cerita 4

tshirt kelas

tshirt kelas

Just wording je. Depan 3 kaler…merah, oren & putih. Kebiasaanya kena tindih putih dulu, baru tindih kaler lain supaya naik kaler dia. Belakang pun simple je.

tshirt kelas

tshirt kelas

Cerita 5….last episod…

tshirt muslimah
tshirt muslimah

Asalnya customer ni bagi design camni. Guna TShirt muslimah Oren Sport. Biasanya kalau diaorang buat design camni, saya akan tanya diaorang punya font & design nak print tu. Mintak diaorang emelkan design2 tu semua. Bila dah dapat dalam softcopy, baru senang nak print out macam kat bawah ni….

tshirt muslimah

tshirt muslimah

tshirt muslimah

tshirt muslimahNi guna TShirt muslimah dari Katalog Oren Sport ni. Kalau nak tengok contoh baju tu, korang klik kat page Katalog Oren Sport & cari kat bahagian TShirt muslimah. Ada banyak kaler gak untuk pilihan korang.

So, okaylah dulu korang buat kali ni. Nak gi sambung buat blok printing lak ni.

Kalau rasa2 nak order tshirt korang, jangan malu & jangan segan. Korang boleh isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun, ataupun korang call terus kitaorang di 0192254028 (Nik) atau 0193643692(Salina), ataupun boleh Whatsapp kitaorang ataupun, emelkan ke adminkomisen@gmail.com ataupun sms dll. Mana2 yang korang rasa selesa le ye.

So, jumpa lagi dicerita2 yang akan datang. Sampai jumpa lagi…daaaaaaa….

Yang Ikhlas & Dekat,

Nik
Pengurus & Penggemuk mohcetakbaju.com

Harga TShirt siap printing TERKINI…….

Hai korang semua,

Harap2 sihat semua le ye…kitaorang Alhamdulillah, masih lagi diberi nafas lagi untuk hidup & buat bisnes sehingga kini.

Baaaaanyak sangat nikmat Allah bagi kat kita. Memang tak terhitung. Sama gak ngan bisnes cetak tshirt kitaorang. Tak sangka begitu besar nikmat & rezeki Allah bagi kat kitaorang.

Apa yang mampu kitaorang ucap ialah Alhamdulillah, Alhamdulillah & Alhamdulillah….korang pun camtu le ye.

Ok…hari ni nak cerita bab penetapan harga TShirt siap printing sekali.

Bukan apa…..agak letih gak bila customer tanya & saya terpaksa tetapkan harga untuk diaorang. So, saya dah bincang ngan bos (isteri le) & dapat keputusan untuk tetapkan harga seperti gambarajah2 yang kitaorang buat kat bawah ni. Kalau tak faham & nak tanya apa2, emelkan kat saya di adminkomisen@gmail.com, call/sms/whatsapp kitaorang di 0192254028 (Nik) & 0193643692 (Salina).

Berikut gambarajah senarai harga tersebut :

Cetak Baju

 Cetak Tshirt

Cetak Baju

Cetak Baju

Cetak Tshirt

Cetak Baju

 

Cetak tshirt

Kalau nak tambah nombor ngan nama lak, harga cam kat bawah :

Cetak baju

So, dengan adanya penetapan harga ni, kitaorang harap korang boleh le tetapkan bajet ikut senarai harga diatas ni ye. Kalau nak tahu detail lagi, emelkan kat emel kitaorang ye.

Harap2 korang faham le penetapan harga ni ye.

Ok….apa cerita tempahan baju kitaorang hari ni. Nak cerita pasal meja printing baru, tak siap lagi. Cerita pasal tempahan baju biasa jelah ye…

tshirt santai

Yang ini, print 1 kaler print tapi customer bagi gambar yang pixel besar. Kalau pixel kecik nanti bila kita besarkan, gambar dia pecah & tak boleh nak buat printing guna silkscreen.

Tak banyak order ni…takat 5 lai je ni. So, cepat le skit kerja.

Cerita kedua…..

tshirt kelas

baju kelas

Yang ini guna baju microfiber atau kain jersi, print 2 kaler belakang & depan 3 kaler. Belakang biru putih & belakang, putih, biru & kelabu.

Jauh baju ni nak terbang ni….dari Labuan ni. Diaorang order dalam 30++ lai hari tu. Yang ambik masa skit untuk print banyak kaler tu & nak buat design tu balik supaya senang nak print.

Ok…cerita ketiga….

tshirt kelas

baju kelas

Design ni customer buat sendiri dalam Customink.com ataupun kalau korang nak buat sendiri, cuba klik kat page “Buat Design Sendiri” kat bahagian atas nun. Korang sendiri pun boleh buat sebenarnya. Yang depan tu, ada nama lagi sebenarnya tapi tak sempat ambik gambar hari tu. Baju brand Change kain jersi.

Ok…cerita last hari ni….

tshirt kahwin

tshirt rewang

Tshirt rewang atau tshirt kahwin. Baju Lacoste Enzo ni. Kaler purple & print light blue.

Design tu tiru yang pernah buat sebelum ni jer. So, simple je time nak print.

So….camane? Ada rasa2 teringin nak order baju sendiri tak?

Kalau berminat nak order, tolong isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun & emelkan sekali design yang nak print tu ye.

Takpun call, sms atau Whatsapp je kitaorang kalau nak lebih konfiden.

Jumpa lagi korang…apa2 hal, bgtau le ye.

Baiiii….

Ikhlas dari ;

Nik
0335 petang Sabtu ~ 05052013

Custom made atau bukan readymade saya terima dalam 60 ke 70 lai ke atas je….

Iklan Ebook 5 Cara Mudah 2

 

 

Hai, hai, hai…..

Salam cetak baju kepada semua pelawat2 blog mohcetakbaju.com. Terima kasih banyak2 sbb sudi melawat blog saya yang tak seberapa ni tapi dah menyiapkan beribu-ribu helai dari seluruh Malaysia semenjak 2010 lagi.

Alhamdulillah….memang tak disangka sambutan tshirt di mohcetakbaju.com saaaaaaangat menggalakkan sehinggakan ada beberapa ratus helai yang terpaksa ditolak kerana nak dalam tempoh yang sangat pendek. Kualiti kena jaga jugak. Kalau buat cepat, kitaorang tak jamin, kualiti akan 100% cun.

Hari ni…saya nak bagitahu tentang tempahan tshirt yang bukan dari katalog2 kitaorang. Maknanya korang nak jahit lain, kolar kaler lain, lengan kaler lain…iaitu design baju korang sendiri. Yang sebenarnya, saya tak jahit baju. Mostly, tshirt yang saya jual ada kebanyakannya tshirt readymade atau baju yang dah ada siap stok macam tshirt Oren Sport, Enzo, Change atau Gildan.

Tapi kalau korang nak jugak design korang sendiri….saya hanya terima 60 ke 70 lai ke atas sahaja sebab kalau buat bawah daripada tu, memang tak berbaloi kalau nak jahit balik.

So, kalau korang nak jugak design sebijik cam korang punya design tapi kuantitiu bawah 60 lai…maaf sangat2. Saya tak dapat terima. Nanti cubalah korang survey kat luar. Mungkin diaorang boleh terima.

Faham tak apa yang saya nak cuba sampaikan tu. Tapi biasanya, saya akan maklumkan dalam emel untuk cadangan guna tshirt readymade tu. Terpulang pada korang sendiri ye.

Ok…hari ni saya tak nak bercakap banyak. Baaaaaanyak sangat order tengah menunggu ni. Lambat2 kang customer marah sebab takut tak boleh siap on time.

 

KEDAI BARU

Satu lagi ni…nak cerita jugak. Kedai kitaorang dah diluaskan lagi bagi menampung permintaan dari customer kitaorang. Cer tengok sebelum, semasa & selepas kedai kitaorang tu siap.

tshirt cetak

 

Cuba tengok…betapa crowded nya kedai lama kitaorang. Tapi walaupun camni, masih mampu siapkan tempahan customer dalam tempoh.

Dalam gambar ni siap ngan kerani sorang, merangkap penyibuk, penyepah, tukang cat dan yang sewaktu dengannya. Ni gambar sebelum kedai kitaorang diluaskan lagi.

Pastu, bila dah diluaskan, camni le rupanya….

cetak tshirt

 

Operasi menggali lubang bermula. Gambar bawah kanan tu, yang tengah menggeliat tu, mandur tu. Nampak santai je tu. Tengok kalau senget, dia bgtau nanti…..hehehe.

cetak tshirt

cetak tshirt

 

Bata dah dinaikkan. Muat banyak meja printing gak ni.

cetak tshirt

 

 

Haaah…..2 minggu siap. Jangkaan dalam 9 meja printing yang boleh siapkan 50 lai baju sekali jalan boleh muat dalam kedai baru ni. So, In Sha Allah, cepat skit siap tempahan korang nanti.

cetak tshirt

 

cetak tshirt

 

Ni antara pekerja cilik yang kitaorang sempat upah. Upah dia senang je. Yang atas nun upah susu sebotol. Pastu, yang atas ni pegi pasar malam, nasi lemak lauk ayam je. Senang je…..

Nanti saya kongsi pasal meja printing yang saya order lepas ni lak ye.

Ok, apa cerita pasal tempahan baju hari ni…

Cuba tengok design baju bawah ni….

cetak tshirt kelas

cetak tshirt kelas

 

 

Asal design ni guna lukisan tangan je. Pastu, saya lukis balik dalam Ai. Dah siap semua, saya tunjuk dulu kat customer, pastu customer dah setuju baru saya start print.

Depan 1 kaler, belakang 2 kaler. Yang belakang tu, saya print hitam dulu, pastu print outline putih.

tshirt kelas

cetak baju kelas

 

Ni design kat dalam rumah. Tumpang jap rumah mak, sementara tunggu kedai siap.

tshirt group

tshirt group

 

Yang ni biasa je…1 kaler depan & 1 kaler belakang.

tshirt kelas

baju kelas

Yang ni baju kelas ni. Guna Customink.com ni. Diaorang buat dulu dalam Customink.com, emel kat saya & dah konfem, terus print.

Depan belakang 2 kaler. Oren ngan putih. Cantik gak.

tshirt kumpulan

baju kumpulan

baju kumpulan

baju kumpulan

shirt kumpulan

Yang ni print untuk baju kumpulan. 2 kaler printing. Merah ngan putih. Dalam 50 lai gak baju ni.

Ok…rasanya udah le tu ye. Nanti saya masukkan macam2 lagi cerita lepas ni ye.

Nak cepat ni sebab banyak lagi blok printing belum disiapkan. So, jumpa lagi ye.

Cam biasa…kalau sape2 nak order baju tu, cam biasa, isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat blog saya dulu sebelum saya boleh bagi harga tu ye.

Takpun, emel ke adminkomisen@gmail.com, call atau sms je.

Sampai jumpa lagi korang, baiiii….

Dari komputer teman,

Nik,
adminkomisen@gmail.com

Iklan Ebook 5 Cara Mudah 2

 

5 Cara mudah buat bisnes TShirt TANPA Perlu pening memikirkan bagaimana nak mencetak TShirt tersebut…..

Hai, hai, hai & Salam Cetakbaju semua,

Apa khabar semua? Terima kasih banyak2 kepada korang yang sudi melawat blog kitaorang yang tak seberapa ni.

Setiap minggu korang pasti akan mendapat pelbagai info2 baru untuk korang guna samada untuk cetak baju sendiri, order TShirt bagi pihak orang lain atau buat bisnes TShirt sendiri.

Bagi korang yang rasa malas nak fikir pasal cetak baju tu sendiri & tak minat pun nak cetak baju tu, apakata korang dapatkan ebook bagaimana 5 Cara Mudah yang korang boleh praktikkan kalau nak buat bisnes TShirt tu tanpa korang pikir bagaimana nak cetak sendiri baju tu.

Iklan Ebook 5 Cara Mudah 2

Bagi yang dah download ebook tersebut, tahniah diucapkan tapi bagi yang nama mereka dah ada dalam subscribe list kami & tak dapat nak download ebook tersebut, emelkan kepada saya di adminkomisen@gmail.com untuk dapatkan ebook tersebut.

Ebook tersebut hanyalah permulaan bagi korang mendapatkan maklumat ringkas tentang bagaimana untuk membuat bisnes TShirt TANPA perlu mencetak. Selepas ini, pelbagai maklumat yang akan saya berikan tentang bagaimana korang boleh betul2 buat bisnes TShirt tersebut.

Secara ringkasnya tentang ebook tersebut……tahu tak korang, bisnes tekstil ataupun khususnya TShirt pada hari ini semakin berkembang dan terus berkembang. Cuba korang fikirkan…berapa ramai manusia dalam dunia ni yang tak pakai TShirt. Hampir seluruh manusia dalam dunia ini akan pakai TShirt, betul tak?

Pastu, kalau kita kaji, adakah pemakaian tshirt ini akan berhenti dalam masa terdekat? Sudah tentu tidak, sebab manusia akan sentiasa membesar & manusia juga akan mempunyai pelbagai aktiviti dalam hidup mereka.

Maknanya….bisnes TShirt ni memang menguntungkan.

Kalau kita tengok persekitaran di Malaysia sekarang pun, bisnes TShirt ni makin bertambah maju. Student2 makin mampu membeli TShirt untuk aktiviti mereka, keluarga beli TShirt untuk Family Day, bakal pengantin buat kenangan baju rewang, mat2 motor buat tshirt untuk konvoi, sekolah buat tshirt untuk hari sukan sekolah dll. Perkembangan ni akan berterusan dalam masa yang lama sebab setiap tahun pasti TShirt yang berlainan yang mereka nak buat. Tak ke satu perkembangan yang bagus tu…

So, ini adalah serba sedikit tentang bisnes TShirt untuk pengetahuan korang. Kesimpulannya….bisnes TShirt ni boleh bagi korang duit tambahan kalau korang pandai menguruskannya…

Ok…..harap2 korang excited le nak mulakan bisnes TShirt tu ye.

So, hari ni, cam biasa…tempahan yang kitaorang dah siapkan sebelum ni…

tshirt kelab

tshirt persatuan

Design baju ni agak besar gak nak print ni. Lebih dari A3 sebab kena print dari atas sampai ke bawah. So, akan guna dye banyak skit dari biasa. Tulisan jawi kaler kelabu & rumi kaler putih.

Design semua customer yang berikan, so tak banyak kerja untuk touch up balik design tu. Baju guna brand Immaculate ataupu saya panggil TShirt murah. Walaupun murah tapi kualiti masih lagi cantik.

Kuantiti tempahan sebanyak 130 helai. Campuran kaler hitam ngan biru.

tshirt kelab

Untuk baju kaler biru ni, depan print 2 kaler, putih ngan kuning. Kalau ada sape2 berkenan nak beli baju camni, bgtau saya…nnti saya bgtau customer tu nanti….

Ok….cerita kedua…

tshirt kelas

Tshirt ni print depan ngan lengan je. Depan 1 kaler & lengan 2 kaler ngan nama.

tshirt kelas

Tepi kaler kuning. Cam biasa, tindih putih dulu baru tindih kuning. Baju hitam wajib tindih putih, kalau tak konfem kaler dia tak naik.

Ok…apalagi….

tshirt group

Ok…cer teka berapa kaler saya guna untuk print baju ni. Nampak macam 2 kaler, putih ngan merah je kan. Tapi sebab nak bagi kaler hitam tu naik, so saya print 3 kaler…..putih, merah & hitam.

Kalau ikutkan hitam guna kaler baju, jimat skit dye tapi sebab nak jaga kualiti, saya akan print hitam last sekali supaya kaler dia menyerlah.

Belakang pun ada jugak….

tshirt group

Ni stesen radio online ni. Actually, ni pertama kali saya dengar stesen radio ni. Kalau korang nak cek tengok website dia, cer taip address ikut address kat atas ni.

Diaorang buat tshirt ni utk peminat2 diaorang ni. Stesen ni kat rumah je ni. Senang je……

Ok..apa cerita lagi….

tshirt cetakAisey…gambar kelabu skit le. Yang ini banyak tempat print gak ni. Logo depan kat dada tu sulam tu. Customer yang nak camtu. Pastu, nama sorang2 kat bahagian bawah tu print cam biasa.

Belakang lak….

tshirt cetak

tshirt cetak

Siap print kat lengan lagi….

tshirt cetak

Yang ambik masa skit, bahagian belakang tu sebab ada 3 kaler kena print. Satu lagi nama….nama sorang2 pun akan ambik masa skit nak print sebab kena print ikut saiz. Tapi bila dah siap…memang puas hati.

Oklah ye…setakat ni sajelah dulu buat kali ni.

Seperti yang saya ceritakan pada awal cerita ni, kalau nak download ebook tu, klik je kat banner yang saya sediakan tu ye.

So, sape2 nak order tshirt untuk apa sahaja aktiviti korang, jangan segan & jangan silu, korang boleh isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun, emel, call atau sms terus. In Sha Allah, saya akan menjawab semua persoalan korang tu ye.

Ok, jumpa lagi….bai bai….

Dari meja penulis,

Nik
adminkomisen@gmail.com

Kalau nak tahu harga selai baju siap print, korang kena bagi……

Hai, Hai, Hai korang & Salam Cetak Baju semua….

Kabare? Waraaaas…..jangan lawas udoh. Tengah buat ape tu, korang. Hari ni hari last kitaorang berpuasa 6. Dah last minit baru nak pose. Sibuk sangat sebelum ni.

Ok….hari ni, saya nak berkongsi ngan korang tentang perkara2 yang memberi efek kepada harga sehelai baju siap print.

Ramai customer yang tanya saya pasal harga baju selai tapi maklumat tak lengkap. Ada sesetengah company printing tetapkan harga berdasarkan berapa kaler nak print tapi dengan saya bukan camtu. Saya ada pengiraan sendiri.

Sebagaimana korang tahu……minimum order kitaorang adalah 5 helai. Saya tak terima 5 helai ke bawah sebab kesian. Oleh sebab saya tumpu kepada kuantiti besar, so takut yang kuantiti sikit ni terlepas pandang. Lagi satu, harga mahal kalau order sikit ni.

Ok…antara perkara yang saya perlukan dari customer sebelum boleh bagi harga tu ialah :

1.  KUANTITI TEMPAHAN

Saya print guna silkscreen atau priting dye & guna blok printing. Tahu tak blok printing saya camane? Cuba tengok contoh blok printing tu kat bawah ni.

Cetak T Shirt Group

1 blok printing mewakili 1 kaler print. So, harga 1 blok printing tu akan dibahagikan dengan kuantiti tempahan & dapatlah kos printing bagi sehelai baju. Maknanya, kalau banyak kaler printing…mahal le sikit harga dia sebab kena buat banyak blok printing.

Kalau nak tengok pengiraan detail KOS PRINTING ni, korang klik kat page “Kos Printing” kat bahagian atas nun. Situ korang boleh study kalau nak tahu detail.

So…faham ke anak2??? Perkara pertama untuk saya bagi harga sehelai baju siap print ialah KUANTITI TEMPAHAN. Apa dia anak2….KUANTITI TEMPAHAN….Faham ye!!!!

2.  JENIS & KOS BAJU

Saya mintak maaf, banyak2….saya tak terima baju luar sebab kos printing saya agak murah. So, saya hanya jual tshirt printing dengan baju saya sendiri sahaja.

So…..kalau nak order baju ngan saya, korang kena pilih dulu baju mana yang berkenan melalui katalog2 baju kat blog saya, baru saya boleh bagi harga.

Harga bergantung kepada jenis kain & brand. So, korang boleh pilih sendiri mana yang berkenan kat blog saya tu ye.

3.  DESIGN NAK PRINT ATAS BAJU

Design nak print ni penting sebab saya nak tengok berapa kaler nak print. Macam yang saya cakap tadi, ada sesetengah company letak harga ikut bilangan kaler terus & bukan kos blok printing.

So, macam saya…saya kena tahu design dulu sebelum boleh bg harga tu sebab ada kaler2 yang kecik, saya tak perlu buat banyak blok. Saya boleh je selit kat mana2 blok nanti.

Korang boleh emelkan design tu dalam sebarang format samada jpeg, pdf, word, excel, Photoshop, gif, tff, Illustrator dll. Lukis tangan pun boleh asalkan maklumat dia clear.

Kalau nak buat sendiri design tu pun boleh. Guna software kat website http://www.customink.com. Buat kat situ, pastu send design tu ke emel saya untuk saya bagi harga nanti.

Tolooooooong jangan explain design dalam perkataan. Saya fail skit nak baca kalau explain guna perkataan.

Emelkan ke emel saya di adminkomisen@gmail.com beserta ngan maklumat di atas tadi.

Itulah 3 perkara penting untuk saya tahu & untuk saya bagi harga nanti.

Kalau korang tak nak emel…..isi je form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat blog saya & emelkan design lepas tu.

Pastu….CEK EMEL KORANG. Balasan emel akan dapat dalam tempoh 24 jam, In Sha Allah. Kalau tak dapat, call atau sms saya nanti ye. Emel inbox saya 1 hari 30 ke 40 emel sehari. Sekarang dah kosong dah inbox tu. Menunjukkan semua dah berbalas. Tapi kadang2 tu, customer lak tak balas balik…..hehehehe.

So, camane? Harap2 korang lepas ni, kalau nak tanya pasal harga, kena ada 3 perkara kat atas ni dulu ye. Kalau tak ada, susah skit le saya nak bagi jawapan nanti.

Ok……apa cerita hari ni? Untuk pengetahuan korang, Alhamdulillah walaupun menimbun2 order masuk lepas raya ni, Alhamdulillah hampir semua dapat disiapkan on time. Customer pun ramai yang puashati….

Ni antara cerita tempahan baju yang sempat saya upload….asalnya baju camni….

tshirt cetak kartun

cetak tshirt kartun

Nah…..ini le hasilnya. Ada 4 blok printing saiz A3 yang saya buat untuk design baju ni. Kaler hitam saya ambik kaler background baju je. Senang. Tak yah buat blok baru. Design ni, print depan je. Belakang kosong.

Korang mesti agak suspek jugak, camane saya boleh print baju tu tanpa guna locking(teknik printing silkscreen). Itu saya guna mata tajam wife tu. Dia yang buatkan. Suspek betul le…..hehehee.

cetak tshirt kartun

Yang bawah ni lak, tshirt special untuk anak sendiri & kawan2 dia. Sempena nak UPSR tahun ni, so saya bagi le hadiah kat diaorang, biar rasa seronok skit. Free Of Charge ni. Berbakti pada anak2….

cetak tshirt kelas

cetak tshirt kelas

Dalam 6 A tu ada nama2 student. Mudah je nak buat design tu. Guna Adobe Illustrator je. Korang kalau nak pun boleh buat.

Memang seronok betul budak2 time dapat baju tu hari tu. Kurang2 ada le skit kenangan diaorang time Darjah 6 tu.

Lagi, apa cerita……

cetak baju family day

Yang ini baju untuk geng Sabahan. Untuk family diaorang. Gambar depan asalnya gambar kaler, pastu nak sesuaikan ngan bajet diaorang, saya suggest buat camni. Sama macam yang pernah buat sebelum ni.

tshirt family day

tshirt hari keluarga

Ini bahagian belakang. Baju diaorang guna kaler Purple Gelap dari brand Oren Sport. Simple je.

Kemudian ada lagi tempahan yang macam ni….

tshirt kelas

Asalnya diaorang bagi gambar macam bawah ni, guna Customink.com, pastu saya transfer atas baju seperti diatas ni.

tshirt kelas

tshirt kelas

Baju guna brand Oren Sport, kaler Grey. Print kaler hitam je. Agak mudah. Rasanya tak sampai sejam siap semua sekali ni.

Ok…cerita last…..

tshirt kelas

baju kelas

Baju ni antara yang mudah & cepat saya buat sebab customer ni dah siap dah design dalam Illustrator. Terus print out je. Tak yah nak adjust2 dah. Kalau yang ambik masa lama tu, kalau yang jenis lukis tangan atau jpeg. Yang itu, saya kena buat balik sebab nak pecahkan kaler lagi tu. Tu kadang2 ambik masa lama nak siapkan tu.

Ok…..rasanya takat ni dulu buat hari ni. Panjang2 kang, letih lak korang membacanya nanti. Bukan semua orang suka membaca, betul tak?

So….nak order tshirt & nak tahu harga selai tshirt siap print, korang kena ingat 3 perkara penting kat atas nun :

1. Kuantiti nak tempah

2. Jenis baju

3. Design nak print.

Dah dapat tiga2 tu…baru le saya boleh bagi harga kat korang.

Jangan lupa, isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun, call, sms atau emel. Terpulang pada korang.

So…jumpa lagi. Assalamualaikum & Salam Cetak baju, korang.

Dari meja penulis merangkak pencuci tingkap pejabat,

Nik
adminkomisen@gmail.com

Jujur & ikhlas saaaaangat penting dalam bisnes online…..

Hai, hai, hai & Haiiiii……

Tengah buat apa tu? Makan ketupat ngan satey ke? Jaga2…jangan tercucuk lidah udah.

Dah banyak hari dah kita beraya ni & masa pun makin cepat berjalan.

Untuk pengetahuan korang, pada masa sekarang kitaorang duk tengah berhempas pulas menyiapkan order2 yang dah diterima sebelum hari raya lagi. Banyak yang nak jenis jersi yang ada nama ngan nombor kat belakang. Kalau jenis camtu, memang akan ambik masa untuk disiapkan berbanding satu kaler je semua baju.

Alhamdulillah jugak…tempahan kami terima tak putus2. Walaupun agak padat skit masa kitaorang tapi setakat ni mampu lagi nak handle. Cuma nak maklumkan awal2 …..kalau sape2 nak tempah baju dalam masa seminggu, saya tak dapat terima dah. Kalau nak dalam 2 minggu ke atas lepas dapat deposit, In Sha Allah, saya boleh tunaikan. Takut nanti marah lak orang yang order awal hari tu.

Ok..hari ni, saya nak kongsi skit le pengalaman kitaorang bisnes cetak baju secara online dalam 3 tahun ni.

Kalau diikutkan, baaaaaanyak sangat dugaan & cubaan yang datang dalam bisnes ni tapi ada perkara yang membantu kitaorang menjalankan bisnes ni dengan lancar & kurang masalah.

Pertamanya…..JUJUR. Dalam bisnes secara online ni, ramai jugak yang membuat bisnes tapi hanya nak dapat untung semata2. Diaorang tak fikir pun untuk maintain bisnes tu dalam jangkamasa yang lama.

Actually, bukan semua camtu tapi ada juga yang bersikap camtu.

Dalam bisnes online ni, customer tak nampak muka kita, tak tahu pun siapa kita & tak tahu pun latarbelakang kita. So, sape yang kena tunjukkan siapa kita sebenarnya kalau bukan si peniaga sendiri.

So…apa yang perlu dibuat untuk mendapat kepercayaan customer tu…mestilah bersikap JUJUR, betul tak?

Kalau kita jujur walaupun benda tu pahit…contohnya, memang kita tak boleh cetak baju tu & kita mengakuinya, so, itu dah kira baik untuk kita sbb Allah ni dia akan balas apa sahaja kebaikan kita.

Katakan kita ni nak untung je, benda yg tak boleh buat, kita kata boleh buat & last2 sekali benda tu tak jalan…tak ke menyusahkan diri sendiri & orang lain tu. Lepas tu, orang dah tak datang dah kat kedai kita, betul tak?

Sikap JUJUR ni kalau kita praktik betul2, banyak kelebihannya sbb macam yang saya kata tadi, Allah akan balasnya.

Bukan nak riak atau takbur tapi saya akui, saya praktikkan sikap jujur ni. Dan Alhamdulillah, Allah bagi rezeki yang melimpah ruah kat kitaorang. Saya tahu kalau kita berterus terang & jujur dan kalau dah itu rezeki kita, akhirnya kita akan dapat juga. So, redhalah.

Satu lagi…JUJUR bila menerima duit dari customer. Macam saya, terus terang nak bgtau yang beberapa kali customer yang percaya kat kita, terus bank in duit dalam akaun kitaorang. Macam hari tu, bukannya sikit..RM12,000.00. Maknanya kalau saya tak jujur & saya buat senyap je bgtau yang tak ada pun duit tu masuk, memang saya boleh buat. Tapi selama mana kita boleh bertahan macam tu. Bila kita buat macam tu,konfem rezeki kita tak berkat & jadi darah daging. Mati nanti, jenuh menjawab dengan malaikat pasal dah makan harta haram tu.

Satu lagi, ramai jugak customer yang bayar lebih. Kalau camtu, saya akan pulangkan duit baki tu ataupun masukkan dalam tabung masjid. Tak pernah lagi saya ambik duit lebihan tersebut melainkan customer halalkan dunia akhirat.

Begitu juga dengan IKHLAS. Bila kita ikhlas membantu orang, Tak semena2 rezeki akan datang pada kita. Banyak kali dah terjadi pada kitaorang. Yang penting ikhlas. Jangan nak pentingkan untung sahaja.

Rasanya agak panjang lebar jugak tazkirah hari ni….bukannya apa, ada jugak diluar sana yang masih meragui bisnes online ni sebenarnya. Yang sebenar2nya….orang yang TIDAK JUJUR & TIDAK IKHLAS le, yang memberi persepsi negatif kat orang yang jujur dalam bisnes online ni.

So, fikir2kanlah ye…kawan2…….

Hari ni cam biasa….ada beberapa tempahan yang dah buat sebelum ni utk dikongsikan bersama….

Cerita pertama…..

tshirt family day

Tshirt family day. Lupa nak upload gambar depan. Dapat ambik yang belakang je. Design ni ikut citarasa sendiri. Baju brand Oren Sport ni. Kain lacoste berkolar.

tshirt hari keluarga

tshirt hari keluarga

Tshirt family day banyak gak saya terima. Banyak yang nak buat reunion atau family gathering dengan guna baju special sebagai kenang-kenangan.

Baju ni dua blok printing ni…satu untuk kaler putih & tindih kaler merah, blok lain.

Cerita ni agak simple. Ok, yang bawah ni untuk tshirt kelas lak. Sebelum ni dah pernah buat dah design yang sama tapi untuk customer yang berlainan.

t shirt kelas

Actually, banyak gambar saya ambik dalam kamera saya tapi lupa nak upload dalam komputer. Ini antara gambar yang ada dalam simpanan tapi masih belum dipaparkan.

1 kaler printing & agak simple.

tshirt kelas

tshirt kelas Baju ni pun print 1 kaler depan belakang. Semua design baju ni, customer buat sendiri.

Buat atas baju dari Katalog Change, kod R4026, baju jenis cotton. Cantik gak baju dia. Kalau nak tengok contok, cer KLIK SINI

Baju jenis cotton ni. Sedap pakai. Print pun simple je. So, kalau korang nak order baju2 korang sendiri, bgtau kitaorang ye.

So…setakat ni dulu. Nanti dalam masa terdekat saya akan masukkan lagi gambar2 yang belum di upload dalam blog ni. Tak sempat nak upload lagi. Dah ratus keping dah gambar saya ambik rasanya. So, tunggu ye.

Cam biasa…..tolong jangan order baju melalui komen dalam setiap artikel ye. Kalau nak order & nak tahu harga selai baju tu siap print, klik ke page “Nak Tahu Harga Tak?” kat blog saya. Pastu emelkan design nak print tu.

Takpun, emelkan detail order korang ke adminkomisen@gmail.com, call kitaorang seperti di header atas sekali nun, sms dll.

Nanti dah dapat semua detail tu, saya bagi feedback nanti ye.

Jumpa lagi, guys…..baiiiii……

Jumpa lagi lepas beraya sakan & cetak baju disambung kembali….

Hai & Salam Hari Raya buat semua yang menyambut raya lagi….

Korang masih beraya sakan ke? Belum puas pegi open house ke….sekarang ni mana2 je buat open house dah. Bukan cam dulu. Sekarang ni, raya sebulan. Selagi tak abis sebulan bulan Syawal, selagi tu le dok pulun kuih raya. Ingat lagi masa kecik2 dulu, masa remaja purba dulu..lepas raya, naik beskal ngan kawan2 pegi kutip duit raya. Sekarang ni nampak kurang skit budaya tu.

Masing2 duk rumah je layan TV ataupun main game. Seronok dulu lagi kalau nak compare.

So…apa2 pun, yang penting nak bgtau yang bisnes kitaorang dah beroperasi balik dah. Hari tu balik kampung kat Terengganu hampir seminggu jugak. Malam Ahad baru balik rumah sendiri & sambung lagi open house kat rumah pulak.

Customer non stop call tanya pasal baju tapi layan tetap layan walaupun tengah bercuti.

So, balik raya ni agak menimbun gak order kena siapkan sebab hari tu tak sempat siapkan sebelum cuti raya. Mana yang dah siap bagi design nak print tu, cepat sikit kitaorang buat tapi masalahnya yang belum ada design tu…ambik masa skit nak buat sebab nak kena mengadap komputer lak.

Satu lagi, sekarang ni tengah sibuk menilik2 & memilih2 sape yang berjaya dapat hadiah baju FREE hari tu. So, saya jangka keputusan muktamad dapat tahu hujung bulan ni. Sape2 yang berjaya, saya akan bgtau melalui emel atau call nanti ye. Bagi yang tak berjaya tu,redha je lah ye sebab rezeki tu milik tuhan sebenarnya. Saya hanya menyampaikan sahaja.

Ada beberapa perkara nak kongsi ngan korang projek2 yang bakal kitaorang buat lepas raya ni. Ni hanya perancangan dulu & tak tahu lagi bila masa sesuai untuk launch projek2 tu. Kalau korang nak join nnti pun boleh. Antaranya :

1.  Projek Cetak Baju Kelas – Blog khas untuk cetak baju kelas yang di “design”kan oleh designer luar yang nak buat duit.

Projek ni dah setahun terbantut sebab tak cukup masa nak handle. In Sha Allah, saya akan usahakan balik utk lancarkan blog ni nanti.

2.  Projek Cetak Baju Kawin – yang ni pun blog khas untuk sape2 nak tshirt kawin je. Mungkin saya akan selitkan apa sahaja tempahan yang berkait dengan kawin sekali kot macam kad kawin & cenderamata nak bg kat pengantin dll.

3.  Projek Cetak Baju Family Day – satu lagi blog khas hanya untuk korang yang nak tshirt utk buat family day.

Ketiga2 projek kat atas ni mungkin saya akan buka kepada sape2 yang kreatif kat luar sana untuk sumbangkan idea kreatif mereka kat blog saya sambil buat duit sekali. Tapi tak tahu lagi bila nak launch…doa2kanlah projek2 ni berjaya ye.

4. Lepas raya ni jugak, saya bakal besarkan lagi kedai saya untuk senang printing baju dalam kuantiti banyak. Saya akan update cerita2 tu kat korang nanti bila projek tu dah sedia.

5. Hari tu pegi kursus Advance Printing…so, In Sha Allah, saya akan cerita jugak pasal tu nanti & lepas ni kalau sape yang nak banyak kaler tapi tak nak guna stiker pun, saya akan launch produk saya nanti.

So…kalau korang nak tahu cerita2 terkini yang mohcetakbaju.com bakal lancarkan nanti, korang  follow le blog kitaorang ye.

Ok…hari ni nak kongsi ngan korang tempahan yang kitaorang siapkan sebelum raya hari tu…

tshirt cetak

Huiiyooo…..Rock brader!!!!

Ni baju metalicca untuk satu customer tu. Actually ada 2 kaler. Merah ngan putih. So, ni design sebelum tindih merah ni. Cer tengok bawah ni pulak….

cetak baju

Baju ni customer ni nak bawak pegi tengok konsert live Metallica nanti. So, memandangkan 2 kaler print je. So, agak mudah nak print tapi camane pun kaler putih mesti kena layang atau print 2 kali biar naik betul kaler dia. Kalau guna rubber dye biasa ni, kitaorang print dulu sekali, pastu bagi kering skit, baru print kali kedua. Tu yang naik kaler putih tu.

Kalau nak print kaler atas baju hitam, bagi saya wajib kena print putih dulu. Kalau orang lain saya tak tahu camane. Tapi kalau kaler kelabu, tak yah tindih putih pun sbb kaler dia memang dah naik dah.

Belakang pun ada print jugak…

cetak baju

cetak tshirt

Apa cerita lagi……

tshirt cetak

cetak baju

print tshirt

Korang tahu tak yang design I LOVE KMB kat atas ni, saya buat 1 blok printing je. Senang je. Time nak print I ngan KMB tu, kitaorang tutup ngan salotape yang lambang LOVE tu & masa nak print LOVE, kitaorang tutup lak yang tulisan tu.

Isteri saya, tukang print merangkap CEO syarikat memang dah pakar bab2 tutup menutup ni. Dah 3 tahun buat kerja ni. So, bekerja berdasarkan pengalaman le.

Maknanya, tak yah buat 2 blok untuk 2 kaler, buat 1 blok pun dah cukup.

Selain tu….

cetak baju kelab

Antara kerja yang agak rumit time nak print ialah masa print logo sebab perlu kedudukan yang sharp & tepat.

Macam kitaorang, lagi le susah sebab tak guna locking & marking (orang yang biasa buat bisnes printing tahu le apa maknanya tu). Saya guna marking yg saya cipta sendiri je & campur ngan kemahiran isteri untuk jadikan design tu tepat je untuk ketiga2 kaler tu.

Nanti, In Sha Allah, dah siap tempat baru nanti, baru saya akan buat locking ngan marking tu nanti.

cetak baju kelab

 

Print logo antara perkara yang agak mencabar untuk dibuat. Bukan sahaja dari segi nak print tapi masa nak design balik logo tu biar ngam dengan setiap kaler yang nak printing tu.

Korang bayangkanlah ye…kalau logo tu ada 5 warna, tak ke 5 kali kena tindih kaler tu. Harga pun mahal skit dari biasa sebab nak cover printing yang mencabar tu.

Last2 sekali saya suggest kat customer buat 1 kaler je. Murah & mudah kalau nak buat.

Kalau susah jugak nak print, biasanya saya cadangkan sulam. Tapi sulam ni, satu logo RM5. Berbeza ngan printing, harga ikut kuantiti.

Nama kat bahagian bawah baju tu pun dalam RM2 bagi selai baju. Kalau kat dada atau lengan, RM1 je sebab kecik skit. So, terpulang pada masing2.

So, apa citer lagi ye…..

tshirt kelas

tshirt kelas

Ini design baju kelas yang biasa di print. Kadang2 nak print nama ngan nombor belakang yang ambik masa skit. Tapi kalau print hitam memang cepat.

So, rasanya takat ni dulu le ye. In Sha Allah, apa2 update saya bgtau nanti ye.

Cam biasa ye…..tolong jangan guna bahagian komen di setiap artikel untuk tanya soalan. Saya memang akan jawab guna emel soalan2 korang. Kalau nak tahu harga…klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun & emelkan design nak print sekali ye. Takpun call terus je kitaorang kat nombor 0192254028 (Nik) atau 0193643692(Salina).

See you again, guys……daaaaaa…….

Dari teratak kecil kami,

Nik & Salina
adminkomisen@gmail.com

 

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 675 other followers

%d bloggers like this: