Blog Archives

Alhamdulillah, rezeki mencurah2 lepas balik umrah ni……..

Selamat Cetak Baju pada semua,

Syukur pada Allah sebab bagi macam2 nikmat & rezeki kat kitaorang lepas balik dari umrah 2 minggu lepas.

Setakat hari ni, kitaorang agak tak menang tangan menerima order dari customer2 kitaorang. Tapi walau camane huru hara pun order yang masuk, saya rasa macam lancar je semua. Macam mudah je selesaikan tempahan tu. Mungkin berkat doa saya masa umrah hari tu kot.

Saya nak berkongsi cerita gak ngan korang. Banyak cerita best gak kebelakangan ni terutamanya nak dekat pilihanraya ni.

Semenjak 2, 3 menjak ni ramai ejen2 baju dari Parti2 politik yang call saya untuk order baju. Terima kasih banyak2 pada yang sudi order baju ngan saya tapi terus terang saya nak bagitau kat sini, saya tak mampu lagi nak terima order sampai beratus ribu lai. Ramai jugak yang call saya nak baju dalam 500, 000 lai, 200, 000 lai, 50, 000 lai. Nampak macam besar & menguntungkan tapi saya mintak maaf banyak2 sebab saya tak mampu nak tunaikan.

Antara sebab utamanya ialah berkaitan dengan kewangan. Saya kena bayar tunai kat supplier. Kalau dah beratus ribu lai, mana saya nak cari duit. Kalau jadi satu2 hal, tak ke menonggeng saya dibuatnya. Konfem kalau sangkut, supplier tak akan supply baju dah kat saya. So, jalan selamatnya ialah saya tak sanggup ambil order sebanyak tu. Maaf sekali lagi pada yang berkenaan ye.

Pastu, berkenaan ngan stok baju. Kebelakangan ni, banyak gak stok baju yang sangkut. Mungkin sebab dekat pilihanraya ni jugak kot. Kadang2 tu, stok tu ada tapi kena tunggu lama skit sebab tunggu diaorang jahit balik. Sesetengah baju terutamanya tshirt muslimah antara yang paling laris sekarang ni. So, mungkin ada sesetengah kod baju tu yang akan sangkut sikit le. Harap2 masalah ni akan selesai segera le.

Ok…..rasanya takat tu je yang saya boleh kongsi ngan korang pasal perkembangan bisnes semasa kitaorang.

So, cam biasa….kalau tak sembang pasal tempahan baju, memang tak sah. Hari ni apa citernya…….

t shirt I love

Yang ini baju sempoi je. Just I Love My Family kat bahagian depan je. Apa yang saya buat biasanya, saya akan print kaler putih dulu termasuk bentuk Love tu. Pastu, print sekali lagi kaler merah untuk bentuk Love tu. Pastu buat bulat skit kat bahagian love tu untuk nampak macam bercahaya skit. Agak mudah untuk dibuat……

Selain daripada tu, ada jugak customer yang kreatif. Dia mintak lukis mulut kat gambar baju tu. Gambar asalnya cam dalam gambar dibawah ni….

tshirt cetak

 

Ini hanya gambaran awal je tapi diaorang order baju jenis lain. Hasilnya seperti dibawah ni…..

tshirt cetak keluarga

 

Walaupun baju tu putih, tapi 2 kaler gak saya kena print…hitam ngan merah. Mana yang ada kaler putih tu, saya guna kaler baju je senang. Tak yah print putih lagi dah. Yang ini untuk family sendiri je ni.

Selain daripada tu…..

cetak baju

 

cetak tshirt

 

Ini design baju untuk group ni. Depan 3 kaler & belakang 2 kaler. Agak mudah untuk di print sebab design dia agak besar. Baju yang dipilih semuanya berwarna cerah. So, bila print ngan kaler hitam, lagi menyerlah le. Belakang 2 kaler…hitam ngan pink. Seronok gak buat baju ni sebab tak komplikated sangat design dia.

Lagi…….

t shirt rewang

 

baju kawin

 

Tshirt kahwin atau rewang atau Bekwoh antara tempahan yang paling banyak kami terima. Tshirt rewang atau kawin ni, biasanya customer nak yang paling murah untuk sesuai dengan bajet kawin masing2. Belakang biasanya saya buat saiz A3 bagi nampak lebih menyerlah & besar. Tapi terpulang kepada citarasa masing2.

Selain itu…..

t shirt sukan

 

t shirt netball

 

Kat atas ni lak untuk SMK Bum Bum. Tahu tak kat mana sekolah ni? Kat Semporna, Sabah….betulkan saya kalau salah ye, bah. Nak dengar cerita tak pasal customer baju ni. Boleh le saya cerita ye, Cikgu….

Kalau diikutkan, saya kena pos baju ni ke sana tapi malangnya masa tu time Lahad Datu kena serang ngan pengganas. Rumah cikgu yang order baju ni, betul2 depan tempat polis kita yang mati 6 orang tu. Dia cerita, takut bukan main. Bunyi peluru bertalu2. Ada komando datang rumah dia suruh tutup lampu ngan duduk diam2.

Esok2 nya…cikgu besar sekolah dia suruh diaorang ambik cuti & balik Semenanjung je. So, baju tu terpaksa le saya pos ke Penang, rumah cikgu tu sendiri. Gitu le ceritanya serba sedikit.

Selain daripada baju yang saya print guna dye atau silkscreen…ada gak baju yang saya guna heat press. Tapi hanya menggunakan baju TShirt JERSI PUTIH SAHAJA.

Cam contoh baju kat bawah ni….

tshirt running man

 

Baju ni kalau nak banyak kaler, saya boleh buat sebenarnya tapi dengan syarat kena guna baju “JERSI KALER PUTIH”.

Ada yang nak buat baju camni ke? Kalau nak….minimum order 5 helai & harga selai RM25. Lagi banyak order, dapat murah skit. So, kalau ada sape2 yang berkenan…emel je kat kitaorang nnti.

Yang bawah ni guna heat press gak tapi design dia sendiri….

tshirt cetak

 

Yang ini tak boleh jual sebab ini design diaorang sendiri. Cuma nak cerita pasal baju je ni.

So….dah puas ke baca cerita kitaorang. Kalau ikutkan banyak lagi tempahan2 lain yang belum dicerita tapi kalau ceritakan semua kat sini, boring lak kang.

Jadinya….cam biasa. Saya mintak sangat2…jangan le guna bahagian komen kat setiap artikel tu untuk tanya soalan & order baju. Susah nak jawab kat situ. Seelok2nya gunalah emel.

Pastu nak order, cam biasa….isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun, takpun emel, sms atau call. Terpulang mana yang selesa. Satu lagi…kalau nak tahu harga, tolong bagi detail maklumat sedetail2 nya termasuk berapa lai nak order, baju jenis apa, design nak print & berapa kaler print. Baru saya boleh bagi harga ye.

So…jumpa lagi….Baibaibai……..

Design nak print kat baju saaaangat penting untuk kitaorang bagi harga baju……

Hai & Salam mohcetakbaju.com semua,

Kabare semua? Harap2 semuanya waras….Alhamdulillah lepas seminggu balik dari umrah ni, baru le rasa neutral balik. Kalau tak sebelum ni, rasa letih sangat. Rasa nak tidor je. Skarang ni dah lega balik dah. Dah balik buat rutin harian balik dah.

Ok….hari ni nak kongsi ngan korang, sebab apa design nak print atas baju saaaaaangat penting untuk penetapan harga selai baju.

Bukannya apa…ramai antara kawan2 yang nak order baju & dah isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” dah tapi design nak print tak emel. So, kalau camtu, saya tak boleh bagi harga tepat selagi tak dapat design nak print tu. Saya hanya boleh bagi harga baju kosong je lah.

Satu lagi, kalau explain design dalam bentuk ayat. Saya terus terang mengaku yang saya “fail” atau memang tak pandai sangat kalau nak bayangkan design kalau explain dalam bentuk ayat. Saya takut bila print design lain & customer nak design lain.

Jadi, paling mudah….emelkan je design yang nak print tu kat saya & senang saya bagi harga terus nanti.

Kalau korang rasa tak reti nak buat design2 tu, saya ada beberapa option kat korang :

1.  Buat design sendiri…..sekarang ni dah ada tempat untuk buat design sendiri tu. Samada korang lukis tangan, scan & emel kat saya atau buat design kat page “Buat Design Sendiri” kat blog saya. Kat situ korang boleh godek2 sendiri design apa yang korang nak. Lagi puashati kalau camtu.

2.  Takpun, korang survey gambar2 dalam Internet atau gi kat Google Image, cari design kat situ & emel kat saya.

3.  Ataupun, korang survey kat blog saya & cari design yang korang rasa berkenan, pastu emel kat saya.

Senang tak camtu….Kalau nak mintak saya buatkan, mintak maaf banyak2 sebab selain daripada tak cukup masa, kalau korang buatkan sendiri lagi puashati. Saya pernah tolong buatkan design tu kat orang. Tapi asyik duk ding-dong-ding-dong. Pegi balik pegi balik, tak puashati ngan design saya buat tu…last2 saya suruh je diaorang buat sendiri. Lagi puashati.

So, kesimpulannya…..kalau korang nak tahu harga lepas emelkan maklumat tempahan baju, design nak print mesti emelkan jugak. Lainlah kalau korang nak baju kosong. Tak yah le nak emelkan design lagi, tul tak?

Ok….harap2 korang dapat le bagi kerjasama pasal masalah diatas ni ye.

Cam biasa…kalau tak kongsi ngan korang pasal tempahan baju, memang tak sah. Apa cerita pasal baju hari ni???!!!

baju group

tshirt group

Baju ni sempoi je. 1 kaler hitam je print. Design ni saya tolong buatkan. Nasib baik customer ni pun sempoi. Ikut je design yang kitaorang buat tu. Banyak gak hari tu baju ni kami buat. Alhamdulillah, tak sampai 1 hari dah siap dah baju ni kami kerjakan…hehehehe.

Selain daripada tu, banyak gak tshirt kelas yang kami terima. Macam2 stail ada. Antaranya seperti gambar kat bawah ni….

tshirt kelas

tshirt kelas

Yang ini pun simple gak. 1 kaler print je. Tapi kalau baju jersi camni, time nak print bahagian belakang yang nama ngan nombor tu ambik masa lama skit sebab kena hati2 takut tersilap. Baju kain jersi Oren Sport.

Kalau print hitam memang cepat sebab tak perlu tindih kaler. Kalau kaler lain kang, kena lak tindih putih dulu. Kalau print hitam sekali lalu je.

Selain daripada baju kelas, baju rewang atau baju kawin, banyak gak saya terima. Cam baju kat bawah ni…..

tshirt kahwin

 

Baju bahagian depan.

tshirt kahwin

 

Baju bahagian belakang.

Design semuanya dapat dari customer. Saya cuma touch up balik nak bagi sharp lagi je. Saya biasanya guna Adobe Illustrator. Kebiasaannya baju rewang, diaorang pilih baju yang paling murah & 1 kaler print je sebab diaorang nak jimatkan kos. Ada yang order banyak2 & ada yang order sikit. So, mana yang order banyak tu, harga murah skit le daripada order sikit sebab kos printing ikut blok printing & kuantiti tempahan.

Selain daripada tu….

tshirt kelas

 

tshirt kelas

 

 

Yang ini pun baju kelas gak. Guna baju kaler magenta brand Oren Sport. Design yang ini, diaorang buat dalam Customink.com. Cuma bila diaorang buat Customink.com, saya tetap kena touch up balik untuk diprint atas baju. Cuma dengan Customink ni, memudahkan skit le customer2 saya yang buntu tentang camane nak buat design tu, ye tak.

So, saya rasa takat ni dulu cerita pasal tempahan baju ni.

Ingat ye….kalau nak tahu harga baju, bagi detail tu lengkap skit ye. Siap ngan kod baju, jenis baju, kuantiti tempahan & design nak print sekali. Kalau tak, memang saya tak boleh nak bagi harga betul.

Kalau korang nak order baju tu, korang pilih je nak guna emel, call, sms atau isi je form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat blog saya. Dah dapat semua maklumat tu..baru saya boleh bagi harga ye.

Ok….sampai jumpa lagi ye…..baaiiiiii……

Kami kembali selepas selamat menjalankan Umrah…..

Hai & Salam Cetak Baju pada semua pelawat setia mohcetakbaju.com,

Allahuakbar 3X & Alhamdulillah yang tidak terkira kepada Allah Yang Maha Hebat.

Syukur (jutaan kali) kerana Allah telah memberi peluang yang besar kepada kami sekeluarga untuk menjalankan ibadat umrah dari 23/03/2013 hinggalah 05/04/2013 yang lalu.

Macam2 dugaan & pengalaman kitaorang dapat masa pergi ke sana. Rasa seperti nak luruh jantung bila lihat Kaabah buat kali pertama. Kat situ jugak saya pohon moga2 bisnes cetak baju saya semakin diberkati, diredhai & dirahmati olehNya. Pastu, mintak jugak semoga dapat rezeki yang melimpah ruah dariNya.

Kat sini saya nak kongsi ngan korang semua, gambar2 kitaorang yang sempat diambil sepanjang umrah tersebut.

DSCN0698DSCN0699

DSCN0702DSCN0723

DSCN0739DSCN0747

DSCN0759DSCN0787

Ini le antara gambar2 kitaorang time umrah hari tu. Hari tu kitaorang pegi 8 orang. Saya ngan Kak Salina, anak 3 orang, mertua saya sepasang & mak sedara sorang.

Pegi kat Madinah ok lagi sebab cuaca dia sejuk skit tapi kat Mekah sedikit panas & jarak hotel ke Masjidil Haram hampir 1 km jugak. pastu hotel sejuk aircond, masjid sejuk gak aircond & dalam perjalanan tu panas…so, ramai yang batuk & demam. Kitaorang pun camtu gak….masa tengah taip artikel ni pun masih batuk2 lagi. In Sha Allah, 2,3 hari lagi baik le tu gamaknya.

Nak kongsi ngan korang skit pasal umrah ni…..kalau korang ada duit lebih kan, saya cadangkan gunalah ejen Umrah yang mahal skit supaya hotel tu dekat ngan masjid. Tak ada le kena menapak jauh. Pastu, kalau dapat, pegi le awal2 tahun sbb time tu cuaca tak panas sangat. Mana yang jenis tak tahan panas tu, boleh consider pendapat saya ni.

Tapi apa2 pun…..semua dugaan tu saya anggap ujian dari Allah untuk bagi pahala lebih besar pada kita.

Memang betul orang kata kalau bercakap kat Mekah ni kena jaga sebab ada rakan saya yang tak selera nak makan nasi….dia cakap tak lalu nak makan…sampai balik memang tak lalu nak makan nasi. Makan mi je sepanjang umrah tu.

So, saya rasa itu le sedikit sebanyak cerita pasal umrah yang saya boleh kongsikan ngan korang hari ni. Saya harap, satu hari nanti korang lak dapat jejakkan kaki ke sana nanti, In Sha Allah.

Ok………dah lama saya tak berkonsi cerita pasal printing baju. Kalau tak silap, dari awal bulan 3 lagi saya dah stop order sebab nak siapkan order yang masuk sebelum tu. Ini pun masih ada lagi order yang belum siap tapi nasib baik customer tak kisah bila siap.

Cer tengok gambar bawah ni…..

tshirt karnival sukan

Yang ini simple je…1 kaler. Tak banyak kerenah. Design pun saya buat sendiri, tunjuk kat diaorang, diaorang setuju je. Tak banyak songeh le. Yang ini dalam 100 lai lebih ni kalau tak silap. 1 hari siap. Guna baju tshirt murah. Sonang yo….

tshirt cetak

cetak tshirt

Macam2 kaler baju diaorang buat. Memang fancy betul…design sama jer semua.

Selain daripada tu, baju kelas pun ada gak……..

tshirt kelas

tshirt kelas

Yang ini pun sempoi. Design diaorang buat dalam Customink.com. Saya tiru je. Yang ini pun mudah nak print sebab 1 kaler je. 1 hari dah siap.

Lagi….apa citer…..

tshirt cetak

tshirt cetak

cetak baju

cetak tshirt

Ini lak baju pengakap SK Kuala Atok, Raub, Pahang……1 kaler print depan & 1 kaler print belakang. Baju guna TShirt murah je. Walaupun murah tapi kualiti tetap cantik lagi.

Kuantiti dalam 40 lai.

 Ok….rasanya ini je cerita saya hari ni. Sebenarnya masih mamai2 ni. Tengah nak sesuaikan dengan cuaca kat sini rasanya. Batuk pun belum hilang sepenuhnya lagi.

Pada rakan2 yang wish selamat jalan hari tu, terima kasih banyak2 diucapkan.

In Sha Allah, selepas ini kami di mohcetakbaju.com akan lebih aktif dalam bisnes cetak baju untuk membantu rakan2 & adik2 kat luar sana untuk dapatkan tshirt untuk program korang nanti.

So, sape2 yang nak order…sekarang tempahan dibuka semula & sila isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” atau emel atau sms/call utk dapatkan maklumat lebih jelas.

Jangan guna ruangan Comments ye sebab susah nak jawab kat situ.

So….jumpa lagi korang….baiiiiiii…….

Tolong jangan order kat komen, guna emel kalau nak dapat jawapan cepat……

Hai, hai, hai & Salam Cetak Baju kat semua pelawat2 mohcetakbaju.com,

Tima kasih le kat korang yang sudi melawat blog cetak baju saya yang tak seberapa ni tapi Alhamdulillah, telah menunaikan hasrat beribu2 orang sebelum ini semenjak kami online 2 tahun lepas.

Hari ni saya nak bercerita sikit pasal cara nak tempah baju ngan kitaorang. Sebelum2 ni banyak kali dah saya bgtau tapi mungkin ada yang terlepas pandang kot.

Nak mintak tolong jugak ni….kalau boleh, jangan buat pertanyaan penting kat bahagian KOMEN kat setiap artikel saya sebab susah nak jawab kat situ. Saya lebih suka jawab kat emel. Lagi mudah.

Kenapa???Korang takut emel tak berbalas ke?

Jangan takut…..seorang peniaga aktif secara online seperti saya, emel & telefon adalah 2 alat penting untuk berkomunikasi dengan pelanggan. Kalau tak ada dua2 alat ni….bisnes online tak akan ke mana sebenarnya.

Nak bukti tak yang soalan korang pasti akan terjawab…cuba tengok gambar kat bawah ni.

Paparan Emel 20102013

Nampak tak gambar kat atas ni? Kalau tak nampak, klik kat gambar untuk besarkan.

Cuba korang tengok kat bahagian atas dalam kotak & yang ada anak panah tu. Dalam inbox saya ada lebih kurang 1,700 emel yang belum di delete. Yang dah delete pun dah berapa ribu emel dah. Cuba tengok kat bahagian kiri lak. Hanya 14 emel je yang belum berjawab pada 20 Februari, 2013. Yang 14 emel tak berjawab ni, kebanyakannya komen kat blog saya yang agak susah nak berjawab sebab kena masuk admin WordPress, baru boleh jawab.

Pastu tengok lak, bilangan emel yang saya jawab. Yang dalam bulatan tu, 47 kali kitaorang berbalas emel sebelum dia bagi keputusan. Yang lain tu, semua lebih dari 1 kali…maknanya..semua emel korang pasti berjawab. In Sha Allah.

Tapi masalahnya…..walaupun saya jawab emel tu dah bersungguh2 dah tapi last2 sekali, ada yang senyap je. Saya tak tahu apa masalahnya. Mungkin sibuk ataupun dah dapat tempat lain kot.

Tapi kesimpulannya, emel korang pasti berjawab. Cuma lama dan cepat je bezanya.

Satu lagi….ada gak yang saya terlepas pandang atau terlupa nak jawab balik sebab emel dah banyak bertindih2. So, saya harap sangat kalau saya terlupa camtu, korang emel le balik bgtau yang korang perlukan jawapan.

Saya hanya manusia biasa tapi saya tetap berusaha untuk melayan semua pertanyaan korang.

Bisnes online ni mesti kena ada emel..kalau tak, tak ke mana bisnes kita.

Selain daripada emel, saya pun banyak dapat sms & call. Cer tengok bukti sms saya kat bawah ni….

Paparan SMS Conv 20102013

Nampak tak…ada 259 conversation sms yang saya belum delete dalam box sms saya pada 19/02/2013.

Pastu…..

Paparan SMS Sent 20102013 Paparan SMS Inbox 20102013

Yang mesej SENT ada 1,413 & INBOX ada 1,664. Itu tak campur lagi yang dah delete sebab space dah penuh & hp berat.

So, kalau korang risau…SMS tak jawab atau emel tak jawab, korang tengok gambar2 kat atas ni, pastu renung2kanlah. Maknanya, saya akan sentiasa melayan korang selagi mampu & kalau boleh jangan le guna bahagian komen kat bawah artikel2 saya tu. Kalau nak komen gambar atau cerita saya, silakan tapi kalau nak order atau tanya soalan….tolong jangan tanya kat situ ye.

Pastu, nak ingatkan jugak….kalau tak nak emel..tolong gunakan form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat blog saya & pastikan emel korang valid. Kalau tak valid, kalau saya jawab balik mesti undelivered.

So….ingat ye. Saya akan berusaha sebaik mungkin untuk jawab emel atau sms korang. Jangan ragu2 & bimbang…ceh!!! macam lirik lagu lah pulak.

Ok……apa tempahan baju yang saya nak kongsi ngan korang hari ni. Cuba tengok gambar kat bawah ni….

tshirt kelas

 

baju cetak kelas

 

Ini design biasa sahaja…baju kelas dari Bintulu. Design semua diaorang buat sendiri. Yang tulisan jawi tu, diaorang yang emelkan. Saya cuma touch up balik dalam komputer.

Baju jenis Single Jersey brand Oren Sport.Cam biasa….memang kena tindih putih dulu sebelum tindih merah tu. Kalau tak…susah nak naik kaler dia.

Cerita kedua…..

tshirt rewang kahwin

 

Yang ini sempoi je..just design depan kat dada & nama kat lengan. Baju jenis Lacoste atau jenis yang kain kasar skit. Bukan cotton atau microfiber.

tshirt kahwin

 

baju kawin

 

Ada 2 kaler baju…hitam & biru. Dua2 print putih. Agak simple…so, tak yah le saya explain panjang2 ye…

Apalagi citer…..

DSCN0467
Yang ini lak customer buat design dalam Customink.com je. Saya ikut sebijik dengan apa yang diaorang designkan. Yang ini pun agak sempoi. Tak perlu nak explain lagi sebab hanya print 1 kaler putih sahaja guna print Silkscreen. Macam sebelum ni jugak.

tshirt kumpulan

 

Selain daripada tu, saya ada gak terima order sebanyak 80 lai untuk satu customer ni.

Tahu tak….customer yang ni just bagi draft dalam bentuk lukis tangan je. Tapi walaupun lukis tangan, cantik gak lukisan dia. Cer tengok design awal yang diaorang bagi….

blank-t-shirt

 

Lukisan tu saya touch up balik dalam Adobe Illustrator. Mana yang design dia nampak kurang sharp, saya licinkan dia bagi nampak lebih cantik walaupun dia tak mintak pun saya touch up balik. Saya bukannya apa…saya rasa saya ni jenis pentingkan kualiti design & baju. Saya agak cerewet skit bab tu. Kalau boleh…kalau saya jadi customer, saya nak yang terbaik…so, camtu le saya buat kat customer. Mesti nak jaga kualiti biar bagi cantik. Bukan saya saje2 cakap ni tapi tulus ikhlas dari sanubariku….chewaahhh!!!

Ok….bila dah puashati, saya start buat blok & print baju tu……Ini le hasilnya….

baju santai

 

Ini le rupanya blok printing saya & baju2 sebelum diprint guna dye.

Hasilnya selepas print…..

baju group

 

Sama tak ngan design atas yang dia bagi….yang ini saya print saiz A3 ni. Memang cantik kalau sebesar itu.

tshirt group

 

Yang ini, 80 lai dalam 2,3 jam siap. Kalau ada tempat lebih besar yang muat 100 lai. Rasanya 1/2 jam dah siap semua sebab 1 kaler je print. Tapi nak citer kat korang le…kalau korang dengar mesti jeles punya. Akak Salina print baju tu pakai baju tido je. Cuma sempat gosok gigi je…hehehe. Jangan mare…tapi ni serius ni. Almaklum le..bisnes dalam rumah. Cam tu le rupanya.

Ok….rasanya takat ni dulu buat kali ni. Ingat pesan saya kat atas nun. Tolong jangan tanya soalan atau order baju kat bahagian komen, susah saya nak jawab. Just isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?”, emel, sms atau call je. In Sha Allah, kami akan melayan korang…

So….jumpa lagi korang…..baiiiii!!!!!

 

Macam2 cerita pasal tempahan cetak baju kitaorang…..

Hai & Salam Cetak Baju buat semua pelawat mohcetakbaju.com,

Apa khabar semua? Harap2nya sihat2 selalu le hendaknya ye….Dah masuk bulan 2/2013 dah. Tup tap tup tap…pejam celik pejam celik…dah bulan 2 dah. Rasanya cam baru je kitaorang buat bisnes online. Tahun ni dah nak masuk Tahun ke 3 dah kitaorang dalam online.

Saya agak bangga & syukur sangat2 sebab setakat hari ini..daripada mula bisnes online, saya masih lagi mampu bagi KOS POS FREE untuk semenanjung Malaysia & tanggung separuh untuk Sabah Sarawak.

Bayangkanlah….harga yang saya bagi tu, tetap sama samada korang order online ataupun offline. Saya consider harga yang saya bagi tu masih lagi berpatutan berbanding dengan kualiti baju yang kitaorang hasilkan.

Apa yang saya pegang untuk menjadi seperti sekarang ialah kata2 & pesanan guru2 saya. Kita buat bisnes ni jangan pikirkan untung semata2 tapi niat juga untuk bantu orang ramai kat luar sana. Bila kita ikhlas membantu, In Sha Allah, Allah akan bantu kita pula. Satu lagi…jaaaaaangan kita sombong & bongkak bila dah berjaya. Sentiasa bersyukur & ingat kpd orang yang susah. Apabila kita mula sombong dengan orang…itulah permulaan kejatuhan kita. Ingat tu.

Satu lagi…..untuk jadi senang bukan mudah. Dalam apa sahaja bisnes pun, kalau nak berjaya, mesti kena susah jugak kecuali le bisnes tu ayahanda kita punya. Mungkin senang skit kot. Tapi bagi saya..nak berjaya, kita mesti kena susah dahulu sebab bila satu hari kita dah senang & tiba2 kita dapat kesusahan, sekurang2nya kita tak panik sebab kita pernah susah dulu. Kebanyakan orang yang naik dengan senang, bila sekali jatuh…terus dia jatuh sebab dia tak pernah susah..betul tak?

Saya hanya berkongsi melalui pengalaman sendiri. Sape2 yang berjinak2 nak buat bisnes tu…pikir2kanlah. Jangan hanya takat hangat2 tahi kerbau je…yang penting usaha, jangan mudah give up, minat & rajin. In Sha Allah berjaya.

Ok…cam biasa. Kalau tak cerita pasal tempahan baju, memang tak sah. Nanti takut korang tak pecaye lak kang…

Citer pertama…..

tshirt group

Baju 2 kaler depan dari Kelantan. Bagi saya mudah je nak buat baju ni sebab design dia besar.

Camane proses nak print baju tu? Cer tengok kat bawah ni….

tshirt cetak

Baju sedang siap sedia untuk didera. Kasi susun dulu kemas2… Pastu….

cetak baju

Print putih dulu….untuk logo tu nak kuning kan…kalau baju gelap, biasanya saya buat putih dulu. Pastu, baru tindih kuning. Pastu pulak….

cetak baju kumpulan

Nah…ini le hasilnya. Very the simple past tense..hehehehe. Kalau design camni, In Sha Allah…untuk 50 lai, sehari boleh siap….

Ok..citer kedua lak….

cetak tshirt family day

Ini lak tshirt untuk family day ni. Kalau tak silap, diaorang buat design dalam Customink.com je ni. Sendiri punya idea je. Bahagian depan ni…bahgian belakang siap ada nombor2 lak….

tshirt family day

Belakang cam baju jersi. Siap nama ngan nombor sekali. Memang mudah nak print sebab 1 kaler hitam je.

tshirt jersi bola

Lagi…apa citer lagi…..

tshirt rewang

Yang ini paling sempoi…guna baju tshirt murah je. Depan 1 kaler & belakang 1 kaler.

tshirt kawin

Aisey…belakang lupa nak upload gambar le. Sori…ada yang depan je. Simple but nice.

Selain daripada tu, tshirt kelas pun banyak gak kitaorang terima…contohnya…

tshirt kelas

Ramai betul suka gambar headphone ni. Rasanya dah berbelas2 baju dah saya print baju camni ni….

tshirt kelastshirt kelas

Baju ngan design baju semua guna design dalam blog saya. Tak payah susah2 nak buat….jenis baju pun sebijik ngan baju sebelum ni.

So…rasanya itu jelah yang dapat kongsi hari ni…nak sambung kerja lak. Lepas ni saya nak kongsi pasal tempahan2 lain lak. Banyak lagi sebenarnya nak kongsi sebenarnya. Dalam kamera dah ada, cuma tak sempat lagi nak upload dalam komputer.

Ok….cam biasa2….toooloooooong jangan order baju kat ruangan komen di setiap artikel. Kalau nak tanya apa2, emel, call, sms ataupun isi je maklumat kat page Nak Tahu Harga Tak? kat bahagian atas nun. In Sha Allah, setiap pertanyaan awak tu akan berjawab. Kalau tak berjawab, kontek je terus kitaorang kalau rasa nak dengar suara saya atau orang rumah saya. Lagi konfiden…ye tak?

Sampai jumpa lagi korang….tata titi tutuuuu…baiiii…..

Mohcetakbaju.com bercuti dari 24/01/2013 hingga 27/01/2013 tapi tempahan masih berjalan…

Makluman-Cuti

Hai, hai, hai & Salam Cetak Baju semua,

Berjumpa lagi kita dalam rancangan…Mari menempah baju…hehehee. Cam rancangan TV jer.

Korang dah baca ke tajuk ngan banner kitaorang kat atas tu. Ni bukan apa ni, takut nanti ada lak yang nak order baju time kitaorang bercuti tu. Takut frust lak kang. Kitaorang bercuti je tapi order berjalan cam biasa gak.

Kitaorang start balik operasi 28/01/2013 ni. So, kalau sape2 yang nak baju dia lepas tu, In Sha Allah boleh. Kalau nak baju sebelum kitaorang bercuti tu pun boleh, tapi dengan syarat print simple & kuantiti tak banyak. Kalau camtu boleh. Kalau nak print banyak kaler, pastu kuantiti banyak…saya mintak maaf, dari hujung bulu rambut sampai le ke hujung anak jari kaki…saya tak dapat nak tunaikan.

So….jangan risau. Walaupun kami bercuti, order tetap berjalan. Saya akan sentiasa buka emel walau dimana saya berada, In Sha Allah.

Hari ni kan…saya tak nak le berceloteh panjang. Hari ni nak bercerita banyak skit pasal tempahan sebelum ni. Nak kongsi ngan korang tentang macam2 stail baju diaorang order ngan kitaorang. Yang mana boleh ditunaikan, saya bagitau boleh & mana yang tak boleh tu, saya akan bagitau siap2, tak boleh.

Kitaorang berniaga ni memang le hajat utama tu nak untung tapi kalau dapat untung tapi menganiaya orang buat hape…alamat tinggal separuh jalan le bisnes camtu. Kalau boleh nak le sampai bila2 bisnes cetak baju ni, ye tak.

Ok….apa ke cerita hari ni. Cuba tengok ni….

baju kelas

baju kelas

Design baju ni diaorang guna Customink.com je. Buat design kat situ, pastu bagitau font jenis apa. Bila dah dapat maklumat tu, saya terus prepare untuk buat blok printing. 1 kaler printing camni, memang cepat kalau nak buat.

Baju roundneck, cotton kaler Grey brand Oren Sport.

tshirt kelastshirt kelas

baju kelas

Selain daripada baju kelas, kitaorang ada banyak gak terima baju untuk family day. Macam cerita kat bawah ni. Design dia, lain dari yang lain..siap ada jawatan dalam syarikat lagi tu….

baju family day

baju hari keluarga

Design ni pun, customer ni buat sendiri dalam website Customink.com tu. Korang pun boleh buat gak sebenarnya. Senang je. Kalau nak tunggu saya buat, alamat berjanggut le….masa saya agak padat skit sebenarnya. Kalau design sendiri, senang skit. Lagi puas hati.

tshirt family daytshirt hari keluarga

Simple & sempoi….

Ok..sebab hari ni nak kongsi banyak skit cerita, so ini lagi cerita pasal tempahan baju tu…..

tshirt keluarga

baju hari keluarga

Yang ini senang je. 1 kaler je. Printing ni bergantung pada bajet customer sebenarnya. Kalau bajet tak mahal, simple je lah. Kalau nak banyak kaler & cantik, korang kena berani le letak bajet tinggi skit. So, baru puas hati,ye tak?

Kalau bajet rendah tapi nak baju berkaler2 macam kat luar nun, saya mintak maaf banyak2 le ye. Baju kat luar nun, diaorang order beribu2 lai. So, kalau camtu, kilang pun boleh supply sebab diaorang untung ikut kuantiti tempahan baju.

Cam kitaorang gak..kalau korang order banyak, boleh le murah skit sebab kitaorang pun dapat untuk ikut kuantiti. Tapi kalau just order 5 ke 6 lai je, kena berpatutan le dengan harga tu. Korang fahamkan?

Ok…apalagi….haaaa..ini pasal baju kawin lak. Cer tengok…

tshirt kahwin

tshirt rewang

Yang atas nun gambar depan, yang bawah ni gambar belakang. Ramai betul yang berkenan gambar kartun ni utk baju kahwin. Baju tshirt kitaorang guna cotton roundneck, Oren Sport kaler Seablue kod CT0128.

tshirt bekwohtshirt kahwin

Bawah ni satu lagi tshirt kahwin…yang ini pun geng Bekwoh gak ni…..

tshirt rewang

DSCN0155

tshirt kahwin

Ok…ini antara cerita2 yang sempat saya upload dalam blog saya setakat ni. Memang banyak lagi yang tak cerita sebenarnya sebab nak kejar masa. Sekarang ni, design pun saya kena touch up balik. Marketing pun kena buat gak & blok printing pun saya jugak. Jadi, agak terhad skit le masa tu.

So, pada korang yang nak order baju, cam biasa…klik je kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun & isi form kat situ. Takpun call, sms atau emel je. Yang penting, korang happy…..

Ok…jumpa lagi, guys!!!….baaiiii……

Senang je sebenarnya nak order baju kat mohcetakbaju.com ni!

Hai & Salam Cetak TShirt buat korang semua,

Pekabo? Harap sihat2 le selalu hendaknya. Syukur pada Allah yang masih lagi bagi kudrat untuk saya menaip berkenaan tempahan2 baju untuk dikongsi ngan korang hari ni.

2013 ni saya akan cuba menunaikan sebanyak mungkin permintaan dari pelanggan-pelanggan kitaorang. Tahun2 sebelum ni bukannya tak menunaikan permintaan tapi ada sesetengah permintaan tu saya terpaksa tolak sebab tempahan sedia ada terlalu padat & ada sesetengah tu masa mengorder tu suntuk sangat. Hari ni order, lusa nak pakai dah.

Kalau yang macam tu, simple & sempoi punya design In Sha Allah, saya boleh tunaikan tapi kalau macam2 kaler ada, mintak maaf le banyak2. Takut tak sempat kalau nak cepat.

Biasanya saya boleh siapkan baju yang banyak kaler tu dalam 2 minggu ke atas le. So, pada korang yang nak order baju tu, pastikan order awal & cepat2. Takut tak sempat siap lak kang.

Hari ni nak kongsi ngan korang le bagaimana sebenarnya korang nak order baju ngan kitaorang. Bukan susah sebenarnya. Ikut je langkah2 kat bawah ni & gerenti korang akan puashati nanti. Cer tengok apa langkah2 nya tu :

1.  Tetapkan dulu berapa lai nak order?

2. Pilih dulu baju pilihan korang kat Katalog2 baju kat blog kitaorang.

3. Pastu, pakat ngan kawan2 berapa bajet selai termasuk print. Maklumat ni penting sebab kalau bajet korang ciput, saya boleh syorkan baju murah & kualiti bawah skit. Kalau bajet korang tinggi, saya boleh pilih baju mahal skit & berkualiti skit. Tapi apa2 pun, korang pilih le dulu baju kat katalog kitaorang tu.

MAKLUMAN : SETAKAT INI BAJU DARI LUAR SAYA TAK TERIMA LAGI SEBAB AGAK TAK BERBALOI DENGAN USAHA NAK MEMERINT NANTI. SORI YEK!!

4. Pastu…langkah ni paling PENTING!!!!

ISI FORM KAT PAGE “NAK TAHU HARGA TAK?” KAT BLOG SAYA KAT BAHAGIAN ATAS NUN.

TOLONG YE….DIULANGI….TOLONG JANGAN TANYA HARGA ATAU ORDER KAT BAHAGIAN KOMEN DIBAWAH SETIAP ARTIKEL. LAMBAT NAK JAWAB NANTI.

5. Pastu emelkan design yang korang nak print atas baju tu. Kalau tak ada design sendiri lagi, buat design korang sendiri kat page “BUAT DESIGN SENDIRI” kat bahagian atas nun. Bila dah buat, klik SEND kat bahagian bawah website tu.

6.  Pastu tunggu je jawapan harga dari saya.

INI PUN LANGKAH PENTING….TOLONG CEK EMEL LEPAS KLIK “SUBMIT” YE.

7. Bila kita dah berbalas-balas emel & dah dapat harga, baru le buat deposit 50% dari harga yang kita setuju tu.

Nak buat bayaran, klik kat page “CARA BAYARAN”  kat blog saya untuk detail bank & isi form kat situ.

8. Dah terima bayaran, saya akan terus order baju & akan cuba siapkan dalam tempoh yang korang nak tu.

So, itu le 8 langkah yang korang perlu ikut untuk order baju ngan kitaorang. Senang je.

Kalau pening jugak nak pikirkan cara nak order tu, terus je emel atau call saya untuk dapat maklumat. Terpulang le.

Ok, hari ni nak cerita lagi pasal tempahan baju yang kitaorang terima sebelum ni ye. Apa ceritanya?

baju group

Baju ni senang je nak print. 1 kaler depan & 1 kaler belakang. Kalau camni, 1,000 lai sehari, In Sha Allah, boleh buat. Design diaorang buat kat Customink.com je. Korang pun boleh buat sebenarnya.

baju kelas

baju group

Ini bahagian belakang lak. Simple je. 1 kaler memang mudah nak buat terutamanya baju kaler cerah & print kaler hitam.

Tempahan ni lak memang banyak saya terima. So, saya kongsi jugaklah dengan korang walaupun sebelum2 ni dah masuk dah cerita dia ni….

baju santai runningman

Cuba teka…nak print gambar apa sebenarnya ni? Ini baru base kuning. Kalau diikutkan sebelum base kuning ni, saya print base putih dulu nak bagi naik kaler kuning tu. Cuba teka gambar apa?

Taadaaa……

baju runningman

baju runningman

Baju ni lagi…..yang ini saya consider sebagai mudah nak buat le sebab design dia besar & blok dah ada siap dah. Tunggu nak print je. Baju guna jenis TShirt murah. Yang ini diaorang order dalam 20 lai ni. Macam2 kaler baju ada. Pilih je.

Apalagi?….

baju kelab

Ini lak baju geng tunggang kuda kat Port Dickson. Design depan belakang. Baju jersi. 2 kali layer ni…putih, pastu oren.

baju kelab

baju group

baju kelab

Ini dia buat depan belakang. Simple je. Depan 1 kaler, belakang 1 kaler.

Ok…takat ni dulu ye korang. Ada hal skit nak buat ni. Nanti akan datang saya upload citer lain lak ye.

So, cam biasa….sape2 nak order baju ngan kitaorang, sila2kanlah ikuti langkah2 macam yang saya cerita pada awal tadi.

Senang je. Dah isi & submit, tunggu jawapan dari saya untuk tahu berapa harga baju tu.

Korang jangan risau…In Sha Allah, saya akan layan korang sebaik mungkin.

Jumpa lagi, korang….baiiiiiii……

2013 dah…apa benda baru yang kitaorang offer?

Hai, hai, hai & Selamat Tahun Baru 2013 pada korang semua,

Tahun 2012 dah nak berlabuh & 2013 lak menjelang. Kalau diikutkan dah hampir, 1 tahun setengah mulai Jun, 2011 lagi kitaorang atas online ni.

Untuk pengetahuan korang jugak, setakat ni dah hampir 300,000 orang dah melawat blog kitaorang. Rasanya satu pencapaian yang hebat jugaklah tu, Alhamdulillah. Syukur pada Allah.

So, apa yang kitaorang nak offer kat korang untuk tahun 2013 ni?

Cer baca ni…..

1.  PRINT JENIS HEAT PRESS

Pada korang yang tak tahu apa itu Heat Press, cuba tengok gambar kat bawah ni.

DSCN0137

Ini namanya mesin heat press ataupun mesin panas tekan….hehehehe. Macamana saya print baju korang kalau guna heat press ni?

Cer tengok flow bagaimana saya print baju korang tu kalau guna heat press ni.

DSCN0133DSCN0141

DSCN0142

DSCN0145

tshirt cetak

cetak baju

Ini le flow bagaimana kitaorang print baju korang kalau guna heat press tu. Heat press kena guna mesin & kertas special.

Gambar diatas termasuklah pekerja kerahan kitaorang…heheheh. Kitaorang upah nasi ayam je sorang sebungkus ni. Yang kecik tu tambah susu sebotol. Senyap le diaorang tu nanti….hehehe.

Berbeza dengan printing guna dye kerana printing heat press ni korang boleh print gambar original termasuk yang banyak kaler sekalipun kat atas baju tu.

Cuba tengok beza kalau guna dye atau silkscreen seperti yang kitaorang buat sebelum ni….

DSCN0053

Print silkscreen guna manual. Guna tangan je. Tu yang letih skit kalau print silkscreen tu.

TAPI…..ADA TAPI JUGAK…BUKAN SEMUA JENIS BAJU BOLEH GUNA HEAT PRESS KITAORANG NI. HANYA BAJU2 BERIKUT JE BOLEH GUNA HEAT PRESS NI…..

1. BAJU KAIN JERSI WARNA PUTIH ATAU CERAH SAHAJA….DIULANGI!!!! HANYA KAIN JERSI WARNA PUTIH ATAU CERAH SAHAJA. KAIN COTTON KAMI TAK BOLEH BUAT.

# JERSI WARNA PUTIH ATAU CERAH SAHAJA

# KAIN COTTON

So, fahamkan……..hanya kain jersi putih atau cerah je yang saya boleh buat camtu. Tapi kalau dapat buat baju camtu, memang cantik sebab boleh print gambar original sekali.

2.  Saya jugak dalam proses untuk buat blog SPECIAL untuk baju kelas sahaja. Blog tu masih dalam proses. Tak sempat nak update lagi. Kalau korang2 saje nak tengok blog tu, cer klik kat sini kat www.cetakbajukelas.com.

Untuk blog cetakbajukelas.com ni, saya akan bagi peluang kat korang yang kreatif kat luar sana untuk sama2 buat duit dengan design baju masing2. Lagi satu, tujuan saya buat blog tu adalah untuk sape2 je yang nak buat baju kelas, senang nak cari idea untuk buat baju kelas korang.

So, kalau nak tahu bila kitaorang nak launch blog tu, follow je blog mohcetakbaju.com kitaorang nanti.

3.  Kitaorang dalam proses nak update balik harga baju Oren Sport. So, nantikanlah senarai baru tshirt Oren Sport tu ye.

4. Kitaorang jugak akan update balik Katalog Arorasport siap ngan harga sekali nanti. Pada korang yang nak cari baju jersi, kat Katalog Arorasport tu banyak pilihan.

So…..cam biasa. Kalau nak cerita pasal tempahan baju memang tak sah punya. Apa cerita hari ni?

Ok…kalau ikutkan customer emel gambar cam kat bawah ni…

Design Baju Awy Depan

Design Baju Awy Belakang

Pastu, ini hasilnya…..

cetak baju konvoi

tshirt group

Baju kaler putih cotton. So, agak mudah skit nak print. Tak perlu base putih dulu. Terus je print atas baju tu. Cuma bahagian belakang tu kena tindih 2 kaler. Mula2 merah. Pastu hitam supaya sama ngan design yang diaorang bagi tu.

DSCN0080tshirt group

Kalau ikutkan tarikh tu, hari ni diaorang berkonvoi tu. So, nanti kalau sempat saya mintak diaorang emelkan gambar konvoi tu nanti untuk tatapan korang semua.

Ok…ini lak cerita satu lagi pasal cetak guna mesin heat press. Memandangkan banyak gak kaler nak print, so saya suggest guna heat press je. Kalau guna silkscreen, konfem mahal & susah skit nak buat. Cer tengok camane kitaorang print baju tu.

DSCN0163DSCN0166

DSCN0142DSCN0165

Ini lah hasilnya. Design tu sebenarnya saiz A3. Memandangkan saya tak ada kertas stiker tu yang saiz A3, so saya gabungkan 2 kertas A4 untuk buat design besar camtu. Belakang ada jugak. Heat press jugak. Cer tengok gambar ni.

tshirt heat pressDSCN0175

Ni gambar En.Zul tengah pakai baju tu…seronok betul En.Zul bila terima baju tu.

Gambar Testimoni Ekuestrian Sarawak

Selain daripada tu, ada banyak jugak customer yang nak buat baju kelas tapi siap ada nombor jersi kat belakang. Macam customer sorang ni….

cetak baju kelas

Sebelum tu cuba baca apa kata dia tentang baju tu….

Nama: Syaza Nurhanas bt. Mat Seman
Alamat Emel: cazapirlorh@gmail.com
Komen/Teguran/Pesanan Untuk Kami: -Cepat,pantas & efisyen. Hehe
-Admin friendly.
-Jujur.
-Takde ape dah nak cakap sebab sy memang puas hati :)

Tq Syaza atas komen jujur awak tu. Saya harap korang semua pun akan mendapat layanan first class kitaorang gak nanti ye.

Baju ni senang je design dia. Diaorang guna Customink.com je seperti yang saya cadang kat korang kat page “Buat Design Sendiri” kat atas nun. Simple je. Cuma dengan syarat, bila dah buat design tu send je gambar tu kat kitaorang nanti.

cetak baju kelasbaju kelas

cetak baju kelascetak tshirt kelas

Gambar kartun & jenis tulisan semuanya customer pilih dalam Customink.com tu. Saya cuma transfer ke baju je.

Hari ni nampaknya semua cerita pasal baju warna putih je. Kebetulan tu. Kalau ikutkan banyak lagi nak cerita kat sini tapi kalau panjang2 sangatkan, boring lak. Cerita lain tu kitaorang simpan untuk artikel akan datang nanti.

So….pada sape2 yang nak baju atau tshirt untuk apa sahaja aktiviti korang, silakanlah isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau emel, call atau sms kitaorang.

Kalau boleh…jangan le order melalui komen2 dibawah ni. Susah nak menjawab.

Ok…jumpa lagi korang. INGAT!!!!KALAU NAK TAHU PERKEMBANGAN CERITA KITAORANG, SELALU2 LE LAWAT BLOG KITAORANG NI YE….

Baiiiiii……

Kami kembali selepas cuti sakan seminggu & tempahan menimbun menunggu….

Hai kawan2,

Apa kabor korang? Kitaorang ni sihat2 sokmo sementelah balik dari bercuti seminggu balik kampung minggu lepas.

Walaupun kitaorang bercuti tapi kepala hotak ni tak berenti2 memikirkan pasal tempahan yang belum disiapkan lagi. Nasib baik le customer2 sebelum ni paham kedudukan kitaorang. Bukannya apa, nak rehat sikit tangan, kaki & kepala. Non stop bergerak sebelum2 ni.

Bila dah masuk balik kerja ni, tempahan sebelum2 ni sedang menunggu. So, apalagi pulun habis2an le nampaknya. Kang kalau tak siap on time, kena marah ngan customer lak kang.

Untuk pengetahuan korang, ada beberapa ratus lai sedang menunggu untuk dicetak. So, pada korang yang nak segera tu, saya mintak maaf awal2 le. Kalau nak pun, 2 ke 3 minggu lepas buat deposit, Insya Allah saya boleh usahakan. Satu lagi, kalau takat 1 kaler je print & kuantiti tak banyak, Insya Allah saya boleh buat cepat.

Cuma,kan…nak bgtau jelah ni. Bukan semua tempahan kitaorang boleh buat sebenarnya. Ada antara customer yang mintak print baju gambar original. Apa yang saya boleh katakan kat sini ialah kalau korang nak baju kain jersi warna putih, Insya Allah saya boleh buat…tapi kalau baju kaler gelap saya tak boleh buat. Cuba baca kat page Soalan Lazim kat atas nun untuk tengok apalagi tempahan yang kitaorang tak boleh buat.

Sekarang ni saya ada satu mesin heat press khas untuk baju jersi warna putih je. Untuk warna lain, saya memang tak boleh ambik. So, sape2 yang nak buat baju camtu, korang boleh emelkan design kat saya. Nanti saya bagi harga nanti.

Iklan berkenaan heat press ni saya akan buat dalam iklan akan datang. Tunggu ye…

Hari ni cam biasa2, saya akan kongsi ngan korang, macam2 citer pasal tempahan baju sebelum ni untuk korang rasa lebih konfiden untuk order ngan kitaorang.

Cerita 1

tshirt kelas

Ni baju kelas ni. 2 kaler depan & 2 kaler belakang. Baju cotton Enzo. Memang senang nak print. Kat bawah ni ada lagi…

tshirt kelas

cetak tshirt kelas

Tau tak camane kitaorang print kalau 2 warna camni…Untuk 2 kaler ni saya buat 2 blok printing. 1 untuk kaler putih & satu untuk kaler pink. Kaler pink memang senang masuk ngan baju cotton. Tak payah buat base putih pun. So, cepat skit kalau nak print.

Cerita 2

tshirt hari keluarga

Ini lak tshirt hari keluarga. Yang ini customer nak design kaler hijau pucuk pisang. Kalau baju hitam camni, saya kena tindih 2 kali. Biasanya saya akan buat base putih dulu, baru kaler hijau kat atas dia. Kalau tak kaler hijau tu akan tenggelam masuk dalam kain.

baju hari keluargatshirt family day

Depan belakang diaorang nak print. Itu terpulang kepada customer sendiri. Kitaorang ikut je. Design nak print, diaorang sendiri emelkan. Senang sikit le nak print. Kalau buat sendiri kang, takut tak puashati lak…betul tak?

Maknanya, kalau dapat design dari customer lagi mudah kitaorang nak print berbanding kalau kitaorang tolong carikan.

Ok…cerita 3 lak….

tshirt kelas

Kalau 1 kaler print camni, korang akan dapat harga lebih murah & lebih cepat. Kalau banyak kaler, kitaorang bukan tak leh buat…boleh sebenarnya tapi harga akan mahal skit & lambat skit le dapat. Kalau korang nak guna lewat skit, ok le. Yang nak cepat tu yang susah hati tu.

baju kelastshirt kelas

Ini le antara design baju kelas yang customer kitaorang tempah baru2 ni. Kalau korang berhajat jugak nak design camni, apalagi…kontek le kita orang.

Cerita last….

baju kelas

Ini salah satu design yang saya suka sangat nak print sebab kombinasi kaler putih ngan oren memang sesuai betul dengan baju kaler hitam.Nampak menyerlah kaler putih ngan oren tu. Design asal diaorang buat kat www.customink.com je, pastu saya touch up balik nak bagi cantik skit.

baju kelas

Sama gak ngan belakang. Memang cantik betul le. Bukan angkat bakul tapi memang cantik pun…heheheh. Sesuai ngan baju tu.

baju kelas

tshirt kelas cetak

So, ini jelah cerita yang dapat saya kongsi ngan korang semua hari ni. Insya Allah, akan datang banyak lagi cerita yang akan saya kongsi ngan korang semua nanti.

Apa yang korang perlu tahu, semua kos pos dalam semenanjung Malaysia, saya yang tanggung, FREE je & untuk Sabah Sarawak, saya tanggung separuh. So, camane lagi korang nak cari servis baaeeekkk punya camtu.

Nanti kalau ada yang nak order baju, sudi2kanlah untuk isi form kat page Nak Tahu Harga Tak? kat bahagian atas nun & emelkan sekali design nak print untuk saya bagi harga nanti. Korang boleh jugak hantar emel, call atau sms. Mana2 je yang korang rasa sesuai ye.

So, jumpa lagi dilain hari…baiiiiii…..

Kitaorang bercuti balik kampung dari 10/11 ke 18/11/2012….

Salam Cetak Baju & Salam bahagian semua hendaknya,

Ni nak bagitau ni….kitaorang suami isteri satu famili bercuti mulai 10/11/2012 ke 18/11/2012. So, pada sapa2 nak baju tu dalam waktu tu, saya nak mintak maaf banyak2. Tak dapat ditunaikan. Kalau nak lepas tu, Insya Allah.

Emel, tempahan pertanyaan dll semua berjalan cam biasa. Cuma nak siapkan baju je tak leh siapkan dalam tempoh tu.

So, harap korang faham2 le ye. Bukan apa, ramai gak yang nak urgent tu. Memang tak sempat sangat2. Kitaorang ada 2 tangan, 2 kaki & satu mulut je.

Lagipun nak rehat sikit. Kebelakangan ni tak putus2 order masuk. Nak bertenang sikit. Dah masuk balik nanti, baru semangat sikit nak siapkan order tu sebab yang dah menunggu pun dah menimbun dah.

So, hari ni cam biasa, macam2 cerita pasal tshirt yang orang order saya nak kongsi ngan korang.

Sebelum tu, nak tanya ni? Korang masih lagi mencari2 tempat nak print baju ke? Saya tahu ramai yang nak baju yang berkualiti tapi nak harga yang murah. Kalau korang jumpa yang macam tu, itu rezeki korang le sebab sesetengah peniaga printing macam kitaorang ni tak mampu nak bagi harga yang gila2 rendahnya sebab kami bukan kilang besar. Kami hanya peniaga sederhana yang mendapat tempias2 dari kilang je. Maknanya kalau kilang tak leh buat, kami sanggup buat, Insya Allah, dengan syarat2 tertentu.

Baru2 ni saya dapat offer untuk buat 100,000 lai tshirt & diaorang mintak harga RM1 ke RM2 selai. Memang nampak besar dia punya kuantiti tapi harga serendah tu, memang saya tak dapat bagi. Kalau buat kat negara China mungkin boleh kot.

So, apa yang saya boleh bagi, saya bagi & harga yang saya bagi tu pun memang berpatutan & berpadanan dengan kos & tenaga yang saya tanggung. Jadi, faham2 le ye.

Kalau tak, cuba survey2 dulu kat sini. Tengok apa yang kitaorang offer kat korang & cuba bandingkan dengan kedai lain. Pastu, pandai2 le buat keputusan nanti ye.

Cam biasa…macam2 jenis tempahan saya nak kongsi ngan korang hari ni. Antaranya….

cetak baju

Baju gambar katak tu. Macam2 idea budak2 ni. Mula2 hari tu, diaorang lukis atas kertas je, pastu saya buat balik dalam komputer untuk dapatkan gambar yang lebih sharp.

design baju kelas

Ini gambar baju belakang lak ni. Diaorang mintak buat 2 kaler. Kaler pink ngan hijau lime green. Apa2 pun saya kena tindih putih dulu sebelum tindih kaler lain tu untuk bagi naik dia punya kaler.

Baju hitam memang agak rumit sikit sebab kalau kaler sekali, kaler dia tenggelam dalam benang. Camane pun, base putih mesti ada.

contoh design baju kelas

design tshirt kelas

Selain daripada baju kelas, saya jugak banyak terima order untuk baju sukan. Ada satu Uitm kat Perak ni order baju tshirt roundneck untuk team sukan diaorang. Design dia simple je, 2 kaler tapi nice & sweet design dia. Cer tengok ni…..

baju sukan

Ini gambar dah lepas print 2 kaler tu. Cer tengok design sebelum print hitam tu.

baju sukan

Biasanya saya akan buat 2 blok printing kalau design camni. Satu kaler hitam & satu untuk kaler putih. Senang skit nak print. Satu lagi, customer akan bagi ukuran design siap supaya senang saya nak print. Tak yah le saya duk test banyak2 kali kat baju sebelum saya buat final printing.

baju sukan

baju sukancetak baju sukan

Ini antara gambar2 baju yang saya sempat upload untuk tatapan korang semua. Kalau diikutkan banyak gambar nak dipaparkan kat sini tapi nanti penuh sangat le pulak. Design dia sama je cam gambar kat atas ni.

Selain daripada tu, ada jugak customer yang nak mintak cetak atas apron. Biasanya yang mintak cetak atas apron ni, tokey kedai makan ataupun tokey gerai jual makanan kat pasar malam. Macam yang ini, tokey roti pita ngan kebab. Diaorang nak design gambar roti pita diprint atas apron tu…

cetak apron

Satu lai apron dengan print 2 kaler camni, saya tolak RM16 selai. Kalau banyak kaler printing, harga lain lak.

cetak apron
Kain dia pun cantik. Licin &  senang nak cetak. Kalau sape2 yang berkenan, bagitau je kitaorang. Nanti kitaorang printkan nanti.

Lagi tentang tempahan baju…..

baju sukan

Yang ini print simple je. 1 kaler kat lengan & kat dada. Semua customer bagi design tu. Saya just touch up sikit je untuk sesuaikan dengan printing.

cetak tshirt sukanbaju kelas

cetak tshirt

Camni le rupanya baju yang tengah kena dera tu. Satu kali print boleh muat 30 lai. Kalau 100 lai, maknanya dalam 3 ke 4 kali pusingan le nampaknya. Tapi kalau print 1 kaler, Insya Allah masih mampu disiapkan dengan cepat.

Ok..ini lak bukan cerita pasal baju tapi nak tunjuk kat korang bakat terpendam seorang pekerja cilik yang sedang berusaha & bertungkus lumus untuk melipat & memasukkan baju ke dalam plastik. Lihatlah kepada kesungguhan pekerja cilik ni…..

Main2 pulak pekerja cilik ni. Gigit telinga kang…baru tau. Sempat lagi berposing nampaknya walaupun kerja menimbun2.

Ini bukan penderaan ni. Memang dia sukarela nak buat tu. Jangan ada yang telefon polis lak. hehehehe…..Mana tahu satu hari nanti ganti mak ayah dia jadi bisneswoman cetak baju lak nanti. Tengok tu. Bukan main khusyuk & tawaduk anakku yang sorang ni buat kerja. Ini le Nik Nurain Syahirah…anakku yang bongsu, umur 4 tahun. Dia le harapan bangsa. Yang kakak ngan abang dia, mintak tolong baru buat.

Ok, takat ni dulu le korang.

Nak bagitau ni….kalau nak tanya soalan, jangan le guna komen kat bawah. Emel je soalan awak tu.

Kalau nak tanya harga…isi je form “Nak Tahu Harga Tak?” seperti kat bahagian atas nun, takpun emel, call atau sms je. Insya Allah, kami akan layan sebaik mungkin.

So….jumpa lagi korang….baiiiii……

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 738 other followers

%d bloggers like this: