Blog Archives

Macam2 cerita pasal tempahan cetak baju kitaorang…..

Hai & Salam Cetak Baju buat semua pelawat mohcetakbaju.com,

Apa khabar semua? Harap2nya sihat2 selalu le hendaknya ye….Dah masuk bulan 2/2013 dah. Tup tap tup tap…pejam celik pejam celik…dah bulan 2 dah. Rasanya cam baru je kitaorang buat bisnes online. Tahun ni dah nak masuk Tahun ke 3 dah kitaorang dalam online.

Saya agak bangga & syukur sangat2 sebab setakat hari ini..daripada mula bisnes online, saya masih lagi mampu bagi KOS POS FREE untuk semenanjung Malaysia & tanggung separuh untuk Sabah Sarawak.

Bayangkanlah….harga yang saya bagi tu, tetap sama samada korang order online ataupun offline. Saya consider harga yang saya bagi tu masih lagi berpatutan berbanding dengan kualiti baju yang kitaorang hasilkan.

Apa yang saya pegang untuk menjadi seperti sekarang ialah kata2 & pesanan guru2 saya. Kita buat bisnes ni jangan pikirkan untung semata2 tapi niat juga untuk bantu orang ramai kat luar sana. Bila kita ikhlas membantu, In Sha Allah, Allah akan bantu kita pula. Satu lagi…jaaaaaangan kita sombong & bongkak bila dah berjaya. Sentiasa bersyukur & ingat kpd orang yang susah. Apabila kita mula sombong dengan orang…itulah permulaan kejatuhan kita. Ingat tu.

Satu lagi…..untuk jadi senang bukan mudah. Dalam apa sahaja bisnes pun, kalau nak berjaya, mesti kena susah jugak kecuali le bisnes tu ayahanda kita punya. Mungkin senang skit kot. Tapi bagi saya..nak berjaya, kita mesti kena susah dahulu sebab bila satu hari kita dah senang & tiba2 kita dapat kesusahan, sekurang2nya kita tak panik sebab kita pernah susah dulu. Kebanyakan orang yang naik dengan senang, bila sekali jatuh…terus dia jatuh sebab dia tak pernah susah..betul tak?

Saya hanya berkongsi melalui pengalaman sendiri. Sape2 yang berjinak2 nak buat bisnes tu…pikir2kanlah. Jangan hanya takat hangat2 tahi kerbau je…yang penting usaha, jangan mudah give up, minat & rajin. In Sha Allah berjaya.

Ok…cam biasa. Kalau tak cerita pasal tempahan baju, memang tak sah. Nanti takut korang tak pecaye lak kang…

Citer pertama…..

tshirt group

Baju 2 kaler depan dari Kelantan. Bagi saya mudah je nak buat baju ni sebab design dia besar.

Camane proses nak print baju tu? Cer tengok kat bawah ni….

tshirt cetak

Baju sedang siap sedia untuk didera. Kasi susun dulu kemas2… Pastu….

cetak baju

Print putih dulu….untuk logo tu nak kuning kan…kalau baju gelap, biasanya saya buat putih dulu. Pastu, baru tindih kuning. Pastu pulak….

cetak baju kumpulan

Nah…ini le hasilnya. Very the simple past tense..hehehehe. Kalau design camni, In Sha Allah…untuk 50 lai, sehari boleh siap….

Ok..citer kedua lak….

cetak tshirt family day

Ini lak tshirt untuk family day ni. Kalau tak silap, diaorang buat design dalam Customink.com je ni. Sendiri punya idea je. Bahagian depan ni…bahgian belakang siap ada nombor2 lak….

tshirt family day

Belakang cam baju jersi. Siap nama ngan nombor sekali. Memang mudah nak print sebab 1 kaler hitam je.

tshirt jersi bola

Lagi…apa citer lagi…..

tshirt rewang

Yang ini paling sempoi…guna baju tshirt murah je. Depan 1 kaler & belakang 1 kaler.

tshirt kawin

Aisey…belakang lupa nak upload gambar le. Sori…ada yang depan je. Simple but nice.

Selain daripada tu, tshirt kelas pun banyak gak kitaorang terima…contohnya…

tshirt kelas

Ramai betul suka gambar headphone ni. Rasanya dah berbelas2 baju dah saya print baju camni ni….

tshirt kelastshirt kelas

Baju ngan design baju semua guna design dalam blog saya. Tak payah susah2 nak buat….jenis baju pun sebijik ngan baju sebelum ni.

So…rasanya itu jelah yang dapat kongsi hari ni…nak sambung kerja lak. Lepas ni saya nak kongsi pasal tempahan2 lain lak. Banyak lagi sebenarnya nak kongsi sebenarnya. Dalam kamera dah ada, cuma tak sempat lagi nak upload dalam komputer.

Ok….cam biasa2….toooloooooong jangan order baju kat ruangan komen di setiap artikel. Kalau nak tanya apa2, emel, call, sms ataupun isi je maklumat kat page Nak Tahu Harga Tak? kat bahagian atas nun. In Sha Allah, setiap pertanyaan awak tu akan berjawab. Kalau tak berjawab, kontek je terus kitaorang kalau rasa nak dengar suara saya atau orang rumah saya. Lagi konfiden…ye tak?

Sampai jumpa lagi korang….tata titi tutuuuu…baiiii…..

Mohcetakbaju.com bercuti dari 24/01/2013 hingga 27/01/2013 tapi tempahan masih berjalan…

Makluman-Cuti

Hai, hai, hai & Salam Cetak Baju semua,

Berjumpa lagi kita dalam rancangan…Mari menempah baju…hehehee. Cam rancangan TV jer.

Korang dah baca ke tajuk ngan banner kitaorang kat atas tu. Ni bukan apa ni, takut nanti ada lak yang nak order baju time kitaorang bercuti tu. Takut frust lak kang. Kitaorang bercuti je tapi order berjalan cam biasa gak.

Kitaorang start balik operasi 28/01/2013 ni. So, kalau sape2 yang nak baju dia lepas tu, In Sha Allah boleh. Kalau nak baju sebelum kitaorang bercuti tu pun boleh, tapi dengan syarat print simple & kuantiti tak banyak. Kalau camtu boleh. Kalau nak print banyak kaler, pastu kuantiti banyak…saya mintak maaf, dari hujung bulu rambut sampai le ke hujung anak jari kaki…saya tak dapat nak tunaikan.

So….jangan risau. Walaupun kami bercuti, order tetap berjalan. Saya akan sentiasa buka emel walau dimana saya berada, In Sha Allah.

Hari ni kan…saya tak nak le berceloteh panjang. Hari ni nak bercerita banyak skit pasal tempahan sebelum ni. Nak kongsi ngan korang tentang macam2 stail baju diaorang order ngan kitaorang. Yang mana boleh ditunaikan, saya bagitau boleh & mana yang tak boleh tu, saya akan bagitau siap2, tak boleh.

Kitaorang berniaga ni memang le hajat utama tu nak untung tapi kalau dapat untung tapi menganiaya orang buat hape…alamat tinggal separuh jalan le bisnes camtu. Kalau boleh nak le sampai bila2 bisnes cetak baju ni, ye tak.

Ok….apa ke cerita hari ni. Cuba tengok ni….

baju kelas

baju kelas

Design baju ni diaorang guna Customink.com je. Buat design kat situ, pastu bagitau font jenis apa. Bila dah dapat maklumat tu, saya terus prepare untuk buat blok printing. 1 kaler printing camni, memang cepat kalau nak buat.

Baju roundneck, cotton kaler Grey brand Oren Sport.

tshirt kelastshirt kelas

baju kelas

Selain daripada baju kelas, kitaorang ada banyak gak terima baju untuk family day. Macam cerita kat bawah ni. Design dia, lain dari yang lain..siap ada jawatan dalam syarikat lagi tu….

baju family day

baju hari keluarga

Design ni pun, customer ni buat sendiri dalam website Customink.com tu. Korang pun boleh buat gak sebenarnya. Senang je. Kalau nak tunggu saya buat, alamat berjanggut le….masa saya agak padat skit sebenarnya. Kalau design sendiri, senang skit. Lagi puas hati.

tshirt family daytshirt hari keluarga

Simple & sempoi….

Ok..sebab hari ni nak kongsi banyak skit cerita, so ini lagi cerita pasal tempahan baju tu…..

tshirt keluarga

baju hari keluarga

Yang ini senang je. 1 kaler je. Printing ni bergantung pada bajet customer sebenarnya. Kalau bajet tak mahal, simple je lah. Kalau nak banyak kaler & cantik, korang kena berani le letak bajet tinggi skit. So, baru puas hati,ye tak?

Kalau bajet rendah tapi nak baju berkaler2 macam kat luar nun, saya mintak maaf banyak2 le ye. Baju kat luar nun, diaorang order beribu2 lai. So, kalau camtu, kilang pun boleh supply sebab diaorang untung ikut kuantiti tempahan baju.

Cam kitaorang gak..kalau korang order banyak, boleh le murah skit sebab kitaorang pun dapat untuk ikut kuantiti. Tapi kalau just order 5 ke 6 lai je, kena berpatutan le dengan harga tu. Korang fahamkan?

Ok…apalagi….haaaa..ini pasal baju kawin lak. Cer tengok…

tshirt kahwin

tshirt rewang

Yang atas nun gambar depan, yang bawah ni gambar belakang. Ramai betul yang berkenan gambar kartun ni utk baju kahwin. Baju tshirt kitaorang guna cotton roundneck, Oren Sport kaler Seablue kod CT0128.

tshirt bekwohtshirt kahwin

Bawah ni satu lagi tshirt kahwin…yang ini pun geng Bekwoh gak ni…..

tshirt rewang

DSCN0155

tshirt kahwin

Ok…ini antara cerita2 yang sempat saya upload dalam blog saya setakat ni. Memang banyak lagi yang tak cerita sebenarnya sebab nak kejar masa. Sekarang ni, design pun saya kena touch up balik. Marketing pun kena buat gak & blok printing pun saya jugak. Jadi, agak terhad skit le masa tu.

So, pada korang yang nak order baju, cam biasa…klik je kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun & isi form kat situ. Takpun call, sms atau emel je. Yang penting, korang happy…..

Ok…jumpa lagi, guys!!!….baaiiii……

Senang je sebenarnya nak order baju kat mohcetakbaju.com ni!

Hai & Salam Cetak TShirt buat korang semua,

Pekabo? Harap sihat2 le selalu hendaknya. Syukur pada Allah yang masih lagi bagi kudrat untuk saya menaip berkenaan tempahan2 baju untuk dikongsi ngan korang hari ni.

2013 ni saya akan cuba menunaikan sebanyak mungkin permintaan dari pelanggan-pelanggan kitaorang. Tahun2 sebelum ni bukannya tak menunaikan permintaan tapi ada sesetengah permintaan tu saya terpaksa tolak sebab tempahan sedia ada terlalu padat & ada sesetengah tu masa mengorder tu suntuk sangat. Hari ni order, lusa nak pakai dah.

Kalau yang macam tu, simple & sempoi punya design In Sha Allah, saya boleh tunaikan tapi kalau macam2 kaler ada, mintak maaf le banyak2. Takut tak sempat kalau nak cepat.

Biasanya saya boleh siapkan baju yang banyak kaler tu dalam 2 minggu ke atas le. So, pada korang yang nak order baju tu, pastikan order awal & cepat2. Takut tak sempat siap lak kang.

Hari ni nak kongsi ngan korang le bagaimana sebenarnya korang nak order baju ngan kitaorang. Bukan susah sebenarnya. Ikut je langkah2 kat bawah ni & gerenti korang akan puashati nanti. Cer tengok apa langkah2 nya tu :

1.  Tetapkan dulu berapa lai nak order?

2. Pilih dulu baju pilihan korang kat Katalog2 baju kat blog kitaorang.

3. Pastu, pakat ngan kawan2 berapa bajet selai termasuk print. Maklumat ni penting sebab kalau bajet korang ciput, saya boleh syorkan baju murah & kualiti bawah skit. Kalau bajet korang tinggi, saya boleh pilih baju mahal skit & berkualiti skit. Tapi apa2 pun, korang pilih le dulu baju kat katalog kitaorang tu.

MAKLUMAN : SETAKAT INI BAJU DARI LUAR SAYA TAK TERIMA LAGI SEBAB AGAK TAK BERBALOI DENGAN USAHA NAK MEMERINT NANTI. SORI YEK!!

4. Pastu…langkah ni paling PENTING!!!!

ISI FORM KAT PAGE “NAK TAHU HARGA TAK?” KAT BLOG SAYA KAT BAHAGIAN ATAS NUN.

TOLONG YE….DIULANGI….TOLONG JANGAN TANYA HARGA ATAU ORDER KAT BAHAGIAN KOMEN DIBAWAH SETIAP ARTIKEL. LAMBAT NAK JAWAB NANTI.

5. Pastu emelkan design yang korang nak print atas baju tu. Kalau tak ada design sendiri lagi, buat design korang sendiri kat page “BUAT DESIGN SENDIRI” kat bahagian atas nun. Bila dah buat, klik SEND kat bahagian bawah website tu.

6.  Pastu tunggu je jawapan harga dari saya.

INI PUN LANGKAH PENTING….TOLONG CEK EMEL LEPAS KLIK “SUBMIT” YE.

7. Bila kita dah berbalas-balas emel & dah dapat harga, baru le buat deposit 50% dari harga yang kita setuju tu.

Nak buat bayaran, klik kat page “CARA BAYARAN”  kat blog saya untuk detail bank & isi form kat situ.

8. Dah terima bayaran, saya akan terus order baju & akan cuba siapkan dalam tempoh yang korang nak tu.

So, itu le 8 langkah yang korang perlu ikut untuk order baju ngan kitaorang. Senang je.

Kalau pening jugak nak pikirkan cara nak order tu, terus je emel atau call saya untuk dapat maklumat. Terpulang le.

Ok, hari ni nak cerita lagi pasal tempahan baju yang kitaorang terima sebelum ni ye. Apa ceritanya?

baju group

Baju ni senang je nak print. 1 kaler depan & 1 kaler belakang. Kalau camni, 1,000 lai sehari, In Sha Allah, boleh buat. Design diaorang buat kat Customink.com je. Korang pun boleh buat sebenarnya.

baju kelas

baju group

Ini bahagian belakang lak. Simple je. 1 kaler memang mudah nak buat terutamanya baju kaler cerah & print kaler hitam.

Tempahan ni lak memang banyak saya terima. So, saya kongsi jugaklah dengan korang walaupun sebelum2 ni dah masuk dah cerita dia ni….

baju santai runningman

Cuba teka…nak print gambar apa sebenarnya ni? Ini baru base kuning. Kalau diikutkan sebelum base kuning ni, saya print base putih dulu nak bagi naik kaler kuning tu. Cuba teka gambar apa?

Taadaaa……

baju runningman

baju runningman

Baju ni lagi…..yang ini saya consider sebagai mudah nak buat le sebab design dia besar & blok dah ada siap dah. Tunggu nak print je. Baju guna jenis TShirt murah. Yang ini diaorang order dalam 20 lai ni. Macam2 kaler baju ada. Pilih je.

Apalagi?….

baju kelab

Ini lak baju geng tunggang kuda kat Port Dickson. Design depan belakang. Baju jersi. 2 kali layer ni…putih, pastu oren.

baju kelab

baju group

baju kelab

Ini dia buat depan belakang. Simple je. Depan 1 kaler, belakang 1 kaler.

Ok…takat ni dulu ye korang. Ada hal skit nak buat ni. Nanti akan datang saya upload citer lain lak ye.

So, cam biasa….sape2 nak order baju ngan kitaorang, sila2kanlah ikuti langkah2 macam yang saya cerita pada awal tadi.

Senang je. Dah isi & submit, tunggu jawapan dari saya untuk tahu berapa harga baju tu.

Korang jangan risau…In Sha Allah, saya akan layan korang sebaik mungkin.

Jumpa lagi, korang….baiiiiiii……

2013 dah…apa benda baru yang kitaorang offer?

Hai, hai, hai & Selamat Tahun Baru 2013 pada korang semua,

Tahun 2012 dah nak berlabuh & 2013 lak menjelang. Kalau diikutkan dah hampir, 1 tahun setengah mulai Jun, 2011 lagi kitaorang atas online ni.

Untuk pengetahuan korang jugak, setakat ni dah hampir 300,000 orang dah melawat blog kitaorang. Rasanya satu pencapaian yang hebat jugaklah tu, Alhamdulillah. Syukur pada Allah.

So, apa yang kitaorang nak offer kat korang untuk tahun 2013 ni?

Cer baca ni…..

1.  PRINT JENIS HEAT PRESS

Pada korang yang tak tahu apa itu Heat Press, cuba tengok gambar kat bawah ni.

DSCN0137

Ini namanya mesin heat press ataupun mesin panas tekan….hehehehe. Macamana saya print baju korang kalau guna heat press ni?

Cer tengok flow bagaimana saya print baju korang tu kalau guna heat press ni.

DSCN0133DSCN0141

DSCN0142

DSCN0145

tshirt cetak

cetak baju

Ini le flow bagaimana kitaorang print baju korang kalau guna heat press tu. Heat press kena guna mesin & kertas special.

Gambar diatas termasuklah pekerja kerahan kitaorang…heheheh. Kitaorang upah nasi ayam je sorang sebungkus ni. Yang kecik tu tambah susu sebotol. Senyap le diaorang tu nanti….hehehe.

Berbeza dengan printing guna dye kerana printing heat press ni korang boleh print gambar original termasuk yang banyak kaler sekalipun kat atas baju tu.

Cuba tengok beza kalau guna dye atau silkscreen seperti yang kitaorang buat sebelum ni….

DSCN0053

Print silkscreen guna manual. Guna tangan je. Tu yang letih skit kalau print silkscreen tu.

TAPI…..ADA TAPI JUGAK…BUKAN SEMUA JENIS BAJU BOLEH GUNA HEAT PRESS KITAORANG NI. HANYA BAJU2 BERIKUT JE BOLEH GUNA HEAT PRESS NI…..

1. BAJU KAIN JERSI WARNA PUTIH ATAU CERAH SAHAJA….DIULANGI!!!! HANYA KAIN JERSI WARNA PUTIH ATAU CERAH SAHAJA. KAIN COTTON KAMI TAK BOLEH BUAT.

# JERSI WARNA PUTIH ATAU CERAH SAHAJA

# KAIN COTTON

So, fahamkan……..hanya kain jersi putih atau cerah je yang saya boleh buat camtu. Tapi kalau dapat buat baju camtu, memang cantik sebab boleh print gambar original sekali.

2.  Saya jugak dalam proses untuk buat blog SPECIAL untuk baju kelas sahaja. Blog tu masih dalam proses. Tak sempat nak update lagi. Kalau korang2 saje nak tengok blog tu, cer klik kat sini kat www.cetakbajukelas.com.

Untuk blog cetakbajukelas.com ni, saya akan bagi peluang kat korang yang kreatif kat luar sana untuk sama2 buat duit dengan design baju masing2. Lagi satu, tujuan saya buat blog tu adalah untuk sape2 je yang nak buat baju kelas, senang nak cari idea untuk buat baju kelas korang.

So, kalau nak tahu bila kitaorang nak launch blog tu, follow je blog mohcetakbaju.com kitaorang nanti.

3.  Kitaorang dalam proses nak update balik harga baju Oren Sport. So, nantikanlah senarai baru tshirt Oren Sport tu ye.

4. Kitaorang jugak akan update balik Katalog Arorasport siap ngan harga sekali nanti. Pada korang yang nak cari baju jersi, kat Katalog Arorasport tu banyak pilihan.

So…..cam biasa. Kalau nak cerita pasal tempahan baju memang tak sah punya. Apa cerita hari ni?

Ok…kalau ikutkan customer emel gambar cam kat bawah ni…

Design Baju Awy Depan

Design Baju Awy Belakang

Pastu, ini hasilnya…..

cetak baju konvoi

tshirt group

Baju kaler putih cotton. So, agak mudah skit nak print. Tak perlu base putih dulu. Terus je print atas baju tu. Cuma bahagian belakang tu kena tindih 2 kaler. Mula2 merah. Pastu hitam supaya sama ngan design yang diaorang bagi tu.

DSCN0080tshirt group

Kalau ikutkan tarikh tu, hari ni diaorang berkonvoi tu. So, nanti kalau sempat saya mintak diaorang emelkan gambar konvoi tu nanti untuk tatapan korang semua.

Ok…ini lak cerita satu lagi pasal cetak guna mesin heat press. Memandangkan banyak gak kaler nak print, so saya suggest guna heat press je. Kalau guna silkscreen, konfem mahal & susah skit nak buat. Cer tengok camane kitaorang print baju tu.

DSCN0163DSCN0166

DSCN0142DSCN0165

Ini lah hasilnya. Design tu sebenarnya saiz A3. Memandangkan saya tak ada kertas stiker tu yang saiz A3, so saya gabungkan 2 kertas A4 untuk buat design besar camtu. Belakang ada jugak. Heat press jugak. Cer tengok gambar ni.

tshirt heat pressDSCN0175

Ni gambar En.Zul tengah pakai baju tu…seronok betul En.Zul bila terima baju tu.

Gambar Testimoni Ekuestrian Sarawak

Selain daripada tu, ada banyak jugak customer yang nak buat baju kelas tapi siap ada nombor jersi kat belakang. Macam customer sorang ni….

cetak baju kelas

Sebelum tu cuba baca apa kata dia tentang baju tu….

Nama: Syaza Nurhanas bt. Mat Seman
Alamat Emel: cazapirlorh@gmail.com
Komen/Teguran/Pesanan Untuk Kami: -Cepat,pantas & efisyen. Hehe
-Admin friendly.
-Jujur.
-Takde ape dah nak cakap sebab sy memang puas hati :)

Tq Syaza atas komen jujur awak tu. Saya harap korang semua pun akan mendapat layanan first class kitaorang gak nanti ye.

Baju ni senang je design dia. Diaorang guna Customink.com je seperti yang saya cadang kat korang kat page “Buat Design Sendiri” kat atas nun. Simple je. Cuma dengan syarat, bila dah buat design tu send je gambar tu kat kitaorang nanti.

cetak baju kelasbaju kelas

cetak baju kelascetak tshirt kelas

Gambar kartun & jenis tulisan semuanya customer pilih dalam Customink.com tu. Saya cuma transfer ke baju je.

Hari ni nampaknya semua cerita pasal baju warna putih je. Kebetulan tu. Kalau ikutkan banyak lagi nak cerita kat sini tapi kalau panjang2 sangatkan, boring lak. Cerita lain tu kitaorang simpan untuk artikel akan datang nanti.

So….pada sape2 yang nak baju atau tshirt untuk apa sahaja aktiviti korang, silakanlah isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau emel, call atau sms kitaorang.

Kalau boleh…jangan le order melalui komen2 dibawah ni. Susah nak menjawab.

Ok…jumpa lagi korang. INGAT!!!!KALAU NAK TAHU PERKEMBANGAN CERITA KITAORANG, SELALU2 LE LAWAT BLOG KITAORANG NI YE….

Baiiiiii……

Kami kembali selepas cuti sakan seminggu & tempahan menimbun menunggu….

Hai kawan2,

Apa kabor korang? Kitaorang ni sihat2 sokmo sementelah balik dari bercuti seminggu balik kampung minggu lepas.

Walaupun kitaorang bercuti tapi kepala hotak ni tak berenti2 memikirkan pasal tempahan yang belum disiapkan lagi. Nasib baik le customer2 sebelum ni paham kedudukan kitaorang. Bukannya apa, nak rehat sikit tangan, kaki & kepala. Non stop bergerak sebelum2 ni.

Bila dah masuk balik kerja ni, tempahan sebelum2 ni sedang menunggu. So, apalagi pulun habis2an le nampaknya. Kang kalau tak siap on time, kena marah ngan customer lak kang.

Untuk pengetahuan korang, ada beberapa ratus lai sedang menunggu untuk dicetak. So, pada korang yang nak segera tu, saya mintak maaf awal2 le. Kalau nak pun, 2 ke 3 minggu lepas buat deposit, Insya Allah saya boleh usahakan. Satu lagi, kalau takat 1 kaler je print & kuantiti tak banyak, Insya Allah saya boleh buat cepat.

Cuma,kan…nak bgtau jelah ni. Bukan semua tempahan kitaorang boleh buat sebenarnya. Ada antara customer yang mintak print baju gambar original. Apa yang saya boleh katakan kat sini ialah kalau korang nak baju kain jersi warna putih, Insya Allah saya boleh buat…tapi kalau baju kaler gelap saya tak boleh buat. Cuba baca kat page Soalan Lazim kat atas nun untuk tengok apalagi tempahan yang kitaorang tak boleh buat.

Sekarang ni saya ada satu mesin heat press khas untuk baju jersi warna putih je. Untuk warna lain, saya memang tak boleh ambik. So, sape2 yang nak buat baju camtu, korang boleh emelkan design kat saya. Nanti saya bagi harga nanti.

Iklan berkenaan heat press ni saya akan buat dalam iklan akan datang. Tunggu ye…

Hari ni cam biasa2, saya akan kongsi ngan korang, macam2 citer pasal tempahan baju sebelum ni untuk korang rasa lebih konfiden untuk order ngan kitaorang.

Cerita 1

tshirt kelas

Ni baju kelas ni. 2 kaler depan & 2 kaler belakang. Baju cotton Enzo. Memang senang nak print. Kat bawah ni ada lagi…

tshirt kelas

cetak tshirt kelas

Tau tak camane kitaorang print kalau 2 warna camni…Untuk 2 kaler ni saya buat 2 blok printing. 1 untuk kaler putih & satu untuk kaler pink. Kaler pink memang senang masuk ngan baju cotton. Tak payah buat base putih pun. So, cepat skit kalau nak print.

Cerita 2

tshirt hari keluarga

Ini lak tshirt hari keluarga. Yang ini customer nak design kaler hijau pucuk pisang. Kalau baju hitam camni, saya kena tindih 2 kali. Biasanya saya akan buat base putih dulu, baru kaler hijau kat atas dia. Kalau tak kaler hijau tu akan tenggelam masuk dalam kain.

baju hari keluargatshirt family day

Depan belakang diaorang nak print. Itu terpulang kepada customer sendiri. Kitaorang ikut je. Design nak print, diaorang sendiri emelkan. Senang sikit le nak print. Kalau buat sendiri kang, takut tak puashati lak…betul tak?

Maknanya, kalau dapat design dari customer lagi mudah kitaorang nak print berbanding kalau kitaorang tolong carikan.

Ok…cerita 3 lak….

tshirt kelas

Kalau 1 kaler print camni, korang akan dapat harga lebih murah & lebih cepat. Kalau banyak kaler, kitaorang bukan tak leh buat…boleh sebenarnya tapi harga akan mahal skit & lambat skit le dapat. Kalau korang nak guna lewat skit, ok le. Yang nak cepat tu yang susah hati tu.

baju kelastshirt kelas

Ini le antara design baju kelas yang customer kitaorang tempah baru2 ni. Kalau korang berhajat jugak nak design camni, apalagi…kontek le kita orang.

Cerita last….

baju kelas

Ini salah satu design yang saya suka sangat nak print sebab kombinasi kaler putih ngan oren memang sesuai betul dengan baju kaler hitam.Nampak menyerlah kaler putih ngan oren tu. Design asal diaorang buat kat www.customink.com je, pastu saya touch up balik nak bagi cantik skit.

baju kelas

Sama gak ngan belakang. Memang cantik betul le. Bukan angkat bakul tapi memang cantik pun…heheheh. Sesuai ngan baju tu.

baju kelas

tshirt kelas cetak

So, ini jelah cerita yang dapat saya kongsi ngan korang semua hari ni. Insya Allah, akan datang banyak lagi cerita yang akan saya kongsi ngan korang semua nanti.

Apa yang korang perlu tahu, semua kos pos dalam semenanjung Malaysia, saya yang tanggung, FREE je & untuk Sabah Sarawak, saya tanggung separuh. So, camane lagi korang nak cari servis baaeeekkk punya camtu.

Nanti kalau ada yang nak order baju, sudi2kanlah untuk isi form kat page Nak Tahu Harga Tak? kat bahagian atas nun & emelkan sekali design nak print untuk saya bagi harga nanti. Korang boleh jugak hantar emel, call atau sms. Mana2 je yang korang rasa sesuai ye.

So, jumpa lagi dilain hari…baiiiiii…..

Kitaorang bercuti balik kampung dari 10/11 ke 18/11/2012….

Salam Cetak Baju & Salam bahagian semua hendaknya,

Ni nak bagitau ni….kitaorang suami isteri satu famili bercuti mulai 10/11/2012 ke 18/11/2012. So, pada sapa2 nak baju tu dalam waktu tu, saya nak mintak maaf banyak2. Tak dapat ditunaikan. Kalau nak lepas tu, Insya Allah.

Emel, tempahan pertanyaan dll semua berjalan cam biasa. Cuma nak siapkan baju je tak leh siapkan dalam tempoh tu.

So, harap korang faham2 le ye. Bukan apa, ramai gak yang nak urgent tu. Memang tak sempat sangat2. Kitaorang ada 2 tangan, 2 kaki & satu mulut je.

Lagipun nak rehat sikit. Kebelakangan ni tak putus2 order masuk. Nak bertenang sikit. Dah masuk balik nanti, baru semangat sikit nak siapkan order tu sebab yang dah menunggu pun dah menimbun dah.

So, hari ni cam biasa, macam2 cerita pasal tshirt yang orang order saya nak kongsi ngan korang.

Sebelum tu, nak tanya ni? Korang masih lagi mencari2 tempat nak print baju ke? Saya tahu ramai yang nak baju yang berkualiti tapi nak harga yang murah. Kalau korang jumpa yang macam tu, itu rezeki korang le sebab sesetengah peniaga printing macam kitaorang ni tak mampu nak bagi harga yang gila2 rendahnya sebab kami bukan kilang besar. Kami hanya peniaga sederhana yang mendapat tempias2 dari kilang je. Maknanya kalau kilang tak leh buat, kami sanggup buat, Insya Allah, dengan syarat2 tertentu.

Baru2 ni saya dapat offer untuk buat 100,000 lai tshirt & diaorang mintak harga RM1 ke RM2 selai. Memang nampak besar dia punya kuantiti tapi harga serendah tu, memang saya tak dapat bagi. Kalau buat kat negara China mungkin boleh kot.

So, apa yang saya boleh bagi, saya bagi & harga yang saya bagi tu pun memang berpatutan & berpadanan dengan kos & tenaga yang saya tanggung. Jadi, faham2 le ye.

Kalau tak, cuba survey2 dulu kat sini. Tengok apa yang kitaorang offer kat korang & cuba bandingkan dengan kedai lain. Pastu, pandai2 le buat keputusan nanti ye.

Cam biasa…macam2 jenis tempahan saya nak kongsi ngan korang hari ni. Antaranya….

cetak baju

Baju gambar katak tu. Macam2 idea budak2 ni. Mula2 hari tu, diaorang lukis atas kertas je, pastu saya buat balik dalam komputer untuk dapatkan gambar yang lebih sharp.

design baju kelas

Ini gambar baju belakang lak ni. Diaorang mintak buat 2 kaler. Kaler pink ngan hijau lime green. Apa2 pun saya kena tindih putih dulu sebelum tindih kaler lain tu untuk bagi naik dia punya kaler.

Baju hitam memang agak rumit sikit sebab kalau kaler sekali, kaler dia tenggelam dalam benang. Camane pun, base putih mesti ada.

contoh design baju kelas

design tshirt kelas

Selain daripada baju kelas, saya jugak banyak terima order untuk baju sukan. Ada satu Uitm kat Perak ni order baju tshirt roundneck untuk team sukan diaorang. Design dia simple je, 2 kaler tapi nice & sweet design dia. Cer tengok ni…..

baju sukan

Ini gambar dah lepas print 2 kaler tu. Cer tengok design sebelum print hitam tu.

baju sukan

Biasanya saya akan buat 2 blok printing kalau design camni. Satu kaler hitam & satu untuk kaler putih. Senang skit nak print. Satu lagi, customer akan bagi ukuran design siap supaya senang saya nak print. Tak yah le saya duk test banyak2 kali kat baju sebelum saya buat final printing.

baju sukan

baju sukancetak baju sukan

Ini antara gambar2 baju yang saya sempat upload untuk tatapan korang semua. Kalau diikutkan banyak gambar nak dipaparkan kat sini tapi nanti penuh sangat le pulak. Design dia sama je cam gambar kat atas ni.

Selain daripada tu, ada jugak customer yang nak mintak cetak atas apron. Biasanya yang mintak cetak atas apron ni, tokey kedai makan ataupun tokey gerai jual makanan kat pasar malam. Macam yang ini, tokey roti pita ngan kebab. Diaorang nak design gambar roti pita diprint atas apron tu…

cetak apron

Satu lai apron dengan print 2 kaler camni, saya tolak RM16 selai. Kalau banyak kaler printing, harga lain lak.

cetak apron
Kain dia pun cantik. Licin &  senang nak cetak. Kalau sape2 yang berkenan, bagitau je kitaorang. Nanti kitaorang printkan nanti.

Lagi tentang tempahan baju…..

baju sukan

Yang ini print simple je. 1 kaler kat lengan & kat dada. Semua customer bagi design tu. Saya just touch up sikit je untuk sesuaikan dengan printing.

cetak tshirt sukanbaju kelas

cetak tshirt

Camni le rupanya baju yang tengah kena dera tu. Satu kali print boleh muat 30 lai. Kalau 100 lai, maknanya dalam 3 ke 4 kali pusingan le nampaknya. Tapi kalau print 1 kaler, Insya Allah masih mampu disiapkan dengan cepat.

Ok..ini lak bukan cerita pasal baju tapi nak tunjuk kat korang bakat terpendam seorang pekerja cilik yang sedang berusaha & bertungkus lumus untuk melipat & memasukkan baju ke dalam plastik. Lihatlah kepada kesungguhan pekerja cilik ni…..

Main2 pulak pekerja cilik ni. Gigit telinga kang…baru tau. Sempat lagi berposing nampaknya walaupun kerja menimbun2.

Ini bukan penderaan ni. Memang dia sukarela nak buat tu. Jangan ada yang telefon polis lak. hehehehe…..Mana tahu satu hari nanti ganti mak ayah dia jadi bisneswoman cetak baju lak nanti. Tengok tu. Bukan main khusyuk & tawaduk anakku yang sorang ni buat kerja. Ini le Nik Nurain Syahirah…anakku yang bongsu, umur 4 tahun. Dia le harapan bangsa. Yang kakak ngan abang dia, mintak tolong baru buat.

Ok, takat ni dulu le korang.

Nak bagitau ni….kalau nak tanya soalan, jangan le guna komen kat bawah. Emel je soalan awak tu.

Kalau nak tanya harga…isi je form “Nak Tahu Harga Tak?” seperti kat bahagian atas nun, takpun emel, call atau sms je. Insya Allah, kami akan layan sebaik mungkin.

So….jumpa lagi korang….baiiiii……

Material atau jenis kain yang kitaorang jual….PART 1

Hai & Salam semua,

Lama tak update cerita kat sini. Biasanya saya update seminggu sekali tapi lama dah tak update sebab agak sibuk menyiapkan tempahan yang masuk. Bayangkanlah, saya terpaksa siapkan dalm 15 ke 20 blok printing sehari.

Biasanya time nak buat design tu yang ambik masa. Time nak print kejap je. Kadang2 tak sampai sejam dah siap dah. Kalau print 1 kaler le. Kalau banyak kaler, jenuh jugak.

Ok….hari ni saya nak cerita skit pasal material atau jenis baju yang kitaorang jual skarang ni.

Kalau korang tengok kat bahagian atas blog ni, ada 2 Katalog baju yang kitaorang offer. Katalog Enzo & Katalog Oren Sport. Company lain2 tapi dah establish dalam bisnes tshirt banyak tahun dah. Kiranya memang mantap le.

Untuk pengetahuan korang, saya paling banyak order baju Enzo sebab stok memang sentiasa ada & kualiti memang cantik.

Contohnya, kalau baju cotton. Enzo sebenarnya tak jual baju cotton tapi diaorang panggil TC. Kain jenis TC lagi elok dari kain cotton sebenarnya sebab biasanya kain camni tak akan kecut lepas basuh & tak kembang kalau pakai lama.

Korang ada pengalaman tak kalau beli baju, bila lepas basuh je, saiz jadi kecik skit. Biasanya kalau baju murah & brand cikai & ntah apa2 ntah, memang senang kecut. Saya pun berapa lai dah beli untuk guna sendiri. Memang kain dia maintain je walaupun dah basuh.

Satu lagi, kain jenis TC ni lagi cantik kalau kita print berbanding kain cotton. Kain cotton ni kadang2, cam kasar skit. Kain TC licin je. Memang senang nak print.

Maknanya kat sini, kalau sape2 nak order tshirt, saya memang suggest Enzo. Kalau tak ada kaler baju yang customer nak dalam Enzo, baru saya suggest Oren Sport.

Kalau bagi sape2 yang nak baju cotton yang bajet murah skit, saya ada jual jugak. Brand 4Square. Tapi brand ni saya terima 30 lai ke atas je sebab kos pos baju tu kat saya agak mahal skit. Kalau order banyak2, agak berbaloi skit.

Kalau sape2 nak baju cotton murah, bgtau saya balik nanti ye.

Baju jenis TC untuk Enzo tu, kitaorang ada banyak pilihan. Ada yang plain, ada yang bercorak dll. Saiz baju dari 28 ke 36 untuk kanak2 & saiz S ke 3XL untuk dewasa. Setakat ni, stok memang sentiasa ada. Biasanya kalau order hari ni, esok dah sampai dah.

Memang saya suspek betul le kat Enzo ngan Oren Sport ni sebab dalam 2 tahun saya buat bisnes ni, jarang2 sekali diaorang ada problem stok. Kalau tak ada pun, kejap je. Dalam sehari dua, dah ada dah stok tu.

Apa2 hal pun, korang boleh le kontek saya kalan nak tahu apa sahaja berkenaan material baju tu ye.

So, saya rasa untuk permulaan ni, ini le cerita saya dulu pasal material baju tu. Nanti kita sambung lagi dalam episod akan datang. Sambung ngan cerita tempahan baju lak.

Ok….ini cerita pertama hari ni.

cetak baju

 

cetak tshirt

 

Baju ni customer suruh buat emboss ataupun design timbul. Harga dia agak mahal skit berbanding kalau print biasa sebab saya kena guna special dye & guna iron untuk naikkan design dia.

Kalau nak emboss, kitaorang biasa buat kat baju cotton je. Macam gambar ni. Ini baju TC dari brand Enzo sebenarnya. Kalau baju dari jenis material lain, tak pernah cuba lagi.

Cer tengok bukti design yang timbul tu kat bawah ni.

cetak baju

 

cetak tshirt

 

Punyalah nak tunjukkan bukti design tu timbul, sanggup ambik gambar dari sudut tepi ni. Nampak tak design dia timbul? Memang cantik gak kalau nak buat timbul camtu tu.

Design apa ye tadi anak2…..ini namanya EMBOSS ataupun TIMBUL. Paham ye anak2….hehehehe.

cetak tshirt

 

Cerita kedua….yang ini cerita pasal baju kelas. Yang ini semua design & font, customer bagi. Memang bagi saya cantik gak design dia. Cuba tengok….

baju kelas

tshirt kelas

 

Yang bahagian belakang tu, diaorang bagi font jugak. Mechanical Engineering tu font “IRON MAIDEN”. Memang sesuai ngan baju.

Baju ni jenis kain jersi ni. Brand Enzo. Kain dia licin & senang sangat nak print. Kalau tak silap kod 1708 ni rasanya. Kalau tak silap le. Memang sesuai ngan kaler yang nak printing tu.

baju kelas

 

tshirt kelas

 

Tapi kan…kalau nak diikutkan, bukan mudah sebenarnya nak print baju ni sebenarnya sebab kena tindih 2 kali. Kalau tak buat base putih, kaler oren tu tak naik. So, nak bagi naik, kena print putih dulu. Tapi kalau baju cerah ataupun putih, tak perlu tindih putih sebenarnya sebab cukup dengan print terus kaler yang nak tu. Background dah memang putih. Senang le skit nak print.

Lagi cerita pasal tempahan baju…..

cetak baju

 

Yang ini design dia simple je sebenarnya tapi nak bagitau yang baju ni jenis TC, brand enzo. Satu lagi, nak bagitau yang untuk design ni, saya kena designkan balik guna Illustrator untuk dapatkan sharp camtu. Kalau ikut, design asal customer tu emelkan logo cam kat bawah ni tapi sebab bajet rendah, so saya cadang untuk buat 1 kaler je.

Ini lagi design baju yang dah ditempah tu….

baju cetakcetak baju

cetak bajucetak baju

Customer ni tak order banyak…10 lai je tapi memang cepat buat. Rasanya buat tengah malam ni. Esoknya terus pos.

Cuma yang ambik masa sikit yang baju hitam print kuning je sebab kena buat base putih dulu. Kalau tak buat memang tak naik kaler dia.

Lagi…apa cerita lagi?

baju kelas

cetak baju

Haaaa….yang ini special skit. Design belakang tu, saya buat sendiri tu. Disebabkan customer nak buat nombor 12 & ada nama student dalam tu, so terpaksa le ambik masa skit untuk saya siapkan design tu. Kalau korang nak tahu, saya caj skit harga untuk saya buat design tu sebab saya kena mengadap komputer gak time nak buat tu.

Tapi kalau korang pandai, buat sendiri pun boleh. Camtu lagi baik. Korang lagi puas hati.

baju kelascetak baju kelas

baju kelas

Korang tahu ke kat mana SMK Bum-Bum tu. Kalau tak silap, kat Sabah ni. Ini cikgu diaorang yang uruskan order baju ni. Bila diaorang dapat je baju ni, bukan main happy lagi. Seronok betul dapat baju tu. Alhamdulillah, kitaorang pun tumpang seronok bila customer puas hati.

So, setakat ni dulu le ye korang.

Kalau korang nak order, cam biasa….isi je form kat bahagian atas nun kat page “Nak Tahu Harga Tak” atau korang boleh emel, call atau sms kitaorang terus. No hal punya.

Jumpa lagi di lain waktu. Baiiiii…….

Alhamdulillah, ramai yang puji servis kitaorang……

Hai geng,

Selamat datang pada korang yang baru first time jejakkan mata ke blog saya. Jangan risau, jangan segan & jangan silu. Kalau baca artikel dalam ni tak kena bayar pun.

Alhamdulillah, syukur pada Allah…walaupun dah 1 tahun lebih blog ni online, pelawat makin bertambah2. Skang ni dah 200,000 lebih dah orang masuk kat blog saya ni semenjak diperkenalkan pada Jun, 2011. So, korang memang bertuah le sebab jumpa blog ni.

Alhamdulillah jugak, setakat ni tempahan baju yang kitaorang terima masih maintain 1,000 helai lebih sebulan. Menunjukkan ramai dah yang order ngan kitaorang & percaya ngan servis kitaorang.

Setakat ni, semua customer puji servis yang kitaorang berikan. Bukannya nak riak atau sombong, cuma nak bagi korang konfiden yang bisnes kitaorang ni memang betul2 wujud & sentiasa bagi servis yang terbaaeekkk pada korang.

Cuba korang klik kat page Testimoni kat link ni…http://mohcetakbaju.com/testimoni/. Sini ada sebahagian je sebenarnya yang sempat saya upload. Yang lain2 tu, ramai gak emel. Pastu ada yang cakap kat telefon & sms. Tak sempat nak ambik gambar bukti tu.

Tapi apa yang penting, customer yang dah order ngan kitaorang rata2 memang puashati ngan servis printing yang kitaorang bagi. Kalau tak caya, cuba korang order ngan kitaorang….hehehehe. Baru tau betul ke tak, ye dokk?

Ok…hari ni tak nak berceloteh panjang. Hari ni nak masukkan banyak skit cerita pasal tempahan sebelum ni sebab banyak gak yang tak sempat nak kongsi ngan korang sebelum ni.

Cer tengok citer kat bawah ni….

cetak tshirt

cetak baju

Baju ni untuk student UPM Kampus Bintulu ni. Gambar bangunan tu diaorang nak kaler lain2 tapi still gambar yang sama. Apa yang saya perlu buat ialah buat base putih dulu pastu baru tindih ikut kaler yang diaorang nak.

Tshirt tu kitaorang guna samada baju Enzo ataupun brand 4Square. Kalau Oren Sport, cam kasar skit kain dia.

cetak bajuNi ha, baju dah siap diprint. Alhamdulillah, customer ni pun puji printing yang kitaorang buat. Saya pun puashati sebab memang cantik betul printing dia…heheheh..angkat bakul.

Ok, ini ada lagi cerita pasal tempahan baju tu…..

cetak baju

Yang ini lak baju family day. Dia nak buat design cam dalam gambar tu. So, yang ini 2 kali tindih ni. Mula2 buat merah untuk love, pastu tindih hitam. Jenis kain pun main peranan gak. Saya tak terima baju dari luar sebenarnya sebab kain dia kadang2 tak boleh nak buat print.

Lain ngan kain jenis Enzo atau Oren Sport sebab dua2 brand ni memang cantik kalau kita buat print.

cetak tshirt family dayIni untuk baju dewasa ni. Tadi baju baby. Yang ini guna baju Enzo. Memang agak sharp jugak kalau buat printing. Kalau betul2 concentrate buat baju ni, 2 ke 3 jam siap semua skali.

Cuba tengok kat bawah meja tu. Bertimbun2 baju yang tengah siap sedia untuk didera oleh kitaorang….

tshirt family dayIni bahagian belakang baju ni. Gambar sorang2 yang diaorang sendiri buat. Saya tak adjust apa2 pun. Just print out & print je.

Ini ada lagi citer nak kongsi…..

cetak baju kelas

tshirt kelas

tshirt kelasYang ini design simple jer. Belakang, depan & lengan. Semua 1 kaler. Kalau tak silap, tengah malam print baju ni ni. Guna baju jersi Oren Sport. Memang sempoi.

Ada lagi cerita lain….

baju kumpulancetak baju groupInipun simple je. Just 1 kaler je belakang. Dah biasa buat sebelum2 ni. Tapi biasanya kitaorang tindih kaler tu 2 kali untuk naikkan kaler dia. Kalau print sekali, takut lama2 kaler dia masuk dalam benang. So, nak selamat, tindih 2 kali le. Tok guru pun ajar camtu.

Ada lagi citer baju tu….

baju cetakRasanya belum cerita lagi pasal baju naga ni rasanya. Design baju ni diaorang emel hari tu, pastu saya kena touch up balik untuk disesuaikan dengan printing kitaorang. Baju hitam & design kaler kelabu. Kalau baju hitam memang cantik kalau print kelabu.

cetak tshirt

tshirt cetak

baju cetak

Customer ni nak print depan belakang & lengan skit. Semua kaler kelabu atau silver. Kalau kaler camni tak payah tindih putih sebab sekali print pun dah cantik dah.

Cuba tengok gambar yang kedua tu…kalau korang nak tahu, saya guna hairdryer yang jual kat pasaraya je untuk keringkan design print tu. Memang kos murah betul bisnes ni.

Oklah….kat sini saya paparkan sekali lagi gambar2 baju yang kat atas nun untuk tatapan korang sekali lagi ye.

Sampai ke penghujung gak. So…cam biasa le. Kalau korang nak order baju cetak untuk apa sahaja aktiviti korang, korang klik je page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun. Tak pun korang call, sms atau emel terus kat kitaorang.

Tolong jangan guna ruangan komen dibawah untuk order baju sebab takut kitaorang lambat jawab nanti.

Apa2 pun korang memang BEST sebab korang melawat blog saya. Korang LAAAAGII BEST kalau korang klik follow kat blog kitaorang ni. Nanti kalau klik Follow, apa saje cerita yang kitaorang post, terus korang dapat.

So, takat ni dulu le ye. Sampai jumpa lagi…..baaaaiiii…….

Tak tahu nak buat design….cer guna Customink.com!!!

Hai & Salam Cetak Baju buat rakan2 semua,

Kebelakangan ni bertalu2 emel masuk tanya pasal baju kelas. Tapi kan…ramai lak yang tak tahu camane nak buat design atas baju tu. Kesian gak saya dengar sebab kadang2 diaorang ni memang excited betul nak buat baju tapi masalah nak buat design pulak.

Kalau ikutkan perancangan, saya akan buat blog khas untuk order baju kelas tapi masih lagi dalam proses kumpulkan bahan & mencari idea terbaik camane nak tolong korang kat luar sana.

Tapi sebelum saya start buat blog baru tu, apakata saya kongsi ngan korang camane cara nak buat design dengan mudah. Tapi kena usaha skit le nanti masa korang nak designkan baju tu.

Nak tahu nak guna apa……tadaaaaa…..Gunakan Customink.com. hehehehe…rasanya dah ramai yang tahu kot tapi bagi yang tak tahu, ni nak bagitahu ni.

Cuba klik dulu kat kotak kat bawah ni kalau korang nak tengok camane rupanya nak buat design dalam online tu…

Klik kat logo kat atas

Kat sini saya ceritakan skit le camane caranya nak buat baju korang tu.

Mula2 kan,

Cuba tengok dia punya website. Kat sini saya ceritakan skit serba ringkas le camane korang nak buat design baju tu. Kat dalam page tu korang boleh tambah tulisan, gambar yang ada dalam website diaorang ataupun gambar daripada komputer korang sendiri. Korang bukan je boleh buat bahagian depan, bahagian belakang pun boleh buat. klik kat bahagian butang Rotate yang ada kat situ. Terus dia pusing gambar baju belakang.

 Ok….katakan korang nak buat tulisan kat bahagian depan. Korang klik je kat bahagian “add text” kat situ.

Pastu taip je apa yang korang nak taip. Lepas taip, klik next…..pastu.

Pastu keluar le page camni pulak.. Korang boleh godek2 sendiri kat page tu. Tak kena bayar pun. Tulisan boleh tukar, saiz tulisan dll. Design yang kat baju tu pun korang boleh gerak2 kan. Ikut je camane nak buat. Kat dalam page tu, korang boleh pilih tulisan apa korang nak macam kat bawah ni.

Kat situ macam2 tulisan ada…cuma peringatan kat korang..Tolong CATITKAN NAMA FONT sebelum emelkan design tu kat saya. INGAT..CATITKAN NAMA FONT SEBELUM EMEL KAT SAYA.

Tulisan tu boleh adjust2 kedudukan dia ikut kesukaan korang. Pastu ada lagi boleh tambah gambar.

Klik lak kat “Add Art” kat page tu. Macam2 gambar ada. Korang godek2 le sendiri. Pada sape2 yang nak buat duit dengan design baju ni pun korang boleh buat. Buat kat sini pastu tunjukkan kat sape2 yang nak order baju. Pastu, ambik untung atas baju tu nanti.

Nak upload gambar sendiri pun boleh. Terpulang pada korang.

Korang mesti seronok punya dapat godek2 dalam website ni. Cuma bergantung pada kreativiti korang le. Satu lagi peringatan….TOLONG CATITKAN KAT BAHAGIAN MANA KORANG DAPAT GAMBAR TU. CATITKAN SEBAB NANTI SAYA BOLEH AMBIK GAMBAR TU DALAM WEBSITE NI TIME NAK PRINT NANTI.

Macam2 korang boleh buat. Nak buat nama ngan nombor pun boleh tapi nombor tu, saya nak bagitahu awal2…kitaorang guna blok nombor sedia ada je. Kalau korang nak set nombor sedia, harga akan lagi mahal. Korang paham le kan.

So…kesimpulannya, pada korang yang tak pandai nak buat design sendiri, inilah antara cara terpantas korang boleh buat sendiri. Bila dah siap semua, korang boleh print, save atau send kat kawan2.

Apa yang penting, KERJAAASAMAAA….hehehee. Apa yang penting korang sendiri yang godek2 kan. Tapi kalau memang korang ni pakar design atau ada kawan2 yang pakar buat design baju, itu lagi baik sebenarnya. So, pokoknya…pokok kelapa sawit..heheh. Pokoknya kat sini korang ada idea skit le camane nak buat design baju tu, tul tak?

Ok…sementara korang menggodek2 design kat http://www.customink.com tu, ini ada lagi citer pasal tempahan baju yang kitaorang terima sebelum ni.

tshirt kelas

Ramai betul peminat baju camni. Blok dia pun saya simpan lagi. Mana tahu ada yang nak order lagi lepas ni.

tshirt kelas

baju kelas

Semuanya satu kaler. Agak cepat skit le kitaorang print. Cuma kalau dalam tenghari skit, blok cepat sumbat sebab cuaca dah panas. Biasanya buat pagi2 betul kalau tak nak bagi sumbat.

Ni ada lagi cerita pasal tempahan baju….

baju groupOk…ini lak baju untuk peniaga roti pita kat pasar malam. Itu le sebabnya ada logo cam roti pita je kat bahagian depan tu. Logo ni diaorang yang bagi lukis ngan tangan, pastu saya cuba buatkan balik ikut kreativiti sendiri. Dah beberapa kali bincang, baru le dia setuju buat camtu.

cetak tshirt

cetak tshirt

Sempoi & simple. Kalau 10 lai camni, kejap je kitaorang buat. Kebiasaannya, nak buat design awal tu yang ambik masa lama. Kalau dah siap semua2 design tu, print kejap jer. Macam tempahan ni, kitaorang print tak sampai sejam pun. Satu lagi, nak tunggu giliran. Tempat agak sempit skit. So, nak print banyak sekaligus susah skit. Tapi Alhamdulillah, masih lagi mampu disiapkan dalam tmpoh yang customer nak.

So, setakat ni dulu buat kali ni. Pada sape2 yang nak order baju, cam biasa, isi jer form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau emel, call atau sms kitaorang. Insya Allah, semuanya akan dilayan dengan baik.

Nantikan kemunculan blog baru kitaorang lepas ni ye…so, kawan2 semua..kalau nak tahu apa perkembangan tentang blog ni, follow le kitaorang….I followwwww….

Baibai….jumpa lagi…..

Kami bukan setakat cetak biasa je….

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Hari ni ada cerita baru lagi. Kepada rakan2 yang nak hantar design baju kelas, dipersilakan. Tawaran masih lagi terbuka sehingga saya tetapkan due date nanti. Cuma hari ni nak kongsi ngan korang banyak lagi jenis2 printing yang kitaorang offer untuk korang.

Mungkin ada yang lain skit jenis printing dia macam bercahaya time gelap atau kitaorang panggil Glow In The Dark, ada jugak yang design timbul atau kitaorang panggil emboss. Selain tu printing kaler gold & silver.

Untuk printing glow in the dark tu, kalau kita tengok biasa time siang, memang tak nampak bercahaya tapi kalau kita duduk tempat yang gelap gelita, sure nampak punya. Bekas yang kitaorang letak dye glow in the dark tu pun bercahaya gak waktu malam. Semalam kebetulan saya tutup lampu kat tempat printing tapi saya pelik sebab apa ada benda bercahaya atas almari. Bila ditenung2 balik, rupa2nya bekas dye tu yang bercahaya. Memang canggih betul le sape yang cipta dye camtu.

Saya ada ambik gambar tshirt yang saya buat glow in the dark tu tapi bila saya ambik gambar dalam gelap, design dia tak nampak pun bercahaya tapi pada mata kasar saya memang baju tu bercahaya. So, tak tahu le camane saya nak buktikan tentang dye tu.

Satu lagi, dye glow in the dark ni mahal skit dari dye biasa sebab dia kena guna powder khas yang harga dia agak mahal skit dari harga dye biasa. Tapi memang berbaloi sebab lain dari yang lain. Cer tengok gambar baju yang saya print design glow in the dark tu kat bawah ni…..

cetak baju

Design ni le yang saya buat glow in the dark tu. Cuma supplier dye kata, kalau nak buat glow in the dark, hanya untuk design kaler putih je. Diaorang kata kalau kaler lain rasanya tak naik sangat kalau buat glow in the dark tu.

Kat bawah ni bukti saya ambik gambar baju tu dalam gelap tanpa flash. Mana tahu nampak dalam kamera. Tapi gelap gelita je. Kalau ikut mata kasar saya memang nampak bercahaya design tu dalam gelap.

So, terpulang pada korang le nak percaya ke tak tapi saya cakap betul ni…memang nampak design tu dalam gelap.

 

baju cetak

Last2 sekali saya ambik gak dalam gelap tu guna flash. Hasilnya, habis semua nampak. So, tak tahu le camane nak buktikannya lagi. Harap2 korang percaya ye le…..

Ok…kita beralih ke cerita baju kelas lak. Memang kebelakangan ni, padat ngan tempahan baju kelas ni. Cer tengok…

baju kelas

 

Simple & sempoi je. Kartun tu diaorang lukiskan sendiri pastu saya scan & buat balik dalam Adobe Illustrator. Memang 100% idea diaorang sendiri. Siap nama lagi kat bawah baju tu.

baju kelas

 

tshirt kelas

 

tshirt kelas

 

Kalau print 1 kaler atas baju cotton memang cepat…kalau dalam 20 lai, tak sampai 1 hari dah boleh siap dah.

Tapi untuk pengetahuan korang lah kan….time nak buat design & buat blok memang ambik masa yang lama. Kadang2 jeles lak kat isteri sebab dia tukang print. Kejap je dia print. Kita ni berhempas pulas siapkan blok & design nak print tu.

Cam baru2 ni, saya terpaksa siapkan 20 lebih blok 1 hari. Punya le lama nak buat tapi time dia print, cepat je.

Kat bawah ni gambar blok2 yang saya siapkan hari tu…

cetak baju

Ini yang kat luar rumah ni. Kat dalam ada lagi. Memang kalau sape2 yang jenis tak minat atau kurang komitmen dengan bisnes camni, memang tak tahan lama bisnes diaorang. Macam saya, sebab nak pastikan order dapat on time, saya akan kerja lebih dari 8 jam sehari. Selalunya sampai ke malam le tapi memang berbaloi dengan ganjaran & minat kita.

Last, sebelum saya stop…ini ada satu lagi cerita tempahan pasal design warna gold yang orang tempah sebelum ni.

cetak design gold

 

Baju yang diaorang pilih jenis jersi. Kalau diikutkan agak susah skit nak print sebenarnya tapi berkat pengalaman orang rumah merangkap bos, bagi dia mudah je tu…heheheh.

tshirt gold

 

cetak baju

 

Kalau diikutkan print depan belakang sebenarnya tapi yang belakang tak sempat nak upload.

So…setakat ni dulu le ye.

Bagi korang yang kreatif & inovatif, silakanlah emelkan design baju kelas korang kat saya. Insya Allah, saya akan buat blog spesel untuk baju kelas lak lepas ni.

Macam biasa jugak….kalau ada yang berminat nak order, tolong isikan maklumat kat form “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun. Tolong jangan guna komen dibawah untuk order baju sebab saya susah skit nak jawab kat situ.

Takpun korang emel, call atau sms jer kalau nak terus order ngan saya.

Sampai jumpa lagi ye….baiiiiii……

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 675 other followers

%d bloggers like this: