Blog Archives

Peraduan dah tamat & Cuti Raya kami dari 6/8/2013 hingga 11/8/2013!!!

Hai, Hai, Hai….

Salam cetak baju pada semua pelawat2 blog saya. Untuk makluman korang, semalam ada lah hari last bagi promosi 1 helai tshirt FREE bagi tempahan30 lai ke atas & tarikh akhir jugak untuk peraduan soal selidik yang kitaorang buat semenjak bulan Jun hari tu.

Ramai yang join & macam2 jenis komen yang saya terima. Semuanya saya terima dengan hati yang terbuka. Ada yang bagi komen pedas, ada yang puji & ada gak yang no komen. Terima kasih banyak2 pada korang yang sudi meluangkan masa menjawab soal selidik tu sebelum ni.

So, lepas raya ni..kitaorang akan pilih mana pandangan & cadangan paling bernas untuk kitaorang bagi hadiah macam yang dijanjikan sebelum ni. Janji mesti ditepati & pemenang saya akan kontek melalui emel atau telefon nanti.

Semua komen2 tu jugak nanti, saya akan ambil sebagai panduan untuk baiki lagi apa yang kurang dalam bisnes & blog kitaorang nanti.

Terima kasih sekali lagi. I love U all!!!

Dikesempatan ni nak bgtau jugak yang kitaorang sekeluarga akan start bercuti raya dari 6 Ogos 2013 hingga 11 Ogos 2013. Kedai kitaorang bukak balik cam biasa lepas 12 Ogos nanti.

So, bagi sape2 yang nak order dalam masa terdekat ni, kitaorang dah pun stopkan dulu kecuali bagi sape2 yang nak lepas raya. Kalau lepas raya, In Sha Allah, diterima tapi jangan le dekat sangat masanya. Tertonggeng2 kami nak buat nanti. Bagi le peluang kami nak beraye sambil makan satey dulu..hehehe.

Ok..kalau korang dah terang lagi bersuluh pasal cuti kitaorang tu, so cam biasa….nak kongsi ngan korang, macam2 order kitaorang terima baru2 ni. Sampai terpaksa tolak mana yang nak sebelum raya tu. Kesian diaorang..tapi apa boleh buat. Kalau terima & tak siap, lagi teruk kitaorang kena nanti. Mau diaorang gigit telinga kitaorang nanti sebab tak sempat siap. Dok gitu….?

Apa citer hari ni….cer tengok gambar2 kat bawah ni…..

Design Baju Maszuin

 

Ni gambar asal yang customer lukis sendiri. Cantik tak?

Kalau korang nak buat kartun camni pun, bgtau saya. Nanti saya mintak diaorang lukiskan untuk korang.

Pastu, hasilnya bila dah print atas baju cam kat bawah ni….

cetak baju family day

 

cetak baju family day

 

Comey kan…..simple je. Customer ni cakap, dia buat gambar tu guna handphone dia je. Dia kata ada software yang dia guna untuk buat gambar kartun camtu. So….minat ke? Apalagi….emel le kat kitaorang nanti….

Lagi…apa citer lagi….

tshirt kelas

 

cetak tshirt kelas

 

Design Class of 2013 memang ramai betul minta. Macam customer ni. Dia pun guna design tu. Semua design ni, guna Customink.com je. Dia sendiri yang buat. Saya ambik je kat situ.

Belakang 2 kaler. Outline biru & base putih. Tapi dia menyesal skit ambik font yang kat belakang tu sebab susah nak baca.

tshirt kelas

 

Ni lagi gambar baju yang sedang didera tu. Bergelimpangan. Ruang printing walaupun kecik tapi mampu hasilkan beratus2 lai. Macam tak lojik je tapi itulah hakikatnya…..hehehe.

Haaaa….tempahan ni seronok sikit nak kongsi…cer tengok….

cetak baju

 

 

Haayyyaaa!!!!…lu tengok ini tumpahan haaa…ini olang cine ade oder. Dia ada tulis aaaa…Kg balu(kg baru) Tuluk Intan..

Tau tak sape yang order ni…ni dari bos courier saya ni. Dia buat charity untuk sekolah anak dia. Yang katun tu pun anak dia yang lukis. Pastu dia transfer ke Adobe Illustrator & print. 2 kaler printing & 280 pcs. Guna tshirt murah brand Foursquare.

cetak tshirt

 

cetak baju

 

Actually, banyak lagi tempahan yang belum di upload dalam blog ni tapi hari ni agak sibuk sikit. So, sempat 3 cerita je. Lepas ni, dah free, saya upload banyak2 lagi cerita pasal tempahan tu.

So, sape2 yang nak order & nak pakai lepas raya ni, korang di alu2kan untuk buat tempahan segera ye sebab yang menunggu lepas raya ni pun boleh tahan jugak banyaknya.

Nak order & nak tahu harga, mudah je….isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat blog saya atau emel/sms/call atau apa sahaja medium yang korang selesa.

Sori…takat ni jelah dulu ye…baaiiii!!!!!

Nik & Salina,
adminkomisen@gmail.com

PENGUMUMAN!!!!…..OREN SPORT ada baju baru…….

Hai korang,

Tengah buat apa tu? Mestilah tengah tengok blog saya kan…takkan tengah mancing ikan lak ye.

Rasanya baru lagi saya post cerita sebelum ni. Tapi disebabkan ada PENGUMUMAN PENTING nak buat…tu yang post lagi cerita baru ni.

Straight to the point…..nak umumkan ni..company Oren Sport ada keluarkan tshirt baru dengan kaler baru yang memang ramai yang cari sekarang ni.

Apa kaler baru yang ada….untuk baju 100% cotton ada DARK PURPLE, untuk baju kain jersi atau microfiber ada kaler SEA BLUE, DARK GREY, MAGENTA & DARK PURPLE, baju2 lain ada gak yang baru tapi ada yang belum dapat harga dari supplier lagi. Dah dapat nanti, saya ceritakan dalam blog ni nanti.

Pastu, baju HONEY COMB ada kaler MILO GREEN. Memang cantik gila design & kaler dia.

Cuba tengok contoh baju tu kat bawah ni….

Kod CT01XX Baru copy

Baju oren sport lengan panjang

Lengan panjang cotton ada kaler baru jugak…..kaler SEA BLUE. Cantik wooooo…boleh padankan dengan tshirt Sea Blue lengan pendek.

Ni gambar baju microfiber lak….

microfiber oren sport round neck

Kod 04XX atas tu untuk baju unisex(laki pompuan boleh pakai) & kod QD15XX yang bawah tu untuk tshirt female…ladies cutting. Ada tambahan kaler Dark Grey, Sea Blue, Magenta ngan Dark Purple.

Yang kolar pun sama gak. Tambahan kaler yang sama.

Ada lagi tambahan baju baru tapi masih belum dapat harga dari supplier. Tapi kalau korang berminat, emelkan ke emel saya di adminkomisen@gmail.com untuk dapatkan harga baju tu. Cer tengok gambar2 baju tu kat bawah ni….

tshirt microfiber oren sport

tshirt microfiber oren sport

Ni antara baju2 yang baru masuk dalam katalog baru Oren Sport. Kalau korang nak tengok lebih banyak baju2 ni…korang boleh klik kat page Katalog Oren Sport kat atas nun ataupun klik je kat link kat bawah ni. Pastu, klik kat link kat bahagian tepi sebelah kiri website tu. Pilih je baju mana yang korang berkenan & emel kod baju kat saya untuk saya bagi harga ye…

<<KLIK SINI UNTUK LIHAT PELBAGAI JENIS BAJU OREN SPORT>>

Korang memang bertuah kalau jumpa blog saya ni sebab blog saya antara yang paling aktif mempromosikan baju Oren Sport. Bukan nak bangga atau riak tetapi menceritakan yang hakikat. Kalau korang taip Oren Sport kat Google, blog saya antara yang paling atas & berada di first page. Untuk makluman korang, kalau duduk di first page carian di Google, maknanya tuan punya website atau blog tu seorang yang aktif le sebenarnya.

Oklah…..kalau korang excited dengan tshirt baru Oren Sport tu, boleh emelkan kat saya terus ye. Takpun boleh kontek terus di talian 0192254028 (Nik) atau 0193643692(Salina). Kalau konfiden skit kalau dengar suara kitaorang, ye tak?

Hari ni…cam biasa…ada beberapa cerita pasal tempahan baju yang saya nak kongsikan ngan korang.

Apa citernya?…..

cetak baju

Ni gambaran baju awal yang customer bagi. Nampak macam senang kan tapi bila customer bagi design camni, maknanya saya kena buat semula design tu. Saya kena buat dalam Adobe Illustrator balik sebelum boleh di print out.

Dipendekkan cerita, ini le hasilnya….

cetak baju

The Crew tu tambahan lain lepas diaorang konfem nak order. Depan besar saiz A3 & belakang pun sama.

Yang susah skit, buat logo Infinite tu. Memang akan ambik masa skit kalau nak buat.

tshirt cetak

baju kelas

Cer tengok. Sampai ke dapur jemur baju tu. Almaklum le….buat bisnes dari rumah. Tu yang main ikut dan je jemur kat mana2 tu.

Kat lengan pun diaorang nak jugak. Print logo sekolah 1 kaler print.

cetak baju kelas

Bersepah2……main longgok2 je. Tapi nak buat camane, dah memang camtu caranya nak print lengan. Kitaorang masukkan papan dalam lengan baju tu untuk bagi design nak print sharp skit.

Ok…apalagi citer tempahan tu……

tshirt kelas

Design depan satu kaler putih…

baju kelas

Design belakang..jugak 1 kaler print. Mudah je nak print, Alhamdulillah.

Cer tengok gambar adik2 ni pulak. Cantik tak Kak Tonnnn!!! hehehehe….Cer tengok baju diaorang pakai.

Cer tengok pulak gambar baju sebelum diaorang pakai tu….

baju kelas

tshirt kelas

contoh baju kelas

Mudah je design dia. Hanya buat kat Customink.com je. Tak payah pening2 mana nak buat design tu. Saya dah bagi dah tempat mudah untuk buat design baju tu.

Rasa excited tak tengok baju2 tu. Kalau korang nak merasa jugak baju kelas korang camtu…apakata isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun & tunggu feedback dari saya. Jangan lupa emelkan sekali design nak print tu ye.

Takpun korang emel je maklumat untuk korang order baju tu di adminkomisen@gmail.com atau call terus kitaorang untuk lebih konfiden.

So…jangan lupa datang selalu ke blog saya ni ye. Korang pasti tak puas2 baca macam2 cerita dalam blog saya nanti.

Sampai jumpa lagi….baaaaiiiiii…..

Dari meja kuli merangkap penaip blog & merangkak suami CEO syarikat…hehehehe(jangan mare haa….),

Nik
adminkomisen@gmail.com 

Dah boring dengan font biasa je…kenapa tak cuba font atau tulisan yang lebih canggih?

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Pekabo semua? Sihat le selalu ye….bagi yang muslim, Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak. Lagi beberapa hari kita nak berpuasa.

Kalau diikutkan tahun lepas, walaupun puasa…bertalu2 jugak masuk order. Tahun ni pun Alhamdulillah…walaupun belum bertalu2 lagi tapi setakat ni hampir tak menang tangan jugak order masuk.

Hari ni kan, nak kongsi le ngan korang pasal font atau jenis tulisan yang makin canggih sekarang ni. Kalau dulu, tulisan jenis Arial atau Times New Roman je yang biasa orang guna untuk print atas baju. Tapi sekarang ni, ada beratus ribu jenis tulisan yang ada dalam internet & sebahagian besarnya kita boleh download secara free je.

Cer tengok antara contoh tulisan yang saya ada masukkan dalam blog saya sebelum ni….

Jenis font

KLIK SINI KALAU NAK TENGOK JENIS2 TULISAN YANG LAIN!!!

Kalau dulu jenis yang melengkung & straight je kat bahagian belakang. Nampak macam boring je…tapi sekarang ni, kalau korang search FREE FONTS kat Google, berlambak2 jenis font yang korang tak pernah jumpa pun.

Antara website yang banyak saya ambik jenis2 font ni ialah dafonts.com, 1001fonts.com, ufonts.com dll. Kalau tak pecaye, cuba korang survey sendiri dalam internet. Rambang mata korang time nak memilih fonts tu.

Tapi kan…bukan semua font ni FREE. Ada gak yang berbayar. Kebanyakan fonts dalam website buat design baju saya iaitu Customink.com saya kena bayar.

Actually, Customink.com ni orang putih punya website. Saya menumpang je sebenarnya sebab bagi pilihan pada korang yang tak tahu nak buat design baju camane. So, banyak gak fonts dalam tu yang diaorang letak, saya perlu bayar dulu. So, mana yang font kena bayar, saya terpaksa bgtau customer suruh pilih fonts jenis lain atau saya cari fonts yang seakan2 dengan fonts yang diaorang pilih tu. Biasanya fonts yang berbayar ni dari website House Industries. Memang cantik fonts2 dia tapi kos dia sampai USD100++. So, rugi le kalau nak bayar. Setakat nak print je. Boleh deal balik ngan customer.

So…..pada korang yang dah bosan dengan tulisan2 biasa kalau nak print baju, kat blog saya ni macam2 jenis tulisan kitaorang FREE. Pilih je yang mana satu.

————————————————————————————————————————————————————-

TIPS HEBAT UNTUK KORANG :

Kalau korang nak tulisan yang sharp dan cantik, korang perlu pilih jenis2 tulisan dalam internet & download ke komputer korang.

Jangan bagi dalam format .jpeg, .pdf dll sebab kitaorang kena touch up dulu font tu, baru boleh print.

———————————————————————————————————————————————————–

Ok…nak bagitahu lagi ni, promosi FREE Tshirt tu masih lagi berjalan sehingga akhir bulan Julai ni. Ada 2 promosi….dapat TShirt FREE kalau sape2 bagi pendapat atau cadangan yang paling hebat tentang bisnes cetak baju kami ni & FREE TShirt selai pada sesiapa yang order 30 lai ke atas sehingga akhir bulan Julai ni. Kalau tak caye, cuba KLIK SINI!!!

Rebut le peluang ni sementara masih ada….Pasni, tak tahu le nak offer apa lagi tapi In Sha Allah, akan ada lagi offer untuk korang nanti ye.

Ok….kalau tak kongsi cerita pasal baju tak sahkan. Hari ni nak cerita beberapa tempahan yang sempat diambil gambar baru2 ni. Kalau diikutkan banyak yang dah siap tapi mana yang print simple je, saya tak akan masukkan dalam cerita ni sebab dah biasa tengok dah print camtu.

CITER PERTAMA……..

cetak baju kelas
Saya suka design baju ni sebab ada kartun kat depan tu & 2 kaler kat belakang. Customer ni guna Customink.com je tapi gambar kartun tu dia emel lain masa saya nak start print. Cuba tengok jenis font yang diaorang pilih tu. Kan ke lain skit font dia…Cuma kalau korang tengok tulisan Memories 2013 yang baju belakang tu, kalau diikutkan tulisan tu kena bayar tu tapi saya cuba buat tracing dalam Adobe Illustrator. Tapi kalau tracing, tulisan dia tak sharp sangat. So, biasanya kalau nak sharp macam tulisan2 lain saya akan suggest guna font lain yg FREE kat internet. Baru mudah nak print & sharp kat tepi2 line tulisan tu.

cetak tshirt kelas

baju kelas

Kalau diikutkan mudah je print baju ni tapi nama soarng kat depan tu yg akan ambik masa skit tapi masih lagi mudah bagi kami nak print.

CITER DUA :

tshirt kelas

Sekarang ni banyak betul tempahan TShirt kelas yang saya terima. Satu lagi, design “The Class of 2013″ cam kat atas ni paling banyak dapat pilihan dari customer. Pastu, biasanya kalau pompuan diaorang letak nama kat bawah baju sebab pakai tudung & nama lelaki kat dada atau lengan.

Cer tengok font nama tu….kan lain dari yang lain tu. Semua ni diaorang buat kat Customink.com je. Maknanya kalau korang tak ada idea nak buat design….website tu bagi banyak pilihan design kat korang. Senang & korang pun puas hati. Kalau nak suruh saya buatkan memang tak sempat & saya mesti akan caj design tu.

cetak baju kelas

cetak baju kelas

Seronok betul budak2 ni dapat baju ni….bila jalan ramai2 kat sekolah pakai baju sama je, rasa cam kembang kempis je hidung…bangga ooooo….hehehehe. Bukan saya tak tahu. Dah ada pengalaman sebelum ni..tu yang boleh cerita tu.

Ok…CITER TIGA :

TSHIRT KELAS

Lagi satu design yang diambil dari Customink.com….Yang SMK Assyakirin tu jenis tulisan dia “BORING LESSON”. Lain kan font dia. Yang ini baju kelas ala2 jersi bola ni sebab diaorang buat ada nama ngan nombor kat belakang…

tshirt kelas

Haaaaa…lupa nak bgtau..saya ada set nombor yang baru. Cam gambar kat atas ni. Kalau korang nak jenis font cam kat atas ni, bgtau ye.

Setakat ni saya ada 2 set nombor je untuk nombor jersi ni. Satu jenis font Jersey & atas jenis Capture It.

Kalau korang nak buat jenis lain boleh…..tapi saya akan caj mahal sikit sebab saya kena buat blok printing baru. Maknanya, kalau korang sanggup bayar lebih, kitaorang boleh buatkan.

tshirt kelas

CITER EMPAT :

tshirt kelas

Lagi tshirt kelas……tapi yang ini diaorang lukis tangan je & saya lukiskan balik. Kalau camni, saya akan caj skit untuk buat design tu & biasanya saya serapkan kos atau caj buat design tu dalam harga baju diaorang.

Bila dah siap saya tunjukkan kat diaorang dulu, pastu baru saya start print.

tshirt kelas

baju kelas

Kalau yang jenis lukis tangan ni…biasanya diaorang tak banyak songeh sangat sebab diaorang bergantung pada saya untuk buatkannya. Tapi nasihat saya kalau korang nak lagi puashati, korang buat le sendiri design tu ngan kawan2 pastu emelkan kat saya. Lagi korang puashati, betul tak?

Ok….rasanya setakat ni dulu buat kali ni.

Saya nak mintak le jasabaik korang…tolong le jangan buat order atau tanya soalan kat bahagian komen di setiap artikel. Kalau nak tanya pasal harga baju korang boleh isi form kat page “Cara Bayaran” kat blog saya atau emel terus ke adminkomisen@gmail.com atau call/sms terus. Whatsapp pun boleh tapi paaaaaaaaling baik ialah emel je maklumat nak order tu sebab tiap2 hari saya jawab emel korang, In Sha Allah.

Ok…jumpa lagi…baaaaaiiiiii….

Nik & Salina,
adminkomisen@gmail.com

TShirt….antara kenangan terindah korang bersama orang tersayang!

Hai, hai & hai….

Salam cetak baju pada korang yang sudi melawat blog kitaorang. Dari hari ke hari, Alhamdulillah rezeki semakin bertambah2 & kalau ada yang kami terpaksa tolak sebab nak segera sangat…maafkan kitaorang.

Bukan apa…saya risau, kalau buat tergesa2 ni, kualiti dia takut tak cantik sangat. Korang tak puas hati, kitaorang lagi tak puas hati. So, jalan selamatnya ialah tolak dengan cara baik. Kalau diikutkan hati, semua nak buat sebab semuanya duit tapi bak kata orang tua2…Orang tamak selalu rugi. Kang kalau ambik semua kang…pastu, janji nak siap tapi tak siap2, tak ke naya tu, betul tak? Janji semua puashati.

Ok…..hari ni kan, saya nak kongsi le ngan korang cerita pasal TShirt ni. Korang bukan pakai saje2 je baju ni tapi actually, kadang2 tu ada sentimental value lagi.

Contohlah kan….kalau buat tshirt kawin, rewang atau bekwoh. Bila waktu kawin tu, pakat ramai2 pekerja kenduri tu pakai baju tu. Memang akan nampak meriah sebab seragam je semua. Pastu kan..korang tempah le jugak untuk diri sendiri selai sbg kenangan.

Lama2 bila korang dah kawin 2,3 tahun….masa hubungan agak suram sikit, korang tengok balik tshirt kawin tu. Mesti korang akan mengimbau balik cerita time kawin dulu. Mungkin mana tahu…tak jadi korang gaduh. Betul tak?

Pastu, contohnya lagi kan….baju kelas. Time belajar buat tshirt satu kelas. Memang meriah giller. Korang pun kembang je hidung sebab ada baju sama je semua. Time tu le korang boleh tengok macam2 jenis nama samaran diaorang letak. Nama cam alien pun ada.

Pastu kan…bila korang dah berpisah & satu hari nak buat reunion, bawak le balik baju tu. Pastu imbau balik kenangan korang dengan tshirt tu. Takpun, time duduk sorang2, korang rasa teringat kat kawan2 dulu, tengok balik tshirt tu. Bila tengok nama sorang2 kat situ, baru le teringat balik kisah2 lama. Betul tak?

Contohnya lagi….baju family day. Setiap tahun korang buat tshirt family day. So, bila korang lupa tahun tu pegi ke mana, so bukak balik tshirt tu. Imbaukan balik kenangan ngan tshirt tu….mesti korang teringat balik nanti. Janji korang tak lupuskan tshirt2 tu.

Macam2 kenangan yang kita boleh dapat ngan baju yang ada cetakan sendiri ni. Memang seronok giler. Cam saya cerita sebelum ni…antara penyebab saya bertemu ngan isteri saya dulu pun, disebabkan tshirt jugak. Tu yang buat bisnes printing tshirt tu….heheheehe.

So…pada korang yang nak order baju..kat sini le tempat yang paling sesuai untuk korang cetak apa sahaja tshirt mengikut aktiviti korang.

Ok…..setakat tu dulu cerita pasal kenangan terindah ngan baju tu. Cam biasa2…mari le kita baca pasal tempahan tshirt yang kitaorang terima sebelum ni.

Cerita pertama…..

cetak baju

cetak baju

cetak baju

Untuk print baju ni, bukan mudah sebenarnya sbb ada banyak kaler nak cetak tu. Kalau diikutkan ada 3 ke 4 blok saya terpaksa sediakan. Depan belakang & kat lengan. Cer tengok kat gambar kedua kat gambar Sengkuang Calit tu.

Kalau sesetengah orang, diaorang akan guna marking atau locking utk print tindih2 kaler. Tapi saya tak guna locking. Saya biasanya saya buat marking sendiri. Biasanya print kali pertama, semua putih, pastu blok kedua utk kaler kuning, saya akan buat design yang mempunyai design penuh tapi masa nak print, saya tutup ngan salotape mana2 design yg saya tak nak print. So, itu le marking saya. Paham ke?

Kalau print camni, ambik masa skit sbb banyak kaler nak kena print.

Cerita kedua….

cetak tshirt

Yang ini simple je. Design ni ambik kat Customink.com je. Saya cuma adjust skit2 design dia sebelum print tu.

cetak baju

Cerita ketiga……

cetak baju sukan

tshirt kelas

Design nak print tak banyak…just depan je. Kain jenis microfiber. 2 kali print utk GTF tu. Simple & sempoi.

Actually ni gambar lama dalam komputer saya ni sebenarnya. Gambar baru dalam kamera lagi. Lupa nak upload. Nanti cerita akan datang saya akan masukkan gambar baru nanti.

So, setakat ni dulu buat kali ni. Cam biasa….saya nak bagi peringatan sikit. Tolong jangan masukkan pertanyaan kat bahagian komen disetiap artikel. Lambat sikit kalau nak jawab kat situ.

Kalau nak order, korang boleh isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” ataupun emel boleh, sms boleh & call pun boleh. Terpulang pada masing2…tapi jangan risau, semuanya akan berjawab nanti, In Sha Allah.

So…jumpa lagi korang….baiiiiiiiiiii……

TSHIRT BARU KAMI OFFER – BRAND GILDAN….HOODIE PUN ADA!!!

Hai & Salam Cetak Baju pada semua pelawat mohcetakbaju.com,

Tarik nafasss…..fuuuhhh!!! hembusss….tarik nafasss…..hnsfffh!!!…hembus!!! Rileksss….

Fuuhhh!!! lega sikit. Bukan apa…nak bgtau yang lepas balik Umrah ni, rezeki tak putus2. Syukur sangat2. Memang tak menang tangan terima order dari customer2 kitaorang.

Ok…saya tak nak cerita panjang pasal tu. Yang penting kita yakin ngan Allah & jujur + ikhlas masa buat kerja, In Sha Allah, rezeki2 tu akan datang dengan sendiri. Percayalah.

Hari ni saya nak bgtau ni…..saya nak perkenalkan TShirt baru untuk korang pilih iaitu TShirt brand Gildan. 100% cotton dari US. Bukan je ada TShirt biasa tapi ada hoodie lagi….apa ke benda HOODIE tu? HOODIE tu yang macam baju sejuk tapi ada serkup kat atas kepala tu. Macam penyanyi rap US tu. Biasa kan diaorang pakai baju camtu. Takpa….tak tahu gak, cer tengok gambar2 baju kat bawah ni nanti.

Untuk makluman korang jugak….kain jenis Gildan lebih kurang Enzo gak kualiti dia & bg saya lebih sikit dari Oren Sport.

Kaler pun banyak…ada 21 kaler untuk korang pilih. Memang cantik2 semua kaler2 dia. Kalau student2 mesti excited punya tengok kaler dia. Cer tengok antara contoh tshirt Gildan tu ngan Hoodie yang saya bgtau tadi….

KALER CHARCOAL

KALER CHARCOAL

KALER HELICONIA

KALER HELICONIA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KALER IRISH GREEN

KALER IRISH GREEN

 

KALER AZALEA

KALER AZALEA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOODIE

HOODIE

Ini le rupanya HOODIE tu…jenis yang berserkup atas kepala. Korang nak print apa2 atas baju tu pun boleh…

So, kalau korang nak tengok semua jenis baju tu & harga sekali, korang letak mouse kat page KATALOG GILDAN kat atas nun,  pastu pilih je mana yang berkenan. Saiz baju boleh tengok dalam page Saiz & Ukuran Baju kat bahagian atas nun. Kat situ ada saiz2 baju tu ye.

So….apa tunggu lagi. Boleh le korang start order baju2 tu ikut warna kesukaan korang. Cuma korang kena le sanggup bayar lebih sikit sebab kualiti kain dia bagus & harga dia pun lebih kurang macam Oren Sport ngan Enzo je.

Barang baik mestilah ada harga sikit, ye tak?

Ok….takat tu dulu cerita pasal Gildan tu. Korang boleh kontek kitaorang terus kalau tak faham tentang baju tu ye…

Nak bagitau jugak ni…mulai hari ni, saya selaku bisnesman printing baju yang dah nak masuk tahun ke 3 dah tahun ni & dah siapkan order customer beberapa ribu lai dah, akan berkongsi ngan korang TIPS & INFO HEBAT PASAL CETAK BAJU ni untuk maklumat korang semua. Pastu, antara cerita tempahan baju tu pun saya akan selit gak tips2 pasal cetak baju tu. Orang kata, tak baik kalau ada ilmu tapi tak kongsi…takut Allah tarik ilmu tu nnti kang.

———————————————————————-

Apa TIPS & INFO HEBAT PASAL CETAK BAJU minggu ni :

TIPS UNTUK SAPE2 YANG NAK BUAT BISNES ONLINE :

BUATLAH BISNES SEJUJUR & SEIKHLAS MUNGKIN &
NIATLAH UNTUK MEMBANTU ORANG….NESCAYA
REZEKI ALLAH AKAN DATANG DENGAN SENDIRINYA
NANTI.

————————————————————————–

Ok….apa citer cetak baju hari ni? Cer tengok citer kat bawah ni…..

tshirt group

tshirt group

Ini untuk customer jual satay ni. Belakang 2 kaler & depan 1 kaler. Design semua guna Customink.com. Agak mudah untuk dibuat & kalau tak silap, sejam siap baju ni.

Cerita kedua….

tshirt group

tshirt group

Yang ini 2 kaler….agak mudah jugak sebab design dia besar & tak komplikated. Biasanya design camni, saya akan print dulu semua putih termasuk tulisan ROBOT tu. Pastu, bila dah kering saya tindih kaler merah yang ROBOT tu lak…

TIPS :

Kaler merah tu saya akan tebalkan skit bahagian tepi dia supaya bila nak tindih, kaler putih belakang tu tak nampak.
Design ngan font semua saya tengok kat Customink.com, pastu saya cari dalam Google & download font tu untuk saya print out.

Cerita ketiga…..

Asalnya camni…..

Baju group

tshirt group

 

Yang ini mencabar sikit sebab ada banyak kaler nak kena print tu. Sesetengah orang dia guna locking ataupun kunci untuk tindih banyak2 kaler supaya tak lari. Tapi macam kitaorang, Alhamdulillah, isteri saya tukang printing guna mata je. Masih jugak tak lari design dia masa printing.

 

baju group

 

Yang ini gambar asal…sebelum tindih kaler2 ikut design asal tu. Guna 1 blok je atas bawah. Senang. Tak yah buat 2,3 kali print.

Ini lak gambar belakang dia…senang je…1 kaler print je…

tshirt group

 

Ok…lagi cerita pasal tempahan kitaorang…..

cetak tshirt kelas

 

Ni baju group ni….design dia agak mencabar skit masa nak print sebab ada macam gradient kat design baju tu. Mula2 tu pening gak mikirkan camane nak buat ye. Hampir give up gak sebenarnya.

Cuba bayangkan…customer hantar cam kat bawah ni, yang ada kaler gradient ataupun kita panggil warna ikut tone…mula2 gelap, pastu cerah & cerah lagi….

cetak tshirt group

 

Alhamdulillah…menjadi jugak atas usaha & tungkus lumus dapatkan design sebijik camtu. Design belakang lak cam kat bawah ni….

tshirt cetak kelas

 

Nampak macam blur tu sebab kamera tu…kalau ikutkan sharp lagi gambar dia…

TIPS :

Design gradient ataupun tone kaler ni kena buat dalam Adobe Ilustrator. Kalau nak belajar, boleh cari dalam Youtube. Belajar ngan tok guru gak ni sebenarnya.

Ok….takat ni dululah ye. Panjang2 kang, pening lak nak baca nanti.

Pada sape2 yang rasa seronok baca artikel kitaorang ni & nak tahu tips2 terkini pasal cetakan baju, korang boleh le FOLLOW blog saya ni. Maknanya kalau keluar button follow kat blog saya tu, klik je. Pastu, kalau ada cerita baru atau ada offer2 hebat yang saya upload, korang le antara orang pertama yang dapat tahu nanti.

So….cam biasa2. Kalau nak order, jangan malu2 & jangan segan2 untuk korang isi dulu form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat blog saya & emelkan design yang nak print tu untuk saya bagi harga.

Takpun, korang emel je terus ke adminkomisen@gmail.com, sms atau call terus kitaorang. Terpulang pada keselesaan masing2 ye.

Ok…sampai jumpa lagi….baiiiiiii……

Mengundi, mengundi jugak tapi tshirt tetap tshirt……

Hai, Salam Cetak Baju & Salam Mengundi buat semua,

Hari ni 5 Mei 2013, sejarah dalam negara….Hari Mengundi. Saya tak nak cerita bab politik tapi nak cerita skit pasal mengundi je ni. Kalau citer bab politik kang, tak laku lak baju kitaorang nanti. Almaklumlah….pelanggan saya macam2 adaaa….tak kira parti.

Actually, saya baru semalam sampai dari Perak. Balik ke Kemaman, Terengganu, rumah mak merangkap Kawasan mengundi. Tiket bas ambik dari Lumut jam 6 petang semalam & pukul 4 pagi baru sampai Kemaman.

Sepanjang perjalanan dari Lumut tu meriah betul tengok suasana pilihanraya. Macam2 stail ada. Sambil2 tu jeling2 gak kat tshirt2 yang diaorang pakai….macam2 jenis gak ada.

Pagi ni, jam 9 pagi…pegi mengundi. Tak ada le ramai noo orang. Jap je beratur, dah siap dah…Balik rumah sambung balas emel pelanggan, update blog ni & jap lagi nak siapkan design2 customer yang order sebelum ni.

Malam ni tunggu keputusan PRU & esok balik Perak balik, naik bas…pastu, sambung balik rutin harian cam biasa.

Harap2 korang semua lancar le mengundi. Tak yah le terlalu taksub sangat ngan parti masing-masing. Kita sokong biasa2 jelah. Kadang2 tu, kita ni punyalah bergaduh sesama sendiri pasal parti tapi kadang2 tu, pemimpin2 lepas sidang Parlimen, elok je bersembang kat tempat minum.

Politik ni memang camtu….apa2 pun, kalau nak order tshirt, bagitahu saya nnti…heheheh(tak ada kaitan pun).

Ok….Hari ni cam biasa…..apa citer pasal baju yang orang tempah sebelum ni ye?

Cerita satu…..asalnya customer buat design sendiri kat Customink.com cam kat bawah ni…..

baju kelas cetak

Hasilnya, cam kat bawah ni…….

baju kelas

tshirt kelas

tshirt kelas

Alhamdulillah, diaorang semua puashati. Kalau tak tahu nak buat design baju tu, senang je. Buat kat page “Buat Design Sendiri” kat atas nun. Guna Customink.com. Pastu, saya akan ikut sebijik design kat website tu & transfer ke baju. Hasilnya…..cam kata atas ni le….

Baju kedua….

Design asal yang diemel cam ni…

tshirt family day

Yang ini agak mudah nak buat sebab customer ni dah siap bagi dalam bentuk Adobe Illustrator. Saya hanya print out untuk buat blok printing je. Tak yah nak touch up apa2 doh. Hasilnya seperti kat bawah ni…..

tshirt family day

tshirt hari keluarga

tshirt family day

2 kaler print ni…guna blok saiz besar skit dari A4. Kalau sape2 yang buat bisnes printing baju, mungkin pelik camane saya print 2 kaler tanpa ada marking atau “lock”. Saya guna tulisan bawah tu je sebagai marking saya untuk blok kaler Oren tu. Paham ke? hehehehe…..Tak paham, boleh tanya.

Ok…cerita ketiga…..Yang ini spesial skit. Cuba tengok berapa banyak kaler saya nak print kat baju depan tu.

Tahu tak saya buat camane? Yang ini saya syorkan guna heat press tapi guna kain jersi kaler putih. Cuba tengok hasilnya kat gambar bawah lagi……

tshirt cetak

cetak tshirt

Yang ini saya kena guna heat press sebab banyak sangat kaler dia. Bawah ni proses nak buat heat press tu….

cetak bajucetak baju

cetak baju

Belakang saya guna dye biasa je…tapi sori, sebab lupa nak ambik gambar belakang. Yang belakang tu, senang je sebab 1 kaler je. Nak tahu tak sehelai berapa saya jual baju ni….hari tu, customer ni order 36 helai..saya tolak RM20 selai. Guna baju jersi plain Oren Sport.

Cuba baca apakata customer ni…tak percaya, boleh emel, tanya dia terus.

—————————————————————————————————————————————-

(Tanpa sebarang suntingan pada komen)
Nama: Nurul Hamidah Muhammad
Alamat Emel: nurha93@gmail.com
Komen/Teguran/Pesanan Untuk Kami: nir first time order baju & tempah sebanyak 36 helai..takut jugak mule2 tu tapi service ok dan kualiti printing pun memuaskan..kawan2 semua cakap cantik baju tu..

Admin : Tq, Nurul atas komen ikhlas tu…..

——————————————————————————————————————————————

Ok…cerita last untuk hari ni…saya combine kan 2 cerita sekali ye…

tshirt rewang kawin

baju kahwin

baju hari keluarga

Baju yang dua kat atas nun, tshirt kahwin & yang gambar bawah ni baju family day. Dua2 mudah nak print sebab 1 kaler je. Macam saya ceritakan dalam artikel2 sebelum ni..kadang2 tu, nak touch up design yang korang bagi tu yang ambik masa lama. Kadang2 sampai 2 hari…tapi time printing kejap je. Jeles I kat isteri I sebab dia tukang printing…hehehe. Biasa le, isteri jadi bos….saya jadi kuli je. I love U darling…hehehehe….

Ok le ye…..letih naik bas tak hilang lagi sebenarnya. Bas tak lalu sangat jalan hiway, tu yang rasa sakit2 seluruh badan tu.

Tapi emel customer tetap & wajib berjawab…walaupun tak ada apa2 feedback pun lepas tu. (Cam merajuk jer).

So, cam biasa…..nak order baju atau nak survey harga dulu, korang boleh klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat blog saya & isi form kat situ. Pastikan korang dah survey jenis baju kat katalog2 baju kat situ & dah ada design & detail lain. Baru lengkap boleh bg harga. Kalau takpun, boleh call/sms atau emel terus. Terpulang pada masing2.

Jumpa lagi korang….baibaiiiiii……

Nik,
Teratak Ibu ~ 05 Mei 2013 ~ Hari Mengundi PRU 13

Alhamdulillah, rezeki mencurah2 lepas balik umrah ni……..

Selamat Cetak Baju pada semua,

Syukur pada Allah sebab bagi macam2 nikmat & rezeki kat kitaorang lepas balik dari umrah 2 minggu lepas.

Setakat hari ni, kitaorang agak tak menang tangan menerima order dari customer2 kitaorang. Tapi walau camane huru hara pun order yang masuk, saya rasa macam lancar je semua. Macam mudah je selesaikan tempahan tu. Mungkin berkat doa saya masa umrah hari tu kot.

Saya nak berkongsi cerita gak ngan korang. Banyak cerita best gak kebelakangan ni terutamanya nak dekat pilihanraya ni.

Semenjak 2, 3 menjak ni ramai ejen2 baju dari Parti2 politik yang call saya untuk order baju. Terima kasih banyak2 pada yang sudi order baju ngan saya tapi terus terang saya nak bagitau kat sini, saya tak mampu lagi nak terima order sampai beratus ribu lai. Ramai jugak yang call saya nak baju dalam 500, 000 lai, 200, 000 lai, 50, 000 lai. Nampak macam besar & menguntungkan tapi saya mintak maaf banyak2 sebab saya tak mampu nak tunaikan.

Antara sebab utamanya ialah berkaitan dengan kewangan. Saya kena bayar tunai kat supplier. Kalau dah beratus ribu lai, mana saya nak cari duit. Kalau jadi satu2 hal, tak ke menonggeng saya dibuatnya. Konfem kalau sangkut, supplier tak akan supply baju dah kat saya. So, jalan selamatnya ialah saya tak sanggup ambil order sebanyak tu. Maaf sekali lagi pada yang berkenaan ye.

Pastu, berkenaan ngan stok baju. Kebelakangan ni, banyak gak stok baju yang sangkut. Mungkin sebab dekat pilihanraya ni jugak kot. Kadang2 tu, stok tu ada tapi kena tunggu lama skit sebab tunggu diaorang jahit balik. Sesetengah baju terutamanya tshirt muslimah antara yang paling laris sekarang ni. So, mungkin ada sesetengah kod baju tu yang akan sangkut sikit le. Harap2 masalah ni akan selesai segera le.

Ok…..rasanya takat tu je yang saya boleh kongsi ngan korang pasal perkembangan bisnes semasa kitaorang.

So, cam biasa….kalau tak sembang pasal tempahan baju, memang tak sah. Hari ni apa citernya…….

t shirt I love

Yang ini baju sempoi je. Just I Love My Family kat bahagian depan je. Apa yang saya buat biasanya, saya akan print kaler putih dulu termasuk bentuk Love tu. Pastu, print sekali lagi kaler merah untuk bentuk Love tu. Pastu buat bulat skit kat bahagian love tu untuk nampak macam bercahaya skit. Agak mudah untuk dibuat……

Selain daripada tu, ada jugak customer yang kreatif. Dia mintak lukis mulut kat gambar baju tu. Gambar asalnya cam dalam gambar dibawah ni….

tshirt cetak

 

Ini hanya gambaran awal je tapi diaorang order baju jenis lain. Hasilnya seperti dibawah ni…..

tshirt cetak keluarga

 

Walaupun baju tu putih, tapi 2 kaler gak saya kena print…hitam ngan merah. Mana yang ada kaler putih tu, saya guna kaler baju je senang. Tak yah print putih lagi dah. Yang ini untuk family sendiri je ni.

Selain daripada tu…..

cetak baju

 

cetak tshirt

 

Ini design baju untuk group ni. Depan 3 kaler & belakang 2 kaler. Agak mudah untuk di print sebab design dia agak besar. Baju yang dipilih semuanya berwarna cerah. So, bila print ngan kaler hitam, lagi menyerlah le. Belakang 2 kaler…hitam ngan pink. Seronok gak buat baju ni sebab tak komplikated sangat design dia.

Lagi…….

t shirt rewang

 

baju kawin

 

Tshirt kahwin atau rewang atau Bekwoh antara tempahan yang paling banyak kami terima. Tshirt rewang atau kawin ni, biasanya customer nak yang paling murah untuk sesuai dengan bajet kawin masing2. Belakang biasanya saya buat saiz A3 bagi nampak lebih menyerlah & besar. Tapi terpulang kepada citarasa masing2.

Selain itu…..

t shirt sukan

 

t shirt netball

 

Kat atas ni lak untuk SMK Bum Bum. Tahu tak kat mana sekolah ni? Kat Semporna, Sabah….betulkan saya kalau salah ye, bah. Nak dengar cerita tak pasal customer baju ni. Boleh le saya cerita ye, Cikgu….

Kalau diikutkan, saya kena pos baju ni ke sana tapi malangnya masa tu time Lahad Datu kena serang ngan pengganas. Rumah cikgu yang order baju ni, betul2 depan tempat polis kita yang mati 6 orang tu. Dia cerita, takut bukan main. Bunyi peluru bertalu2. Ada komando datang rumah dia suruh tutup lampu ngan duduk diam2.

Esok2 nya…cikgu besar sekolah dia suruh diaorang ambik cuti & balik Semenanjung je. So, baju tu terpaksa le saya pos ke Penang, rumah cikgu tu sendiri. Gitu le ceritanya serba sedikit.

Selain daripada baju yang saya print guna dye atau silkscreen…ada gak baju yang saya guna heat press. Tapi hanya menggunakan baju TShirt JERSI PUTIH SAHAJA.

Cam contoh baju kat bawah ni….

tshirt running man

 

Baju ni kalau nak banyak kaler, saya boleh buat sebenarnya tapi dengan syarat kena guna baju “JERSI KALER PUTIH”.

Ada yang nak buat baju camni ke? Kalau nak….minimum order 5 helai & harga selai RM25. Lagi banyak order, dapat murah skit. So, kalau ada sape2 yang berkenan…emel je kat kitaorang nnti.

Yang bawah ni guna heat press gak tapi design dia sendiri….

tshirt cetak

 

Yang ini tak boleh jual sebab ini design diaorang sendiri. Cuma nak cerita pasal baju je ni.

So….dah puas ke baca cerita kitaorang. Kalau ikutkan banyak lagi tempahan2 lain yang belum dicerita tapi kalau ceritakan semua kat sini, boring lak kang.

Jadinya….cam biasa. Saya mintak sangat2…jangan le guna bahagian komen kat setiap artikel tu untuk tanya soalan & order baju. Susah nak jawab kat situ. Seelok2nya gunalah emel.

Pastu nak order, cam biasa….isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun, takpun emel, sms atau call. Terpulang mana yang selesa. Satu lagi…kalau nak tahu harga, tolong bagi detail maklumat sedetail2 nya termasuk berapa lai nak order, baju jenis apa, design nak print & berapa kaler print. Baru saya boleh bagi harga ye.

So…jumpa lagi….Baibaibai……..

Design nak print kat baju saaaangat penting untuk kitaorang bagi harga baju……

Hai & Salam mohcetakbaju.com semua,

Kabare semua? Harap2 semuanya waras….Alhamdulillah lepas seminggu balik dari umrah ni, baru le rasa neutral balik. Kalau tak sebelum ni, rasa letih sangat. Rasa nak tidor je. Skarang ni dah lega balik dah. Dah balik buat rutin harian balik dah.

Ok….hari ni nak kongsi ngan korang, sebab apa design nak print atas baju saaaaaangat penting untuk penetapan harga selai baju.

Bukannya apa…ramai antara kawan2 yang nak order baju & dah isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” dah tapi design nak print tak emel. So, kalau camtu, saya tak boleh bagi harga tepat selagi tak dapat design nak print tu. Saya hanya boleh bagi harga baju kosong je lah.

Satu lagi, kalau explain design dalam bentuk ayat. Saya terus terang mengaku yang saya “fail” atau memang tak pandai sangat kalau nak bayangkan design kalau explain dalam bentuk ayat. Saya takut bila print design lain & customer nak design lain.

Jadi, paling mudah….emelkan je design yang nak print tu kat saya & senang saya bagi harga terus nanti.

Kalau korang rasa tak reti nak buat design2 tu, saya ada beberapa option kat korang :

1.  Buat design sendiri…..sekarang ni dah ada tempat untuk buat design sendiri tu. Samada korang lukis tangan, scan & emel kat saya atau buat design kat page “Buat Design Sendiri” kat blog saya. Kat situ korang boleh godek2 sendiri design apa yang korang nak. Lagi puashati kalau camtu.

2.  Takpun, korang survey gambar2 dalam Internet atau gi kat Google Image, cari design kat situ & emel kat saya.

3.  Ataupun, korang survey kat blog saya & cari design yang korang rasa berkenan, pastu emel kat saya.

Senang tak camtu….Kalau nak mintak saya buatkan, mintak maaf banyak2 sebab selain daripada tak cukup masa, kalau korang buatkan sendiri lagi puashati. Saya pernah tolong buatkan design tu kat orang. Tapi asyik duk ding-dong-ding-dong. Pegi balik pegi balik, tak puashati ngan design saya buat tu…last2 saya suruh je diaorang buat sendiri. Lagi puashati.

So, kesimpulannya…..kalau korang nak tahu harga lepas emelkan maklumat tempahan baju, design nak print mesti emelkan jugak. Lainlah kalau korang nak baju kosong. Tak yah le nak emelkan design lagi, tul tak?

Ok….harap2 korang dapat le bagi kerjasama pasal masalah diatas ni ye.

Cam biasa…kalau tak kongsi ngan korang pasal tempahan baju, memang tak sah. Apa cerita pasal baju hari ni???!!!

baju group

tshirt group

Baju ni sempoi je. 1 kaler hitam je print. Design ni saya tolong buatkan. Nasib baik customer ni pun sempoi. Ikut je design yang kitaorang buat tu. Banyak gak hari tu baju ni kami buat. Alhamdulillah, tak sampai 1 hari dah siap dah baju ni kami kerjakan…hehehehe.

Selain daripada tu, banyak gak tshirt kelas yang kami terima. Macam2 stail ada. Antaranya seperti gambar kat bawah ni….

tshirt kelas

tshirt kelas

Yang ini pun simple gak. 1 kaler print je. Tapi kalau baju jersi camni, time nak print bahagian belakang yang nama ngan nombor tu ambik masa lama skit sebab kena hati2 takut tersilap. Baju kain jersi Oren Sport.

Kalau print hitam memang cepat sebab tak perlu tindih kaler. Kalau kaler lain kang, kena lak tindih putih dulu. Kalau print hitam sekali lalu je.

Selain daripada baju kelas, baju rewang atau baju kawin, banyak gak saya terima. Cam baju kat bawah ni…..

tshirt kahwin

 

Baju bahagian depan.

tshirt kahwin

 

Baju bahagian belakang.

Design semuanya dapat dari customer. Saya cuma touch up balik nak bagi sharp lagi je. Saya biasanya guna Adobe Illustrator. Kebiasaannya baju rewang, diaorang pilih baju yang paling murah & 1 kaler print je sebab diaorang nak jimatkan kos. Ada yang order banyak2 & ada yang order sikit. So, mana yang order banyak tu, harga murah skit le daripada order sikit sebab kos printing ikut blok printing & kuantiti tempahan.

Selain daripada tu….

tshirt kelas

 

tshirt kelas

 

 

Yang ini pun baju kelas gak. Guna baju kaler magenta brand Oren Sport. Design yang ini, diaorang buat dalam Customink.com. Cuma bila diaorang buat Customink.com, saya tetap kena touch up balik untuk diprint atas baju. Cuma dengan Customink ni, memudahkan skit le customer2 saya yang buntu tentang camane nak buat design tu, ye tak.

So, saya rasa takat ni dulu cerita pasal tempahan baju ni.

Ingat ye….kalau nak tahu harga baju, bagi detail tu lengkap skit ye. Siap ngan kod baju, jenis baju, kuantiti tempahan & design nak print sekali. Kalau tak, memang saya tak boleh nak bagi harga betul.

Kalau korang nak order baju tu, korang pilih je nak guna emel, call, sms atau isi je form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat blog saya. Dah dapat semua maklumat tu..baru saya boleh bagi harga ye.

Ok….sampai jumpa lagi ye…..baaiiiiii……

Kami kembali selepas selamat menjalankan Umrah…..

Hai & Salam Cetak Baju pada semua pelawat setia mohcetakbaju.com,

Allahuakbar 3X & Alhamdulillah yang tidak terkira kepada Allah Yang Maha Hebat.

Syukur (jutaan kali) kerana Allah telah memberi peluang yang besar kepada kami sekeluarga untuk menjalankan ibadat umrah dari 23/03/2013 hinggalah 05/04/2013 yang lalu.

Macam2 dugaan & pengalaman kitaorang dapat masa pergi ke sana. Rasa seperti nak luruh jantung bila lihat Kaabah buat kali pertama. Kat situ jugak saya pohon moga2 bisnes cetak baju saya semakin diberkati, diredhai & dirahmati olehNya. Pastu, mintak jugak semoga dapat rezeki yang melimpah ruah dariNya.

Kat sini saya nak kongsi ngan korang semua, gambar2 kitaorang yang sempat diambil sepanjang umrah tersebut.

DSCN0698DSCN0699

DSCN0702DSCN0723

DSCN0739DSCN0747

DSCN0759DSCN0787

Ini le antara gambar2 kitaorang time umrah hari tu. Hari tu kitaorang pegi 8 orang. Saya ngan Kak Salina, anak 3 orang, mertua saya sepasang & mak sedara sorang.

Pegi kat Madinah ok lagi sebab cuaca dia sejuk skit tapi kat Mekah sedikit panas & jarak hotel ke Masjidil Haram hampir 1 km jugak. pastu hotel sejuk aircond, masjid sejuk gak aircond & dalam perjalanan tu panas…so, ramai yang batuk & demam. Kitaorang pun camtu gak….masa tengah taip artikel ni pun masih batuk2 lagi. In Sha Allah, 2,3 hari lagi baik le tu gamaknya.

Nak kongsi ngan korang skit pasal umrah ni…..kalau korang ada duit lebih kan, saya cadangkan gunalah ejen Umrah yang mahal skit supaya hotel tu dekat ngan masjid. Tak ada le kena menapak jauh. Pastu, kalau dapat, pegi le awal2 tahun sbb time tu cuaca tak panas sangat. Mana yang jenis tak tahan panas tu, boleh consider pendapat saya ni.

Tapi apa2 pun…..semua dugaan tu saya anggap ujian dari Allah untuk bagi pahala lebih besar pada kita.

Memang betul orang kata kalau bercakap kat Mekah ni kena jaga sebab ada rakan saya yang tak selera nak makan nasi….dia cakap tak lalu nak makan…sampai balik memang tak lalu nak makan nasi. Makan mi je sepanjang umrah tu.

So, saya rasa itu le sedikit sebanyak cerita pasal umrah yang saya boleh kongsikan ngan korang hari ni. Saya harap, satu hari nanti korang lak dapat jejakkan kaki ke sana nanti, In Sha Allah.

Ok………dah lama saya tak berkonsi cerita pasal printing baju. Kalau tak silap, dari awal bulan 3 lagi saya dah stop order sebab nak siapkan order yang masuk sebelum tu. Ini pun masih ada lagi order yang belum siap tapi nasib baik customer tak kisah bila siap.

Cer tengok gambar bawah ni…..

tshirt karnival sukan

Yang ini simple je…1 kaler. Tak banyak kerenah. Design pun saya buat sendiri, tunjuk kat diaorang, diaorang setuju je. Tak banyak songeh le. Yang ini dalam 100 lai lebih ni kalau tak silap. 1 hari siap. Guna baju tshirt murah. Sonang yo….

tshirt cetak

cetak tshirt

Macam2 kaler baju diaorang buat. Memang fancy betul…design sama jer semua.

Selain daripada tu, baju kelas pun ada gak……..

tshirt kelas

tshirt kelas

Yang ini pun sempoi. Design diaorang buat dalam Customink.com. Saya tiru je. Yang ini pun mudah nak print sebab 1 kaler je. 1 hari dah siap.

Lagi….apa citer…..

tshirt cetak

tshirt cetak

cetak baju

cetak tshirt

Ini lak baju pengakap SK Kuala Atok, Raub, Pahang……1 kaler print depan & 1 kaler print belakang. Baju guna TShirt murah je. Walaupun murah tapi kualiti tetap cantik lagi.

Kuantiti dalam 40 lai.

 Ok….rasanya ini je cerita saya hari ni. Sebenarnya masih mamai2 ni. Tengah nak sesuaikan dengan cuaca kat sini rasanya. Batuk pun belum hilang sepenuhnya lagi.

Pada rakan2 yang wish selamat jalan hari tu, terima kasih banyak2 diucapkan.

In Sha Allah, selepas ini kami di mohcetakbaju.com akan lebih aktif dalam bisnes cetak baju untuk membantu rakan2 & adik2 kat luar sana untuk dapatkan tshirt untuk program korang nanti.

So, sape2 yang nak order…sekarang tempahan dibuka semula & sila isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” atau emel atau sms/call utk dapatkan maklumat lebih jelas.

Jangan guna ruangan Comments ye sebab susah nak jawab kat situ.

So….jumpa lagi korang….baiiiiiii…….

Tolong jangan order kat komen, guna emel kalau nak dapat jawapan cepat……

Hai, hai, hai & Salam Cetak Baju kat semua pelawat2 mohcetakbaju.com,

Tima kasih le kat korang yang sudi melawat blog cetak baju saya yang tak seberapa ni tapi Alhamdulillah, telah menunaikan hasrat beribu2 orang sebelum ini semenjak kami online 2 tahun lepas.

Hari ni saya nak bercerita sikit pasal cara nak tempah baju ngan kitaorang. Sebelum2 ni banyak kali dah saya bgtau tapi mungkin ada yang terlepas pandang kot.

Nak mintak tolong jugak ni….kalau boleh, jangan buat pertanyaan penting kat bahagian KOMEN kat setiap artikel saya sebab susah nak jawab kat situ. Saya lebih suka jawab kat emel. Lagi mudah.

Kenapa???Korang takut emel tak berbalas ke?

Jangan takut…..seorang peniaga aktif secara online seperti saya, emel & telefon adalah 2 alat penting untuk berkomunikasi dengan pelanggan. Kalau tak ada dua2 alat ni….bisnes online tak akan ke mana sebenarnya.

Nak bukti tak yang soalan korang pasti akan terjawab…cuba tengok gambar kat bawah ni.

Paparan Emel 20102013

Nampak tak gambar kat atas ni? Kalau tak nampak, klik kat gambar untuk besarkan.

Cuba korang tengok kat bahagian atas dalam kotak & yang ada anak panah tu. Dalam inbox saya ada lebih kurang 1,700 emel yang belum di delete. Yang dah delete pun dah berapa ribu emel dah. Cuba tengok kat bahagian kiri lak. Hanya 14 emel je yang belum berjawab pada 20 Februari, 2013. Yang 14 emel tak berjawab ni, kebanyakannya komen kat blog saya yang agak susah nak berjawab sebab kena masuk admin WordPress, baru boleh jawab.

Pastu tengok lak, bilangan emel yang saya jawab. Yang dalam bulatan tu, 47 kali kitaorang berbalas emel sebelum dia bagi keputusan. Yang lain tu, semua lebih dari 1 kali…maknanya..semua emel korang pasti berjawab. In Sha Allah.

Tapi masalahnya…..walaupun saya jawab emel tu dah bersungguh2 dah tapi last2 sekali, ada yang senyap je. Saya tak tahu apa masalahnya. Mungkin sibuk ataupun dah dapat tempat lain kot.

Tapi kesimpulannya, emel korang pasti berjawab. Cuma lama dan cepat je bezanya.

Satu lagi….ada gak yang saya terlepas pandang atau terlupa nak jawab balik sebab emel dah banyak bertindih2. So, saya harap sangat kalau saya terlupa camtu, korang emel le balik bgtau yang korang perlukan jawapan.

Saya hanya manusia biasa tapi saya tetap berusaha untuk melayan semua pertanyaan korang.

Bisnes online ni mesti kena ada emel..kalau tak, tak ke mana bisnes kita.

Selain daripada emel, saya pun banyak dapat sms & call. Cer tengok bukti sms saya kat bawah ni….

Paparan SMS Conv 20102013

Nampak tak…ada 259 conversation sms yang saya belum delete dalam box sms saya pada 19/02/2013.

Pastu…..

Paparan SMS Sent 20102013 Paparan SMS Inbox 20102013

Yang mesej SENT ada 1,413 & INBOX ada 1,664. Itu tak campur lagi yang dah delete sebab space dah penuh & hp berat.

So, kalau korang risau…SMS tak jawab atau emel tak jawab, korang tengok gambar2 kat atas ni, pastu renung2kanlah. Maknanya, saya akan sentiasa melayan korang selagi mampu & kalau boleh jangan le guna bahagian komen kat bawah artikel2 saya tu. Kalau nak komen gambar atau cerita saya, silakan tapi kalau nak order atau tanya soalan….tolong jangan tanya kat situ ye.

Pastu, nak ingatkan jugak….kalau tak nak emel..tolong gunakan form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat blog saya & pastikan emel korang valid. Kalau tak valid, kalau saya jawab balik mesti undelivered.

So….ingat ye. Saya akan berusaha sebaik mungkin untuk jawab emel atau sms korang. Jangan ragu2 & bimbang…ceh!!! macam lirik lagu lah pulak.

Ok……apa tempahan baju yang saya nak kongsi ngan korang hari ni. Cuba tengok gambar kat bawah ni….

tshirt kelas

 

baju cetak kelas

 

Ini design biasa sahaja…baju kelas dari Bintulu. Design semua diaorang buat sendiri. Yang tulisan jawi tu, diaorang yang emelkan. Saya cuma touch up balik dalam komputer.

Baju jenis Single Jersey brand Oren Sport.Cam biasa….memang kena tindih putih dulu sebelum tindih merah tu. Kalau tak…susah nak naik kaler dia.

Cerita kedua…..

tshirt rewang kahwin

 

Yang ini sempoi je..just design depan kat dada & nama kat lengan. Baju jenis Lacoste atau jenis yang kain kasar skit. Bukan cotton atau microfiber.

tshirt kahwin

 

baju kawin

 

Ada 2 kaler baju…hitam & biru. Dua2 print putih. Agak simple…so, tak yah le saya explain panjang2 ye…

Apalagi citer…..

DSCN0467
Yang ini lak customer buat design dalam Customink.com je. Saya ikut sebijik dengan apa yang diaorang designkan. Yang ini pun agak sempoi. Tak perlu nak explain lagi sebab hanya print 1 kaler putih sahaja guna print Silkscreen. Macam sebelum ni jugak.

tshirt kumpulan

 

Selain daripada tu, saya ada gak terima order sebanyak 80 lai untuk satu customer ni.

Tahu tak….customer yang ni just bagi draft dalam bentuk lukis tangan je. Tapi walaupun lukis tangan, cantik gak lukisan dia. Cer tengok design awal yang diaorang bagi….

blank-t-shirt

 

Lukisan tu saya touch up balik dalam Adobe Illustrator. Mana yang design dia nampak kurang sharp, saya licinkan dia bagi nampak lebih cantik walaupun dia tak mintak pun saya touch up balik. Saya bukannya apa…saya rasa saya ni jenis pentingkan kualiti design & baju. Saya agak cerewet skit bab tu. Kalau boleh…kalau saya jadi customer, saya nak yang terbaik…so, camtu le saya buat kat customer. Mesti nak jaga kualiti biar bagi cantik. Bukan saya saje2 cakap ni tapi tulus ikhlas dari sanubariku….chewaahhh!!!

Ok….bila dah puashati, saya start buat blok & print baju tu……Ini le hasilnya….

baju santai

 

Ini le rupanya blok printing saya & baju2 sebelum diprint guna dye.

Hasilnya selepas print…..

baju group

 

Sama tak ngan design atas yang dia bagi….yang ini saya print saiz A3 ni. Memang cantik kalau sebesar itu.

tshirt group

 

Yang ini, 80 lai dalam 2,3 jam siap. Kalau ada tempat lebih besar yang muat 100 lai. Rasanya 1/2 jam dah siap semua sebab 1 kaler je print. Tapi nak citer kat korang le…kalau korang dengar mesti jeles punya. Akak Salina print baju tu pakai baju tido je. Cuma sempat gosok gigi je…hehehe. Jangan mare…tapi ni serius ni. Almaklum le..bisnes dalam rumah. Cam tu le rupanya.

Ok….rasanya takat ni dulu buat kali ni. Ingat pesan saya kat atas nun. Tolong jangan tanya soalan atau order baju kat bahagian komen, susah saya nak jawab. Just isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?”, emel, sms atau call je. In Sha Allah, kami akan melayan korang…

So….jumpa lagi korang…..baiiiii!!!!!

 

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 805 other followers

%d bloggers like this: