Blog Archives

Custom made atau bukan readymade saya terima dalam 60 ke 70 lai ke atas je….

Iklan Ebook 5 Cara Mudah 2

 

 

Hai, hai, hai…..

Salam cetak baju kepada semua pelawat2 blog mohcetakbaju.com. Terima kasih banyak2 sbb sudi melawat blog saya yang tak seberapa ni tapi dah menyiapkan beribu-ribu helai dari seluruh Malaysia semenjak 2010 lagi.

Alhamdulillah….memang tak disangka sambutan tshirt di mohcetakbaju.com saaaaaaangat menggalakkan sehinggakan ada beberapa ratus helai yang terpaksa ditolak kerana nak dalam tempoh yang sangat pendek. Kualiti kena jaga jugak. Kalau buat cepat, kitaorang tak jamin, kualiti akan 100% cun.

Hari ni…saya nak bagitahu tentang tempahan tshirt yang bukan dari katalog2 kitaorang. Maknanya korang nak jahit lain, kolar kaler lain, lengan kaler lain…iaitu design baju korang sendiri. Yang sebenarnya, saya tak jahit baju. Mostly, tshirt yang saya jual ada kebanyakannya tshirt readymade atau baju yang dah ada siap stok macam tshirt Oren Sport, Enzo, Change atau Gildan.

Tapi kalau korang nak jugak design korang sendiri….saya hanya terima 60 ke 70 lai ke atas sahaja sebab kalau buat bawah daripada tu, memang tak berbaloi kalau nak jahit balik.

So, kalau korang nak jugak design sebijik cam korang punya design tapi kuantitiu bawah 60 lai…maaf sangat2. Saya tak dapat terima. Nanti cubalah korang survey kat luar. Mungkin diaorang boleh terima.

Faham tak apa yang saya nak cuba sampaikan tu. Tapi biasanya, saya akan maklumkan dalam emel untuk cadangan guna tshirt readymade tu. Terpulang pada korang sendiri ye.

Ok…hari ni saya tak nak bercakap banyak. Baaaaaanyak sangat order tengah menunggu ni. Lambat2 kang customer marah sebab takut tak boleh siap on time.

 

KEDAI BARU

Satu lagi ni…nak cerita jugak. Kedai kitaorang dah diluaskan lagi bagi menampung permintaan dari customer kitaorang. Cer tengok sebelum, semasa & selepas kedai kitaorang tu siap.

tshirt cetak

 

Cuba tengok…betapa crowded nya kedai lama kitaorang. Tapi walaupun camni, masih mampu siapkan tempahan customer dalam tempoh.

Dalam gambar ni siap ngan kerani sorang, merangkap penyibuk, penyepah, tukang cat dan yang sewaktu dengannya. Ni gambar sebelum kedai kitaorang diluaskan lagi.

Pastu, bila dah diluaskan, camni le rupanya….

cetak tshirt

 

Operasi menggali lubang bermula. Gambar bawah kanan tu, yang tengah menggeliat tu, mandur tu. Nampak santai je tu. Tengok kalau senget, dia bgtau nanti…..hehehe.

cetak tshirt

cetak tshirt

 

Bata dah dinaikkan. Muat banyak meja printing gak ni.

cetak tshirt

 

 

Haaah…..2 minggu siap. Jangkaan dalam 9 meja printing yang boleh siapkan 50 lai baju sekali jalan boleh muat dalam kedai baru ni. So, In Sha Allah, cepat skit siap tempahan korang nanti.

cetak tshirt

 

cetak tshirt

 

Ni antara pekerja cilik yang kitaorang sempat upah. Upah dia senang je. Yang atas nun upah susu sebotol. Pastu, yang atas ni pegi pasar malam, nasi lemak lauk ayam je. Senang je…..

Nanti saya kongsi pasal meja printing yang saya order lepas ni lak ye.

Ok, apa cerita pasal tempahan baju hari ni…

Cuba tengok design baju bawah ni….

cetak tshirt kelas

cetak tshirt kelas

 

 

Asal design ni guna lukisan tangan je. Pastu, saya lukis balik dalam Ai. Dah siap semua, saya tunjuk dulu kat customer, pastu customer dah setuju baru saya start print.

Depan 1 kaler, belakang 2 kaler. Yang belakang tu, saya print hitam dulu, pastu print outline putih.

tshirt kelas

cetak baju kelas

 

Ni design kat dalam rumah. Tumpang jap rumah mak, sementara tunggu kedai siap.

tshirt group

tshirt group

 

Yang ni biasa je…1 kaler depan & 1 kaler belakang.

tshirt kelas

baju kelas

Yang ni baju kelas ni. Guna Customink.com ni. Diaorang buat dulu dalam Customink.com, emel kat saya & dah konfem, terus print.

Depan belakang 2 kaler. Oren ngan putih. Cantik gak.

tshirt kumpulan

baju kumpulan

baju kumpulan

baju kumpulan

shirt kumpulan

Yang ni print untuk baju kumpulan. 2 kaler printing. Merah ngan putih. Dalam 50 lai gak baju ni.

Ok…rasanya udah le tu ye. Nanti saya masukkan macam2 lagi cerita lepas ni ye.

Nak cepat ni sebab banyak lagi blok printing belum disiapkan. So, jumpa lagi ye.

Cam biasa…kalau sape2 nak order baju tu, cam biasa, isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat blog saya dulu sebelum saya boleh bagi harga tu ye.

Takpun, emel ke adminkomisen@gmail.com, call atau sms je.

Sampai jumpa lagi korang, baiiii….

Dari komputer teman,

Nik,
adminkomisen@gmail.com

Iklan Ebook 5 Cara Mudah 2

 

5 Cara mudah buat bisnes TShirt TANPA Perlu pening memikirkan bagaimana nak mencetak TShirt tersebut…..

Hai, hai, hai & Salam Cetakbaju semua,

Apa khabar semua? Terima kasih banyak2 kepada korang yang sudi melawat blog kitaorang yang tak seberapa ni.

Setiap minggu korang pasti akan mendapat pelbagai info2 baru untuk korang guna samada untuk cetak baju sendiri, order TShirt bagi pihak orang lain atau buat bisnes TShirt sendiri.

Bagi korang yang rasa malas nak fikir pasal cetak baju tu sendiri & tak minat pun nak cetak baju tu, apakata korang dapatkan ebook bagaimana 5 Cara Mudah yang korang boleh praktikkan kalau nak buat bisnes TShirt tu tanpa korang pikir bagaimana nak cetak sendiri baju tu.

Iklan Ebook 5 Cara Mudah 2

Bagi yang dah download ebook tersebut, tahniah diucapkan tapi bagi yang nama mereka dah ada dalam subscribe list kami & tak dapat nak download ebook tersebut, emelkan kepada saya di adminkomisen@gmail.com untuk dapatkan ebook tersebut.

Ebook tersebut hanyalah permulaan bagi korang mendapatkan maklumat ringkas tentang bagaimana untuk membuat bisnes TShirt TANPA perlu mencetak. Selepas ini, pelbagai maklumat yang akan saya berikan tentang bagaimana korang boleh betul2 buat bisnes TShirt tersebut.

Secara ringkasnya tentang ebook tersebut……tahu tak korang, bisnes tekstil ataupun khususnya TShirt pada hari ini semakin berkembang dan terus berkembang. Cuba korang fikirkan…berapa ramai manusia dalam dunia ni yang tak pakai TShirt. Hampir seluruh manusia dalam dunia ini akan pakai TShirt, betul tak?

Pastu, kalau kita kaji, adakah pemakaian tshirt ini akan berhenti dalam masa terdekat? Sudah tentu tidak, sebab manusia akan sentiasa membesar & manusia juga akan mempunyai pelbagai aktiviti dalam hidup mereka.

Maknanya….bisnes TShirt ni memang menguntungkan.

Kalau kita tengok persekitaran di Malaysia sekarang pun, bisnes TShirt ni makin bertambah maju. Student2 makin mampu membeli TShirt untuk aktiviti mereka, keluarga beli TShirt untuk Family Day, bakal pengantin buat kenangan baju rewang, mat2 motor buat tshirt untuk konvoi, sekolah buat tshirt untuk hari sukan sekolah dll. Perkembangan ni akan berterusan dalam masa yang lama sebab setiap tahun pasti TShirt yang berlainan yang mereka nak buat. Tak ke satu perkembangan yang bagus tu…

So, ini adalah serba sedikit tentang bisnes TShirt untuk pengetahuan korang. Kesimpulannya….bisnes TShirt ni boleh bagi korang duit tambahan kalau korang pandai menguruskannya…

Ok…..harap2 korang excited le nak mulakan bisnes TShirt tu ye.

So, hari ni, cam biasa…tempahan yang kitaorang dah siapkan sebelum ni…

tshirt kelab

tshirt persatuan

Design baju ni agak besar gak nak print ni. Lebih dari A3 sebab kena print dari atas sampai ke bawah. So, akan guna dye banyak skit dari biasa. Tulisan jawi kaler kelabu & rumi kaler putih.

Design semua customer yang berikan, so tak banyak kerja untuk touch up balik design tu. Baju guna brand Immaculate ataupu saya panggil TShirt murah. Walaupun murah tapi kualiti masih lagi cantik.

Kuantiti tempahan sebanyak 130 helai. Campuran kaler hitam ngan biru.

tshirt kelab

Untuk baju kaler biru ni, depan print 2 kaler, putih ngan kuning. Kalau ada sape2 berkenan nak beli baju camni, bgtau saya…nnti saya bgtau customer tu nanti….

Ok….cerita kedua…

tshirt kelas

Tshirt ni print depan ngan lengan je. Depan 1 kaler & lengan 2 kaler ngan nama.

tshirt kelas

Tepi kaler kuning. Cam biasa, tindih putih dulu baru tindih kuning. Baju hitam wajib tindih putih, kalau tak konfem kaler dia tak naik.

Ok…apalagi….

tshirt group

Ok…cer teka berapa kaler saya guna untuk print baju ni. Nampak macam 2 kaler, putih ngan merah je kan. Tapi sebab nak bagi kaler hitam tu naik, so saya print 3 kaler…..putih, merah & hitam.

Kalau ikutkan hitam guna kaler baju, jimat skit dye tapi sebab nak jaga kualiti, saya akan print hitam last sekali supaya kaler dia menyerlah.

Belakang pun ada jugak….

tshirt group

Ni stesen radio online ni. Actually, ni pertama kali saya dengar stesen radio ni. Kalau korang nak cek tengok website dia, cer taip address ikut address kat atas ni.

Diaorang buat tshirt ni utk peminat2 diaorang ni. Stesen ni kat rumah je ni. Senang je……

Ok..apa cerita lagi….

tshirt cetakAisey…gambar kelabu skit le. Yang ini banyak tempat print gak ni. Logo depan kat dada tu sulam tu. Customer yang nak camtu. Pastu, nama sorang2 kat bahagian bawah tu print cam biasa.

Belakang lak….

tshirt cetak

tshirt cetak

Siap print kat lengan lagi….

tshirt cetak

Yang ambik masa skit, bahagian belakang tu sebab ada 3 kaler kena print. Satu lagi nama….nama sorang2 pun akan ambik masa skit nak print sebab kena print ikut saiz. Tapi bila dah siap…memang puas hati.

Oklah ye…setakat ni sajelah dulu buat kali ni.

Seperti yang saya ceritakan pada awal cerita ni, kalau nak download ebook tu, klik je kat banner yang saya sediakan tu ye.

So, sape2 nak order tshirt untuk apa sahaja aktiviti korang, jangan segan & jangan silu, korang boleh isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun, emel, call atau sms terus. In Sha Allah, saya akan menjawab semua persoalan korang tu ye.

Ok, jumpa lagi….bai bai….

Dari meja penulis,

Nik
adminkomisen@gmail.com

Kalau nak tahu harga selai baju siap print, korang kena bagi……

Hai, Hai, Hai korang & Salam Cetak Baju semua….

Kabare? Waraaaas…..jangan lawas udoh. Tengah buat ape tu, korang. Hari ni hari last kitaorang berpuasa 6. Dah last minit baru nak pose. Sibuk sangat sebelum ni.

Ok….hari ni, saya nak berkongsi ngan korang tentang perkara2 yang memberi efek kepada harga sehelai baju siap print.

Ramai customer yang tanya saya pasal harga baju selai tapi maklumat tak lengkap. Ada sesetengah company printing tetapkan harga berdasarkan berapa kaler nak print tapi dengan saya bukan camtu. Saya ada pengiraan sendiri.

Sebagaimana korang tahu……minimum order kitaorang adalah 5 helai. Saya tak terima 5 helai ke bawah sebab kesian. Oleh sebab saya tumpu kepada kuantiti besar, so takut yang kuantiti sikit ni terlepas pandang. Lagi satu, harga mahal kalau order sikit ni.

Ok…antara perkara yang saya perlukan dari customer sebelum boleh bagi harga tu ialah :

1.  KUANTITI TEMPAHAN

Saya print guna silkscreen atau priting dye & guna blok printing. Tahu tak blok printing saya camane? Cuba tengok contoh blok printing tu kat bawah ni.

Cetak T Shirt Group

1 blok printing mewakili 1 kaler print. So, harga 1 blok printing tu akan dibahagikan dengan kuantiti tempahan & dapatlah kos printing bagi sehelai baju. Maknanya, kalau banyak kaler printing…mahal le sikit harga dia sebab kena buat banyak blok printing.

Kalau nak tengok pengiraan detail KOS PRINTING ni, korang klik kat page “Kos Printing” kat bahagian atas nun. Situ korang boleh study kalau nak tahu detail.

So…faham ke anak2??? Perkara pertama untuk saya bagi harga sehelai baju siap print ialah KUANTITI TEMPAHAN. Apa dia anak2….KUANTITI TEMPAHAN….Faham ye!!!!

2.  JENIS & KOS BAJU

Saya mintak maaf, banyak2….saya tak terima baju luar sebab kos printing saya agak murah. So, saya hanya jual tshirt printing dengan baju saya sendiri sahaja.

So…..kalau nak order baju ngan saya, korang kena pilih dulu baju mana yang berkenan melalui katalog2 baju kat blog saya, baru saya boleh bagi harga.

Harga bergantung kepada jenis kain & brand. So, korang boleh pilih sendiri mana yang berkenan kat blog saya tu ye.

3.  DESIGN NAK PRINT ATAS BAJU

Design nak print ni penting sebab saya nak tengok berapa kaler nak print. Macam yang saya cakap tadi, ada sesetengah company letak harga ikut bilangan kaler terus & bukan kos blok printing.

So, macam saya…saya kena tahu design dulu sebelum boleh bg harga tu sebab ada kaler2 yang kecik, saya tak perlu buat banyak blok. Saya boleh je selit kat mana2 blok nanti.

Korang boleh emelkan design tu dalam sebarang format samada jpeg, pdf, word, excel, Photoshop, gif, tff, Illustrator dll. Lukis tangan pun boleh asalkan maklumat dia clear.

Kalau nak buat sendiri design tu pun boleh. Guna software kat website http://www.customink.com. Buat kat situ, pastu send design tu ke emel saya untuk saya bagi harga nanti.

Tolooooooong jangan explain design dalam perkataan. Saya fail skit nak baca kalau explain guna perkataan.

Emelkan ke emel saya di adminkomisen@gmail.com beserta ngan maklumat di atas tadi.

Itulah 3 perkara penting untuk saya tahu & untuk saya bagi harga nanti.

Kalau korang tak nak emel…..isi je form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat blog saya & emelkan design lepas tu.

Pastu….CEK EMEL KORANG. Balasan emel akan dapat dalam tempoh 24 jam, In Sha Allah. Kalau tak dapat, call atau sms saya nanti ye. Emel inbox saya 1 hari 30 ke 40 emel sehari. Sekarang dah kosong dah inbox tu. Menunjukkan semua dah berbalas. Tapi kadang2 tu, customer lak tak balas balik…..hehehehe.

So, camane? Harap2 korang lepas ni, kalau nak tanya pasal harga, kena ada 3 perkara kat atas ni dulu ye. Kalau tak ada, susah skit le saya nak bagi jawapan nanti.

Ok……apa cerita hari ni? Untuk pengetahuan korang, Alhamdulillah walaupun menimbun2 order masuk lepas raya ni, Alhamdulillah hampir semua dapat disiapkan on time. Customer pun ramai yang puashati….

Ni antara cerita tempahan baju yang sempat saya upload….asalnya baju camni….

tshirt cetak kartun

cetak tshirt kartun

Nah…..ini le hasilnya. Ada 4 blok printing saiz A3 yang saya buat untuk design baju ni. Kaler hitam saya ambik kaler background baju je. Senang. Tak yah buat blok baru. Design ni, print depan je. Belakang kosong.

Korang mesti agak suspek jugak, camane saya boleh print baju tu tanpa guna locking(teknik printing silkscreen). Itu saya guna mata tajam wife tu. Dia yang buatkan. Suspek betul le…..hehehee.

cetak tshirt kartun

Yang bawah ni lak, tshirt special untuk anak sendiri & kawan2 dia. Sempena nak UPSR tahun ni, so saya bagi le hadiah kat diaorang, biar rasa seronok skit. Free Of Charge ni. Berbakti pada anak2….

cetak tshirt kelas

cetak tshirt kelas

Dalam 6 A tu ada nama2 student. Mudah je nak buat design tu. Guna Adobe Illustrator je. Korang kalau nak pun boleh buat.

Memang seronok betul budak2 time dapat baju tu hari tu. Kurang2 ada le skit kenangan diaorang time Darjah 6 tu.

Lagi, apa cerita……

cetak baju family day

Yang ini baju untuk geng Sabahan. Untuk family diaorang. Gambar depan asalnya gambar kaler, pastu nak sesuaikan ngan bajet diaorang, saya suggest buat camni. Sama macam yang pernah buat sebelum ni.

tshirt family day

tshirt hari keluarga

Ini bahagian belakang. Baju diaorang guna kaler Purple Gelap dari brand Oren Sport. Simple je.

Kemudian ada lagi tempahan yang macam ni….

tshirt kelas

Asalnya diaorang bagi gambar macam bawah ni, guna Customink.com, pastu saya transfer atas baju seperti diatas ni.

tshirt kelas

tshirt kelas

Baju guna brand Oren Sport, kaler Grey. Print kaler hitam je. Agak mudah. Rasanya tak sampai sejam siap semua sekali ni.

Ok…cerita last…..

tshirt kelas

baju kelas

Baju ni antara yang mudah & cepat saya buat sebab customer ni dah siap dah design dalam Illustrator. Terus print out je. Tak yah nak adjust2 dah. Kalau yang ambik masa lama tu, kalau yang jenis lukis tangan atau jpeg. Yang itu, saya kena buat balik sebab nak pecahkan kaler lagi tu. Tu kadang2 ambik masa lama nak siapkan tu.

Ok…..rasanya takat ni dulu buat hari ni. Panjang2 kang, letih lak korang membacanya nanti. Bukan semua orang suka membaca, betul tak?

So….nak order tshirt & nak tahu harga selai tshirt siap print, korang kena ingat 3 perkara penting kat atas nun :

1. Kuantiti nak tempah

2. Jenis baju

3. Design nak print.

Dah dapat tiga2 tu…baru le saya boleh bagi harga kat korang.

Jangan lupa, isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun, call, sms atau emel. Terpulang pada korang.

So…jumpa lagi. Assalamualaikum & Salam Cetak baju, korang.

Dari meja penulis merangkak pencuci tingkap pejabat,

Nik
adminkomisen@gmail.com

Jujur & ikhlas saaaaangat penting dalam bisnes online…..

Hai, hai, hai & Haiiiii……

Tengah buat apa tu? Makan ketupat ngan satey ke? Jaga2…jangan tercucuk lidah udah.

Dah banyak hari dah kita beraya ni & masa pun makin cepat berjalan.

Untuk pengetahuan korang, pada masa sekarang kitaorang duk tengah berhempas pulas menyiapkan order2 yang dah diterima sebelum hari raya lagi. Banyak yang nak jenis jersi yang ada nama ngan nombor kat belakang. Kalau jenis camtu, memang akan ambik masa untuk disiapkan berbanding satu kaler je semua baju.

Alhamdulillah jugak…tempahan kami terima tak putus2. Walaupun agak padat skit masa kitaorang tapi setakat ni mampu lagi nak handle. Cuma nak maklumkan awal2 …..kalau sape2 nak tempah baju dalam masa seminggu, saya tak dapat terima dah. Kalau nak dalam 2 minggu ke atas lepas dapat deposit, In Sha Allah, saya boleh tunaikan. Takut nanti marah lak orang yang order awal hari tu.

Ok..hari ni, saya nak kongsi skit le pengalaman kitaorang bisnes cetak baju secara online dalam 3 tahun ni.

Kalau diikutkan, baaaaaanyak sangat dugaan & cubaan yang datang dalam bisnes ni tapi ada perkara yang membantu kitaorang menjalankan bisnes ni dengan lancar & kurang masalah.

Pertamanya…..JUJUR. Dalam bisnes secara online ni, ramai jugak yang membuat bisnes tapi hanya nak dapat untung semata2. Diaorang tak fikir pun untuk maintain bisnes tu dalam jangkamasa yang lama.

Actually, bukan semua camtu tapi ada juga yang bersikap camtu.

Dalam bisnes online ni, customer tak nampak muka kita, tak tahu pun siapa kita & tak tahu pun latarbelakang kita. So, sape yang kena tunjukkan siapa kita sebenarnya kalau bukan si peniaga sendiri.

So…apa yang perlu dibuat untuk mendapat kepercayaan customer tu…mestilah bersikap JUJUR, betul tak?

Kalau kita jujur walaupun benda tu pahit…contohnya, memang kita tak boleh cetak baju tu & kita mengakuinya, so, itu dah kira baik untuk kita sbb Allah ni dia akan balas apa sahaja kebaikan kita.

Katakan kita ni nak untung je, benda yg tak boleh buat, kita kata boleh buat & last2 sekali benda tu tak jalan…tak ke menyusahkan diri sendiri & orang lain tu. Lepas tu, orang dah tak datang dah kat kedai kita, betul tak?

Sikap JUJUR ni kalau kita praktik betul2, banyak kelebihannya sbb macam yang saya kata tadi, Allah akan balasnya.

Bukan nak riak atau takbur tapi saya akui, saya praktikkan sikap jujur ni. Dan Alhamdulillah, Allah bagi rezeki yang melimpah ruah kat kitaorang. Saya tahu kalau kita berterus terang & jujur dan kalau dah itu rezeki kita, akhirnya kita akan dapat juga. So, redhalah.

Satu lagi…JUJUR bila menerima duit dari customer. Macam saya, terus terang nak bgtau yang beberapa kali customer yang percaya kat kita, terus bank in duit dalam akaun kitaorang. Macam hari tu, bukannya sikit..RM12,000.00. Maknanya kalau saya tak jujur & saya buat senyap je bgtau yang tak ada pun duit tu masuk, memang saya boleh buat. Tapi selama mana kita boleh bertahan macam tu. Bila kita buat macam tu,konfem rezeki kita tak berkat & jadi darah daging. Mati nanti, jenuh menjawab dengan malaikat pasal dah makan harta haram tu.

Satu lagi, ramai jugak customer yang bayar lebih. Kalau camtu, saya akan pulangkan duit baki tu ataupun masukkan dalam tabung masjid. Tak pernah lagi saya ambik duit lebihan tersebut melainkan customer halalkan dunia akhirat.

Begitu juga dengan IKHLAS. Bila kita ikhlas membantu orang, Tak semena2 rezeki akan datang pada kita. Banyak kali dah terjadi pada kitaorang. Yang penting ikhlas. Jangan nak pentingkan untung sahaja.

Rasanya agak panjang lebar jugak tazkirah hari ni….bukannya apa, ada jugak diluar sana yang masih meragui bisnes online ni sebenarnya. Yang sebenar2nya….orang yang TIDAK JUJUR & TIDAK IKHLAS le, yang memberi persepsi negatif kat orang yang jujur dalam bisnes online ni.

So, fikir2kanlah ye…kawan2…….

Hari ni cam biasa….ada beberapa tempahan yang dah buat sebelum ni utk dikongsikan bersama….

Cerita pertama…..

tshirt family day

Tshirt family day. Lupa nak upload gambar depan. Dapat ambik yang belakang je. Design ni ikut citarasa sendiri. Baju brand Oren Sport ni. Kain lacoste berkolar.

tshirt hari keluarga

tshirt hari keluarga

Tshirt family day banyak gak saya terima. Banyak yang nak buat reunion atau family gathering dengan guna baju special sebagai kenang-kenangan.

Baju ni dua blok printing ni…satu untuk kaler putih & tindih kaler merah, blok lain.

Cerita ni agak simple. Ok, yang bawah ni untuk tshirt kelas lak. Sebelum ni dah pernah buat dah design yang sama tapi untuk customer yang berlainan.

t shirt kelas

Actually, banyak gambar saya ambik dalam kamera saya tapi lupa nak upload dalam komputer. Ini antara gambar yang ada dalam simpanan tapi masih belum dipaparkan.

1 kaler printing & agak simple.

tshirt kelas

tshirt kelas Baju ni pun print 1 kaler depan belakang. Semua design baju ni, customer buat sendiri.

Buat atas baju dari Katalog Change, kod R4026, baju jenis cotton. Cantik gak baju dia. Kalau nak tengok contok, cer KLIK SINI

Baju jenis cotton ni. Sedap pakai. Print pun simple je. So, kalau korang nak order baju2 korang sendiri, bgtau kitaorang ye.

So…setakat ni dulu. Nanti dalam masa terdekat saya akan masukkan lagi gambar2 yang belum di upload dalam blog ni. Tak sempat nak upload lagi. Dah ratus keping dah gambar saya ambik rasanya. So, tunggu ye.

Cam biasa…..tolong jangan order baju melalui komen dalam setiap artikel ye. Kalau nak order & nak tahu harga selai baju tu siap print, klik ke page “Nak Tahu Harga Tak?” kat blog saya. Pastu emelkan design nak print tu.

Takpun, emelkan detail order korang ke adminkomisen@gmail.com, call kitaorang seperti di header atas sekali nun, sms dll.

Nanti dah dapat semua detail tu, saya bagi feedback nanti ye.

Jumpa lagi, guys…..baiiiii……

Jumpa lagi lepas beraya sakan & cetak baju disambung kembali….

Hai & Salam Hari Raya buat semua yang menyambut raya lagi….

Korang masih beraya sakan ke? Belum puas pegi open house ke….sekarang ni mana2 je buat open house dah. Bukan cam dulu. Sekarang ni, raya sebulan. Selagi tak abis sebulan bulan Syawal, selagi tu le dok pulun kuih raya. Ingat lagi masa kecik2 dulu, masa remaja purba dulu..lepas raya, naik beskal ngan kawan2 pegi kutip duit raya. Sekarang ni nampak kurang skit budaya tu.

Masing2 duk rumah je layan TV ataupun main game. Seronok dulu lagi kalau nak compare.

So…apa2 pun, yang penting nak bgtau yang bisnes kitaorang dah beroperasi balik dah. Hari tu balik kampung kat Terengganu hampir seminggu jugak. Malam Ahad baru balik rumah sendiri & sambung lagi open house kat rumah pulak.

Customer non stop call tanya pasal baju tapi layan tetap layan walaupun tengah bercuti.

So, balik raya ni agak menimbun gak order kena siapkan sebab hari tu tak sempat siapkan sebelum cuti raya. Mana yang dah siap bagi design nak print tu, cepat sikit kitaorang buat tapi masalahnya yang belum ada design tu…ambik masa skit nak buat sebab nak kena mengadap komputer lak.

Satu lagi, sekarang ni tengah sibuk menilik2 & memilih2 sape yang berjaya dapat hadiah baju FREE hari tu. So, saya jangka keputusan muktamad dapat tahu hujung bulan ni. Sape2 yang berjaya, saya akan bgtau melalui emel atau call nanti ye. Bagi yang tak berjaya tu,redha je lah ye sebab rezeki tu milik tuhan sebenarnya. Saya hanya menyampaikan sahaja.

Ada beberapa perkara nak kongsi ngan korang projek2 yang bakal kitaorang buat lepas raya ni. Ni hanya perancangan dulu & tak tahu lagi bila masa sesuai untuk launch projek2 tu. Kalau korang nak join nnti pun boleh. Antaranya :

1.  Projek Cetak Baju Kelas – Blog khas untuk cetak baju kelas yang di “design”kan oleh designer luar yang nak buat duit.

Projek ni dah setahun terbantut sebab tak cukup masa nak handle. In Sha Allah, saya akan usahakan balik utk lancarkan blog ni nanti.

2.  Projek Cetak Baju Kawin – yang ni pun blog khas untuk sape2 nak tshirt kawin je. Mungkin saya akan selitkan apa sahaja tempahan yang berkait dengan kawin sekali kot macam kad kawin & cenderamata nak bg kat pengantin dll.

3.  Projek Cetak Baju Family Day – satu lagi blog khas hanya untuk korang yang nak tshirt utk buat family day.

Ketiga2 projek kat atas ni mungkin saya akan buka kepada sape2 yang kreatif kat luar sana untuk sumbangkan idea kreatif mereka kat blog saya sambil buat duit sekali. Tapi tak tahu lagi bila nak launch…doa2kanlah projek2 ni berjaya ye.

4. Lepas raya ni jugak, saya bakal besarkan lagi kedai saya untuk senang printing baju dalam kuantiti banyak. Saya akan update cerita2 tu kat korang nanti bila projek tu dah sedia.

5. Hari tu pegi kursus Advance Printing…so, In Sha Allah, saya akan cerita jugak pasal tu nanti & lepas ni kalau sape yang nak banyak kaler tapi tak nak guna stiker pun, saya akan launch produk saya nanti.

So…kalau korang nak tahu cerita2 terkini yang mohcetakbaju.com bakal lancarkan nanti, korang  follow le blog kitaorang ye.

Ok…hari ni nak kongsi ngan korang tempahan yang kitaorang siapkan sebelum raya hari tu…

tshirt cetak

Huiiyooo…..Rock brader!!!!

Ni baju metalicca untuk satu customer tu. Actually ada 2 kaler. Merah ngan putih. So, ni design sebelum tindih merah ni. Cer tengok bawah ni pulak….

cetak baju

Baju ni customer ni nak bawak pegi tengok konsert live Metallica nanti. So, memandangkan 2 kaler print je. So, agak mudah nak print tapi camane pun kaler putih mesti kena layang atau print 2 kali biar naik betul kaler dia. Kalau guna rubber dye biasa ni, kitaorang print dulu sekali, pastu bagi kering skit, baru print kali kedua. Tu yang naik kaler putih tu.

Kalau nak print kaler atas baju hitam, bagi saya wajib kena print putih dulu. Kalau orang lain saya tak tahu camane. Tapi kalau kaler kelabu, tak yah tindih putih pun sbb kaler dia memang dah naik dah.

Belakang pun ada print jugak…

cetak baju

cetak tshirt

Apa cerita lagi……

tshirt cetak

cetak baju

print tshirt

Korang tahu tak yang design I LOVE KMB kat atas ni, saya buat 1 blok printing je. Senang je. Time nak print I ngan KMB tu, kitaorang tutup ngan salotape yang lambang LOVE tu & masa nak print LOVE, kitaorang tutup lak yang tulisan tu.

Isteri saya, tukang print merangkap CEO syarikat memang dah pakar bab2 tutup menutup ni. Dah 3 tahun buat kerja ni. So, bekerja berdasarkan pengalaman le.

Maknanya, tak yah buat 2 blok untuk 2 kaler, buat 1 blok pun dah cukup.

Selain tu….

cetak baju kelab

Antara kerja yang agak rumit time nak print ialah masa print logo sebab perlu kedudukan yang sharp & tepat.

Macam kitaorang, lagi le susah sebab tak guna locking & marking (orang yang biasa buat bisnes printing tahu le apa maknanya tu). Saya guna marking yg saya cipta sendiri je & campur ngan kemahiran isteri untuk jadikan design tu tepat je untuk ketiga2 kaler tu.

Nanti, In Sha Allah, dah siap tempat baru nanti, baru saya akan buat locking ngan marking tu nanti.

cetak baju kelab

 

Print logo antara perkara yang agak mencabar untuk dibuat. Bukan sahaja dari segi nak print tapi masa nak design balik logo tu biar ngam dengan setiap kaler yang nak printing tu.

Korang bayangkanlah ye…kalau logo tu ada 5 warna, tak ke 5 kali kena tindih kaler tu. Harga pun mahal skit dari biasa sebab nak cover printing yang mencabar tu.

Last2 sekali saya suggest kat customer buat 1 kaler je. Murah & mudah kalau nak buat.

Kalau susah jugak nak print, biasanya saya cadangkan sulam. Tapi sulam ni, satu logo RM5. Berbeza ngan printing, harga ikut kuantiti.

Nama kat bahagian bawah baju tu pun dalam RM2 bagi selai baju. Kalau kat dada atau lengan, RM1 je sebab kecik skit. So, terpulang pada masing2.

So, apa citer lagi ye…..

tshirt kelas

tshirt kelas

Ini design baju kelas yang biasa di print. Kadang2 nak print nama ngan nombor belakang yang ambik masa skit. Tapi kalau print hitam memang cepat.

So, rasanya takat ni dulu le ye. In Sha Allah, apa2 update saya bgtau nanti ye.

Cam biasa ye…..tolong jangan guna bahagian komen di setiap artikel untuk tanya soalan. Saya memang akan jawab guna emel soalan2 korang. Kalau nak tahu harga…klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun & emelkan design nak print sekali ye. Takpun call terus je kitaorang kat nombor 0192254028 (Nik) atau 0193643692(Salina).

See you again, guys……daaaaaa…….

Dari teratak kecil kami,

Nik & Salina
adminkomisen@gmail.com

 

Peraduan dah tamat & Cuti Raya kami dari 6/8/2013 hingga 11/8/2013!!!

Hai, Hai, Hai….

Salam cetak baju pada semua pelawat2 blog saya. Untuk makluman korang, semalam ada lah hari last bagi promosi 1 helai tshirt FREE bagi tempahan30 lai ke atas & tarikh akhir jugak untuk peraduan soal selidik yang kitaorang buat semenjak bulan Jun hari tu.

Ramai yang join & macam2 jenis komen yang saya terima. Semuanya saya terima dengan hati yang terbuka. Ada yang bagi komen pedas, ada yang puji & ada gak yang no komen. Terima kasih banyak2 pada korang yang sudi meluangkan masa menjawab soal selidik tu sebelum ni.

So, lepas raya ni..kitaorang akan pilih mana pandangan & cadangan paling bernas untuk kitaorang bagi hadiah macam yang dijanjikan sebelum ni. Janji mesti ditepati & pemenang saya akan kontek melalui emel atau telefon nanti.

Semua komen2 tu jugak nanti, saya akan ambil sebagai panduan untuk baiki lagi apa yang kurang dalam bisnes & blog kitaorang nanti.

Terima kasih sekali lagi. I love U all!!!

Dikesempatan ni nak bgtau jugak yang kitaorang sekeluarga akan start bercuti raya dari 6 Ogos 2013 hingga 11 Ogos 2013. Kedai kitaorang bukak balik cam biasa lepas 12 Ogos nanti.

So, bagi sape2 yang nak order dalam masa terdekat ni, kitaorang dah pun stopkan dulu kecuali bagi sape2 yang nak lepas raya. Kalau lepas raya, In Sha Allah, diterima tapi jangan le dekat sangat masanya. Tertonggeng2 kami nak buat nanti. Bagi le peluang kami nak beraye sambil makan satey dulu..hehehe.

Ok..kalau korang dah terang lagi bersuluh pasal cuti kitaorang tu, so cam biasa….nak kongsi ngan korang, macam2 order kitaorang terima baru2 ni. Sampai terpaksa tolak mana yang nak sebelum raya tu. Kesian diaorang..tapi apa boleh buat. Kalau terima & tak siap, lagi teruk kitaorang kena nanti. Mau diaorang gigit telinga kitaorang nanti sebab tak sempat siap. Dok gitu….?

Apa citer hari ni….cer tengok gambar2 kat bawah ni…..

Design Baju Maszuin

 

Ni gambar asal yang customer lukis sendiri. Cantik tak?

Kalau korang nak buat kartun camni pun, bgtau saya. Nanti saya mintak diaorang lukiskan untuk korang.

Pastu, hasilnya bila dah print atas baju cam kat bawah ni….

cetak baju family day

 

cetak baju family day

 

Comey kan…..simple je. Customer ni cakap, dia buat gambar tu guna handphone dia je. Dia kata ada software yang dia guna untuk buat gambar kartun camtu. So….minat ke? Apalagi….emel le kat kitaorang nanti….

Lagi…apa citer lagi….

tshirt kelas

 

cetak tshirt kelas

 

Design Class of 2013 memang ramai betul minta. Macam customer ni. Dia pun guna design tu. Semua design ni, guna Customink.com je. Dia sendiri yang buat. Saya ambik je kat situ.

Belakang 2 kaler. Outline biru & base putih. Tapi dia menyesal skit ambik font yang kat belakang tu sebab susah nak baca.

tshirt kelas

 

Ni lagi gambar baju yang sedang didera tu. Bergelimpangan. Ruang printing walaupun kecik tapi mampu hasilkan beratus2 lai. Macam tak lojik je tapi itulah hakikatnya…..hehehe.

Haaaa….tempahan ni seronok sikit nak kongsi…cer tengok….

cetak baju

 

 

Haayyyaaa!!!!…lu tengok ini tumpahan haaa…ini olang cine ade oder. Dia ada tulis aaaa…Kg balu(kg baru) Tuluk Intan..

Tau tak sape yang order ni…ni dari bos courier saya ni. Dia buat charity untuk sekolah anak dia. Yang katun tu pun anak dia yang lukis. Pastu dia transfer ke Adobe Illustrator & print. 2 kaler printing & 280 pcs. Guna tshirt murah brand Foursquare.

cetak tshirt

 

cetak baju

 

Actually, banyak lagi tempahan yang belum di upload dalam blog ni tapi hari ni agak sibuk sikit. So, sempat 3 cerita je. Lepas ni, dah free, saya upload banyak2 lagi cerita pasal tempahan tu.

So, sape2 yang nak order & nak pakai lepas raya ni, korang di alu2kan untuk buat tempahan segera ye sebab yang menunggu lepas raya ni pun boleh tahan jugak banyaknya.

Nak order & nak tahu harga, mudah je….isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat blog saya atau emel/sms/call atau apa sahaja medium yang korang selesa.

Sori…takat ni jelah dulu ye…baaiiii!!!!!

Nik & Salina,
adminkomisen@gmail.com

PENGUMUMAN!!!!…..OREN SPORT ada baju baru…….

Hai korang,

Tengah buat apa tu? Mestilah tengah tengok blog saya kan…takkan tengah mancing ikan lak ye.

Rasanya baru lagi saya post cerita sebelum ni. Tapi disebabkan ada PENGUMUMAN PENTING nak buat…tu yang post lagi cerita baru ni.

Straight to the point…..nak umumkan ni..company Oren Sport ada keluarkan tshirt baru dengan kaler baru yang memang ramai yang cari sekarang ni.

Apa kaler baru yang ada….untuk baju 100% cotton ada DARK PURPLE, untuk baju kain jersi atau microfiber ada kaler SEA BLUE, DARK GREY, MAGENTA & DARK PURPLE, baju2 lain ada gak yang baru tapi ada yang belum dapat harga dari supplier lagi. Dah dapat nanti, saya ceritakan dalam blog ni nanti.

Pastu, baju HONEY COMB ada kaler MILO GREEN. Memang cantik gila design & kaler dia.

Cuba tengok contoh baju tu kat bawah ni….

Kod CT01XX Baru copy

Baju oren sport lengan panjang

Lengan panjang cotton ada kaler baru jugak…..kaler SEA BLUE. Cantik wooooo…boleh padankan dengan tshirt Sea Blue lengan pendek.

Ni gambar baju microfiber lak….

microfiber oren sport round neck

Kod 04XX atas tu untuk baju unisex(laki pompuan boleh pakai) & kod QD15XX yang bawah tu untuk tshirt female…ladies cutting. Ada tambahan kaler Dark Grey, Sea Blue, Magenta ngan Dark Purple.

Yang kolar pun sama gak. Tambahan kaler yang sama.

Ada lagi tambahan baju baru tapi masih belum dapat harga dari supplier. Tapi kalau korang berminat, emelkan ke emel saya di adminkomisen@gmail.com untuk dapatkan harga baju tu. Cer tengok gambar2 baju tu kat bawah ni….

tshirt microfiber oren sport

tshirt microfiber oren sport

Ni antara baju2 yang baru masuk dalam katalog baru Oren Sport. Kalau korang nak tengok lebih banyak baju2 ni…korang boleh klik kat page Katalog Oren Sport kat atas nun ataupun klik je kat link kat bawah ni. Pastu, klik kat link kat bahagian tepi sebelah kiri website tu. Pilih je baju mana yang korang berkenan & emel kod baju kat saya untuk saya bagi harga ye…

<<KLIK SINI UNTUK LIHAT PELBAGAI JENIS BAJU OREN SPORT>>

Korang memang bertuah kalau jumpa blog saya ni sebab blog saya antara yang paling aktif mempromosikan baju Oren Sport. Bukan nak bangga atau riak tetapi menceritakan yang hakikat. Kalau korang taip Oren Sport kat Google, blog saya antara yang paling atas & berada di first page. Untuk makluman korang, kalau duduk di first page carian di Google, maknanya tuan punya website atau blog tu seorang yang aktif le sebenarnya.

Oklah…..kalau korang excited dengan tshirt baru Oren Sport tu, boleh emelkan kat saya terus ye. Takpun boleh kontek terus di talian 0192254028 (Nik) atau 0193643692(Salina). Kalau konfiden skit kalau dengar suara kitaorang, ye tak?

Hari ni…cam biasa…ada beberapa cerita pasal tempahan baju yang saya nak kongsikan ngan korang.

Apa citernya?…..

cetak baju

Ni gambaran baju awal yang customer bagi. Nampak macam senang kan tapi bila customer bagi design camni, maknanya saya kena buat semula design tu. Saya kena buat dalam Adobe Illustrator balik sebelum boleh di print out.

Dipendekkan cerita, ini le hasilnya….

cetak baju

The Crew tu tambahan lain lepas diaorang konfem nak order. Depan besar saiz A3 & belakang pun sama.

Yang susah skit, buat logo Infinite tu. Memang akan ambik masa skit kalau nak buat.

tshirt cetak

baju kelas

Cer tengok. Sampai ke dapur jemur baju tu. Almaklum le….buat bisnes dari rumah. Tu yang main ikut dan je jemur kat mana2 tu.

Kat lengan pun diaorang nak jugak. Print logo sekolah 1 kaler print.

cetak baju kelas

Bersepah2……main longgok2 je. Tapi nak buat camane, dah memang camtu caranya nak print lengan. Kitaorang masukkan papan dalam lengan baju tu untuk bagi design nak print sharp skit.

Ok…apalagi citer tempahan tu……

tshirt kelas

Design depan satu kaler putih…

baju kelas

Design belakang..jugak 1 kaler print. Mudah je nak print, Alhamdulillah.

Cer tengok gambar adik2 ni pulak. Cantik tak Kak Tonnnn!!! hehehehe….Cer tengok baju diaorang pakai.

Cer tengok pulak gambar baju sebelum diaorang pakai tu….

baju kelas

tshirt kelas

contoh baju kelas

Mudah je design dia. Hanya buat kat Customink.com je. Tak payah pening2 mana nak buat design tu. Saya dah bagi dah tempat mudah untuk buat design baju tu.

Rasa excited tak tengok baju2 tu. Kalau korang nak merasa jugak baju kelas korang camtu…apakata isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun & tunggu feedback dari saya. Jangan lupa emelkan sekali design nak print tu ye.

Takpun korang emel je maklumat untuk korang order baju tu di adminkomisen@gmail.com atau call terus kitaorang untuk lebih konfiden.

So…jangan lupa datang selalu ke blog saya ni ye. Korang pasti tak puas2 baca macam2 cerita dalam blog saya nanti.

Sampai jumpa lagi….baaaaiiiiii…..

Dari meja kuli merangkap penaip blog & merangkak suami CEO syarikat…hehehehe(jangan mare haa….),

Nik
adminkomisen@gmail.com 

Dah boring dengan font biasa je…kenapa tak cuba font atau tulisan yang lebih canggih?

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Pekabo semua? Sihat le selalu ye….bagi yang muslim, Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak. Lagi beberapa hari kita nak berpuasa.

Kalau diikutkan tahun lepas, walaupun puasa…bertalu2 jugak masuk order. Tahun ni pun Alhamdulillah…walaupun belum bertalu2 lagi tapi setakat ni hampir tak menang tangan jugak order masuk.

Hari ni kan, nak kongsi le ngan korang pasal font atau jenis tulisan yang makin canggih sekarang ni. Kalau dulu, tulisan jenis Arial atau Times New Roman je yang biasa orang guna untuk print atas baju. Tapi sekarang ni, ada beratus ribu jenis tulisan yang ada dalam internet & sebahagian besarnya kita boleh download secara free je.

Cer tengok antara contoh tulisan yang saya ada masukkan dalam blog saya sebelum ni….

Jenis font

KLIK SINI KALAU NAK TENGOK JENIS2 TULISAN YANG LAIN!!!

Kalau dulu jenis yang melengkung & straight je kat bahagian belakang. Nampak macam boring je…tapi sekarang ni, kalau korang search FREE FONTS kat Google, berlambak2 jenis font yang korang tak pernah jumpa pun.

Antara website yang banyak saya ambik jenis2 font ni ialah dafonts.com, 1001fonts.com, ufonts.com dll. Kalau tak pecaye, cuba korang survey sendiri dalam internet. Rambang mata korang time nak memilih fonts tu.

Tapi kan…bukan semua font ni FREE. Ada gak yang berbayar. Kebanyakan fonts dalam website buat design baju saya iaitu Customink.com saya kena bayar.

Actually, Customink.com ni orang putih punya website. Saya menumpang je sebenarnya sebab bagi pilihan pada korang yang tak tahu nak buat design baju camane. So, banyak gak fonts dalam tu yang diaorang letak, saya perlu bayar dulu. So, mana yang font kena bayar, saya terpaksa bgtau customer suruh pilih fonts jenis lain atau saya cari fonts yang seakan2 dengan fonts yang diaorang pilih tu. Biasanya fonts yang berbayar ni dari website House Industries. Memang cantik fonts2 dia tapi kos dia sampai USD100++. So, rugi le kalau nak bayar. Setakat nak print je. Boleh deal balik ngan customer.

So…..pada korang yang dah bosan dengan tulisan2 biasa kalau nak print baju, kat blog saya ni macam2 jenis tulisan kitaorang FREE. Pilih je yang mana satu.

————————————————————————————————————————————————————-

TIPS HEBAT UNTUK KORANG :

Kalau korang nak tulisan yang sharp dan cantik, korang perlu pilih jenis2 tulisan dalam internet & download ke komputer korang.

Jangan bagi dalam format .jpeg, .pdf dll sebab kitaorang kena touch up dulu font tu, baru boleh print.

———————————————————————————————————————————————————–

Ok…nak bagitahu lagi ni, promosi FREE Tshirt tu masih lagi berjalan sehingga akhir bulan Julai ni. Ada 2 promosi….dapat TShirt FREE kalau sape2 bagi pendapat atau cadangan yang paling hebat tentang bisnes cetak baju kami ni & FREE TShirt selai pada sesiapa yang order 30 lai ke atas sehingga akhir bulan Julai ni. Kalau tak caye, cuba KLIK SINI!!!

Rebut le peluang ni sementara masih ada….Pasni, tak tahu le nak offer apa lagi tapi In Sha Allah, akan ada lagi offer untuk korang nanti ye.

Ok….kalau tak kongsi cerita pasal baju tak sahkan. Hari ni nak cerita beberapa tempahan yang sempat diambil gambar baru2 ni. Kalau diikutkan banyak yang dah siap tapi mana yang print simple je, saya tak akan masukkan dalam cerita ni sebab dah biasa tengok dah print camtu.

CITER PERTAMA……..

cetak baju kelas
Saya suka design baju ni sebab ada kartun kat depan tu & 2 kaler kat belakang. Customer ni guna Customink.com je tapi gambar kartun tu dia emel lain masa saya nak start print. Cuba tengok jenis font yang diaorang pilih tu. Kan ke lain skit font dia…Cuma kalau korang tengok tulisan Memories 2013 yang baju belakang tu, kalau diikutkan tulisan tu kena bayar tu tapi saya cuba buat tracing dalam Adobe Illustrator. Tapi kalau tracing, tulisan dia tak sharp sangat. So, biasanya kalau nak sharp macam tulisan2 lain saya akan suggest guna font lain yg FREE kat internet. Baru mudah nak print & sharp kat tepi2 line tulisan tu.

cetak tshirt kelas

baju kelas

Kalau diikutkan mudah je print baju ni tapi nama soarng kat depan tu yg akan ambik masa skit tapi masih lagi mudah bagi kami nak print.

CITER DUA :

tshirt kelas

Sekarang ni banyak betul tempahan TShirt kelas yang saya terima. Satu lagi, design “The Class of 2013″ cam kat atas ni paling banyak dapat pilihan dari customer. Pastu, biasanya kalau pompuan diaorang letak nama kat bawah baju sebab pakai tudung & nama lelaki kat dada atau lengan.

Cer tengok font nama tu….kan lain dari yang lain tu. Semua ni diaorang buat kat Customink.com je. Maknanya kalau korang tak ada idea nak buat design….website tu bagi banyak pilihan design kat korang. Senang & korang pun puas hati. Kalau nak suruh saya buatkan memang tak sempat & saya mesti akan caj design tu.

cetak baju kelas

cetak baju kelas

Seronok betul budak2 ni dapat baju ni….bila jalan ramai2 kat sekolah pakai baju sama je, rasa cam kembang kempis je hidung…bangga ooooo….hehehehe. Bukan saya tak tahu. Dah ada pengalaman sebelum ni..tu yang boleh cerita tu.

Ok…CITER TIGA :

TSHIRT KELAS

Lagi satu design yang diambil dari Customink.com….Yang SMK Assyakirin tu jenis tulisan dia “BORING LESSON”. Lain kan font dia. Yang ini baju kelas ala2 jersi bola ni sebab diaorang buat ada nama ngan nombor kat belakang…

tshirt kelas

Haaaaa…lupa nak bgtau..saya ada set nombor yang baru. Cam gambar kat atas ni. Kalau korang nak jenis font cam kat atas ni, bgtau ye.

Setakat ni saya ada 2 set nombor je untuk nombor jersi ni. Satu jenis font Jersey & atas jenis Capture It.

Kalau korang nak buat jenis lain boleh…..tapi saya akan caj mahal sikit sebab saya kena buat blok printing baru. Maknanya, kalau korang sanggup bayar lebih, kitaorang boleh buatkan.

tshirt kelas

CITER EMPAT :

tshirt kelas

Lagi tshirt kelas……tapi yang ini diaorang lukis tangan je & saya lukiskan balik. Kalau camni, saya akan caj skit untuk buat design tu & biasanya saya serapkan kos atau caj buat design tu dalam harga baju diaorang.

Bila dah siap saya tunjukkan kat diaorang dulu, pastu baru saya start print.

tshirt kelas

baju kelas

Kalau yang jenis lukis tangan ni…biasanya diaorang tak banyak songeh sangat sebab diaorang bergantung pada saya untuk buatkannya. Tapi nasihat saya kalau korang nak lagi puashati, korang buat le sendiri design tu ngan kawan2 pastu emelkan kat saya. Lagi korang puashati, betul tak?

Ok….rasanya setakat ni dulu buat kali ni.

Saya nak mintak le jasabaik korang…tolong le jangan buat order atau tanya soalan kat bahagian komen di setiap artikel. Kalau nak tanya pasal harga baju korang boleh isi form kat page “Cara Bayaran” kat blog saya atau emel terus ke adminkomisen@gmail.com atau call/sms terus. Whatsapp pun boleh tapi paaaaaaaaling baik ialah emel je maklumat nak order tu sebab tiap2 hari saya jawab emel korang, In Sha Allah.

Ok…jumpa lagi…baaaaaiiiiii….

Nik & Salina,
adminkomisen@gmail.com

TShirt….antara kenangan terindah korang bersama orang tersayang!

Hai, hai & hai….

Salam cetak baju pada korang yang sudi melawat blog kitaorang. Dari hari ke hari, Alhamdulillah rezeki semakin bertambah2 & kalau ada yang kami terpaksa tolak sebab nak segera sangat…maafkan kitaorang.

Bukan apa…saya risau, kalau buat tergesa2 ni, kualiti dia takut tak cantik sangat. Korang tak puas hati, kitaorang lagi tak puas hati. So, jalan selamatnya ialah tolak dengan cara baik. Kalau diikutkan hati, semua nak buat sebab semuanya duit tapi bak kata orang tua2…Orang tamak selalu rugi. Kang kalau ambik semua kang…pastu, janji nak siap tapi tak siap2, tak ke naya tu, betul tak? Janji semua puashati.

Ok…..hari ni kan, saya nak kongsi le ngan korang cerita pasal TShirt ni. Korang bukan pakai saje2 je baju ni tapi actually, kadang2 tu ada sentimental value lagi.

Contohlah kan….kalau buat tshirt kawin, rewang atau bekwoh. Bila waktu kawin tu, pakat ramai2 pekerja kenduri tu pakai baju tu. Memang akan nampak meriah sebab seragam je semua. Pastu kan..korang tempah le jugak untuk diri sendiri selai sbg kenangan.

Lama2 bila korang dah kawin 2,3 tahun….masa hubungan agak suram sikit, korang tengok balik tshirt kawin tu. Mesti korang akan mengimbau balik cerita time kawin dulu. Mungkin mana tahu…tak jadi korang gaduh. Betul tak?

Pastu, contohnya lagi kan….baju kelas. Time belajar buat tshirt satu kelas. Memang meriah giller. Korang pun kembang je hidung sebab ada baju sama je semua. Time tu le korang boleh tengok macam2 jenis nama samaran diaorang letak. Nama cam alien pun ada.

Pastu kan…bila korang dah berpisah & satu hari nak buat reunion, bawak le balik baju tu. Pastu imbau balik kenangan korang dengan tshirt tu. Takpun, time duduk sorang2, korang rasa teringat kat kawan2 dulu, tengok balik tshirt tu. Bila tengok nama sorang2 kat situ, baru le teringat balik kisah2 lama. Betul tak?

Contohnya lagi….baju family day. Setiap tahun korang buat tshirt family day. So, bila korang lupa tahun tu pegi ke mana, so bukak balik tshirt tu. Imbaukan balik kenangan ngan tshirt tu….mesti korang teringat balik nanti. Janji korang tak lupuskan tshirt2 tu.

Macam2 kenangan yang kita boleh dapat ngan baju yang ada cetakan sendiri ni. Memang seronok giler. Cam saya cerita sebelum ni…antara penyebab saya bertemu ngan isteri saya dulu pun, disebabkan tshirt jugak. Tu yang buat bisnes printing tshirt tu….heheheehe.

So…pada korang yang nak order baju..kat sini le tempat yang paling sesuai untuk korang cetak apa sahaja tshirt mengikut aktiviti korang.

Ok…..setakat tu dulu cerita pasal kenangan terindah ngan baju tu. Cam biasa2…mari le kita baca pasal tempahan tshirt yang kitaorang terima sebelum ni.

Cerita pertama…..

cetak baju

cetak baju

cetak baju

Untuk print baju ni, bukan mudah sebenarnya sbb ada banyak kaler nak cetak tu. Kalau diikutkan ada 3 ke 4 blok saya terpaksa sediakan. Depan belakang & kat lengan. Cer tengok kat gambar kedua kat gambar Sengkuang Calit tu.

Kalau sesetengah orang, diaorang akan guna marking atau locking utk print tindih2 kaler. Tapi saya tak guna locking. Saya biasanya saya buat marking sendiri. Biasanya print kali pertama, semua putih, pastu blok kedua utk kaler kuning, saya akan buat design yang mempunyai design penuh tapi masa nak print, saya tutup ngan salotape mana2 design yg saya tak nak print. So, itu le marking saya. Paham ke?

Kalau print camni, ambik masa skit sbb banyak kaler nak kena print.

Cerita kedua….

cetak tshirt

Yang ini simple je. Design ni ambik kat Customink.com je. Saya cuma adjust skit2 design dia sebelum print tu.

cetak baju

Cerita ketiga……

cetak baju sukan

tshirt kelas

Design nak print tak banyak…just depan je. Kain jenis microfiber. 2 kali print utk GTF tu. Simple & sempoi.

Actually ni gambar lama dalam komputer saya ni sebenarnya. Gambar baru dalam kamera lagi. Lupa nak upload. Nanti cerita akan datang saya akan masukkan gambar baru nanti.

So, setakat ni dulu buat kali ni. Cam biasa….saya nak bagi peringatan sikit. Tolong jangan masukkan pertanyaan kat bahagian komen disetiap artikel. Lambat sikit kalau nak jawab kat situ.

Kalau nak order, korang boleh isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” ataupun emel boleh, sms boleh & call pun boleh. Terpulang pada masing2…tapi jangan risau, semuanya akan berjawab nanti, In Sha Allah.

So…jumpa lagi korang….baiiiiiiiiiii……

TSHIRT BARU KAMI OFFER – BRAND GILDAN….HOODIE PUN ADA!!!

Hai & Salam Cetak Baju pada semua pelawat mohcetakbaju.com,

Tarik nafasss…..fuuuhhh!!! hembusss….tarik nafasss…..hnsfffh!!!…hembus!!! Rileksss….

Fuuhhh!!! lega sikit. Bukan apa…nak bgtau yang lepas balik Umrah ni, rezeki tak putus2. Syukur sangat2. Memang tak menang tangan terima order dari customer2 kitaorang.

Ok…saya tak nak cerita panjang pasal tu. Yang penting kita yakin ngan Allah & jujur + ikhlas masa buat kerja, In Sha Allah, rezeki2 tu akan datang dengan sendiri. Percayalah.

Hari ni saya nak bgtau ni…..saya nak perkenalkan TShirt baru untuk korang pilih iaitu TShirt brand Gildan. 100% cotton dari US. Bukan je ada TShirt biasa tapi ada hoodie lagi….apa ke benda HOODIE tu? HOODIE tu yang macam baju sejuk tapi ada serkup kat atas kepala tu. Macam penyanyi rap US tu. Biasa kan diaorang pakai baju camtu. Takpa….tak tahu gak, cer tengok gambar2 baju kat bawah ni nanti.

Untuk makluman korang jugak….kain jenis Gildan lebih kurang Enzo gak kualiti dia & bg saya lebih sikit dari Oren Sport.

Kaler pun banyak…ada 21 kaler untuk korang pilih. Memang cantik2 semua kaler2 dia. Kalau student2 mesti excited punya tengok kaler dia. Cer tengok antara contoh tshirt Gildan tu ngan Hoodie yang saya bgtau tadi….

KALER CHARCOAL

KALER CHARCOAL

KALER HELICONIA

KALER HELICONIA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KALER IRISH GREEN

KALER IRISH GREEN

 

KALER AZALEA

KALER AZALEA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOODIE

HOODIE

Ini le rupanya HOODIE tu…jenis yang berserkup atas kepala. Korang nak print apa2 atas baju tu pun boleh…

So, kalau korang nak tengok semua jenis baju tu & harga sekali, korang letak mouse kat page KATALOG GILDAN kat atas nun,  pastu pilih je mana yang berkenan. Saiz baju boleh tengok dalam page Saiz & Ukuran Baju kat bahagian atas nun. Kat situ ada saiz2 baju tu ye.

So….apa tunggu lagi. Boleh le korang start order baju2 tu ikut warna kesukaan korang. Cuma korang kena le sanggup bayar lebih sikit sebab kualiti kain dia bagus & harga dia pun lebih kurang macam Oren Sport ngan Enzo je.

Barang baik mestilah ada harga sikit, ye tak?

Ok….takat tu dulu cerita pasal Gildan tu. Korang boleh kontek kitaorang terus kalau tak faham tentang baju tu ye…

Nak bagitau jugak ni…mulai hari ni, saya selaku bisnesman printing baju yang dah nak masuk tahun ke 3 dah tahun ni & dah siapkan order customer beberapa ribu lai dah, akan berkongsi ngan korang TIPS & INFO HEBAT PASAL CETAK BAJU ni untuk maklumat korang semua. Pastu, antara cerita tempahan baju tu pun saya akan selit gak tips2 pasal cetak baju tu. Orang kata, tak baik kalau ada ilmu tapi tak kongsi…takut Allah tarik ilmu tu nnti kang.

———————————————————————-

Apa TIPS & INFO HEBAT PASAL CETAK BAJU minggu ni :

TIPS UNTUK SAPE2 YANG NAK BUAT BISNES ONLINE :

BUATLAH BISNES SEJUJUR & SEIKHLAS MUNGKIN &
NIATLAH UNTUK MEMBANTU ORANG….NESCAYA
REZEKI ALLAH AKAN DATANG DENGAN SENDIRINYA
NANTI.

————————————————————————–

Ok….apa citer cetak baju hari ni? Cer tengok citer kat bawah ni…..

tshirt group

tshirt group

Ini untuk customer jual satay ni. Belakang 2 kaler & depan 1 kaler. Design semua guna Customink.com. Agak mudah untuk dibuat & kalau tak silap, sejam siap baju ni.

Cerita kedua….

tshirt group

tshirt group

Yang ini 2 kaler….agak mudah jugak sebab design dia besar & tak komplikated. Biasanya design camni, saya akan print dulu semua putih termasuk tulisan ROBOT tu. Pastu, bila dah kering saya tindih kaler merah yang ROBOT tu lak…

TIPS :

Kaler merah tu saya akan tebalkan skit bahagian tepi dia supaya bila nak tindih, kaler putih belakang tu tak nampak.
Design ngan font semua saya tengok kat Customink.com, pastu saya cari dalam Google & download font tu untuk saya print out.

Cerita ketiga…..

Asalnya camni…..

Baju group

tshirt group

 

Yang ini mencabar sikit sebab ada banyak kaler nak kena print tu. Sesetengah orang dia guna locking ataupun kunci untuk tindih banyak2 kaler supaya tak lari. Tapi macam kitaorang, Alhamdulillah, isteri saya tukang printing guna mata je. Masih jugak tak lari design dia masa printing.

 

baju group

 

Yang ini gambar asal…sebelum tindih kaler2 ikut design asal tu. Guna 1 blok je atas bawah. Senang. Tak yah buat 2,3 kali print.

Ini lak gambar belakang dia…senang je…1 kaler print je…

tshirt group

 

Ok…lagi cerita pasal tempahan kitaorang…..

cetak tshirt kelas

 

Ni baju group ni….design dia agak mencabar skit masa nak print sebab ada macam gradient kat design baju tu. Mula2 tu pening gak mikirkan camane nak buat ye. Hampir give up gak sebenarnya.

Cuba bayangkan…customer hantar cam kat bawah ni, yang ada kaler gradient ataupun kita panggil warna ikut tone…mula2 gelap, pastu cerah & cerah lagi….

cetak tshirt group

 

Alhamdulillah…menjadi jugak atas usaha & tungkus lumus dapatkan design sebijik camtu. Design belakang lak cam kat bawah ni….

tshirt cetak kelas

 

Nampak macam blur tu sebab kamera tu…kalau ikutkan sharp lagi gambar dia…

TIPS :

Design gradient ataupun tone kaler ni kena buat dalam Adobe Ilustrator. Kalau nak belajar, boleh cari dalam Youtube. Belajar ngan tok guru gak ni sebenarnya.

Ok….takat ni dululah ye. Panjang2 kang, pening lak nak baca nanti.

Pada sape2 yang rasa seronok baca artikel kitaorang ni & nak tahu tips2 terkini pasal cetakan baju, korang boleh le FOLLOW blog saya ni. Maknanya kalau keluar button follow kat blog saya tu, klik je. Pastu, kalau ada cerita baru atau ada offer2 hebat yang saya upload, korang le antara orang pertama yang dapat tahu nanti.

So….cam biasa2. Kalau nak order, jangan malu2 & jangan segan2 untuk korang isi dulu form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat blog saya & emelkan design yang nak print tu untuk saya bagi harga.

Takpun, korang emel je terus ke adminkomisen@gmail.com, sms atau call terus kitaorang. Terpulang pada keselesaan masing2 ye.

Ok…sampai jumpa lagi….baiiiiiii……

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 825 other followers

%d bloggers like this: