Daily Archives: 10/04/2021

THROWBACK : Student Form 4 buat RM53K jual 3K helai TShirt SBP Seluruh Malaysia

Salam Cetak Baju semua,

Apa khabar semua? Saya doakan semoga semua dalam keadaan sihat selalu.

Alhamdulillah……nampaknya budak2 sekolah rendah & sekolah menengah dah start masuk sekolah dah.

Time2 camni…biasanya budak2 sekolah akan start dapat kawan baru & persekitaran baru.

Bila dah masuk kelas & dapat kawan baru, biasanya diaorang akan start bincang untuk buat TShirt sekolah atau TShirt kelas sendiri.

Bagi cikgu2…time ni lah semua sibuk nak buat baju untuk sukan sekolah, untuk asrama, untuk persatuan, untuk prep pelajar asrama dan lain2 lagi.

Cuba tengok contoh2 baju yang biasanya cikgu2 sekolah buat untuk pelajar2.

Ni antara contoh2 tempahan yang pelajar buat sebelum ni.

Bukan setakat pelajar tapi cikgu2 pun ramai yang tempah dengan kami.

Ramai jugak yang seronok dengan tempahan diaorang.

Kebiasaanya bila start je tahun baru…berpusu2 cikgu2 sekolah & pelajar buat TShirt untuk aktiviti masing2.

Saya suka nak kongsi dengan korang tentang sorang pelajar Tingkatan 4 ni…dia memang bijak & brilliant.

Bayangkanlah…dia boleh terfikir nak buat TShirt untuk seluruh pelajar SBP atau Sekolah Berasrama Penuh seluruh Malaysia.

Kat baju tu ada tulis nama semua sekolah SBP kat Malaysia ni.

Dan sape2 yang beli dengan dia ni…mesti rasa bangga sebab dapat jadikan kenangan seumur hidup dengan baju tu.

Ni contoh list tempahan baju yang budak tu buat sebelum ni.

Total sales RM53,925.00 dengan 3,232 helai baju yang ditempah time tu.

Bayangkanlah kalau dia ambik untung RM5 sehelai pun….dia dapat untung RM5 X 3,232 helai = RM16,160.00 untung je.

Bagi budak Tingkatan 4…dapat duit lebih RM10K dah besar dah tu sebenarnya.

Cuma dari RM16K tu dia akan tolak lagi untuk bayar komisyen wakil setiap sekolah nanti.

Bayangkanlah…itu kalau dia ambik untung RM5 je sehelai..kalau dia ambik untung RM10 sehelai….fuuuhh!!! kayoo pakcikkk.

Ada jugak lagi lepas2 tu student2 lain yang buat camni tapi kuantiti tempahan tak sebanyak budak ni.

Cam bawah ni…..

Ini students MRSM pulak ni…diaorang pun pernah order sebanyak ini.

Memang boleh buat duit kalau pandai cari market camni.

Ok last saya tunjuk bukti ye…

Yang ni UiTM kalau tak silap. Uitm seluruh Malaysia.

So..samada nak buat TShirt secara umum untuk semua student U berkenaan atau ambik course yang berkenaan je.

Tapi kalau dapt buat camni…memang massyyuuukkkk.

Disini saya kongsikan cara & idea bagaimana korang nak start buat duit dengan TShirt guna kaedah camni.

IDEA NAK BUAT TSHIRT :

  1. Seluruh Sekolah Berasrama Penuh Seluruh Malaysia (SBP)
  2. MRSM
  3. Sekolah Agama Negeri
  4. Politeknik
  5. Sekolah Vokasional/Kolej Vokasional
  6. Universiti Seluruh Malaysia
  7. Kursus2 tertentu Dalam Universiti
  8. Sekolah2 Pondok / Madrasah Seluruh Malaysia
  9. Persatuan2 yang sama di seluruh Universiti dalam Malaysia
  10. Kelab2 sukan sekolah/universiti/ kolej seluruh Malaysia

Ni antara contoh2 yang korang boleh buat untuk buat duit dengan lebih besar sebab libatkan pelajar seluruh Malaysia.

CAMANE NAK START?

Cari kawan2 yang nak join buat projek besar ni & yang sanggup kerja sikit untuk lancarkan perjalanan projek.

Jangan buat sorang2…takut stress gila nanti.

Bincangkan dulu…….design baju, jenis baju, warna baju dll yang berkaitan dengan baju.

Buat list…..sekolah atau universiti mana yang kita nak market.

Dah ada detail pasal baju & anggaran berapa helai nak order…tunjukkan kepada saya untuk proses letak harga.

Dah dapat harga daripada saya..tentukan harga nak jual.

Dah ada harga baju nak jual…..start cari wakil setiap sekolah atau universiti bagi tujuan untuk collect duit & list nak order.

Yang budak form 4 yang dapat jual 3K helai tu…dia guna IG je untuk promote & dia buat ayat promosi “SAPE NAK BUAT DUIT DENGAN JUAL TSHIRT SBP SELURUH MALAYSIA” & ” WAKIL SBP UNTUK JUAL TSHIRT BATCH”.

Lebih kurang macam tu lah..yang detail sangat saya tak pasti.

Tapi dah ada ramai2 tu…macam2 idea keluar nanti.

Bila dah ada wakil setiap sekolah atau universiti tu…bincangkan jugak komisyen yang patut mereka dapat bagi setiap helai tu.

Bila dah ada list pelanggan yang nak tempah…tolong buat list macam yang saya tunjuk kat atas tadi.

Senaraikan sekali nama wakil & alamat sekolah atau universiti yang nak dipos tu.

Pihak kami akan cetak & dah siap saya akan tunjuk dulu baju tu kat wakil asal atau penganjur.
Dah bayar baki..baru saya pos kat alamat yang diberikan.

Nanti dah dapat baju tu, wakil2 akan agihkan kepada pelanggan masing2.

Ini adalah step2 secara ringkas yang korang boleh follow.

Nampak macam susah sikit tapi kalau buat dengan group & korang memang sungguh2 nak buat…In Sha Allah akan berjaya.

Bagi yang perlu buat projek usahawan…IDEA ini juga boleh dipraktikkan.

Sape tahu….lepas2 ni nak tempah tshirt lagi dan lagi, mudah je.


Kalau ada sape2 yang rasa konfius & nak tanya apa2…..boleh je tanya kitaorang terus..

Call/Whatsapp ke 0192254028 (Abg Nik) atau emelkan ke adminkomisen@gmail.com

Ok……..Hari ni nak kongsi dengan korang antara gambar2 baju kelas & batch yang pernah saya siapkan sebelum2 ni.

Ni antara2 contoh baju batch atau kelas yang saya pernah buat sebelum ni.

Kalau diaorang boleh buat….korang pun boleh jugak kan…..

BAGAIMANA CARA NAK TEMPAH TSHIRT KORANG TU YE?

1.  Emel ke adminkomisen@gmail.com ;

2.  Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau KLIK SINI ;

3.  SMS atau Whatsapp ke nombor hp kitaorang….Abang Nik – 0196654028 / 0192254028 atau Kak Salina – 0193643692 atau

4. Call terus ke nombor2 diatas (tapi tolong jangan call malam sebab kitaorang nak berehat jugak!

Jika korang rasa macam nak start buat projek bisnes ni tapi tak tahu camane nak start…korang boleh je kontek kitaorang ye.

Apa yang saya kongsikan kat atas2 tadi adalah bukti sebenar pelajar2 seluruh Malaysia yang berani & bijak untuk ambik peluang hebat ni.

Bayangkanlah kalau kita dapat tempahan TShirt dari seluruh Malaysia.

Mungkin ini adalah permulaan & kita tak tahu lepas2 ni mungkin korang akan jadi peniaga yang berjaya nanti.

Ada orang yang tengah plan nak buat projek usahawan untuk kursus masing2 pun boleh try idea ni.

Bukan setakat income yang sikit2 tapi banyak dari yang disangka.

Ini lagi contoh baju yang korang mungkin dapat sikit idea daripadanya.

Macam pelajar ni jual baju hoodie untuk pelajar UM & UiTM.

Biasanya pelajar2 akan sanggup bayar mahal sikit jika baju tu berkualiti & boleh jadi kenangan untuk diaorang.

So..inilah antara cara korang betul2 nak buat duit tahun ni.

Saya hanya bagi idea je tapi last2 korang sendiri yang buat keputusan nanti.

So…setakat ni sajelah dulu buat kali ni.

Kami tunggu tempahan anda ye….baaaiiiii…

%d bloggers like this: