Blog Archives

THROWBACK : Student Form 4 buat RM53K jual 3K helai TShirt SBP Seluruh Malaysia

Salam Cetak Baju semua,

Apa khabar semua? Saya doakan semoga semua dalam keadaan sihat selalu.

Alhamdulillah……nampaknya budak2 sekolah rendah & sekolah menengah dah start masuk sekolah dah.

Time2 camni…biasanya budak2 sekolah akan start dapat kawan baru & persekitaran baru.

Bila dah masuk kelas & dapat kawan baru, biasanya diaorang akan start bincang untuk buat TShirt sekolah atau TShirt kelas sendiri.

Bagi cikgu2…time ni lah semua sibuk nak buat baju untuk sukan sekolah, untuk asrama, untuk persatuan, untuk prep pelajar asrama dan lain2 lagi.

Cuba tengok contoh2 baju yang biasanya cikgu2 sekolah buat untuk pelajar2.

Ni antara contoh2 tempahan yang pelajar buat sebelum ni.

Bukan setakat pelajar tapi cikgu2 pun ramai yang tempah dengan kami.

Ramai jugak yang seronok dengan tempahan diaorang.

Kebiasaanya bila start je tahun baru…berpusu2 cikgu2 sekolah & pelajar buat TShirt untuk aktiviti masing2.

Saya suka nak kongsi dengan korang tentang sorang pelajar Tingkatan 4 ni…dia memang bijak & brilliant.

Bayangkanlah…dia boleh terfikir nak buat TShirt untuk seluruh pelajar SBP atau Sekolah Berasrama Penuh seluruh Malaysia.

Kat baju tu ada tulis nama semua sekolah SBP kat Malaysia ni.

Dan sape2 yang beli dengan dia ni…mesti rasa bangga sebab dapat jadikan kenangan seumur hidup dengan baju tu.

Ni contoh list tempahan baju yang budak tu buat sebelum ni.

Total sales RM53,925.00 dengan 3,232 helai baju yang ditempah time tu.

Bayangkanlah kalau dia ambik untung RM5 sehelai pun….dia dapat untung RM5 X 3,232 helai = RM16,160.00 untung je.

Bagi budak Tingkatan 4…dapat duit lebih RM10K dah besar dah tu sebenarnya.

Cuma dari RM16K tu dia akan tolak lagi untuk bayar komisyen wakil setiap sekolah nanti.

Bayangkanlah…itu kalau dia ambik untung RM5 je sehelai..kalau dia ambik untung RM10 sehelai….fuuuhh!!! kayoo pakcikkk.

Ada jugak lagi lepas2 tu student2 lain yang buat camni tapi kuantiti tempahan tak sebanyak budak ni.

Cam bawah ni…..

Ini students MRSM pulak ni…diaorang pun pernah order sebanyak ini.

Memang boleh buat duit kalau pandai cari market camni.

Ok last saya tunjuk bukti ye…

Yang ni UiTM kalau tak silap. Uitm seluruh Malaysia.

So..samada nak buat TShirt secara umum untuk semua student U berkenaan atau ambik course yang berkenaan je.

Tapi kalau dapt buat camni…memang massyyuuukkkk.

Disini saya kongsikan cara & idea bagaimana korang nak start buat duit dengan TShirt guna kaedah camni.

IDEA NAK BUAT TSHIRT :

  1. Seluruh Sekolah Berasrama Penuh Seluruh Malaysia (SBP)
  2. MRSM
  3. Sekolah Agama Negeri
  4. Politeknik
  5. Sekolah Vokasional/Kolej Vokasional
  6. Universiti Seluruh Malaysia
  7. Kursus2 tertentu Dalam Universiti
  8. Sekolah2 Pondok / Madrasah Seluruh Malaysia
  9. Persatuan2 yang sama di seluruh Universiti dalam Malaysia
  10. Kelab2 sukan sekolah/universiti/ kolej seluruh Malaysia

Ni antara contoh2 yang korang boleh buat untuk buat duit dengan lebih besar sebab libatkan pelajar seluruh Malaysia.

CAMANE NAK START?

Cari kawan2 yang nak join buat projek besar ni & yang sanggup kerja sikit untuk lancarkan perjalanan projek.

Jangan buat sorang2…takut stress gila nanti.

Bincangkan dulu…….design baju, jenis baju, warna baju dll yang berkaitan dengan baju.

Buat list…..sekolah atau universiti mana yang kita nak market.

Dah ada detail pasal baju & anggaran berapa helai nak order…tunjukkan kepada saya untuk proses letak harga.

Dah dapat harga daripada saya..tentukan harga nak jual.

Dah ada harga baju nak jual…..start cari wakil setiap sekolah atau universiti bagi tujuan untuk collect duit & list nak order.

Yang budak form 4 yang dapat jual 3K helai tu…dia guna IG je untuk promote & dia buat ayat promosi “SAPE NAK BUAT DUIT DENGAN JUAL TSHIRT SBP SELURUH MALAYSIA” & ” WAKIL SBP UNTUK JUAL TSHIRT BATCH”.

Lebih kurang macam tu lah..yang detail sangat saya tak pasti.

Tapi dah ada ramai2 tu…macam2 idea keluar nanti.

Bila dah ada wakil setiap sekolah atau universiti tu…bincangkan jugak komisyen yang patut mereka dapat bagi setiap helai tu.

Bila dah ada list pelanggan yang nak tempah…tolong buat list macam yang saya tunjuk kat atas tadi.

Senaraikan sekali nama wakil & alamat sekolah atau universiti yang nak dipos tu.

Pihak kami akan cetak & dah siap saya akan tunjuk dulu baju tu kat wakil asal atau penganjur.
Dah bayar baki..baru saya pos kat alamat yang diberikan.

Nanti dah dapat baju tu, wakil2 akan agihkan kepada pelanggan masing2.

Ini adalah step2 secara ringkas yang korang boleh follow.

Nampak macam susah sikit tapi kalau buat dengan group & korang memang sungguh2 nak buat…In Sha Allah akan berjaya.

Bagi yang perlu buat projek usahawan…IDEA ini juga boleh dipraktikkan.

Sape tahu….lepas2 ni nak tempah tshirt lagi dan lagi, mudah je.


Kalau ada sape2 yang rasa konfius & nak tanya apa2…..boleh je tanya kitaorang terus..

Call/Whatsapp ke 0192254028 (Abg Nik) atau emelkan ke adminkomisen@gmail.com

Ok……..Hari ni nak kongsi dengan korang antara gambar2 baju kelas & batch yang pernah saya siapkan sebelum2 ni.

Ni antara2 contoh baju batch atau kelas yang saya pernah buat sebelum ni.

Kalau diaorang boleh buat….korang pun boleh jugak kan…..

BAGAIMANA CARA NAK TEMPAH TSHIRT KORANG TU YE?

1.  Emel ke adminkomisen@gmail.com ;

2.  Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau KLIK SINI ;

3.  SMS atau Whatsapp ke nombor hp kitaorang….Abang Nik – 0196654028 / 0192254028 atau Kak Salina – 0193643692 atau

4. Call terus ke nombor2 diatas (tapi tolong jangan call malam sebab kitaorang nak berehat jugak!

Jika korang rasa macam nak start buat projek bisnes ni tapi tak tahu camane nak start…korang boleh je kontek kitaorang ye.

Apa yang saya kongsikan kat atas2 tadi adalah bukti sebenar pelajar2 seluruh Malaysia yang berani & bijak untuk ambik peluang hebat ni.

Bayangkanlah kalau kita dapat tempahan TShirt dari seluruh Malaysia.

Mungkin ini adalah permulaan & kita tak tahu lepas2 ni mungkin korang akan jadi peniaga yang berjaya nanti.

Ada orang yang tengah plan nak buat projek usahawan untuk kursus masing2 pun boleh try idea ni.

Bukan setakat income yang sikit2 tapi banyak dari yang disangka.

Ini lagi contoh baju yang korang mungkin dapat sikit idea daripadanya.

Macam pelajar ni jual baju hoodie untuk pelajar UM & UiTM.

Biasanya pelajar2 akan sanggup bayar mahal sikit jika baju tu berkualiti & boleh jadi kenangan untuk diaorang.

So..inilah antara cara korang betul2 nak buat duit tahun ni.

Saya hanya bagi idea je tapi last2 korang sendiri yang buat keputusan nanti.

So…setakat ni sajelah dulu buat kali ni.

Kami tunggu tempahan anda ye….baaaiiiii…

Pukul 3 pagi call……nak order Tshirt!

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Apa khabar semua?

Nampaknya kita ber PKP semula macam dulu2.

Dah tak boleh cakap apa dah kecuali sabaaaarrr banyak2.

Tapi walaupun macam tu…bisnes kami masih berjalan macam biasa & sentiasa menerima tempahan dari pelanggan2 kami.

Hari ni saya nak kongsi dengan korang bagaimana kerenah & ragam customer2 kami sebelum2 ini.

Just nak share je sebab bila kita dalam bisnes ni baru kita percaya benda2 macam ni.

Kalau tak…macam tak percaya je ada berlaku macam ni…

 

CERITA 1

Ada sorang akak ni..dia berniaga kedai makan kat Langkawi. Time sebelum PKP lagi.

Satu hari tu…dia call saya jam 3 pagi sebab nak tempah tshirt.

Bayangkanlah jam 3 pagi..kita tengah seronok tidur & dibuai mimpi.

Biasanya kalau call pagi2 macam ni panggilan kecemasan samada dari keluarga atau sedare mara.

Tapi bila tengok nombor telefon tu..nombor yang saya tak kenal & saya abaikan je.

Lepas tu…dah susah nak tido sebab terkejut tiba2 sebab bunyi telefon tu.

Esoknya…akak tu call balik dalam 10 malam.

Saya cam nombor dia & tanya..dia ke yang call pukul 3 pagi semalam?

Dia mengaku & dia kata dia berniaga kedai makan kat Langkawi & nak order baju.

Apalah yang difikirkan oleh akak ni masa dia call tu ye.

Dia rasa masa call saya tu, kat tempat saya siang agaknya.

Tak terfikir ke dia orang lain tengah tido masa pukul 3 tu…ye lah, dia berniaga time tu.

 

CERITA 2

Customer yang ni pun jenis yang tak tido malam agaknya.

Dia pun call saya nak order baju pukul 2 pagi.

Masa tu cam biasa….tengah seronok tido & diulit mimpi.

Esok siangnya dia call semula & dia kata nak order baju.

Dia juga ada datang kedai saya untuk deal pasal baju tu & saya ada tanya dia..kenapa call pukul 2 pagi?

Dia tersipu2 malu.

Nasib baik jadi order baju tu.

 

CERITA 3

Dah nak masuk tido pukul 11 malam…tiba2 handphone berbunyi.

Tengok nombor tak kenal…so, konfem customer nak order TShirt tu.

So..sebab dah tutup lampu & dah landing atas katil, so saya abaikan.

Esoknya dia call lagi nak tempah TShirt.

 

CERITA 4

Whatsapp pukul 11 ke 12 ke atas tengah malam bagi saya ok lagi.

Tapi biasanya saya tak jawab terus.

Esok pagi baru saya jawab.

Ada yang bagi salam kat Whatsapp pukul 12 tengah malam.

Ada juga yang mesej tanya pasal baju pukul 3 ke 4 pagi.

Mintak maaf lah kalau tak jawab terus sebab tunggu siang baru jawab.

Macam2 ragam customer ni sebenarnya.

 

CERITA 5

Yang ni bukan cerita pasal call tengah malam tapi ada customer yang tak percaya kita buat bisnes.

Bagi saya tak kisah kalau berhati2 sebab sekarang ni ramai jugak yang jenis penipu dalam online ni.

Tapi masalahnya…yang menipu ni lah yang akan efek bisnes orang yang bisnes jujur ni.

Yang akak ni…sebab takut kena tipu, dia mintak salinan IC saya sebagai gerenti.

Saya pun sebenarnya takut nak bagi IC ni sebab takut ada scammer yang guna IC tu untuk buat loan haram.

So..saya mintak jugak salinan IC dia sebagai gerenti.

Last2 tak nak bagi & tak jadi order.

Sama2 risau sebenarnya…..

Tak caya…cer tengok bukti wasap ni…

 

CERITA 6

Yang jenis maki hamun kitaorang pun ada.

Ada satu customer tu, dia masukkan saya dalam group chatting diaorang sebab senang nak tanya pasal baju tu.

Tapi saya senyap sekejap dalam group tu sebab drive kereta..terus diaorang mencarut2 & memaki hamun…

Ada yang kata mati eksiden lah, macam2 carut lagi…..padahal bukan sengaja saya senyap.

Saya terus left dari group tu.

 

CERITA 7

Ada 1 customer ni nak order sehelai je TShirt.

Saya bagitahu…maaf, saya terima 5 helai ke atas je.

Nak tahu apa dia cakap……@#%$&%^%&^^%*…habis dicarutnya saya.

Kenapalah nak dicarutkan…kalau saya tak jual, cari lah orang lain.

Senang benor nak mencarut orang.

Orang camni ada masalah mental kot….teruk betul.

 

Fuuuhhhhh…..macam2 dugaan buat bisnes ni sebenarnya.

Ada banyak lagi kenangan & dugaan saya tempuh sepanjang buat bisnes online ni.

Tapi Alhamdulillah…dugaan tu buat saya lebih kuat & tabah.

Syukur dapat juga bertahan sehingga kini…10 tahun dalam bisnes ni.

Cuma nak bagitahu..yang masalah camni segelintir je sebenarnya.

Majoriti customer kitaorang yang ok & baik hati sebenarnya.

 

BAGAIMANA CARA NAK TEMPAH TSHIRT KORANG TU YE?

1.  Emel ke adminkomisen@gmail.com ;

2.  Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau KLIK SINI ;

3.  SMS atau Whatsapp ke nombor hp kitaorang….Abang Nik – 0196654028 / 0192254028 atau Kak Salina – 0193643692 atau

4. Call terus ke nombor2 diatas (tapi tolong jangan call malam sebab kitaorang nak berehat jugak!

 

Cuma tahun 2020 ni start dugaan yang sangat besar iaitu Covid 19.

Bukan saya sorang je yang efek tapi semua orang diseluruh dunia.

 

Saya doakan semoga Covid 19 ni cepat2 lah diangkat & dihapuskan oleh Allah dari muka bumi ni & dapatlah kita buat aktiviti seperti sediakala.

Oklah….apa cerita cetak baju kitaorang hari ni ye?

Alhamdulillah…ni komen dari regular customer kami yang dapat baju dia baru2 ni.

Baju cotton & cetakan gold. Memang naik warna dia kalau print atas baju gelap.

Ini baju2 masa dalam proses printing. Just simple & nice.

 

Ni just nak kongsi dengan korang tshirt guna stiker.

Bukan kaleng2 stiker tapi stiker kualiti tinggi. Stiker ni kita guna heatpress & ditempah khas dari kilang luar yang specialized dalam pengeluaran stiker.

Kitaorang guna stiker untuk baju yang ada design colourful je.

Tapi kalau kuantiti banyak..biasanya saya guna printing untuk jimat bajet customer.

 

Ni logo untuk company Airasia. Logo depan sulam & belakang print.

Nak sedikit eksekutif kalau depan buat sulam camtu.

Baju ada 2 jenis tu….cotton & jersi.

Ni baju untuk pomen kampung.

Ada 4 kaler print & memang syok kalau dapat print gambar camni.

Ni gambar asal yang customer tu bagi.

Lepas dah deal harga & dia setuju dengan harga tu, terus dia buat deposit.

Kitaorang pun terus buat design tu & tunjuk kat diaorang.

Dia dah setuju dengan design tu..baru kitaorang start print.

Jadilah camni & depan sulam.

Ni baju untuk syarikat FGV Fertilizer kat Temerloh, Pahang.

Logo guna printing biasa je sebab simple.

 

 

Ok…setakat nilah saje buat kali ini.

Bagi yang rasa2 macam nak tempah TShirt dengan kitaorang lepas PKP ni, jangan lupa kontek kitaorang ye.

Sampai jumpa lagi….baaaiiiii….

Abg Nik & Kak Salina

 

BAGAIMANA CARA NAK TEMPAH TSHIRT KORANG TU YE?

1.  Emel ke adminkomisen@gmail.com ;

2.  Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau KLIK SINI ;

3.  SMS atau Whatsapp ke nombor hp kitaorang….Abang Nik – 0196654028 / 0192254028 atau Kak Salina – 0193643692 atau

4. Call terus ke nombor2 diatas (tapi tolong jangan call malam sebab kitaorang nak berehat jugak!

 

Tahun 2021…tempahan cetak TShirt mula berkembang semula!

Assalam & Salam Cetak baju semua,

Alhamdulillah…..dah masuk Tahun 2021 dah kita.

Ini bermakna..tahun ni, http://www.mohcetakbaju.com dah masuk umur 10 tahun secara online & 11 tahun secara offline.

Kalau manusia…dah masuk darjah 5 dah.

Tahun 2020 yang lepas..ada macam2 dugaan yang kita semua hadapi iaitu Covid 19.

Harap2 tahun ni ada sinar sedikit terutamanya apabila penggunaan vaksin start pada awal tahun ni.

Maknanya….kalau dah cucuk vaksin tu, kebarangkalian untuk dapat jangkitan penyakit Covid 19 agak tipis.

So..In Sha Allah, semua aktiviti kita masa sebelum PKP bulan Mac tahun lepas akan kembali macam biasa.

Kalau dah kembali macam biasa, maknanya juga korang akan kembali dapat berkumpul beramai2 untuk adakan aktiviti.

Bila dah boleh kumpul ramai2 ni…boleh lah order TShirt ikut aktiviti korang nanti.

Antaranya seperti…hari keluarga, baju rewang, tshirt kelas, tshirt group dll.

Time ni lah korang nak balas dendam masa time PKP sebelum ni.

Dulu time PKP semua aktiviti kena sekat.

Tahun 2021 ni…harap2 semua dapat pulih & korang akan dapat start order baju macam tahun2 sebelum ni ye.

 

BAGAIMANA CARA NAK TEMPAH TSHIRT KORANG TU YE?

1.  Emel ke adminkomisen@gmail.com ;

2.  Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau KLIK SINI ;

3.  SMS atau Whatsapp ke nombor hp kitaorang….Abang Nik – 0196654028 / 0192254028 atau Kak Salina – 0193643692 atau

4. Call terus ke nombor2 diatas (tapi tolong jangan call malam sebab kitaorang nak berehat jugak!

 

Mari saya tunjuk gambar2 customer kitaorang yang pernah order sebelum PKP dulu.

Masa ni tak ada lagi SOP lagi & semua orang bebas lagi time tu.

Rindu sangat2 time ni nak bebas camni….

Ini antara gambar2 yang saya dapat kongsikan dengan korang bagaimana seronoknya diaorang bergambar dengan baju yang diaorang tempah dengan kitaorang.

Time ni belum PKP lagi. So, masih tak ada penjarakan sosial semua.

Masa ni seronok je sebab bebas nak berkumpul semua.

Harap2 tahun 2021 akan kembali macam ni semula, In Sha Allah.

 

BAGAIMANA CARA NAK TEMPAH TSHIRT KORANG TU YE?

1.  Emel ke adminkomisen@gmail.com ;

2.  Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau KLIK SINI ;

3.  SMS atau Whatsapp ke nombor hp kitaorang….Abang Nik – 0196654028 / 0192254028 atau Kak Salina – 0193643692 atau

4. Call terus ke nombor2 diatas (tapi tolong jangan call malam sebab kitaorang nak berehat jugak!

 

Bagi korang yang sedang mencari2 baju untuk aktiviti Tahun 2021 ni, disini saya ada beberapa cadangan untuk mudahkan korang buat keputusan nanti.

Bagi yang mencari TShirt yang bajet murah, saya cadangkan guna baju 4square macam bawah ni…

Biasanya customer yang pilih baju 4square ni, adalah untuk baju hari keluarga, baju rewang dan apa sahaja aktiviti yang perlukan bajet murah sikit.

Tapi walaupun murah, kualiti tetap ok sebab saya pakai dah bertahun2 pun, kain dia still ok.

Ada jugak customer yang nak baju berkolar.

Kalau yang berkolar ni, samada saya cadangkan baju brand Oren Sport atau Enzo.

Ni baru sebahagian daripada contoh2 baju berkolar yang kitaorang ada.

Ada banyak lagi stail baju yang korang boleh pilih & ada macam2 stail lagi.

Nak senang…cer klik kat setiap brand baju kat bawah ni. Pastu tengok jenis TShirt pilihan korang kat situ ye :

  1.  KATALOG 4SQUARE

  2. KATALOG OREN SPORT

  3. KATALOG ENZO

  4. KATALOG ARORASPORT

  5. KATALOG GILDAN

  6. KATALOG RIGHTWAY

 

Selain daripada TShirt2 biasa, kitaorang jugak ada TShirt2 lain…antaranya….

TSHIRT RAGLAN….TShirt Lengan Warna Lain & Body Warna Lain.

 

TSHIRT MUSLIMAH….khas untuk muslimah2 sejati.

 

TSHIRT SUBLIMATION…..untuk yang suka TShirt bercorak2.

KLIK SINI!

 

Bagi yang nak buat design tapi tak ada IDEA, kat sini saya suggest beberapa IDEA design ikut aktiviti korang tu ye!

  1. TSHIRT KELAS

2.  TSHIRT REWANG

 

 

3.  TSHIRT HARI KELUARGA

KLIK SINI!

 

4.  TSHIRT DOODLE

5.  TSHIRT ADA NOMBOR (UNTUK SUKAN)

 

6.  DESIGN HALFTONE

 

7.  DESIGN JAWI

 

Pendek kata…kat http://www.mohcetakbaju.com complete semua ada untuk TShirt korang.

 

Kalau korang tak berkenan dengan design2 yang kitaorang sediakan tu, korang boleh buat sendiri jugak.

Cer try kat bawah ni….

 

Semua korang boleh try & tempah kat sini.

Nak jadi ejen kami pun boleh jugak….

 

Apa yang saya tunjukkan semua diatas ni aialah apa yang kitaorang tawarkan kepada pelanggan2 kitaorang sejak 2010 lagi & sehingga sekarang tawaran masih sama.

Saya masih lagi terima 5 helai ke atas tapi sejak 2018, kos pos FREE (Semenanjung) hanya untuk 30 helai ke atas je.

29 helai ke bawah still kena caj kos pos.

Kitaorang harap2 sangat semoga Tahun 2021 memberi sinar baru kepada semua & korang sebagai pelanggan & bakal pelanggan juga akan sama2 dapat buat aktiviti yang kita rindukan sebelum ni ye.

Kami sentiasa menunggu tempahan korang ye…

 

Jumpa lagi dilain artikel…baaaaiiii…

Abg Nik & Kak Salina
www.mohcetakbaju.com

Cerita DiSebalik Tempahan Cetak TShirt Kami!

Assalam & Salam Cetak Baju,

Tup..tap…tup…tap…lagi beberapa hari nak masuk hujung tahun 2020.

Dulu masa zaman Dr Mahathir…dia buat Wawasan 2020 siap ada kereta boleh terbang lagi.

Tapi tak menjadi lagi kecuali satu peristiwa yang unik lain berlaku dalam 2020 ni.

Mana kita pernah terfikir tentang Covid 19 ni yang jadikan seluruh dunia huru hara awalnya.

Tak pernah kita terfikir masa awal2 PKP dulu….kena duduk rumah, tak boleh kerja, tak boleh bersalam, tak boleh pergi masjid, tak boleh berkumpul ramai2, tak boleh itu tak boleh ini.

 

Lari betul dengan rutin & norma hidup kita yang biasa.

Tapi walau macam tu…ada banyak jugak perkara positif yang kita boleh ambik akibat Covid 19 ni.

Antaranya :

  1. Pencemaran udara berkurang sebab masing2 tak guna kenderaan & kilang2 yang banyak keluarkan asap sebelum ni, semuanya stop production.
  2. Sesetengah keluarga jadi semakin rapat sebab semua duduk kat rumah & jadi lebih kenal ahli keluarga.
  3. Kalau pegi masjid sembahyang Jumaat…tak ada dah jenis orang yang duduk bersembang2 kat luar sebab semua nak book tempat.
  4. Bisnes guna online meningkat mendadak sebab masing2 tak boleh keluar rumah…so, order barang yang nak tu, pastu tunggu je barang tu sampai.Yang ni kami di http://www.mohcetakbaju.com dah praktikkan dari dulu lagi & memang sesuai sangat bagi yang order online ni sebab tak kira dimana saje korang berada, kitaorang boleh poskan baju tu.

Cuma kesian jugak kat yang kerja sendiri & bergantung pada income harian.

Yang bisnes kecil2an le sakit sikit.

Bagi yang buat bisnes kecil2an tu…saya nak kongsikan sikit masa mula2 saya start bisnes ni 10 tahun yang lalu.

 

Inilah yang dikatakan cerita disebalik Tempahan Baju Kami…

  1. Masa saya start bisnes cetak TShirt Online ni pada Oktober 2010, saya masih bekerja dengan kerajaan & isteri baru ditamatkan kontrak di tempat saya kerja.Masa tu saya dah start pening sebab kesian kat isteri tak ada kerja nak buat walaupun ada degree.
  2. Masa ni…saya terjumpa dengan iklan kursus cetak baju kat Kuala Selangor. Ingat lagi Tok Guru saya masa tu..namanya En.Sazlee. Inilah permulaan perjalanan bisnes cetak baju kitaorang.Saya yang pegi kursus tapi wife yang terer printing sebab dia dah full time kat rumah.
  3. Masa mula2 start bisnes ni…saya iklankan flyers dalam suratkhabar kat Pasar minggu area rumah saya.
  4. Time tu…dapatlah jugak 200 ke 300 tempahan sekitar tempat saya ni.Time ni jugak….meja printing belum ada.Samada print atas meja makan atau tercangkung2 print atas lantai rumah.
  5. Start 2011…saya mula buat blog bawah nama http://www.mohcetakbaju.com & start dari sini kitaorang dapat tempahan sekitar 3,000 ke 4,000 tempahan sebulan…Alhamdulillah.
  6. Dalam beberapa tahun, saya terpaksa besarkan bengkel printing sebab tempahan makin meningkat.Time ni belum ambik staf lagi…masih buat berdua suami isteri.
  7. Adakala saya terpaksa tolak job terutamanya yang urgent sebab tak mampu nak siapkan segera.Ada sekali tu..ingat lagi, saya sedekah duit deposit kereta kat mak.Lepas tu, mencurah2 order masuk & terpaksa stopkan order selama sebulan sebab nak siapkan order yang mencurah2 masuk tu.
  8. Adakalanya jugak…kena marah & maki dengan pelanggan.Kadang2 benda boleh dibuat bincang tapi manusia ni perangainya macam2 jenis…sabar jelah.
  9. Ada beberapa kali tu..saya tersilap print..customer nak sulam.Terpaksa pulang balik duit & baju yang dah siap print tu kena lah jualkan sikit2 atau sedekahkan kat sedare mara yang datang ke rumah.
  10. Tahun 2013…saya syukur sangat2 sebab mampu bawak satu keluarga termasuk mak ayah mertua buat umrah.Semua tu guna duit bisnes kitaorang. 5 bulan kemudian, saya dapat cover balik kos pegi umrah tu.
  11. Tahun 2016..saya ambik cuti tanpa gaji selama setahun untuk tumpu pada bisnes & test tengok boleh survive tak hanya dengan duit bisnes tu.
  12. Tahun 2017.. setelah 15 tahun dalam kerajaan sebagai pegawai audit, saya nekad untuk berhenti kerja & buat bisnes cetak baju ni online.
  13. Tahun 2020….Alhamdulillah, kitaorang masih lagi hidup & bernyawa dalam bisnes cetak TShirt online ni selepas 10 tahun bersusah payah (dengan rekod 125,000+- helai tempahan baju yang disiapkan sehingga kini)Ditambah lagi dengan bantuan 2 orang staf yang hebat yang bantu kitaorang dalam printing & designing.Lega lah sikit…

So…inilah antara cerita serba ringkas disebalik tabir dalam kehidupan kitaorang sebagai peniaga & pencetak baju online ni.

Bagi korang yang ingin mulakan bisnes dari zero…korang kena baca artikel ini sebagai ubat motivasi korang.

Kita kena berani & fikir positif selalu bahawa apa sahaja yang kita impikan tak mustahil untuk kita capai sebenarnya.

Apa yang korang perlu ada ialah :

  1. Usaha keras…sekeras2nya…biasanya usaha keras ni dalam 2 ke 3 tahun pertama je, lepas tu kita dah biasa dengan try & error tu, pastu dah jadi biasa dah.
  2. Jangan sekali2 putus asa.Gagal tu bila korang stop buat apa yang korang impikan.Tapi kalau korang gagal & still teruskan…itu bukanlah gagal tapi itu ialah adjustment untuk berjaya.
  3. Berani buat & berani tanggung.Kadang2 manusia ni nak perfect dulu baru nak start buat.Buatlah sikit2 dulu..kalau ada masalah adjust lah masa tu.
  4. Jangan terlalu dengar cakap orang.Kalau orang bagi motivasi..boleh je dengar.Yang negatif ni jangan le dengar sangat.Kadang2 diaorang jeles tengok kita berjaya atau memang dia jenis camtu.
  5. Orang lain boleh buat..kenapa kita tidak.
  6. Jangan bagi terlalu banyak alasan…itu tak boleh, ini tak boleh.Belum buat lagi dah macam2 alasan bagi….saya tak suka orang camtu.
  7. Banyakkan berdoa, berdoa & berdoa sebab usaha gila2 pun kalau Dia tak makbulkan tak boleh jugak.

Selain tu…ni antara cerita disebalik tempahan TShirt yang kitaorang terima sebelum ni & bagaimana diaorang start tempah dengan kitaorang sampailah diaorang sakan bergaya dengan baju tu.

 

Cerita 1

TShirt Sublimation

Baru2 ni ada customer kitaorang yang order TShirt Sublimation

Mula2 customer ni bagi gambar ni untuk dapatkan harga.

Kemudian saya mintak kuantiti tempahan semua & dia bagi.

Pastu…dah kira2 tolak campur semua, saya terus bagi harga kat dia.

Alhamdulillah…dia setuju & terus buat deposit.

Lepas dapat softcopy & saiz baju, terus saya proceed.

Dalam beberapa minggu, baju tu siap & bawah ni adalah hasilnya.

 

Bila dah siap tu…saya upload gambar baju tu & tunjuk kat customer.

Dalam masa sama tunjuk sekali bil & tracking number.

Dah selesai bayaran baki, terus saya pos.

Dapat je kat diaorang..terus dia sakan bergaya abang2 bomba ni.

Seronok kan main diaorang dapat baju tu…

Nampak macho bangat tu..terima kasih tuan Ridzuan sebab sudi order dengan kami.

Cerita 2

Yang ni pulak cerita dari rakan kita dari Indonesia tapi kerja di Malaysia.

Ni kali kedua dah dia order dengan saya.

Mula2 tu dia ada bagi gambar macam bawah ni untuk tahu harga.

Dia kata nak design lain2 bahagian depan sebab 1 baju 1 gambar & belakang semua sama.

Ok..lepas dah bagi harga semua & dia setuju, terus dia buat deposit & bagi semua gambar depan ikut saiz.

Untuk pengetahuan korang, kalau design lain2 setiap baju camni, saya rekemen guna stiker atau heatpress sebab lebih murah & jimat sikit.

Dipendekkan cerita, bawah ni gambar baju dah siap heat.

Bila dah siap semua, saya upload gambar ni kat wasap customer tu & terus dia buat bayaran baki.

Senang deal dengan customer ni sebab sebelum ni dia pernah deal dengan saya.

So…memang dia dah percaya kat saya & dah bayar terus saya pos.

Hasilnya bila dah dapat……..

Ni lah hasilnya….terima kasih Candra.

Mau tempah lagi bagitau ye…. 🙂

Cerita 3

Customer yang ni dah banyak kali order dengan kami.

Rasanya dari 2017 rasanya & dah jadi regular customer kitaorang dah.

Masa mula2 tu dia bagi design yang nak tempah tu..

Dia sebenarnya bagi logo depan & tulisan belakang je…pastu saya edit letak atas baju macam atas ni.

Dah setuju dengan harga semua..terus dia buat deposit.

Dah buat deposit, terus saya order baju ikut saiz & kod baju yang dia nak.

Dah dapat baju dia terus je start print & jadilah macam bawah ni…

Dah siap terus saya upload dalam wasap & dia terus bayar baki.

Dah bayar baki terus saya bagi nombor tracking & terus pos.

Hasilnya…..

Ni lah hasilnya…customer kitaorang sejak dulu lagi.

Inilah antara 3 cerita pasal tempahan TShirt yang saya sempat share hari ni.

Cerita2 lain saya kongsi kat artikel akan datang ye..guys!

 

BAGAIMANA CARA NAK TEMPAH TSHIRT KORANG TU YE?

1.  Emel ke adminkomisen@gmail.com ;

2.  Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau KLIK SINI ;

3.  SMS atau Whatsapp ke nombor hp kitaorang….Abang Nik – 0196654028 / 0192254028 atau Kak Salina – 0193643692 atau

4. Call terus ke nombor2 diatas (tapi tolong jangan call malam sebab kitaorang nak berehat jugak!

 

Sampai sini dulu ye, geng!

Jumpa lagi di lain artikel…baaiiii…..

Abg Nik & Kak Salina
www.mohcetakbaju.com

Established Since 2010

Macam2 stail design RARE TShirt dari customer sejak 2010 hingga 2020 ni….

Hai & Salam Cetak Baju Gaisss….

Selamat berjumpa kembali dalam artikel tentang cetak baju online yang setia dengan customer kami sejak 2010 lagi.

Pejam celik pejam celik….macam tak percaya bisnes kitaorang dapat maintain selama 10 tahun sejak 2010 lagi.

Masa kami mula2 buat bisnes ni…sebenarnya kami tak mengharap apa2 pun.

Dah macam2 bisnes kami try tapi tak menjadi.

Tapi Alhamdulillah….dengan bisnes cetak baju ni bukan saje menjadi tapi menjadi2 rupanya.

Mula2 tu just sebab nak tolong wife sebab dia dah kena berhenti kerja & yang pergi kursus cetak baju..saya sebenarnya & bukan wife.

Tapi last2 wife yang terer printing.

Lagipun masa tu saya masih kerja dengan government, so…kalau diingat2kan balik memang huru hara jugak hidup time tu.

Masa start 2010 tu saya start jual area tempat saya je secara offline. Selitkan flyers dalam suratkhabar kat pasar2 tani setiap pagi Ahad.

Time tu orang ramai lagi baca suratkhabar hardcopy. Sekarang semuanya digital.

Masa 2010 tu…Alhamdulillah dapat le siapkan tempahan dalam 200 ke 300 helai sebulan.

Kira ok lah tu untuk newbie macam saya time tu.

Naik 2011…saya start promote bisnes saya dalam internet.

Masa mula2 cipta nama website tu….mohcetakbaju…ingatkan orang Malaysia je yang tengok tapi satu dunia tengok.

Tak sangka jugak tapi sebab yang tengok tu student Malaysia kat luar negara.

Pastu macam tak percaya jugak sebab ada student Malaysia dari Korea order baju muslimah dengan kitaorang beberapa tahun lepas.

Tak caya…tengok gambar bawah ni…

 

Jauh tu baju kitaorang sampai.

Selain tu..ada jugak dari UK, Singapore, Brunei, Poland, Mesir dan beberapa negara lain yang order dengan saya & kebanyakannya student Malaysia yang duduk kat situ.

Ada satu kali tu…saya dapat emel dari satu negara Amerika Tengah…entah apa namanya, nak order baju jugak dengan saya.

Kitaorang sembang dalam English tapi last2 tak jadi order sebab kos pos saje lagi mahal dari harga baju.

Yang call terus pun ada. Ada sekali dari US call….California tak silap tapi saya tak angkat.

Risau jugak takut scam.

Yang di Malaysia saje dah sampai ke ceruk2 kampung mana dah sampai dah.

Ke pedalaman Sabah Sarawak lagi. Macam tak caya je…tapi itulah hakikatnya.

Ada dah sampai Triang, Pahang, Kg Patau2 Labuan dll.

KAT SINI korang boleh baca artikel kitaorang sebelum ni yang dah pos ke ceruk kampung di seluruh Malaysia.

Cuma jangan mintak kitaorang pos ke Israel atau Korea Utara dah.

Takut ooo pos sampai sana….hehehe.

 

Kalau nak order baju, korang boleh order ikut langkah2 bawah ni :

1.  Emel ke adminkomisen@gmail.com ;

2.  Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau KLIK SINI ;

3.  SMS atau Whatsapp ke nombor hp kitaorang….Abang Nik – 0196654028 / 0192254028 atau Kak Salina – 0193643692 atau

4. Call terus ke nombor2 diatas (tapi tolong jangan call malam sebab kitaorang nak berehat jugak!

 

Kalau dikenang2kan….ada macam2 stail design TShirt yang customer pernah order sebelum ni.

Ada yang pelik & ada yang kiut. Semuanya kami print kan untuk customer kami.

Kalau gambar print biasanya tulisan depan atau tulisan belakang je.

So..tak pelik sangat tapi dalam banyak2 TShirt tu ada yang rare sikit & jarang2 kitaorang cetak.

Antara TShirt2 rare yang kitaorang pernah cetak sebelum ni ialah…

 

Macam atas ni…rare kan?

Gambar tangan pegang badan…memang jarang2 orang order baju camni.

Mana ada orang ramai pakai baju camni.

Korang nak order baju camni pun boleh jugak.

Yang ni pun rare bagi saya sebab semua tulisan jawi.

Cuma…design asal ni semua customer yang bagi.

Biasanya print tulisan rumi je tapi ni semua jawi…jarang2 saya terima order camni.

Cantik pun cantik….

Yang ni simple je…bahagian belakang baju lukis gambar tulang belakang je..

Tak ada wording apa pun. Depan ada print sikit.

Tapi pelik sikit le sebab tak pernah dibuat dek orang gambar tulang belakang je camtu….hehehe.

Ni antara design awal2 masa berkecimpung dalam bisnes printing ni.

Gambar earphone kat bahagian depan.

Dulu2 banyak jugak kitaorang dapat order baju camni.

Semua minat design camni masa tu. Memang sempoi.

Ni namanya design doodle.

Bagi saya design camni rare jugak sebab jarang2 customer order.

Memang sempoi sebab kartun2 dia dia lukis tangan je tu.

Kalau nak idea design doodle ni, korang boleh je Google Doodle design atau KLIK SINI untuk contoh design doodle yang kitaorang ada.

 

TShirt ni pun sempoi jugak.

Guna teknik halftone…Mula2 cetak putih, pastu tindih hitam.

Design dia hitam putih je tapi macam gambar asal.

Bawah ni pun teknik halftone jugak tapi 1 kaler print….

Yang ni semua guna teknik halftone atau senang nak faham…design original tapi 1 kaler print.

Selain daripada tu…ada lagi teknik yang kitaorang panggil teknik CMYK (Cyan Magenta Yellow Black).

Bila combine warna tu ikut turutan…akan jadilah satu warna asal yang cantik & nampak macam design asal.

Bila print CMYK tu…ni lah hasilnya.

Yang ni pun bagi saya rare jugak & ada beberapa order print camni.

Selain daripada tu….ada jugak design2 gambar artis Kpop yang kitaorang pernah print sebelum ni.

Macam yang Running man tu..antara contoh design yang kitaorang pernah print pada 2013 dulu.

Black pink tu baru lagi.

Ada jugak BTS dll.

Design ni lagi rare sebab ada 1 customer je order design camni.

Campuran merah & hitam.

Masa print tu…saya letak cat merah kat atas & hitam kat bawah.

Pastu sekali print dua2 warna tu.

Agak mencabar jugak sebab nak dapatkan tone kaler yang bercampur kat tengah2 tu.

Yang ni tak rare sangat sebab ramai yang order teknik sebelum ni.

Teknik emboss…cuma sebab nak kongsi ngan korang antara stail2 design yang customer pernah order sebelum ni.

Teknik design timbul namanya…lain dari print biasa.

Apa yang saya kongsikan dengan korang semua kat atas ni ialah antara TShirt2 rare yang pernah customer order dengan kitaorang sejak 2010 hingga kini.

Alhamdulillah…..sehingga 2020 ni, customer kami masih lagi menyokong kami.

Sempena 10 tahun dalam industri ni kami nak ucapkan jutaan terima kasih kepada korang yang sentiasa menyokong bisnes kami….terima kasih sekali lagi.

Inilah 2 orang pemilik Ainix Resources & http://www.mohcetakbaju.com yang dari dulu hingga sekarang tak jemu2 membantu korang untuk dapatkan TShirt untuk apa sahaja aktiviti korang.

Ini pembantu kitaorang sebelum ni tapi dah resign sebab dapat tawaran masuk tadika….. :).

 

Kalau nak order baju, korang boleh order ikut langkah2 bawah ni :

1.  Emel ke adminkomisen@gmail.com ;

2.  Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau KLIK SINI ;

3.  SMS atau Whatsapp ke nombor hp kitaorang….Abang Nik – 0196654028 / 0192254028 atau Kak Salina – 0193643692 atau

4. Call terus ke nombor2 diatas (tapi tolong jangan call malam sebab kitaorang nak berehat jugak!

 

Terima kasih sekali lagi kepada semua bekas pelanggan & pelanggan setia kami.

Hanya gambar & kata2 sahaja yang dapat menggambarkan betapa gembiranya diaorang dengan servis yang kitaorang berikan sebelum ni dari 2010 sehingga kini….

Lihat apa kata mereka?

Dan macam2 lagi kata2 mereka DISINI!!

Kitaorang harap2 korang pula selepas ini yang akan menjadi salah seorang customer HEBAT kitaorang nanti ye!

So…sampai jumpa lagi lain kami. Baaaiiiii…….

Abg Nik & Kak Salina

Cipta Design Cetak TShirt Sendiri guna apps atau website je…MUDAH SANGAT!

Hai & Salam Cetak Baju Semua,

Apa khabar? Harap2 korang sentiasa sihat selalu & sentiasa dijauhi dari bala bencana terutamanya dari penyakit Covid-19.

Alhamdulillah…kami semua sihat & syukur sangat2 sebab tempahan cetak TShirt kami kembali meriah macam sebelum PKP hari tu.

Walaupun promosi kami belum betul2 agresif tapi syukur tempahan makin meningkat terutamanya dari regular customer kami.

Diaorang semua masih order dengan kitaorang sejak beberapa tahun dulu sampai sekarang.

Terima kasih sebab membantu & menyokong kami selama ini.

 

Kalau nak order baju, korang boleh order ikut langkah2 bawah ni :

1.  Emel ke adminkomisen@gmail.com ;

2.  Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau KLIK SINI ;

3.  SMS atau Whatsapp ke nombor hp kitaorang….Abang Nik – 0196654028 / 0192254028 atau Kak Salina – 0193643692 atau

4. Call terus ke nombor2 diatas (tapi tolong jangan call malam sebab kitaorang nak berehat jugak!

 

So…hari ni, saya nak kongsi ngan korang semua pasal apps atau website yang korang boleh guna untuk reka design cetak TShirt korang sendiri tanpa perlu keluar duit upah designer luar atau pening kepala nak lukis design tu sendiri….

Bagi sape2 yang guna komputer atau notebook, korang boleh cuba beberapa website ni untuk design TShirt korang tu sendiri ye…..

  1. www.customink.comWebsite ni dah beberapa tahun saya tumpang guna & dah ramai sangat customer saya guna untuk buat design TShirt diaorang.Jangan pulak pegi order baju tu kat situ sebab website tu orang putih punya….saya just tumpang je.Dah siap designkan snap gambar baju tu atau klik submit & Send ke emel saya di adminkomisen@gmail.com untuk dapatkan harga.Kalau nak cepat…hantar gambar baju tu ke Whatsapp kami di 0192254028 (Abg Nik) / 0193643692 (Kak Salina)

  2. https://www.spreadshirt.com/Yang ni satu lagi tempat nak reka design tu sendiri.Sama macam Customink….website tu dah siapkan sekali apa sahaja design yang korang nak letak atas baju tu.Kalau korang tak berkenan dengan design yang diaorang sediakan tu…..upload je design sendiri.Dah siap buat…Send kat kitaorang untuk dapatkan harga.

  3. https://www.rushordertees.com/Ni ada satu lagi contoh website yang korang boleh guna untuk reka design cetak TShirt tu.Mostly dia punya function semua lebih kurang sama je tapi beza ialah gambar2 yang diaorang sediakan dalam tu lain dari lain.Cuma kalau tak berkenan…boleh je upload design sendiri nanti.

  4. https://www.uberprints.com/studioWebsite ni juga antara website yang boleh korang try kalau nak.Uberprint ni kalau tak silap….dah lama jugak dalam online sama macam Customink.Rasanya Customink adalah antara website terawal yang sediakan servis buat design atas baju secara online ni.

 


Kalau ikutkan ada macam2 lagi website yang sediakan servis buat design sendiri ni.

Cuma ikut atas selera masing2 je sebenarnya.

Bagi kitaorang…..janji dapat bantu korang untuk buat design tu dengan mudah tanpa pening kepala.

Macam iklan Panadol tu……”Anda rasa saya ada masa untuk pening kepalaa!!!” 🙂

Kalau nak cari yang lain lagi…korang Google je (t shirt design creator online).

Nanti berderet2 keluar macam2 website yang korang boleh cuba.

Itu kalau guna website….kalau guna handphone, korang boleh cari dalam Google Play atau Apple Store.

Korang cari je (tshirt editor design app) atau apa je keyword yang berkaitan dengan design tshirt sendiri tu.

Kat bawah ni antara contoh TShirt yang customer designkan guna website tu & kitaorang printkan untuk diaorang….

 

Ni antara baju2 yang menggunakan website yang saya cerita kat atas tadi.

Actually banyak lagi design lain tapi gambar banyak sangat….tak dapat nak pastikan mana yang guna website tu & mana yang guna design sendiri.

Tapi kalau korang tak nak jugak gunakan website & apps tu…korang boleh je gunakan design korang sendiri,

Terpulang nak guna lukis tangan ke atau nak lukis atas Photoshop ke…..janji korang ada design2 tu untuk kitaorang bagi harga & printkan nanti.

So…jom reka design korang sendiri & dapatkan harga dengan kami sekarang!

Ok…macam biasa….apa cerita cetak TShirt yang saya nak kongsi dengan korang hari ni….

Ni kalau ikutkan baju korporat ni tapi kitaorang print kat bahagian belakang dia.

Biasanya sulam tapi customer ni nak print.

Tapi cantik jugak & murah lagi dari sulam. Depan logo sulam.

Ni baju budak ni….siap buat nama sorang2 lagi.

Cetak kaler gold tapi bukan gold shining. Gold biasa tapi still ok.

 

Ini baju syarikat ni…..belakang 2 kaler & depan 1 kaler print.

Baju jenis microfiber brand Enzo. Ni regular customer ni. Dah berapa kali dah order dengan kitaorang.

Ni baju syarikat ni….banyak jugak customer ni order. Terima kasih Tuan Zainal.

Guna baju polo brand Oren Sport…kain dia pun ok.

Sesuai untuk pekerja pejabat untuk buat aktiviti indoor atau outdoor.

Ni lak tempahan dari dropshipper kami.

Customer ni buat pre order & pos setiap helai tu ke tempat setiap customer dia.

Mudah…tak payah pening2 nak packing & nak pos satu2 baju tu.

Semua kitaorang yang buatkan.

Yang ni baju syarikat…depan belakang cetak 2 warna. Belakang cetak gold putih & depan gold biru.

Memang menyerlah warna dia.

Ok lah…rasanya setakat ni dulu buat kali ni.

Kalau nak order baju tu…boleh kontek kami terus…

Sampai jumpa lagi…..baaiiii……

Abg Nik & Kak Salina

Cetak TShirt Design Sendiri….Salah Satu CARA Untuk Dapat Income Sampingan Time PKPP ni!

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Apa khabar korang semua? Sihat2 le hendaknya selalu ye…

Di Malaysia sekarang ni (seluruh dunia boleh tengok blog www.mohcetakbaju.com ni) tengah PKPP iaitu Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan start dari 10 Jun 2020 hingga 31 Ogos 2020.

Alhamdulillah….pesakit Covid 19 makin berkurangan dari sehari ke sehari & saya doakan supaya kuman Covid 19 ni terhapus terus dari muka bumi ni dengan segera.

Dapat lah manusia atas muka bumi ni dapat buat aktiviti diaorang macam sebelum PKP hari tu dengan bebas sikit kan….

Mungkin ada sesetengah korang rasa macam banyak jugak benda yang terbantut nak buat sebab PKPP ni tapi bukan semua benda yang kita tak boleh buat…

Mana yang nak tempah baju tu…mesti rasa susah hati sebab mungkin diaorang rasa…..

  1. Nak buat family day tak boleh sebab tak boleh berkumpul ramai2.

  2. Nak buat TShirt Kelas tak boleh sebab kelas pun tak start2 lagi.

  3. Nak buat TShirt Batch korang kat U atau Kolej pun tak boleh sebab Universiti & Kolej semua tutup lagi.

  4. Nak buat baju rewang untuk kahwin pun tak boleh lagi sebab nak buat jamuan kahwin pun tak dapat.

  5. Nak buat baju konvoi pun tak dapat sebab nak kumpul ramai2 tak boleh lagi.

  6. Nak buat baju pejabat tak boleh lagi sebab bukan ada aktiviti apa yang nak dibuat pun dengan baju tu.

  7. Nak buat duit sampingan atau untuk sara hidup sebab dah kena buang kerja tapi tak tahu bisnes apa yang korang boleh start untuk buat duit tu.

 

Tapi korang silap sebenarnya sebab arahan untuk berkumpul atau buat majlis yang libatkan ramai orang akan dibenarkan dalam masa terdekat ni & arahan tak boleh berkumpul tu bukannya arahan selama2nya…

Ianya arahan sementara je….

So…bagi yang nak buat TShirt Design Sendiri korang….ni IDEA yang saya boleh bagi kat korang….

  1. TShirt Family Day – Sebelum sekolah dibukak ni….korang masih lagi berpeluang untuk buat Family Day secara kecil2an bersama keluarga.Bila dah start sekolah nanti….susah sikit nak buat hari keluarga tu sebab anak2 semua dah start sekolah.Susah nak berkumpul dengan semua ahli keluarga nanti.

    So…time belum start sekolah ni lah peluang korang untuk buat Hari Keluarga korang ni.

  2. TShirt Kelas – Kenapa susah hati sangat nak buat TShirt Kelas korang?Bukan ke masing2 ada grup Whatsapp atau Telegram masing2.So…gunakanlah group tu untuk bincang pasal TShirt kelas masing2.

    Kalau rasa susah nak agihkan baju tu kawan semua kawan2 sekelas, kitaorang ada sediakan servis untuk pos ke setiap pelajar kelas korang.

    So…tak perlulah pening kepala memikirkan camane nak agihkan baju tu.

    Hanya tambah RM5 sehelai untuk kos pos setiap baju & tahu2…baju tu dah sampai dah kat tangan diaorang.

    Bukak sekolah nanti tak ke bangga sebab dah ada TShirt kelas sedondon nanti.

  3. TShirt Batch – TShirt Batch ni biasanya TShirt yang gambarkan satu2 tempat tu bagi setiap orang contohnya TShirt pelajar UiTM.So…semua student UiTM seluruh Malaysia boleh order baju tu sebagai kenangan.Contoh macam baju bawah ni.


    Ini contoh baju hoodie yang saya print untuk sorang customer ni.

    Dia mungkin promote baju ni dalam Instagram atau Facebook dia & sape2 yang berminat boleh dapatkan baju ni dengan dia.

    Sama jugak macam baju kelas….kalau rasa susah nak poskan, kami boleh tolong poskan untuk semua customer korang tu serendah RM5 je sehelai untuk setiap kos pos tu.

    Customer ni baru2 ni ada buat tempahan baru untuk pelajar UM pulak.

    Memang bijak IDEA dia. Buat 1 design yang dapat bagi kenangan kat pemakai dia.

  4.  TShirt Rewang/ Kahwin/ Bekwoh – Dalam beberapa hari lagi (daripada hari artikel ni ditulis), kerajaan dah setuju benarkan untuk orang ramai buat majlis yang libatkan paling kurang 200 orang.So…ni berita baik untuk semua orang yang nak buat majlis terutamanya majlis pernikahan dll.Kalau camtu…sape2 yang berhajat nak buat design baju rewang tu, korang dah boleh start order dengan kami dah.

    Kalau rasa macam buntu nak buat design apa atas baju tu, kitaorang ada macam2 contoh yang korang boleh pilih….

    Cer klik link bawah ni untuk tengok design apa yang kitaorang ada tu….

 

Kalau nak order baju, korang boleh order ikut langkah2 bawah ni :

1.  Emel ke adminkomisen@gmail.com ;

2.  Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau KLIK SINI ;

3.  SMS atau Whatsapp ke nombor hp kitaorang….Abang Nik – 0196654028 / 0192254028 atau Kak Salina – 0193643692 atau

4. Call terus ke nombor2 diatas (tapi tolong jangan call malam sebab kitaorang nak berehat jugak!

 

5.  TShirt Konvoi ~ Saya rasa dah ramai team2 konvoi yang panas punggung sebab tak dapat buat konvoi time PKP ni.

Nampaknya….cita2 korang akan berhasil tak lama lagi.

So…sementara duk pakat2 nak pegi konvoi ke mana tahun ni…boleh le korang selitkan sekali TShirt Konvoi untuk ahli group korang nanti.

6.  TShirt Pejabat / TShirt Buat Kerja ~ Dalam PKPP ni, orang ramai dah start masuk kerja balik dah sebab dah lama terperap kat rumah.

Baru2 ni saya ada terima order daripada customer untuk buat TShirt untuk staf kat tempat kerja diaorang.

Alhamdulillah…..dalam PKPP ni pun ada jugak customer camni order dengan kami.

So…bagi yang dah start bekerja & mungkin nak buat kenangan dengan TShirt korang dalam Tahun 2020 ni…ni lah masanya.

Sebab Tahun 2020 ni special sangat2….memang tak pernah jadi seumur hidup perkara yang berlaku dalam Tahun 2020 ni.

So…memang sesuai sangat untuk korang buat TShirt KHAS sebagai kenangan seumur hidup korang.

Macam TShirt dibawah ni.

Diaorang tempah KHAS yang ada tulis Covid 19 ni sebab tahun2 akan datang diaorang pasti akan teringat2 masa bertugas time PKP tahun 2020 ni.

 

Bagi yang saje2 nak buat kenangan dengan Covid 19 dalam Tahun 2020 ni…kitaorang ada jugak sediakan TShirt KHAS yang bercetak Covid 19 macam bawah ni.

Just saje2 dipakai sebagai kenangan seumur hidup korang…

Ni contoh design yang customer dah order sebelum ni.

Kitaorang jugak ada design2 lain kalau korang nak pilih ye….

Kalau korang rasa tak berkenan dengan design yang kitaorang ada ni…korang boleh buat sendiri kalau nak & bagitau je kitaorang untuk saya bagi harga ye.

7.  Bagi yang nak menjana duit sampingan sebab kena buang kerja, hilang kerja atau nak dapat duit sampingan….inilah antara bisnes yang korang boleh try sebab incomenya agak lumayan.

Biasanya baju camni orang tak order sikit2…diaorang akan order banyak2 sekali sebab design TShirt tu kita buat sendiri.

Lagipun TShirt ni manusia pakai dari kecik sampai besar & memang manusia akan cari TShirt walau macamana pun.

So…macam2 jenis baju yang korang boleh pilih…jangan risau.

Walaupun PKP ni tempahan kitaorang macam ada sangkut sikit tapi Alhamdulillah….ada jugak customer yang order dengan kami & doakan semga bisnes kitaorang ni akan lancar semula lepas PKPP ni ye…

Antara cetak baju yang kitaorang sempat siapkan sebelum ni….

TShirt ni sebenarnya customer order sebelum PKP lagi…dalam bulan Mac camtu tapi baru sekarang baru boleh print.

Tu pun customer mintak tukar design lain. Alhamdulillah….bila dah tukar design tu, ni lah hasilnya.

Guna baju jenis microfiber atau jersi.

Cetak warna GOLD & PUTIH.

Design ni guna stiker HIGH QUALITY yang bahagian depan & print biasa bahagian belakang.

So…simple je. Lagipun 5 helai je…guna TShirt Gildan budak warna light blue.

Walaupun time PKPP ni…ada jugak customer order untuk budak sekolah.

Guna track suit & tshirt raglan.

Bukan dekat2 ni….area Beluran, Sabah ni. Jauh bah ni…..

Nanti dah bukak sekolah..budak2 tu terus boleh pakai.

Ni tshirt buat kerja ni. Dah masuk PKPP ni…kerja2 dah start balik. So..tu yang customer ni order untuk pekerja dia ni.

guna baju brand Enzo jenis microfiber. Sejuk je bila pakai walaupun time outdoor.

Ini tempahan regular customer saya dari Kedah. Thanks Salika.

Dia boleh dikatakan setiap bulan ada buat order dengan saya.

Terima kasih ye sebab sudi support bisnes kami ye.

 

So…itu je lah buat setakat ni ye.

Kalau nak order baju, korang boleh order ikut langkah2 bawah ni :

1.  Emel ke adminkomisen@gmail.com ;

2.  Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau KLIK SINI ;

3.  SMS atau Whatsapp ke nombor hp kitaorang….Abang Nik – 0196654028 / 0192254028 atau Kak Salina – 0193643692 atau

4. Call terus ke nombor2 diatas (tapi tolong jangan call malam sebab kitaorang nak berehat jugak!

 

Sampai jumpa lagi…baaiiiii…..

COVID19 & masalah negara kita..Cetak TShirt berjalan seperti biasa guys….

Salam cetak baju semua,

Apa khabar semua? Harap2 semua dalam keadaan sihat selalu hendaknya…

Kebelakangan ni ada macam2 cerita pasal Dunia & negara kita…Malaysia.

Dunia dengan masalah virus Coronavirus atau COVID19 yang terjadi di negara China.

Bayangkanlah…negara China punyalah sibuk dengan kereta & kenderaan orang pegi kerja….sekarang lengang selengang-lengangnya.

Tapi Alhamdulillah….tak ada efek yang besar kat negara kita. Cuma mungkin saham efek sikit sebab banyak jugak pelaburan kita dengan negara China yang sangkut.

Bila saya tengok cerita pasal virus tu kat negara China….majoriti rakyat mereka dah tak ada aktiviti luar rumah.

Jalan2, kilang, pasaraya, gedung beli belah, pasar dll semuanya kosong.

Semua pakat duduk kat rumah & takut nak keluar sebab takut berjangkit dengan virus tu.

Kalau dah jadi camni….nak tempah TShirt untuk buat aktiviti pun tak boleh dah.

Ekonomi China hampir lumpuh. Bisnes TShirt lagilah teruk disana.

Rakyat negara China tak fikir dah pasal TShirt ni…apa yang mereka pikirkan..adakah mereka akan hidup lama atau tak disebabkan virus tu.

So…kita rakyat Malaysia & negara2 yang tak terlalu terkesan dengan virus ni patut rasa syukur sangat2 sebab kita masih lagi boleh tempah TShirt untuk apa sahaja aktiviti korang.

Kita juga digemparkan dengan masalah perlantikan Perdana Menteri ke 8 yang baru.

Pening jugak rakyat sebenarnya akibat peristiwa ni.

Rasanya budak2 sekolah akan datang mesti pening nak dapat A dalam subjek Sejarah sebab pening dengan cara perlantikan Perdana Menteri ke 8 ni….hehehe.

Tapi Alhamdulillah jugak….walaupun ada sedikit kekecohan pasal peristiwa ni tapi customer tak putus2 tempah TShirt dengan kitaorang.

Ini disebabkan rakyat Malaysia dah matang & bijak buat pertimbangan.

Kalau lah kekecohan ni efek periuk nasi mereka…saya rasa, rakyat pasti bangkit buat sesuatu.

Tapi sebab rakyat masih boleh hidup cam biasa & still boleh order cetak TShirt untuk aktiviti diaorang, so rakyat just tunggu & lihat je sekarang ni….. 🙂

So…walau macam2 peristiwa diawal Tahun 2020 ni, kitaorang disini tetap dapat tempahan TShirt macam biasa.

 

Macam biasa…jom saya kongsi ngan korang, apa cerita cetak baju kami hari ni ye….

Sebelum tu nak kongsi ngan korang pasal cetakan warna gold yang kitaorang buat.

Kitaorang ada 2 pilihan…samada gold shining atau gold biasa.

Gold shining guna vynil..harga mahal sikit.

Tapi gold biasa guna rubber dye & silkscreen printing.

Alhamdulillah…kebetulan staf saya ada degree seni halus..so, dia yang bancuh2 warna tu jadi gold macam bawah ni.

Hasilnya camni…

Dan hasil atas baju pulak…macam ni…sebijik macam gold betul.

Cantik kan?

Kalau rasa nak tempah design kaler gold camni…jomlah order sekarang..

Kalau nak order baju, korang boleh order ikut langkah2 bawah ni :

1.  Emel ke adminkomisen@gmail.com ;

2.  Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau KLIK SINI ;

3.  SMS atau Whatsapp ke nombor hp kitaorang….Abang Nik – 0196654028 / 0192254028 atau Kak Salina – 0193643692 atau

4. Call terus ke nombor2 diatas (tapi tolong jangan call malam sebab kitaorang nak berehat jugak!

 

Selain daripada tu..ada jugak tempahan lain yang kitaorang sempat siapkan baru2 ni…

Design yang ni antara yang paling suka sebab customernya dari Limbang tapi buat untuk aktiviti negara Brunei & design dia colourful & memang puashati bila dah siap print.

Cetak atas baju jenis microfiber ni.

Macam yang saya bagitahu sebelum ni…staf saya ada degree seni halus & dia pandai mix kan warna tu..so, warna dia sebijik macam asal.

 

Yang ni print biasa je.

Cuma nak kongsi ngan korang..kalau baju putih & design nak cetak ada warna putih..nak jimat, tak perlu print putih, Just ambik warna baju je…cam gambar atas ni.

2 warna print je walaupun ada warna putih.

So. jimat sikit kos printing nanti.

Kalau cetak putih atas baju gelap….wajib cetak 2 layer supaya nanti tak nampak warna kain.

Saya tengok printer2 kat luar, ramai yang nak jimat…diaorang print 1 layer je.

Pastu nampak kain dia. Kesian customer.

Bagi saya…biar rugi sikit..janji customer puashati & order lagi lepas ni.

Betul tak?

Nak bagitahu korang jugak..sesetengah logo atau lencana sekolah, kitaorang guna stiker heatpress yang high quality.

Tapi ada jugak yang tak banyak warna…kitaorang print guna silkscreen printing macam atas ni.

Dua2 ok sebenarnya & dua2 tahan lama. Pilih je nak yang mana.

Ok..rasanya setakat ni dulu untuk hari ni.

Sebelum tamat..cer dengar apakata customer kitaorang pasal servis & produk kitaorang ye!

Syukur Alhamdulillah….ramai yang puashati. Itu yang penting sebenarnya.

Bagi yang rasa nak jadi ejen kitaorang, jom daftar di link bawah ni.

Sampai jumpa lagi guys…baaaiiii…

Abg Nik & Kak Salina

Cetak TShirt Raglan & Sublimation readymade untuk apa sahaja aktiviti anda atas muka bumi ni….

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Pekabo semua? Kami doakan semua sihat selalu hendaknya.

Jumpa lagi kita dalam blog mohcetakbaju.com yang menceritakan macam2 cerita pasal cetak TShirt online anda.

Hari ni saya nak kongsi ngan korang pasal jenis2 TShirt yang korang boleh pilih untuk buat TShirt design sendiri anda walau dimana sahaja anda berada atas muka bumi ni.

 

Biasanya customer pilih baju plain biasa je.

Kalau nak order baju, korang boleh order ikut langkah2 bawah ni :

1.  Emel ke adminkomisen@gmail.com ;

2.  Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau KLIK SINI ;

3.  SMS atau Whatsapp ke nombor hp kitaorang….Abang Nik – 0196654028 / 0192254028 atau Kak Salina – 0193643692 atau

4. Call terus ke nombor2 diatas (tapi tolong jangan call malam sebab kitaorang nak berehat jugak!

 

Apakata kalau korang pilih baju jenis Raglan atau sublimation pulak untuk TShirt korang tahun ni.

Baju sublimation ni bukan yang custom made tapi yang jenis readymade punya.

TShirt sublimation readymade ni murah sikit dari sublimation custom made & cepat siap sebab baju dah siap jahit.

Cumanya…saya risau stok je. Mungkin ada yang tak cukup stok.

Ni antara TShirt2 Raglan yang kami ada & korang boleh pilih.

 

Ni namanya TShirt Raglan….body kaler lain & lengan kaler lain.

Kalau nak tengok lagi TShirt lain, klik kat button bawah ni ye.

 

Bawah ni antara contoh2 TShirt Raglan yang kitaorang pernah print sebelum ni.

Memang sesuai sangat untuk korang yang cari baju yang sedikit berkualiti & lain dari yang lain.

 

 

 

 

 

 

TShirt raglan ni ada 2 jenis….cotton & microfiber.

Pilih je mana satu yang korang nak.

 

Kalau nak order baju, korang boleh order ikut langkah2 bawah ni :

1.  Emel ke adminkomisen@gmail.com ;

2.  Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau KLIK SINI ;

3.  SMS atau Whatsapp ke nombor hp kitaorang….Abang Nik – 0196654028 / 0192254028 atau Kak Salina – 0193643692 atau

4. Call terus ke nombor2 diatas (tapi tolong jangan call malam sebab kitaorang nak berehat jugak!

 

Selain daripada TShirt jenis Raglan…kitaorang juga ada sediakan TShirt sublimation readymade yang korang boleh pilih.

Ni antara TShirt sublimation yang kitaorang ada.

 

Ni namanya TShirt sublimation.

Dah ada corak siap & pilih je mana yang berkenan.

Klik link bawah ni untuk pilih TShirt Sublimation yang kami ada.

 

Ni antara contoh2 baju sublimation yang saya pernah buat sebelum ni.

 

 

Ni antara TShirt2 raglan & sublimation yang saya boleh rekemen kat korang untuk buat apa sahaja aktiviti atas muka bumi ni.

Kalau nak order baju, korang boleh order ikut langkah2 bawah ni :

1.  Emel ke adminkomisen@gmail.com ;

2.  Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau KLIK SINI ;

3.  SMS atau Whatsapp ke nombor hp kitaorang….Abang Nik – 0196654028 / 0192254028 atau Kak Salina – 0193643692 atau

4. Call terus ke nombor2 diatas (tapi tolong jangan call malam sebab kitaorang nak berehat jugak!

 

Ada apa2 nak tanya..wasap je ikut nombor kat atas ni ye.

Sampai jumpa lagi…

Abg Nik & Kak Salina

Jom start Tahun 2020 ni dengan Cetak TShirt Kelas & TShirt Batch anda!

 

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Selamat menyambut Tahun 2020 dari kami di http://www.mohcetakbaju.com.

Alhamdulillah…Tahun 2020 merupakan Tahun ke 10 kami menyediakan TShirt untuk apa sahaja aktiviti customer kami sejak Tahun 2010.

Syukur sangat2 kepada Allah kerana dengan izin-Nya kami dapat bertahan sehingga kini.

 

Kalau nak order baju, korang boleh order ikut langkah2 bawah ni :

1.  Emel ke adminkomisen@gmail.com ;

2.  Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau KLIK SINI ;

3.  SMS atau Whatsapp ke nombor hp kitaorang….Abang Nik – 0196654028 / 0192254028 atau Kak Salina – 0193643692 atau

4. Call terus ke nombor2 diatas (tapi tolong jangan call malam sebab kitaorang nak berehat jugak!

 

 

Ok…hari ni saya nak kongsi dengan semua antara TShirt2 yang biasa customer tempah di awal2 tahun ni.

Antaranya design TShirt kelas, TShirt batch, TShirt sukan sekolah dll.

Design2 TShirt ni memang biasa customer order di awal Januari setiap tahun sebab nanti boleh pakai lama sikit sampai hujung tahun.

Kalau tak percaya….cuba tengok gambar2 diaorang yang seronok pakai TShirt kelas ni sebelum2 ni….

Ni antara gambar2 customer yang seronok posing dengan design TShirt kelas sendiri.

Kalau nak dikumpulkan design TShirt kelas dari awal dulu (2010) hingga sekarang…ada macam2 stail design baju yang customer kitaorang buat.

 

Start dari print atas meja makan hinggalah meja printing biasa.

 

Ni antara design2 tshirt kelas dulu2 masa start buat bisnes dulu.

Cer tengok meja printing & cara nak keringkan design tu…kena tegakkan papan baju macam tu, baru boleh cepat kering.

Ni antara sebahagian daripada beberapa ratus ribu helai baju yang kami dah siapkan sebelum ni.

Pastu…Alhamdulillah..start 2014, papan meja dah lebih tersusun & cepat sikit nak print.

Kedai pun kami besarkan lagi supaya dapat siapkan banyak order sekali print macam bawah ni….

 

Ni juga antara sebahagian gambar TShirt kelas yang kami pernah buat sebelum ni dengan gunakan meja printing baru yang lebih tersusun.

Bagi yang rasa macam pening nak buat design TShirt Kelas ni….kami ada sediakan 2 pilihan untuk anda.

Design Readymade yang kami sendiri sediakan dan kami boleh terus print atas baju.

 

Kalau nak order baju, korang boleh order ikut langkah2 bawah ni :

1.  Emel ke adminkomisen@gmail.com ;

2.  Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau KLIK SINI ;

3.  SMS atau Whatsapp ke nombor hp kitaorang….Abang Nik – 0196654028 / 0192254028 atau Kak Salina – 0193643692 atau

4. Call terus ke nombor2 diatas (tapi tolong jangan call malam sebab kitaorang nak berehat jugak!

 

Anda juga boleh buat design sendiri ikut selera masing2.

  1.  KLIK SINI untuk pilih design TShirt Kelas yang kami sediakan atau klik gambar dibawah.

 

 

 

2.  KLIK SINI untuk buat design TShirt Kelas anda sendiri ikut citarasa anda sendiri…

 

Anda ada 2 pilihan iaitu pilih design TShirt kami atau buat design sendiri.

Bagitahu kami jika anda bersedia nak tempah TShirt dengan kami ye…

 

 


 

TSHIRT BARU BRAND ENZO

Tahun 2020 ni ada beberapa company supplier baju perkenalkan TShirt baru mereka.

Salah satunya brand Enzo.

Berikut adalah antara baju2 baru yang anda boleh tempah dengan kami….

Anda boleh pilih disini atau KLIK SINI untuk lihat banyak lagi TShirt brand Enzo yang ada.

Selain daripada baju Enzo, kami jugak ada brand2 lain yang anda boleh pilih….

oren sport

KATALOG OREN SPORT

 

KATALOG GILDAN

 

KATALOG ARORASPORT

 

KATALOG 4SQUARE

 

Ni antara katalog2 baju yang kami ada. Pilih je mana yang anda nak untuk pilihan TShirt Kelas & batch anda ye.

Kalau nak order baju, korang boleh order ikut langkah2 bawah ni :

1.  Emel ke adminkomisen@gmail.com ;

2.  Klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau KLIK SINI ;

3.  SMS atau Whatsapp ke nombor hp kitaorang….Abang Nik – 0196654028 / 0192254028 atau Kak Salina – 0193643692 atau

4. Call terus ke nombor2 diatas (tapi tolong jangan call malam sebab kitaorang nak berehat jugak!

 

 

 

%d bloggers like this: