Bukan semua design senang nak print sebenarnya……..

Hai & Salam mohcetakbaju semua kepada pelawat2 budiman & budiwati,

Dah akhir tahun dah…….jap lagi dah nak masuk tahun 2014 dah. Cepat betul masa berjalan. Rasa cam baru lagi kitaorang buat bisnes online ni. Dah 30 bulan saya dalam online ni & 3 1/2 tahun dah start bisnes ni.

Alhamdulillah…..macam2 perkara yang berlaku semenjak tu & banyak pelajaran yang kitaorang dapat. Suka & duka.

Hari ni saya nak kongsi ngan korang pasal design nak print tu.

Kalau ikutkan macam2 jenis design nak print yang kitaorang terima. Yang pelik2 pun banyak. Memang kreatif2 semuanya customer kitaorang ni.

Untuk pengetahuan korang, kami guna print silkscreen iaitu guna dye yang di print melalui kain yang ada lubang2 halus. So, maknanya kalau nak print design yang sangat halus, konfem dye tak leh keluar kecuali kita guna kain yang lubangnya sangat halus.

Untuk pengetahuan korang, kain untuk cetak tu kitaorang panggil “MESH”. Ada beberapa jenis MESH untuk printing ni. Antaranya 1000, 1200, 1500, 2000, 2300 atau 3000.

Makin tinggi kod kain tu, makin halus & makin kecik lubang kain tu. Contohnya, kalau kita nak print tulisan yang saaaaaaangat kecik macam tulisan font 6, Arial contohnya. Kita kena guna kain MESH yang agak tinggi supaya tulisan tu dapat tembus ke baju. Tapi….makin tinggi kod kain tu, harga semeter makin mahal.

Kalau saya, saya guna yang kod 1200 sahaja untuk semua jenis printing sebab kain jenis ni tengah2. So, kalau ada design yang terlalu kecik, saya akan suggest kat customer untuk adjust atau besarkan skit design tu supaya mudah nak print nanti.

Kalau CMYK, tok guru saya suggest guna kain 1500 sebab CMYK perlu buat dalam bentuk dot dot yang sangat kecik untuk mudah campur kaler nnti.

Selain daripada jenis kain, design yang korang nak print pun bagi efek kat printing jugak. Ada beberapa masalah kalau nak print design korang tu :

1.  DESIGN DENGAN PIXEL YANG SANGAT RENDAH.

Kalau pixel kecik sangat, bila dibesarkan akan jadi pecah. Cer tengok design bawah ni. Maafkan saya pada yang empunya design ni ye. Just nak bagi contoh je.

Ok…design asal dia nak camni…

cetak tshirt

 

Kalau tengok design dia cantik kan. So, saya mintak gambar kartun tu saje untuk saya buat print. Kemudian dia bagi kartun seperti dibawah ni.

cetak baju

 

Ini yang dikatakan design dengan pixel yang rendah. Bila kecik nampak cantik tapi bila dibesarkan, camni jadinya. Kalau saya print jugak gambar camni, konfem customer mengamuk sebab huduh sangat design camni.

Takkan nak print gambar pecah camni. Silap2 dah buat, customer pulang balik baju tu. “Awak pakai le semua baju tu….menyampah I”. Mungkin itu le kata2 customer kot.

So, camane nak buat kalau design camni? Samada cari kartun lain yang pixel dia lagi besar atau saya terpaksa lukis semula kartun ni. Kena caj skit le sebab dah kena tambah kerja lak.

Faham tak? Maknanya…kalau korang nak print design atas tshirt tu, pastikan design dia bila kita besarkan, dia tak pecah supaya mudah nak print.

 

2.  DESIGN NAK PRINT SAMPAI KE HUJUNG BAJU ATAU KE TEPI BAJU

Ni satu lagi problem ye. Saya terus terang yang saya tak jahit baju. Saya banyak jual baju readymade. Tapi kalau nak baju custom made, saya terima 70 lai ke atas je.

Tahu tak korang….kalau nak print jugak sampai ke tepi baju tu, boleh tapi dengan syarat, baju tu mesti di print sebelum dijahit sebab bila baju dah dijahit, printing tu akan efek kat tepi tulang baju. Mesti tak cantik nanti.

Cer tengok contoh design cam kat bawah ni (maaf ye…pinjam design jap ye).

cetak bajuCuba tengok design baju ni. Design bawah tu dari tepi ke tepi & design atas sampai ke bahu baju. So, design camni, saya suggest buat custom made je sebab kalau baju ready made, konfem saya tak dapat buat sebab design dia sampai ke tulang tepi baju. Bila print nanti, blok printing akan jadi naik sedikit & nanti jadi tak cantik sampai hujung tepi baju tu.

So, kalau camni, biasanya saya suggest ke tengah skit design dia supaya tak ke tepi sangat. Tapi, kalau dia nak jugak design camtu, saya akan tolak dengan baik & mintak dia cuba cari di tempat lain dulu.

 

3.  DESIGN BANYAK SANGAT KALER NAK PRINT

Biasanya harga yang saya letak bergantung kepada kuantiti & kaler design. Lagi banyak kaler nak print, lagi mahal tapi tapi agak susah nak buat.

Biasanya kalau banyak sangat kaler nak print, saya suggest guna stiker ataupun sulam sebab blok printing base on kaler. 1 blok printing biasanya mewakili 1 kaler printing.

So, bayangkanlah kalau design colourful…..camne saya nak print tu tapi kalau ikutkan saya boleh buat. Cuma korang kena sanggup bayar harga mahal le. Masalahnya, masing2 semua nak harga murah. Camne saya nak tunaikan.

Contohnya design bawah ni.

cetak baju

 

Kalau design camni…saya boleh buat sebenarnya tapi kos printing akan jadi mahal sebab kena pecahkan kaler & banyak kerja nak buat. So, saya suggest kat customer ni untuk buat guna stiker. Tapi mungkin saya akan bincang balik ngan dia & mungkin saya nak print biasa.

Cuma nak bagitau korang…secara basicnya, kalau design banyak kaler nak print, korang mesti bersedia untuk bayar mahal ataupun tukar ke stiker (heat press).

Fahamkan……

So, itulah beberapa perkara untuk pengetahuan korang camane nak tentukan design tu mudah ke tak untuk di print.

Kebanyakan yang tanya, macam2 jenis design yang diberi tapi saya akan explain jugak samada boleh buat ke tak design tu. Ada beberapa lagi jenis design yang saya nak kongsi ngan korang tapi nanti next artikel le ye. Banyak2 kang, boring lak nanti.

Ok….cam biasa. Nak kongsi cerita tempahan sebelum ni.

Apa citer?

T-SHIRT_BACK. design tshirt

 

Ni design asal yang customer bagi. So, hasinya seperti bawah ni…

cetak baju

 

cetak baju

 

Simple je. Customer ni bagi dalam bentuk jpeg. So, mudah skit nak print. Design ni pun dalam pixel besar. Tak ada le pecah kalau nak print.

cetak baju

 

Cerita 2

Baju kelas. Asalnya camni….

Design Baju

cetak baju kelas

cetak baju

 

 

Mungkin nampak cam ada putih skit kat design tu. Itu hanya 2,3 baju camtu. Baju lain..ok tapi masih lagi tak cacatkan design baju tu. Ni kena buat 3 kaler & 3 blok A3 ni. Banyak kerja skit le.

Cerita 3

cetak baju

 

cetak baju kelasYang ni pun simple je sebab just 2 kaler printing je. Semua design ni diaorang buat kat dalam Customink.com.

Mudah & simple je.

So, cam biasa….kalau ada yang berkenan & nak order baju untuk apa saje aktiviti korang, apakata korang isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun atau emel pertanyaan korang ke adminkomisen@gmail.com, takpun call terus, sms atau Whatsapp.

Tolong jangan guna komen untuk buat tempahan atau tanya apa2 ye. Ruang tu just untuk bagi komen je.

Ok…sampai jumpa lagi ye…..baiiii…

Dari teratak kecil ku,

Nik
adminkomisen@gmail.com

 

About Nik

Saya adalah seorang peniaga TShirt bercetak yang aktif di kampung saya.

Posted on 21/12/2013, in Baju Family Day, Baju Kelas and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Ada nak cakap apa2 ke?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: