Tahu tak korang apa itu printing CMYK?

Hai, hai, hai & Salam Cetak Baju pada korang yang sudi melawat blog saya,

Apa khabar semua? Kepada rakan2 yang duk kat Kemaman, Kuantan, Johor dll yang kena banjir tu, saya harap korang bersabarlah ye. Ini semua dugaan tuhan, nak uji korang samada sabar ke tak.

Untuk pengetahuan korang, minggu lepas saya sekeluarga jugak ada balik kampung ke Kemaman. Memang hujan tak berenti dalam 5 hari saya balik tu. Yang sedihnya, kereta adik 2 buah tenggelam dalam banjir, pakcik 2 buah kereta, 2 buah motor, rumah masuk air lagi….kesian betul.

Saya sendiri pun tersekat kat Cherating. 2 jam tunggu air surut tapi tak surut jugak. Lori ngan pick up je boleh lalu.

Last2…saya nekad, balik Perak ikut Kelantan melalui Cameron Highland / Simpang Pulai. Tak apa le jauh skit pun asalkan sampai udah. Bukan apa…bila memikirkan menimbun2 lagi tempahan yang perlu disiapkan, tu yang nekad balik jugak tu.

So, harap2 banjir ni beransur pulihlah & mintak jauh le banjir besar camtu lagi.

Oklah……hari ni kan…saya nak kongsi ngan korang pasal printing banyak kaler yang guna teknik CMYK.

Tahu tak korang, apa benda CMYK tu. CMYK tu stand for Cyan Magenta Yellow Black.

Campuran kaler2 ni boleh print design yang mempunyai banyak kaler macam Jata Negara dll.

Kalau tak faham jugak, cuba tengok contoh printing kat bawah ni. Dengan menggunakan teknik CMYK tu, design banyak kaler tu akan jadi sebijik cam design asal. Hanya 4 blok printing yang mewakili kaler Cyan, Magenta, Yellow & Black je saya prepare.

cetak baju

Ni final design yang saya dah print. Hanya guna 4 blok printing sahaja seperti dibawah :

cetak tshirt

Mula2 print Yellow (Kuning)

cetak baju

Kemudian masa dye kuning tu masih basah lagi, tindih lak kaler magenta. So, bila magenta campur dengan kuning, kaler coklat akan terhasil.

Kemudian….

cetak baju

Kemudian tindih pulak kaler Cyan ataupun biru muda. Bila Cyan campur ngan kuning, kaler hijau akan terhasil. Dan kemudian….

cetak baju

Last sekali black ataupun hitam sebab kaler utama dia hitam. So….dengan hanya guna 4 blok printing sahaja, design yang banyak kaler, akan jadi sebijik macam gambar asal seperti dibawah ni…

design baju

Walaupun mungkin tak sebijik macam dalam gambar tu, sekurang2nya ada iras2 pun ok dah. Kalau guna stiker atau heat press, kos & kerja lagi banyak banyak. So, hanya 4 blok sahaja yang diguna, dapat buat design sebijik camni.

Cuma nak bgtau yang design camni kalau nak murah kena order dalam kuantiti yang banyak. Kalau kuantiti sikit harga mahal nanti sebab banyak guna blok.

Ni lak design belakang baju tu….

cetak baju

Yang ni mudah je sebab 2 kaler je. Merah ngan hitam. Yang ini saya guna print biasa je & bukan guna CMYK.

cetak baju

cetak tshirt

Baju2 yang dah siap diprint sedang dijemur. Dah macam kedai dobi le pulok..hehehe.

Tapi kalau bila dah print & menjadi…memang seronok betul rasanya. Hilang letih memprint baju tu.

Ok…faham tak sebenarnya camane nak buat printing CMYK ni.

Printing jenis ni bukan senang nak buat sebenarnya. Saya kena beli printer special yang kita panggil Post Script Laserjet Printer dulu sebelum boleh buat printing CMYK. Harga dia pun mahal….hampir RM6,000 sebuah printer tu.

Memandangkan saya banyak print baju, so berbaloi le kalau guna printer ni. Biasanya guna printer inkjet saiz A3 biasa je.

So, kalau sape2 yang nak order baju yang banyak kaler camni, dialu-alukan tapi bersedia sikit dengan harga kos yang mahal skit dr print 1 ke 2 kaler ye.

Lupa nak bgtau…kalau baju hitam, kena buat 5 blok printing sebab base dia kena buat putih dulu & baru print CMYK….ada faham ka?

Oklah……apa cerita lagi tentang tempahan baju kitaorang sebelum ni ye….

Cer tengok ni….

design tshirt

 

Lupa nak kongsi sebelum ni…ni ada tempahan dari Brunei Darussalam ni. Actually dia order dengan cap sekali. Cap tu siap sulam tapi lupa nak ambik gambar topi tu. Kalau pos ke Brunei, customer ni akan tanggung 100% kos pos tu tapi biasanya saya guna poslaju atau EMS je sebab murah skit dr DHL dll.

cetak baju

cetak tshirt

cetak baju

 

Print depan belakang, guna putih kuning je. Design hitam dalam kotak tu guna kaler baju je.

So, apalagi ye….

cetak tshirt

cetak baju

 

Ni just simple printing je…cuma nak tunjukkan gambar diaorang tengah pakai baju tu je.

cetak bajuNi gambar cikgu2 tu tengah pakai baju tu..sengih je cikgu tu boleh pakai baju yang kitaorang printing tu.

Yang baju ngan tracksuit budak tu pun saya buat gak tu. Maknanya saya pakejkan sekali semua baju cikgu ngan murid2 tu sekali. Tak sabar nampaknya budak depan sekali tu nak lari dalam guni tu.

Ni lak baju family day biasa…..

cetak tshirt muslimah

cetak baju family day

 

 

Baju budak2 ni tapi kena regangkan skit sbb nak muatkan dalam papan tu.

So, rasanya takat tu dulu cerita saya hari ni. Rasa macam nak masuk semua cerita2 tempahan baju tu dalam ni tapi nanti boring lak.

Cuti sekolah ni memang menimbun2 order masuk. Mana yang nak segera tu, saya terpaksa tolak sebab takut tak mampu nak siapkan. Kang kalau tak siap, jenuh kami kena marah nanti.

Oklah……cam biasa…tolong jangan order guna komen bawah setiap artikel ye. Korang boleh order, samada guna emel & emel ke adminkomisen@gmail.com, call, sms atau whatsapp.

Takpun korang boleh isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun & emel sekali design nak print untuk saya bagi harga nanti.

Jumpa lagi korang…baiiiiii….

Ikhlas dari,

Nik
adminkomisen@gmail.com

 

About Nik

Saya adalah seorang peniaga TShirt bercetak yang aktif di kampung saya.

Posted on 11/12/2013, in Baju Family Day, Baju Group, Kumpulan @ Pertubuhan and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Ada nak cakap apa2 ke?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: