T Shirt group Reunion – antara cetak T Shirt yang agak mencabar!

Hai & Salam Cetak Baju,

Masih bercuti lagi hari ni. Walaupun kitaorang dalam bercuti raya cina tapi tempahan t shirt tetap dibuka.

Cuma nak bagitahu jer…kalau sape2 nak urgent, susah le sikit sebab supplier kitaorang semua cuti raya sakan seminggu. Kalau nak urgent, guna baju sendiri, Insya Allah! kitaorang boleh buatkan. Isnin depan supplier bukak kedai.

Kepada sape2 yang rasa2 nak order baju, cuma nak ingatkan…..saya tak boleh bagi harga tepat sehelai tanpa design yg nak diletak kat atas baju tu. Kalau tak ada design, paling kurang pun bagitahu berapa warna, berapa design, baju jenis apa & berapa lai nak order. Maklumat ni membantu skit kalau nak tahu harga selai yg kitaorang boleh bagi.

Kalau design banyak warna, pastu besar lak tu…sebesar baju, kitaorang caj lebih skit daripada biasa sebab mengambilkira kesusahan masa nak siapkan baju tu..

Macam cerita yg saya nak kongsi hari ni yang saya dah janji nak citer sebelum ni. Design, jenis baju & kuantiti memang diaorang dah set dah semua. Pada awalnya, diaorang emelkan gambar design yng nak dicetak kat atas baju tu seperti kat bawah ni….

Cetak t shirt group

Cer tengok, betapa berapa warna yang saya kena buat & berapa besar design yang saya perlu buat. Tapi oleh kerana customer setuju dengan harga yang saya letak, so no problem, kitaorang boleh buat punya….

Kalau diikutkan saya kena buat 6 blok cetak. Saya kena buat 4 blok saiz A3 & 2 blok saiz A4 untuk dapatkan design cam kat atas ni. Cer tengok gambar blok yang saya kena buat tu….

cetak tshirt group

Dan cuba tengok lak macamana saya kena pecahkan warna design tu ikut warna masing2. Kalau tak macamana nak print atas baju nanti. Setiap blok kat atas ni, mewakili setiap warna dalam design tu. Cer tengok lak camane saya kena pisahkan warna design tersebut untuk dimasukkan pada blok. Kat 2 hari jugak saya terpaksa pisahkan design tu…

cetak t shirt group

Daripada 1 design, saya kena pecahkan ke 5 design ikut warna. 1 design untuk belakang. Memandangkan dia tempah design tu dari atas bahu sampai ke baju bhagian bawah, so saya kena guna blok saiz A3. Tu yang mahal skit tu. Dye pun banyak guna gak.

Ok….bila proses pisahkan warna dah siap. Pening gak nak pisahkan warna tu tapi customer punya pasal, no problem punya. Lagipun dia dah bayar separuh, camane pun kena buat le jugak. Lagi satu, dia nak guna 21/01/2012(semalam), so memang kena siapkan cepat.

Hah….ini lak langkah2 yang saya nak citer time print baju tu lak. Dari awal baju tu kosong sampai le siap print habis semua. Memandangkan isteriku yang tercinta dah expert print baju ni, so bagi dia tak ada masalah le.

Camni le kitaorang print baju tu….

t shirt group

Susun dulu baju atas meja..siap letakkan pelapik dalam baju nak bagi print nampak cantik skit.

cetak tshirt

Mula2 kena buat base putih dulu...baru warna dia menyerlah skit. 2 kali tindih ni sbb nak bagi sharp skit warna dia.

cetak baju

Tindih dulu ngan warna kelabu...ikut design asal. Warna lain blum lagi.Kena buat satu2..ini le sebenarnya yg kami buat kalau banyak warna.

cetak  baju kelas

Pastu tindih lak warna untuk tulisan....tulisan ni 2 warna ni. Blok pun saya kena asingkan ikut warna dia.

t shirt kelas

Dipendekkan citer....siap le satu baju ikut design yang customer nak tu. Gambar blur skit sebab ambik gambar tak pakai flash, takut tak nampak gambar.

So….nampak tak proses dia. Saya bukan apa, saje nak citer pada u all yang rasa2 nak buat t shirt tapi tak nampak proses dia. Langkah2 ni le antara yang beri efek pada harga selai baju.

Mungkin nampak cam senang jer tapi kalau betul2 memang agak susah skit ler, senang citer.

Tapi kalau kuantiti banyak, kitaorang tak kisah sebab bila kuantiti banyak, untung yang kitaorang dapat tu berbaloi dengan hasil kerja kitaorang tu.

Ini pulak gambar untuk bahagian belakang lak….

cetak baju group

Design ni kejap kitaorang buat sebab 1 warna jer.Kalau 1 warna, insya Allah! 500 lai pun dapat siap 1 hari jer.

Kadang2 yang ambik masa lama tu, kalau kena tindih2 warna cam kat atas tadi tu. Dah siap satu layer, kena bagi kering dulu pastu baru tindih warna lain.

So…citer saya hari ni harap2 customer & bakal customer saya faham le camane prosesnya tu. Bukan saya tak boleh buat sehelai kalau banyak warna tapi prosesnya agak rumit. Kalau setakat 3 warna ke bawah, Insya Allah kitaorang boleh siap cepat & harga pun tak mahal sangat.

Rasanya takat ni dulu le kali ni. Lepas ni, saya nak kongsi lak citer pasal beza kalau kilang print & kalau company kecil-kecilan cam kitaorang kalau buat bisnes. Memang banyak bezanya.

Okay…..cam biasa. Sape2 yang berminat nak order t shirt group ke, kelas ke, company ke atau aaaaaaaaapa saje aktiviti korang, jangan segan & jangan malu, boleh kontek kitaorang.

Biasanya isi maklumat tempahan korang kat page “Nak tahu harga tak?” kat bahagian atas nun.

Takpun call pun boleh, sms boleh hatta emel lagi le buleh. Insya Allah! kita orang pasti jawab soalan korang. Tapi bila kitaorang dah jawab tu, paham2 jelah, tolong le bg feedback. Kebanyakannya senyap jer bila kitaorang bg feedback. Bantu le kami untuk membantu anda…chewah!!!

Jumpa lagi…baaaiiiii….assalamualaikum!

About Nik

Saya adalah seorang peniaga TShirt bercetak yang aktif di kampung saya.

Posted on 23/01/2012, in Baju Group, Kumpulan @ Pertubuhan, Baju Kelas, Baju santai, Umum and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. brpe kos utk 13helai bju?

Ada nak cakap apa2 ke?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: