Monthly Archives: February 2012

Bertimbun2 baju nak kena cetak……

Hai & Salam Cetak Baju,

Fuuuuhhh….tarik nafas, hembus…tarik nafas, hembus..baru le boleh bernafas skit. 2, 3 minggu ni padat ngan tempahan baju. Alhamdulillah..berkat doa mak ayah ni. Tu yang melimpah ruah rejeki tu.

Bayangkanlah..nak update blog pun tak sempat.

Haahh…lupa nak citer, satu lagi..pakcik orang rumah masuk ICU minggu lepas, kena heart attack. 2 kali Sabtu dah pegi sana. Tu yang tak sempat bernafas tu.

Tapi nak ucap tima kasih gak kat korang yang order baju & bagi sokongan. Wa caya lah sama lu…hehehehh.

Kebelakangan ni memang padat dengan printing baju group. Minggu lepas, ada group dari satu kolej kat Cyberjaya order. Dalam 100++ lai gak diaorang order. Design dia simple jer….logo besar A4 kat bahagian depan, pastu ada logo skit kat dada. Nasib baik simple. Satu hari jer kitaorang print siap.

Kalau korang tengok baju yang tengah dijemur tu dah macam ulat je…cer tengok gambar kat bawah ni.print t shirt

cetak tshirt

Tengok gambar atas nun…dah bersidai jer kat depan rumah. T Shirt kalau lepas print, nak bagi tahan kena jemur kat tengah panas…baru tahan lama.

Kat bawah ni untuk baju muslimah lak…ni bahagian depan ni..

t shirt print
group t shirt

t shirt group

cetak baju muslimah

Cuba tengok….dah macam anak ulat jer…bersidaaaiii tepi meja. Ni mana sempat ni jer sebenarnya. Lagipun masa pulun buat ni dah kat tengah malam ni..apa nak buat, customer is always right….heheeh.Gambar bawah tu petang tu siap. Nasib baik mak mertua tak marah…kalau tak, get out from my house (cam ibu mertuaku lak) hehehe…mak mertua saya sporting. Siap tolong lipat baju lagi.

Time tu ada gak sepasang baju 2 orang sahabat order. Cantik gak kaler dia. Kalau order camni harga dia boleh tahan le sebab banyak warna jugak kena print tu….cer tengok gambar bawah ni.

baju couple

Biasanya customer order baju couple tapi ada jugak yang buat untuk best friend. Ada lagi gambar dia…nak tengok?

cetak baju couple

baju couplet shirt sahabat

Baju ni diaorang buat untuk 2 sahabat jer…korang kalau nak buat boleh gak.

 Apa citer lagi yek…haah…ada satu group main petanque(sebut petong). Tahu ke game petanque tu apa? Alah….yang main guli besor tu.

Diaorang order dalm 10 lai….design diaorang lukis, pastu saya touch up kan lagi kasi cantik.

cetak baju sukan

 cetak bajucetak t shirt sukan

Senang jer…depan logo, belakang tulisan. Cepat gak siap baju ni.

Satu lagi kan, nak kongsi ngan korang tempahan kitaorang yang agak kelakar le jugak. Biasanya kitaorang print design kat atas baju tapi customer ni nak suruh padam jer tulisan asal kat baju tu. Seolah2 cam liquid paper le…cuba korang tengok baju kat bawah ni. Bila dipikirkan lawak le jugak….heheeh.

tshirt cetak

print t shirtbaju cetak

baju cetakbaju cetak

Macam2 manusia ni…ada gak nak jenis padam camtu jer. Tak apalah…nak buat camane..saya ikut pelanggan jer.

Kat sini sekali lagi saya paparkan semua gambar yang dah diprint tu…

Oklah..rasanya takat ni dulu hari ni. Kalau nak diikutkan bertimbun lagi cerita yang kitorang nak kongsikan..tapi kena stop dulu le sebab kejap lagi nak buat design ngan blok yang orang tempah pulak. Nak kena siapkan cepat, kalau tak marah le customer nanti.

So…kalau korang pun berminat nak order, jangan malu & jangan segan. Ikut step2 kat bawah ni :

1. Pertama2nya; korang pilih dulu baju mana yang berkenan kat katalog2 yang dah disediakan kat atas nun. Catatkan kod baju yang berkenan.

2. Pastu pulak korang tetapkan berapa bajet selai baju tu. Kalau boleh yang munasabah le. Kalau korang bagi harga yang rendah sangat, saya akan bagi harga yang sepatutnya untuk baju tu pulak.

3.  Tetapkan jugak berapa lai nak order…INGAT! lagi banyak lai order, lagi murah.

4. Design untuk print atas baju penting sebab saya nak bagi harga yang lebih tepat, kena ada design tu. Kalau boleh korang lukis jer atau buat dalam komputer, pastu scan & emel kat emel saya.

5. Langkah paling penting…klik pada page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun & isikan maklumat yang diperlukan.

So..lepas tu baru saya bagi harga yang lebih tepat.

Takpun kalau nak sms atau call pun boleh….mana2 aje yang mudah pada korang.

So…..jumpa lagi dilain siaran. Baiiiii…..

Macam2 cerita pasal tempahan cetak tshirt…..

Hai,

Hari ni saya nak kongsi ngan korang beberapa cerita pasal cetak baju yang kitaorang dah buat tahun lepas tapi belum dimasukkan lagi dalam blog ni.

Kalau diikutkan memang tengah banyak tempahan sekarang ni tapi tak sempat lagi nak dimasukkan dalam blog ni. Cuma hari ni nak kongsi ngan korang baju2 yang dah di save dalam desktop ni sbelum ni untuk dikongsi ngan semua.

Antara t shirt yang saya dah buat sebelum ni ialah t shirt group main tennis. Diaorang taknak banyak…4 lai je tapi simple jer design dia.

Cuba tengok gambar kat bawah ni…

cetak tshirt

Sempoi jer design dia. Korang pun boleh buat sebenarnya. Kalau 1 design camni memang senang kalau nak buat.

Cuba tengok lagi design kat bawah ni yang sempat kitaorang ambik gambar.

print tshirttshirt printing

Nampak tak….sori le. Ambik gambar time petang ni. Yang sebenarnya ada tulisan lagi kat atas tu, belum buat lagi.

Ini lak gambar testimoni kitaorang tengah bergambar ngan baju tu. Tak sabar2 diaorang nak ambik baju ni. Masa nak ambik tu, kami terus mintak diaorang berposing. Terima kasih le adik2. Sporting tul….

cetak t shirtprint t shirt kartun

Bahagian belakang tu ada tulisan Tennis & depan ada nama diaorang kat bahagian depan kiri tu. Kalau design camni, memang cepat jer siap. Tak sampai sejam pun. Memang isteriku expert le bab2 printing ni…

Ok….ini ada lagi citer printing yang tak sempat nak kongsi ngan korang sebelum ni…cer tengok…

cetak bag

Cuba teka….kat bahagian mana saya print ni. Bukan baju ni….tahu tak kat mana?

Atas beg nih. Ada yang mintak saya print atas beg diaorang. Simple je. SURIA YAKIN.

Ada dalam 12 beg kena print. Simple & sempoi.

Ni lagi gambarnya….

bag printing

Nasib baik simple jer. Kalau banyak kaler,jenuh gak kitaorang kena print.

Hahhh….yang ni pulak, design baju yang saya paling suka sebab tuan punya design ni memang kreatif.

Actually, dia buat bisnes TShirt gambar Islamik. Lama jugak kitaorang berbalas2 emel untuk konfemkan betul2 harga tu. Last2 skali saya bagi harga yang paling berpatutan yang saya boleh bagi & dia terima, Alhamdulillah.

So, ni antara tshirt yang kitaorang dah siapkan.

cetak tshirt islam

Ada banyak lagi sebenarnya tshirt yang kitaorang dah siapkan. Tapi kebetulan tak banyak gambar yang kami ambik. Cuma nak bagitahu….sape yang berminat nak order tshirt ni, korang boleh lawat blog dia di http://www.redoart.blogspot.com/.

Saya tak boleh jual t shirt tu terus sebab ini design dia. Kalau saya yang jualkan tshirt tu terus kat sini, maknanya saya dah salahguna dsign dia. So…terus deal ngan dia untuk tshirt2 ni.

Kat sini ada lagi tshirt yang sempat saya ambik gambar….

cetak bajucetak baju

cetak tshirt

Layari http://www.redoart.blogspot.com/ kalau nak tengok lain2 design tshirt tu.

Ok…rasanya takat ni le dulu cerita kitaorang buat hari ni.

Minggu depan saya masukkan cerita tempahan minggu ni yang bertimbun2 tu. Tunggu tau…

So, cam biasa..kalau nak order baju ataupun nak tahu harga tempahan baju korang samada korang pilih page “TShirt Bajet” ataupun page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun.

Takpun korang call/sms/emel jer terus kat kitaorang…Insya Allah! soalan korang pasti terjawab.

Ok…jumpa lagi….daaaaaaa….

Harga cetak baju kami vs harga cetak baju kilang…..

Hai & Salam Cetak Baju lagi,

Tup tap tup tap….kejap je masa berjalan. Hari ni dah masuk hari ke-4 bulan Februari, 2012.  Dan dalam tak sedar jugak, bisnes kitaorang dah nak masuk tahun ke 2.

Dalam 2 tahun ni memang macam2 benda kami belajar & macam2 cabaran kami lalui. Ada yang order baju, tak ambik. Ada yang order baju tapi design tak ngam, tak ambik jugak. Ada yang puji & ada jugak yg tak puas hati. Hmmmm…..mengeluh pun tak ada guna sebab kitaorang dah pilih jalan ni…tempuh jelah. Tapi setakat ni kebanyakannya puji le sebab diaorang puashati….heheheh.

Hari ni jugak saya nak kongsi ngan korang kat luar sana, apa beza baju kilang ngan baju kami yang berniaga secara kecil-kecilan ni. Mungkin ramai yang tak tahu & mungkin ramai jugak yang nak tahu…betul tak?

Bukan apa….kadang2 ada customer yg nak order baju dengan bajet yg agak rendah, yang kadang2 agak susah saya nak terima.

Kat bawah ni saya senaraikan skit beza baju kilang ngan baju kami…tak leh panjang2, nanti boring lak kang :

BEZA #1 :

Kilang kalau sekali ambik order, kuantiti mesti 50 ke 80 ke atas. Bawah 10 lai tak main le. Tu yang boleh bagi harga murah giler tu.

Macam kami lak…bawah 10 lai pun terima. Biasanya kalau kuantiti baju yang kilang tak terima, kami le yang terima. So, kalau sampai tang harga tu, paham2 aje le.

Cer tengok gambar baju kilang yang saya dapat tender kat bawah ni. Saya dapat upah 60 sen selai untuk print saje.

Nak tahu tak berapa lai saya kena print……1,200 lai baju budak. Tu yang dapat murah tu.Kalau sape2 nak murah camtu, order le banyak2 skit…heheheh.

BEZA #2 :

Kalau nak order ngan kilang, biasanya diaorang nak kita ada SSM @ sijil penubuhan syarikat. Kalau tak diaorng tak akan bagi sebab bila nak bagi harga ejen tu, takut salah bagi kat customer biasa kang.

Kalau order ngan kami…cam biasa lah. Tak ada syarat apa2 pun. Tapi sebenarnya kena bezakan jugak kalau sape2 nak order harga ejen ngan harga biasa. Takut rugi jer nanti.

BEZA#3 :

Kilang biasanya kalau nak cepat, susah dapat sebab diaorang banyak dapat order…so, kena tunggu giliran le nampaknya.

Kalau cam kami, sape nak cepat bagitahu..kami pulun le buat cepat.Mana yang nak lambat skit tu, kami post pone le skit sampai masa dia nak ambik nnti. Tapi buat tetap buat.

BEZA #4 :

Kilang, kalau nak deal harga susah skit sebab diaorang dah fix harga.

Kalau kami, pandai bodek…dapat le harga murah skit sebab bagi kitaorang, korang nak deal ngan kitaorang dah cukup baik dah.

Rasanya itu le serba sikit beza kami ngan kilang….korang pun paham kan. Dah kilang tu besar, banyak le songeh dia. Macam bisnes kitaorang ni…kalau banyak songeh, hmmm…alamat cepat le lingkup bisnes tu. Yelah..orang menyampah. Baik cari orang lain jer.

So….kalau nak ode baju tu, paham2 le kalau kitaorang tak boleh nak bagi harga yang macam kilang tu bagi,ye.

Hmmmm….hari ni saya nak kongsi ngan u all, t shirt untuk festival di Uitm Sabah yang kami buat dalam masa 1 hari je utk 60 lai. Nasib baik design tu 1 warna jer…tak ada le tertonggeng2 nak menyiapkannya.

Cer tengok baju2 yang kami dah siapkan kat bawah ni…

contoh t shirt

t shirt printt shirt cetakprint baju

print t shirt

Baju2 ni kami pulun buat 1 hari jer…baju sampai pagi, petang buat malam siap. Hari ni pos ke Uitm Sabah. Insya Allah! hari Rabu ni sampai. Kitaorang pakai courier express. Cepat skit.

Sampaikan kena guna pekerja Myanmar masa nak lipat baju tu…heheheh! sori tok chik..kasi glamer skit.

Cuma nak bagitahu jer..untuk customer Sabah Sarawak, saya bagi FREE POS kalau guna mel udara sahaja. Kalau cam atas ni, sebab nak cepat, saya guna courier servis tapi saya bayar separuh, dia bayar separuh.

Ok…selain daripada baju tu, kami ada gak buat baju untuk group wedding planner dalam 10 lai. Nasib baik simple jer, so kitaorang dapat siapkan 1 hari & harga pun berpatutan.

Cer tengok gambar2 baju tu untuk tatapan korang….

print t shirtprint t shirt group

cetak t shirt

Kalau design cam ni memang cepat…1 hari boleh siap.

Skali lagi saya paparkan antara design baju yang kitaorang dah siapkan seperti diatas.

Kalau korang nak tahu…kebanyakan design2 ni diaorang sendiri yang emelkan. Kitaorang touch up2 sendiri jer. Kalau jenis yang kita sendiri kena reka design, tu yang lambat skit tu. So, nasihat saya, kalau sape2 nak tempah t shirt ngan kitaorang, prepare le dulu artwork korang sbelum tempah baju supaya cepat skit proses nak buat baju tu, ye.

Rasanya setakat ni dulu le buat kali ni. Kalau diikutkan ada banyak lagi tempahan yang kitaorang dah siap buat tapi tak sempat lagi nak diposkan kisahnya kat sini. Kalau sempat, saya akan citerkan lagi beberapa tempahan yang saya anggap agak cantik untuk dikongsikan dengan korang.

So…cam biasa. Kalau nak order baju secara online, apa kata korang isi maklumat tempahan korang kat page “Nak tahu harga tak?” seperti yang tertulis kat atas website sinun ataupun jangan segan2 call/sms atau emel kat kitaorang. Insya Allah! korang akan dilayan sebaik mungkin…

Jumpa lagi, guys….baaaiiiii….

%d bloggers like this: