Monthly Archives: December 2013

SALAM 2014 BUAT SEMUA PEMBACA, PELANGGAN & BAKAL PELANGGAN mohcetakbaju.com SEMUA!!!

Hai, Hai & Hai,

Salam 2014 buat semua yang sedang membaca blog saya pada hari ini.

Di kesempatan ni, saya nak ucapkan terima kasih kepada beberapa ribu pelanggan saya yang telah menyokong saya & bisnes cetak baju semenjak ianya ditubuhkan lagi secara offline pada 2010.

Terima kasih tak terhingga juga kepada regular customer atau pelanggan tetap yang sentiasa setia mengulang order dengan saya. Sesungguhnya, tanpa sokongan kuat korang, kami & bisnes kami takkan ke mana.

Disini juga saya nak ucapkan jutaan terima kasih kepada follower blog ini yang juga setia mendengar celoteh disamping menunggu tawaran2 hebat dari kami.

In Sha Allah, kami akan sentiasa memberikan servis & tawaran yang hebat untuk korang semua. Tanpa korang, siapalah kami.

So, hari ni x nak bercakap panjang tapi just nak wish Selamat Tahun Baru 2014 kepada korang je. Semoga dalam Tahun 2014 ni, rezeki kita akan mencanak2 lagi walaupun ekonomi Malaysia kurang memberangsangkan.

Saya & isteri juga ingin mohon maaf atas segala kesilapan, kekurangan & kalau ada terkasar bahasa yang menyinggung hati korang, maafkanlah kami. kami hanya manusia biasa sahaja.

Ok…tunggguuuu artikel kami akan datang & wajah baru blog kami selepas ini.

Jumpa lagi….baiiiii……

2014

 

Bukan semua design senang nak print sebenarnya……..

Hai & Salam mohcetakbaju semua kepada pelawat2 budiman & budiwati,

Dah akhir tahun dah…….jap lagi dah nak masuk tahun 2014 dah. Cepat betul masa berjalan. Rasa cam baru lagi kitaorang buat bisnes online ni. Dah 30 bulan saya dalam online ni & 3 1/2 tahun dah start bisnes ni.

Alhamdulillah…..macam2 perkara yang berlaku semenjak tu & banyak pelajaran yang kitaorang dapat. Suka & duka.

Hari ni saya nak kongsi ngan korang pasal design nak print tu.

Kalau ikutkan macam2 jenis design nak print yang kitaorang terima. Yang pelik2 pun banyak. Memang kreatif2 semuanya customer kitaorang ni.

Untuk pengetahuan korang, kami guna print silkscreen iaitu guna dye yang di print melalui kain yang ada lubang2 halus. So, maknanya kalau nak print design yang sangat halus, konfem dye tak leh keluar kecuali kita guna kain yang lubangnya sangat halus.

Untuk pengetahuan korang, kain untuk cetak tu kitaorang panggil “MESH”. Ada beberapa jenis MESH untuk printing ni. Antaranya 1000, 1200, 1500, 2000, 2300 atau 3000.

Makin tinggi kod kain tu, makin halus & makin kecik lubang kain tu. Contohnya, kalau kita nak print tulisan yang saaaaaaangat kecik macam tulisan font 6, Arial contohnya. Kita kena guna kain MESH yang agak tinggi supaya tulisan tu dapat tembus ke baju. Tapi….makin tinggi kod kain tu, harga semeter makin mahal.

Kalau saya, saya guna yang kod 1200 sahaja untuk semua jenis printing sebab kain jenis ni tengah2. So, kalau ada design yang terlalu kecik, saya akan suggest kat customer untuk adjust atau besarkan skit design tu supaya mudah nak print nanti.

Kalau CMYK, tok guru saya suggest guna kain 1500 sebab CMYK perlu buat dalam bentuk dot dot yang sangat kecik untuk mudah campur kaler nnti.

Selain daripada jenis kain, design yang korang nak print pun bagi efek kat printing jugak. Ada beberapa masalah kalau nak print design korang tu :

1.  DESIGN DENGAN PIXEL YANG SANGAT RENDAH.

Kalau pixel kecik sangat, bila dibesarkan akan jadi pecah. Cer tengok design bawah ni. Maafkan saya pada yang empunya design ni ye. Just nak bagi contoh je.

Ok…design asal dia nak camni…

cetak tshirt

 

Kalau tengok design dia cantik kan. So, saya mintak gambar kartun tu saje untuk saya buat print. Kemudian dia bagi kartun seperti dibawah ni.

cetak baju

 

Ini yang dikatakan design dengan pixel yang rendah. Bila kecik nampak cantik tapi bila dibesarkan, camni jadinya. Kalau saya print jugak gambar camni, konfem customer mengamuk sebab huduh sangat design camni.

Takkan nak print gambar pecah camni. Silap2 dah buat, customer pulang balik baju tu. “Awak pakai le semua baju tu….menyampah I”. Mungkin itu le kata2 customer kot.

So, camane nak buat kalau design camni? Samada cari kartun lain yang pixel dia lagi besar atau saya terpaksa lukis semula kartun ni. Kena caj skit le sebab dah kena tambah kerja lak.

Faham tak? Maknanya…kalau korang nak print design atas tshirt tu, pastikan design dia bila kita besarkan, dia tak pecah supaya mudah nak print.

 

2.  DESIGN NAK PRINT SAMPAI KE HUJUNG BAJU ATAU KE TEPI BAJU

Ni satu lagi problem ye. Saya terus terang yang saya tak jahit baju. Saya banyak jual baju readymade. Tapi kalau nak baju custom made, saya terima 70 lai ke atas je.

Tahu tak korang….kalau nak print jugak sampai ke tepi baju tu, boleh tapi dengan syarat, baju tu mesti di print sebelum dijahit sebab bila baju dah dijahit, printing tu akan efek kat tepi tulang baju. Mesti tak cantik nanti.

Cer tengok contoh design cam kat bawah ni (maaf ye…pinjam design jap ye).

cetak bajuCuba tengok design baju ni. Design bawah tu dari tepi ke tepi & design atas sampai ke bahu baju. So, design camni, saya suggest buat custom made je sebab kalau baju ready made, konfem saya tak dapat buat sebab design dia sampai ke tulang tepi baju. Bila print nanti, blok printing akan jadi naik sedikit & nanti jadi tak cantik sampai hujung tepi baju tu.

So, kalau camni, biasanya saya suggest ke tengah skit design dia supaya tak ke tepi sangat. Tapi, kalau dia nak jugak design camtu, saya akan tolak dengan baik & mintak dia cuba cari di tempat lain dulu.

 

3.  DESIGN BANYAK SANGAT KALER NAK PRINT

Biasanya harga yang saya letak bergantung kepada kuantiti & kaler design. Lagi banyak kaler nak print, lagi mahal tapi tapi agak susah nak buat.

Biasanya kalau banyak sangat kaler nak print, saya suggest guna stiker ataupun sulam sebab blok printing base on kaler. 1 blok printing biasanya mewakili 1 kaler printing.

So, bayangkanlah kalau design colourful…..camne saya nak print tu tapi kalau ikutkan saya boleh buat. Cuma korang kena sanggup bayar harga mahal le. Masalahnya, masing2 semua nak harga murah. Camne saya nak tunaikan.

Contohnya design bawah ni.

cetak baju

 

Kalau design camni…saya boleh buat sebenarnya tapi kos printing akan jadi mahal sebab kena pecahkan kaler & banyak kerja nak buat. So, saya suggest kat customer ni untuk buat guna stiker. Tapi mungkin saya akan bincang balik ngan dia & mungkin saya nak print biasa.

Cuma nak bagitau korang…secara basicnya, kalau design banyak kaler nak print, korang mesti bersedia untuk bayar mahal ataupun tukar ke stiker (heat press).

Fahamkan……

So, itulah beberapa perkara untuk pengetahuan korang camane nak tentukan design tu mudah ke tak untuk di print.

Kebanyakan yang tanya, macam2 jenis design yang diberi tapi saya akan explain jugak samada boleh buat ke tak design tu. Ada beberapa lagi jenis design yang saya nak kongsi ngan korang tapi nanti next artikel le ye. Banyak2 kang, boring lak nanti.

Ok….cam biasa. Nak kongsi cerita tempahan sebelum ni.

Apa citer?

T-SHIRT_BACK. design tshirt

 

Ni design asal yang customer bagi. So, hasinya seperti bawah ni…

cetak baju

 

cetak baju

 

Simple je. Customer ni bagi dalam bentuk jpeg. So, mudah skit nak print. Design ni pun dalam pixel besar. Tak ada le pecah kalau nak print.

cetak baju

 

Cerita 2

Baju kelas. Asalnya camni….

Design Baju

cetak baju kelas

cetak baju

 

 

Mungkin nampak cam ada putih skit kat design tu. Itu hanya 2,3 baju camtu. Baju lain..ok tapi masih lagi tak cacatkan design baju tu. Ni kena buat 3 kaler & 3 blok A3 ni. Banyak kerja skit le.

Cerita 3

cetak baju

 

cetak baju kelasYang ni pun simple je sebab just 2 kaler printing je. Semua design ni diaorang buat kat dalam Customink.com.

Mudah & simple je.

So, cam biasa….kalau ada yang berkenan & nak order baju untuk apa saje aktiviti korang, apakata korang isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun atau emel pertanyaan korang ke adminkomisen@gmail.com, takpun call terus, sms atau Whatsapp.

Tolong jangan guna komen untuk buat tempahan atau tanya apa2 ye. Ruang tu just untuk bagi komen je.

Ok…sampai jumpa lagi ye…..baiiii…

Dari teratak kecil ku,

Nik
adminkomisen@gmail.com

 

Tahu tak korang apa itu printing CMYK?

Hai, hai, hai & Salam Cetak Baju pada korang yang sudi melawat blog saya,

Apa khabar semua? Kepada rakan2 yang duk kat Kemaman, Kuantan, Johor dll yang kena banjir tu, saya harap korang bersabarlah ye. Ini semua dugaan tuhan, nak uji korang samada sabar ke tak.

Untuk pengetahuan korang, minggu lepas saya sekeluarga jugak ada balik kampung ke Kemaman. Memang hujan tak berenti dalam 5 hari saya balik tu. Yang sedihnya, kereta adik 2 buah tenggelam dalam banjir, pakcik 2 buah kereta, 2 buah motor, rumah masuk air lagi….kesian betul.

Saya sendiri pun tersekat kat Cherating. 2 jam tunggu air surut tapi tak surut jugak. Lori ngan pick up je boleh lalu.

Last2…saya nekad, balik Perak ikut Kelantan melalui Cameron Highland / Simpang Pulai. Tak apa le jauh skit pun asalkan sampai udah. Bukan apa…bila memikirkan menimbun2 lagi tempahan yang perlu disiapkan, tu yang nekad balik jugak tu.

So, harap2 banjir ni beransur pulihlah & mintak jauh le banjir besar camtu lagi.

Oklah……hari ni kan…saya nak kongsi ngan korang pasal printing banyak kaler yang guna teknik CMYK.

Tahu tak korang, apa benda CMYK tu. CMYK tu stand for Cyan Magenta Yellow Black.

Campuran kaler2 ni boleh print design yang mempunyai banyak kaler macam Jata Negara dll.

Kalau tak faham jugak, cuba tengok contoh printing kat bawah ni. Dengan menggunakan teknik CMYK tu, design banyak kaler tu akan jadi sebijik cam design asal. Hanya 4 blok printing yang mewakili kaler Cyan, Magenta, Yellow & Black je saya prepare.

cetak baju

Ni final design yang saya dah print. Hanya guna 4 blok printing sahaja seperti dibawah :

cetak tshirt

Mula2 print Yellow (Kuning)

cetak baju

Kemudian masa dye kuning tu masih basah lagi, tindih lak kaler magenta. So, bila magenta campur dengan kuning, kaler coklat akan terhasil.

Kemudian….

cetak baju

Kemudian tindih pulak kaler Cyan ataupun biru muda. Bila Cyan campur ngan kuning, kaler hijau akan terhasil. Dan kemudian….

cetak baju

Last sekali black ataupun hitam sebab kaler utama dia hitam. So….dengan hanya guna 4 blok printing sahaja, design yang banyak kaler, akan jadi sebijik macam gambar asal seperti dibawah ni…

design baju

Walaupun mungkin tak sebijik macam dalam gambar tu, sekurang2nya ada iras2 pun ok dah. Kalau guna stiker atau heat press, kos & kerja lagi banyak banyak. So, hanya 4 blok sahaja yang diguna, dapat buat design sebijik camni.

Cuma nak bgtau yang design camni kalau nak murah kena order dalam kuantiti yang banyak. Kalau kuantiti sikit harga mahal nanti sebab banyak guna blok.

Ni lak design belakang baju tu….

cetak baju

Yang ni mudah je sebab 2 kaler je. Merah ngan hitam. Yang ini saya guna print biasa je & bukan guna CMYK.

cetak baju

cetak tshirt

Baju2 yang dah siap diprint sedang dijemur. Dah macam kedai dobi le pulok..hehehe.

Tapi kalau bila dah print & menjadi…memang seronok betul rasanya. Hilang letih memprint baju tu.

Ok…faham tak sebenarnya camane nak buat printing CMYK ni.

Printing jenis ni bukan senang nak buat sebenarnya. Saya kena beli printer special yang kita panggil Post Script Laserjet Printer dulu sebelum boleh buat printing CMYK. Harga dia pun mahal….hampir RM6,000 sebuah printer tu.

Memandangkan saya banyak print baju, so berbaloi le kalau guna printer ni. Biasanya guna printer inkjet saiz A3 biasa je.

So, kalau sape2 yang nak order baju yang banyak kaler camni, dialu-alukan tapi bersedia sikit dengan harga kos yang mahal skit dr print 1 ke 2 kaler ye.

Lupa nak bgtau…kalau baju hitam, kena buat 5 blok printing sebab base dia kena buat putih dulu & baru print CMYK….ada faham ka?

Oklah……apa cerita lagi tentang tempahan baju kitaorang sebelum ni ye….

Cer tengok ni….

design tshirt

 

Lupa nak kongsi sebelum ni…ni ada tempahan dari Brunei Darussalam ni. Actually dia order dengan cap sekali. Cap tu siap sulam tapi lupa nak ambik gambar topi tu. Kalau pos ke Brunei, customer ni akan tanggung 100% kos pos tu tapi biasanya saya guna poslaju atau EMS je sebab murah skit dr DHL dll.

cetak baju

cetak tshirt

cetak baju

 

Print depan belakang, guna putih kuning je. Design hitam dalam kotak tu guna kaler baju je.

So, apalagi ye….

cetak tshirt

cetak baju

 

Ni just simple printing je…cuma nak tunjukkan gambar diaorang tengah pakai baju tu je.

cetak bajuNi gambar cikgu2 tu tengah pakai baju tu..sengih je cikgu tu boleh pakai baju yang kitaorang printing tu.

Yang baju ngan tracksuit budak tu pun saya buat gak tu. Maknanya saya pakejkan sekali semua baju cikgu ngan murid2 tu sekali. Tak sabar nampaknya budak depan sekali tu nak lari dalam guni tu.

Ni lak baju family day biasa…..

cetak tshirt muslimah

cetak baju family day

 

 

Baju budak2 ni tapi kena regangkan skit sbb nak muatkan dalam papan tu.

So, rasanya takat tu dulu cerita saya hari ni. Rasa macam nak masuk semua cerita2 tempahan baju tu dalam ni tapi nanti boring lak.

Cuti sekolah ni memang menimbun2 order masuk. Mana yang nak segera tu, saya terpaksa tolak sebab takut tak mampu nak siapkan. Kang kalau tak siap, jenuh kami kena marah nanti.

Oklah……cam biasa…tolong jangan order guna komen bawah setiap artikel ye. Korang boleh order, samada guna emel & emel ke adminkomisen@gmail.com, call, sms atau whatsapp.

Takpun korang boleh isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun & emel sekali design nak print untuk saya bagi harga nanti.

Jumpa lagi korang…baiiiiii….

Ikhlas dari,

Nik
adminkomisen@gmail.com

 

%d bloggers like this: