Kenapa baju kelas boleh jadi kenangan korang sampai bila2?

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Hari2 yang berlalu memang cepat. Rasanya baru je sembahyang raya. Sekarang ni dah 2 minggu dah masuk bulan Syawal. Umur pun makin meningkat. Tapi apa boleh buat. Itu semuanya kerja Allah, betul tak?

Hari ini saya nak berkongsi ngan korang, apa pentingnya T Shirt kelas untuk dijadikan kenangan korang.

Mungkin masa kat sekolah tu, ada yang tak nampak lagi apa pentingnya baju kelas nak jadi kenangan kan? Tapi bila dah berumur cam saya (remaja tua…hehehehe), bila kita belek2 balik baju kelas yang ada nama kengkawan kita masa sekolah dulu, rasanya macam sayu jer. Macam nak masuk skolah balik jer sebab seronok bila diingat2kan balik time sekolah dulu.

Kalau ada gambar kartun atau karikatur masing2, lagi senang nak ingat. Bila dah berpisah, kalau nak ingat balik muka kengkawan sebelum ni, belek je balik baju korang tu.

Contohnya camni…dalam kelas kita tu, ada le mamat ke minah ke, yang syok kat kita atau kita syok kat dia. Bila kita tengok balik nama dia kat baju tu, rasa teringat2 je kenangan time tu. Mungkin teringat camane korang ngorat dia time tu ke atau dia ngorat korang….ala2 mat bunga gitu.

Ataupun, ada budak kelas korang time tu yang suka nyakat korang. Bila tengok balik baju tu, teringat balik time dia nyakat korang. Rasa cam nak putar balik je masa tu.

Saya pun ada kenangan gak dengan baju kelas ni. Masa tu kat Universiti. Sebenarnya ada satu baju ni, kami dah buat time matrikulasi lagi. Baju team2 kitaorang je sebenarnya. Baju tu siap ada nama ngan nombor kat belakang.

Nak dijadikan cerita, masa grad kat Universiti (badan saya tak naik2, maintain jer sampai final year, tu yang masih boleh pakai baju tu tu)…masa tu konvokesyen orang rumah saya. Masa tu tengah berkawan lagi, belum kapel lagi. Dia punya berpusing2 cari saya, nak ajak bergambar & jumpa keluarga. Last2 skali adik dia perasan baju saya yang ada nama tu, terus dia tegur saya. Dipendekkan cerita, dengan sebab baju tu jugak saya berjaya bertemu jodoh ngan dia. Maknanya kalau tak jumpa hari tu, konfem saya kawin ngan orang lain kot…heheheh. Jangan bagitau dia ye. Rahsia ni….heheheh.

So, itu le cerita serba sedikit tentang kenangan baju kelas ni. Kalau korang nak jadikan kenangan boleh, dengan syarat mesti simpan sampai bila2 tau. Baru le kenangan namanya.

Oklah…cam biasa jugak, hari ni saya nak berkongsi ngan korang tentang baju yang kitaorang terima tempahan time puasa hari tu. Cer tengok ni….

baju kelas

Design baju ni diaorang reka sendiri ni. Mana yang agak terer skit komputer tu, diaorang pakat2 buat. Saya pun senang nak copy balik untuk buat printing. Font tulisan pun diaorang bagi sekali. So, senang skit kerja kitaorang. Cuma download je jenis tulisan yang diaorang nak tu.

Kalau baju cotton memang senang skit nak print. Kat bawah ni ada lagi gambar dia.

cetak baju kelas

design baju kelas

cetak baju

Bukan setakat diaorang nak print depan belakang. Lengan pun ada gak. Diaorang nak kaler hitam ngan kelabu. Memang sempoi.

baju kelas

baju kelas

Selain daripada baju kelas, time puasa hari tu baju family day pun banyak kitaorang terima tempahan. Ada yang nak guna raya kedua ngan ketiga. So, pulun habis-habisan le untuk siapkan baju tu on time. Kalau tak siap, alamat marah le customer. Kalau baju kelas, ok lagi sebab tak ada due date. Ini kang baju family day. Kalau terlepas, rugi le diaorang. Cer tengok kat bawah ni…..

baju hari keluarga

Ni design bahagian depan sebelah kanan baju ni. 2 kaler. Kuning ngan putih. Cantik gak. Bawah ni ada lagi…

tshirt hari keluarga

hari keluarga cetak baju

Yang atas ni bahagian belakang. Simple. Satu kaler je. Design diaorang bagi yang lain tapi saya adjust balik ikut kehendak customer.

Ini ada lagi tempahan baju hari keluarga untuk tatapan korang…

baju hari keluarga

Customer ni nak print depan jer. Diaorang emelkan gambar asal satu family, pastu saya touch up balik buat kaler hitam putih untuk senang saya print. Kalau gambar asal memang tak boleh buat sebab saya guna silkscreen. Kalau guna heat press, boleh buat gambar ori.

baju family day

tshirt hari keluarga

Kalau printing hitam memang cepat. Dalam sejam pun dah boleh siap, 20 ke 30 lai. Satu hari kadang2 saya boleh siapkan beberapa ratus lai untuk print kaler hitam atas baju cerah. Kalau print putih ambik masa skit sebab kena tindih 2 kali supaya warna dia naik. Kalau sape2 yang biasa baca blog kitaorang sebelum ni, perasan kot tentang perkara ni.

Ini satu lagi last punya cerita baju family day untuk saya kongsikan ngan korang. Cer tengok….

baju family day

Siap gambar mak ayah lagi. Sejuk perut ibu mengandung kalau buat gambar camni. Mesti mak ayah diaorang excited tengok gambar diaorang kat baju tu.

tshirt family day

hari keluarga tshirt

cetak baju hari keluarga

Siap nama masing2 lagi kat bahagian bawah & kiri baju tu. Apa yang diaorang buat hari tu, diaorang emel gambar mak ayah diaorang untuk saya touch up balik. Sama ngan design baju yang sebelum ni. Kitaorang buat balik dalam Photoshop. Kalau design camni murah skit sebab 1 kaler je. Simple & sempoi.

Ok..takat ni dulu le ye. Kalau diikutkan, bertimbun2 baju yang kitaorang dah siapkan tapi kang padat lak blog saya hari ni.  Kat bawah ni, saya paparkan balik baju2 yang saya dah siapkan sebelum ni untuk tatapan korang.

So, cam biasa….nak order baju ngan kitaorang, senang je. Korang emel je maklumat tempahan kat kitaorang.

PERINGATAN!!! JANGAN ORDER BAJU MELALUI KOMEN DIBAWAH. DIULANGI!!!JANGAN ORDER BAJU MELALUI KOMEN DIBAWAH SEBAB KEMUNGKINAN TEMPAHAN KORANG LAMBAT DAPAT FEEDBACK.

Apa yang korang boleh buat ialah samada emel maklumat tempahan kat kitaorang ataupun isi je form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun.

Takpun, call terus kitaorang kalau nak rasa lagi konfiden.

Jumpa lagi dilain masa…..baiiiii….

About Nik

Saya adalah seorang peniaga TShirt bercetak yang aktif di kampung saya.

Posted on 02/09/2012, in Baju Family Day, Baju Kelas, Umum and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 Comments.

  1. muhamad faiq

    klau semester ktorg nk order bju koperat utk 80 0rg n biase brape kos utk shlai bju yg complete??

  2. bj kls klu sehelai brp???

Ada nak cakap apa2 ke?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: