Monthly Archives: October 2012

Material atau jenis kain yang kitaorang jual….PART 1

Hai & Salam semua,

Lama tak update cerita kat sini. Biasanya saya update seminggu sekali tapi lama dah tak update sebab agak sibuk menyiapkan tempahan yang masuk. Bayangkanlah, saya terpaksa siapkan dalm 15 ke 20 blok printing sehari.

Biasanya time nak buat design tu yang ambik masa. Time nak print kejap je. Kadang2 tak sampai sejam dah siap dah. Kalau print 1 kaler le. Kalau banyak kaler, jenuh jugak.

Ok….hari ni saya nak cerita skit pasal material atau jenis baju yang kitaorang jual skarang ni.

Kalau korang tengok kat bahagian atas blog ni, ada 2 Katalog baju yang kitaorang offer. Katalog Enzo & Katalog Oren Sport. Company lain2 tapi dah establish dalam bisnes tshirt banyak tahun dah. Kiranya memang mantap le.

Untuk pengetahuan korang, saya paling banyak order baju Enzo sebab stok memang sentiasa ada & kualiti memang cantik.

Contohnya, kalau baju cotton. Enzo sebenarnya tak jual baju cotton tapi diaorang panggil TC. Kain jenis TC lagi elok dari kain cotton sebenarnya sebab biasanya kain camni tak akan kecut lepas basuh & tak kembang kalau pakai lama.

Korang ada pengalaman tak kalau beli baju, bila lepas basuh je, saiz jadi kecik skit. Biasanya kalau baju murah & brand cikai & ntah apa2 ntah, memang senang kecut. Saya pun berapa lai dah beli untuk guna sendiri. Memang kain dia maintain je walaupun dah basuh.

Satu lagi, kain jenis TC ni lagi cantik kalau kita print berbanding kain cotton. Kain cotton ni kadang2, cam kasar skit. Kain TC licin je. Memang senang nak print.

Maknanya kat sini, kalau sape2 nak order tshirt, saya memang suggest Enzo. Kalau tak ada kaler baju yang customer nak dalam Enzo, baru saya suggest Oren Sport.

Kalau bagi sape2 yang nak baju cotton yang bajet murah skit, saya ada jual jugak. Brand 4Square. Tapi brand ni saya terima 30 lai ke atas je sebab kos pos baju tu kat saya agak mahal skit. Kalau order banyak2, agak berbaloi skit.

Kalau sape2 nak baju cotton murah, bgtau saya balik nanti ye.

Baju jenis TC untuk Enzo tu, kitaorang ada banyak pilihan. Ada yang plain, ada yang bercorak dll. Saiz baju dari 28 ke 36 untuk kanak2 & saiz S ke 3XL untuk dewasa. Setakat ni, stok memang sentiasa ada. Biasanya kalau order hari ni, esok dah sampai dah.

Memang saya suspek betul le kat Enzo ngan Oren Sport ni sebab dalam 2 tahun saya buat bisnes ni, jarang2 sekali diaorang ada problem stok. Kalau tak ada pun, kejap je. Dalam sehari dua, dah ada dah stok tu.

Apa2 hal pun, korang boleh le kontek saya kalan nak tahu apa sahaja berkenaan material baju tu ye.

So, saya rasa untuk permulaan ni, ini le cerita saya dulu pasal material baju tu. Nanti kita sambung lagi dalam episod akan datang. Sambung ngan cerita tempahan baju lak.

Ok….ini cerita pertama hari ni.

cetak baju

 

cetak tshirt

 

Baju ni customer suruh buat emboss ataupun design timbul. Harga dia agak mahal skit berbanding kalau print biasa sebab saya kena guna special dye & guna iron untuk naikkan design dia.

Kalau nak emboss, kitaorang biasa buat kat baju cotton je. Macam gambar ni. Ini baju TC dari brand Enzo sebenarnya. Kalau baju dari jenis material lain, tak pernah cuba lagi.

Cer tengok bukti design yang timbul tu kat bawah ni.

cetak baju

 

cetak tshirt

 

Punyalah nak tunjukkan bukti design tu timbul, sanggup ambik gambar dari sudut tepi ni. Nampak tak design dia timbul? Memang cantik gak kalau nak buat timbul camtu tu.

Design apa ye tadi anak2…..ini namanya EMBOSS ataupun TIMBUL. Paham ye anak2….hehehehe.

cetak tshirt

 

Cerita kedua….yang ini cerita pasal baju kelas. Yang ini semua design & font, customer bagi. Memang bagi saya cantik gak design dia. Cuba tengok….

baju kelas

tshirt kelas

 

Yang bahagian belakang tu, diaorang bagi font jugak. Mechanical Engineering tu font “IRON MAIDEN”. Memang sesuai ngan baju.

Baju ni jenis kain jersi ni. Brand Enzo. Kain dia licin & senang sangat nak print. Kalau tak silap kod 1708 ni rasanya. Kalau tak silap le. Memang sesuai ngan kaler yang nak printing tu.

baju kelas

 

tshirt kelas

 

Tapi kan…kalau nak diikutkan, bukan mudah sebenarnya nak print baju ni sebenarnya sebab kena tindih 2 kali. Kalau tak buat base putih, kaler oren tu tak naik. So, nak bagi naik, kena print putih dulu. Tapi kalau baju cerah ataupun putih, tak perlu tindih putih sebenarnya sebab cukup dengan print terus kaler yang nak tu. Background dah memang putih. Senang le skit nak print.

Lagi cerita pasal tempahan baju…..

cetak baju

 

Yang ini design dia simple je sebenarnya tapi nak bagitau yang baju ni jenis TC, brand enzo. Satu lagi, nak bagitau yang untuk design ni, saya kena designkan balik guna Illustrator untuk dapatkan sharp camtu. Kalau ikut, design asal customer tu emelkan logo cam kat bawah ni tapi sebab bajet rendah, so saya cadang untuk buat 1 kaler je.

Ini lagi design baju yang dah ditempah tu….

baju cetakcetak baju

cetak bajucetak baju

Customer ni tak order banyak…10 lai je tapi memang cepat buat. Rasanya buat tengah malam ni. Esoknya terus pos.

Cuma yang ambik masa sikit yang baju hitam print kuning je sebab kena buat base putih dulu. Kalau tak buat memang tak naik kaler dia.

Lagi…apa cerita lagi?

baju kelas

cetak baju

Haaaa….yang ini special skit. Design belakang tu, saya buat sendiri tu. Disebabkan customer nak buat nombor 12 & ada nama student dalam tu, so terpaksa le ambik masa skit untuk saya siapkan design tu. Kalau korang nak tahu, saya caj skit harga untuk saya buat design tu sebab saya kena mengadap komputer gak time nak buat tu.

Tapi kalau korang pandai, buat sendiri pun boleh. Camtu lagi baik. Korang lagi puas hati.

baju kelascetak baju kelas

baju kelas

Korang tahu ke kat mana SMK Bum-Bum tu. Kalau tak silap, kat Sabah ni. Ini cikgu diaorang yang uruskan order baju ni. Bila diaorang dapat je baju ni, bukan main happy lagi. Seronok betul dapat baju tu. Alhamdulillah, kitaorang pun tumpang seronok bila customer puas hati.

So, setakat ni dulu le ye korang.

Kalau korang nak order, cam biasa….isi je form kat bahagian atas nun kat page “Nak Tahu Harga Tak” atau korang boleh emel, call atau sms kitaorang terus. No hal punya.

Jumpa lagi di lain waktu. Baiiiii…….

Alhamdulillah, ramai yang puji servis kitaorang……

Hai geng,

Selamat datang pada korang yang baru first time jejakkan mata ke blog saya. Jangan risau, jangan segan & jangan silu. Kalau baca artikel dalam ni tak kena bayar pun.

Alhamdulillah, syukur pada Allah…walaupun dah 1 tahun lebih blog ni online, pelawat makin bertambah2. Skang ni dah 200,000 lebih dah orang masuk kat blog saya ni semenjak diperkenalkan pada Jun, 2011. So, korang memang bertuah le sebab jumpa blog ni.

Alhamdulillah jugak, setakat ni tempahan baju yang kitaorang terima masih maintain 1,000 helai lebih sebulan. Menunjukkan ramai dah yang order ngan kitaorang & percaya ngan servis kitaorang.

Setakat ni, semua customer puji servis yang kitaorang berikan. Bukannya nak riak atau sombong, cuma nak bagi korang konfiden yang bisnes kitaorang ni memang betul2 wujud & sentiasa bagi servis yang terbaaeekkk pada korang.

Cuba korang klik kat page Testimoni kat link ni…https://mohcetakbaju.com/testimoni/. Sini ada sebahagian je sebenarnya yang sempat saya upload. Yang lain2 tu, ramai gak emel. Pastu ada yang cakap kat telefon & sms. Tak sempat nak ambik gambar bukti tu.

Tapi apa yang penting, customer yang dah order ngan kitaorang rata2 memang puashati ngan servis printing yang kitaorang bagi. Kalau tak caya, cuba korang order ngan kitaorang….hehehehe. Baru tau betul ke tak, ye dokk?

Ok…hari ni tak nak berceloteh panjang. Hari ni nak masukkan banyak skit cerita pasal tempahan sebelum ni sebab banyak gak yang tak sempat nak kongsi ngan korang sebelum ni.

Cer tengok citer kat bawah ni….

cetak tshirt

cetak baju

Baju ni untuk student UPM Kampus Bintulu ni. Gambar bangunan tu diaorang nak kaler lain2 tapi still gambar yang sama. Apa yang saya perlu buat ialah buat base putih dulu pastu baru tindih ikut kaler yang diaorang nak.

Tshirt tu kitaorang guna samada baju Enzo ataupun brand 4Square. Kalau Oren Sport, cam kasar skit kain dia.

cetak bajuNi ha, baju dah siap diprint. Alhamdulillah, customer ni pun puji printing yang kitaorang buat. Saya pun puashati sebab memang cantik betul printing dia…heheheh..angkat bakul.

Ok, ini ada lagi cerita pasal tempahan baju tu…..

cetak baju

Yang ini lak baju family day. Dia nak buat design cam dalam gambar tu. So, yang ini 2 kali tindih ni. Mula2 buat merah untuk love, pastu tindih hitam. Jenis kain pun main peranan gak. Saya tak terima baju dari luar sebenarnya sebab kain dia kadang2 tak boleh nak buat print.

Lain ngan kain jenis Enzo atau Oren Sport sebab dua2 brand ni memang cantik kalau kita buat print.

cetak tshirt family dayIni untuk baju dewasa ni. Tadi baju baby. Yang ini guna baju Enzo. Memang agak sharp jugak kalau buat printing. Kalau betul2 concentrate buat baju ni, 2 ke 3 jam siap semua skali.

Cuba tengok kat bawah meja tu. Bertimbun2 baju yang tengah siap sedia untuk didera oleh kitaorang….

tshirt family dayIni bahagian belakang baju ni. Gambar sorang2 yang diaorang sendiri buat. Saya tak adjust apa2 pun. Just print out & print je.

Ini ada lagi citer nak kongsi…..

cetak baju kelas

tshirt kelas

tshirt kelasYang ini design simple jer. Belakang, depan & lengan. Semua 1 kaler. Kalau tak silap, tengah malam print baju ni ni. Guna baju jersi Oren Sport. Memang sempoi.

Ada lagi cerita lain….

baju kumpulancetak baju groupInipun simple je. Just 1 kaler je belakang. Dah biasa buat sebelum2 ni. Tapi biasanya kitaorang tindih kaler tu 2 kali untuk naikkan kaler dia. Kalau print sekali, takut lama2 kaler dia masuk dalam benang. So, nak selamat, tindih 2 kali le. Tok guru pun ajar camtu.

Ada lagi citer baju tu….

baju cetakRasanya belum cerita lagi pasal baju naga ni rasanya. Design baju ni diaorang emel hari tu, pastu saya kena touch up balik untuk disesuaikan dengan printing kitaorang. Baju hitam & design kaler kelabu. Kalau baju hitam memang cantik kalau print kelabu.

cetak tshirt

tshirt cetak

baju cetak

Customer ni nak print depan belakang & lengan skit. Semua kaler kelabu atau silver. Kalau kaler camni tak payah tindih putih sebab sekali print pun dah cantik dah.

Cuba tengok gambar yang kedua tu…kalau korang nak tahu, saya guna hairdryer yang jual kat pasaraya je untuk keringkan design print tu. Memang kos murah betul bisnes ni.

Oklah….kat sini saya paparkan sekali lagi gambar2 baju yang kat atas nun untuk tatapan korang sekali lagi ye.

Sampai ke penghujung gak. So…cam biasa le. Kalau korang nak order baju cetak untuk apa sahaja aktiviti korang, korang klik je page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun. Tak pun korang call, sms atau emel terus kat kitaorang.

Tolong jangan guna ruangan komen dibawah untuk order baju sebab takut kitaorang lambat jawab nanti.

Apa2 pun korang memang BEST sebab korang melawat blog saya. Korang LAAAAGII BEST kalau korang klik follow kat blog kitaorang ni. Nanti kalau klik Follow, apa saje cerita yang kitaorang post, terus korang dapat.

So, takat ni dulu le ye. Sampai jumpa lagi…..baaaaiiii…….

Tak tahu nak buat design….cer guna Customink.com!!!

Hai & Salam Cetak Baju buat rakan2 semua,

Kebelakangan ni bertalu2 emel masuk tanya pasal baju kelas. Tapi kan…ramai lak yang tak tahu camane nak buat design atas baju tu. Kesian gak saya dengar sebab kadang2 diaorang ni memang excited betul nak buat baju tapi masalah nak buat design pulak.

Kalau ikutkan perancangan, saya akan buat blog khas untuk order baju kelas tapi masih lagi dalam proses kumpulkan bahan & mencari idea terbaik camane nak tolong korang kat luar sana.

Tapi sebelum saya start buat blog baru tu, apakata saya kongsi ngan korang camane cara nak buat design dengan mudah. Tapi kena usaha skit le nanti masa korang nak designkan baju tu.

Nak tahu nak guna apa……tadaaaaa…..Gunakan Customink.com. hehehehe…rasanya dah ramai yang tahu kot tapi bagi yang tak tahu, ni nak bagitahu ni.

Cuba klik dulu kat kotak kat bawah ni kalau korang nak tengok camane rupanya nak buat design dalam online tu…

Klik kat logo kat atas

Kat sini saya ceritakan skit le camane caranya nak buat baju korang tu.

Mula2 kan,

Cuba tengok dia punya website. Kat sini saya ceritakan skit serba ringkas le camane korang nak buat design baju tu. Kat dalam page tu korang boleh tambah tulisan, gambar yang ada dalam website diaorang ataupun gambar daripada komputer korang sendiri. Korang bukan je boleh buat bahagian depan, bahagian belakang pun boleh buat. klik kat bahagian butang Rotate yang ada kat situ. Terus dia pusing gambar baju belakang.

¬†Ok….katakan korang nak buat tulisan kat bahagian depan. Korang klik je kat bahagian “add text” kat situ.

Pastu taip je apa yang korang nak taip. Lepas taip, klik next…..pastu.

Pastu keluar le page camni pulak.. Korang boleh godek2 sendiri kat page tu. Tak kena bayar pun. Tulisan boleh tukar, saiz tulisan dll. Design yang kat baju tu pun korang boleh gerak2 kan. Ikut je camane nak buat. Kat dalam page tu, korang boleh pilih tulisan apa korang nak macam kat bawah ni.

Kat situ macam2 tulisan ada…cuma peringatan kat korang..Tolong CATITKAN NAMA FONT sebelum emelkan design tu kat saya. INGAT..CATITKAN NAMA FONT SEBELUM EMEL KAT SAYA.

Tulisan tu boleh adjust2 kedudukan dia ikut kesukaan korang. Pastu ada lagi boleh tambah gambar.

Klik lak kat “Add Art” kat page tu. Macam2 gambar ada. Korang godek2 le sendiri. Pada sape2 yang nak buat duit dengan design baju ni pun korang boleh buat. Buat kat sini pastu tunjukkan kat sape2 yang nak order baju. Pastu, ambik untung atas baju tu nanti.

Nak upload gambar sendiri pun boleh. Terpulang pada korang.

Korang mesti seronok punya dapat godek2 dalam website ni. Cuma bergantung pada kreativiti korang le. Satu lagi peringatan….TOLONG CATITKAN KAT BAHAGIAN MANA KORANG DAPAT GAMBAR TU. CATITKAN SEBAB NANTI SAYA BOLEH AMBIK GAMBAR TU DALAM WEBSITE NI TIME NAK PRINT NANTI.

Macam2 korang boleh buat. Nak buat nama ngan nombor pun boleh tapi nombor tu, saya nak bagitahu awal2…kitaorang guna blok nombor sedia ada je. Kalau korang nak set nombor sedia, harga akan lagi mahal. Korang paham le kan.

So…kesimpulannya, pada korang yang tak pandai nak buat design sendiri, inilah antara cara terpantas korang boleh buat sendiri. Bila dah siap semua, korang boleh print, save atau send kat kawan2.

Apa yang penting, KERJAAASAMAAA….hehehee. Apa yang penting korang sendiri yang godek2 kan. Tapi kalau memang korang ni pakar design atau ada kawan2 yang pakar buat design baju, itu lagi baik sebenarnya. So, pokoknya…pokok kelapa sawit..heheh. Pokoknya kat sini korang ada idea skit le camane nak buat design baju tu, tul tak?

Ok…sementara korang menggodek2 design kat http://www.customink.com tu, ini ada lagi citer pasal tempahan baju yang kitaorang terima sebelum ni.

tshirt kelas

Ramai betul peminat baju camni. Blok dia pun saya simpan lagi. Mana tahu ada yang nak order lagi lepas ni.

tshirt kelas

baju kelas

Semuanya satu kaler. Agak cepat skit le kitaorang print. Cuma kalau dalam tenghari skit, blok cepat sumbat sebab cuaca dah panas. Biasanya buat pagi2 betul kalau tak nak bagi sumbat.

Ni ada lagi cerita pasal tempahan baju….

baju groupOk…ini lak baju untuk peniaga roti pita kat pasar malam. Itu le sebabnya ada logo cam roti pita je kat bahagian depan tu. Logo ni diaorang yang bagi lukis ngan tangan, pastu saya cuba buatkan balik ikut kreativiti sendiri. Dah beberapa kali bincang, baru le dia setuju buat camtu.

cetak tshirt

cetak tshirt

Sempoi & simple. Kalau 10 lai camni, kejap je kitaorang buat. Kebiasaannya, nak buat design awal tu yang ambik masa lama. Kalau dah siap semua2 design tu, print kejap jer. Macam tempahan ni, kitaorang print tak sampai sejam pun. Satu lagi, nak tunggu giliran. Tempat agak sempit skit. So, nak print banyak sekaligus susah skit. Tapi Alhamdulillah, masih lagi mampu disiapkan dalam tmpoh yang customer nak.

So, setakat ni dulu buat kali ni. Pada sape2 yang nak order baju, cam biasa, isi jer form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau emel, call atau sms kitaorang. Insya Allah, semuanya akan dilayan dengan baik.

Nantikan kemunculan blog baru kitaorang lepas ni ye…so, kawan2 semua..kalau nak tahu apa perkembangan tentang blog ni, follow le kitaorang….I followwwww….

Baibai….jumpa lagi…..

%d bloggers like this: