Jumpa lagi lepas beraya sakan & cetak baju disambung kembali….

Hai & Salam Hari Raya buat semua yang menyambut raya lagi….

Korang masih beraya sakan ke? Belum puas pegi open house ke….sekarang ni mana2 je buat open house dah. Bukan cam dulu. Sekarang ni, raya sebulan. Selagi tak abis sebulan bulan Syawal, selagi tu le dok pulun kuih raya. Ingat lagi masa kecik2 dulu, masa remaja purba dulu..lepas raya, naik beskal ngan kawan2 pegi kutip duit raya. Sekarang ni nampak kurang skit budaya tu.

Masing2 duk rumah je layan TV ataupun main game. Seronok dulu lagi kalau nak compare.

So…apa2 pun, yang penting nak bgtau yang bisnes kitaorang dah beroperasi balik dah. Hari tu balik kampung kat Terengganu hampir seminggu jugak. Malam Ahad baru balik rumah sendiri & sambung lagi open house kat rumah pulak.

Customer non stop call tanya pasal baju tapi layan tetap layan walaupun tengah bercuti.

So, balik raya ni agak menimbun gak order kena siapkan sebab hari tu tak sempat siapkan sebelum cuti raya. Mana yang dah siap bagi design nak print tu, cepat sikit kitaorang buat tapi masalahnya yang belum ada design tu…ambik masa skit nak buat sebab nak kena mengadap komputer lak.

Satu lagi, sekarang ni tengah sibuk menilik2 & memilih2 sape yang berjaya dapat hadiah baju FREE hari tu. So, saya jangka keputusan muktamad dapat tahu hujung bulan ni. Sape2 yang berjaya, saya akan bgtau melalui emel atau call nanti ye. Bagi yang tak berjaya tu,redha je lah ye sebab rezeki tu milik tuhan sebenarnya. Saya hanya menyampaikan sahaja.

Ada beberapa perkara nak kongsi ngan korang projek2 yang bakal kitaorang buat lepas raya ni. Ni hanya perancangan dulu & tak tahu lagi bila masa sesuai untuk launch projek2 tu. Kalau korang nak join nnti pun boleh. Antaranya :

1.  Projek Cetak Baju Kelas – Blog khas untuk cetak baju kelas yang di “design”kan oleh designer luar yang nak buat duit.

Projek ni dah setahun terbantut sebab tak cukup masa nak handle. In Sha Allah, saya akan usahakan balik utk lancarkan blog ni nanti.

2.  Projek Cetak Baju Kawin – yang ni pun blog khas untuk sape2 nak tshirt kawin je. Mungkin saya akan selitkan apa sahaja tempahan yang berkait dengan kawin sekali kot macam kad kawin & cenderamata nak bg kat pengantin dll.

3.  Projek Cetak Baju Family Day – satu lagi blog khas hanya untuk korang yang nak tshirt utk buat family day.

Ketiga2 projek kat atas ni mungkin saya akan buka kepada sape2 yang kreatif kat luar sana untuk sumbangkan idea kreatif mereka kat blog saya sambil buat duit sekali. Tapi tak tahu lagi bila nak launch…doa2kanlah projek2 ni berjaya ye.

4. Lepas raya ni jugak, saya bakal besarkan lagi kedai saya untuk senang printing baju dalam kuantiti banyak. Saya akan update cerita2 tu kat korang nanti bila projek tu dah sedia.

5. Hari tu pegi kursus Advance Printing…so, In Sha Allah, saya akan cerita jugak pasal tu nanti & lepas ni kalau sape yang nak banyak kaler tapi tak nak guna stiker pun, saya akan launch produk saya nanti.

So…kalau korang nak tahu cerita2 terkini yang mohcetakbaju.com bakal lancarkan nanti, korang  follow le blog kitaorang ye.

Ok…hari ni nak kongsi ngan korang tempahan yang kitaorang siapkan sebelum raya hari tu…

tshirt cetak

Huiiyooo…..Rock brader!!!!

Ni baju metalicca untuk satu customer tu. Actually ada 2 kaler. Merah ngan putih. So, ni design sebelum tindih merah ni. Cer tengok bawah ni pulak….

cetak baju

Baju ni customer ni nak bawak pegi tengok konsert live Metallica nanti. So, memandangkan 2 kaler print je. So, agak mudah nak print tapi camane pun kaler putih mesti kena layang atau print 2 kali biar naik betul kaler dia. Kalau guna rubber dye biasa ni, kitaorang print dulu sekali, pastu bagi kering skit, baru print kali kedua. Tu yang naik kaler putih tu.

Kalau nak print kaler atas baju hitam, bagi saya wajib kena print putih dulu. Kalau orang lain saya tak tahu camane. Tapi kalau kaler kelabu, tak yah tindih putih pun sbb kaler dia memang dah naik dah.

Belakang pun ada print jugak…

cetak baju

cetak tshirt

Apa cerita lagi……

tshirt cetak

cetak baju

print tshirt

Korang tahu tak yang design I LOVE KMB kat atas ni, saya buat 1 blok printing je. Senang je. Time nak print I ngan KMB tu, kitaorang tutup ngan salotape yang lambang LOVE tu & masa nak print LOVE, kitaorang tutup lak yang tulisan tu.

Isteri saya, tukang print merangkap CEO syarikat memang dah pakar bab2 tutup menutup ni. Dah 3 tahun buat kerja ni. So, bekerja berdasarkan pengalaman le.

Maknanya, tak yah buat 2 blok untuk 2 kaler, buat 1 blok pun dah cukup.

Selain tu….

cetak baju kelab

Antara kerja yang agak rumit time nak print ialah masa print logo sebab perlu kedudukan yang sharp & tepat.

Macam kitaorang, lagi le susah sebab tak guna locking & marking (orang yang biasa buat bisnes printing tahu le apa maknanya tu). Saya guna marking yg saya cipta sendiri je & campur ngan kemahiran isteri untuk jadikan design tu tepat je untuk ketiga2 kaler tu.

Nanti, In Sha Allah, dah siap tempat baru nanti, baru saya akan buat locking ngan marking tu nanti.

cetak baju kelab

 

Print logo antara perkara yang agak mencabar untuk dibuat. Bukan sahaja dari segi nak print tapi masa nak design balik logo tu biar ngam dengan setiap kaler yang nak printing tu.

Korang bayangkanlah ye…kalau logo tu ada 5 warna, tak ke 5 kali kena tindih kaler tu. Harga pun mahal skit dari biasa sebab nak cover printing yang mencabar tu.

Last2 sekali saya suggest kat customer buat 1 kaler je. Murah & mudah kalau nak buat.

Kalau susah jugak nak print, biasanya saya cadangkan sulam. Tapi sulam ni, satu logo RM5. Berbeza ngan printing, harga ikut kuantiti.

Nama kat bahagian bawah baju tu pun dalam RM2 bagi selai baju. Kalau kat dada atau lengan, RM1 je sebab kecik skit. So, terpulang pada masing2.

So, apa citer lagi ye…..

tshirt kelas

tshirt kelas

Ini design baju kelas yang biasa di print. Kadang2 nak print nama ngan nombor belakang yang ambik masa skit. Tapi kalau print hitam memang cepat.

So, rasanya takat ni dulu le ye. In Sha Allah, apa2 update saya bgtau nanti ye.

Cam biasa ye…..tolong jangan guna bahagian komen di setiap artikel untuk tanya soalan. Saya memang akan jawab guna emel soalan2 korang. Kalau nak tahu harga…klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun & emelkan design nak print sekali ye. Takpun call terus je kitaorang kat nombor 0192254028 (Nik) atau 0193643692(Salina).

See you again, guys……daaaaaa…….

Dari teratak kecil kami,

Nik & Salina
adminkomisen@gmail.com

 

About Nik

Saya adalah seorang peniaga TShirt bercetak yang aktif di kampung saya.

Posted on 13/08/2013, in Baju Group, Kumpulan @ Pertubuhan, Baju Kelas, Umum and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Ada nak cakap apa2 ke?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: