Jujur & ikhlas saaaaangat penting dalam bisnes online…..

Hai, hai, hai & Haiiiii……

Tengah buat apa tu? Makan ketupat ngan satey ke? Jaga2…jangan tercucuk lidah udah.

Dah banyak hari dah kita beraya ni & masa pun makin cepat berjalan.

Untuk pengetahuan korang, pada masa sekarang kitaorang duk tengah berhempas pulas menyiapkan order2 yang dah diterima sebelum hari raya lagi. Banyak yang nak jenis jersi yang ada nama ngan nombor kat belakang. Kalau jenis camtu, memang akan ambik masa untuk disiapkan berbanding satu kaler je semua baju.

Alhamdulillah jugak…tempahan kami terima tak putus2. Walaupun agak padat skit masa kitaorang tapi setakat ni mampu lagi nak handle. Cuma nak maklumkan awal2 …..kalau sape2 nak tempah baju dalam masa seminggu, saya tak dapat terima dah. Kalau nak dalam 2 minggu ke atas lepas dapat deposit, In Sha Allah, saya boleh tunaikan. Takut nanti marah lak orang yang order awal hari tu.

Ok..hari ni, saya nak kongsi skit le pengalaman kitaorang bisnes cetak baju secara online dalam 3 tahun ni.

Kalau diikutkan, baaaaaanyak sangat dugaan & cubaan yang datang dalam bisnes ni tapi ada perkara yang membantu kitaorang menjalankan bisnes ni dengan lancar & kurang masalah.

Pertamanya…..JUJUR. Dalam bisnes secara online ni, ramai jugak yang membuat bisnes tapi hanya nak dapat untung semata2. Diaorang tak fikir pun untuk maintain bisnes tu dalam jangkamasa yang lama.

Actually, bukan semua camtu tapi ada juga yang bersikap camtu.

Dalam bisnes online ni, customer tak nampak muka kita, tak tahu pun siapa kita & tak tahu pun latarbelakang kita. So, sape yang kena tunjukkan siapa kita sebenarnya kalau bukan si peniaga sendiri.

So…apa yang perlu dibuat untuk mendapat kepercayaan customer tu…mestilah bersikap JUJUR, betul tak?

Kalau kita jujur walaupun benda tu pahit…contohnya, memang kita tak boleh cetak baju tu & kita mengakuinya, so, itu dah kira baik untuk kita sbb Allah ni dia akan balas apa sahaja kebaikan kita.

Katakan kita ni nak untung je, benda yg tak boleh buat, kita kata boleh buat & last2 sekali benda tu tak jalan…tak ke menyusahkan diri sendiri & orang lain tu. Lepas tu, orang dah tak datang dah kat kedai kita, betul tak?

Sikap JUJUR ni kalau kita praktik betul2, banyak kelebihannya sbb macam yang saya kata tadi, Allah akan balasnya.

Bukan nak riak atau takbur tapi saya akui, saya praktikkan sikap jujur ni. Dan Alhamdulillah, Allah bagi rezeki yang melimpah ruah kat kitaorang. Saya tahu kalau kita berterus terang & jujur dan kalau dah itu rezeki kita, akhirnya kita akan dapat juga. So, redhalah.

Satu lagi…JUJUR bila menerima duit dari customer. Macam saya, terus terang nak bgtau yang beberapa kali customer yang percaya kat kita, terus bank in duit dalam akaun kitaorang. Macam hari tu, bukannya sikit..RM12,000.00. Maknanya kalau saya tak jujur & saya buat senyap je bgtau yang tak ada pun duit tu masuk, memang saya boleh buat. Tapi selama mana kita boleh bertahan macam tu. Bila kita buat macam tu,konfem rezeki kita tak berkat & jadi darah daging. Mati nanti, jenuh menjawab dengan malaikat pasal dah makan harta haram tu.

Satu lagi, ramai jugak customer yang bayar lebih. Kalau camtu, saya akan pulangkan duit baki tu ataupun masukkan dalam tabung masjid. Tak pernah lagi saya ambik duit lebihan tersebut melainkan customer halalkan dunia akhirat.

Begitu juga dengan IKHLAS. Bila kita ikhlas membantu orang, Tak semena2 rezeki akan datang pada kita. Banyak kali dah terjadi pada kitaorang. Yang penting ikhlas. Jangan nak pentingkan untung sahaja.

Rasanya agak panjang lebar jugak tazkirah hari ni….bukannya apa, ada jugak diluar sana yang masih meragui bisnes online ni sebenarnya. Yang sebenar2nya….orang yang TIDAK JUJUR & TIDAK IKHLAS le, yang memberi persepsi negatif kat orang yang jujur dalam bisnes online ni.

So, fikir2kanlah ye…kawan2…….

Hari ni cam biasa….ada beberapa tempahan yang dah buat sebelum ni utk dikongsikan bersama….

Cerita pertama…..

tshirt family day

Tshirt family day. Lupa nak upload gambar depan. Dapat ambik yang belakang je. Design ni ikut citarasa sendiri. Baju brand Oren Sport ni. Kain lacoste berkolar.

tshirt hari keluarga

tshirt hari keluarga

Tshirt family day banyak gak saya terima. Banyak yang nak buat reunion atau family gathering dengan guna baju special sebagai kenang-kenangan.

Baju ni dua blok printing ni…satu untuk kaler putih & tindih kaler merah, blok lain.

Cerita ni agak simple. Ok, yang bawah ni untuk tshirt kelas lak. Sebelum ni dah pernah buat dah design yang sama tapi untuk customer yang berlainan.

t shirt kelas

Actually, banyak gambar saya ambik dalam kamera saya tapi lupa nak upload dalam komputer. Ini antara gambar yang ada dalam simpanan tapi masih belum dipaparkan.

1 kaler printing & agak simple.

tshirt kelas

tshirt kelas Baju ni pun print 1 kaler depan belakang. Semua design baju ni, customer buat sendiri.

Buat atas baju dari Katalog Change, kod R4026, baju jenis cotton. Cantik gak baju dia. Kalau nak tengok contok, cer KLIK SINI

Baju jenis cotton ni. Sedap pakai. Print pun simple je. So, kalau korang nak order baju2 korang sendiri, bgtau kitaorang ye.

So…setakat ni dulu. Nanti dalam masa terdekat saya akan masukkan lagi gambar2 yang belum di upload dalam blog ni. Tak sempat nak upload lagi. Dah ratus keping dah gambar saya ambik rasanya. So, tunggu ye.

Cam biasa…..tolong jangan order baju melalui komen dalam setiap artikel ye. Kalau nak order & nak tahu harga selai baju tu siap print, klik ke page “Nak Tahu Harga Tak?” kat blog saya. Pastu emelkan design nak print tu.

Takpun, emelkan detail order korang ke adminkomisen@gmail.com, call kitaorang seperti di header atas sekali nun, sms dll.

Nanti dah dapat semua detail tu, saya bagi feedback nanti ye.

Jumpa lagi, guys…..baiiiii……

About Nik

Saya adalah seorang peniaga TShirt bercetak yang aktif di kampung saya.

Posted on 23/08/2013, in Baju Family Day, Baju Group, Kumpulan @ Pertubuhan, Baju Kelas, Umum and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. Sgt setuju….jujur n ikhlas plng penting

Ada nak cakap apa2 ke?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: