Kalau nak tahu harga selai baju siap print, korang kena bagi……

Hai, Hai, Hai korang & Salam Cetak Baju semua….

Kabare? Waraaaas…..jangan lawas udoh. Tengah buat ape tu, korang. Hari ni hari last kitaorang berpuasa 6. Dah last minit baru nak pose. Sibuk sangat sebelum ni.

Ok….hari ni, saya nak berkongsi ngan korang tentang perkara2 yang memberi efek kepada harga sehelai baju siap print.

Ramai customer yang tanya saya pasal harga baju selai tapi maklumat tak lengkap. Ada sesetengah company printing tetapkan harga berdasarkan berapa kaler nak print tapi dengan saya bukan camtu. Saya ada pengiraan sendiri.

Sebagaimana korang tahu……minimum order kitaorang adalah 5 helai. Saya tak terima 5 helai ke bawah sebab kesian. Oleh sebab saya tumpu kepada kuantiti besar, so takut yang kuantiti sikit ni terlepas pandang. Lagi satu, harga mahal kalau order sikit ni.

Ok…antara perkara yang saya perlukan dari customer sebelum boleh bagi harga tu ialah :

1.  KUANTITI TEMPAHAN

Saya print guna silkscreen atau priting dye & guna blok printing. Tahu tak blok printing saya camane? Cuba tengok contoh blok printing tu kat bawah ni.

Cetak T Shirt Group

1 blok printing mewakili 1 kaler print. So, harga 1 blok printing tu akan dibahagikan dengan kuantiti tempahan & dapatlah kos printing bagi sehelai baju. Maknanya, kalau banyak kaler printing…mahal le sikit harga dia sebab kena buat banyak blok printing.

Kalau nak tengok pengiraan detail KOS PRINTING ni, korang klik kat page “Kos Printing” kat bahagian atas nun. Situ korang boleh study kalau nak tahu detail.

So…faham ke anak2??? Perkara pertama untuk saya bagi harga sehelai baju siap print ialah KUANTITI TEMPAHAN. Apa dia anak2….KUANTITI TEMPAHAN….Faham ye!!!!

2.  JENIS & KOS BAJU

Saya mintak maaf, banyak2….saya tak terima baju luar sebab kos printing saya agak murah. So, saya hanya jual tshirt printing dengan baju saya sendiri sahaja.

So…..kalau nak order baju ngan saya, korang kena pilih dulu baju mana yang berkenan melalui katalog2 baju kat blog saya, baru saya boleh bagi harga.

Harga bergantung kepada jenis kain & brand. So, korang boleh pilih sendiri mana yang berkenan kat blog saya tu ye.

3.  DESIGN NAK PRINT ATAS BAJU

Design nak print ni penting sebab saya nak tengok berapa kaler nak print. Macam yang saya cakap tadi, ada sesetengah company letak harga ikut bilangan kaler terus & bukan kos blok printing.

So, macam saya…saya kena tahu design dulu sebelum boleh bg harga tu sebab ada kaler2 yang kecik, saya tak perlu buat banyak blok. Saya boleh je selit kat mana2 blok nanti.

Korang boleh emelkan design tu dalam sebarang format samada jpeg, pdf, word, excel, Photoshop, gif, tff, Illustrator dll. Lukis tangan pun boleh asalkan maklumat dia clear.

Kalau nak buat sendiri design tu pun boleh. Guna software kat website http://www.customink.com. Buat kat situ, pastu send design tu ke emel saya untuk saya bagi harga nanti.

Tolooooooong jangan explain design dalam perkataan. Saya fail skit nak baca kalau explain guna perkataan.

Emelkan ke emel saya di adminkomisen@gmail.com beserta ngan maklumat di atas tadi.

Itulah 3 perkara penting untuk saya tahu & untuk saya bagi harga nanti.

Kalau korang tak nak emel…..isi je form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat blog saya & emelkan design lepas tu.

Pastu….CEK EMEL KORANG. Balasan emel akan dapat dalam tempoh 24 jam, In Sha Allah. Kalau tak dapat, call atau sms saya nanti ye. Emel inbox saya 1 hari 30 ke 40 emel sehari. Sekarang dah kosong dah inbox tu. Menunjukkan semua dah berbalas. Tapi kadang2 tu, customer lak tak balas balik…..hehehehe.

So, camane? Harap2 korang lepas ni, kalau nak tanya pasal harga, kena ada 3 perkara kat atas ni dulu ye. Kalau tak ada, susah skit le saya nak bagi jawapan nanti.

Ok……apa cerita hari ni? Untuk pengetahuan korang, Alhamdulillah walaupun menimbun2 order masuk lepas raya ni, Alhamdulillah hampir semua dapat disiapkan on time. Customer pun ramai yang puashati….

Ni antara cerita tempahan baju yang sempat saya upload….asalnya baju camni….

tshirt cetak kartun

cetak tshirt kartun

Nah…..ini le hasilnya. Ada 4 blok printing saiz A3 yang saya buat untuk design baju ni. Kaler hitam saya ambik kaler background baju je. Senang. Tak yah buat blok baru. Design ni, print depan je. Belakang kosong.

Korang mesti agak suspek jugak, camane saya boleh print baju tu tanpa guna locking(teknik printing silkscreen). Itu saya guna mata tajam wife tu. Dia yang buatkan. Suspek betul le…..hehehee.

cetak tshirt kartun

Yang bawah ni lak, tshirt special untuk anak sendiri & kawan2 dia. Sempena nak UPSR tahun ni, so saya bagi le hadiah kat diaorang, biar rasa seronok skit. Free Of Charge ni. Berbakti pada anak2….

cetak tshirt kelas

cetak tshirt kelas

Dalam 6 A tu ada nama2 student. Mudah je nak buat design tu. Guna Adobe Illustrator je. Korang kalau nak pun boleh buat.

Memang seronok betul budak2 time dapat baju tu hari tu. Kurang2 ada le skit kenangan diaorang time Darjah 6 tu.

Lagi, apa cerita……

cetak baju family day

Yang ini baju untuk geng Sabahan. Untuk family diaorang. Gambar depan asalnya gambar kaler, pastu nak sesuaikan ngan bajet diaorang, saya suggest buat camni. Sama macam yang pernah buat sebelum ni.

tshirt family day

tshirt hari keluarga

Ini bahagian belakang. Baju diaorang guna kaler Purple Gelap dari brand Oren Sport. Simple je.

Kemudian ada lagi tempahan yang macam ni….

tshirt kelas

Asalnya diaorang bagi gambar macam bawah ni, guna Customink.com, pastu saya transfer atas baju seperti diatas ni.

tshirt kelas

tshirt kelas

Baju guna brand Oren Sport, kaler Grey. Print kaler hitam je. Agak mudah. Rasanya tak sampai sejam siap semua sekali ni.

Ok…cerita last…..

tshirt kelas

baju kelas

Baju ni antara yang mudah & cepat saya buat sebab customer ni dah siap dah design dalam Illustrator. Terus print out je. Tak yah nak adjust2 dah. Kalau yang ambik masa lama tu, kalau yang jenis lukis tangan atau jpeg. Yang itu, saya kena buat balik sebab nak pecahkan kaler lagi tu. Tu kadang2 ambik masa lama nak siapkan tu.

Ok…..rasanya takat ni dulu buat hari ni. Panjang2 kang, letih lak korang membacanya nanti. Bukan semua orang suka membaca, betul tak?

So….nak order tshirt & nak tahu harga selai tshirt siap print, korang kena ingat 3 perkara penting kat atas nun :

1. Kuantiti nak tempah

2. Jenis baju

3. Design nak print.

Dah dapat tiga2 tu…baru le saya boleh bagi harga kat korang.

Jangan lupa, isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun, call, sms atau emel. Terpulang pada korang.

So…jumpa lagi. Assalamualaikum & Salam Cetak baju, korang.

Dari meja penulis merangkak pencuci tingkap pejabat,

Nik
adminkomisen@gmail.com

About Nik

Saya adalah seorang peniaga TShirt bercetak yang aktif di kampung saya.

Posted on 05/09/2013, in Baju Group, Kumpulan @ Pertubuhan, Baju Kelas, Baju santai and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Ada nak cakap apa2 ke?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: