Custom made atau bukan readymade saya terima dalam 60 ke 70 lai ke atas je….

Iklan Ebook 5 Cara Mudah 2

 

 

Hai, hai, hai…..

Salam cetak baju kepada semua pelawat2 blog mohcetakbaju.com. Terima kasih banyak2 sbb sudi melawat blog saya yang tak seberapa ni tapi dah menyiapkan beribu-ribu helai dari seluruh Malaysia semenjak 2010 lagi.

Alhamdulillah….memang tak disangka sambutan tshirt di mohcetakbaju.com saaaaaaangat menggalakkan sehinggakan ada beberapa ratus helai yang terpaksa ditolak kerana nak dalam tempoh yang sangat pendek. Kualiti kena jaga jugak. Kalau buat cepat, kitaorang tak jamin, kualiti akan 100% cun.

Hari ni…saya nak bagitahu tentang tempahan tshirt yang bukan dari katalog2 kitaorang. Maknanya korang nak jahit lain, kolar kaler lain, lengan kaler lain…iaitu design baju korang sendiri. Yang sebenarnya, saya tak jahit baju. Mostly, tshirt yang saya jual ada kebanyakannya tshirt readymade atau baju yang dah ada siap stok macam tshirt Oren Sport, Enzo, Change atau Gildan.

Tapi kalau korang nak jugak design korang sendiri….saya hanya terima 60 ke 70 lai ke atas sahaja sebab kalau buat bawah daripada tu, memang tak berbaloi kalau nak jahit balik.

So, kalau korang nak jugak design sebijik cam korang punya design tapi kuantitiu bawah 60 lai…maaf sangat2. Saya tak dapat terima. Nanti cubalah korang survey kat luar. Mungkin diaorang boleh terima.

Faham tak apa yang saya nak cuba sampaikan tu. Tapi biasanya, saya akan maklumkan dalam emel untuk cadangan guna tshirt readymade tu. Terpulang pada korang sendiri ye.

Ok…hari ni saya tak nak bercakap banyak. Baaaaaanyak sangat order tengah menunggu ni. Lambat2 kang customer marah sebab takut tak boleh siap on time.

 

KEDAI BARU

Satu lagi ni…nak cerita jugak. Kedai kitaorang dah diluaskan lagi bagi menampung permintaan dari customer kitaorang. Cer tengok sebelum, semasa & selepas kedai kitaorang tu siap.

tshirt cetak

 

Cuba tengok…betapa crowded nya kedai lama kitaorang. Tapi walaupun camni, masih mampu siapkan tempahan customer dalam tempoh.

Dalam gambar ni siap ngan kerani sorang, merangkap penyibuk, penyepah, tukang cat dan yang sewaktu dengannya. Ni gambar sebelum kedai kitaorang diluaskan lagi.

Pastu, bila dah diluaskan, camni le rupanya….

cetak tshirt

 

Operasi menggali lubang bermula. Gambar bawah kanan tu, yang tengah menggeliat tu, mandur tu. Nampak santai je tu. Tengok kalau senget, dia bgtau nanti…..hehehe.

cetak tshirt

cetak tshirt

 

Bata dah dinaikkan. Muat banyak meja printing gak ni.

cetak tshirt

 

 

Haaah…..2 minggu siap. Jangkaan dalam 9 meja printing yang boleh siapkan 50 lai baju sekali jalan boleh muat dalam kedai baru ni. So, In Sha Allah, cepat skit siap tempahan korang nanti.

cetak tshirt

 

cetak tshirt

 

Ni antara pekerja cilik yang kitaorang sempat upah. Upah dia senang je. Yang atas nun upah susu sebotol. Pastu, yang atas ni pegi pasar malam, nasi lemak lauk ayam je. Senang je…..

Nanti saya kongsi pasal meja printing yang saya order lepas ni lak ye.

Ok, apa cerita pasal tempahan baju hari ni…

Cuba tengok design baju bawah ni….

cetak tshirt kelas

cetak tshirt kelas

 

 

Asal design ni guna lukisan tangan je. Pastu, saya lukis balik dalam Ai. Dah siap semua, saya tunjuk dulu kat customer, pastu customer dah setuju baru saya start print.

Depan 1 kaler, belakang 2 kaler. Yang belakang tu, saya print hitam dulu, pastu print outline putih.

tshirt kelas

cetak baju kelas

 

Ni design kat dalam rumah. Tumpang jap rumah mak, sementara tunggu kedai siap.

tshirt group

tshirt group

 

Yang ni biasa je…1 kaler depan & 1 kaler belakang.

tshirt kelas

baju kelas

Yang ni baju kelas ni. Guna Customink.com ni. Diaorang buat dulu dalam Customink.com, emel kat saya & dah konfem, terus print.

Depan belakang 2 kaler. Oren ngan putih. Cantik gak.

tshirt kumpulan

baju kumpulan

baju kumpulan

baju kumpulan

shirt kumpulan

Yang ni print untuk baju kumpulan. 2 kaler printing. Merah ngan putih. Dalam 50 lai gak baju ni.

Ok…rasanya udah le tu ye. Nanti saya masukkan macam2 lagi cerita lepas ni ye.

Nak cepat ni sebab banyak lagi blok printing belum disiapkan. So, jumpa lagi ye.

Cam biasa…kalau sape2 nak order baju tu, cam biasa, isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat blog saya dulu sebelum saya boleh bagi harga tu ye.

Takpun, emel ke adminkomisen@gmail.com, call atau sms je.

Sampai jumpa lagi korang, baiiii….

Dari komputer teman,

Nik,
adminkomisen@gmail.com

Iklan Ebook 5 Cara Mudah 2

 

About Nik

Saya adalah seorang peniaga TShirt bercetak yang aktif di kampung saya.

Posted on 29/09/2013, in Baju Group, Kumpulan @ Pertubuhan, Baju Kelas and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Ada nak cakap apa2 ke?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: