Cabaran2 dalam bisnes cetak baju – TIPS UNTUK SAPE2 NAK BERNIAGA TSHIRT ONLINE……

Hai & Salam mohcetakbaju semua,

Apa kabor semua? Harap sihat2 le selalu walaupun cuaca panas sekarang ni. Banyakkan minum air..lega sikit badan tu.

Ok….lama dah tak bercerita ngan korang pasal bisnes cetak baju ni. Hari ni saya nak berkongsi pengalaman sikit ngan korang terutamanya kepada sape2 yang baru nak berjinak2 dengan bisnes tshirt ni.

Mungkin ramai rasa macam mudah je kitaorang buat bisnes cetak baju ni, betul tak?

Korang mungkin nampak simple je. Orang order baju, bagi harga & terus print.

Tapi mungkin korang tak tahu cabaran serta dugaan di sebalik bisnes cetak baju kitaorang ni.

Bukan nak menakut-nakutkan korang (bagi yang baru nak berjinak dengan bisnes TShirt) tapi apa yang saya nak kongsikan ni adalah pengalaman sebenar beberapa tahun dalam bisnes ni supaya korang membuka mata & bersedia skit tentang perjalanan sebenar bisnes cetak baju ni.

Actually, ramai yang mintak petua & ilmu dengan saya tentang bisnes ni & apa yang saya boleh bantu, saya cuba bantu tapi hakikatnya, dari pengalaman le yang paling baik untuk korang belajar sebenarnya.

Mungkin ada antara cabaran ni, korang nampak macam gerun skit bila nak join bisnes tshirt ni tapi bagi yang betul2 minat macam kitaorang ni, biasanya cabaran & dugaan tu macam biasa je. Alah biasa, tegal biasa…kata orang tua2.

Orang kata kalau nak berjaya, mesti tempuh cabaran & kegagalan dulu, baru boleh berjaya, betul tak?

Ok…antara cabaran2 yang nak saya kongsi ngan korang ialah :

1. Masa

Bisnes cetak baju saaaaaaaangat pentingkan masa sebab cetak tshirt ni bukan macam bisnes barang dah siap. Kalau barang dah siap, stok dah ada, boleh jual terus.

Tapi kalau cetak baju terutamanya yang ada event penting, kita kena siapkan sebelum event tu berlaku. Kalau siap lepas event, sia-sia jelah tshirt tu korang buat sebab majlis dah habis.

Silap2…customer mintak balik duit & pulangkan balik baju tu. Tak ke menyusahkan hidup kita tu.

Kalau yang jenis tak ada due date, ok lagi sebab kita boleh mintak tangguhkan skit tarikh tu. Sementara tu, boleh kita siapkan tempahan lain dulu.

Cabaran dari segi masa ni pun sangat besar bagi saya sebab saya kerja full time tempat lain. Isteri yang kerja full time buat bisnes ni. Tapi saya respek gak pada diri sendiri sebab walaupun saya tak kerja sepenuh masa bisnes cetak baju ni, Alhamdulillah….semua tempahan dapat disiapkan dalam tempoh yang ditetapkan kecuali baru2 ni, bukan silap saya tapi courier yang lambat hantar. So, saya kena pulangkan balik duit diaorang.

Bayangkanlah…saya kerja office hour dari 8.00 pagi hingga 5.00 petang. Petang dah sampai rumah, saya akan sambung jawab emel lagi.

Banyak masa saya kena korbankan. Orang lain rehat hari Sabtu Ahad, saya akan start buat blok printing seawal 6.30 pagi hari Sabtu. Malam sebelum tu, dah siapkan semua design & siap print sekali. So, bagi jimatkan skit masa untuk buat design, mana yang design agak susah skit tu, saya akan upah designer untuk buat balik design tu.

2. Pelanggan

Pelanggan pun bagi banyak dugaan & cabaran kat bisnes kitaorang.

Maafkan saya ye…saya rasa mungkin ramai yang tak baca artikel2 dalam blog saya ni & mungkin tak sempat nak baca kot sebab banyak soalan yang ditanya, dah ada dalam blog saya tu.

Antara cabaran dengan pelanggan ni ialah kebanyakan pelanggan terus tanya soalan2 yang agak mencabar untuk saya jawab dengan kekangan masa yang ada. Antara soalannya ialah :

  1. “Berapa harga sehelai untuk baju ni? atau “Berapa selai?”” – Soalan tanpa memberikan detail tempahan untuk saya bagi harga.
  2. “Boleh tak saya order TShirt sehelai je?” – Mungkin ramai tak Nampak maklumat tempahan 5 lai ke atas kat banner header saya tu kot.
  3. “Saya tak tahu nak buat design, boleh tolong buatkan?” – Biasanya soalan camni, saya mintak pelanggan klik pada page “Buat Design Sendiri” kat atas nun sebab saya tak sempat nak buat design tu.

Memang mencabar juga pelanggan kitaorang ni. Dari segi adab sopan pun ada jugak…tapi majoriti pelanggan saya masih mempunyai adab sopan masa dealing dalam emel. Saya rasa hanya 1,2 orang dalam beribu2 orang je yang lain dari yang lain sikit.

Ada jugak yang mengutuk & marah sebab harga saya mahal. Dalam beribu2 pelanggan yang dah deal dengan saya, tak silap saya 2 orang je kata harga saya mahal.

Terpulang pada diaorang. Kalau rasa mahal, apa salahnya bertanya dengan baik…tak dapat kurang lagi ke..takpun, tolak dengan baik & cari tempat lain yang lebih murah. Kalau ada yang berperangai camtu, mungkin dia ada masalah kot. Tak perlulah nak marah atau kutuk2.

3.  Meyakinkan pelanggan

Ini pun cabaran jugak dalam bisnes online. Anda yang baru berjinak2 dalam bisnes online ni, kejujuran, keikhlasan & iman mesti kuat terutamanya bisnes online.

Bukan mudah kita nak mintak customer bank in kan ke akaun kita, lebih2 lagi bisnes online yang orang tak nampak muka kita.

Memang kalau nak menipu mudah sangat tapi sampai ke mana kalau kita menipu. Cuba korang tipu customer korang sekali & tengok le berapa lama bisnes korang tu bertahan.

4.  Siapkan design customer

Seperti yang saya sebutkan sebelum ni, masa antara cabaran yang paling besar dalam bisnes cetak baju ni.

Masa juga ada kaitan dengan tempoh nak siapkan design. Kalau design simple, tempoh masa daripada nak siapkan design, print out & buat blok printing agak pendek.

Kalau just print 1 kaler sahaja, tak akan ambil masa lama.

Tapi kalau nak print banyak kaler, memang agak mencabar. Biasanya kalau customer bagi design dalam jpeg, saya akan upah designer untuk pecahkan kaler sebab blok printing saya bergantung pada berapa kaler nak print.

Biasanya part designer tu untuk pecah kaler dah ok tapi bila masuk part saya nak separatekan ikut blok printing pun kadang2 ambik masa yang lama jugak.

Cer bayangkan, camane saya nak pecahkan kaler kalau design cam kat bawah ni.

2014

Kalau guna CMYK, mudah je sebab saya dah ada special printer untuk tu. Kalau kaler solid, memang sangat mencabar.

5.  Printing baju

Nak print baju pun mencabar gak sebenarnya. Kalau print 1 kaler, ok lagi. Wife kata sambil tidur pun boleh print….hehehehe. Bukan riak tapi nak menunjukkan agak mudah kalau nak print 1 kaler.

Yang mencabar, kalau print banyak kaler & kena tindih kaler.

Kami jarang guna locking sebenarnya. Biasanya saya akan buat marking atas setiap blok untuk bagi sharp setiap kali tindih kaler tu. Cabaran dia ialah masa nak print untuk blok ke 2, ke 3 & seterusnya . Naik juling mata kalau nak bagi design tu betul2 tepat atas setiap design.

Dengan sebab tu, saya akan caj lebih skit kalau print banyak kaler ni. Jangan marah aaa….

Saya akan cuba  mudahkan lagi kerja printing banyak kaler ni akan datang, supaya saya boleh bagi harga murah sikit nanti ye.

Itulah antara cabaran2 yang saya rasa agak kritikal sikit dalam bisnes cetak baju ni. Ini mungkin bagi saya yang tak menyewa kedai, tak upah pekerja dll.

Orang lain, saya tak tahu lak apa cabaran diaorang.

Sesetengah tu, cabaran dari segi nak buat marketing. Bagi saya, marketing Alhamdulillah sebab kalau ikutkan sekarang, tak menang tangan saya nak siapkan order dari pelanggan sebenarnya.

Ada orang cabaran dari segi kewangan. Bagi saya, Alhamdulillah jugak sebab saya ada gaji yang back up kewangan saya & nafsu saya tak besar macam orang lain. Walaupun income saya Alhamdulillah jugak setiap bulan tapi saya cuba minimizekan belanja bulanan. Saya banyakkan saving. So, senang time perlukan duit nanti.

Ada orang cabaran dari segi nak maintain bisnes. Memang…kalau diikutkan memang letih buat bisnes ni tapi sebab minat, kita tak kisah pasal tu semua. Ada orang just nak cuba2 je sebab tengok seronok je buat bisnes ni tapi bila sendiri buat, baru sendiri tau susah ke mudah.

Nak buat apa pun bisnes, komitmen, kerajinan, disiplin dan macam2 lagi sifat positif mesti ada dalam diri kita. Kalau banyak negative dari positif…konfem, tak kekal lama bisnes tu.

So…alang2 korang berjinak2 ngan bisnes ni, buat le sungguh2. Kalau duk bertukar bisnes je, bila nak berjaya.

Satu lagi nak bagitau, kalau ada macam2 cabaran atau dugaan timbul dalam bisnes korang, berbalik le pada Tuhan, Kita ada Allah. Mengadu je pada Dia. In Sha Allah, selesai masalah kita. Itu je yang saya pegang setiap kali dugaan & cabaran datang.

Ok…harap2 dapat le sikit2 petua yang korang boleh guna kalau korang betul2 serius nak buat bisnes tshirt. Sendiri mau ingatlah ye….

Hari ni, apa cerita pasal tempahan baju? Cer tengok bawah ni….

tshirt family day

Ni baju family day ni. Tau tak korang….budak ni siap bawak frame gambar atuk dia lagi kat kitaorang utk dapatkan gambar camni.

Apa yang saya buat ialah scan gambar atuk dia ni & adjust balik dalam Ai. So, dapat le gambar ala bayang2 camni. Korang pernah tengok gambar baju Ustaz azhar Idrus tak? Budak ni nak tiru camtu le.

baju hari keluarga

Tepi ada tulisan. Dia just lukis tangan je & saya adjust balik dalam komputer.

Ok…apa cerita lagi ye….

tshirt baju kelas

Ni lak baju kelas. Dia buat macam I AM nikon. Itu atas kreativiti masing2 le. Depan lak….

baju kelas

baju kelas

tshirt kelas

Simple je. Depan 1 kaler & belakang 2 kaler. Semua design ni diaorang buat dalam Customink.com.

Selain dari tu….

tshirt family day

Yang ni biasa je. baju family day member kitaorang. Just belakang je & siap dalam 1 hari je sebab mudah je.

tshirt keluarga

Ada banyak gak baju yang ditempah tu, diaorang tak bagi masuk dalam blog ni sebab diaorang jual balik baju tu. Maknanya kalau korang nak order baju & nak jual balik, jangan risau sebab kalau korang kata jangan masukkan dalam blog ni, In Sha Allah saya tak akan masukkan. Kalau dah terkeluar dalam blog ni pun & korang mintak keluarkan, In Sha Allah saya akan keluarkan.

Ok…last cerita….

cetak baju kelas

cetak baju kelas

Aisey….kabur skit gambar. Sori…yang belakang, ini je sempat ambik gambarnya.

tshirt kelas

tshirt kelas

Ni le antara gambar2 baju yang sempat kitaorang upload hari ni. Kalau ikutkan hati, rasa nak masukkan semua gambar2 yang ada ni tapi kang boring lak kang.

Oklah…sampai takat ni dulu hari ni. So, sebelum tu nak bagitau lagi ni. Kalau korang nak design tshirt kelas sedia ada, lawat website baru kitaorang di www.cetaktee.com atau klik banner bawah ni & buatlah keputusan bijak korang. Kalau nak buat design sendiri pun boleh.

Banner Cetaktee

KLIK BANNER DIATAS UNTUK KE WEBSITE KAMI

Ok…..nak order baju, bagitau kitaorang ye….

Baiii……..

Signature

adminkomisen@gmail.com
Nik (0192254028) / Salina (0193643692)

About Nik

Saya adalah seorang peniaga TShirt bercetak yang aktif di kampung saya.

Posted on 12/02/2014, in Baju Family Day, Baju Kelas, Umum and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 11 Comments.

  1. Perkongsian yg bermanfaat. Jarang dapat tips begini. Terima kasih

  2. cool story bro. hampir terharu. apapun, gudlak. keje ikhlas, rezki pun berkat.

  3. Cayalah..tak menang tangan tuuuu… Klu dh tak menang tanagn, apa kata past ckit job kat aku.baru lah bertambah murah rezeki

  4. Terima kasih kerana berkongsi tuan..amat berharga untuk yang baru nak memulakan bisnes Tshirt online macam saya. Tapi kami buat heat press bukan screen printing..masing2 ada pro and cons..hehehe. Yang paling saya tertarik…ikhlas dan jangan menipu..insyaAllah ada berkat. BTW, kalau ada kes-kes yg tuan tak dapat ambik order yang selai dua tu (atas sebab2 tertentu) atau ada order yg banyak color tuu..insyaAllah saya boleh tolong buatkan.
    Semoga business tuan maju jaya dan diberkati Allah. Amiin. Laman web kami http://www.skinicollection.com. (harap tuan tak kisah saya tulis laman web saya disini, kalau tak dibenarkan, saya x kisah tuan delete kan)

  5. Satu perkongsian yang menarik. Saya banyak dapat idea dari blog & ebook tuan. Sangat bermanfaat dan bersemangat bila baca.

  6. info yang sangat menarik, sepertinya harus dicoba🙂 ,

Ada nak cakap apa2 ke?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: