Dah boring dengan font biasa je…kenapa tak cuba font atau tulisan yang lebih canggih?

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Pekabo semua? Sihat le selalu ye….bagi yang muslim, Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak. Lagi beberapa hari kita nak berpuasa.

Kalau diikutkan tahun lepas, walaupun puasa…bertalu2 jugak masuk order. Tahun ni pun Alhamdulillah…walaupun belum bertalu2 lagi tapi setakat ni hampir tak menang tangan jugak order masuk.

Hari ni kan, nak kongsi le ngan korang pasal font atau jenis tulisan yang makin canggih sekarang ni. Kalau dulu, tulisan jenis Arial atau Times New Roman je yang biasa orang guna untuk print atas baju. Tapi sekarang ni, ada beratus ribu jenis tulisan yang ada dalam internet & sebahagian besarnya kita boleh download secara free je.

Cer tengok antara contoh tulisan yang saya ada masukkan dalam blog saya sebelum ni….

Jenis font

KLIK SINI KALAU NAK TENGOK JENIS2 TULISAN YANG LAIN!!!

Kalau dulu jenis yang melengkung & straight je kat bahagian belakang. Nampak macam boring je…tapi sekarang ni, kalau korang search FREE FONTS kat Google, berlambak2 jenis font yang korang tak pernah jumpa pun.

Antara website yang banyak saya ambik jenis2 font ni ialah dafonts.com, 1001fonts.com, ufonts.com dll. Kalau tak pecaye, cuba korang survey sendiri dalam internet. Rambang mata korang time nak memilih fonts tu.

Tapi kan…bukan semua font ni FREE. Ada gak yang berbayar. Kebanyakan fonts dalam website buat design baju saya iaitu Customink.com saya kena bayar.

Actually, Customink.com ni orang putih punya website. Saya menumpang je sebenarnya sebab bagi pilihan pada korang yang tak tahu nak buat design baju camane. So, banyak gak fonts dalam tu yang diaorang letak, saya perlu bayar dulu. So, mana yang font kena bayar, saya terpaksa bgtau customer suruh pilih fonts jenis lain atau saya cari fonts yang seakan2 dengan fonts yang diaorang pilih tu. Biasanya fonts yang berbayar ni dari website House Industries. Memang cantik fonts2 dia tapi kos dia sampai USD100++. So, rugi le kalau nak bayar. Setakat nak print je. Boleh deal balik ngan customer.

So…..pada korang yang dah bosan dengan tulisan2 biasa kalau nak print baju, kat blog saya ni macam2 jenis tulisan kitaorang FREE. Pilih je yang mana satu.

————————————————————————————————————————————————————-

TIPS HEBAT UNTUK KORANG :

Kalau korang nak tulisan yang sharp dan cantik, korang perlu pilih jenis2 tulisan dalam internet & download ke komputer korang.

Jangan bagi dalam format .jpeg, .pdf dll sebab kitaorang kena touch up dulu font tu, baru boleh print.

———————————————————————————————————————————————————–

Ok…nak bagitahu lagi ni, promosi FREE Tshirt tu masih lagi berjalan sehingga akhir bulan Julai ni. Ada 2 promosi….dapat TShirt FREE kalau sape2 bagi pendapat atau cadangan yang paling hebat tentang bisnes cetak baju kami ni & FREE TShirt selai pada sesiapa yang order 30 lai ke atas sehingga akhir bulan Julai ni. Kalau tak caye, cuba KLIK SINI!!!

Rebut le peluang ni sementara masih ada….Pasni, tak tahu le nak offer apa lagi tapi In Sha Allah, akan ada lagi offer untuk korang nanti ye.

Ok….kalau tak kongsi cerita pasal baju tak sahkan. Hari ni nak cerita beberapa tempahan yang sempat diambil gambar baru2 ni. Kalau diikutkan banyak yang dah siap tapi mana yang print simple je, saya tak akan masukkan dalam cerita ni sebab dah biasa tengok dah print camtu.

CITER PERTAMA……..

cetak baju kelas
Saya suka design baju ni sebab ada kartun kat depan tu & 2 kaler kat belakang. Customer ni guna Customink.com je tapi gambar kartun tu dia emel lain masa saya nak start print. Cuba tengok jenis font yang diaorang pilih tu. Kan ke lain skit font dia…Cuma kalau korang tengok tulisan Memories 2013 yang baju belakang tu, kalau diikutkan tulisan tu kena bayar tu tapi saya cuba buat tracing dalam Adobe Illustrator. Tapi kalau tracing, tulisan dia tak sharp sangat. So, biasanya kalau nak sharp macam tulisan2 lain saya akan suggest guna font lain yg FREE kat internet. Baru mudah nak print & sharp kat tepi2 line tulisan tu.

cetak tshirt kelas

baju kelas

Kalau diikutkan mudah je print baju ni tapi nama soarng kat depan tu yg akan ambik masa skit tapi masih lagi mudah bagi kami nak print.

CITER DUA :

tshirt kelas

Sekarang ni banyak betul tempahan TShirt kelas yang saya terima. Satu lagi, design “The Class of 2013” cam kat atas ni paling banyak dapat pilihan dari customer. Pastu, biasanya kalau pompuan diaorang letak nama kat bawah baju sebab pakai tudung & nama lelaki kat dada atau lengan.

Cer tengok font nama tu….kan lain dari yang lain tu. Semua ni diaorang buat kat Customink.com je. Maknanya kalau korang tak ada idea nak buat design….website tu bagi banyak pilihan design kat korang. Senang & korang pun puas hati. Kalau nak suruh saya buatkan memang tak sempat & saya mesti akan caj design tu.

cetak baju kelas

cetak baju kelas

Seronok betul budak2 ni dapat baju ni….bila jalan ramai2 kat sekolah pakai baju sama je, rasa cam kembang kempis je hidung…bangga ooooo….hehehehe. Bukan saya tak tahu. Dah ada pengalaman sebelum ni..tu yang boleh cerita tu.

Ok…CITER TIGA :

TSHIRT KELAS

Lagi satu design yang diambil dari Customink.com….Yang SMK Assyakirin tu jenis tulisan dia “BORING LESSON”. Lain kan font dia. Yang ini baju kelas ala2 jersi bola ni sebab diaorang buat ada nama ngan nombor kat belakang…

tshirt kelas

Haaaaa…lupa nak bgtau..saya ada set nombor yang baru. Cam gambar kat atas ni. Kalau korang nak jenis font cam kat atas ni, bgtau ye.

Setakat ni saya ada 2 set nombor je untuk nombor jersi ni. Satu jenis font Jersey & atas jenis Capture It.

Kalau korang nak buat jenis lain boleh…..tapi saya akan caj mahal sikit sebab saya kena buat blok printing baru. Maknanya, kalau korang sanggup bayar lebih, kitaorang boleh buatkan.

tshirt kelas

CITER EMPAT :

tshirt kelas

Lagi tshirt kelas……tapi yang ini diaorang lukis tangan je & saya lukiskan balik. Kalau camni, saya akan caj skit untuk buat design tu & biasanya saya serapkan kos atau caj buat design tu dalam harga baju diaorang.

Bila dah siap saya tunjukkan kat diaorang dulu, pastu baru saya start print.

tshirt kelas

baju kelas

Kalau yang jenis lukis tangan ni…biasanya diaorang tak banyak songeh sangat sebab diaorang bergantung pada saya untuk buatkannya. Tapi nasihat saya kalau korang nak lagi puashati, korang buat le sendiri design tu ngan kawan2 pastu emelkan kat saya. Lagi korang puashati, betul tak?

Ok….rasanya setakat ni dulu buat kali ni.

Saya nak mintak le jasabaik korang…tolong le jangan buat order atau tanya soalan kat bahagian komen di setiap artikel. Kalau nak tanya pasal harga baju korang boleh isi form kat page “Cara Bayaran” kat blog saya atau emel terus ke adminkomisen@gmail.com atau call/sms terus. Whatsapp pun boleh tapi paaaaaaaaling baik ialah emel je maklumat nak order tu sebab tiap2 hari saya jawab emel korang, In Sha Allah.

Ok…jumpa lagi…baaaaaiiiiii….

Nik & Salina,
adminkomisen@gmail.com

About Nik

Saya adalah seorang peniaga TShirt bercetak yang aktif di kampung saya.

Posted on 07/07/2013, in Baju Kelas, Umum and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Ada nak cakap apa2 ke?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: