Bukan senang nak cetak baju ni sebenarnya……

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Seperti biasa, saya nak kongsi le ngan korang kan apa2 yang saya tahu pasal bisnes cetak baju ni. Mungkin ada sesetengah korang rasa senang je printing baju ni tapi hakikatnya agak susah jugak le terutamanya kalau jenis yang tak minat printing ni.

Saya bukannya apa…kadang2 ada customer mintak harga yang melampau sangat rendahnya, sedangkan bila nak buat printing baju tu…hanya Tuhan je yang tahu. Biasanya kalau ada customer mintak bajet yang terlampau rendah, saya akan tolak secara diplomasi & akan bagi reason sebab apa tak leh buat dengan harga tu.

Seperti artikel saya sebelum ni, saya ada cakap, biasanya yang harga murah ni kilang je boleh buat tapi kalau betul nak murah, kena order ribu2 lai le. Kalau cam baju kelas nak 20 ke 30 lai, camane saya nak bagi murah.

Ok…saya bagi cara camane saya kira kos sehelai baju tu ye :

1.  Design nak print – kalau komplikated atau design dah ada tapi saya kena buat balik supaya senang untuk buat blok, biasanya saya akan caj skit dalam RM30. Kalau design simple je..biasanya saya bagi free. RM30 tu untuk 1 design. Makna kata, kalau order 30 lai, jatuh RM1 selai le sorang.

2.  Berapa kaler nak print….kalau design besar A4, 3 kaler…maknanya saya kena buat 3 blok. 1 blok saya caj RM30 kalau kuantiti banyak. Kalau 10 lai ke bawah, saya guna blok murah RM15 satu blok.

Katakan order 30 lai, 3 blok, RM30 satu blok. So, dah jadi, RM90.

RM90 bahagi 30 lai….dah jadi RM3 sehelai.

3.  Upah print….biasanya kalau baju cerah, saya ambik RM2 sehelai & baju gelap RM4 sehelai.

4.  Harga baju lagi. Harga baju kosong tanpa print boleh download dalam katalog baju kat atas.

So, faham tak? Memang banyak benda saya kena kira sebelum boleh bagi harga. Bukan tak nak bagitau tapi takut korang pening lak. Kadang2 tu, customer bagi 2 ke 3 warna tapi warna yang nak print tu kecik2 je. So, biasanya saya le yang akan bagi harga. Nanti kalau sendiri kira, pening lak nanti.

Saya ada jugak masukkan kos printing untuk rujukan korang kat page atas nun. So, kalau kalau rasa malas nak faham, tak apa. Isi je borang kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun ataupun kontek jer kitaorang untuk tanya harga nanti.

So…cam biasa jugak. Hari ni nak kongsi ngan korang baju2 yang kitaorang dah print sebelum ni. Actually, memang bertimbun2 order datang tapi tak sempat nak upload ke komputer lagi gambar2 tu. Ini le antara baju2 tu untuk tatapan korang…

Gambar asal yang dia emel camni…

baju cetak

tshirt cetak

Ini baju geng kelab fotografi ni. 2 kaler kena buat. Mula2 buat putih, pastu tindih hitam lak. Design simple jer. Semua diaorang buatkan. Saya cuma touch up balik jer.

Kat bawah ni ada lagi design baju tu…

cetak baju

cetak baju

Baju ni diaorang order tak banyak….kalau tak silap dalam bawah 30 lai ke bawah jer. Yang baju putih, saya tak tindih putih, just buat outline hitam je. Senang je.

Gambar ni belum letak nama lagi tu..tu, yang tak cetak lagi tu.

Yang cam bawah ni pun ada…

cetak baju

cetak baju

cetak t shirt

baju cetak

Yang ini lak, customer nak guna tulisan cam The Avengers. Godek punya godek dalam Google, jumpa font dia. So, jadi le camni. Kalau print depan belakang 1 kaler je hitam, memang cepat. 2 ke 3 hari dah siap tapi kalau buat berkaler2 itu yang ambik masa sampai 2 ke 3 minggu tu. Bukan apa,kadang2 proses nak pecahkan warna untuk jadikan blok ikut warna tu yang ambik masa tu. Kadang2, susah sangat saya upah designer profesional jer.

Selain daripada baju diatas, ada ramai jugak yang nak order baju jersi siap nama ngan nombor belakang. Saya rasa design camni memang antara yang hot jugak kat blog saya ni. Cam kat bawah ni….

cetak jersi baju

cetak baju

baju jersi

Blok untuk nombor biasanya saya dah ada siap. Cuma yang part nama tu, saya ikut pilihan customer. Terpulang pada dia nak stail camane. Lengan pun ada.

Ok…sekali lagi saya paparkan gambar2 yang saya cerita kat atas ni untuk tatapan & rujukan korang. Mana tahu mungkin ada idea nak buat ikut stail cam atas ni..ye tak?

Fuh….kadang2 penat jugak cetak baju ni tapi bercampur2 ngan seronok sebab memang kita minat betul printing baju ni.

So..cam biasa2 jugak. Kalau nak order baju, korang klik pada page “Nak Tahu Harga Tak?” seperti kat atas nun untuk tahu harga selai berapa ikut bajet korang. Takpun korang boleh, emel ke, sms ke, call ke…terpulang. Mana yang selesa.

Ok…jumpa lagi…assalamualaikum & Salam Cetak Baju semua…baiiiii…

About Nik

Saya adalah seorang peniaga TShirt bercetak yang aktif di kampung saya.

Posted on 20/06/2012, in Baju Group, Kumpulan @ Pertubuhan, Baju jersi, Baju Kelas and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 Comments.

  1. Syaza Danisha

    Saiz lain lain boleh ?

  2. sehelai berape ringgit unruk 38 orang ?

    • Harga baju selai bergantung kepada jenis baju, kuantiti & design nak print. Emelkan saya maklumat2 tu, Insya Allah sy bg harga.

Ada nak cakap apa2 ke?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: