Monthly Archives: December 2012

2013 dah…apa benda baru yang kitaorang offer?

Hai, hai, hai & Selamat Tahun Baru 2013 pada korang semua,

Tahun 2012 dah nak berlabuh & 2013 lak menjelang. Kalau diikutkan dah hampir, 1 tahun setengah mulai Jun, 2011 lagi kitaorang atas online ni.

Untuk pengetahuan korang jugak, setakat ni dah hampir 300,000 orang dah melawat blog kitaorang. Rasanya satu pencapaian yang hebat jugaklah tu, Alhamdulillah. Syukur pada Allah.

So, apa yang kitaorang nak offer kat korang untuk tahun 2013 ni?

Cer baca ni…..

1.  PRINT JENIS HEAT PRESS

Pada korang yang tak tahu apa itu Heat Press, cuba tengok gambar kat bawah ni.

DSCN0137

Ini namanya mesin heat press ataupun mesin panas tekan….hehehehe. Macamana saya print baju korang kalau guna heat press ni?

Cer tengok flow bagaimana saya print baju korang tu kalau guna heat press ni.

DSCN0133DSCN0141

DSCN0142

DSCN0145

tshirt cetak

cetak baju

Ini le flow bagaimana kitaorang print baju korang kalau guna heat press tu. Heat press kena guna mesin & kertas special.

Gambar diatas termasuklah pekerja kerahan kitaorang…heheheh. Kitaorang upah nasi ayam je sorang sebungkus ni. Yang kecik tu tambah susu sebotol. Senyap le diaorang tu nanti….hehehe.

Berbeza dengan printing guna dye kerana printing heat press ni korang boleh print gambar original termasuk yang banyak kaler sekalipun kat atas baju tu.

Cuba tengok beza kalau guna dye atau silkscreen seperti yang kitaorang buat sebelum ni….

DSCN0053

Print silkscreen guna manual. Guna tangan je. Tu yang letih skit kalau print silkscreen tu.

TAPI…..ADA TAPI JUGAK…BUKAN SEMUA JENIS BAJU BOLEH GUNA HEAT PRESS KITAORANG NI. HANYA BAJU2 BERIKUT JE BOLEH GUNA HEAT PRESS NI…..

1. BAJU KAIN JERSI WARNA PUTIH ATAU CERAH SAHAJA….DIULANGI!!!! HANYA KAIN JERSI WARNA PUTIH ATAU CERAH SAHAJA. KAIN COTTON KAMI TAK BOLEH BUAT.

# JERSI WARNA PUTIH ATAU CERAH SAHAJA

# KAIN COTTON

So, fahamkan……..hanya kain jersi putih atau cerah je yang saya boleh buat camtu. Tapi kalau dapat buat baju camtu, memang cantik sebab boleh print gambar original sekali.

2.  Saya jugak dalam proses untuk buat blog SPECIAL untuk baju kelas sahaja. Blog tu masih dalam proses. Tak sempat nak update lagi. Kalau korang2 saje nak tengok blog tu, cer klik kat sini kat www.cetakbajukelas.com.

Untuk blog cetakbajukelas.com ni, saya akan bagi peluang kat korang yang kreatif kat luar sana untuk sama2 buat duit dengan design baju masing2. Lagi satu, tujuan saya buat blog tu adalah untuk sape2 je yang nak buat baju kelas, senang nak cari idea untuk buat baju kelas korang.

So, kalau nak tahu bila kitaorang nak launch blog tu, follow je blog mohcetakbaju.com kitaorang nanti.

3.  Kitaorang dalam proses nak update balik harga baju Oren Sport. So, nantikanlah senarai baru tshirt Oren Sport tu ye.

4. Kitaorang jugak akan update balik Katalog Arorasport siap ngan harga sekali nanti. Pada korang yang nak cari baju jersi, kat Katalog Arorasport tu banyak pilihan.

So…..cam biasa. Kalau nak cerita pasal tempahan baju memang tak sah punya. Apa cerita hari ni?

Ok…kalau ikutkan customer emel gambar cam kat bawah ni…

Design Baju Awy Depan

Design Baju Awy Belakang

Pastu, ini hasilnya…..

cetak baju konvoi

tshirt group

Baju kaler putih cotton. So, agak mudah skit nak print. Tak perlu base putih dulu. Terus je print atas baju tu. Cuma bahagian belakang tu kena tindih 2 kaler. Mula2 merah. Pastu hitam supaya sama ngan design yang diaorang bagi tu.

DSCN0080tshirt group

Kalau ikutkan tarikh tu, hari ni diaorang berkonvoi tu. So, nanti kalau sempat saya mintak diaorang emelkan gambar konvoi tu nanti untuk tatapan korang semua.

Ok…ini lak cerita satu lagi pasal cetak guna mesin heat press. Memandangkan banyak gak kaler nak print, so saya suggest guna heat press je. Kalau guna silkscreen, konfem mahal & susah skit nak buat. Cer tengok camane kitaorang print baju tu.

DSCN0163DSCN0166

DSCN0142DSCN0165

Ini lah hasilnya. Design tu sebenarnya saiz A3. Memandangkan saya tak ada kertas stiker tu yang saiz A3, so saya gabungkan 2 kertas A4 untuk buat design besar camtu. Belakang ada jugak. Heat press jugak. Cer tengok gambar ni.

tshirt heat pressDSCN0175

Ni gambar En.Zul tengah pakai baju tu…seronok betul En.Zul bila terima baju tu.

Gambar Testimoni Ekuestrian Sarawak

Selain daripada tu, ada banyak jugak customer yang nak buat baju kelas tapi siap ada nombor jersi kat belakang. Macam customer sorang ni….

cetak baju kelas

Sebelum tu cuba baca apa kata dia tentang baju tu….

Nama: Syaza Nurhanas bt. Mat Seman
Alamat Emel: cazapirlorh@gmail.com
Komen/Teguran/Pesanan Untuk Kami: -Cepat,pantas & efisyen. Hehe
-Admin friendly.
-Jujur.
-Takde ape dah nak cakap sebab sy memang puas hati 🙂

Tq Syaza atas komen jujur awak tu. Saya harap korang semua pun akan mendapat layanan first class kitaorang gak nanti ye.

Baju ni senang je design dia. Diaorang guna Customink.com je seperti yang saya cadang kat korang kat page “Buat Design Sendiri” kat atas nun. Simple je. Cuma dengan syarat, bila dah buat design tu send je gambar tu kat kitaorang nanti.

cetak baju kelasbaju kelas

cetak baju kelascetak tshirt kelas

Gambar kartun & jenis tulisan semuanya customer pilih dalam Customink.com tu. Saya cuma transfer ke baju je.

Hari ni nampaknya semua cerita pasal baju warna putih je. Kebetulan tu. Kalau ikutkan banyak lagi nak cerita kat sini tapi kalau panjang2 sangatkan, boring lak. Cerita lain tu kitaorang simpan untuk artikel akan datang nanti.

So….pada sape2 yang nak baju atau tshirt untuk apa sahaja aktiviti korang, silakanlah isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun atau emel, call atau sms kitaorang.

Kalau boleh…jangan le order melalui komen2 dibawah ni. Susah nak menjawab.

Ok…jumpa lagi korang. INGAT!!!!KALAU NAK TAHU PERKEMBANGAN CERITA KITAORANG, SELALU2 LE LAWAT BLOG KITAORANG NI YE….

Baiiiiii……

Designkan baju korang & biar kitaorang cetakkan…..

Hai, hai, hai…..

Pekabo korang? Jumpa lagi kita….Alhamdulillah, syukur sebab kita masih hidup sampai sekarang ni & Tuhan masih bagi nyawa lagi kat kita, ye tak.

Hari ni kan, saya nak kongsi beberapa benda le ngan korang….

Pertamanya, berkenaan budi bahasa dalam bisnes online.

Kalau diikutkan kat mana2 je budi bahasa kita tu penting. Tak kiralah korang kat dalam bas ke, kat sekolah ke, kat supermarket ke atau kat muzium ke. Tapi kali ni saya nak kongsi ngan korang tentang budi bahasa dalam bisnes online.

Semenjak tahun 2010 saya buat bisnes ni, macam2 jenis manusia saya jumpa (maksud saya jumpa melalui emel, call atau sms). Macam2 stail ada customer ni. Ada yang penggunaan bahasa baik, ok & senang nak paham. Ada yang tulis agak kasar skit & ada gak yang biasa2 je.

Bagi saya, penggunaan bahasa dalam emel atau sms (selain call) sangat penting sebab ianya akan menunjukkan bagaimana sifat & sikap kita sebenarnya.

Macam saya sendiri, saya lebih suka banyakkan minta maaf, kalau saya tak dapat tunaikan permintaan customer. Cuba korang bezakan ayat kat bawah ni kalau tak ada perkataan “Minta maaf” tu :

Saya memang tak boleh buat baju tu. Korang cari le tempat lain.

ataupun ;

Mintak maaf ye, Nurul sebab saya tak dapat buat baju yang awak nak tu. Apakata awak cuba carikan dulu kat tempat lain ye. Nanti apa2 hal bagitau saya balik ye.

Nampak tak beza, kalau guna “Minta maaf” dengan tak.

Orang akan nampak peribadi kita dengan penggunaan bahasa tu. Saya cerita ni bukannya apa, sebab ada kadang2 tu, bukannya semua, ada yang emel dengan bahasa yang agak kasar skit. Macam bagi arahan lak. Kalau korang ditempat saya, mesti korang rasa macam tak nak jawab je orang camni kan. Tapi nak buat camane, oleh sebab saya buat bisnes online. Semua le saya kena jawab.

Setakat ni, rasa saya le, satu emel pun yang tak berjawab. Semuanya berjawab. Cuma kalau sape2 yang tanya dalam bahagian Comment kat bahagian bawah setiap artikel tu, susah skit le nak jawab kat situ. Kalau emel, memang konfem saya jawab. Satu lagi, walaupun saya dah jawab, customer je yang tak jawab balik. Dah jumpa tempat lain kot…hehehehe.

Ok…itu bab Budi Bahasa dalam bisnes online. Satu lagi, berkenaan design korang yang korang nak print tu.

Korang jangan susah hati sangat kalau tak tahu nak buat design. Saya dah sediakan tempat dah untuk buat design tu. Gunakan Customink.comIni website orang putih sebenarnya ni tapi saya gunakan untuk mudahkan korang buat design sendiri nanti. Bila dah siap2 buat, pastu Send design tu kat emel saya nanti untuk saya ambik gambar & jenis font kat situ.

Kalau korang nak font sendiri, boleh gak…korang boleh cari kat www.1001fonts.com, www.dafonts.com dan macam2 lagi. Takpun, search sendiri kat Google. Taip FREE FONT. Bersepah2 kat situ.

Ok…harap2 korang paham le dengan apa yang saya nak sampaikan ni ye.

So, cam biasa2. Apalagi…cerita pasal baju tempahan kitaorang le. Tempahan pertama…

Design Baju Harouk Asal

Ini gambar asal yang customer saya bagi. Dalam bentuk Jpeg. Dia ada hantar sekali design dalam Photoshop untuk mudahkan saya print baju tu termasuk jenis font sekali. Bila di bagi semua design tu, senang le saya nak print nanti Cer tengok hasilnya dibawah….

baju kumpulan

Hah…ini hasilnya untuk bahagian depan. 2 kaler tu. Merah ngan putih. Untuk merah tu, saya kena buat base putih dulu baru naik kaler dia.

print baju kumpulan

Ini lak bahagian belakang. 1 kaler je saiz setengah A4 kat betul2 bahagian belakang kolar baju.

Cetak baju groupbaju group

 

cetak baju group

 

Ini gambar2 sedang dijemur. Kalau tak jemur & tak kering, nanti kalau basuh takut tertanggal nanti. Setakat ni tak ada lagi yang komplen kaler tanggal sebab dye dia masuk terus dalam benang tu.

Cerita kedua….

Design Baju Fatin Depan AsalDesign Baju Fatin Belakang Asal

 

Yang ini kan….customer saya lukis tangan je, draf atas kertas pastu scan bagi kat saya. Rasanya dia tak sempat nak lukis dalam komputer rasanya. Kalau camni saya akan caj skit. Biasanya saya akan serap dalam harga baju sekali kos design tu.

Pastu, saya buat balik dalam komputer guna Adobe Illustrator, bagi dia tengok dulu sebelum boleh start print. Hasilnya seperti dibawah ni….

Design Baju Fatin DepanDesign Baju Fatin Belakang

 

Ini le hasilnya. Pastu bila customer dah setuju, saya akan terus print kat atas baju cam kat bawah ni.

Baju Kelas

 

Baju Kelas

 

Baju Kelas

 

Ini le hasilnya. Depan belakang saya guna blok saiz A3. Nama kat depan & gambar katak ijau kat belakang. Memang naik kaler dia kan…suka hati betul diaorang dapat baju tu hari tu.

Ada lagi cerita pasal tempahan baju tu. Ini cerita pasal baju kawin lak. Asalnya customer hantar gambar cam kat bawah ni…

Design Baju Azzyati Asal

 

Ni baju rewang ni. Simple je. Yang kartun tu saya suggest buat outline hitam je kalau nak jimat bajet. Gambar kawah depan tu, dia ambik dalam blog saya je. Senang skit saya nak print. So, hasilnya….

baju kahwin

 

baju rewang

 

Baju rewang/kahwin

 

Tak banyak lai pun, 6 lai je tapi cantik gak kartun dia. Simple je.

So, kalau korang nak order jugak, apalagi…kontek le kitaorang. Paling senang nak tahu harga, klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun & isi borang kat situ. Takpun korang boleh call, emel atau sms je. Terpulang pada korang mana yang lebih selesa.

Kalau korang nak baca macam2 cerita pasal tempahan baju yang kitaorang terima, korang baca le artikel2 yang kitaorang dah buat sebelum2 ni. Memang best kalau baca cerita2 tu. Mesti korang excited punya.

Satu lagi nak bagitau…kalau saya tak jawab emel korang dalam masa 24 jam, korang sms je saya ye. Pastu, kalau saya dah jawab tu, kalau boleh bagi le jawapan balik ye. Kalau tak jadi pun, tolong le bagitau ye. Tak de lah kitaorang ternanti2 nanti.

So…jumpa lagi korang, Assalamualaikum & baiiiii…….

Katalog CHANGE…satu lagi brand baju yang kitaorang offer!

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Buat apa tu? Harap korang sihat2 le selalu hendaknya. Bagi korang yang masih mencari2 kat mana nak order baju tshirt korang, apakata berenti jap kat blog kitaorang ni & survey le skit apa yang kitaorang boleh offer.

Haaa….ni nak bagitau ni, bagi yang dah biasa ngan blog kitaorang, selain daripada TShirt murah yang kitaorang boleh offer, ada satu lagi brand baju baru ala2 Oren Sport gitu. Nama brand baju ni CHANGE. Mesti korang tak pernah dengar kan tapi baru pagi ni (7/12/2012), ada wakil supplier baju tu jumpa saya untuk promote baju dia.

So, untuk pengetahuan korang, hari ni saya dah start jual baju tu dengan harga PROMOSI.

Kain dia, memang cantik & sesuai untuk semua lapisan umur. Cuba korang klik kat logo bawah ni untuk tengok detail katalog baju tu.

Logo Change

Ini antara stail2 baju yang diaorang offer.

Roundneck Microfiber Collar 2

Microfiber Zip Microfiber Collar

Ini sebahagian je ni. Kalau nak tengok detail lagi, klik kat page “KATALOG CHANGE”  kata atas nun. Ada macam2 design menarik lagi yang saya belum masukkan. Nanti korang tengok & buat pilihan le mana satu idaman hati.

#SAYA GERENTI KORANG MESTI SAAAAAANGAT PUAS HATI DENGAN KUALITI BAJU NI SEBAB IANYA ADALAH KUALITI YANG SAMA DENGAN ENZO & OREN SPORT.

So, tunggu apalagi. Pilihan sekarang ni kat tangan korang sendiri base on bajet masing2.

Saya ada sediakan macam2 jenis baju + printing untuk korang. Insya Allah, korang pasti puashati nanti.

Ini harga promosi ni sampai hujung tahun 2012 ni tapi tak tahu lagi…kalau saya ubah fikiran, saya bagitahu balik nanti ye.

Jadi, rebutlah peluang ni sementara harga masih rendah ni. Dah naik nanti, lari lak bajet korang nanti.

Ok……cam biasa. Kalau tak kongsi ngan korang pasal cerita baju yang kitaorang terima tempahan sebelum ni memang tak sah. Cuba tengok cerita2 ni…..

tshirt cetak

Yang ini print dia biasa je tapi customer tu nak suruh print atas baju kaler lain2. Untuk budak2 time kem ibadah ni. Bawah ada lagi gambar baju2 tu…

cetak tshirt

baju cetak

 

 

 

 

 

 

 

 

Ni untuk budak2 semua ni. Tu yang macam2 kaler ada tu. Simple but nice.Biasanya kalau nak print kena saiz A4 je ni. Kalau buat saiz A3, konfem tak muat sebab besar design dia.

baju cetak

 

Meriah betul kaler dia. Budak2 mesti suka punya….

Cerita kedua lak….

tshirt running man cetak

 

Satu lagi, tshirt running man. Suka betul customer kitaorang buat gambar running man ni. Dah berapa orang dah mintak buat design running man. Kalau sape2 tak tahu sape running man tu, dia sebenarnya comedian Korea. Kalau buat kaler hitam camni, harga dia lagi murah kalau buat banyak kaler sebab saya guna dye & bukan heat press. Kalau banyak kaler, heat press cantik tapi setakat ni, baju jersi putih je saya boleh buat heat press.  Baju cotton ngan jersi, tak sanggup sebab kertas dia saya tak ada.

baju running man cetakcetak baju running man

 

Kalau diikutkan banyak dapat order baju ni tapi lupa nak ambik gambar time printing. Dah nak bungkus & pos baru teringat nak ambik gambar. Korang yang rasa2 nak buat gambar camni pun, kontek le kitaorang. In Sha Allah, kitaorang buatkan ye.

Lagi citer apa lagi….

cetak baju kelas

 

baju kelas cetak

 

Baju yang ni saya suka sebab design dia cantik. Kaler hitam tu menyerlah naik kalau dengan baju oren. Design tu customer sendiri buat dalam Photoshop, pastu diaorang terus emel kat saya. Tak yah nak touch up apa2 lagi. Dapat kat saya terus print out & terus buat blok printing. Jimat masa skit.

baju kelascetak baju kelas

 

Memandangkan hari ni nak masukkan banyak skit cerita pasal printing tu, so gambar yang saya paparkan pun tak banyak. Yang penting korang konfiden dengan hasil tangan kitaorang.

Last sekali….

baju kemas cetak

 

Ini lak baju KEMAS. Logo depan saje saya kena buat 3 kali tindih. Mula2 putih, biru pastu last sekali merah untuk tulisan.

Walaupun nampak macam mudah tapi ambik masa jugak nak print sebab nak kena tunggu kering dulu satu step, baru saya tindih kaler lain lak. Selagi tak kering, tak boleh tindih sebab nanti kaler tu akan rosak.

So, bawah ni step2 by step design tu saya buat…

baju kemasbaju kemasbaju kemas cetak

Nampak tak camane saya print baju tu. Ini guna dye ni. 1 kaler, 1 blok printing. Dah kering, baru boleh tindih. So, saya cerita ni nak bagi korang nampak skit le step2 dalam printing ni. Faham kan?

baju cetak kemasbaju cetak kemas

 

Kat lengan lak ada print nama masing2 cam gambar bawah ni. Simple. 1 kaler jer. Semua sekali dalam 69 lai guna baju Enzo yang lengan kaler lain, baju kaler lain. Cer cek katalog Enzo kat baju TC kalau nak tengok contoh.

tshirt kemas

 

Ok…takat ni dulu le nampaknya. Sekarang ni emel & order dah bertalu2 masuk. Jadi, kena ambik masa skit untuk upload cerita dalam blog ni. Cerita kena update tiap2 minggu gak sebenarnya sebab kalau tak update, nanti korang kata macam dah tak jalan je bisnes brader ni. Betul tak?

So, cam biasa….korang survey le dulu katalog2 yang kitaorang offer kat atas. Yang paling latest, katalog Change…katalog ni memang kita suggest untuk korang order sebab ini company baru ni. Diaorang tengah bagi offer. Saya pun bagi offer gak kat korang. Kain dia saya dah tengok. Memang cantik & berkualiti. Macam baju Oren Sport & Enzo.

Nanti kalau nak order, korang isi je form kat page ” Nak Tahu Harga Tak?”, emel kat adminkomisen@gmail.com, call atau sms je kitaorang. In Sha Allah, kitaorang layan sebaik mungkin. Cuma kalau nak order baju tu, toloooooong le jangan guna bahagian komen2 kat bawah sebab susah nak jawab. Guna je emel. Lagi senang sebab tiap2 hari saya buka emel.

So….setakat tu dulu le ye. Jumpa lagi dilain masa. Baaiiii…….

%d bloggers like this: