Monthly Archives: April 2012

Tempahan cetak baju semakin laris…macam cokodok panas!

Hai & Assalamualaikum semua,

Apa kabor semuanya? Harap2 sihat selalu le hendaknya. Saya setakat ni alhamdullah, masih sihat dan Allah masih bagi kekuatan lagi kat saya untuk siapkan order cetak baju yang semakin meningkat sekarang ni.

Untuk makluman korang, apa yang saya nak cakap ni bukannya untuk bermegah2 ataupun saya nak menunjuk2 tapi cuma nak bagitahu yang setakat ni, alhamdulillah semua tempahan dibuat…on time. Biasanya samada 1 ke 2 hari siap sebelum due date ataupun seminggu siap bagi design yang simple.

Kalau nak diikutkan memang tak menang tangan nak siapkan order tu tapi Allah bagi lancar jer proses printing & pos kitaorang.

So..korang janganlah risau. Insya Allah! order korang pasti akan dapat on time. Tapi kalau katakan order printing banyak warna ataupun order custom made tapi nak dalam minggu depan, saya surrender awal2 sebab memang saya tak sanggup buat. Kalau saya terima order camtu pun, kalau tak boleh siap on time..lagi haru. Lagi le orang menyampah ataupun sakit hati sebab tak siap ikut masa yang diaorang nak. Baik saya mengaku awal2 daripada reputasi bisnes saya jatuh…betul dok?

Ok….dah lama tak bercerita pasal baju ni. So hari ni saya ada 3 cerita nak kongsi ngan korang pasal tempahan yang kitaorang terima sebelum ni. Yang sebenarnya ada banyak lagi tak masuk dalam blog ni tapi biasanya saya pilih tempahan yang nampak cam spesel skit, lain dari yang lain untuk kongsi ngan korang.

Cer tengok gambar baju kat bawah ni…

tshirt rewang

tshirt rewang

Customer ni order awal hari tu walaupun diaorang kawin bulan Mei. Design kartun semua tu, customer yang bagi. Cuma saya touch up skit bagi kasi cantik. Tulisan Crew Kawin kat belakang tu saya yang buat. Depan pun saya touch skit kasi cantik. Dia bagitau je nak camane2 design tu.

Kat bawah ni ada lagi design baju tu….

cetak tshirt kahwincetak t shirt

t shirt kartun kahwincetak baju kahwin

Ni semua baju sedang berjemur sebelum dilipat utk dipos ke pelanggan. Biasanya pelanggan yang order baju kawin, diaorang tak ada banyak kaler sebab nak save bajet. Biasanya lagi banyak order, lagi murah dapat. Biasanya jugak, customer tak kisah baju kualiti camane sebab diaorang nak minimumkan bajet baju diaorang. Korang kalau nak order jugak, kontek je kitaorang.

Selain daripada baju kawin, baju kelas antara yang banyak saya dapat permintaan. Kebanyakan design baju kelas, customer sendiri yang designkan. Lagi senang camtu sebab hasil tangan diaorang sendiri, lagi puas hati.

Cam design baju kat bawah ni….

cetak baju kelas

cetak  baju kelas

t shirt kelas

Design awal diaorang bagi hari tu tapi agak komplikated, so saya mintak diaorang buat balik bagi nampak jelas skit. Last2 sekali diaorang lukis tangan je. Ini le hasilnya. Cam biasa, ada je model cilik yang menyelit. Tak perasan lak time ambik gambar baju tu, ada lak budak kecik menyelit kat situ. Ratu baju ni…heheheeh.

Cerita ketiga ni agak seronok skit nak bercerita sebab design printing tu agak berkaler skit. So, puashatilah jugak atas usaha kitaorang tu.

Ni hah gambarnya….

cetak baju group

t shirt kedai

Blur skit gambar yang bawah tu. Itu tak guna flash tu, kalau guna flash nanti silau lak gambar dia.

Kalau baju hitam, printing rumit skit sebab kena tindih dulu warna putih. Biasanya saya tindih 2 kali warna putih nak bagi naik warna dia & 1 kali warna lain. So, biasanya kalau saya letak harga, baju gelap mahal skit sebab banyak tenaga & dye yang kena guna.

Ini lagi baju yang dah print ni…

t shirt syarikatcetak bajut shirt cetakbaju cetak

Ni le antara baju2 yang dah disiapkan. Kalau diikutkan hati, rasanya nak masukkan semua cerita pasal baju yang dah siap print tu tapi kalau masuk semua, boring lak kang. Nanti minggu depan saya masukkan lagi citer2 sensasi pasal baju ni ye.

So, sebelum saya berhenti menulis ni, kat sini saya nak bagitahu…sape2 yang nak tahu harga semua baju tu, nanti saya akan masukkan dalam page katalog2 kat atas nun nanti termasuk harga printing sekali supaya korang senang buat bajet korang sendiri.

Cek je kat page katalog tu nanti.

Ok…..cam biasa, kalau korang berminat nak order baju ngan kitaorang, jangan malu & jangan segan. Sila le isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” ataupun emel ke adminkomisen@gmail.com ataupun sms/call ditalian seperti kat atas nun.

Pertanyaan korang, Insya Allah kitaorang akan jawab sebaik mungkin.

Kalau boleh jangan tanya melalui komen2 kat bawah sebab kat situ nak bagi komen je. Susah skit saya nak jawab kat situ.

Setakat ini dulu le ye….jumpa lagi…baiiiiiiiii!!!!!

Terma2 dalam bisnes cetak baju….

Hai…hai…hai & assalamualaikum semua.

Pekabo? Saya sihat2 ajer. Cam biasa jugak…setakat ni agak sibuk dengan tempahan yang keluar masuk setakat ni. Alhamdulillah..syukur pada Allah yang bagi rezeki tak putus2 tu kat saya. Dengan sokongan korang, Insya Allah bisnes saya akan bertambah maju lagi hendaknya…amiiin.

Sebelum saya berkongsi cerita pasal printing baju, hari ni saya nak berkongsi dulu ngan korang beberapa terma atau orang putih kata terms yang biasa digunakan dalam bisnes printing baju ni.

Mungkin ada sesetengah daripada korang masih baru lagi dengan tempahan baju ni & mungkin ada perkataan2 yang saya guna, korang tak paham.So, ari ni saya akan explain skit beberapa terma yang biasa kitaorang guna dalam bisnes printing ni.

Antaranya :

1.  Blok    –  Untuk buat printing dengan guna dye, kami guna blok kayu. Cer tengok gambar blok kayu kat bawah ni. Blok ni le yang kami guna masa buat printing tu. Untuk print design tu, saya guna kain sutera (kita panggil silkscreen) ataupun jaring sutera.

# Kalau nak tahu detail pasal blok ni, korang boleh search dalam Youtube. Cari “Silkscreen Printing”.

2.  Silkscreen (jaring sutera)  –  saya dah explain kat atas nun tadi.

3.  Baju ready made    –    Baju dah siap jahit. Pilih kat katalog je. Baju jenis ni tak ada pilihan lain. Semua yang ada dalam katalog jer.

4.  Baju custom made  –   Baju kena jahit dulu. Biasanya baju jenis camni bergantung pada tempahan customer. Mungkin dia nak leher jenis lain, kolar lain, badan lain….so, custom made ni maknanya sendiri punya citarasa lah.

5.  Heat press    –   Design jenis stiker. Alah..kalau masa kecik2 dulu ada stiker yang kita kena iron atas baju tu. Kalau saya, saya tak syorkan sangat design jenis camni sebab lama2 takut cepat koyak. Saya ada 1 mesin heat press ni tapi tak guna dah. Nak jual balik. Ada yang nak ke? heheheh…angkat tangan. Saya jual murah jer.

6.  Microfiber   –   Nama lain bagi kain jersi.

7.  Polo    –   Polo ni maknanya baju berkolar.

8.  Design   –   Design ni biasanya saya rujuk kepada design yang nak print atas baju & bukannya design baju tu sendiri.

9.  Emboss   –  Printing jenis timbul. Yang ni pun saya buat jugak tapi harga kena tambah skit sebab kena guna special dye & iron nak bagi naik printing tu.

10.  Dye   –   Cat fabrik yang digunakan untuk print atas baju tu. Biasanya kami guna rubber dye ataupun TC dye. Rubber dye ni tahan lama sebab cat dia masuk terus dalam benang.

Ok…itu antara terma2 yang saya biasa guna dalam blog saya. Mungkin ada antara korang masih baru dengan tempahan tshirt, so nak kasi faham skit….ok. Tapi kalau ada lagi terma yang korang tak faham, emel le kat saya. Nanti saya kongsikan lagi dalam blog ni nanti.

So…cam biasa, hari ni ada 2, 3 cerita nak kongsi ngan korang pasal tempahan yang kami terima baru2 ni. Mana yang sempat masuk blog saya masukkan…kalau tak, saya akan masukkan di lain masa nanti.

Cerita pertama berkenaan tempahan yang saya terima dari Tawau, Sabah bah. Baju ni untuk pelancong kalau tak silap. Diaorang nak printing emboss…so, saya ikut jer. Cantik gak sebenarnya. Cer tengok gambar bawah ni…

baju cetak

Kalau gambr camni tak nampak sangat design tu timbul tapi memang design ni timbul. Boleh rasa dengan tangan tulisan tu dalam bentuk 3D. Customer ni order dalam 60 lai tapi sayangnya, saya punya cameraman (saya punya bini) ambik 2 keping gambar jer. So….ini le saje gambar yang saya sempat kongsi ngan korang. Tapi design dia memang cantik bila timbul camtu.

cetak tshirt

Kalau diikutkan ada 3 kaler berlainan yang customer order hari tu, putih, hijau & navy. Tapi sori..ini jer gambar yang ada. Kitaorang harap ok le ye…heheheh.

Ok…kita beralih ke cerita kedua lak…

Yang ini macam biasa, baju ala2 jersi gitu. Baju jenis cotton tapi diaorang nak ada nombor kat belakang. Rasanya baju penyokong ni. Penyokong team handball. Design semua diaorang bagi…saya cuma print jer. Cepat skit siap.

baju sukan

cetak tshirt jersi

tshirt sukan

baju jersi

cetak jersi bola

Ini antara baju2 yang tengah dijemur. Biasanya printing warna hitam cepat kering berbanding putih. Kalau hari panas, kejap jer jemur. Pastu dah boleh lipat dah. Kalau korang nak order baju cotton & print hitam 1 kaler jer, memang cepat. Kalau warna lain ambik masa skit.

Ok….yang ini lak saya ada ambik tempahan safety vest lak. Baju ni khas untuk geng2 konvoi motor. Siap print untuk Marshal, Media & Medic sekali. Cer tengok ni…cetak vest

vest cetak

cetak safety vest

Silau mata tak? Saya guna flash tu…tu yang kuat memantul cahaya tu. Ini le dinamakan safety vest. Polis banyak pakai menda ni masa buat operasi.

So….rasanya itu sahaja cerita yang dapat saya kongsi hari ni.

Macam selalu & macam biasa….sape2 yang berminat nak order baju dengan teman untuk apa sahaja aktiviti korang, boleh isi borang kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun, ataupun emel ataupun sms aaaaaataupun call. Tapi kalau call, tolong le jangan call tengah malam sangat. Teman dah masuk tidoor tu…

Ok…jumpa lagi guys…bai…..

Tengok syarat pos dulu sebelum order cetak baju ye….

Hai…hai…hai,

Korang apa kabar? Sihat2 le selalu hendaknya ye tak. Kalau sihat macam2 boleh buat. Kalau dah start sakit2 badan, mula le mengeluh. Tak baik tau. Itu ujian tuhan namanya. Nak tengok korang sabar ke tak?

Sebenarnya, nasihat tu untuk diri sendiri jugak tu sebenarnya sebab kebelakangan ni, Alhamdulillah Allah bagi rezeki yang agak melimpah ruah. So, ada le skit2 sakit badan sebab nak siapkan order tu tapi apa boleh buat ini yang saya minta kat Dia sebelum ni, so tempuh jelah.

Yang penting Sabaaaaarrrr…mana tahu lepas ni, lagi besar balasan dia bagi kat kitaorang, Aminnn.

So, hari ni nak bagitahu yang saya ada masukkan maklumat pasal kos pos FREE tu. Mungkin ada yang sinis atau skeptikal yang betul ke brader ni bagi kos pos free tu. Cam tak caye jer…

Korang klik jer pada page syarat pos kat atas nun & baca maklumat kat situ.

Tahu tak korang sebab apa kitaorang buat kos pos FREE. Antara sebabnya ialah untuk bagi lain dari yang lain skit servis kitaorang. Kalau sama jer letak kos pos, sama gak macam website lain. Nanti bila customer tengok, mungkin dia akan prefer kitaorang daripada yang lain sebab kitaorang bagi kos pos free.

Rugi tu memang le rugi skit tapi kalau ramai yang order, tak le rasa rugi sangat. Kalau korang nak tahu, orang cina maintain diaorang punya bisnes camtu le. Diaorang tak kisah walaupun rugi skit tapi janji customer percaya & maintain ngan diaorang.

Ok..maleh nak membebel banyak2. Yang penting korang tengok apa lagi tempahan2 yang saya dah siapkan sebelum ni kat bawah ni.

Ada 2 tempahan yang mintak saya print I LOVE(bentuk love)…satu I LOVE TVXQ & satu lagi, I LOVE USM. Simple but nice. Cer tengok…cer tengok….

cetak baju

cetak tshirt

Baju ni simple je guna baju cotton roundneck. Yang I love TVXQ tu guna lengan panjang. Biasanya kalau baju kaler hitam, saya kena tindih putih 2 kali & merah sekali. Kalau tak nanti warna putih tenggelam, tak nampak.

Kat bawah ni gambar baju lain yang tengah berjemur….

cetak bajucetak tshirt

cetak bajucetak baju

cetak t shirt

Ok…itu cerita pasal baju I LOVE….korang yang berkenan pun boleh order sekali nnti.

Ini plak, kisah baju bola dari Sabah bah. Baju jersi yang diaorang tempah, siap ada logo group diaorang, tulisan depan, tulisan belakang & nombor jersi. Cam kat bawah ni….

cetak tshirt

Ini memang semangat buaya Bujang Senang ni..jangan jadi buaya darat, udah…heheheh.

Sehelai baju ni, kalau tak silap saya kena tindih warna 15 kali rasanya. Logo sahaja dah 5 ke 6 kali. Kalau kitaorang tak tindih banyak kali, nanti kaler print tu tak naik.

Cer tengok design baju bawah ni lak…

cetak jersi bolacetak jersi bola

logo jersi bolacetak jersi

cetak jersi

Ni hah….gambar baju2 jersi tu tengah berjemur. Yang warna hitam tu baju goal keeper. Agak komplikated jugak time nak memprint tu tapi berkat kesabaran & kebijakan isteriku, dapat le jugak dia menyiapkan baju tu..on-time.

Ada jugak baju catering yang order ngan kitaorang…diaorang pun print sempoi je. Kartun kat depan & nama kat lengan.

Cer tengok tempahan diaorang tu….

baju cetak catering

baju cetak

cetak bajucetak tshirt catering

t shirt cateringcetak catering

Cetak tshirt catering ni….yang biru tu tak perasan baju yang mana. So..kalau korang nak tempah, bagitahu le ye.

Ok….setakat ni dulu saya bercerita pasal order yang saya terima sebelum ni. Nak cerita panjang2 kang, takut boring pulak. Satu lagi, kalau nak masukkan semua cerita dalam blog hari ni, mesti tak muat punya macam boot kereta saya masa nak pegi pos baju2 tu sbelum ni. Padat.Cer tengok camane penuhnya order nak gi hantar pos, hari tu….

 

Yang gambar atas tu, barang2 yang nak dipos termasuk le beg nak balik kampung. Hari tu saje saya sempat poskan 5 tempahan, 1 tempahan hantar sendiri ke UIA & 1 lagi bawak balik kampung kat Terengganu sebab customer tu kebetulan duduk kat area rumah saya. Tak sangka pulak, order melalui internet tapi rumah dia kat rumah mak kat Terengganu.

Yang gambar bawah tu, sebahagian daripada baju yang sedang menunggu kiu untuk diprint.

Ok..kalau nak order cam biasa, klik pada page “Nak Tahu Harga Tak?” untuk tahu harga baju ikut bajet korang. Takpun boleh emel ke adminkomisen@gmail.com ataupun sms aaaataupun call terus je. Terpulang pada masing2.

Cuma satu nak bagitahu, kalau sape2 nak urgent tapi kuantiti banyak & kaler print banyak, mintak maaf, saya tak dapat siapkan cepat buat masa sekarang sebab banyak tempahan tengah kiu. Kalau design simple, Insya Allah saya terima. Tapi ini untuk masa ni jer…kalau dah free skit, Insya Allah saya akan usahakan juga nnti. Harap paham2 le ye.

So….rasanya tak ada apa dah nak cerita. So, tunggu je cerita akan datang ye.

Jumpa lagi…bai…..

%d bloggers like this: