Blog Archives

Dah boring dengan font biasa je…kenapa tak cuba font atau tulisan yang lebih canggih?

Hai & Salam Cetak Baju semua,

Pekabo semua? Sihat le selalu ye….bagi yang muslim, Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak. Lagi beberapa hari kita nak berpuasa.

Kalau diikutkan tahun lepas, walaupun puasa…bertalu2 jugak masuk order. Tahun ni pun Alhamdulillah…walaupun belum bertalu2 lagi tapi setakat ni hampir tak menang tangan jugak order masuk.

Hari ni kan, nak kongsi le ngan korang pasal font atau jenis tulisan yang makin canggih sekarang ni. Kalau dulu, tulisan jenis Arial atau Times New Roman je yang biasa orang guna untuk print atas baju. Tapi sekarang ni, ada beratus ribu jenis tulisan yang ada dalam internet & sebahagian besarnya kita boleh download secara free je.

Cer tengok antara contoh tulisan yang saya ada masukkan dalam blog saya sebelum ni….

Jenis font

KLIK SINI KALAU NAK TENGOK JENIS2 TULISAN YANG LAIN!!!

Kalau dulu jenis yang melengkung & straight je kat bahagian belakang. Nampak macam boring je…tapi sekarang ni, kalau korang search FREE FONTS kat Google, berlambak2 jenis font yang korang tak pernah jumpa pun.

Antara website yang banyak saya ambik jenis2 font ni ialah dafonts.com, 1001fonts.com, ufonts.com dll. Kalau tak pecaye, cuba korang survey sendiri dalam internet. Rambang mata korang time nak memilih fonts tu.

Tapi kan…bukan semua font ni FREE. Ada gak yang berbayar. Kebanyakan fonts dalam website buat design baju saya iaitu Customink.com saya kena bayar.

Actually, Customink.com ni orang putih punya website. Saya menumpang je sebenarnya sebab bagi pilihan pada korang yang tak tahu nak buat design baju camane. So, banyak gak fonts dalam tu yang diaorang letak, saya perlu bayar dulu. So, mana yang font kena bayar, saya terpaksa bgtau customer suruh pilih fonts jenis lain atau saya cari fonts yang seakan2 dengan fonts yang diaorang pilih tu. Biasanya fonts yang berbayar ni dari website House Industries. Memang cantik fonts2 dia tapi kos dia sampai USD100++. So, rugi le kalau nak bayar. Setakat nak print je. Boleh deal balik ngan customer.

So…..pada korang yang dah bosan dengan tulisan2 biasa kalau nak print baju, kat blog saya ni macam2 jenis tulisan kitaorang FREE. Pilih je yang mana satu.

————————————————————————————————————————————————————-

TIPS HEBAT UNTUK KORANG :

Kalau korang nak tulisan yang sharp dan cantik, korang perlu pilih jenis2 tulisan dalam internet & download ke komputer korang.

Jangan bagi dalam format .jpeg, .pdf dll sebab kitaorang kena touch up dulu font tu, baru boleh print.

———————————————————————————————————————————————————–

Ok…nak bagitahu lagi ni, promosi FREE Tshirt tu masih lagi berjalan sehingga akhir bulan Julai ni. Ada 2 promosi….dapat TShirt FREE kalau sape2 bagi pendapat atau cadangan yang paling hebat tentang bisnes cetak baju kami ni & FREE TShirt selai pada sesiapa yang order 30 lai ke atas sehingga akhir bulan Julai ni. Kalau tak caye, cuba KLIK SINI!!!

Rebut le peluang ni sementara masih ada….Pasni, tak tahu le nak offer apa lagi tapi In Sha Allah, akan ada lagi offer untuk korang nanti ye.

Ok….kalau tak kongsi cerita pasal baju tak sahkan. Hari ni nak cerita beberapa tempahan yang sempat diambil gambar baru2 ni. Kalau diikutkan banyak yang dah siap tapi mana yang print simple je, saya tak akan masukkan dalam cerita ni sebab dah biasa tengok dah print camtu.

CITER PERTAMA……..

cetak baju kelas
Saya suka design baju ni sebab ada kartun kat depan tu & 2 kaler kat belakang. Customer ni guna Customink.com je tapi gambar kartun tu dia emel lain masa saya nak start print. Cuba tengok jenis font yang diaorang pilih tu. Kan ke lain skit font dia…Cuma kalau korang tengok tulisan Memories 2013 yang baju belakang tu, kalau diikutkan tulisan tu kena bayar tu tapi saya cuba buat tracing dalam Adobe Illustrator. Tapi kalau tracing, tulisan dia tak sharp sangat. So, biasanya kalau nak sharp macam tulisan2 lain saya akan suggest guna font lain yg FREE kat internet. Baru mudah nak print & sharp kat tepi2 line tulisan tu.

cetak tshirt kelas

baju kelas

Kalau diikutkan mudah je print baju ni tapi nama soarng kat depan tu yg akan ambik masa skit tapi masih lagi mudah bagi kami nak print.

CITER DUA :

tshirt kelas

Sekarang ni banyak betul tempahan TShirt kelas yang saya terima. Satu lagi, design “The Class of 2013” cam kat atas ni paling banyak dapat pilihan dari customer. Pastu, biasanya kalau pompuan diaorang letak nama kat bawah baju sebab pakai tudung & nama lelaki kat dada atau lengan.

Cer tengok font nama tu….kan lain dari yang lain tu. Semua ni diaorang buat kat Customink.com je. Maknanya kalau korang tak ada idea nak buat design….website tu bagi banyak pilihan design kat korang. Senang & korang pun puas hati. Kalau nak suruh saya buatkan memang tak sempat & saya mesti akan caj design tu.

cetak baju kelas

cetak baju kelas

Seronok betul budak2 ni dapat baju ni….bila jalan ramai2 kat sekolah pakai baju sama je, rasa cam kembang kempis je hidung…bangga ooooo….hehehehe. Bukan saya tak tahu. Dah ada pengalaman sebelum ni..tu yang boleh cerita tu.

Ok…CITER TIGA :

TSHIRT KELAS

Lagi satu design yang diambil dari Customink.com….Yang SMK Assyakirin tu jenis tulisan dia “BORING LESSON”. Lain kan font dia. Yang ini baju kelas ala2 jersi bola ni sebab diaorang buat ada nama ngan nombor kat belakang…

tshirt kelas

Haaaaa…lupa nak bgtau..saya ada set nombor yang baru. Cam gambar kat atas ni. Kalau korang nak jenis font cam kat atas ni, bgtau ye.

Setakat ni saya ada 2 set nombor je untuk nombor jersi ni. Satu jenis font Jersey & atas jenis Capture It.

Kalau korang nak buat jenis lain boleh…..tapi saya akan caj mahal sikit sebab saya kena buat blok printing baru. Maknanya, kalau korang sanggup bayar lebih, kitaorang boleh buatkan.

tshirt kelas

CITER EMPAT :

tshirt kelas

Lagi tshirt kelas……tapi yang ini diaorang lukis tangan je & saya lukiskan balik. Kalau camni, saya akan caj skit untuk buat design tu & biasanya saya serapkan kos atau caj buat design tu dalam harga baju diaorang.

Bila dah siap saya tunjukkan kat diaorang dulu, pastu baru saya start print.

tshirt kelas

baju kelas

Kalau yang jenis lukis tangan ni…biasanya diaorang tak banyak songeh sangat sebab diaorang bergantung pada saya untuk buatkannya. Tapi nasihat saya kalau korang nak lagi puashati, korang buat le sendiri design tu ngan kawan2 pastu emelkan kat saya. Lagi korang puashati, betul tak?

Ok….rasanya setakat ni dulu buat kali ni.

Saya nak mintak le jasabaik korang…tolong le jangan buat order atau tanya soalan kat bahagian komen di setiap artikel. Kalau nak tanya pasal harga baju korang boleh isi form kat page “Cara Bayaran” kat blog saya atau emel terus ke adminkomisen@gmail.com atau call/sms terus. Whatsapp pun boleh tapi paaaaaaaaling baik ialah emel je maklumat nak order tu sebab tiap2 hari saya jawab emel korang, In Sha Allah.

Ok…jumpa lagi…baaaaaiiiiii….

Nik & Salina,
adminkomisen@gmail.com

TShirt….antara kenangan terindah korang bersama orang tersayang!

Hai, hai & hai….

Salam cetak baju pada korang yang sudi melawat blog kitaorang. Dari hari ke hari, Alhamdulillah rezeki semakin bertambah2 & kalau ada yang kami terpaksa tolak sebab nak segera sangat…maafkan kitaorang.

Bukan apa…saya risau, kalau buat tergesa2 ni, kualiti dia takut tak cantik sangat. Korang tak puas hati, kitaorang lagi tak puas hati. So, jalan selamatnya ialah tolak dengan cara baik. Kalau diikutkan hati, semua nak buat sebab semuanya duit tapi bak kata orang tua2…Orang tamak selalu rugi. Kang kalau ambik semua kang…pastu, janji nak siap tapi tak siap2, tak ke naya tu, betul tak? Janji semua puashati.

Ok…..hari ni kan, saya nak kongsi le ngan korang cerita pasal TShirt ni. Korang bukan pakai saje2 je baju ni tapi actually, kadang2 tu ada sentimental value lagi.

Contohlah kan….kalau buat tshirt kawin, rewang atau bekwoh. Bila waktu kawin tu, pakat ramai2 pekerja kenduri tu pakai baju tu. Memang akan nampak meriah sebab seragam je semua. Pastu kan..korang tempah le jugak untuk diri sendiri selai sbg kenangan.

Lama2 bila korang dah kawin 2,3 tahun….masa hubungan agak suram sikit, korang tengok balik tshirt kawin tu. Mesti korang akan mengimbau balik cerita time kawin dulu. Mungkin mana tahu…tak jadi korang gaduh. Betul tak?

Pastu, contohnya lagi kan….baju kelas. Time belajar buat tshirt satu kelas. Memang meriah giller. Korang pun kembang je hidung sebab ada baju sama je semua. Time tu le korang boleh tengok macam2 jenis nama samaran diaorang letak. Nama cam alien pun ada.

Pastu kan…bila korang dah berpisah & satu hari nak buat reunion, bawak le balik baju tu. Pastu imbau balik kenangan korang dengan tshirt tu. Takpun, time duduk sorang2, korang rasa teringat kat kawan2 dulu, tengok balik tshirt tu. Bila tengok nama sorang2 kat situ, baru le teringat balik kisah2 lama. Betul tak?

Contohnya lagi….baju family day. Setiap tahun korang buat tshirt family day. So, bila korang lupa tahun tu pegi ke mana, so bukak balik tshirt tu. Imbaukan balik kenangan ngan tshirt tu….mesti korang teringat balik nanti. Janji korang tak lupuskan tshirt2 tu.

Macam2 kenangan yang kita boleh dapat ngan baju yang ada cetakan sendiri ni. Memang seronok giler. Cam saya cerita sebelum ni…antara penyebab saya bertemu ngan isteri saya dulu pun, disebabkan tshirt jugak. Tu yang buat bisnes printing tshirt tu….heheheehe.

So…pada korang yang nak order baju..kat sini le tempat yang paling sesuai untuk korang cetak apa sahaja tshirt mengikut aktiviti korang.

Ok…..setakat tu dulu cerita pasal kenangan terindah ngan baju tu. Cam biasa2…mari le kita baca pasal tempahan tshirt yang kitaorang terima sebelum ni.

Cerita pertama…..

cetak baju

cetak baju

cetak baju

Untuk print baju ni, bukan mudah sebenarnya sbb ada banyak kaler nak cetak tu. Kalau diikutkan ada 3 ke 4 blok saya terpaksa sediakan. Depan belakang & kat lengan. Cer tengok kat gambar kedua kat gambar Sengkuang Calit tu.

Kalau sesetengah orang, diaorang akan guna marking atau locking utk print tindih2 kaler. Tapi saya tak guna locking. Saya biasanya saya buat marking sendiri. Biasanya print kali pertama, semua putih, pastu blok kedua utk kaler kuning, saya akan buat design yang mempunyai design penuh tapi masa nak print, saya tutup ngan salotape mana2 design yg saya tak nak print. So, itu le marking saya. Paham ke?

Kalau print camni, ambik masa skit sbb banyak kaler nak kena print.

Cerita kedua….

cetak tshirt

Yang ini simple je. Design ni ambik kat Customink.com je. Saya cuma adjust skit2 design dia sebelum print tu.

cetak baju

Cerita ketiga……

cetak baju sukan

tshirt kelas

Design nak print tak banyak…just depan je. Kain jenis microfiber. 2 kali print utk GTF tu. Simple & sempoi.

Actually ni gambar lama dalam komputer saya ni sebenarnya. Gambar baru dalam kamera lagi. Lupa nak upload. Nanti cerita akan datang saya akan masukkan gambar baru nanti.

So, setakat ni dulu buat kali ni. Cam biasa….saya nak bagi peringatan sikit. Tolong jangan masukkan pertanyaan kat bahagian komen disetiap artikel. Lambat sikit kalau nak jawab kat situ.

Kalau nak order, korang boleh isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” ataupun emel boleh, sms boleh & call pun boleh. Terpulang pada masing2…tapi jangan risau, semuanya akan berjawab nanti, In Sha Allah.

So…jumpa lagi korang….baiiiiiiiiiii……

Tips baik punya untuk korang yang nak start bisnes jadi ejen jual tshirt……

Hai, hai, hai & Salam Cetak baju pada korang yang baru melawat blog kitaorang & yang tak jemu2 datang melawat kitaorang,

Haaaa…..minggu ni, saya nak kongsi ngan korang tips2 berguna berdasarkan pengalaman sebenar kitaorang, bagaimana untuk menjadi seorang ejen jual baju yang hebat sama cam kitaorang…hehehe..(angkat bakul skit). Tak tahu le hebat ke tak? Saje je cakap camtu supaya motivasi kitaorang naik lagi lepas ni. Kang kata riak lak. Mintak jauh le…kalau korang nak tahu, permulaan kejatuhan sesebuah bisnes apabila seseorang itu mula riak & sombong, pastu lupa dengan masa mula2 nak buat bisnes dulu. Lagi satu, sombong dengan Allah…masa susah, doa bukan main nak suruh senang lenang tapi bila dah senang lenang..mula lupa diri. So, pelajaran pertama….jangan sombong & riak, bila dah berjaya. Bila dah start cam tu…akan mulalah jugak kejatuhan bisnes korang. Faham ye, anak2…..hehehe?

Antara tips yang saya boleh kongsi ngan korang kalau nak jadi ejen jual tshirt, tak kira ngan saya sendiri atau ngan sape sahaja…

1. Jangan cepat2 nak cari untung besar. Baru mula nak bisnes dah berangan nak untung besar…salah tu. Orang macam ni biasanya buat bisnes bermusim macam orang jual kat bazzar Ramadhan(bukan semua…sori). Ada yang setahun sekali buat bisnes & time tu jugak nak pulun untung besar2an. Lepas tu diam terus.

So, kalau nak jadi ejen jual tshirt atau apa sahaja bisnes…mula2, jangan fikirkan untung yang besar. Fikirkan dulu, laku ke tak kalau aku jual baju ni. Untung ciput tak mengapa, asalkan bisnes jalan berbanding untung besar tapi jarang2 orang beli. Faham kan….

2.  Ejen jual tshirt yang hebat juga sanggup bersusah payah dahulu. Orang kata, susah dahulu, senang2 kemudian. Jangan lak susah2 dahulu, sampai sekarang susah. Camtu..memang kena mandi bunga le jawabnya. Takpun memang salah pembawakan tu. Mungkin kena tukar bisnes. Susah2 dulu ni maknanya, sanggup mencari ilmu atau mencari bahan walau macamana cara sekali pun. Bukan hanya tunggu je peluang datang menimbun ikut tingkap & pintu rumah korang. Maknanya….usaha le skit. Nak senang, bukannya senang bro….

3.  Berkenaan cari untung besar tu…kalau boleh bertolak ansur le kalau customer tawar harga. Yang ini maaf cakap ye….kebanyakan orang melayu fail skit bab ni. Kadang2 kita nak mintak tawar skit pun, dengan muka masam mencuka cakap “tak boleh!”. Cuba korang tengok kedai cina(maaf ye teman2)….kalau kita mintak tawar, memang dia akan cuba bagi selagi tak merugikan dia. Yang penting kita dapat pegang customer tu, jangan bagi lari kat orang lain.

4.  Mulut kena manis beb…walaupun bisnes online, penggunan bahasa pun kenalah beradab sopan. Banyakkan maaf kalau tak boleh tunaikan. Ini kadang2 macam bercakap dengan robot. Jenis yang tak belajar sivik atau tatarakyat ni. Kalau boleh, buat ayat macam kita bersembang dengan dia. Baru le customer rasa ada chemistry nak deal ngan kita. Betul tak?

5.  Last sekali….belajar, belajar, belajar. Banyakkan baca buku tentang bisnes. Kalau ada kursus, pegi. So, bukan saje korang boleh buat bisnes tshirt…hatta apa kebenda bisnes pun korang boleh kasi hentam. Semua boleh buat duit maaaaa.

So, itu antara tips2 yang sempat saya kongsikan ngan korang tentang nak jadi ejen tshirt ni sebab korang yang akan deal ngan customer. So, nak bagi laku tshirt yang korang jual tu, ilmu kena ada le. Jangan main langgar je.

Apa yang saya kongsikan ni adalah pengalaman sendiri sebenarnya. Bagaimana dengan tips2 yang saya guna tu, Alhamdulillah, saya mampu menjana pendapatan 5 angka sebulan secara kasar & mampu bawak anak 3 orang, isteri seorang, bapa & mak mertua pergi umrah baru2 ini hanya dengan duit bisnes kitaorang ni sahaja. So, bayangkanlah bagaimana bisnes kitaorang ni sebenarnya.

Panjang lebar tips kitaorang tu. Harap2 korang ambik le ilmu kat situ. Tak banyak, sikit pun jadilah ye…

Ok….Hari ni nak bercerita lagi pasal tempahan baju kitaorang. Baca ye jangan tak bace…..

Baju Adibah

Design asal baju cam kat atas ni. Diaorang sendiri buatkan. So, hasilnya….

tshirt kelas

cetak baju kelas

cetak tshirt kelas

Inilah hasilnya….hanya dengan ruang mencetak sekangkang anak kera, Alhamdulillah…berjaya jugak kitaorang print baju2 tu.

Kalau kaler gelap atas baju hitam…mesti kena tindih putih dulu kalau nak bagi naik kaler dia. Maknanya, sebelum print hijau, kitaorang print putih dulu. Boleh jugak print hijau dulu tapi akan guna banyak dye & warna dia tak lah menyerlah cam atas ni. Kaler dia akan nampak kain kat belakang. Pastu, nama & kod bar kat bawah baju sorang2. Yang lambat skit buat nama sebab kena pastikan nama yang betul untuk setiap baju tu.

Lagi…apa cerita….

SONY DSC

Haaaaah..cer tengok ni. Cantik tak Kak Tonnnnn….hehehehe!!!

Yang ini baju family day ni. Cer tengok lak camane, kitaorang print….

t shirt hari keluarga

t shirt family day

Kalau korang tak caye jugak…tak tahu le.

Ini lagi satu bukti testimoni kitaorang……

SONY DSC

Ini pun baju family day gak ni. Sebelum diaorang pakai tu, tengok ni dulu…..

t shirt family day

baju hari keluarga

Terima kasih Aida atas sumbangan baju ni…..cuba dengar apa kata dia(kalau tak dengar, baca ye…..hehheeh)…

Assalamualaikum….

Gambar2 kami dengan T-shirt En Nik. Terima kasih.
Kalau nak masuk blog, no hal la…. sebagai sumbangan dalam membantu mempromosikan lagi bisnes En Nik.
Selamat maju jaya!

Ayat asal ni…..copy paste dari emel dia.  Tenkiu…tenkiu….tenkiu…….

Selain daripada tu, apa citer lagi…….

cetak bajucetak baju

Asalnya cam kat atas ni….pastu, pliiiinggg!!!! Inilah hasilnya……….

baju group cetak

cetak baju

Aisey..gambar bawah tu lupa ambik yang dah tindih merah. Tapi tak apalah…kurang2 ada gak gambar boleh tunjukkan.

Design simple je…semuanya ikut design yang customer nak.

cetak tshirt

Oklah korang..rasanya setakat ni dululah ye.

So, pada korang yang nak order baju…jangan malu & jangan segan ye. Kalau nak tahu harga, klik kat page Nak Tahu Harga Tak? kat bahagian atas nun, emel, sms atau call kitaorang terus. Terpulang pada keselesaan korang ye.

Jumpa lagi…..baaiiiii……

SAPE NAK TSHIRT FREE? BACA CERITA KAT BAWAH NI…BACA TAU….

Iklan Ulangtahun ke 2 dalam online 2

Iklan Ulangtahun ke 2 dalam online

Hai, hai, hai & Salam Cetakbaju semua….

Haaaaa….mesti ramai yang nak tshirt FREE kan? Pastu, mesti korang tertanya2 sebab apa le kitaorang nak bagi TShirt FREE tu kan. Dah tebiat ke..hehehehe.

Sebelum tu, Alhamdulillah…syukur, syukur & syukur pada Allah sebab setakat ni dah 2 tahun genap kitaorang dalam bisnes online ni. Daripada order hanya setakat 100 ke 200 lai sebulan, sekarang terus meningkat ke hampir 1,000 lai sebulan maintain.

Kitaorang start bisnes cetak baju ni mulai Jun, 2011 lagi sehinggalah Jun, 2013. Genap 2 tahun dalam online. Dan doakanlah kami semoga ianya berkekalan dalam tempoh yang lama dalam bisnes online ni ye.

So, dipendekkan cerita…sebagai membalas jasa korang yang sudi singgah & order baju ngan kitaorang, saya nak kongsi kegembiraan ni bersama2. Saya nak bagi tshirt FREE siap ngan design korang sendiri nnti. Cuma bukan semua dapat, ada caranya.

TAPI…ada tapinya….saya tak akan bagi FREE begitu sahaja. Korang kena jawab soal selidik yang saya sediakan dalam link dibawah ni.

<<KLIK LINK NI UNTUK JAWAB SOAL SELIDIK TU>>

Jawab soalan2 berkenaan blog & bisnes kitaorang dan pendapat yang paaaaaling bernas tentang bisnes kitaorang tu, kami akan bagi FREE Tshirt.

Kitaorang bahagikan hadiah tu kepada 2 kategori iaitu :

1.  Pendapat dari pelawat yang belum pernah order baju ngan kitaorang.

2. Pendapat dari bekas pelanggan yang pernah order baju ngan kitaorang.

Hadiah bagi pendapat paaaaaling hebat & dapat mengubah bisnes kitaorang menjadi lebih hebat ialah :

1.  Pendapat dari pelawat yang belum pernah order baju ngan kitaorang.

Hadiah tshirt belum pernah order

Tempat Pertama…….Baju polo/lacoste 1 helai dengan sulaman logo atau nama sendiri, TShirt kain jersi putih dengan print design sendiri, Tshirt cotton (putih atau hitam) dengan 1 kaler printing & TShirt Cenderamata dari mohcetakbaju.com. So, tempat pertama dapat 4 helai hadiah tshirt FREE.

Tempat kedua……..Baju Lacoste 1 helai dengan sulaman nama/logo, 1 helai tshirt jersi putih siap dengan print design sendiri ATAU 1 helai tshirt cotton sebarang kaler dengan 1 kaler printing & Tshirt Cenderamata dari mohcetakbaju.com. So, tempat kedua dapat 3 helai baju.

Tempat ketiga……..TShirt cotton jersi putih dengan design sendiri, TShirt cotton putih 1 kaler print & TShirt Cenderamata dari mohcetakbaju.com. So, tempat ketiga dapat 3 helai baju.

Hadiah tshirt bekas pelanggan

2. Pendapat dari bekas pelanggan yang pernah order baju ngan kitaorang.

Tempat Pertama…….Baju korporat & baju polo/lacoste 1 helai dengan sulaman logo atau nama sendiri, TShirt kain jersi putih dengan print design sendiri, Tshirt cotton (sebarang kaler) dengan 1 kaler printing & TShirt Cenderamata dari mohcetakbaju.com. So, tempat pertama dapat 5 helai hadiah tshirt FREE.

Tempat kedua……..Baju Lacoste 1 helai dengan sulaman nama/logo, tshirt jersi putih siap dengan print, tshirt cotton sebarang kaler dengan 1 kaler printing & TShirt Cenderamata dari mohcetakbaju.com. So, tempat kedua dapat 4 helai baju.

Tempat ketiga……..TShirt cotton lain jersi putih dengan design sendiri, TShirt cotton putih 1 kaler print & TShirt Cenderamata dari mohcetakbaju.com. So, tempat kedua dapat 3 helai baju.

—————————————————————————————————————————

NOTA :

SAPE2 YANG AKAN ORDER BAJU DALAM TEMPOH SEHINGGA 31 JULAI 2013 NI, KORANG BERPELUANG DAPAT HADIAH IKUT KATEGORI BEKAS PELANGGAN KITAORANG.

—————————————————————————————————————————-

So, camane……korang memang bertuah jumpa blog ni sebab jarang2 blog cetak baju cam kami ni, offer baju FREE kat customer.

ADA LAGI…BACA NI……

Iklan free baju

 

Ini lagi hadiah untuk korang sehingga 31 Julai 2013 ni. Sape2 order baju…tak kira apa sahaja jenis baju tapi dengan syarat 30 helai ke atas, korang dapat FREE baju tu selai. So, jimat sehelai untuk korang ye.

So, apa lagi….mulalah jawab soal selidik kitaorang & beri pendapat korang paling hebat supaya kitaorang dapat bagi servis lagi hebat untuk korang nanti.

<<KLIK SINI UNTUK JAWAB SOAL SELIDIK TU>>

SELAMAT MENJAWAB……..

————————————————————————————————————————

Hari ni cam biasa. Kalau tak berkongsi cerita pasal tempahan baju kitaorang memang tak sah punya. Cer baca ni….

tshirt cetak

cetak baju

 

Yang ini best…baju geng PGA Limbang yang pegi ke Ops Daulat baru2 ni. So, diaorang punya pengurusan buat baju untuk hargai jasa diaorang. Cantik gak baju tu. Saya pun teruja tengok baju tu.

Kat lengan sulam logo polis ngan PGA. Depan belakang print. Cantik tak…..Pastu siap nama sorang2 lagi kat dada tu.

cetak bajubaju cetak

 

Selain daripada tu, ada gak tempahan cam kat bawah ni….

tshirt bola

 

3 kaler print saiz A4 ni. Hitam, putih & gold atau kuning.

cetak baju tshirt

 

Actually, ada 3 kaler baju time ni. Biru, kuning & merah. Tapi time ni ada masalah skit dengan stok baju, so terpaksa bertukar2 baju gak time tu. Memang masa tu masalah stok baju sebab masa tu time pilihanraya. Banyak baju yang sangkut.

Tapi nak print baju tu agak mudah gak sebenarnya. 1 malam dah siap dah.

Ok…apa cerita lagi….

baju family day

 

cetak baju family day

 

Ni bahagian depan baju ni. Customer yang designkan & saya terpaksa touch up balik untuk dapatkan design camtu. Depan 2 kaler print, merah ngan hitam.

baju family day

 

tshirt family day

 

Ini lagi satu tshirt family day. Simple je. Diaorang bagi dalam bentuk jpeg & saya olah balik untuk diprint. Simple & sempoi.

tshirt family day

 

baju family day

 

Banyak betul baju family day kitaorang terima sebelum cuti sekolah hari tu. Ini antara baju2 family day yang saya sempat upload. Ada lagi sebenarnya tempahan lain tapi ini je yang saya sempat ceritakan hari ni.

Oklah korang…macam yang saya ceritakan kat awal2 tadi, kalau korang nak tshirt free, apakata korang isi maklumat kat soal selidik kat link yang saya berikan diatas. Pastu, sape2 yang pendapat dia paling hebat, kitaorang akan bagi tshirt free kat korang.

So, mulalah isi soalselidik tu ye. Tarikh tutup hingga 31 Julai 2013 ni.

Cam biasa jugak…kalau sape2 nak order baju, klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun, atau sms/call atau emel terus kat kitaorang untuk tahu lebih lanjut tentang tempahan korang tu.

Jumpa lagi korang….baiiiii…..

Bukan tshirt je kami jual….baju korporat / F1 pun ada.

Hai korang & Salam Cetak Baju semua,

Apa kabor korang? Harap sihat2 le selalu walaupun cuaca agak panas sekarang ni. Biasa le tu…ujian dari Allah. Nak tengok kita sabar ke tak.

Ok…hari ini saya nak promote baju korporat atau lebih dikenali dengan baju F1 kat korang. Tapi baju korporat ni hanya dari brand Oren Sport je sebab bagi saya kain dia memang cantik berbanding dengan brand lain.

Cer korang tengok ni…..

Gambar Baju F1Macam2 pilihan ada kan…..

Cer korang klik kat SINI lak….<<KLIK SINI UNTUK LIHAT DETAIL BAJU KORPORAT / F1 TU>>

ataupun korang klik kat page Katalog Baju Oren Sport kat atas nun & cari Baju Korporat / F1.

Semua detail pasal baju tu ada. So, terpulang pada korang.

Baju korporat ni sesuai buat sulam atau kita panggil embroidery kalau nak buat logo atau nama. Print tak sesuai.

Kalau nak sulam logo tambah RM5 selai & nama RM3. Kalau nak sulam2 lain, kontek saya untuk dapatkan harga nanti ye.

Harga selai kosong pun antara RM45 ke RM48 selai. Memang agak murah berbanding syarikat2 lain. Kos pos FREE lagi tu. Mana nak cari.

So, kalau korang berminat..kontek kitaorang nnti ye……

Ok….cam biasa. Kalau tak cerita pasal tempahan baju, memang tak sah. Apa cerita kita hari ni…..

tshirt cetak group

tshirt cetak group

Ini baju group UKM ni….design atas ni sebelum tindih putih ni. Asalnya cam gambar bawah ni….

design baju cetak

Pastu dah tindih putih, jadi le cam kat bawah ni….

tshirt cetak

Kalau design camni…saya akan mintak designer saya buatkan. So, akan kena caj design sikit le..tapi tak banyak. Biasaya kalau kuantiti banyak, tambah RM1 je selai. Harga tu saya akan serap dalam harga baju nanti.

Ini antara gambar2 yang saya sempat ambik….

tshirt cetak

tshirt cetak baju

Selain daripada tu, ada gak baju cam kat bawah ni yang kami terima…..

CETAK TSHIRT

cetak baju

Depan belakang 1 kaler putih. Mudah je nak print sebab design semua diaorang dah bg siap dah. Cuma tinggal nak print je. Hari tu diaorang bagi dalam bentuk jpeg, pastu sy tukarkan ke dalam Adobe Illustrator.

TIPS :

Biasanya design dalam format jpeg pecah2…design dia tak sharp. So, kitaorang guna Adobe Illustrator & guna function live trace untuk jadikan design tu lebih sharp bg tujuan printing. Mudah sangat.

tshirt cetak

cetak baju

Selain daripada tu…ada lagi tempahan lain….

cetak bajuYang ini pun simple je…1 kaler je. Tapi walaupun nampak simple tapi masih lagi perlu adjust design tu bagi nampak kemas & sharp skit. Kalau tak memang nampak tak kemas.

cetak baju tshirt

Simple je…so, tak yah le saya cerita panjang ye. Apalagi…..

tshirt i love

Yang ini tak banyak order…kalau tak silap, 6 lai je hari tu rasanya. Asalnya diaorang bagi design camni…

Design Baju Ni bahagian depan ni….pastu masa print, jadi le cam kat bawah ni…

tshirt cetak

Nampak tak? Sori…ambik gambar tengah panas. Tak nampak sangat. Tapi lebih kurang le dengan design yang saya attach kat atas nun kan.

So, oklah ye….rasanya ini saje cerita yang boleh saya kongsikan hari ni. Line slow skit…tu yang tak semangat sangat nak bercerita tu.

Tapi apa2 hal pun, kalau korang nak order baju, cam biasa le ye…klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat bahagian atas nun. Kalau rasa nak dengar suara kitaorang, boleh call saya sendiri di 0192254028 (Nik) atau 0193643692 (Salina).

Takpun emel je terus. Terpulang pada korang sendiri.

So, jumpa lagi dilain rancangan….baaaiiiii……

Nik & Salina
adminkomisen@gmail.com 

TSHIRT BARU KAMI OFFER – BRAND GILDAN….HOODIE PUN ADA!!!

Hai & Salam Cetak Baju pada semua pelawat mohcetakbaju.com,

Tarik nafasss…..fuuuhhh!!! hembusss….tarik nafasss…..hnsfffh!!!…hembus!!! Rileksss….

Fuuhhh!!! lega sikit. Bukan apa…nak bgtau yang lepas balik Umrah ni, rezeki tak putus2. Syukur sangat2. Memang tak menang tangan terima order dari customer2 kitaorang.

Ok…saya tak nak cerita panjang pasal tu. Yang penting kita yakin ngan Allah & jujur + ikhlas masa buat kerja, In Sha Allah, rezeki2 tu akan datang dengan sendiri. Percayalah.

Hari ni saya nak bgtau ni…..saya nak perkenalkan TShirt baru untuk korang pilih iaitu TShirt brand Gildan. 100% cotton dari US. Bukan je ada TShirt biasa tapi ada hoodie lagi….apa ke benda HOODIE tu? HOODIE tu yang macam baju sejuk tapi ada serkup kat atas kepala tu. Macam penyanyi rap US tu. Biasa kan diaorang pakai baju camtu. Takpa….tak tahu gak, cer tengok gambar2 baju kat bawah ni nanti.

Untuk makluman korang jugak….kain jenis Gildan lebih kurang Enzo gak kualiti dia & bg saya lebih sikit dari Oren Sport.

Kaler pun banyak…ada 21 kaler untuk korang pilih. Memang cantik2 semua kaler2 dia. Kalau student2 mesti excited punya tengok kaler dia. Cer tengok antara contoh tshirt Gildan tu ngan Hoodie yang saya bgtau tadi….

KALER CHARCOAL

KALER CHARCOAL

KALER HELICONIA

KALER HELICONIA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KALER IRISH GREEN

KALER IRISH GREEN

 

KALER AZALEA

KALER AZALEA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOODIE

HOODIE

Ini le rupanya HOODIE tu…jenis yang berserkup atas kepala. Korang nak print apa2 atas baju tu pun boleh…

So, kalau korang nak tengok semua jenis baju tu & harga sekali, korang letak mouse kat page KATALOG GILDAN kat atas nun,  pastu pilih je mana yang berkenan. Saiz baju boleh tengok dalam page Saiz & Ukuran Baju kat bahagian atas nun. Kat situ ada saiz2 baju tu ye.

So….apa tunggu lagi. Boleh le korang start order baju2 tu ikut warna kesukaan korang. Cuma korang kena le sanggup bayar lebih sikit sebab kualiti kain dia bagus & harga dia pun lebih kurang macam Oren Sport ngan Enzo je.

Barang baik mestilah ada harga sikit, ye tak?

Ok….takat tu dulu cerita pasal Gildan tu. Korang boleh kontek kitaorang terus kalau tak faham tentang baju tu ye…

Nak bagitau jugak ni…mulai hari ni, saya selaku bisnesman printing baju yang dah nak masuk tahun ke 3 dah tahun ni & dah siapkan order customer beberapa ribu lai dah, akan berkongsi ngan korang TIPS & INFO HEBAT PASAL CETAK BAJU ni untuk maklumat korang semua. Pastu, antara cerita tempahan baju tu pun saya akan selit gak tips2 pasal cetak baju tu. Orang kata, tak baik kalau ada ilmu tapi tak kongsi…takut Allah tarik ilmu tu nnti kang.

———————————————————————-

Apa TIPS & INFO HEBAT PASAL CETAK BAJU minggu ni :

TIPS UNTUK SAPE2 YANG NAK BUAT BISNES ONLINE :

BUATLAH BISNES SEJUJUR & SEIKHLAS MUNGKIN &
NIATLAH UNTUK MEMBANTU ORANG….NESCAYA
REZEKI ALLAH AKAN DATANG DENGAN SENDIRINYA
NANTI.

————————————————————————–

Ok….apa citer cetak baju hari ni? Cer tengok citer kat bawah ni…..

tshirt group

tshirt group

Ini untuk customer jual satay ni. Belakang 2 kaler & depan 1 kaler. Design semua guna Customink.com. Agak mudah untuk dibuat & kalau tak silap, sejam siap baju ni.

Cerita kedua….

tshirt group

tshirt group

Yang ini 2 kaler….agak mudah jugak sebab design dia besar & tak komplikated. Biasanya design camni, saya akan print dulu semua putih termasuk tulisan ROBOT tu. Pastu, bila dah kering saya tindih kaler merah yang ROBOT tu lak…

TIPS :

Kaler merah tu saya akan tebalkan skit bahagian tepi dia supaya bila nak tindih, kaler putih belakang tu tak nampak.
Design ngan font semua saya tengok kat Customink.com, pastu saya cari dalam Google & download font tu untuk saya print out.

Cerita ketiga…..

Asalnya camni…..

Baju group

tshirt group

 

Yang ini mencabar sikit sebab ada banyak kaler nak kena print tu. Sesetengah orang dia guna locking ataupun kunci untuk tindih banyak2 kaler supaya tak lari. Tapi macam kitaorang, Alhamdulillah, isteri saya tukang printing guna mata je. Masih jugak tak lari design dia masa printing.

 

baju group

 

Yang ini gambar asal…sebelum tindih kaler2 ikut design asal tu. Guna 1 blok je atas bawah. Senang. Tak yah buat 2,3 kali print.

Ini lak gambar belakang dia…senang je…1 kaler print je…

tshirt group

 

Ok…lagi cerita pasal tempahan kitaorang…..

cetak tshirt kelas

 

Ni baju group ni….design dia agak mencabar skit masa nak print sebab ada macam gradient kat design baju tu. Mula2 tu pening gak mikirkan camane nak buat ye. Hampir give up gak sebenarnya.

Cuba bayangkan…customer hantar cam kat bawah ni, yang ada kaler gradient ataupun kita panggil warna ikut tone…mula2 gelap, pastu cerah & cerah lagi….

cetak tshirt group

 

Alhamdulillah…menjadi jugak atas usaha & tungkus lumus dapatkan design sebijik camtu. Design belakang lak cam kat bawah ni….

tshirt cetak kelas

 

Nampak macam blur tu sebab kamera tu…kalau ikutkan sharp lagi gambar dia…

TIPS :

Design gradient ataupun tone kaler ni kena buat dalam Adobe Ilustrator. Kalau nak belajar, boleh cari dalam Youtube. Belajar ngan tok guru gak ni sebenarnya.

Ok….takat ni dululah ye. Panjang2 kang, pening lak nak baca nanti.

Pada sape2 yang rasa seronok baca artikel kitaorang ni & nak tahu tips2 terkini pasal cetakan baju, korang boleh le FOLLOW blog saya ni. Maknanya kalau keluar button follow kat blog saya tu, klik je. Pastu, kalau ada cerita baru atau ada offer2 hebat yang saya upload, korang le antara orang pertama yang dapat tahu nanti.

So….cam biasa2. Kalau nak order, jangan malu2 & jangan segan2 untuk korang isi dulu form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat blog saya & emelkan design yang nak print tu untuk saya bagi harga.

Takpun, korang emel je terus ke adminkomisen@gmail.com, sms atau call terus kitaorang. Terpulang pada keselesaan masing2 ye.

Ok…sampai jumpa lagi….baiiiiiii……

Mengundi, mengundi jugak tapi tshirt tetap tshirt……

Hai, Salam Cetak Baju & Salam Mengundi buat semua,

Hari ni 5 Mei 2013, sejarah dalam negara….Hari Mengundi. Saya tak nak cerita bab politik tapi nak cerita skit pasal mengundi je ni. Kalau citer bab politik kang, tak laku lak baju kitaorang nanti. Almaklumlah….pelanggan saya macam2 adaaa….tak kira parti.

Actually, saya baru semalam sampai dari Perak. Balik ke Kemaman, Terengganu, rumah mak merangkap Kawasan mengundi. Tiket bas ambik dari Lumut jam 6 petang semalam & pukul 4 pagi baru sampai Kemaman.

Sepanjang perjalanan dari Lumut tu meriah betul tengok suasana pilihanraya. Macam2 stail ada. Sambil2 tu jeling2 gak kat tshirt2 yang diaorang pakai….macam2 jenis gak ada.

Pagi ni, jam 9 pagi…pegi mengundi. Tak ada le ramai noo orang. Jap je beratur, dah siap dah…Balik rumah sambung balas emel pelanggan, update blog ni & jap lagi nak siapkan design2 customer yang order sebelum ni.

Malam ni tunggu keputusan PRU & esok balik Perak balik, naik bas…pastu, sambung balik rutin harian cam biasa.

Harap2 korang semua lancar le mengundi. Tak yah le terlalu taksub sangat ngan parti masing-masing. Kita sokong biasa2 jelah. Kadang2 tu, kita ni punyalah bergaduh sesama sendiri pasal parti tapi kadang2 tu, pemimpin2 lepas sidang Parlimen, elok je bersembang kat tempat minum.

Politik ni memang camtu….apa2 pun, kalau nak order tshirt, bagitahu saya nnti…heheheh(tak ada kaitan pun).

Ok….Hari ni cam biasa…..apa citer pasal baju yang orang tempah sebelum ni ye?

Cerita satu…..asalnya customer buat design sendiri kat Customink.com cam kat bawah ni…..

baju kelas cetak

Hasilnya, cam kat bawah ni…….

baju kelas

tshirt kelas

tshirt kelas

Alhamdulillah, diaorang semua puashati. Kalau tak tahu nak buat design baju tu, senang je. Buat kat page “Buat Design Sendiri” kat atas nun. Guna Customink.com. Pastu, saya akan ikut sebijik design kat website tu & transfer ke baju. Hasilnya…..cam kata atas ni le….

Baju kedua….

Design asal yang diemel cam ni…

tshirt family day

Yang ini agak mudah nak buat sebab customer ni dah siap bagi dalam bentuk Adobe Illustrator. Saya hanya print out untuk buat blok printing je. Tak yah nak touch up apa2 doh. Hasilnya seperti kat bawah ni…..

tshirt family day

tshirt hari keluarga

tshirt family day

2 kaler print ni…guna blok saiz besar skit dari A4. Kalau sape2 yang buat bisnes printing baju, mungkin pelik camane saya print 2 kaler tanpa ada marking atau “lock”. Saya guna tulisan bawah tu je sebagai marking saya untuk blok kaler Oren tu. Paham ke? hehehehe…..Tak paham, boleh tanya.

Ok…cerita ketiga…..Yang ini spesial skit. Cuba tengok berapa banyak kaler saya nak print kat baju depan tu.

Tahu tak saya buat camane? Yang ini saya syorkan guna heat press tapi guna kain jersi kaler putih. Cuba tengok hasilnya kat gambar bawah lagi……

tshirt cetak

cetak tshirt

Yang ini saya kena guna heat press sebab banyak sangat kaler dia. Bawah ni proses nak buat heat press tu….

cetak bajucetak baju

cetak baju

Belakang saya guna dye biasa je…tapi sori, sebab lupa nak ambik gambar belakang. Yang belakang tu, senang je sebab 1 kaler je. Nak tahu tak sehelai berapa saya jual baju ni….hari tu, customer ni order 36 helai..saya tolak RM20 selai. Guna baju jersi plain Oren Sport.

Cuba baca apakata customer ni…tak percaya, boleh emel, tanya dia terus.

—————————————————————————————————————————————-

(Tanpa sebarang suntingan pada komen)
Nama: Nurul Hamidah Muhammad
Alamat Emel: nurha93@gmail.com
Komen/Teguran/Pesanan Untuk Kami: nir first time order baju & tempah sebanyak 36 helai..takut jugak mule2 tu tapi service ok dan kualiti printing pun memuaskan..kawan2 semua cakap cantik baju tu..

Admin : Tq, Nurul atas komen ikhlas tu…..

——————————————————————————————————————————————

Ok…cerita last untuk hari ni…saya combine kan 2 cerita sekali ye…

tshirt rewang kawin

baju kahwin

baju hari keluarga

Baju yang dua kat atas nun, tshirt kahwin & yang gambar bawah ni baju family day. Dua2 mudah nak print sebab 1 kaler je. Macam saya ceritakan dalam artikel2 sebelum ni..kadang2 tu, nak touch up design yang korang bagi tu yang ambik masa lama. Kadang2 sampai 2 hari…tapi time printing kejap je. Jeles I kat isteri I sebab dia tukang printing…hehehe. Biasa le, isteri jadi bos….saya jadi kuli je. I love U darling…hehehehe….

Ok le ye…..letih naik bas tak hilang lagi sebenarnya. Bas tak lalu sangat jalan hiway, tu yang rasa sakit2 seluruh badan tu.

Tapi emel customer tetap & wajib berjawab…walaupun tak ada apa2 feedback pun lepas tu. (Cam merajuk jer).

So, cam biasa…..nak order baju atau nak survey harga dulu, korang boleh klik kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat blog saya & isi form kat situ. Pastikan korang dah survey jenis baju kat katalog2 baju kat situ & dah ada design & detail lain. Baru lengkap boleh bg harga. Kalau takpun, boleh call/sms atau emel terus. Terpulang pada masing2.

Jumpa lagi korang….baibaiiiiii……

Nik,
Teratak Ibu ~ 05 Mei 2013 ~ Hari Mengundi PRU 13

Alhamdulillah, rezeki mencurah2 lepas balik umrah ni……..

Selamat Cetak Baju pada semua,

Syukur pada Allah sebab bagi macam2 nikmat & rezeki kat kitaorang lepas balik dari umrah 2 minggu lepas.

Setakat hari ni, kitaorang agak tak menang tangan menerima order dari customer2 kitaorang. Tapi walau camane huru hara pun order yang masuk, saya rasa macam lancar je semua. Macam mudah je selesaikan tempahan tu. Mungkin berkat doa saya masa umrah hari tu kot.

Saya nak berkongsi cerita gak ngan korang. Banyak cerita best gak kebelakangan ni terutamanya nak dekat pilihanraya ni.

Semenjak 2, 3 menjak ni ramai ejen2 baju dari Parti2 politik yang call saya untuk order baju. Terima kasih banyak2 pada yang sudi order baju ngan saya tapi terus terang saya nak bagitau kat sini, saya tak mampu lagi nak terima order sampai beratus ribu lai. Ramai jugak yang call saya nak baju dalam 500, 000 lai, 200, 000 lai, 50, 000 lai. Nampak macam besar & menguntungkan tapi saya mintak maaf banyak2 sebab saya tak mampu nak tunaikan.

Antara sebab utamanya ialah berkaitan dengan kewangan. Saya kena bayar tunai kat supplier. Kalau dah beratus ribu lai, mana saya nak cari duit. Kalau jadi satu2 hal, tak ke menonggeng saya dibuatnya. Konfem kalau sangkut, supplier tak akan supply baju dah kat saya. So, jalan selamatnya ialah saya tak sanggup ambil order sebanyak tu. Maaf sekali lagi pada yang berkenaan ye.

Pastu, berkenaan ngan stok baju. Kebelakangan ni, banyak gak stok baju yang sangkut. Mungkin sebab dekat pilihanraya ni jugak kot. Kadang2 tu, stok tu ada tapi kena tunggu lama skit sebab tunggu diaorang jahit balik. Sesetengah baju terutamanya tshirt muslimah antara yang paling laris sekarang ni. So, mungkin ada sesetengah kod baju tu yang akan sangkut sikit le. Harap2 masalah ni akan selesai segera le.

Ok…..rasanya takat tu je yang saya boleh kongsi ngan korang pasal perkembangan bisnes semasa kitaorang.

So, cam biasa….kalau tak sembang pasal tempahan baju, memang tak sah. Hari ni apa citernya…….

t shirt I love

Yang ini baju sempoi je. Just I Love My Family kat bahagian depan je. Apa yang saya buat biasanya, saya akan print kaler putih dulu termasuk bentuk Love tu. Pastu, print sekali lagi kaler merah untuk bentuk Love tu. Pastu buat bulat skit kat bahagian love tu untuk nampak macam bercahaya skit. Agak mudah untuk dibuat……

Selain daripada tu, ada jugak customer yang kreatif. Dia mintak lukis mulut kat gambar baju tu. Gambar asalnya cam dalam gambar dibawah ni….

tshirt cetak

 

Ini hanya gambaran awal je tapi diaorang order baju jenis lain. Hasilnya seperti dibawah ni…..

tshirt cetak keluarga

 

Walaupun baju tu putih, tapi 2 kaler gak saya kena print…hitam ngan merah. Mana yang ada kaler putih tu, saya guna kaler baju je senang. Tak yah print putih lagi dah. Yang ini untuk family sendiri je ni.

Selain daripada tu…..

cetak baju

 

cetak tshirt

 

Ini design baju untuk group ni. Depan 3 kaler & belakang 2 kaler. Agak mudah untuk di print sebab design dia agak besar. Baju yang dipilih semuanya berwarna cerah. So, bila print ngan kaler hitam, lagi menyerlah le. Belakang 2 kaler…hitam ngan pink. Seronok gak buat baju ni sebab tak komplikated sangat design dia.

Lagi…….

t shirt rewang

 

baju kawin

 

Tshirt kahwin atau rewang atau Bekwoh antara tempahan yang paling banyak kami terima. Tshirt rewang atau kawin ni, biasanya customer nak yang paling murah untuk sesuai dengan bajet kawin masing2. Belakang biasanya saya buat saiz A3 bagi nampak lebih menyerlah & besar. Tapi terpulang kepada citarasa masing2.

Selain itu…..

t shirt sukan

 

t shirt netball

 

Kat atas ni lak untuk SMK Bum Bum. Tahu tak kat mana sekolah ni? Kat Semporna, Sabah….betulkan saya kalau salah ye, bah. Nak dengar cerita tak pasal customer baju ni. Boleh le saya cerita ye, Cikgu….

Kalau diikutkan, saya kena pos baju ni ke sana tapi malangnya masa tu time Lahad Datu kena serang ngan pengganas. Rumah cikgu yang order baju ni, betul2 depan tempat polis kita yang mati 6 orang tu. Dia cerita, takut bukan main. Bunyi peluru bertalu2. Ada komando datang rumah dia suruh tutup lampu ngan duduk diam2.

Esok2 nya…cikgu besar sekolah dia suruh diaorang ambik cuti & balik Semenanjung je. So, baju tu terpaksa le saya pos ke Penang, rumah cikgu tu sendiri. Gitu le ceritanya serba sedikit.

Selain daripada baju yang saya print guna dye atau silkscreen…ada gak baju yang saya guna heat press. Tapi hanya menggunakan baju TShirt JERSI PUTIH SAHAJA.

Cam contoh baju kat bawah ni….

tshirt running man

 

Baju ni kalau nak banyak kaler, saya boleh buat sebenarnya tapi dengan syarat kena guna baju “JERSI KALER PUTIH”.

Ada yang nak buat baju camni ke? Kalau nak….minimum order 5 helai & harga selai RM25. Lagi banyak order, dapat murah skit. So, kalau ada sape2 yang berkenan…emel je kat kitaorang nnti.

Yang bawah ni guna heat press gak tapi design dia sendiri….

tshirt cetak

 

Yang ini tak boleh jual sebab ini design diaorang sendiri. Cuma nak cerita pasal baju je ni.

So….dah puas ke baca cerita kitaorang. Kalau ikutkan banyak lagi tempahan2 lain yang belum dicerita tapi kalau ceritakan semua kat sini, boring lak kang.

Jadinya….cam biasa. Saya mintak sangat2…jangan le guna bahagian komen kat setiap artikel tu untuk tanya soalan & order baju. Susah nak jawab kat situ. Seelok2nya gunalah emel.

Pastu nak order, cam biasa….isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat atas nun, takpun emel, sms atau call. Terpulang mana yang selesa. Satu lagi…kalau nak tahu harga, tolong bagi detail maklumat sedetail2 nya termasuk berapa lai nak order, baju jenis apa, design nak print & berapa kaler print. Baru saya boleh bagi harga ye.

So…jumpa lagi….Baibaibai……..

Design nak print kat baju saaaangat penting untuk kitaorang bagi harga baju……

Hai & Salam mohcetakbaju.com semua,

Kabare semua? Harap2 semuanya waras….Alhamdulillah lepas seminggu balik dari umrah ni, baru le rasa neutral balik. Kalau tak sebelum ni, rasa letih sangat. Rasa nak tidor je. Skarang ni dah lega balik dah. Dah balik buat rutin harian balik dah.

Ok….hari ni nak kongsi ngan korang, sebab apa design nak print atas baju saaaaaangat penting untuk penetapan harga selai baju.

Bukannya apa…ramai antara kawan2 yang nak order baju & dah isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” dah tapi design nak print tak emel. So, kalau camtu, saya tak boleh bagi harga tepat selagi tak dapat design nak print tu. Saya hanya boleh bagi harga baju kosong je lah.

Satu lagi, kalau explain design dalam bentuk ayat. Saya terus terang mengaku yang saya “fail” atau memang tak pandai sangat kalau nak bayangkan design kalau explain dalam bentuk ayat. Saya takut bila print design lain & customer nak design lain.

Jadi, paling mudah….emelkan je design yang nak print tu kat saya & senang saya bagi harga terus nanti.

Kalau korang rasa tak reti nak buat design2 tu, saya ada beberapa option kat korang :

1.  Buat design sendiri…..sekarang ni dah ada tempat untuk buat design sendiri tu. Samada korang lukis tangan, scan & emel kat saya atau buat design kat page “Buat Design Sendiri” kat blog saya. Kat situ korang boleh godek2 sendiri design apa yang korang nak. Lagi puashati kalau camtu.

2.  Takpun, korang survey gambar2 dalam Internet atau gi kat Google Image, cari design kat situ & emel kat saya.

3.  Ataupun, korang survey kat blog saya & cari design yang korang rasa berkenan, pastu emel kat saya.

Senang tak camtu….Kalau nak mintak saya buatkan, mintak maaf banyak2 sebab selain daripada tak cukup masa, kalau korang buatkan sendiri lagi puashati. Saya pernah tolong buatkan design tu kat orang. Tapi asyik duk ding-dong-ding-dong. Pegi balik pegi balik, tak puashati ngan design saya buat tu…last2 saya suruh je diaorang buat sendiri. Lagi puashati.

So, kesimpulannya…..kalau korang nak tahu harga lepas emelkan maklumat tempahan baju, design nak print mesti emelkan jugak. Lainlah kalau korang nak baju kosong. Tak yah le nak emelkan design lagi, tul tak?

Ok….harap2 korang dapat le bagi kerjasama pasal masalah diatas ni ye.

Cam biasa…kalau tak kongsi ngan korang pasal tempahan baju, memang tak sah. Apa cerita pasal baju hari ni???!!!

baju group

tshirt group

Baju ni sempoi je. 1 kaler hitam je print. Design ni saya tolong buatkan. Nasib baik customer ni pun sempoi. Ikut je design yang kitaorang buat tu. Banyak gak hari tu baju ni kami buat. Alhamdulillah, tak sampai 1 hari dah siap dah baju ni kami kerjakan…hehehehe.

Selain daripada tu, banyak gak tshirt kelas yang kami terima. Macam2 stail ada. Antaranya seperti gambar kat bawah ni….

tshirt kelas

tshirt kelas

Yang ini pun simple gak. 1 kaler print je. Tapi kalau baju jersi camni, time nak print bahagian belakang yang nama ngan nombor tu ambik masa lama skit sebab kena hati2 takut tersilap. Baju kain jersi Oren Sport.

Kalau print hitam memang cepat sebab tak perlu tindih kaler. Kalau kaler lain kang, kena lak tindih putih dulu. Kalau print hitam sekali lalu je.

Selain daripada baju kelas, baju rewang atau baju kawin, banyak gak saya terima. Cam baju kat bawah ni…..

tshirt kahwin

 

Baju bahagian depan.

tshirt kahwin

 

Baju bahagian belakang.

Design semuanya dapat dari customer. Saya cuma touch up balik nak bagi sharp lagi je. Saya biasanya guna Adobe Illustrator. Kebiasaannya baju rewang, diaorang pilih baju yang paling murah & 1 kaler print je sebab diaorang nak jimatkan kos. Ada yang order banyak2 & ada yang order sikit. So, mana yang order banyak tu, harga murah skit le daripada order sikit sebab kos printing ikut blok printing & kuantiti tempahan.

Selain daripada tu….

tshirt kelas

 

tshirt kelas

 

 

Yang ini pun baju kelas gak. Guna baju kaler magenta brand Oren Sport. Design yang ini, diaorang buat dalam Customink.com. Cuma bila diaorang buat Customink.com, saya tetap kena touch up balik untuk diprint atas baju. Cuma dengan Customink ni, memudahkan skit le customer2 saya yang buntu tentang camane nak buat design tu, ye tak.

So, saya rasa takat ni dulu cerita pasal tempahan baju ni.

Ingat ye….kalau nak tahu harga baju, bagi detail tu lengkap skit ye. Siap ngan kod baju, jenis baju, kuantiti tempahan & design nak print sekali. Kalau tak, memang saya tak boleh nak bagi harga betul.

Kalau korang nak order baju tu, korang pilih je nak guna emel, call, sms atau isi je form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” kat blog saya. Dah dapat semua maklumat tu..baru saya boleh bagi harga ye.

Ok….sampai jumpa lagi ye…..baaiiiiii……

Kami kembali selepas selamat menjalankan Umrah…..

Hai & Salam Cetak Baju pada semua pelawat setia mohcetakbaju.com,

Allahuakbar 3X & Alhamdulillah yang tidak terkira kepada Allah Yang Maha Hebat.

Syukur (jutaan kali) kerana Allah telah memberi peluang yang besar kepada kami sekeluarga untuk menjalankan ibadat umrah dari 23/03/2013 hinggalah 05/04/2013 yang lalu.

Macam2 dugaan & pengalaman kitaorang dapat masa pergi ke sana. Rasa seperti nak luruh jantung bila lihat Kaabah buat kali pertama. Kat situ jugak saya pohon moga2 bisnes cetak baju saya semakin diberkati, diredhai & dirahmati olehNya. Pastu, mintak jugak semoga dapat rezeki yang melimpah ruah dariNya.

Kat sini saya nak kongsi ngan korang semua, gambar2 kitaorang yang sempat diambil sepanjang umrah tersebut.

DSCN0698DSCN0699

DSCN0702DSCN0723

DSCN0739DSCN0747

DSCN0759DSCN0787

Ini le antara gambar2 kitaorang time umrah hari tu. Hari tu kitaorang pegi 8 orang. Saya ngan Kak Salina, anak 3 orang, mertua saya sepasang & mak sedara sorang.

Pegi kat Madinah ok lagi sebab cuaca dia sejuk skit tapi kat Mekah sedikit panas & jarak hotel ke Masjidil Haram hampir 1 km jugak. pastu hotel sejuk aircond, masjid sejuk gak aircond & dalam perjalanan tu panas…so, ramai yang batuk & demam. Kitaorang pun camtu gak….masa tengah taip artikel ni pun masih batuk2 lagi. In Sha Allah, 2,3 hari lagi baik le tu gamaknya.

Nak kongsi ngan korang skit pasal umrah ni…..kalau korang ada duit lebih kan, saya cadangkan gunalah ejen Umrah yang mahal skit supaya hotel tu dekat ngan masjid. Tak ada le kena menapak jauh. Pastu, kalau dapat, pegi le awal2 tahun sbb time tu cuaca tak panas sangat. Mana yang jenis tak tahan panas tu, boleh consider pendapat saya ni.

Tapi apa2 pun…..semua dugaan tu saya anggap ujian dari Allah untuk bagi pahala lebih besar pada kita.

Memang betul orang kata kalau bercakap kat Mekah ni kena jaga sebab ada rakan saya yang tak selera nak makan nasi….dia cakap tak lalu nak makan…sampai balik memang tak lalu nak makan nasi. Makan mi je sepanjang umrah tu.

So, saya rasa itu le sedikit sebanyak cerita pasal umrah yang saya boleh kongsikan ngan korang hari ni. Saya harap, satu hari nanti korang lak dapat jejakkan kaki ke sana nanti, In Sha Allah.

Ok………dah lama saya tak berkonsi cerita pasal printing baju. Kalau tak silap, dari awal bulan 3 lagi saya dah stop order sebab nak siapkan order yang masuk sebelum tu. Ini pun masih ada lagi order yang belum siap tapi nasib baik customer tak kisah bila siap.

Cer tengok gambar bawah ni…..

tshirt karnival sukan

Yang ini simple je…1 kaler. Tak banyak kerenah. Design pun saya buat sendiri, tunjuk kat diaorang, diaorang setuju je. Tak banyak songeh le. Yang ini dalam 100 lai lebih ni kalau tak silap. 1 hari siap. Guna baju tshirt murah. Sonang yo….

tshirt cetak

cetak tshirt

Macam2 kaler baju diaorang buat. Memang fancy betul…design sama jer semua.

Selain daripada tu, baju kelas pun ada gak……..

tshirt kelas

tshirt kelas

Yang ini pun sempoi. Design diaorang buat dalam Customink.com. Saya tiru je. Yang ini pun mudah nak print sebab 1 kaler je. 1 hari dah siap.

Lagi….apa citer…..

tshirt cetak

tshirt cetak

cetak baju

cetak tshirt

Ini lak baju pengakap SK Kuala Atok, Raub, Pahang……1 kaler print depan & 1 kaler print belakang. Baju guna TShirt murah je. Walaupun murah tapi kualiti tetap cantik lagi.

Kuantiti dalam 40 lai.

 Ok….rasanya ini je cerita saya hari ni. Sebenarnya masih mamai2 ni. Tengah nak sesuaikan dengan cuaca kat sini rasanya. Batuk pun belum hilang sepenuhnya lagi.

Pada rakan2 yang wish selamat jalan hari tu, terima kasih banyak2 diucapkan.

In Sha Allah, selepas ini kami di mohcetakbaju.com akan lebih aktif dalam bisnes cetak baju untuk membantu rakan2 & adik2 kat luar sana untuk dapatkan tshirt untuk program korang nanti.

So, sape2 yang nak order…sekarang tempahan dibuka semula & sila isi form kat page “Nak Tahu Harga Tak?” atau emel atau sms/call utk dapatkan maklumat lebih jelas.

Jangan guna ruangan Comments ye sebab susah nak jawab kat situ.

So….jumpa lagi korang….baiiiiiii…….

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 864 other followers

%d bloggers like this: